Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN představuje svá těžká nákladní vozidla pro práci v zemědělství

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Společnost MAN Truck & Bus v rámci modelové řady těžkých nákladních vozidel řady TGS nabízí provedení pro využití v zemědělství.  

Společnost MAN Truck & Bus uvádí, že zemědělství se v současné době snaží překonat řadu významných výzev od kolísání výnosů, způsobených změnami klimatu, přes zvýšení nákladů na energii i pracovní sílu až po nižší ceny zemědělských produktů a vysoký tlak na produktivitu.

Použití nákladních vozidel v zemědělství může podle materiálů společnosti MAN Truck & Bus ve srovnání s klasickými traktory přispět k efektivnějšímu řešení přepravy mezi farmou, polem a skladem. Nákladní vozidla pro tyto úkoly nabízí vyšší přepravní kapacitu i rychlost a komfort a zároveň i nižší náklady na provoz.

Společnost MAN Truck & Bus právě pro tyto účely nabízí vozidla řady TGS v provedení pro zemědělce. Příkladem může být tahač MAN TGS 18.510 4x4 BLS se stálým pohonem všech čtyř kol obutých do pneumatik s rozměry 445/65 R22.5 vpředu a 600/50 R22.5 vzadu.

Toto provedení tahače i přes použité obutí zachovává pro silniční nákladní vozidla obvyklou šířku 2,55 m. Zároveň mohou takto široké pneumatiky splňovat různé požadavky, které jsou na ně kladeny. Při jízdě po polích působí na půdu nižším tlakem a díky svému profilu si přitom udržují potřebnou trakci, zatímco při jízdě po zpevněných vozovkách umožňují dosažení vyšších přepravních rychlostí, typických pro nákladní vozidla.

MAN TGS pro zemědělství může ke svému pohonu využívat přeplňovaný vznětový šestiválce D15 o objemu 9037 kubických centimetrů, který je k dispozici se třemi úrovněmi výkonu 243 kW, 265 kW a 294 kW. K výhodám tohoto motoru patří i nižší hmotnost, která ve srovnání s 10,5litrovým motorem D20 přináší zvýšení užitečného zatížení až o 230 kg. Pro zemědělská vozidla značky MAN jsou pak k dispozici i 12litrové motory řady D26 s výkony 316 kW, 346 kW a 375 kW.  

Vozidla řady TGS v provedení pro zemědělství mohou být vybaven paketem XLION Traction rozšiřujícím jejich výbavu a zvyšujícím i komfort jejich obsluhy. V rámci tohoto paketu je dodáván MAN sound system, LED světla pro denní svícení a off-road funkce systému ABS.

Dále je součástí paketu provedení interiéru v odstínu Urban Concrete, které má být odolnější proti znečištění a pro zvýšení ochrany vozidla před poškození je montován deflektor pod motorem, bezpečnostní kryt chladiče a ochranný rám nad kabinou na straně řidiče. Pevnou součást paketů XLION tvoří nejdůležitější služby MAN DigitalServices.

Společnost MAN Truck & Bus uvádí, že mezi přednosti nákladních automobilů patří i skutečnost, že po ukončení zemědělského nasazení například na konci žní mohou být vyměněny pneumatiky a vozidla mohou posloužit pro dopravu ve stavebnictví nebo během zimních měsíců při údržbě silnic s příslušným vybavením jako sněhový pluh.

Zdroj: MAN Truck & Bus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

26. 12. 2019 08:27
No nazdar...
Poslat pole poděkuje myslím že především podorniční vrstva zase dostane pěkně zabrat.
zajímalo by mě jaké procento těchto vozu skončí skutečně u zemědělců a jaké procento u lokálních autodoprav kdy slouží hlavně k legislativnímu obcházení zákazu vjezdu nákladních vozidel..