Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kamery detekující používání mobilu za volantem nachytaly za první týden přes 3.300 řidičů

Ondřej Mára
Diskuze (16)

První systém schopný detekovat řidiče používající mobilní telefony za volantem si během prvního týdne provozu připsal hned 3.300 ulovených hříšníků.

V australské oblasti New South West se nedávno rozhodli zprovoznit celosvětově první kamerový systém, který je schopen detekovat používání mobilních telefonů za volantem. A hned během prvního týdne provozu se systému podařilo vyfotit přes 3.300 hříšníků, uvedl web CarAdvice.

V období od 1. do 7. prosince zkontrolovalo 10 napevno umístěných a mobilních kamer přes 773.500 automobilů, přičemž u 3.303 řidičů systém zaznamenal používání mobilního telefonu za jízdy. Řidiči se však pokut zatím bát nemusí.

Systém bude během prvních tří měsíců pouze rozesílat upozornění, která by měla hříšníky varovat. Od března příštího roku však bude systém rozesílat pokuty ve výši 344 dolarů (cca 7.860 Kč) za používání mobilů na běžných silnicích a 457 dolarů (cca 10.450 Kč) za používání mobilu v tzv. školních zónách. Navíc řidiči dostanou 5 bodů.

Zhruba 500 řidičů je denně nachytáno kamerami během dělání špatné věci,“ uvedl Andrew Costance, ministr pro dopravu v oblasti New South West, pro CarAdvice. „S pátečním zdvojnásobením nástrah chceme dát řidičům zprávu, aby přestali používat telefon. Jinak riskují, že na našich silnicích zabíjí sebe nebo někoho nevinného.

K desítce v současnosti používaných kamer by tak do budoucna mělo přibýt zhruba dalších 35 kamerových systémů. Po oblasti New South West chce navíc v průběhu příštího roku začít používat tento systém i oblast Queensland.

V Austrálii přitom využívají speciální systém, který byl vyvinut promovaným studentem Melbourne University poté, co byl jeho kamarád zabit řidičem podezřelým z používání mobilního telefonu za jízdy.

Alexander Jannik, který stojí za vývojem detekčního systému, v rozhovoru pro CarAdvice uvedl, že rozptýlení řidiči v současnosti způsobují řadu nových dopravních i smrtelných nehod, čemuž se na rozdíl od jízdy pod vlivem alkoholu a překračování maximální povolené rychlosti zatím nikdo příliš nevěnoval.

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Doporučujeme

12. 1. 2020 20:58
Re: Nefunkční GPS
Choď sa liecit, magore!
21. 12. 2019 16:01
Nefunkční GPS
A omluva předem za diakritiku, píši z mobilu ;-) :-O Všimli jste si někdy, že když máte zapnutou Bluetooth tak Vám navigace přestane fungovat? 100 % jde o ty v mobilech a v kombinaci s chytrými hodinkami /Smartwatch/ přibívá lidí, co jim zkrátka Waze, GoogleMaps či třeba Sigic v plné doživotní placené licenci alias nabourali Hacker/Hackeři či "zlá a zákeřná" konkurence, jenž se snaží obsadit svůj díl na trhu. O stejném problému jsem měl možnost mluvit na Silvestra s 1ním oficiálním dovozcem GPS do ČR po revoluci, a viděl to stejně... GPS Vás občas začne zlobit a do souvislosti s Bluetooth si to vpodstatě nikdo nedává, poněvadž to nemá odzkoušené a připadá mu to jako pitomost. Až do doby, kdy Vás před rodinou či partnerem v kombinaci choulostivá situace např. před dětmi pošle GPS v mobilu či jiný util-gadget do protisměru či jednosměrky. Policisté, kteří Vás v případě spěchu na letadlo, vlak, bus na Svátky mohou překvapit a zastavit na dobu pro ně..., je to nejmenší.. :-O :-O :-O Automotokluby po celém světě by měli dát hlavy dohromady dříve než bude pozdě. Tenhle zásadní "Bugg" dokáže napáchat ještě moc zlá, telefon v ruce je potom jakýsi úkrok stranou do "slepé uličky".. Avšak GPS i nadále funguje bezproblému... Tedy pokud jste již také nedostali rychle se rozmáhající SmartWatch!! Osobní zkušenost si můžete prověřit hned po Vánocích:// Opatrně pokud cestujete do zahraničí vozem, či se chcete vyhnout zácpám a jiným neduhům skrze GPS. V kombinaci s Handsfree / Bluetooth modem či jinou Bluetooth "pitominou" mohou být následky např. na ledu či mokré vozovce fatální :((( Držte se a poprosím o podobné zkušenosti či rady, ne troling stylu červená řepa po operaci ledvin je super, či jsem "ajťák a v životě jsem toto neslyšel!!! Ďk, držte se🤨
21. 12. 2019 15:57
Nefunkční GPS
.... Bluetooth "pitominou" mohou být následky např. na ledu či mokré vozovce fatální :((( Držte se a poprosím o podobné zkušenosti či rady, omluvte hrubky, psáno z mobilu 😉 děkuji // není to na 5" displeji nicmoc
Avatar - Petr Novotny
20. 12. 2019 09:55
Kamery
No nevím. Ve Francii už mě blejsknul radar s plechovkou energeťáku, v Holandsku, že nemám pás. Ono to s tou detekcí není žádná novinka.
20. 12. 2019 09:51
A co ak...
...niekto pouzival mobil aby zatienil slnko ktore na neho svietilo zboku? Otocena slnecna clona nemusi stacit, ak je slnko nizko nad obzorom...