Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

James May poprvé srovnal svoje nejnovější auta. Co na Toyotu Mirai a Teslu Model S říká?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Do garáže Jamese Maye se v listopadu nastěhovala dvě nová auta. Známý britský moderátor si vybral poněkud překvapivé vozy - elektrickou Teslu Model S 100D a vodíkovou Toyotu Mirai.

May je totiž přesvědčen, že budoucnost automobilové dopravy spočívá v elektřině a on u toho chce být od začátku. Současně chce zjistit, která cesta je lepší - jestli klasický elektromobil s bateriemi, nebo vůz, který k pohybu využívá elektřinu získanou z vodíku a kyslíku v palivových článcích. 

A po několika týdnech James přichází s prvními postřehy, které nabízí ve videu formou srovnávacího testu.

Moderátor nejprve porovnává design - Tesla je prý hezká, ale trochu usedlá, u Toyoty pak oceňuje odvážnější přístup. Co se týče interiéru, u Modelu S May kritizuje velký dotykový displej, který odvádí pozornost od řízení. A samozřejmě se mu moc nelíbí přítomnost video služby Netflix - James totiž pracuje pro konkurenční Amazon. Mirai je celkově vážnější a serióznější. I proto, že se obejde bez jistého zvukového "vtipu" - Model S si totiž umí nahlas ulevit...

U obou vozů Kapitán Šnek oceňuje tichou jízdu, ale Mirai je prý ještě tišší než Tesla. A dokonce má prý i lepší podvozek, který poskytuje kvalitnější jízdu - vodíková Toyota se dokonce podle Jamese může rovnat s Bentley. Tesla je však podstatně rychlejší.

S oběma vozy May zamíří také pro "šťávu". Asi vás nepřekvapí, že u Tesly moderátor kritizuje delší dobíjení (z domácí sítě by May Model S 100D dobíjel dva a půl dne, u Superchargeru James strávil 15 minut a prodloužil dojezd jen o 69 km) a těžké baterie. Tankování vodíku je mnohem rychlejší, zabere jen několik minut. Pro oba pohony ale zatím chybí dostatečná infrastruktura.

Srovnávací test, příjemně střízlivý a bez přehnaného nadšení, pak zakončuje James diskuzí "sám se sebou". Debata se věnuje výhodám a nevýhodám obou typů pohonu budoucnosti. Plusů i mínusů May našel dost, a nejde o nějaké překvapivé závěry, důležité je ale jeho přesvědčení, že obě řešení mohou existovat vedle sebe. 

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme