Novinky
Mr.Murphy
3
Mám ve firmě CNG Octávii s pomalu 300tkm na hrbu a jezdí stále skvěle. Z pohledu provozních nákladů a spolehlivosti nejlepší auto, co jsem ve firmě kdy měl. Rentabilita provozu samozřejmě záleží na aktuálním vývoji cen paliv, která porovnáváme....
Přejít do diskuze
satam
Autor by si měl něco o LPG nastudovat, a to zejména o právních aspektech provozu na LPG. Přečetl jsem sotva třetinu článku, ale je tam tolik nesmyslů a lží, že už jsem dále nečetl.
Jedna perla za všechny: Autor neví, že existuje vyhl. č. 153/2023Sb. a že tedy už skoro 2 roky žádné ZÁKONNÉ REVIZE u LPG provozu neexistují! Provozovatel by se měl řídit doporučeními výrobce a ani ta nejsou povinná!
Jedna perla za všechny: Autor neví, že existuje vyhl. č. 153/2023Sb. a že tedy už skoro 2 roky žádné ZÁKONNÉ REVIZE u LPG provozu neexistují! Provozovatel by se měl řídit doporučeními výrobce a ani ta nejsou povinná!
satam
@Tycoon Taky víte houby. Ta vyhláška především v návaznosti na NV č. 191/2022Sb. vyjmula plynové soustavy automobilů z vyhrazených technických plynových zařízení a stanovila/upravila podmínky pro provoz plynových soustav v automobilech. O nádržích jsem se vůbec nezmiňoval!
Tycoon
@KANKUNEN
Vzhledem k tomu, že nejvíce snížil ta čísla u nafty, tak nám asi chce sdělit, že si máme koupit naftu.
Navrhuju mít všechno zadarmo, u všech typů pohonů pak vyjde 0 Kč/km a nemusíme se hádat, co je lepší
Vzhledem k tomu, že nejvíce snížil ta čísla u nafty, tak nám asi chce sdělit, že si máme koupit naftu.
Navrhuju mít všechno zadarmo, u všech typů pohonů pak vyjde 0 Kč/km a nemusíme se hádat, co je lepší
MOJEJMENO
V článku jsou dle mého názoru velké rozpory v zásadních parametrech. Na LPG je výkon min. stejný, ale spíš vyšší. Naopak na CNG je výkon nižší a nikoliv vyšší.
traveldrive
@Oscar_Romero Aké ušetrené peniaze? Len sťahuje zo sumy, ktorú zaplatil pri kúpe auta naviac voči spaľováku.
vencelín
@Mr.Murphy
Chvilku jsem jezdil s 1,5 Tgi v Leonu combi. Při jízdě po okreskach nedlimitnimi rychlostmi a doplachtovani do vesnic se dalo jezdit bez problémů pod 3 kg na 100 km. V té době stál kg Cng přibližně stejně jako benzín či nafta.
Chvilku jsem jezdil s 1,5 Tgi v Leonu combi. Při jízdě po okreskach nedlimitnimi rychlostmi a doplachtovani do vesnic se dalo jezdit bez problémů pod 3 kg na 100 km. V té době stál kg Cng přibližně stejně jako benzín či nafta.
Tycoon
@satam
To samozřejmě máte pravdu. Díky za upřesnění souvislostí.
Ale reagoval jsem jen na tu vyhlášku 153/2023Sb., nikoliv na jiné předpisy.
To samozřejmě máte pravdu. Díky za upřesnění souvislostí.
Ale reagoval jsem jen na tu vyhlášku 153/2023Sb., nikoliv na jiné předpisy.
Tycoon
@satam
Vyhláška 153/2023 nic nezměnila. I předtím platilo, že podmínky údržby či životnosti tlakových nádob stanovuje výrobce.
Vyhláška 153/2023 nic nezměnila. I předtím platilo, že podmínky údržby či životnosti tlakových nádob stanovuje výrobce.
Pavel Zaruba
Výhodou lpg je jednoduchý motor a spotřeba po přepočtu nižší než nafty. Třeba palivolvý filtr jsem měnil 1x , když mi prohnil hliníkový obal filtru u 20 letýho auta a crčel z běj benzín - nejjspíš původní.
Například 2tunové MPV jezdí za 12l lpg, diesel tak 7,5 nafty.
A to se s ním nemažu, protože u lpg moc nehraje roli, jak se s ním jede.
Jen je třeba hlídat svíčky a indučky, na zapálení směsi je potřeba větší napětí, ale mě klekla ve 320t prej se má měnit po 120t, ale v kufru jednu vozím.
Například 2tunové MPV jezdí za 12l lpg, diesel tak 7,5 nafty.
A to se s ním nemažu, protože u lpg moc nehraje roli, jak se s ním jede.
Jen je třeba hlídat svíčky a indučky, na zapálení směsi je potřeba větší napětí, ale mě klekla ve 320t prej se má měnit po 120t, ale v kufru jednu vozím.
Flai
Vážená redakce Povinné revize LPG jsou od roku 2023 zrušeny! žádné revize již nejsou potřeba
vencelín
@MOJEJMENO
Tady ten rozdíl může být umyslne od výrobce.
Mě reálně zkušenosti jsem psal výše, ty s LPG si pamatuji z MB C series.
A ty s Cng z toho Leonu.
Tady ten rozdíl může být umyslne od výrobce.
Mě reálně zkušenosti jsem psal výše, ty s LPG si pamatuji z MB C series.
A ty s Cng z toho Leonu.
MOJEJMENO
@vencelín
Dacia 1.0TCE benzin 66kW, LPG 74kW
Octavia 1.4TSI benzin 110kW, CNG 81kW
To jsou namátkou první dva příklady...
Dacia 1.0TCE benzin 66kW, LPG 74kW
Octavia 1.4TSI benzin 110kW, CNG 81kW
To jsou namátkou první dva příklady...
vencelín
@MOJEJMENO
Jste si jist?
LPG jsem nikdy neprovokoval, ale při cetnych cestách stopem s auty na LPG byl nárůst výkonu při pohonu na benzín znatelný.
Naopak jsem cca 1/4 roku jezdil s Leonem combi 1,5 Tgi a tam změna výkonu znatelně nebyla (tedy pocitově stejný výkon jak při pohonu na Cng tak i při pohonu na benzín)
Jste si jist?
LPG jsem nikdy neprovokoval, ale při cetnych cestách stopem s auty na LPG byl nárůst výkonu při pohonu na benzín znatelný.
Naopak jsem cca 1/4 roku jezdil s Leonem combi 1,5 Tgi a tam změna výkonu znatelně nebyla (tedy pocitově stejný výkon jak při pohonu na Cng tak i při pohonu na benzín)
MOJEJMENO
@ProchyTom A za to e-auto jsi dal 2x víc než za srovnatelné a použitelné sofil auto. A to se vyplatí !!
ProchyTom
@Th0r ja dnes jel za 14kwh na 100km, a zatim nabijim jeste ze zasuvky za 5kč/kwh. 70kč na 100km.
KANKUNEN
@Th0r Co nám vlastně chceš sdělit? Že když zadáš nejnižší čísla namísto průměrných, tak ti vyjde míň. A kolik to vychází, když máš BEV a fotovoltaiku?
Th0r
100 km nafta vychazi na 155 Kc na 100 km, pokud beru v potaz spotrebu 5 l. Za soucasnych cca 31 Kc/l. Benzin je cca 231 Kc pri spotrebe 7 l na 100 km. Pri soucasnych cca 33 Kc.