Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technika

Zpět na článek

Odpojení 2G sítě výrazně omezí funkčnost nouzového volání e-Call. Co nás čeká na STK?

20 komentářů

Pepa_007
Aktualizace SW nepomůže k podpoře 4G. Bude třeba HW zásah.

Pokud by e-Call byl postaven jako samostatně komunikujicí modul tak by stačilo vyměnit jen ten.
Frfla
@Pepa_007 😄 bohužel je to součást motoru 😄
Tycoon
@Pepa_007

A proč by to byla potřeba? e-call bude stále funkci, akorát nebude fungovat v zemích, kde zruší 2G sítě. Pochybuju, že nějakému majiteli auta to bude vadit. A pokud by to vadilo EU, ať trestá země za rušení 2G, nikoliv majitele.
johny555
@Tycoon Mně by teda vadilo, kdyby mi e-Call přestal fungovat. Stejně jako kdyby mi přestaly fungovat airbagy nebo ABS. Nicméně tohle se mi nějak nezdá, že by e-Call fungoval na systému, který má být do 3 let vypnutý. Mám za to, že E-call normálně vytočí číslo 112 a nutně nepotřebuje 2G datové spojení.
Zajímal by mě zdroj toho článku, přijde mi to jako nějaký hoax.
Jenik3
@johny555
Mam za to, že v autech je zabudovaný GSM modul. Ten se v roce 2029 k žádné GSM síti nepripoji (v ČR).
Je docela možné, ze některý z operátorů (prakticky jen O2 nebo TM) vyčlení pár kHz v pásmu 900Mhz, aby nějaké GSM v ČR fungovalo.
johny555
@johny555 Tak zatím se mi nepodařilo najít přesnější zdroje, ChatGPT mi říká, že by se to mělo týkat hlavně starších vozů do roku 2018. kdy e-Call nebyl povinný. Novější už většinou používají 4g/5g síť. Takže trochu zbytečná panika. Stará auta to většinou nemají a nových to bude fungovat ještě dlouho.
Tycoon
@johny555

Pokud by operátoři vypnuli 2G síť, tak se to vypne kompletně, data i volání. Staré Nokie ani e-Cally nebudou schopny se na 112 dovolat.
ryccardo
@johny555 moje auto tohle nema a i kdyby melo a holt to prestalo fungovat, tak nad tim mavnu rukou. Co s tim jineho asi tak delat.
Jenik3
@Tycoon
2G neruší země, ale operátoři. Ti nemají povinnost GSM provozovat (v ČR za rok 2028 ), ale využívat pridelene spektrum na technologický neutrálním základě. To dnes znamená 4G/5G.
Ve Švýcarsku už 2G operátoři vypnuli.
Tycoon
@Jenik3

Čeští operátoři nevlastní rádiové kmitočty, ale licencují si je u státu jako vlastníka kmitočtů. Stát může při prodeji licencí určovat podmínky, za kterých budou licencované kmitočty používány a to včetně porušení technologické neutrality. Kromě jiného zákon výslovně uvádí, že to může udělat v případě "plnění cílů veřejného zájmu, jimiž jsou ochrana života a zdraví". Jinými slovy, o tom, zda budeme mít 2G síť pro ochranu života a zdraví v systému e-call, může stát arbitrárně rozhodnout, že ano. Zákonné nástroje k tomu má.

Zákonné nástroje k tomu má.
To, že se Telekomunikační úřad místo snahy o dodržování politického zadání a zákonů mnohdy snaží naopak dodržovat přání operátorů, je věc druhá.
Jenik3
@Tycoon
V zasade souhlas. Proto CTU pro prodluzovani licence na pasmo 2.1 GHz a 900/1800 MHz ulozil povinnost provozovat GSM alespon do roku 2028. Kdyby urad nekonal, tak GSM uz v CR nebezi.
Licence se neda menit za pochodu. Tam by stat potazmo urad narazil - stat dal podminky a tomu odpovidala cena za licencï. Pokud se podminky meni za pochodu (zprisnuji), tak stat musi platit, coz finance nechteji.
Tycoon
@Jenik3

ČTÚ může při každém prodloužení licence dát podmínku udržet síť 2G a udržet ji, jak dlouho chce.

Tim pádem nefunkčnost systému e-call s 2G/3G modulem bude odpovědnost státu a ČTÚ, nikoliv majitele auta.
KrDv
@Pepa_007
Jen vyměnit, ale to by se tam muselo dát něco, co s tím autěm umí komunikovat, což třeba u generační výměny platforem je docela problém (už jen jiný CAN) a pokud nelze využít aktuální 4G/5G řešení, musí se vyvinout a vývoj nedělá automobilka, ale někdo z dodavatelů...
Petr Kozohorský
@johny555 Budete se divit, ale povinnost mít e-call se netýká ani řady vozidel vyrobených po r. 2018. Jedno takové mám - Opel Astra K, r. výr. 10/2021. Nerozhoduje totiž datum výroby, ale datum schválení typu vozidla do výroby.
adamzprahy
@Petr Kozohorský to je docela zajímavé, protože v předchozí Astře J jsem e-call měl 😊

Tehdy to byl GM Onstar, který se z EU stáhl. Pak to asi Opel nějakou dobu nedělal vůbec dokud to nebylo povinné, to nevím.
Johnn
Tak Hyundai i Kia používají pro e-call síť 4g. Korejci asi zaváděli rychlejší připojení dříve. Co další automobilky?
Stejsn
Samozřejmě že z technické vás kvůli tomu vyhodit nemůžou. Ostatně - jak by funkčnost taky kontrolovali?
vencelín
@Stejsn
Jak by to jouda i na tk kontrolovali? Slehli by s autem proti zdi 😁.
Lubo
BMW od 07/2017 e-Call ide cez 4G. Predtým povinný nebol.

Predpokladám, že ostatné značky podobne.
Dixik2
T-Mobile a Vodafone vypne 2G letos a to 31.12.2025.