Elektromobily
Mikesus
@ericn
Bezpohlavni možná, s tim i souhlasim, ale aspoň se na to dá koukat. Samozřejmě mluvím za sebe.
Bezpohlavni možná, s tim i souhlasim, ale aspoň se na to dá koukat. Samozřejmě mluvím za sebe.
Mikesus
@šofér jak neodpovídá realitě? co je podle tebe realita? s EV9 GT line jsem najel 380km, a zbylo mi 45% baterky. Auto má psáno 505km dojezd, takže se nebojím, že bych těch 505km nedosáhl. A nějaká snaha o eko jízdu opravdu nebylo. Bylo cca 30% dálnice, 30% mimo město a 30% město. K tomu ještě ozzy chtěl zjistit skutečnou maximálku, tak nějaké procento vysál tímto pokusem. Za mne reálné dojezdy to jsou, jen člověk musí umět řídit, chápat souvislosti a používat hlavu.
DonVito
@šofér
Nemam problem dojet mnohem dal nez udava WLTP.
A ano, neni to v zime kdyz snezi, -20°C po dalnici 160km/h...
Nemam problem dojet mnohem dal nez udava WLTP.
A ano, neni to v zime kdyz snezi, -20°C po dalnici 160km/h...
Mikesus
@Pepa_007
pokud jsi solventní zákazník, není problém zapůjčit zdarma ( třeba Toyota ) i na týden. Je to vše o dohodě. Ale asi nekupuješ pravidelně ve větším objemu, takže budeš muset najít nějakou půjčovnu. U škodovky mi kdysi za drobný poplatek též nabízeli, jak je to teď s ochotou, nevím. Obecně po covidu se ochota snížila u spousty automobilek na bod mrazu.
pokud jsi solventní zákazník, není problém zapůjčit zdarma ( třeba Toyota ) i na týden. Je to vše o dohodě. Ale asi nekupuješ pravidelně ve větším objemu, takže budeš muset najít nějakou půjčovnu. U škodovky mi kdysi za drobný poplatek též nabízeli, jak je to teď s ochotou, nevím. Obecně po covidu se ochota snížila u spousty automobilek na bod mrazu.
psel
@šofér tobě by se neměla lež vyplácet.
Údaje udávané o spotřebě se měří při dané teplotě, ta byla stanovena na 23 stupňů. Slouží zejména k tomu aby bylo možné spotřebu mezi vozy srovnat.
Vzhledem k tomu že je teplota při testu daleko pod 23 stupňů budou i výsledky na hony vzdáleny od WLTP.
To že něco nechápeš neznamená, že někdo lže.
Jediné co by pomohlo je cold wltp jako druhý průměrný údaj o zimní spotřebě, ale nic takového nikdo zatím nevymyslel.
A pokud nechápeš proč, tak je to tím, že BEV je tak efektivní pohon že se jakékoliv zhoršení prostředí jako teplota, déšť, sníh a protivítr nebo třeba rozdíl mezi nadmořskou výškou startu a cíle má daleko vyšší vliv než u spalováků. Je to tím, že spalovák naprostou většinu energie přeměňuje na teplo a tak jsou ty změny v celkové spotřebě menší.
Údaje udávané o spotřebě se měří při dané teplotě, ta byla stanovena na 23 stupňů. Slouží zejména k tomu aby bylo možné spotřebu mezi vozy srovnat.
Vzhledem k tomu že je teplota při testu daleko pod 23 stupňů budou i výsledky na hony vzdáleny od WLTP.
To že něco nechápeš neznamená, že někdo lže.
Jediné co by pomohlo je cold wltp jako druhý průměrný údaj o zimní spotřebě, ale nic takového nikdo zatím nevymyslel.
A pokud nechápeš proč, tak je to tím, že BEV je tak efektivní pohon že se jakékoliv zhoršení prostředí jako teplota, déšť, sníh a protivítr nebo třeba rozdíl mezi nadmořskou výškou startu a cíle má daleko vyšší vliv než u spalováků. Je to tím, že spalovák naprostou většinu energie přeměňuje na teplo a tak jsou ty změny v celkové spotřebě menší.
JirkaVejrazka
@šofér Nebyl, protoze spalovaky proste z principu vetsinu energie zmeni na teplo, takze tam tolik nezalezi na tom, jestli je venku -10 nebo +30 (s vyjimkou kratkych tras). Bud topis do kabiny, nebo do okoli.
Zatimco EV topi jen tolik, kolik musi. A teprve energie, co neni potreba na topeni, se s malymi ztratami pouzije na dojezd. A proto to topeni za chladnych dnu z dojezdu tak vyrazne ukusuje.
Zatimco EV topi jen tolik, kolik musi. A teprve energie, co neni potreba na topeni, se s malymi ztratami pouzije na dojezd. A proto to topeni za chladnych dnu z dojezdu tak vyrazne ukusuje.
JirkaVejrazka
@šofér To stejne se resilo u spalovaku, cela leta. Jenom tam je to "spotreba v l/100km" a ne "dojezd na nadrz". Jde ale uplne o stejnou vec, auto bere v realu vic energie, nez udava vyrobce (nebo metodika v laboratornich podminkach).
psel
@Pepa_007 na zádech ho netahám tak mi to nevadí. A nízké těžiště díky baterkám to kompenzuje. Ne že by to nebylo znát ale dá se s tím žít dobře.
Mikesus
@DonVito tak na názoru záleží každého. Když se lidi poslouchají, i ti co aktuální nekoupí, můžou díky tomu udělat něco lépe, jinak, aby příště koupili.
JirkaVejrazka
@Tycoon Jo, to je jasny. Nebyl jsi jediny. Ale kdyz si projdes recenze a zkusenosti uzivatelu z doby cca 15 zpet, tak tam ty rozdily mezi udavanou a realnou spotrebou u spousty aut byly dost vyrazne. Pak na to byla zavedena nejaka pravidla, ktera to docela srovnala, a zvysila se ucinnost motoru.
psel
@šofér možná ti to nedochází, ale WLTP není o tom, co auto spotřebuje, ale o tom, aby byly hodnoty mezi výrobci srovnatelné.
Takže si zapamatuj WLTP = 23 stupňů.
Jeslti to tvá mozkovna není schopna zpracovat a řadí to mezi preudoargumenty tak doporučuji chocholáčka, ten ti pomůže.
Takže si zapamatuj WLTP = 23 stupňů.
Jeslti to tvá mozkovna není schopna zpracovat a řadí to mezi preudoargumenty tak doporučuji chocholáčka, ten ti pomůže.
Man Ký
@šofér tak hlavně, že udávaná spotřeba spalovacích motorů odpovídá realitě😊 nebo gramy oxidů dusíku😊
Sevca1
@Mikesus meleš blbosti bobane v zimě je dojezd daleko ale daleko menší. Oficiálně se spotřeba počítá a měří při 23 stupních. Nechceš tu vypouštět z úst pic.....y a smrad jako že tam je malý rozdíl a spotřeba je téměř stejná v mínus deseti co? Opět perlis hňupe
Sevca1
@DonVito tvl tvé mentální mrzactvi dosáhlo vrcholu. To už jsi tak zdegeneroval z toho fanatismu že se lidé nemůžou vyjádřit k designu. Doufám že jsi bezpohlavní a nemáš potomky jak je v módě protože v tvém případě by to bylo žádoucí. O pár fanatiků méně
radolaco
@Mikesus 505 ma WLTP a ty si spravil 700...to ti mame verit? ked realne to byva skor menej a ty si dal o 200 km viac?
psel
@šofér @Uživatel_5839877 utvrzujte se navzájem mezi sebou o blbostech. To vám pomůže, navíc to zevšeobecňování.
To že mezi kamioňáky jezdí spousta spalováků vám nevadí, to že jsou tam i BEV ale ano? WTF.
Já jezdím tacho + 10, tak jako se spalovákem. Takže ne všichni.
To že mezi kamioňáky jezdí spousta spalováků vám nevadí, to že jsou tam i BEV ale ano? WTF.
Já jezdím tacho + 10, tak jako se spalovákem. Takže ne všichni.
šofér
@DonVito nikdy jsem na dálnici neviděl jet elektroauto 160km/h, vždy patří k těm nejpomalejším, není výjimka, že jezdí za kamiony. A to jsem na D1 denodenně při cestě do práce a zpět.
šofér
@psel- tak jezděte jen při 23stupních a nevyšilujte se svými sáhodlouhými cavyky. Nám u spalováku rozdíl mezi letní/ zimní spotřebou dělá cca 1 litr/ 100km a to samé, když jedeme na kloboučníka nebo spěcháme. Tom se vám , elektromotoristům může jen zdát!
Se svými pseudoargumenty se jděte vycpat.
Se svými pseudoargumenty se jděte vycpat.
ericn
@DonVito Samozřejmě, je to názor na design. To snad můžu ne? No a nejsem evidentně sám, komu se nový předek škodovek nelíbí...
KANKUNEN
Já si zařídil Elroq, parádička. Mám k němu výhrady, ubral bych 10 cm kabiny. Pořád si připadáš, jakoby se stala budoucnost realitou. Jede to a furt klid.
Pepa_007
Fiiiiiiiha, skoro 2.3t těžké auto. Musí být strašně znát při ovládání.
Musím někdy vyzkoušet.
Nevíte, dá se někde levně půjčit BEV na vikend? Kia půjčuje spalovací za cca 700-900 na den. Ze bych BEV provětral po republice. Plánuji tak 800-1000km.
Musím někdy vyzkoušet.
Nevíte, dá se někde levně půjčit BEV na vikend? Kia půjčuje spalovací za cca 700-900 na den. Ze bych BEV provětral po republice. Plánuji tak 800-1000km.
Mikesus
@Uživatel_5839877
no já mám aspoň reálné zkušenosti. Dokonce bych ještě dohledal předávací protokol, když jsem auto vracel. Ale pohoda, neschopní zoufalci jako ty se najdou vždy. Takže nemám problém s tím žít.
no já mám aspoň reálné zkušenosti. Dokonce bych ještě dohledal předávací protokol, když jsem auto vracel. Ale pohoda, neschopní zoufalci jako ty se najdou vždy. Takže nemám problém s tím žít.
Mikesus
@ericn
ono to zas tak prázdné není. Logo souhlas, to obecně u všech škodovek je degradace. Dnes jsem potkal elroq a není to špatné vůbec. Jen tomu nalepit logo kdejaké číny a méně znalý to nepozná, to souhlas.
ono to zas tak prázdné není. Logo souhlas, to obecně u všech škodovek je degradace. Dnes jsem potkal elroq a není to špatné vůbec. Jen tomu nalepit logo kdejaké číny a méně znalý to nepozná, to souhlas.
rohYpnol
@ericn
Z fotek nelíbí. Ale naživo hezké. Logo za mě špatně, nápis je nesmysl a logo chybí.
Z fotek nelíbí. Ale naživo hezké. Logo za mě špatně, nápis je nesmysl a logo chybí.
psel
@KANKUNEN to jsi teda pilot. já teda když lítám po rovných okreskách tak i +20, ale plus 50 je o papíry. A to riskovat nechci.
psel
@šofér jsi fakt tak hloupý, nebo se jen tak děláš aby mohl tady opakovat ta svoje alternativní fakta?
Uživatel_5839877
@šofér Ano přesně tak. I na youtube je spousta srovnavacich testu a při 120/h jede minuly Enyaq cca 20kW a pri 140km/h 26kW. Proto tak všichni jezdí...
ericn
@Mikesus Asi mi na tom nejvíc vadí ta absence loga a takové to vykradení tváře, ostatně jako u většiny EV. Předek je prázdný...
šofér
A je to furt dokola- udávaný dojezd nikdy neodpovídá realitě, ale automobilky se plácají po zádech, jak je ten dojezd skvělý, jak jim to vychází ! Dokud se ty podvody nebudou trestat pořádnou pokutou, nic se nezmění a nezmění se ani vztah lidí k elektromobilitě.
Lež se prostě nesmí nevyplácet.
Lež se prostě nesmí nevyplácet.
Uživatel_5839877
@KANKUNEN Ja jel v Elroq take a myslim, ze na velikost a vahu auta (cca 2tuny pohotovostni) je 210kW v poho. Tak si porid RS ta je 4x4 250kW... to uz snad staci. Pno podleme ty vykony jsou pomerne nebezpecne... az vic lidi bude mit elektro s 200-400kW a nekteri zbrkli to bude zbytecnych bouracek...
Sevca1
@Mikesus Jejda ty jsi také objevil Ameriku. Víš bobanku to samé platí i u fosilních aut že se dostaneš pod WLTP, no ale u Ev v zimě když je mrazík nebo nedej bůh když si dáš dálnici 150 tak je tam rozdíl to neokecas. Což u naftového auta nehrozí tam je rozdíl malý to je prostě fakt, neboj vlastním benzínové 😁
Mokrous
@Tycoon Na jakékoli trase delší než 10km se kdykoli v pohodě vejdu pod WLTP. Jak v létě, tak i v zimě. Vejš se dostanu jen když jedu jako blb brzda plyn, nebo jen do kopce, nebo když uváznu v kolonách. Ale to jsou extrémní výjimky a jen na krátkých trasách. Delší štreky běžně -10% pod WLTP.
Sevca1
@psel no a proto by byla logicky žádoucí i zimní spotřeba právě kvůli tomu velkému rozdílu nebo ne? Jo to neklapne , napsat ve 23 stupních je taková spotřeba a dojezd, ale v zimě se může stát z vašeho vozu městské auto s malým dojezdem by neznělo dobře při prodeji co?
Mikesus
@DonVito
přesně tak. ten dojezd hodně zvýší rekuperace. Tedy dojezd nejvíce ovlivní mozek za volantem. Čím menší kapacitu má, tím menší je dojezd a pak tu máme kecy, že to je o 30% méně, ale už zapomenou říct, že to je jen v zimě a jen někdy. No a v létě to pak má v pohodě delší dojezd, a často o dost, než wltp.
přesně tak. ten dojezd hodně zvýší rekuperace. Tedy dojezd nejvíce ovlivní mozek za volantem. Čím menší kapacitu má, tím menší je dojezd a pak tu máme kecy, že to je o 30% méně, ale už zapomenou říct, že to je jen v zimě a jen někdy. No a v létě to pak má v pohodě delší dojezd, a často o dost, než wltp.
Mikesus
@radolaco
tak lidi, co nemají reálné zkušenosti většinou nevěří. A hlupáci ještě méně. a ne, nedal jsem 700, jak jsem psal, najel jsem 380 na 55%, to neznamená že jsem nenajel 700. Nevím jak by se to chovalo dál, jen dávám vlastní zkušenosti dál těm, co je nemají. Ale ti co mají v hlavě prázdno, ti to stejně nepoberou. Nemám s tím problém, hlupáci se najdou vždy. I ozzy si to projížděl než jsem to vracel. Já vím, tobě auto ani nikdo radši nepůjčí. Nedivím se při tvém chování.
tak lidi, co nemají reálné zkušenosti většinou nevěří. A hlupáci ještě méně. a ne, nedal jsem 700, jak jsem psal, najel jsem 380 na 55%, to neznamená že jsem nenajel 700. Nevím jak by se to chovalo dál, jen dávám vlastní zkušenosti dál těm, co je nemají. Ale ti co mají v hlavě prázdno, ti to stejně nepoberou. Nemám s tím problém, hlupáci se najdou vždy. I ozzy si to projížděl než jsem to vracel. Já vím, tobě auto ani nikdo radši nepůjčí. Nedivím se při tvém chování.
Mikesus
@šofér
já v poslední době pokaždé, když jsem na dálnici. Jednou to byla tesla, jindy EV6, pak enyaq. Jezdí takto úplně normálně, i když s tím nesouhlasím.
Pomalu jezdí všichni bez rozdílu pohonu, rychle taktéž.
já v poslední době pokaždé, když jsem na dálnici. Jednou to byla tesla, jindy EV6, pak enyaq. Jezdí takto úplně normálně, i když s tím nesouhlasím.
Pomalu jezdí všichni bez rozdílu pohonu, rychle taktéž.
Tycoon
@JirkaVejrazka
Jo, většina evropských motorů té doby měla skutečnou spotřebu vyšší než dle evropské laboratorní metodiky NEDC. Já jsem neměl typicky evropský motor. Když jsem si kupoval auto, tak jsem se neřídil NEDC, ale reálnými spotřebami na spritmonitoru, takže jsem věděl, že budu mít spotřebu o litr nižší.
WLTP je dobré v tom, že laboratorní měření se hodně blíží tomu, čeho lze dosáhnout ve skutečnosti. Bohužel evropské automobilky si prosadily, aby nebylo povinné uvádět spotřebu v jednotlivých režimech (low, medium, high, very high), takže většina z nich uvádí jen kombinovanou hodnotu, která je mi k ničemu, takže se stejně musím orientovat podle spritmonitoru a dalších zdrojů.
Jo, většina evropských motorů té doby měla skutečnou spotřebu vyšší než dle evropské laboratorní metodiky NEDC. Já jsem neměl typicky evropský motor. Když jsem si kupoval auto, tak jsem se neřídil NEDC, ale reálnými spotřebami na spritmonitoru, takže jsem věděl, že budu mít spotřebu o litr nižší.
WLTP je dobré v tom, že laboratorní měření se hodně blíží tomu, čeho lze dosáhnout ve skutečnosti. Bohužel evropské automobilky si prosadily, aby nebylo povinné uvádět spotřebu v jednotlivých režimech (low, medium, high, very high), takže většina z nich uvádí jen kombinovanou hodnotu, která je mi k ničemu, takže se stejně musím orientovat podle spritmonitoru a dalších zdrojů.
Tycoon
@JirkaVejrazka
Já jsem měl auto, které v reálu bralo méně než v laboratorních podmínkách.
Ono záleží na tom, jaká je ta laboratorní metodika a jakým způsob zvýhodňuje nebo nezvýhodňuje různé typy pohonů, zda výrobce optimalizuje auto spíše pro reálného uživatele, nebo pro laboratorní podmínky atd.
Já jsem měl auto, které v reálu bralo méně než v laboratorních podmínkách.
Ono záleží na tom, jaká je ta laboratorní metodika a jakým způsob zvýhodňuje nebo nezvýhodňuje různé typy pohonů, zda výrobce optimalizuje auto spíše pro reálného uživatele, nebo pro laboratorní podmínky atd.
šofér
@Man Ký - zkuste si přečíst, co píšu- rozdíl je, ale ne 30% kalo u elektroaut.
šofér
@JirkaVejrazka ano, ale nikdy nebyl rozdíl 30% mezi udávaným dojezdem a skutečností.
The law
Ty "Škodovácký" SUV už pro mě nejsou Škodovky, postrádá to jakoukoli identitu značky co se týká vzhledu. Hnusná kastle, nic víc. To mohli rovnou prodávát pod značkou VW.
speedfred
@Pepa_007
Myslím že aj VW požičiava ID modely za nejaký poplatok. Tiež nad tým premýšlam to zobrať na víkend.
Myslím že aj VW požičiava ID modely za nejaký poplatok. Tiež nad tým premýšlam to zobrať na víkend.
ericn
@rohYpnol Mě se to nelíbilo ani na živo, ten předek je vykradený, to Logo mi tam prostě chybí…
psel
@Uživatel_5839877 no ono to bez FVE a s denní / noční distribuční cenou vychází fakt pěkně. Doma pod třetinu toho co na DC. Pak jde jen o to, kolik sosáš doma a kolik na DC. Já mám dc zanedbatelné a tak průměrně jezdím v létě za cenu 2l nafty a v zimě tak za 3l. Mám měsíční fixaci, takže mě v zimě stojí kwh víc než v létě.
Uživatel_5839877
Myslim, ze nejvetsi blamaz je, ze lidi lakali na nizke ceny nabijeni. Coz davno neni pravda. Trochu lepsi je to s fve na vlastnim baraku a tam take nikdo nezohlednuje navratnost a rika, ze jezdi skoro zadarmo, ale na verejnych rychlo uz to jsou slusne palby a az tech aut bude vice, zavedou dan z km jak na Islandu, aby nahradili vypadek prijmu dani z paliv na cerpackach 😆😆
Uživatel_5839877
@psel Tady nekdo "umi" pocitat. To by museli jezdit s tdi 0.5x 4 = za 2litry nafty
Uživatel_5839877
@Mikesus Nevim, kdo je tu zoufalec. Kdyz tu dela nekdo machry co si pujcil predvadecku a teoretizuje... ja taky zkousel jet i s elektro Enyaq po meste cca 13kW ale to musi rekuperovat na maximum a lehce pridavat. K cemu pak je auto s 210kw??? Aby pak byl clovek otrok auta. Kazdopadne pokud nekdo jezdi mesto, okresky a parkrat za rok nekam dal. Je to volba. Pak nemusi resit jestli mu to papne 20 nebo 25kw..
Uživatel_5839877
@Mikesus No jasne realista, co akorat urazi. Krabice jako ev9 bude mit realnou spotrebu kolem 30kw na dalnici 130/h i s lehkou nohou. To jsou fyzikalni zakony. Mame na firme nekolik elektro, a testoval jsem i mnoho dalsich, ioniq5, mache, etron atd...
psel
@Arese To už jsme tu jednou měli ne?
Bez Elektriky a procesorů co?
Takže bez posilovače, se švihadly, ESP, ABS, a manuálem a bez Matrixů....
Jsi Fosilomasochista 😄.
Bez Elektriky a procesorů co?
Takže bez posilovače, se švihadly, ESP, ABS, a manuálem a bez Matrixů....
Jsi Fosilomasochista 😄.
psel
@Sevca1 Asi tě zklamu, ale energeticky (v KWh) je ten rozdíl zhruba stejný 😄. 5kWh = 0,.5 l nafty.
psel
@šofér můj rozdíl oproti WLTP je 16%, za dva roky provozu, dvě léta a dvě zimy. 30% jsi si vycucal z prstu co?
psel
@Sevca1 já jsem to psal, že by WLTP cold bylo dobrý.
Třeba by to výrobce přinutilo s tou spotřebou v zimě něco dělat.
Ale WLTP fakt jen slouží ke srovnání mezi auty, o nic jiného nejde. Moje mělo WLTP 16.9 , můj průměr za dva roky provozu (dvě léta a dvě zimy) je 19.6 kW/h. To je plus 16%.
Aktuální Eny RS (předchozí model) má 16,1 tak bych očekával na základě WLTP že budu mít celoroční spotřebu s tímto autem někde okolo 18,8.
Když jsem jezdil ještě s TDI, byla NEDC spotřeba 5...5.1 litru, to jsem nikdy neviděl, jezdil jsem tak za 6,7l/100 takže to je rozdíl plus 31%.
Aktuální superb se stejnou motorizací má spotřebu dle WLTP, 5,7–6,3 , samozřejmě nevím, za co bych s tím autem jezdil já, ale tipuji že by to nebyl žádný zásadní posun od minule, takže ten rozdíl by byl asi menší než těch 16% co mám teď na Eny. Ale nic co by mě nějak drásalo nervy.
A ještě k dojezdu, ano s BEV se ti může stát že budeš mít poloviční dojezd, ale to že ti to nikdo při prodeji neříká, přece není pravda. Těch kalkulaček dojezdu na stránkách výrobců máš přece spoustu.
EDIT: Tak můj ENY měl WLTP ne 16,9 ale 17,9. Takže 16.9 po technickém update 2024 a po FL 16,1.
Tudíž jezdím oproti WLTP se spotřebou jen o 9,5% vyšší v celoročním průměru. Za mě WLTP cajk.
Takže bych s novým Eny mohl jezdit v průměru po 18 kWh/100...
Třeba by to výrobce přinutilo s tou spotřebou v zimě něco dělat.
Ale WLTP fakt jen slouží ke srovnání mezi auty, o nic jiného nejde. Moje mělo WLTP 16.9 , můj průměr za dva roky provozu (dvě léta a dvě zimy) je 19.6 kW/h. To je plus 16%.
Aktuální Eny RS (předchozí model) má 16,1 tak bych očekával na základě WLTP že budu mít celoroční spotřebu s tímto autem někde okolo 18,8.
Když jsem jezdil ještě s TDI, byla NEDC spotřeba 5...5.1 litru, to jsem nikdy neviděl, jezdil jsem tak za 6,7l/100 takže to je rozdíl plus 31%.
Aktuální superb se stejnou motorizací má spotřebu dle WLTP, 5,7–6,3 , samozřejmě nevím, za co bych s tím autem jezdil já, ale tipuji že by to nebyl žádný zásadní posun od minule, takže ten rozdíl by byl asi menší než těch 16% co mám teď na Eny. Ale nic co by mě nějak drásalo nervy.
A ještě k dojezdu, ano s BEV se ti může stát že budeš mít poloviční dojezd, ale to že ti to nikdo při prodeji neříká, přece není pravda. Těch kalkulaček dojezdu na stránkách výrobců máš přece spoustu.
EDIT: Tak můj ENY měl WLTP ne 16,9 ale 17,9. Takže 16.9 po technickém update 2024 a po FL 16,1.
Tudíž jezdím oproti WLTP se spotřebou jen o 9,5% vyšší v celoročním průměru. Za mě WLTP cajk.
Takže bych s novým Eny mohl jezdit v průměru po 18 kWh/100...
xxc
@speedfred Hlavne sa treba vyhnut predvadzacim jazdam, tam sa to nemusi odhalit, ked sedi niekto vedla. Jedine pozicat na vikend, prehnat to znamymi cestami a clovek zisti, ze je to pocitovo tazke ako tank. Na nejaku rychlejsiu jazdu nevhodne vdaka prednej naprave, kde sa zosuchaju pneumatiky po par tisic km a nejak vynimocne to nejazdi.
Arese
Co s tím? Proč bych proboha měl chtít takového zkratomastodonta? Já chci normální poctivé auto!
Sevca1
@DonVito tvl ty jsi objevil Ameriku, no ty jsi dobrej kláním se. Řeknu ti tajemství to samé platí i u fosilních aut, akorát v zimě je u nich rozdíl malý což u Ev není 😁 hňupe
Barry Lyndon
@Mikesus Toyota nám takto půjčila RAV4 PHEV na víkend za (asi) 2tis Kč. Když to auto (ne to půjčovací 😊) člověk koupil, tak to odečetli z ceny... fajn možnost.
KANKUNEN
@psel: 85, ale pořád tomu chybí výkon. To je furt 10 sekund než se to dobelhá na 140. To je taková ideální okresková rychlost.
ericn
@speedfred No u nás to loni bylo cca 2000 Kč na víkend, tj 1000 na den jsem platil. Tj žádné finanční drama. Nechtělo se mi přemlouvat prodejce, stejně bych to nekoupil...
Já si půjčoval iD.3 Pro 77kWh, jako jediná, tuším, z iD je pod 2t a jede fajn. iD.4 GTX se mi nelíbilo vůbec, hrnulo se ze zatáčky ven, jak je těžké 2,3t 😄 Stejně tak Enyaq, žádná sláva...
Já si půjčoval iD.3 Pro 77kWh, jako jediná, tuším, z iD je pod 2t a jede fajn. iD.4 GTX se mi nelíbilo vůbec, hrnulo se ze zatáčky ven, jak je těžké 2,3t 😄 Stejně tak Enyaq, žádná sláva...
ericn
@Mikesus No to nepomohl, tenhle předek bez loga a "chladiče" je naprosto bezpohlavní a nezajímavý...
A zalezi na nazoru na Enyaq nekoho, kdo si EV nekoupi?
😀😉