Technika
Zpět na článek
Jak získat téměř všechno lithium ze starých baterií? Recyklace je fenomén i v Česku
29 komentářů
kesumb
3
Dneska jsou lifepo pod cenou olova, pokud se to povede recyklovat bude to zase levnejsi a hlavne material zustane tady. Budoucnost je elektricka!
Přejít do diskuze
kesumb
@pokud vim
jeste v 80. letech se nerecyklovala ani polovina. V USA ruzne zdroje uvani 50-60%. V 60. letech se skladkovala vetsina. Baterka PB je hadam znama 150+ let. Mozna i vic kdyz nad tim premejslim byl to zaklad
jeste v 80. letech se nerecyklovala ani polovina. V USA ruzne zdroje uvani 50-60%. V 60. letech se skladkovala vetsina. Baterka PB je hadam znama 150+ let. Mozna i vic kdyz nad tim premejslim byl to zaklad
rohYpnol
@Hendly
Ruské agendy??? Co jsem zde napsal za ruskou agendu?!???
Vlastně, radši nic nepiš, tvé lži nemá smysl číst.
Ruské agendy??? Co jsem zde napsal za ruskou agendu?!???
Vlastně, radši nic nepiš, tvé lži nemá smysl číst.
rohYpnol
@Mikesus
Já fakt nebudu jak doníček lustrovat co jsi napsal 10 let nazpět. Stbácký praktiky si nech pro sebe a po mně je nechtěj.
Já fakt nebudu jak doníček lustrovat co jsi napsal 10 let nazpět. Stbácký praktiky si nech pro sebe a po mně je nechtěj.
rohYpnol
Jak mohli získat nikl, kobalt, magan?!? Vždyť podle místních hujeříčků doníčků hendlíčků mikešů se vyrábí baterie jen z lithia, které je všude 🤣🤣🤣
A proč budeme složitě louhovat a recyklovat baterie, když to lithium je všude?!? Navíc baterky bájí přece životnost v autě minimálně 20 let a pak budou další desítky let sloužit v bateriových uložištích... Říkají to hujeři, tak to bude pravda 🤣🤣🤣🤣🤣
A proč budeme složitě louhovat a recyklovat baterie, když to lithium je všude?!? Navíc baterky bájí přece životnost v autě minimálně 20 let a pak budou další desítky let sloužit v bateriových uložištích... Říkají to hujeři, tak to bude pravda 🤣🤣🤣🤣🤣
DonVito
@Hendly
Presne tak.
To ze je ztratova dnes, pri mizivem mnozstvi recyklovanych baterii, pro budoucnost neznamena vubec nic!
Ostatne tak jako dnesni cena EV nevypovida mnoho o cene EV v roce 2035...
Presne tak.
To ze je ztratova dnes, pri mizivem mnozstvi recyklovanych baterii, pro budoucnost neznamena vubec nic!
Ostatne tak jako dnesni cena EV nevypovida mnoho o cene EV v roce 2035...
Hendly
@Tycoon
Ztrátová je ale z důvodu nedostatku baterii k recyklaci.
Stejne jako u FV panelu ue nejvetsi “problém” recyklace to, ze baterii i panely vydrží daleko dele nez se pocitalo.
Ztrátová je ale z důvodu nedostatku baterii k recyklaci.
Stejne jako u FV panelu ue nejvetsi “problém” recyklace to, ze baterii i panely vydrží daleko dele nez se pocitalo.
rohYpnol
@DonVito
Ano a příroda si s tím poradí. Blbý co?
Když vybuchne sopka, je zemětřesení, přijde tsunami atd. tak taky zemře spousta živočichů. Tak to zkrátka na světě chodí. A žádná zelenorudá ideologie klimatismu to nezmění!!!
Ano a příroda si s tím poradí. Blbý co?
Když vybuchne sopka, je zemětřesení, přijde tsunami atd. tak taky zemře spousta živočichů. Tak to zkrátka na světě chodí. A žádná zelenorudá ideologie klimatismu to nezmění!!!
DonVito
@rohYpnol
Uz dlouho jsem necetl hloupejsi prispevek. 👎
Prekonavas se...
www.idnes.cz/…5_zahranicni_tho
Citace iDnes
"Mrtví lidé, uhynulá zvířata, škody v desítkách miliard dolarů a nevyčíslitelné ekologické následky - před deseti lety vybuchla v Mexickém zálivu ropná plošina Deepwater Horizon. Ropa vylitá do moře vytvořila skvrnu o rozměru asi 180 tisíc kilometrů čtverečních, nové studie však poukazují na větší čísla."
Citace rohypnol
"Jak můžeme svinit svět ropou, když ropa je přírodním produktem a surovinou?!??"
Uz dlouho jsem necetl hloupejsi prispevek. 👎
Prekonavas se...
www.idnes.cz/…5_zahranicni_tho
Citace iDnes
"Mrtví lidé, uhynulá zvířata, škody v desítkách miliard dolarů a nevyčíslitelné ekologické následky - před deseti lety vybuchla v Mexickém zálivu ropná plošina Deepwater Horizon. Ropa vylitá do moře vytvořila skvrnu o rozměru asi 180 tisíc kilometrů čtverečních, nové studie však poukazují na větší čísla."
Citace rohypnol
"Jak můžeme svinit svět ropou, když ropa je přírodním produktem a surovinou?!??"
Oscar_Romero
"Zatímco Číně ujel vlak se spalovacími motory...."
Pane Rychtero, vy se o moderní spalovací motory moc nezajímáte, tak byste o nich neměl nic psát pod vlastním jménem.
Pane Rychtero, vy se o moderní spalovací motory moc nezajímáte, tak byste o nich neměl nic psát pod vlastním jménem.
rohYpnol
@Hendly
Na vyjetý olej přece jezdi lodě, které sem vozí FVE panely a elektromobily z Číny, ne?? 🤣🤣🤣
Na vyjetý olej přece jezdi lodě, které sem vozí FVE panely a elektromobily z Číny, ne?? 🤣🤣🤣
Tycoon
@topten
90 % je slušný výsledek, když uvážíme, že jde o složitou směs. U olova, kde je to značně jednodušší, je to 98 %.
90 % je slušný výsledek, když uvážíme, že jde o složitou směs. U olova, kde je to značně jednodušší, je to 98 %.
rohYpnol
@Hendly
Jak můžeme svinit svět ropou, když ropa je přírodním produktem a surovinou?!??
Jak můžeme svinit svět ropou, když ropa je přírodním produktem a surovinou?!??
Hendly
@rohYpnol
Mistni siritel ruske agendy…
Jak jednoduchy svet. Vse kolem EU a elektromobilu spatne a ve vsem ma pravdu.
Pritom se staci zamyslet a vedet aspon zaklady o baterkach.
Mistni siritel ruske agendy…
Jak jednoduchy svet. Vse kolem EU a elektromobilu spatne a ve vsem ma pravdu.
Pritom se staci zamyslet a vedet aspon zaklady o baterkach.
Hendly
@topten
Jasne, 90% je malo…
Proto vudeme furt palit ropu a svinit vse olejem….
Jasne, 90% je malo…
Proto vudeme furt palit ropu a svinit vse olejem….
Mikesus
@rohYpnol
Tak napiš lháři, kde jsem psal, že baterie je jen z lithia. Zase lži. Protoze vzdělaný clovek, coz ty dokazuješ ze nejsi, prave narozdil od tebe vi, ze baterie jsou různé, kde někde převládá různá složka. Určitě si taky myslíš, že v nimh je lithium co?
Zase rohypnol ukazal, jak je prolhanej odpad společnosti.
Tak napiš lháři, kde jsem psal, že baterie je jen z lithia. Zase lži. Protoze vzdělaný clovek, coz ty dokazuješ ze nejsi, prave narozdil od tebe vi, ze baterie jsou různé, kde někde převládá různá složka. Určitě si taky myslíš, že v nimh je lithium co?
Zase rohypnol ukazal, jak je prolhanej odpad společnosti.
Mikesus
@Tycoon
To je právě to, naprostá většina odpůrců nových baterek a technologii argumentuje stávající technologii a ignoruje její vývoj, který si nemuzou ani pamatovat. Vše ma nějaký vývoj
To je právě to, naprostá většina odpůrců nových baterek a technologii argumentuje stávající technologii a ignoruje její vývoj, který si nemuzou ani pamatovat. Vše ma nějaký vývoj
rohYpnol
@topten
Neboj, je to určitě dezinfo článek. Nikl, mangan, kobalt přeci v baterkách vůbec není podle hujeříčků... 🤣🤣🤣
Neboj, je to určitě dezinfo článek. Nikl, mangan, kobalt přeci v baterkách vůbec není podle hujeříčků... 🤣🤣🤣
topten
prekvapuje me, ze mangan a cobalt se recykluje jen lehce nad 90%
tedy kazda 11.-12. baterka se z pohledu Mn a Co vyhodi
z 11mil recyklovanejch baterek rocne to za par roku bude 1mil na skladce
ale jsme stale na zacatku
tedy kazda 11.-12. baterka se z pohledu Mn a Co vyhodi
z 11mil recyklovanejch baterek rocne to za par roku bude 1mil na skladce
ale jsme stale na zacatku
Hendly
@Ryccardo
O ekologické likvidaci je clanek…
Mnozstvim se efektivita zlepsi jako u skoro každé technologie. Kdyz se podivas na v clanku uvedene priklady tak jde stale spise o malosériové zpracování.
Evidentně ti ale nevadi neznalost a pises nesmyslne prispevky.
O ekologické likvidaci je clanek…
Mnozstvim se efektivita zlepsi jako u skoro každé technologie. Kdyz se podivas na v clanku uvedene priklady tak jde stale spise o malosériové zpracování.
Evidentně ti ale nevadi neznalost a pises nesmyslne prispevky.
Tycoon
@kesumb
Z té doby bohužel nemám zkušenost. Dívám se na to z dnešního pohledu. Je to nejkoncentrovanější zdroj olova v Evropě.
Z té doby bohužel nemám zkušenost. Dívám se na to z dnešního pohledu. Je to nejkoncentrovanější zdroj olova v Evropě.
Tycoon
@kesumb
Kdy? Já si nic takového nepamatuju. Vždycky je vykupovali. Olovo se z baterek velmi snadno recykluje.
Kdy? Já si nic takového nepamatuju. Vždycky je vykupovali. Olovo se z baterek velmi snadno recykluje.
ryccardo
@Hendly ztratova je kvuli nakladnemu a neekologickemu procesu. To se s mnozstvim nezlepsi.
Tycoon
@Hendly
To je jen jeden z problémů. Hlavním problémem však je, že jde o složité směsi, kde žádná z komponent nemá vysokou cenu, nebo má, ale nejde ji recyklovat. Jsou dvě strány téže mince. LiFePo je levnější díky tomu, že obsahuje levnější komponenty (například levné železo místo drahého kobaltu). No a tím pádem nejde recyklací získat nic drahého.
To je jen jeden z problémů. Hlavním problémem však je, že jde o složité směsi, kde žádná z komponent nemá vysokou cenu, nebo má, ale nejde ji recyklovat. Jsou dvě strány téže mince. LiFePo je levnější díky tomu, že obsahuje levnější komponenty (například levné železo místo drahého kobaltu). No a tím pádem nejde recyklací získat nic drahého.
Tycoon
@kesumb
Reycklace LifePo baterky je ztrátová, případně jde o nulový součet, takže recyklací se nic nezlevní.
Reycklace LifePo baterky je ztrátová, případně jde o nulový součet, takže recyklací se nic nezlevní.