Elektromobilita
DonVito
@ACE.
Nikoho nepresvedcuju.
Tva subjektivni priorita dojezdu a rychlisti tankovani je jiste skalopevna.
Ale zkus si precist toto😒br />www.motortrend.com/…bustion-engines/
Takze pro tebe jsou mozna BEV nesmysl.
😀
To nic nemeni na tom, ze se jedna o nejefektivnejsi zpusob pohonu!
Nikoho nepresvedcuju.
Tva subjektivni priorita dojezdu a rychlisti tankovani je jiste skalopevna.
Ale zkus si precist toto😒br />www.motortrend.com/…bustion-engines/
Takze pro tebe jsou mozna BEV nesmysl.
😀
To nic nemeni na tom, ze se jedna o nejefektivnejsi zpusob pohonu!
topten
@ACE.
to mas pravdu, ale kazdej normalni clovek se pta, jakou vyhodu v osobacich ma vodik proti EV, kdyz EV je prinejmensim 2x energeticky efektivnejsi a baterky, na kterejch EV stojej, maj velkej potencial na zlepseni parametru, kdezto fyzikalni limity u vodiku neposunes a nevypada to, ze by jsme se k nim byli schopni nejak vyrazneji priblizit nez jsme ted.
ale mozna, ze japoncici maj nejaky eso v rukavu
.
zahraj si na sefa divize vodikovyho vyvoje hondy a presvedc nas, proc je vodik v osobacich to pravy orechovy treba na rozdil od EV
to mas pravdu, ale kazdej normalni clovek se pta, jakou vyhodu v osobacich ma vodik proti EV, kdyz EV je prinejmensim 2x energeticky efektivnejsi a baterky, na kterejch EV stojej, maj velkej potencial na zlepseni parametru, kdezto fyzikalni limity u vodiku neposunes a nevypada to, ze by jsme se k nim byli schopni nejak vyrazneji priblizit nez jsme ted.
ale mozna, ze japoncici maj nejaky eso v rukavu
.
zahraj si na sefa divize vodikovyho vyvoje hondy a presvedc nas, proc je vodik v osobacich to pravy orechovy treba na rozdil od EV
ACE.
Proč to ti kluci japonský nechápou, že to nemá smysl. A přitom by jim stačilo přečíst si tady moudra a můžou ušetřit peníze a věnovat se něčemu jinému
topten
@jirik
a uz JE 4.G s vyrobou vodiku nekde funguje?
jde opravdu o vysokoteplotni rozklad vody nebo jen o vysokoteplotni elektrolyzu??
jak souvisi dnesni elektronizace s vyrobou vodiku ???
a uz JE 4.G s vyrobou vodiku nekde funguje?
jde opravdu o vysokoteplotni rozklad vody nebo jen o vysokoteplotni elektrolyzu??
jak souvisi dnesni elektronizace s vyrobou vodiku ???
Jirik_H
@topten jenže je problém se skladováním elektřiny, s vodikem je menší. Pak byla objevena velká ložiska vodíku v zemi. Dále je zde potenciál JE 4. generace, které produkuji kvanta vodíku. Atd. A i elektronizace se vyvíjí a dnes dosahuje lepších výsledků.
topten
ucinnost 60% palivovej clanek + 95% elektromotor + 80% elektrolyza + 70% stlaceni vodiku na 350bar (pro 700bar sem nenasel hodnoverny udaj) mi dava celkovou ucinnost 32%
klasickej EV od zasuvky az po to co leze z motoru ma pres 70%, tedy vic jak dvojnasobek a nabijes doma ...
klasickej EV od zasuvky az po to co leze z motoru ma pres 70%, tedy vic jak dvojnasobek a nabijes doma ...
ACE.
topten spíš bych řekl, blbec jen blbec nepochopí psanej text a neustále podsouvá něco, co se v textu vůbec nenachází. Kde píšu o nějakých výhodách vodíku? Přečti si ještě jednou, co píšu a pak se o tom snaž přemýšlet a hlavně nehlede, co tam není.
argejev
@topten je tam v prípade Japonska môže byť dôvodom geopolitika. Preferované technické riešenie môže byť výsledkom makroekonomickej energy &mass balance na úrovni krajiny. Takže dôvod, prečo Japoncom dáva zmysel vodík môže byť, že je materialovo (nie energeticky ani ekonomicky - v čase mieru) ľahšie vyrobiť infraštruktúru na vodík ako na baterky. Ďalší tebou opomínaný aspekt môže byť, že vieš vyrobiť vodík aj pyrolýzou metánu, pričom je výsledným by-produktom vysokokvalitný uhlík čo zásadne zvyšuje hodnotu reťazca. Tvoje argumenty sa vzťahujú na realitu Európy, ktorá je dogmaticky a legislatívne nastavená na elektrolýzu - čo je podľa všetkého mylný prístup, ale par zásadných aspektov prehliadaš. A to sa absolútne nesnažím vyzerať, že viem ako to je - lebo tému vodíka postupne opúšťam práve z dôvodu, že v ramci EÚ tam priestor nevidím. Ale možno by som veril tomu, že ten šéf vývoja v Honde vie viac ako Ty...
ACE.
@topten ale já vůbec nemám důvod přesvědčovat někoho, kdo je přesvědčen o své pravdě. Je to to totálně šumafuk. Už jsem to psal několikrát, jak v průběhu pár desetiletí mnoho mudrců co měli jasno co je vyhodné a co ne, co se bude prodávat a co je totální blbost, tak z muselo zmlknout a s otevřenou pusou čučet. A já nikde netvrdím, že EV je ve všech případech špatně. Nárok na jisté procento jistě má a každý musí zvážit, jestli je pro něj výhodný a nebo ne. Pro mě je to třeba totální nesmysl a teď mě přesvědč že není 😁
Othello
Ještě by bylo dobré upřesnit jestli je ten nový palivový článek tak převratný i světově nebo jen v rámci hondy cr-v
topten
@ACE.
ty argumenty pro vodik
zadny jsi nenapsal, jen obecny okecavani bez jedinyho argumentu pro nebo proti, ktery je uplne k nicemu
.
argejev vyse je napsal a pak se da diskutovat
ty argumenty pro vodik
zadny jsi nenapsal, jen obecny okecavani bez jedinyho argumentu pro nebo proti, ktery je uplne k nicemu
.
argejev vyse je napsal a pak se da diskutovat
topten
@argejev
tu muze mit logiku pro zemi, ktera nema suroviny na baterky ale ma pristup k vodiku - do budoucna zelenymu, ted aspon vodiku ze zemniho plynu.
jenze japonci i ten zemni plyn musi kupovat a tak muze hrozit ze dopadnou jako nemci - kteri chteli jadro nahradit zemnim plynem, navazali se na rossii az z toho byla valka na ukrajine ...
to ze sef hondy vi vic nez my vsichni dohromady je jasna vec, ale nevidim moc plusu vodiku v osobnim aute, tak bych je rad vedel od zastancu vodiku. energeticka efektivita vodiku v osobaku je proti baterce vyrazne horsi a soucaznej svet z velky casti stoji na energiich a jejich cenach
me logictejsi nez (zelenej) vodik, prijde synteticky benzin, kde odpada problem se skladovanim, ale treba japoncici opravdu vytahnou nejaky to eso z rukavu, ale porad mi prijde, ze vodik je komplikovana a draha technologie pro nasazeni v osobacich. neco jinyho muzou byt lokomotivy, nakladni auta a samozrejme prumysl. ale mozna je pro japonce jednodussi technologii hromadne overit na relativne levnych osobacich ...
tu muze mit logiku pro zemi, ktera nema suroviny na baterky ale ma pristup k vodiku - do budoucna zelenymu, ted aspon vodiku ze zemniho plynu.
jenze japonci i ten zemni plyn musi kupovat a tak muze hrozit ze dopadnou jako nemci - kteri chteli jadro nahradit zemnim plynem, navazali se na rossii az z toho byla valka na ukrajine ...
to ze sef hondy vi vic nez my vsichni dohromady je jasna vec, ale nevidim moc plusu vodiku v osobnim aute, tak bych je rad vedel od zastancu vodiku. energeticka efektivita vodiku v osobaku je proti baterce vyrazne horsi a soucaznej svet z velky casti stoji na energiich a jejich cenach
me logictejsi nez (zelenej) vodik, prijde synteticky benzin, kde odpada problem se skladovanim, ale treba japoncici opravdu vytahnou nejaky to eso z rukavu, ale porad mi prijde, ze vodik je komplikovana a draha technologie pro nasazeni v osobacich. neco jinyho muzou byt lokomotivy, nakladni auta a samozrejme prumysl. ale mozna je pro japonce jednodussi technologii hromadne overit na relativne levnych osobacich ...
ACE.
DonVito ale já nikde neříkám že to jezdí špatně, když to jede. Jen tvrdím že pro mě osobně je to nesmysl a na to si opravdu nepotřebuji nic číst. Prostě není důvod zamr...vat spousti času tím že budu někde postávat a tankovat. Až bude tento problém vyřešen třeba za 10 let a začno to být pro mě zajímavé, tak se tomu nebráním. Když bych vybíral v sočasnosti auto, je hybrid daleko lepší výhodnější pro moje potřeby, nic víc a nic méně.
ACE.
@topten co na tom stále nechápeš? Já si vodík přece nekupuji, rozhodně ne v současné době, stejně jako baterky je to pro mě nezajímavé. Znovu si maximálně může přečíst co už jsem napsal. Toť vše.
topten
@ACE.
vyloz svoje argumenty pro vodik na stul
treba zmenim nazor, nemam s tim problem
jen blbec prece nemeni sve nazory
vyloz svoje argumenty pro vodik na stul
treba zmenim nazor, nemam s tim problem
jen blbec prece nemeni sve nazory
KANKUNEN
@MarekAbsolon Na výrobu 1 kg vodíku elektrolýzou je zapotřebí 9 l vody a 60 kWh elektrické energie.
KANKUNEN
To jsme rádi, že máme pohon na vodík, který neumíme vyrobit. Nemohli by raději ten plyn potřebný k výrobě vodíku pálit přímo v tom autě z menšíma ztrátami.
a kdyz vyrabis vodik elektrolyzou tak elektriku beres kde tupoune?
mas aspon zaklady logickyho uvazovani ??
nebo umis jenom vsechno nicit, kritizovat a nadavat ???