Elektromobilita
Přihlásit pro přidání komentáře
KANKUNEN
0
To jsme rádi, že máme pohon na vodík, který neumíme vyrobit. Nemohli by raději ten plyn potřebný k výrobě vodíku pálit přímo v tom autě z menšíma ztrátami.
MarekAbsolon
0
------
KANKUNEN
0
@MarekAbsolon Na výrobu 1 kg vodíku elektrolýzou je zapotřebí 9 l vody a 60 kWh elektrické energie.
topten
ucinnost 60% palivovej clanek + 95% elektromotor + 80% elektrolyza + 70% stlaceni vodiku na 350bar (pro 700bar sem nenasel hodnoverny udaj) mi dava celkovou ucinnost 32%
klasickej EV od zasuvky az po to co leze z motoru ma pres 70%, tedy vic jak dvojnasobek a nabijes doma ...
klasickej EV od zasuvky az po to co leze z motoru ma pres 70%, tedy vic jak dvojnasobek a nabijes doma ...
@topten A teď ještě před zásuvkou, japak to tam je ty chytráku?
@MarekAbsolon
a kdyz vyrabis vodik elektrolyzou tak elektriku beres kde tupoune?
mas aspon zaklady logickyho uvazovani ??
nebo umis jenom vsechno nicit, kritizovat a nadavat ???
a kdyz vyrabis vodik elektrolyzou tak elektriku beres kde tupoune?
mas aspon zaklady logickyho uvazovani ??
nebo umis jenom vsechno nicit, kritizovat a nadavat ???
@topten jenže je problém se skladováním elektřiny, s vodikem je menší. Pak byla objevena velká ložiska vodíku v zemi. Dále je zde potenciál JE 4. generace, které produkuji kvanta vodíku. Atd. A i elektronizace se vyvíjí a dnes dosahuje lepších výsledků.
@jirik
a uz JE 4.G s vyrobou vodiku nekde funguje?
jde opravdu o vysokoteplotni rozklad vody nebo jen o vysokoteplotni elektrolyzu??
jak souvisi dnesni elektronizace s vyrobou vodiku ???
a uz JE 4.G s vyrobou vodiku nekde funguje?
jde opravdu o vysokoteplotni rozklad vody nebo jen o vysokoteplotni elektrolyzu??
jak souvisi dnesni elektronizace s vyrobou vodiku ???
Othello
Ještě by bylo dobré upřesnit jestli je ten nový palivový článek tak převratný i světově nebo jen v rámci hondy cr-v
ACE.
Proč to ti kluci japonský nechápou, že to nemá smysl. A přitom by jim stačilo přečíst si tady moudra a můžou ušetřit peníze a věnovat se něčemu jinému
@ACE.
to mas pravdu, ale kazdej normalni clovek se pta, jakou vyhodu v osobacich ma vodik proti EV, kdyz EV je prinejmensim 2x energeticky efektivnejsi a baterky, na kterejch EV stojej, maj velkej potencial na zlepseni parametru, kdezto fyzikalni limity u vodiku neposunes a nevypada to, ze by jsme se k nim byli schopni nejak vyrazneji priblizit nez jsme ted.
ale mozna, ze japoncici maj nejaky eso v rukavu
.
zahraj si na sefa divize vodikovyho vyvoje hondy a presvedc nas, proc je vodik v osobacich to pravy orechovy treba na rozdil od EV
to mas pravdu, ale kazdej normalni clovek se pta, jakou vyhodu v osobacich ma vodik proti EV, kdyz EV je prinejmensim 2x energeticky efektivnejsi a baterky, na kterejch EV stojej, maj velkej potencial na zlepseni parametru, kdezto fyzikalni limity u vodiku neposunes a nevypada to, ze by jsme se k nim byli schopni nejak vyrazneji priblizit nez jsme ted.
ale mozna, ze japoncici maj nejaky eso v rukavu
.
zahraj si na sefa divize vodikovyho vyvoje hondy a presvedc nas, proc je vodik v osobacich to pravy orechovy treba na rozdil od EV
@topten ale já vůbec nemám důvod přesvědčovat někoho, kdo je přesvědčen o své pravdě. Je to to totálně šumafuk. Už jsem to psal několikrát, jak v průběhu pár desetiletí mnoho mudrců co měli jasno co je vyhodné a co ne, co se bude prodávat a co je totální blbost, tak z muselo zmlknout a s otevřenou pusou čučet. A já nikde netvrdím, že EV je ve všech případech špatně. Nárok na jisté procento jistě má a každý musí zvážit, jestli je pro něj výhodný a nebo ne. Pro mě je to třeba totální nesmysl a teď mě přesvědč že není 😁
@ACE.
Nikoho nepresvedcuju.
Tva subjektivni priorita dojezdu a rychlisti tankovani je jiste skalopevna.
Ale zkus si precist toto😒br />www.motortrend.com/…bustion-engines/
Takze pro tebe jsou mozna BEV nesmysl.
😀
To nic nemeni na tom, ze se jedna o nejefektivnejsi zpusob pohonu!
Nikoho nepresvedcuju.
Tva subjektivni priorita dojezdu a rychlisti tankovani je jiste skalopevna.
Ale zkus si precist toto😒br />www.motortrend.com/…bustion-engines/
Takze pro tebe jsou mozna BEV nesmysl.
😀
To nic nemeni na tom, ze se jedna o nejefektivnejsi zpusob pohonu!
@ACE.
vyloz svoje argumenty pro vodik na stul
treba zmenim nazor, nemam s tim problem
jen blbec prece nemeni sve nazory
vyloz svoje argumenty pro vodik na stul
treba zmenim nazor, nemam s tim problem
jen blbec prece nemeni sve nazory
topten spíš bych řekl, blbec jen blbec nepochopí psanej text a neustále podsouvá něco, co se v textu vůbec nenachází. Kde píšu o nějakých výhodách vodíku? Přečti si ještě jednou, co píšu a pak se o tom snaž přemýšlet a hlavně nehlede, co tam není.
@topten je tam v prípade Japonska môže byť dôvodom geopolitika. Preferované technické riešenie môže byť výsledkom makroekonomickej energy &mass balance na úrovni krajiny. Takže dôvod, prečo Japoncom dáva zmysel vodík môže byť, že je materialovo (nie energeticky ani ekonomicky - v čase mieru) ľahšie vyrobiť infraštruktúru na vodík ako na baterky. Ďalší tebou opomínaný aspekt môže byť, že vieš vyrobiť vodík aj pyrolýzou metánu, pričom je výsledným by-produktom vysokokvalitný uhlík čo zásadne zvyšuje hodnotu reťazca. Tvoje argumenty sa vzťahujú na realitu Európy, ktorá je dogmaticky a legislatívne nastavená na elektrolýzu - čo je podľa všetkého mylný prístup, ale par zásadných aspektov prehliadaš. A to sa absolútne nesnažím vyzerať, že viem ako to je - lebo tému vodíka postupne opúšťam práve z dôvodu, že v ramci EÚ tam priestor nevidím. Ale možno by som veril tomu, že ten šéf vývoja v Honde vie viac ako Ty...
@argejev
tu muze mit logiku pro zemi, ktera nema suroviny na baterky ale ma pristup k vodiku - do budoucna zelenymu, ted aspon vodiku ze zemniho plynu.
jenze japonci i ten zemni plyn musi kupovat a tak muze hrozit ze dopadnou jako nemci - kteri chteli jadro nahradit zemnim plynem, navazali se na rossii az z toho byla valka na ukrajine ...
to ze sef hondy vi vic nez my vsichni dohromady je jasna vec, ale nevidim moc plusu vodiku v osobnim aute, tak bych je rad vedel od zastancu vodiku. energeticka efektivita vodiku v osobaku je proti baterce vyrazne horsi a soucaznej svet z velky casti stoji na energiich a jejich cenach
me logictejsi nez (zelenej) vodik, prijde synteticky benzin, kde odpada problem se skladovanim, ale treba japoncici opravdu vytahnou nejaky to eso z rukavu, ale porad mi prijde, ze vodik je komplikovana a draha technologie pro nasazeni v osobacich. neco jinyho muzou byt lokomotivy, nakladni auta a samozrejme prumysl. ale mozna je pro japonce jednodussi technologii hromadne overit na relativne levnych osobacich ...
tu muze mit logiku pro zemi, ktera nema suroviny na baterky ale ma pristup k vodiku - do budoucna zelenymu, ted aspon vodiku ze zemniho plynu.
jenze japonci i ten zemni plyn musi kupovat a tak muze hrozit ze dopadnou jako nemci - kteri chteli jadro nahradit zemnim plynem, navazali se na rossii az z toho byla valka na ukrajine ...
to ze sef hondy vi vic nez my vsichni dohromady je jasna vec, ale nevidim moc plusu vodiku v osobnim aute, tak bych je rad vedel od zastancu vodiku. energeticka efektivita vodiku v osobaku je proti baterce vyrazne horsi a soucaznej svet z velky casti stoji na energiich a jejich cenach
me logictejsi nez (zelenej) vodik, prijde synteticky benzin, kde odpada problem se skladovanim, ale treba japoncici opravdu vytahnou nejaky to eso z rukavu, ale porad mi prijde, ze vodik je komplikovana a draha technologie pro nasazeni v osobacich. neco jinyho muzou byt lokomotivy, nakladni auta a samozrejme prumysl. ale mozna je pro japonce jednodussi technologii hromadne overit na relativne levnych osobacich ...
@topten co na tom stále nechápeš? Já si vodík přece nekupuji, rozhodně ne v současné době, stejně jako baterky je to pro mě nezajímavé. Znovu si maximálně může přečíst co už jsem napsal. Toť vše.
@ACE.
ty argumenty pro vodik
zadny jsi nenapsal, jen obecny okecavani bez jedinyho argumentu pro nebo proti, ktery je uplne k nicemu
.
argejev vyse je napsal a pak se da diskutovat
ty argumenty pro vodik
zadny jsi nenapsal, jen obecny okecavani bez jedinyho argumentu pro nebo proti, ktery je uplne k nicemu
.
argejev vyse je napsal a pak se da diskutovat
DonVito ale já nikde neříkám že to jezdí špatně, když to jede. Jen tvrdím že pro mě osobně je to nesmysl a na to si opravdu nepotřebuji nic číst. Prostě není důvod zamr...vat spousti času tím že budu někde postávat a tankovat. Až bude tento problém vyřešen třeba za 10 let a začno to být pro mě zajímavé, tak se tomu nebráním. Když bych vybíral v sočasnosti auto, je hybrid daleko lepší výhodnější pro moje potřeby, nic víc a nic méně.