Testy
Zpět na článek
TEST Volvo EX30 Twin Motor Performance – Minimalismus na úkor bezpečnosti?
47 komentářů
Alfonz666
5
Auto do města se 400 k s 0-100 za 3,6 s, když je všude 50 ka dává smysl 😊
Přejít do diskuze
Marybel
Konečně to někdo napsal. Tenhle čínský přešlap si zaslouží ještě přísnější hodnocení…
Martas2000
@Martin Z Konecne konkretni zkusenosti z real provozu, diky za ne. V podstate potvrzujes muj dojem z 1/2 denni zkousky. Mam XC90 a chtel jsem to zkusit jako nahradu malyho auta do mesta.
Tohle auto neni Volvo ani trochu, bohuzel. Jak premyslim, ze 4letou XC90 jeste obmenim za novou dokud jsou, tohle asi do baraku nechci. Bude Cupra Born nejspis, da se koupit za podobny penize a uvnitr je to porad auto.
Tohle auto neni Volvo ani trochu, bohuzel. Jak premyslim, ze 4letou XC90 jeste obmenim za novou dokud jsou, tohle asi do baraku nechci. Bude Cupra Born nejspis, da se koupit za podobny penize a uvnitr je to porad auto.
Martin Z
Mam EX30 nyni 11 mesicu, najeto nejakych 10tis km. Auto jsem si vybral prave pro zabavu. Vykon a svezeni super, kvalitni podvozek a ctyrkolka s preferenci na zadni napravu vas necha prebytkem vykonu kontrolovane sklouznout, pokud chcete. Ano, je to navykove a bavi mne komentare lidi, co v tom nikdy nejeli o tom jak tom jak to preci nejede. Naprikla😜 "trochu to kazí nemožnost napráskat RS Octavii na dálnici v Německu- předjede to i tříválcová fabia. " a to vazne? Ano, nad 130 uz vas to nezatlaci do sedacky jako pri startu z mista, ale muzu vas ujistit, ze do max (180km/h) to porad zrychluje vice nez slusne. Verte mi, mam s cim srovnavat.
Kdo chce litat 200km/h s fabii a to kdekoli, toho uprimne lituji. Ale to jentak bokem.
Kazdopadne EX30 auto ma VELKE nedostatky v ergonomii a predevsim ve kvalite provedeni. Tolik spatne (ne)fungujicich veci jsem nikdy neresil. Mlzici se okna, v zime na prednim okne namrzajici sterace (spatne umisteny ofuk je v zime neohreje), klima bud fouka horky vzduch nebo vylozene ledovy, nic mezi tim. Neustale falesna varovani od assistentu vcetne spatnych rychlosti (v obci vam to rekne ze mate jet 80 a na dalnici 50?), u bezklickoveho odemykani si pockate treba 5s s rukou na klice, nez se auto raci odemknout a pri telefovani s handsfree to druhe strane huci a znite jak pri telefonovani z koupelny v jedoucim metru. A o naprosto neschopnem asistentu parkovani ani nemluvim.
Jen par veci na priklad z vlastni zkusenosti. Si nyni ani nevzpomenu na vse. Autorizovany servis vcetne podpory Volvo jen krci rameny, ze pockame na novejsi software. Tak jiz rok cekam. Za mne velka spatna, toto bych mezi zakazniky nepustil. Me prvni Volvo a zaroven bude poslednim.
Mimochodem v clanku je spatne uvedeno, ze auto sviti pri dennim sviceni i vzadu. To mozna dela vetsina aut znacky Volvo, ale EX30 nikoli. A pri dotazu v servisu presne na toto opet jen pokrceni rameny. Mozna toho v nekterych servisech umi vice, ale napriklad v Brno Volvo Cardion neumi.
Kdo chce litat 200km/h s fabii a to kdekoli, toho uprimne lituji. Ale to jentak bokem.
Kazdopadne EX30 auto ma VELKE nedostatky v ergonomii a predevsim ve kvalite provedeni. Tolik spatne (ne)fungujicich veci jsem nikdy neresil. Mlzici se okna, v zime na prednim okne namrzajici sterace (spatne umisteny ofuk je v zime neohreje), klima bud fouka horky vzduch nebo vylozene ledovy, nic mezi tim. Neustale falesna varovani od assistentu vcetne spatnych rychlosti (v obci vam to rekne ze mate jet 80 a na dalnici 50?), u bezklickoveho odemykani si pockate treba 5s s rukou na klice, nez se auto raci odemknout a pri telefovani s handsfree to druhe strane huci a znite jak pri telefonovani z koupelny v jedoucim metru. A o naprosto neschopnem asistentu parkovani ani nemluvim.
Jen par veci na priklad z vlastni zkusenosti. Si nyni ani nevzpomenu na vse. Autorizovany servis vcetne podpory Volvo jen krci rameny, ze pockame na novejsi software. Tak jiz rok cekam. Za mne velka spatna, toto bych mezi zakazniky nepustil. Me prvni Volvo a zaroven bude poslednim.
Mimochodem v clanku je spatne uvedeno, ze auto sviti pri dennim sviceni i vzadu. To mozna dela vetsina aut znacky Volvo, ale EX30 nikoli. A pri dotazu v servisu presne na toto opet jen pokrceni rameny. Mozna toho v nekterych servisech umi vice, ale napriklad v Brno Volvo Cardion neumi.
kari.laz
@Pepa_007 nejezdím toho hodně, ale ještě jsem žádné elektro neviděl zrychlovat jinak, než stejne jako ostatní auta. Za prvé je málo kdy první na semaforu, takže je mu zrychlení ve městě k prdu a za druhé elektrikáři stejně jezdí všichni jak s hnojem.
rohYpnol
@Pepa_007
Nevidím důvod kupovat Volvo a proč nevzít Zeeker nebo Lynk Co...
Nevidím důvod kupovat Volvo a proč nevzít Zeeker nebo Lynk Co...
Pepa_007
Masakr auto na to udělat dojem na semaforech. Impozantní zrychlení. Impozantní hmotnost 2t. Prťavý kufr. Vše se zdá super. Ideální parametry na auto do města.
Trochu to kazí nemožnost napráskat RS Octavii na dálnici v Německu- předjede to i tříválcová fabia. Ale tohle není auto na trhání rekordů v rychlosti. Na stovku za 3.6s a dál nic. Konec. Prostě stylovka z Číny do města za prémiové peníze pro Woke-progressive lidi. 😉 👍🏻
Trochu to kazí nemožnost napráskat RS Octavii na dálnici v Německu- předjede to i tříválcová fabia. Ale tohle není auto na trhání rekordů v rychlosti. Na stovku za 3.6s a dál nic. Konec. Prostě stylovka z Číny do města za prémiové peníze pro Woke-progressive lidi. 😉 👍🏻
ericn
Tak nějak by mě zajímalo, k čemu je u městského auta (jinam asi ani nepatří) 200 nebo 315kW? Už vůbec u něj nechápu pohon všech kol, když na hory se to nepodívá, stejně jako na dálnici ne (top 180kmh je asi dostačující)... Tohle by mi dávalo smysl jako zadokolka s 69kWh baterií a klidně jen 150-200k (na tu hmostnost) jako druhé do rodiny...
Pepa_007
@Martin Z fajn, že jsi z auta spokojený. Mne by štvalo že to jede pomalu. Sice to dá 180 za pár vteřin ale pak koukáš jak tě všichni předjíždějí, protože to víc prostě nejede. Člověk má 400,500,600 koní a může max 180.......??? Za mne nepřijatelné. DE jezdím často a běžně se tam pohybuji 160-230. 😉
xxc
@Martin Z Zaujimave skusenosti, nakoniec asi dobre, ze som to nekupil. Ale znepokojujuce je ine, ked cely koncern takto pristupuje ku zakaznikom, tak uz ani ten zeekr nebude v buducnosti riesenie.
ptr078
@Martin Z Ja som to auto siel a urcite to nie je na zabavu, jedno z najhorsich aut co som jazdil. Na klukatej okreske v sport mode je to pri malych rychlostiach uskakane, pri vyssich to zakladne pruzenie uz nestiha, preposilovane riadenie, ziadna odozva, plynovy pedal reaguje vzdy inak, sasi absolutne nie je naladene na 400k, prejdes na limite par zataciek a to auto je v koncoch
kesumb
@xxc
provozuju vedle sebe nejuzranejsi suv na trhu (etron) a asi nejefektivnejsi velky (iX) a v celkovy spotrebe za pul roku neni rozdil ani 10%. A s nabijenim je to totez, etron je porad jedno z nejrychleji se nabijejicich aut (a to i dost nad 80😖 a ix je podprumer. A v realu je to jedno, dokud to nema 150+kwh tak to na cestovani 1000km je horsi nez spalovak oboje a na 500-700 km je to jedno jestli na tom jednom nabijeni jsem
o 5 minut dyl
provozuju vedle sebe nejuzranejsi suv na trhu (etron) a asi nejefektivnejsi velky (iX) a v celkovy spotrebe za pul roku neni rozdil ani 10%. A s nabijenim je to totez, etron je porad jedno z nejrychleji se nabijejicich aut (a to i dost nad 80😖 a ix je podprumer. A v realu je to jedno, dokud to nema 150+kwh tak to na cestovani 1000km je horsi nez spalovak oboje a na 500-700 km je to jedno jestli na tom jednom nabijeni jsem
o 5 minut dyl
Ginger Kyriakos
@kari.laz svata pravda.. jak ja se tesim, az uvidim ty elektricke Tesly to odpalit. A ono houbeles. Clovek je v klidu predjizdi s třikrát slabsim autem, protože táto, jezdime na spotřebu.
xxc
@ericn To poznam zo starych aut, na tych 150 sa treba nejak dostat a ked v tom retro aute zacne obiehat kamion, tak si to najprv osucha nezmyselne brzdy, potom v 90 podradi, zacne hucat a vsetci za nim cakaju, kym to zrychli. Uzasne prijemne, pohdlne, ohladuplne. Ale jasne, 160 to casom da. Mozno aj konstantne, mne to 81 kw dci ani 88 kw hdi nedrzali do kopca, 110 kw uz asi ano, ale tam su hrozne priplatky za motor, proste rovnaky motor, len softverovo naladeny na vyssi vykon a zrazu ina cena. Nastastie je snad ta doba prec a uz zvyknu mat nove auta lepsi vykon, casom to snad clovek prestane riesit. Uz aj zakladna ex30 ma myslim okolo 200 kw a to je v pohode.
Pepa_007
@xxc
Ano, řidiči spalovacích aut to tak dělají. Spojka, plyn, jednička, spojka, dvojka,.... . Auto jakoby přeruší zrychlení. Je to takové zvláštní, ale asi se na to dá zvyknout. Ale to víš, 3.6s zrychlení ta spalovací verze mít nebude. Jsem rád, že se svým BEV jezdíš tak, že nezdrzujes ty fosilní zpomalovace.
Ano, řidiči spalovacích aut to tak dělají. Spojka, plyn, jednička, spojka, dvojka,.... . Auto jakoby přeruší zrychlení. Je to takové zvláštní, ale asi se na to dá zvyknout. Ale to víš, 3.6s zrychlení ta spalovací verze mít nebude. Jsem rád, že se svým BEV jezdíš tak, že nezdrzujes ty fosilní zpomalovace.
ericn
@xxc jasně, takže si vlastně řidič, co neumí řídit 😄 Bez výkonu by ses ani nerozjel. No to je celkem smutný...
ericn
@topten tvl jezdím všude, po celé republice a nikde jsem zatím nepotřeboval 4x4 a to ani na chalupě na Vysočině (680 m), kde když je zima, tak je opravdu zima. Tj sněžilo i teď v sobotu.
Stejně tak abych jel 150-160kmh na dálnici jsem víc jak 150k nepotřeboval 😄 Tj do městského auta dát 400k je nesmysl...
A o tom přiblblém ovládání přes tablet, za mě neskutečný fail, ani nemluvím...
Stejně tak abych jel 150-160kmh na dálnici jsem víc jak 150k nepotřeboval 😄 Tj do městského auta dát 400k je nesmysl...
A o tom přiblblém ovládání přes tablet, za mě neskutečný fail, ani nemluvím...
ericn
@xxc zdá se ti, že 150k je málo? Mě ne... Stejně tak 4x4, na co to potřebuješ u městského auta? Na nic... jen to tam je... o to se zbytečně navyšuje cena...
rohYpnol
@xxc
Nesmyl. Nabíjení je alfa omega.
Naopak u BEV nemá smysl řešit věci jako dynamika jizdy atp. Ta je pokud je to normální BEV a ne mrzák od Stellantisu vesměs ok.
Takže zatímco z spalováků byla 0-100 jednou z velmi důležitých veličin ve významu kmh, tak u BEV je to zásadní právě ve vztahu % a minut na nabíjení.
A protože 0-100% je u BEV stále tragická hodnota, tak to výrobci vyřešili opět poloviční pravdou a lží 20-85%...
Nesmyl. Nabíjení je alfa omega.
Naopak u BEV nemá smysl řešit věci jako dynamika jizdy atp. Ta je pokud je to normální BEV a ne mrzák od Stellantisu vesměs ok.
Takže zatímco z spalováků byla 0-100 jednou z velmi důležitých veličin ve významu kmh, tak u BEV je to zásadní právě ve vztahu % a minut na nabíjení.
A protože 0-100% je u BEV stále tragická hodnota, tak to výrobci vyřešili opět poloviční pravdou a lží 20-85%...
Pepa_007
@Alfonz666 no ano. Zrychlis na 50km/h za 1s. Dokonalé. Vidět ty obličeje lidí za tebou.... 😉 👍🏻 😂😂
topten
@ericn
u EV se vykon nahani mnohem snadneji nez u spalovaku
do mesta to mam 3 kilometry a bez 4 kolky bych se tam a zpet po cast zimy nedostal ani nahodou, zbytek zimy s velkejma problemama
k jadranu jezdej lidi i fabii
na cestovani po cesku pro hodne lidi v pohode
jina otazka je, ze to je orezanej chinskej klumpr
u EV se vykon nahani mnohem snadneji nez u spalovaku
do mesta to mam 3 kilometry a bez 4 kolky bych se tam a zpet po cast zimy nedostal ani nahodou, zbytek zimy s velkejma problemama
k jadranu jezdej lidi i fabii
na cestovani po cesku pro hodne lidi v pohode
jina otazka je, ze to je orezanej chinskej klumpr
Pepa_007
@xxc každý BEV není na vysoké rychlosti. 90% jich končí na 160-180. A to jsou auta s vykony >300HP. 250 jede jen pár aut.
xxc
@ericn Praveze nie, pri aute s dostatocnym vykonom uz nemusim byt prvy, idem si podla seba a je to lepsie. Nemusim si nic dokazovat, relativne casto jazdim aj s dopravou, lebo viem, ze hocikedy na to slapnem, mozem ist dalej. Ako pisem vyssie ci nizsie, treba si to vyskusat a nefilozofovat. A ano, moze to byt aj nebezpecne a uz davno som pisal, ze netreba riesit rychlost, ako to radi meraju policajti, ale zamysliet sa nad akceleraciou.
wakantanka
@ericn Vesnice jménem Košice. Zas takový provoz jako v Praze tam není, ale i tam se to umí pěkně zasekat, né že ne. 😊
xxc
@Pepa_007 Presne tak, nejaky dojazd to ma a bezne neriesim. Ved maju uvedenu kapacitu baterie, z toho asi kazdy vie, kolko to moze dojst. Rovnako z toho je zrejma aj rychlost nabijania, aj tak vsetky situacie autor nevyskusa. Ved aj zrychlenie nikdy nie je konstantne, staci obut ine pneumatiky, alebo mat iny asfalt a uz to bude ine. To ma autor skusat zrychlovat a merat to? Ci to fakt da za 3,6, alebo 4,1, a nie je to jedno? Rovnako, ako uchylactina na nabijackach, zastavi pri nabijacke a meria, ci to bude 23, ci 27 minut 😄 Uz aj ten vaculik sa stazoval, ked bolo velmi horuco, tak mu ani to spalovacie auto neakcelerovalo konstantne. Hlavne, ze dojazd ma merat. Ved predsa ma kazdy dojazd iny, zalezi od rychlosti, vyskoveho rozdielu, co tam o tom ma autor pisat? Ale necital som clanok, mne stacilo v tom aute sediet a vedel som, ze to asi nekupim. A nekupil som.
xxc
@Pepa_007 Moze byt, tieto auta s tymi baterkami nebudu to prave na vysoke rychlosti na prazdnych dialniciach. Do mesta a okolia je 180 v pohode.
Pepa_007
@rohYpnol
Zajímavý názor. Ale zrychlení na 100 si mohu změřit. Rychlost nabijeni je ze sféry slibů AŽ. Někdy tak a jindy naopak. A nikdo neví nic. 😉
Ikdyz vykon BEV vozů je také AŽ. Viz. trvalý výkon a špičkový po dobu 3s.
Zajímavý názor. Ale zrychlení na 100 si mohu změřit. Rychlost nabijeni je ze sféry slibů AŽ. Někdy tak a jindy naopak. A nikdo neví nic. 😉
Ikdyz vykon BEV vozů je také AŽ. Viz. trvalý výkon a špičkový po dobu 3s.
xxc
@ericn Ano, presne pre to potrebujem ten vykon, aby som sa pohol. A 4x4, aby som sa pohol v zmrznutom pripajacom pruhu. Najlepsi su taki 150 kw dementi, co zacnu obiehat, ja zacnem obiehat za nimi a potom mi stoja v ceste. Ale hlavne, ze vedia soferovat
Pepa_007
@xxc přesně. Kdo stále řeší dojezd. Jedno jestli 100km nebo 1000km. A dobíjení také. Káva, čůrání, oběd a máš polovinu nabitou a jedeš dál. Dalších 100,200,300,400km to dá. A pak zase káva, čůrání, oběd.....
Důležité je, že to odpálím na křižovatce a všichni jsou 300m za mnou. A já vítěz. 😉 👍🏻
Důležité je, že to odpálím na křižovatce a všichni jsou 300m za mnou. A já vítěz. 😉 👍🏻
Pepa_007
@xxc 180 je na dálniční přesuny DE málo. 180 stačí tak na cz dálnice. Kde bude brzo 150.
Pepa_007
@ericn
Jj. Vesnice. Na křižovatce jsem vždy první a i poslední. To víš, vesnice. Ale v Práglu to je jiná. 😉 👍🏻
Jj. Vesnice. Na křižovatce jsem vždy první a i poslední. To víš, vesnice. Ale v Práglu to je jiná. 😉 👍🏻
ericn
@Pepa_007 tvl asi bydlíš na vesnici viď? Rád bych tu střelu viděl v Pražském provozu. To je tak na nehodu... a hlavně jak píše kari.laz, musíš být první jinak jsi v loji. A tipnu si, že to uděláš tak jednou a přestane tě to bavit...
xxc
@ericn Ved vyssie vysvetlujem, naco 😄 150k je malo, 150 kw je malo, jazdim tym denne, tie novsie auta su trosku tazsie. Najlepsie sa mi jazdilo zatial vo volve xc40 twin, to malo nejak 300 kw. Vacsie vykony som neskusal, tak zbytocne polemizovat, ci by 700 kw, alebo 1000 kw nebolo uz v meste zbytocne vela. Nikto predsa nenuti vyuzivat plny vykon, ale na 150 kw aute mam ukazovatel casto na maxime, na 200 kw aute uz idem casto v pohode, aj ked nemam ukazovatel na maxime. 4x4 ide lepsie hore kopcom po zamrznutej ceste domov, tam som mal niekedy problem. Proste neriesim, idem. A funguje to, viem porovnat, aspon tych par okamihov v roku. Je nezmysel kupovat drahe auto a potom nadavat, ze som si 1000€ nepriplatil a mohol som mat vyssi vykon a lepsiu adheziu. Aj zena casto nadavala, ze com som jej to kupil, ked mala pohon len jednej napravy, tuto zimu som nepocul ani slovo. Pokoj v rodine je dolezitejsi, ako nejakych 1000, alebo aj 1500 €.
ptr078
@twistedTSD Zhodou okolnosti som mal pozicane toto a novu 5ku od renaultu v rozmedzi par dni. Zrychlenie je impozantne a tam to konci, jazdne vlastnosti katastrofa, ovladanie, ergonomia skoda reci. Renault mal len 150 koni, ale interier a ergonomia je tak fajn/dokonca funkcne tlacitka!, ze celkovo clovek vidi, ze renault vyrobil auto. Ex30 je iba cinsky produkt co ma od auta hrozne daleko. Predajca volva mi tvrdil, ze je to nedorozumenie a auto je vyrobene tak, aby zakaznici prioritne pouzivali voice control a zaciatkom roka 25 mal prist velky update ovladania
xxc
@Pepa_007 Presne tak, mne sa hrozne paci, ze ludia riesia, ci to zerie 15, 17, 19, ved to je uplne jedno. Nabijanie je naco dobre riesit? Ci to nabije za 25 minut, alebo 31 minut, je skoro jedno, aj tak to vacsinou budu ludia nabijat doma. Pokial to nie je nejake tragicke, tak to nie je potrebne riesit.
xxc
@Pepa_007 Ako dal nic? Ved to ide po 180, a ze tych 180 bude vyuzivat castejsie ako na nejakej RS octavii. Do mesta je to dobre 😄
twistedTSD
Může to být jinak nejlepší auto na světě, ale ten interiér a ergonomie je prostě no go.
xxc
@ericn Je to dolezite pre pohodlie a pokial clovek nie je psychopat, tak pre splnenie zakona. So slabym autom nie je sanca byt napr. ohladuplny na cestach, co je povinnost napr. na Slovensku. A pohon vsetkych kolies je dolezity pre ten prenos vykonu, nad tym bude takto uvazovat iba ten, kto to nikdy nezazil. A ako keby v meste neboli nikdy znizene adhezne podmienky na ceste. Aj ked je pravda, ze v 98% percentach jazd by stacil zadny pohon.
xxc
@kari.laz Prave naopak, ja vzdy tie spalovacie auta nechavam za sebou, ani sa nemusim snazit a mat nejaky extra vykon. Naopak, vidim malokedy spalovacie auta sa pohynat nejak normalne, vacsinou sa najprv pohnu, potom skoro zastavia, potom zase trosku, potom spomalia, to tam asi radia prevodove stupne, alebo co 😄
Ringhofer
Noóóó, celkem pěkný, ale protože to nemá tašku na kabely a ty se válej v kufru jak chcíplý hyeny, tak ne!