Novinky
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářePtali jste se, odpovídáme: Detaily nových Škodovek Kodiaq RS a Octavia RS
13 komentářů
Ham.
Pneumatiky
Kodiaq RS je k mání na kolech jediného rozměru 20“ . To je sice pravda podle konfigurátoru nového auta, ale v CoC jsou zapsané i 18 a 19" ráfky s příslušným obutím, takže třeba zimní gumy lze pořídit na menších ráfcích. Konkrétně tedy u pětimístné verze
235/55R18 7,5JX18 ET40
255/45R19 8,0JX19 ET 38
255/40R20 8,5JX20 ET38
Kodiaq RS je k mání na kolech jediného rozměru 20“ . To je sice pravda podle konfigurátoru nového auta, ale v CoC jsou zapsané i 18 a 19" ráfky s příslušným obutím, takže třeba zimní gumy lze pořídit na menších ráfcích. Konkrétně tedy u pětimístné verze
235/55R18 7,5JX18 ET40
255/45R19 8,0JX19 ET 38
255/40R20 8,5JX20 ET38
rohYpnol
Smysl mi příliš nedávají brzdy.
1) dle novinářských kolegů brzdy příliš neúnavné nejsou a naopak po pár kolech vadly i v Octaviích.
2) 7-místný Kodiaq má sice 2-pístkové, ale menší průměr kotoučů...
Celkem by mě zajímalo srovnání 5- místný a 7-místný Kodiaq RS na brzdy. Aspoň máte námět, aby jste nemuseli psát o blbostech a jen přebírat ČTK a další...
1) dle novinářských kolegů brzdy příliš neúnavné nejsou a naopak po pár kolech vadly i v Octaviích.
2) 7-místný Kodiaq má sice 2-pístkové, ale menší průměr kotoučů...
Celkem by mě zajímalo srovnání 5- místný a 7-místný Kodiaq RS na brzdy. Aspoň máte námět, aby jste nemuseli psát o blbostech a jen přebírat ČTK a další...
@rohYpnol je možné, že ti kolegové, kteří se i na zadní rovince toho okruhu dostali nad 200 km/h, překročili limity brzd. Já na té zadní rovince viděl nanejvýš něco přes 180, přes 200 jsem byl jen na cílové rovince, a zásadní snížení brzdného účinku jsem nepozoroval ani tam, ani v následujících zatáčkách. Kotouče nejsou vrtané ani drážkované a pořád se bavíme o relativně rychlém silničním autě, které se na okruh podívá naprosto výjimečně, takže za sebe považuji brzdy za ok.
@Marek Bednář
Já jen poukazují na názory vašich kolegů 😉
Já jsem tam nebyl, tj. nemohu soudit.
Každopádně stejné brzdy jako v Octavii mít v přeci jen větším a těžším Kodiaqu... a když už dali u 7-místného jiné třmeny, tak zas zmenší kotouč...🤔
Já jen poukazují na názory vašich kolegů 😉
Já jsem tam nebyl, tj. nemohu soudit.
Každopádně stejné brzdy jako v Octavii mít v přeci jen větším a těžším Kodiaqu... a když už dali u 7-místného jiné třmeny, tak zas zmenší kotouč...🤔
@rohYpnol K brzdám námět nemám, snad jen aktuální zkušenost s Octavií RS na trase Zlín - Trentino. Vadnutí brzd nepozorované, pokud jde o spotřebu, plně naložena na zimní sporty, takže box na střeše + kufr cca ze 2/3, spotřeba 7,4 l/100 km při průměru 91 km/h.
Ještě doplním, že jsem podjížděl most na Brenneru po té úžasné klikaté okresce pod ním docela dost sportovně na tak naložené auto a VAQ pracoval v zatáčkách naprosto fantasticky a skvěle vytahoval auto vstříc další... a v režimu sport se dostavilo i to nádherně tlumené práskání do výfuku..
Ještě doplním, že jsem podjížděl most na Brenneru po té úžasné klikaté okresce pod ním docela dost sportovně na tak naložené auto a VAQ pracoval v zatáčkách naprosto fantasticky a skvěle vytahoval auto vstříc další... a v režimu sport se dostavilo i to nádherně tlumené práskání do výfuku..
The law
Díkybohu že je Octavia RS i ve verzi liftback. ty zadní "aero" ploutve jsou naprosto nevkusné a Škodovka (potažmo celý koncertn VW) je stejně bude stále rvát do všech hatchbacků. Za chvilku si člověk ani nebude moct žadné jejich auto koupit, protože si prostě nevybere.
Co se týká zrychlení, čtyřkolka bude mít vliv asi dost velký protože u Kodiaku tahá motor o víc jak 300 kg větší hmotnost a přesto je na stovce dřív
A technická poznámka, neznám žádný logický důvod, proč by zadní náprava připojovaná přes mezinápravovou spojku mohla dostat nejvýše 50% točivého momentu, jak pan Bednář píše u Kodiaku. Ledaže by to bylo úmyslně nastavené v software, ale pak by takový pohon poněkud postrádal efektivitu
ano, popsáno naprosto správně
u plně sepnuté spojky se rozdělení momentů mění pouze na základě trakce a odvalování jednotlivých kol a může kolísat v rozmezí 0:100 - 100:0
(teoreticky může i těch 100% přesáhnout například na -20:120 ale to je spíše nežádoucí stav)
ano správně a nejde jen o adhezi, ale i o rozdílné dráhy jednotlivých kol třeba v zatáčce, což způsobí jejich odlišné otáčky
50:50 drží jen klasický diferenciál, naopak mezinápravová spojka má poměry silně kolísavé. Někdy je to přínosem, jindy zas blbě