Novinky
Emel
No, tomu říkám byznys... za tyhle peníze bych dvě auta vzal, jedním jezdil a druhé na díly a poukázky...
Ozzman
Kdyz hejtujes Mirai, musim tw uvest do reality, protoze jen poho. Nedela auto autem@DonVito
Ozzman
těžko se to zkousává, ale jízda v Tesle mimo výkon je jako v dobytčáku proti Mirai 😐 sorryjako @Donvito
Ozzman
Já s tím jel, tak vím jak je to dobré auto jako auto 😊 Je to totiž auto, né spotřebič, je to z Lexusu LS @Donvito
Xprcek
@Eidam1984 >jediny rozfil je, ze misto litru pocitate kila.
I litry nebo kila je třeba přepočítat na kačky. Potom totiž provoz na vodík vyjde klidně 8x dráž než EV. Soudě podle informací z článku (830,- / 100 km).
I litry nebo kila je třeba přepočítat na kačky. Potom totiž provoz na vodík vyjde klidně 8x dráž než EV. Soudě podle informací z článku (830,- / 100 km).
DonVito
Kde jste, vsichni diskuteri, co zavrhuji BEV a prorokuji slavu FCEV?
Zda se, ze FCEV jako alternativa k BEV moc nefunguje...
Ze je BEV jedina cesta?
Klidne se hlaste, co je budoucnost.
Jo aha, budoucnost bez spalovani ropy je pro vas nepredstavitelna...
Tak jako pro kočího budoucnost bez koni...
🙂
Zda se, ze FCEV jako alternativa k BEV moc nefunguje...
Ze je BEV jedina cesta?
Klidne se hlaste, co je budoucnost.
Jo aha, budoucnost bez spalovani ropy je pro vas nepredstavitelna...
Tak jako pro kočího budoucnost bez koni...
🙂
Ozzman
Ja vim, proto mne obcas udivuje jak ji vsude vytahujes 😊 Ja taky Mirai nemam, ale to auto se mi libi a ma neco, co velka cast EV a hlavne Tesel zatim ne @Donvito
Mikesus
@DonVito
Ja se stále vodíku nebráním, prostor pro vylepšení je velký. Ovsem dnes ma neduhy stále velké a právě ta neefektivita je jedna z nejhorších. To souhlasim. Zase porad lepší nez nafta, která nici vzduch vsude v okolí.
Ja se stále vodíku nebráním, prostor pro vylepšení je velký. Ovsem dnes ma neduhy stále velké a právě ta neefektivita je jedna z nejhorších. To souhlasim. Zase porad lepší nez nafta, která nici vzduch vsude v okolí.
DonVito
@Mikesus
Lepsi nez nafta samozrejme souhlas.
Protoze FCEV skutecne cisti vzduch (a ne, dieselovy motor vzduch skutecne necisti a NIKDY cistit nebude, tezko plni i EU7, ktera umoznuje limitovane ZNECISTOVANI vzduchu).
Ale musel bys byt obrovsky nadsenec, abys sel do FCEV.
Lepsi nez nafta samozrejme souhlas.
Protoze FCEV skutecne cisti vzduch (a ne, dieselovy motor vzduch skutecne necisti a NIKDY cistit nebude, tezko plni i EU7, ktera umoznuje limitovane ZNECISTOVANI vzduchu).
Ale musel bys byt obrovsky nadsenec, abys sel do FCEV.
DonVito
@Eidam1984
Heled ja jezdim EV dnes za zhruba polovicni naklady na "palivo" nez benzinovy auto.
Ty tu mudrujes o FCEV, ale sam by sis to nikdy nekoupil...
Vodik je s dnesnimi technologiemi v normalnim aute sci-fi.
https😐/insideevs.com/…rogen-22-ice-13/
Efficiency Compare😜 Battery-Electric 73%, Hydrogen 22%, ICE 13%
Nedokonala infrastruktura nabijecek pro BEV ti vadi, ale v podstate nulova infrastruktura na vodik ne...
Vysoke ceny na rychonabijeckach BEV jsou NO GO.
Ale 830Kc/100km za vodik z plynu pro FCEV jsou OK??? 😀
Kolik BY stal zeleny vodik?
Vubec nechapes, ze pro vyrobu, stlacovani a precerpavani vodiku plati fyzikalni zakony a tezko se to s economy of scale podstatne zmeni...
Abych te jen nerozporoval😒br /> "z pohledu zvyklosti" tankovani na pumpach mas pravdu 👍
https😐/www.globalconveniencestorefocus.co.uk/highway-entries-best-ev-hub-in-the-world-2024/st1-lonelier-norway/
Na druhou stranu az budou rychlonabijecky na "pumpach" jako dnes, tak rozdil mezi benzinem a vodikem bebo benzinem a rychlonabijenim bude minimalni.
Heled ja jezdim EV dnes za zhruba polovicni naklady na "palivo" nez benzinovy auto.
Ty tu mudrujes o FCEV, ale sam by sis to nikdy nekoupil...
Vodik je s dnesnimi technologiemi v normalnim aute sci-fi.
https😐/insideevs.com/…rogen-22-ice-13/
Efficiency Compare😜 Battery-Electric 73%, Hydrogen 22%, ICE 13%
Nedokonala infrastruktura nabijecek pro BEV ti vadi, ale v podstate nulova infrastruktura na vodik ne...
Vysoke ceny na rychonabijeckach BEV jsou NO GO.
Ale 830Kc/100km za vodik z plynu pro FCEV jsou OK??? 😀
Kolik BY stal zeleny vodik?
Vubec nechapes, ze pro vyrobu, stlacovani a precerpavani vodiku plati fyzikalni zakony a tezko se to s economy of scale podstatne zmeni...
Abych te jen nerozporoval😒br /> "z pohledu zvyklosti" tankovani na pumpach mas pravdu 👍
https😐/www.globalconveniencestorefocus.co.uk/highway-entries-best-ev-hub-in-the-world-2024/st1-lonelier-norway/
Na druhou stranu az budou rychlonabijecky na "pumpach" jako dnes, tak rozdil mezi benzinem a vodikem bebo benzinem a rychlonabijenim bude minimalni.
Reacti ROCKS
@Eidam1984 FCEV je elektromobil, je to v názve (Fuel Cell Electric Vehicle). Vodík funguje ako jednorazová batéria. Nabiješ s elektrolýzou vody (použitá elektrická energia), potom v aute opačný proces, kde premenia vodík na elektrickú energiu a vodu. Ak máš elektrolýzer priamo vstavaný do auta + nádrž na vodu, vznikne z toho tzv. Flow battery.
Eidam1984
@Xprcek mate pravdu. Ale to je jen o tom, ze by se ten tez rozjel a o poptavce. Ale pro adopci normalnimi lidmi je to mnohem lepsi volba, nez elektromobil. Min. z pohledu zvyklosti.
kesumb
@DonVito
nemyslim si ze jenom 50, pocital jsem to na "domaci" reseni tzn na druhy strane pak palit a to vychazelo silene. V realu bude za chvili snazsi koupit voc baterek. Lifepo je pod cenou olova...
nemyslim si ze jenom 50, pocital jsem to na "domaci" reseni tzn na druhy strane pak palit a to vychazelo silene. V realu bude za chvili snazsi koupit voc baterek. Lifepo je pod cenou olova...
Eidam1984
Ja v Mirai jel a je fenomenalni. Sestricka Lexusu LS. Ja si tedy koupil LS - ale kdyby existovala v Praze alespon jeste jedna plnicka, sel bych do toho. Clovek v tom opravdu citi budoucnost a jediny rozfil je, ze misto litru pocitate kila. Auto se nevybiji kdyz stoji, dojezd je vice mene konzistentni i pro ostrejsi jizde a jediny “odpad” je voda z “vyfuku”. Idealni koncept elektromobilu pro lidi, kteri nemohou dobijet doma.
Tycoon
@DonVito
Záleží, zda se bavíme o FCEV, nebo o vodíku.
Vodík jako energetické médium se pro dopravní prostředky jako je auto nehodí, to je prostě technický fakt.
Na druhou stranu FCEV jako takové bych nezavrhoval. S nějakým jiným palivem než vodík by to mohlo dávat technický smysl. Proto je fajn, že Toyota FCEV vyvíjí.
Záleží, zda se bavíme o FCEV, nebo o vodíku.
Vodík jako energetické médium se pro dopravní prostředky jako je auto nehodí, to je prostě technický fakt.
Na druhou stranu FCEV jako takové bych nezavrhoval. S nějakým jiným palivem než vodík by to mohlo dávat technický smysl. Proto je fajn, že Toyota FCEV vyvíjí.
Petr Pinkas
@DonVito Jediná alternativa je. Když mám nadbytek elektřiny z FVE vyrobit vodík. Z vodíku elektřinu a tu poslat do sítě. Infrastruktura je z velké míry hotová, proč stavět další.
Prasivak P
@DonVito
Lebo tvoje prirovnania spalovakov ku konom su na tej najvyssej urovni. V tomto si mozes s miestnymi trolmi podat ruku
Lebo tvoje prirovnania spalovakov ku konom su na tej najvyssej urovni. V tomto si mozes s miestnymi trolmi podat ruku
DonVito
Je mi uplne jedno, jak auto jezdi, kdyz jezdi na spinavy vodik nebo na naftu.
Takove auto me nezajima.
Nafta z duvodu emisi, vodik proto, ze neni kde natankovat.
Utesuj se, ze Mirai jezdi hezky.
😉
Hanebne prekrucujes informace.
👎👎
Zobecnujes jak rohypnol.
Nebo co ma jako vysvetlovat, ze me nezajima jak jezdi nejlevnejsi auto USA??
Me to nezajima proto, ze je celkove nesmyslne a nepouzitelne.
Chvilku jsem myslel, ze se s tebou da diskutovat.
Me skutecne ZAJIMA jak auto jezdi.
A skutecne mi vadi tve prekrucovani a manipulace.
Mej se hezky a "diskutuj" radeji s nekym jinym.
Obhajujes neobhajitelne (diesel a vodik) a nejsi schopnej se s tim srovnat.
A ja ti nedokazu pomoct.
❤️
Takove auto me nezajima.
Nafta z duvodu emisi, vodik proto, ze neni kde natankovat.
Utesuj se, ze Mirai jezdi hezky.
😉
Hanebne prekrucujes informace.
👎👎
Zobecnujes jak rohypnol.
Nebo co ma jako vysvetlovat, ze me nezajima jak jezdi nejlevnejsi auto USA??
Me to nezajima proto, ze je celkove nesmyslne a nepouzitelne.
Chvilku jsem myslel, ze se s tebou da diskutovat.
Me skutecne ZAJIMA jak auto jezdi.
A skutecne mi vadi tve prekrucovani a manipulace.
Mej se hezky a "diskutuj" radeji s nekym jinym.
Obhajujes neobhajitelne (diesel a vodik) a nejsi schopnej se s tim srovnat.
A ja ti nedokazu pomoct.
❤️
dravl
Ale jo, já vodíku fandím. Nemyslím, že by to měla být náhrada za BEV ale jeho alternativa - tak jako benzín a nafta. Bohužel FCEV zatím moc do karet nehraje infrastruktura plniček, cena vodíku (100 km na vodík není levnější než na benzín) a ani poměrně vysoká cena samotných FCEV.
Jistou výhodou FCEV je dojezd kolem 800 km a velmi krátká doba tankování.
Nicméně, zatím jsou u nás asi jen 3 veřejné čerpací stanice na H2 ale Orlen jich má v plánu postavit celou síť. A není jediný. Pokud jde o cenu, tak je předpoklad, že v r. 2027 by měl 1 kg H2 stát 1€ a do výroby plnících stanic na H2 se pouští i výrobce stojanů ADAST.
Jistou výhodou FCEV je dojezd kolem 800 km a velmi krátká doba tankování.
Nicméně, zatím jsou u nás asi jen 3 veřejné čerpací stanice na H2 ale Orlen jich má v plánu postavit celou síť. A není jediný. Pokud jde o cenu, tak je předpoklad, že v r. 2027 by měl 1 kg H2 stát 1€ a do výroby plnících stanic na H2 se pouští i výrobce stojanů ADAST.
DonVito
@Emel
Vyhodil palivovy clanky, vodikovy nadrze a misto toho osadil vetsi baterii a byl by levny elektromobil.
👍
Vyhodil palivovy clanky, vodikovy nadrze a misto toho osadil vetsi baterii a byl by levny elektromobil.
👍
praptak
@DonVito A teď si představte někoho v bytovém domě. Jezdí dnes za poloviční náklady na "palivo" než benzínové auto? Ne, nejezdí.
DonVito
@Ozzy
Tak specielne pro tebe.
Mirai je neprodejne auto k nicemu kvuli jeho pohonu. Coz doklada jeho trzni hodnota na US trhu.
Jaky je zbytek nevim a je mi to jedno.
Za cenu Tesly by sis koupil tri Mirai.
😀
Asi tak k tomu jak je co dobre...
Vitej v realite.
😉
Tak specielne pro tebe.
Mirai je neprodejne auto k nicemu kvuli jeho pohonu. Coz doklada jeho trzni hodnota na US trhu.
Jaky je zbytek nevim a je mi to jedno.
Za cenu Tesly by sis koupil tri Mirai.
😀
Asi tak k tomu jak je co dobre...
Vitej v realite.
😉
DonVito
Ozzy, tvy prispevky o Tesle a dobytcaku, pripadne o spotrebicich jsou na urovni zdejsich trollu.
👎
Hezky den
👎
Hezky den
👍
Ale opet i v tomto pripade pochybuju ze to bude levnejsi nez baterky.
Krome toho transformaci do vodiku a zpet prijdes o 50% energie.