Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Smíte jezdit bez vločky? Změna pravidel značení zimních pneumatik může být matoucí

45 komentářů

Ozzman
Máš zkušenost ? Já se toho trochu bojím, ale máme objednáno auto a rovnou by mělo mít celoročky s "vločkou", což tedy byl očistec zjistit, co na auto dávaj za pneu z výroby, naštěstí auto nebude jezdit primárně na hory, ale stejně na tom sněhu nevim nevim, jsem zatím skeptik 😁 @Frfla
Ozzman
Já se jim ale nebráním, jak jsem psal, na jedno auto jsou objednány, tak uvidím, na mém primárním autě jsem si sehnal druhou sadu proto, protože i když najedu málo, jezdím na ty hory, je to předokolka a tam nechci nic nechat náhodě, navíc na letních jsem to koupil. Na druhém autě mám dvě sady proto, že to byla bazarovka a bazarník mne přidal za 1000 kč kus origo plechy i s ventilkama a super gumama, to nešlo nevzít 😁 Tam bych celoročky asi časem taky dal, jezdí jen kolem Prahy i když v loni jsem s ním jel v zimě do Alp, ale to byla vyjímka, protože druhé auto mělo už hodně sjeté zimáky, ale to už je z domu i s nima @DaewooMaster
Ozzman
Abych byl přesný, to auto budou mít rodiče, já mam poctivě dvě sady 😁 Ty to máš na té Toyotě ? Co ti tam dali ? Doufám, že né taky Falkeny 😁 Ale ta je 4x4 ne ? Tady to bude na FWD @Zetti
Ozzman
Osobně bych si Michelin nekoupil, ty nic nevydrží, měl jsem zimáky, pak taky na motorce, jako nové asi dobré, na auto by měly přijít z fabriky Continentaly, pokud to tedy dodrží jak zjistoval dealer. Ale díky za info, ta brzdná dráha za mokra není zrovna pozitivní, ale na autě, na kterém budou, najede tak 3 tisíce za rok, když to přeženu tak 5 😁
jde mi spíše o ty podmínky co bývají kolem Prahy od prosince do března, tzn déšť se sněhem, občas zmrazek, nebo sníh, který nataje a pak to sem tam zmrzne.@ptr078
Ozzman
Když jsem byl na škole smyku, říkali nám, že dozadu dávat lepší, protože když ustřelí zadek, hůře to kontroluješ.... no na Mondeu jsem měl už starší Micheliny a zadek předběhl na sněhu vždycky v zatáčce při přidání plynu, někdo tomu říkal drift, mne to nepřišlo tak příjemné@KANKUNEN
Ozzman
Ok, jak říkám, já mam na svých autech 2 sady (přemýšlel jsem o tom taky, ale na novém autě mám nové letní a nechtěl jsem je vyhazovat, tak jsem sehnal lehce jetou sadu), ale na jedno auto jsou objednány, budou nové, tak snad nebudou moc klouzat 😁 Chápu to správně, že se tedy více sjíždí ? A co rozjezdy ? Kola budou na FWD autě.. @KANKUNEN
Ozzman
S tou opicí to byla spíš nadsázka na hloupě nasazenou rétoriku DaewooMastera. Samozřejmě, musíš mít kde, já naštěstí mám, investice do druhé sady je drahá, já nyní třeba sehnal lehce jetou sadu s ročními koly s minimálním opotřebením i s ventilky a to za cenu jen sady gum, takže dá se i z druhé ruky a nemusí to stát majlant

Jak říkám, čekáme na auto a bude mít Continentaly, tedy, alespoň tak to dealerství sdělilo, snad to tak bude. Takže jsem zvědav, já se nejvíce bojím když ráno napadne a pak někam dobrzdit do křižovatky, případně v zatáčce.. Je to o tom zkusit si to a pak člověk bude vědět, jaká je adheze. Poslední roky jsem jezdil na starších michelinech alpin a ty klouzy ještě hůře, než kdyby byly letní... @budman
Ozzman
Nemudruju,ptám se, to je rozdíl, test a reálná zkušenst mohou být na hony vzdálena, říkám, že to na autě mít budeme, ale jinak používáme na ostatních autech dvě sady... a přezouvání ? Vždyť hodit auto na hever a vyměnit kolo, to zvládne i opice, dělám to roky sám na našich autech.... @DaewooMaster
Mokrous
Taky končím se 2 sadami. Za 4 roky člověk vyhodí za výměny a uskladnění tolik, co stojí celá nová sada. Na jednom autě už celoročky fungují 5 let bez problémů a teď půjdou i na druhé. Za mě jsou nejlepší volbou Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 (výborné na mokru a mají i solidní životnost) a rozhodně s technologií SealTech. Nehodlám ztrácet tlak a čas a peníze za další servisy. Od té doby, co jezdím ContiSeal a nebo SealTech jsem neměl defekt.

Jednou za 2 roky si s tím zajdu na geošku a vyvážení a prohození zadku na předek a po 4 letech nová sada a nazdar.

Jediné, kde je potřeba víc předvídat je krizové brzdění za vyšších teplot, kde letní zastaví klidně o 10 metrů dřív!
Ozzman
Tak to mne moc nepotěšilo, bohužel teď už s tím nejde nic udělat, je to objednané a příplatek v konfigurátoru byl jako za jednu gumu oproti letním, tak uvidím. @DaewooMaster
Ozzman
Pražáci jezdí na letních pořád... nebo do nedávna to tak bylo 😁 přezouvají jen ti z okraje metropole, tam už občas sněží 😁 @Jenik3
Mokrous
@Ozzman V podstatě jo, protože tvrdost, respektive měkkost směsi odpovídá více zimním pneu. Proto taky můžou mít alpský symbol a fungují velmi dobře na sněhu. Vždycky to bude kompromis, ale člověk nemůže přezouvat 3x týdně a často většinu zimy by fungovaly letní líp, ale občas zase nejlíp fungují zimní. Kdybych lítal 30 a víc tisíc ročně, zůstanu 100% u 2 sad, ale s mým nájezdem okolo 10-12 tisíc to je totální blbost pořád přehazovat a nakonec to spíš zpuchří.
DaewooMaster
@KANKUNEN
Pokud má auto náhon na přední, což má dnes většina, tak rozhodně lepší dopředu, protože se podstatně rychleji sjíždějí a nevypadá to moc dobře, když vepředu máš hladkou pneumatiku a vzadu skoro nový vzorek.

@Ozzman
Pokud chceš osobní zkušenost, tak ty zmiňované celoročky Continental jsou sice parametrově vyrovnané, a proto jsou vždy v popředí testů, ale jejich výdrž je naprosto tragická. Po necelých třech letech máme vepředu u Clia skoro úplně hladké pneumatiky a to se autem jezdí pouze pár kilometrů do práce a zpátky, tedy žádné driftování a podobně. V létě byly totiž při předepsaném tlaku hrozně měkké.

V lednu jsem na jedno auto nasadil celoročky od Goodyear a dostavilo se příjemné překvapení - jsou tiché a pevné i při vyšších teplotách a udávanou životnost mají až násobnou oproti ostatním celoročkám. Vtip je v tom, že pro většinu rozměrů nabízejí XL variantu, která ani není dražší.
DaewooMaster
@Ozzman
Pod hloupou rétorikou si představuji tu opici, jak na banánu vyvažuje před barákem u chodníku kola, dohušťuje je na optimální tlak a kola si ještě pořádně umyje. Jinak vtipná představa - musím mít sice x sad kol, ale na servis už nezbylo, takže opice jezdí s rozhašenou geometrií, s nerovnoměrně ožvejkanými gumami a ještě si opice myslí, kdo ví jak to není bezpečnější, když má přece ty 2 a více sad kol/gum.

Mně nejde o to, že bych za to ty peníze nemohl dát, ale o rozumné utracení peněz a investování svého času. Na minulém autě jsem 2 sady kol měl 19 let a vedle spousty promrhaného času a peněz jsem v servisech zažil takové "výhody" jako ztracená originální poklička z originálních líťáků (opakovaně), nedotažené nebo utržené šrouby, chybějící čepičky, poškozené prahy atd. A to se může stát i té opici na chodníku, takže nevidím důvod, proč takové příležitosti neeliminovat na nezbytné minimum, když, jak už jsem psal, dnešní celoročky splňují to samé, co zimáky, a ještě jsou v létě/teple rozhodně mnohem lepší, než čistokrevné zimáky.
budman
@Ozzman
no když pominu to, že na to přezouvání člověk potřebuje nějaký vhodný prostor (u chodníku před byťákem se to fakt dobře nedělá), tak k tomu ještě potřebuje člověk tu druhou sadu pneu a kol (nemalá investice), v případě novějších aut i s ventilky s měřením tlaku (další nemalá investic, které si taky musím ještě teda překódovat), pak musím ty kola někde vhodně uskladnit a samozřejmě na nějaké vyvážení můžu zapomenout... no prostě je to naprosto simple a pro opice, že? 😁

Navíc teda při průměrném nájezdu osobáků u nás nemáš šanci zimáky rozumně dojezdit, dřív ti začnou tvrdnout a pak jsou výrazně horší než ty celoročky.
Jinými slovy, při tom jak dnes jsou ty zimy kratší a kratší, tak pro drtivou většinu populace jsou celoročky mnohem výhodnější volbou, samozřejmě pokud bydlíš v horách nebo každej víkend vyrážíš do horských středisek tak ty zimáky už asi oceníš, ale upřímně si nevzpomínám na situaci, kdy by mě celoročky v posledních letech nechaly na holičkách a auta na zimácích v klidu projížděla.
DaewooMaster
@Ozzman Tak si najdi testy a nemudruj zbytečně naprázdno a navíc s historickými předsudky, ne? Testů je všude plno pro každý rozměr pneu, každá celoročka dnes splňuje to samé, co zimák (3PMSF). Já už jedině preémiové celoročky na obou autech, umím si čas užít jinak a investovat peníze, než 4x ročně zbytečně přezouvat a nechat v pneuservisu tisíce.
Frfla
Kupte si celoročky s vločkou a jezděte bez starostí. Na pneu lobby se vykašlete.
Ozzman
Takže jestli to chápu správně, horší je to v létě, než v zimě ? Díky za info @Mokrous
Ozzman
U Mondea to šlo schválně i neschválně, ESP i ASR zaspávalo i když bylo zapnuté , kdežto čtyřkolka spínala vždy na takovém povrchu 😁 @KANKUNEN
Ozzman
Díky 😊 @wikinko
wikinko
@Ozzman mam na sukromnom golfe lacne celorocky Matador, s vlockou. Byvam na kopci, v zime na snehu uplne v pohode, fakt sa chovaju ako zimne, nemusis sa bat.
KANKUNEN
Ozzy jezdi ve snehu dobře a sjíždí se normálně.
tremblic
Mám Michelin CrossClimate 2 na Mazda CX-5 AWD (225/55 R19) skoro od nova, po 25 tkm mali vlani -1mm. Merané v aut. servise pri prehliadke. Celoročky som volil hlavne kvôli cene, v technickom mám zapísané len 19" a skladovaniu.
Stejsn
Mám dvě sady, ale až je dojedu, půjdu do celoročních. S vločkou.
apoho
@Jenik3

jasné, já to vím, že to je právě správně podaná dávka strachu.
Vtip je ale v tom, že pojišťovna se hned zahojí v případě bouračky v zimě na letňákách i když to nebude hlavní příčinou nehody
Zetti
@Ozzman
toyka je awd, mam tam furt letni, ja to neprezouvam ani v zime, kdyz napadne nejak hodne snih, tak s tim nejezdim, az je ojedu, dam tam asi Michelin Crossclimate. Uz maji za sebou dve zimy a zda se ze jeste dve vydrzi. Na ASX jsme Crossclimate meli a byly i v lete lepsi nez OEM, ktery hrabaly i na suchu. Na Outlanderu jsem taky ojel letni a taky micheliny.
Kdyby bylo extra nutne na snehu nekam jet, mam jeste Jimnyho na celorockach. Uprimne me snih nedesi, jezdili jsme leta na letnich v lete v zime, proste to chce cit, lehkou nohu a predvidavost.
Proste druha sada, cidla, prezouvani to je na mych par kilaku hloupost.
RaSuSK73
@KANKUNEN Samozrejme ze dozadu tie lepsie. Odskusane na 2 totoznych autach na polygone v centre bezpecnej jazdy. Rozdiely su prekvapivo velke.
Jenik3
@Frfla ...a pneuservisy nebudou mít co do úst.
RaSuSK73
@ptr078 Dalsi mytus. Na relativne teplom juhu Slovenska jazdim uz 9 rokov na celorockach, ziadny problem so zivotnostou ci nadmernym opotrebovanim. Aktualne mam na 4. sade 25k km, takmer nie je vidiet, ze by boli jazdene. 3 sady Michelin CrossClimate, teraz stvrta sada Hankook Kinergy 4S2. Minuly tyzden nakup na ine auto v rodine Pirelli SF3, na dalsie auto ma nakup iba caka, zrejme to budu opat Hankooky 4S2. Aktualne su na nom MCC prvej generacie.
Opakujem, nikdy a nikde sme s celorockami nemali problem.
apoho
všeobecná buzerace daňových poplatníků úspěšně pokračuje!
Jak tady píší diskutující - normální řidič s osobákem nemá šanci opotřebovat zimáky ale musí je v podstatě mít i když jezdí kolem komína.
Ale naklaďáky a autobusy - ty najezdí 3-5 x více než majitelé rodinných vozidel - NIC!
Má to nějaké logické vysvětlení? 👎
Zetti
@Ozzman Zbytecne se bojis, ten strach siri media, uvidis ze uz nikdy nebudes stridat gumy leto zima. Usetris cas, penize a navic jsi 12 mesicu v roce pripravenej na kazdy pocasi.
ptr078
Celorocky su na auto, ktore nejazdi vela km v teplom pocasi. Pretoze tu zmes cez leto zbrusis. Zimy sa bat nemusis, na snehu su napr. Michelin crossclimate 2 vyborne. V chladnom pocasi ti posluzia lepsie ako zimne. V lete ich musis setrit, rataj s horsou brzdnou drahou za mokra. Podla mna sa to oplati, ked nejazdis viac ako 15 000km rocne a tvoj jazdny styl je konzervativny
KANKUNEN
@Ozzman Nová celoročka je lepší než zimní s 5 mm. Ale když máš 5 mm u celoročky před zimou, tak ji vyměň aspoň na předek. Na firmě mám 6 kol na každé auto a tak to točím, že nové a zánovní dávám na zimu, sjeté 4 mm na léto.
Ozzman
Jasný, chápu, jak jsem psal, to auto najede do 5 tisíc za rok, spíše ani to ne, takže to bude ideál. Já se právě spíše bál sněhu, no dám vědět, jak to bude fungovat na tom autě, je těžší, sjíždění asi bude znatelnější 😁 Já o nich taky přemýšlel, ale pak sem sehnal levně druhou sadu, tak budu ještě chvíli měnit @Mokrous
Anonym
@Ozzman Hezký den, mám vic jako 10letou zkušenost. A máte dva typy: de facto zimní, většina. A s letním vzorkem, hl. Michelin CrossClimate a odnože jako Riken, Orium (stejná guma vyráběna v Srbsku pod křídly Michellinu). Zivoznost cca 40 až 50 tis. A v létě i dešti cajk.

Ty první jsou v zimě lepší, rychle se sjíždí, léto bez problémů - Nexeny (super, ale krátká zivotnost, ověřeno na dvou autech), Lauffenn (Hankook, krátká doba, zatím spokojenost, cca 15 000 a vzorek ok).

Za mě město a tak zcela ok, za zimu zažiju vždy jen pár dní, kdy bych za zimaky dal klidně 20 litrů, ale to neřeknu, že by to bylo o tolik lepší. Vysocina, namrzlý snih, zmrzlá silnice. No, prostě jedu když tak krokem. Dole, Brno úplně pohoda

A výhodou je, že máš každý cca 3 roky nové gumy a směs. Dle nájezdu.

Top jsou crossclimaty! Jsou dražší, ale špičkové!!! Ty doporucuji všem. Na OI daly se mnou 50 tis. (i vpředu) a vím, ze jezdily min. další 2 roky... vzorek vám neřeknu, dle mého už to bylo za limitem... Sám je mám teď vzadu. Vpředu Riken, teď Orium, protože mi auto z nějakého důvodu poslední 2 roky relativne rychle odrovnava přední gumy, byť geosku delam často, asi byl blbý servis... I když, vlastně Rikeny daly 40, ze zadu pak ještě sada 10 (léto), ale ke konci uz to zcela bezpečné nebylo... Neprohazuju kola, predek jde dřív, pak zadek dopředu na sezónu a zas znovu... Zadek se skoro nesjizdi.

Nebojte se, jen přemýšlejte. Ale chce to vybrat s rozumem dle využití.
KANKUNEN
Znova, auto s lepšími vzadu NEBRZDÍ A NEZATÁČÍ. Možná tě uspokojí, že jsi napálil do auta před sebou, ale zadek tě nepřetočil. A ta radost po zimě, vepředu 4 mm a vzadu 8
RaSuSK73
@_Teddy_ Na tom polygone sme sa rozbiehali aj do kopca po smykovej doske. Auto s dobrymi vpredu sa rozbehlo uplne v pohode, vobec nebolo poznat, ze by sa to nejako smykalo. Nuz a v zakrute za stupanim nechutne prekvapenie, ako ulietaval zadok. Nechcel by som to zazit v beznej premavke. Ked boli zjazdene vpredu, auto sa moc rozbiehat nechcelo, stale bolo citit, ako sa to smyka a clovek siel podstatne opatrnejsie.
Rovnaky psycho efekt poskytuje aj stvorkolka. Rozbehnes sa uplne v pohode, potlaci to pocit smyklavosti a v prvej ostrejsej zakrutemoze byt problem. Preto tvrdim, ze stvorkolka nie je bezpecnejsia, ako dvojkolka, dava az privelky pocit bezpecia a zvadza k rychlejsej jazde. Presne rovnako, ako dobre gumy vpredu a zjazdene vzadu. A ked sa to utrhne, nepomoze ani ESP s ABS.
wakantanka
Ozzy, na druhom, primárne ženinom mestskom aute máme celoročky a pri jej nájazde to opotrebenie nie je vôbec poznať, ani v horúcom lete. Ale treba počítať s tým že tá pneu je akýsi kompromis a teda si na limity siahne oveľa skôr ako špeci letná či zimná. Ale nie je to nič strašné. My čo sme boli odchovaní na Barum OR34 či Matador MP12 sa len pousmejú nad podobnými obavami. 😊
KANKUNEN
Ano jsou tam rozdíly, Rasťo Chvála to měřil. A navíc jak vypadají tvé pneu po zimě?
KANKUNEN
Jj, tak to dělá, když to tak chceš udělat schválně, moc to nejde. @Ozzman
_Teddy_
@RaSuSK73
Tak teraz si to este odskusaj v snehu. Tiez su rozdiely prekvapivo velke...
ptr078
To nie je mytus, tento tyzden som videl zbrusenych 10 sad m crossclimate 2 od obchodakov kamosovej firmy kupenych na jar. Proste plati, ked s tym vela jazdis v lete a hlavne agresivne, znicis ich.
ptr078
Celorocky su uplne v klidku, kym nezacnes hladat limity auta. Na lade ti nepomoze ziadna pneu. A v podstate ak ma niekto auto co nutne nemusi pouzivat ked nasnezi, da sa v klidku fungovat na letnych cely rok.
Jenik3
@apoho To není buzerace, to je cíleně vyvolávání obav až strachu. Když to uděláš, lépe se prodávají pneu.
Pochopitelně, že si každý musí vyhodnotit, kam se svou károu jezdí. Břeclav /Hodonín nebo Jablonec/Bedřichov.
Ale co Pražácí?
KANKUNEN
Pánové, dáme si opakovačku , že lepší gumu dozadu? Aby předokolka nejela, nezatáčela a nebrzdila. Co kdyby se ti při přetáčivém smyku pokazilo ESP, že