Ojetiny
Zpět na článek
V Česku se prodává kultovní BMW M3 E36 v perfektním stavu. Stojí 1,3 milionu!
23 komentářů
Ondřej Loudil
to snad neee.. 36kovej design je něco tak nadčasovýho a nádhernýho.. Samozřejmě pokud to je rozumně nízký coupe a má správný kola včetně et. Je škoda že je M3 exterierově shodná s mpacketem. A ano, tisíckrát hezčí jsou standardní zpětný zrkadla.
Ale hlavně to je nejvyváženější trojka ever. Je to geniální auto, jen trochu papírový a nebezpečný při nehodě, ale je to řidičská čistá esence radosti. A za pár korun, pokud to je alespon 323/325/328, z toho jde udělat ku*evsky rychlý auto.
A e90? Jako pardon, ale sedan, klidně pred face, mpacketový auto se zadníma shadow lampama je definitivně designovej masterpiece.
A taky je to poslední pořádná a poctivě vyrobená trojka.
Ale hlavně to je nejvyváženější trojka ever. Je to geniální auto, jen trochu papírový a nebezpečný při nehodě, ale je to řidičská čistá esence radosti. A za pár korun, pokud to je alespon 323/325/328, z toho jde udělat ku*evsky rychlý auto.
A e90? Jako pardon, ale sedan, klidně pred face, mpacketový auto se zadníma shadow lampama je definitivně designovej masterpiece.
A taky je to poslední pořádná a poctivě vyrobená trojka.
Anonym
Jo, rozumím, je na na půli cesty mezi původním motorem M50 a sportovním motorem.
Dinar
Mluvíš o zač a konci 90. let, nelíbí se ti hlavně to co bylo mezi tím, tvoje slova, a přitom jako příklad uvedeš jedno auto designované ještě v osmdesátkách, vyšlé v roce 91 a jedoucí naprosto jiný styl než je mainstreamový design poloviny 90. let a pak uvedeš druhé auto z konce 90. let, kdy říkáš, že už jsme se kulacení naučili. V tom máš fakt hokej, sorry.
fOE
Litrovy vykon nebyl az tak vyjimecny, treba rel. civilni hondy z tech let maj vykon i o 10kw na litr vyssi, treba honda integra / civic si z roku 1992 s b16a davala z 1,6l 127kw a 160Nm (79kw a 101nM na litr) , pravda, o kus vys.
Vyladena verze toho motoru, b16b, v civicu type R z 1995 pak mela myslim 135kw = 85kw na litr, ale jasne, to uz byly vylozene vysokootackove mrchy. Me ale prisla zajimava obe dobova reseni, jak BMW s vanosem tak v-tec. Zajimave bylo taky to, ze se honde nikdy nepovedlo dosahnout podobny litrovy vykon u zadneho ze svych vetsich motoru (v6 treba v nsx).
Vyladena verze toho motoru, b16b, v civicu type R z 1995 pak mela myslim 135kw = 85kw na litr, ale jasne, to uz byly vylozene vysokootackove mrchy. Me ale prisla zajimava obe dobova reseni, jak BMW s vanosem tak v-tec. Zajimave bylo taky to, ze se honde nikdy nepovedlo dosahnout podobny litrovy vykon u zadneho ze svych vetsich motoru (v6 treba v nsx).
fOE
Motory M3 nikdy nebyly uplna serie, vzdy byly prinejmensim na pul cesty k exotice v tom smyslu, ze najezdy zvladaly obecne nizsi (taky si je malokdo kupoval na to aby jezdil klobouka) zahrivat a dochlazovat byla povinnost, oleje 10-60 taky nebyla obyc serie atd.
fOE
996 byla posledni devadesatkova kapka, ale tenhle design nezacal na ni, ale na prvnim boxstru s premierou 1993 😉 Opacny designovy styl, to nevim, co vim je, ze oboje u me reprezentuje nejmene povedenou generaci toho ktereho modelu a at 3er nebo 911 nic tak zle nevypustili nikdy predtim ani potom.
S e92 se neshodnem, jak pisu, byly casy kdy jsem to videl stejne, ale postupne to u me uzralo a radim e92 > f3x.
Edit: jeste kdyz uz resime konkretne m3 (mam tendence kdyz se bavime o trojce videt pred sebou beznou G20, ktera je super) pak souhlas ze dnes je to skoro tak zle jako byla e36.
S e92 se neshodnem, jak pisu, byly casy kdy jsem to videl stejne, ale postupne to u me uzralo a radim e92 > f3x.
Edit: jeste kdyz uz resime konkretne m3 (mam tendence kdyz se bavime o trojce videt pred sebou beznou G20, ktera je super) pak souhlas ze dnes je to skoro tak zle jako byla e36.
Anonym
Navíc to byl "normální motor do normálního auta", nikoliv supesport, o to více si to zaslouží potlesk.
speedfred
Presne tak, e92 to trochu zachraňovala ako kupé ale i tak nič moc. M3 bola už o poznanie krajšia ale generácie pred ňou a po nej boli daleko krajšie.
Súčasná dizajnová apokalypsa pobavila :yes: ale najsmutnejšie je že je to aj pravdivé.
Súčasná dizajnová apokalypsa pobavila :yes: ale najsmutnejšie je že je to aj pravdivé.
Dinar
V litrovém výkonu bylo bmw mistrem vždycky, devadesátky nevyjímaje, ostatně motor soudobého nejrychlejšího produkčního auta mcl f1 je v12 od bmw.
Anonym
Až s tímto článkem jsem si všiml, jací byli v 90. letech u BMW mistři ve stavění motorů. Atmosferický motor, který umí dát výkon 70 kW na litr objemu a zároveň 107 Nm na litr objemu v poměrně nízkých 3600 otáčkách. A roce 1995 přišli s inovovaným motorem, který tato čísla ještě dále vylepšil.
Dinar
V tom se trochu ztrácím, osmdesátkové hrany e36 z roku 91 jsou špatně stejně jako kulatá 996 z roku 98. ??? Oboje stojí na opačných stranách designového stylu i dekády.
E90 nemá z Bangleho stylu nic, taky ji nedělal. Je to taková generická asie. E92 je výrazně lepší, hlavně proto, že jako kupé ctí proporce bmw předchozích generací, ale stejně jí chybí elegance jak e46, tak f32, je to designově nejslabší generace do příchodu současné apokalypsy.
E90 nemá z Bangleho stylu nic, taky ji nedělal. Je to taková generická asie. E92 je výrazně lepší, hlavně proto, že jako kupé ctí proporce bmw předchozích generací, ale stejně jí chybí elegance jak e46, tak f32, je to designově nejslabší generace do příchodu současné apokalypsy.
Ozzman
Nesouhlasím, krásy E46 to nedosahuje, ale mne se E36 fakt líbí a vždy líbila. Za mne je asi nejslabší E90, ale té s roky trochu přicházím na chuť, když se na ní nevyřádí tunner.
Pro mne je E36 takové to první pořádné a "Moderní" BMW, co jsem vnímal jako děcko a o kterém jsem snil.
Pro mne je E36 takové to první pořádné a "Moderní" BMW, co jsem vnímal jako děcko a o kterém jsem snil.
Dinar
Mně se e36 líbila a stále líbí, možná je to otázka věku, mám slabost pro osmdesátkové hrany, a když přišlo to devadesátkové kulacení, např první mondeo, připadala mi ta e36 s kompromisním zakulacením, ale stále s hranami jako parádní design, má to bmw linku, vypadá našlápnutě, i když je to 316i. A M3 je paráda, naopak ta chválená e90 mi přijde naprosto nijaká s vysvobozením f30.
Každopádně to inzerované auto je krásný kousek, za ty peníze stojí. :yes:
Každopádně to inzerované auto je krásný kousek, za ty peníze stojí. :yes:
lyon667
E92 měla od začátku mnohem blíž k faceliftu a její design byl sympatičtější. O M3 s hrbem na kapotě nemluvě.
KANKUNEN
E90 vypadá ale pořád prémiově. To musí uznat každý, že i na parkovišti poznáš E92 mezi spoustou kombíků.
lyon667
Kníratá E90 se nepovedla, což napravil facelift, ale tam zase šly do kopru motory. Si nevybereš.
Anonym
Tak mi vždy naskočí za motorka s kulometem za WW2. Když se řekne Porsche tak mi vždy naskočí ten esesak. A pro úplnost, když se řekne Mitsubishi tak Zero je první myšlenka. Svine jako svine. God bless U.S.A.Einsteine, ty atomovky měly smysl.
speedfred
e 36 vypadá v tom eMku ešte ako tak, ale za mňa bola dizajnovo ešte horšia generácia e9X
Pismeno Cislo
Za ty penize by to mohlo byt aspon v originalnim stavu a ne s dily z faceliftu (maska, blatniky).. Navic podle VIN je to rok vyroby 9/93. Bile blinkry take nejsou original.. Tohle vazne neni kus vhodny do sbirky..
Ad banglova e9x, tak jak jsem si nemohp ve svem case prijit na jmeno, tak s postupem casu u me ziskava uznani. Ano, sedan predFL byl pruser, hlavne vzadu, nale coupe vypadalo dobre vzdy (vcetne m3) a sedan poresil FL. Taky jsem tehda cekal a hledel na F30 jako na vysvobozeni a nakonec me to zamilovani nejak preslo. Ta generace napravila nejake chyby co si nesla e9x, ale nejak u me zustava vzadu, az za E46, az za e30 a ano, az za e9x. Sam jsem zvedav jestli tak u me dopadne i G20 nekdy, ktere ted objektivne ani esteticky nemam co vytknout (hlavne predFL).