Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Dacia Sandero Stepway Extreme Eco-G – Působivý venkovský šetřílek

Dacia Sandero i v nejvyšší výbavě Extreme nabídne, přesně podle ethosu značky, to, co člověk potřebuje, ale nic navíc. Příjemně překvapuje svou prostorností i jízdními vlastnostmi a pokud se krotíte a nejezdíte moc do hor, umí jezdit za korunu na kilometr.
Zpět na článek
25. 8. 2023 19:26
27. 8. 2023 09:38
Avatar - rohYpnol
25. 8. 2023 14:54
Stále stejná písnička
Dacia je super nabídka. Zrovna Sandero (i Stepway) fakt dává smysl. Kdyz clovek tedy voli zaklad nebo rozumný střed nabidky. To Duster už brousí divočejší vody... Tam bych už volil KG mobility.

Jenže tu je vždy to dilema - nová Dacia nebo mladá ojetina...???

A tady je to stále to stejné. Taková 3letá Škoda s garancí bude jezdit o level až dva líp, pořád bude bytelnější a lépe postavená a navíc vydrží víc. Jen to nebude nové auto...

Co je lepší? Nevím. Ať si každý sám vybere. Za mě umím pochopit oba pohledy. Nově je nové záruka, relativní jistota budoucích nákladů, ... Ale Dacia je Dacia :-!
Rozbalit vlákno
1
25. 8. 2023 19:43
Re: Stále stejná písnička
No, v porovnaní s jazdenou Fabiou by som asi radšej bral Daciu.
25. 8. 2023 16:35
Sandero - zkušenosti
Mám 3 měsíce staré Sandero Expression, TCe90, takže vlastně stejný základ, najeto 6 tisíc, a zkušenosti:
- jízdní vlastnosti a motor ok, za tu cenu není co vytknout
- spotřeba 5,5, auto nepodtáčím, ale prostě váha 1.100 kg je supr
- pevnost karoserie ok, je znát že na tom pro třetí generaci zamakali
- vzhled interieru i exterieru ok, prostě to co má dělat levnější spotřebák typu auto, to přesně dělá jak má

Co mě na tom zatím nejvíc štve je:
- cyklování klimatizace - mám příplatkovou automatickou klimatizaci, a ca co 10 sekund se zapíná / vypíná kompresor, asi kvůli emisím. Je to rušivé, cukne to celým autem,
- vrže a skřípe celá horní palubka, při první prohlídce je to nechám rozebrat, protože tohle je v roce 2023 a přesné výrobě i plastů za mě prostě fail
- vrže sedadlo řidiče - o něco to tam dole asi tře a je to pěkně otravný - opět je to nechám rozebrat, za mě fail
- audiosystem je spartansky, ok, ale nepamatuje si poslední nastavení. Takže když scipnu auto s nastavením na radio a jeho detailní pohled, po dalším spuštění jsem ...zase v hlavním menu, otravný....
- příjem FM rádia je slabý, velmi slabý, je to první auto za 20 let, kde v různých místech slábne signál, nechápu co je za problém tuhle elementární věc doladit....

Ale tak jako tak, i když za poslední rok stoupla cena ca o 60 tisíc, za mě s výjimkou bodů výše naprostá spokojenost, a kdo si nepotřebuje na nic hrát, dostane fajn posouvátko (a to říkám jako člověk jezdící poslední 2 roky v novém Passatu, šili bych měl být asi rozmazlenjěsí).

Včera jsem se byl zeptat na novou Octavii že si ji objednám, hned ve dveřích na mě dealer Škodovky namachrovaně "mno snad nechcete nějakou slevu".
Osobně a zcela úpřímně přeju všem Daciím ale i činanům v Evropě úspěch, protože je myslím nejvyšší čas, aby některé koncerny pochopily, že doba, kdy mohli zvyšovat ceny jak chtěli a nadržené ovce na to stejně stáli fronty je tatam a jejich hřebínek konečně spadne, nic jinýho si nezaslouží.
A to jsem měl v posledních 10 letech 3 nový škodovky a u všech spokojenost, ale co je moc to je moc.

BTW - Sandero je už dva kvartály nejprodávanější auto v Evropě, očividně se chování zákazníků mění a je tomu dobře.
Rozbalit vlákno
12
Avatar - rohYpnol
25. 8. 2023 16:48
Re: Sandero - zkušenosti
Ad rádio- tak třeba Fabia 3 má základní rádio totální chrastítko. Příjem bych neřekl významně horší, ale ten zvuk... doslova tristní. Za mě nepochopím. 20 let stará Fabia s Blaupunktem zní proti tomu jako audio snů....
Přitom dnes kvalitní audio je za směšné ceny vzhledem k tomu co bylo dřív...
Takže asi tak.
Jinak bych se zeptal, protože jsem novým Sanderem nejel a také zvažuji jestli jej nevzít. Máš z toho auta dojem že to je co do ovládání pocitově aspoň na úrovni Fabie 1??
25. 8. 2023 18:55
Re: Sandero - zkušenosti
to je asi subjektivní, každej má práh blesti někde jinde, pokud by se mě kdokoli zeptal jestli Sandero třetí generace je šunt anebo rozumně vyladěný levnější auto, tak jednoznačně to druhý, a pokud si jej člověk chce nechat 6-8 let, tak mě osobně nanapadá jedinej důvod proč za stejně velký auto jiný "premiový" značky vyhodit o 100 litrů víc.
Ale jak říkám, pro mě je to spotřebák na přesun A-B, nic jinýho od něj nečekám, a k tomu slouží více než dobře, na výjimečnou dálnici s tempomatem 150 otestováno že zcela v pohodě, na tu váhu tahá motor slušně, má to automatickou klimu, LDC + mirror link, přední LED světla pro tlumený, prostě o tomhle se Dacii před pár lety ani nesnilo.
Prostě jim držím palce, dělají to dobře, a pokud to neposerou cenou, tak se nebudu vůbec divit když do pár let jich tady bude jezdit pětinásobek.
Avatar - rohYpnol
25. 8. 2023 20:25
Re: Sandero - zkušenosti
Ne. Moc mi nerozumíš. Já od Da oe nečekám nic než přesun z A do B v nějaké snesitelné podobě. Nemám problém ani s minulou generací, za tu cenu prostě nic víc nečekám.

Jenže to srovnání s ojetý tu prostě visí a ten pocit z řízení mi u minulé generace vadil. Jde o odladění pedálů, řízení a řazení. A tohle bylo u minulé generace prostě stále "jalové" a i dvacet let stará Fabia působí výrazně lépe, vše funguje jak má.

O nějaké plasty, vrzání nebo výbavy, rádia, kamery, klimu a já nevím co mi v tuto chvíli nejde.
26. 8. 2023 06:45
Re: Sandero - zkušenosti
Interier to ma stejny jako Jogger, takze sunt (slovy lulina). Ale Jogger ma hlavne obri kufr…
Avatar - xxc
26. 8. 2023 08:38
Re: Sandero - zkušenosti
ako moze byt znesitelny presun z A do B, ked vnutri vrzga plast?
Avatar - rohYpnol
26. 8. 2023 20:29
Re: Sandero - zkušenosti
Chceš vědět co všechno vrže v nových Mercedesech?!? ....
Avatar - xxc
27. 8. 2023 09:35
Re: Sandero - zkušenosti
Ved aj tak dopadli, ked som kupoval posledne auto, tak u BMW som si aspon nechal vypocitat cenu a dodanie, Mercedes som ani neriesil :-D
25. 8. 2023 19:44
Re: Sandero - zkušenosti
Já mám Duster, FM rádio taky nic moc, ale příjem DAB úplně v pohodě, takže přepnout na DAB.
25. 8. 2023 19:44
Re: Sandero - zkušenosti
Já mám Duster, FM rádio taky nic moc, ale příjem DAB úplně v pohodě, takže přepnout na DAB.
28. 8. 2023 06:12
Re: Sandero - zkušenosti
"Včera jsem se byl zeptat na novou Octavii že si ji objednám, hned ve dveřích na mě dealer Škodovky namachrovaně "mno snad nechcete nějakou slevu".
Osobně a zcela úpřímně přeju všem Daciím ale i činanům v Evropě úspěch, protože je myslím nejvyšší čas, aby některé koncerny pochopily, že doba, kdy mohli zvyšovat ceny jak chtěli a nadržené ovce na to stejně stáli fronty je tatam a jejich hřebínek konečně spadne, nic jinýho si nezaslouží."

Co má prodejce společného s výrobcem? S arogantním jednáním se lze potkat napříč prodejci jednotlivých značek, je to o lidech.
Avatar - Emel
28. 8. 2023 12:08
Re: Sandero - zkušenosti
Historka zní dost vymyšleně... ale kdo ví
Avatar - twistedTSD
28. 8. 2023 07:17
Re: Sandero - zkušenosti
Kompresor zjevně nemá regulaci, tak se výkon klimatizace reguluje jeho vypínáním. A je klidně možné, že kvůli emisím ho radši procyklují častěji, než aby třeba míchali teplý a ledový vzduch
Avatar - Emel
25. 8. 2023 19:26
Dospělý auto
Sandero dospělo, asi to žádné větší mouchy nemá. Na druhou stranu, 470t... za litrový béčko s manuálem... to je docela dost. Pokud někdo hledá vyloženě value for money, tak ji asi najde u Joggera nebo třeba u i30 (za akčních 475 je i30 Family Smart).
Rozbalit vlákno
14
25. 8. 2023 19:52
Re: Dospělý auto
Alebo Sandero v menej akčnej výbave...
Avatar - Emel
25. 8. 2023 22:35
Re: Dospělý auto
Možná, ale koukal jsem do ceníku a koupě vyloženě přes peníze to asi už nebude... nebo aspoň takovej mám pocit.
Avatar - rohYpnol
25. 8. 2023 20:28
Re: Dospělý auto
Jenže začíná myslím na cca 415 a to je prostě zajímavá nabídka. Neříkám dechberoucí a jedinečná. Ale určitě to zajímavé a smysluplné je. Jen v podobných a často ne o moc vyšších cenách je třeba i20, Stonic, Bayon, i30 atd.
26. 8. 2023 08:48
Re: Dospělý auto
Dacia dáva najväčší zmysel prave vo verzii LPG.. Normalne Sandero eco G 100 začína v cenníku na 362400 kč.. Osobne nevidim dôvod priplacať viac ako 40 000 za Stepway, väčšie kolesá, hagusy, vyšší podvozok, horšia dynamika a spotreba, hlučnejšie na diaľnici . Sám mám obyčajne Sandero viac ako rok a som s nim spokojný. Nič nevrže, nič sa nekazi i keď má občas svoje muchy . Teraz cez leto to jazdí za 6 litrov plynu. Balaton a späť som obyšiel za 21 €(516km) po okreskach. Áno, auto je velkostne takmer dospelé, ved je ako VW Golf 4.
Avatar - Emel
26. 8. 2023 22:22
Re: Dospělý auto
Souhlas, to LPG za drobný příplatek je největší bonbonek... a třeba proti Fabce je výhoda, že i ten základ má šestikvalt.
Stepway... nojo, vypadá to dobře, ale je to něco za něco.
26. 8. 2023 16:42
Re: Dospělý auto
Jj taky bych řekl, že to Dacia s cenami dost přehání. Když jsem přemýšlel, co místo našeho otloukánka Citroenu C3, tak Dacia Sandero Stepway byla celkem logická volba. Až do pohledu do ceníku - když chceš motor, co alespoň trochu jede - TCe 110k musíš vzít výbavu Extreme, tj konfigurace za 482tis Kč :no: Takže jsem nakonec vzal i30 Fastback Style se čtyřválcem 1.4TGDI 140k 6M z roku 2020 a udělal jsem dobře a dost ušetřil. A mám o dost dospělejší druhé auto do rodiny :yes:
Avatar - rohYpnol
26. 8. 2023 20:35
Re: Dospělý auto
Ano právě o tomto to je. Dacia super, ale je někde na pokraji výhodnosti.
A i když se hodně zlepšila, tak to stále je jen ryzí lowend. Pokud za tu cenu lze pořídit cokoliv z mainstreamu, tak Dacia už nedává smysl.
Ano, někdo může říct, že Dacia rovná se i nízké servisní náklady. A má pravdu. Jenže to taky znamená nižší životnost všeho. Dacia s 200t. km vypadá hůř hák Škoda s 300 tis. km... Tím jak je laciná se na ni všecko opotřebovává mnohem rychleji.
26. 8. 2023 21:42
Re: Dospělý auto
Aby byla Dacia výhodná, musíš vzít základ s minimem výbavy. Pak je levná. Ve vyšších výbavách stojí už nesmysl…
Avatar - Emel
26. 8. 2023 22:21
Re: Dospělý auto
Holt je Sandero víceméně plnohodnotná technika aktuálního Clia, tak zrovna v tomhle konkrétním případě není moc kde brát nějaké velké úspory. Když pak na stejné technice postaví sedmimístný Jogger, tak je to jiná...
26. 8. 2023 22:46
Re: Dospělý auto
Ano, v podstatě máš pravdu :yes:
Avatar - xxc
27. 8. 2023 09:38
Re: Dospělý auto
coby nebolo kde brat uspory, staci nahradit vysokopevnu ocel obycajnou, uz len taka bezpecnost ide z 95% na 70%
27. 8. 2023 18:07
Re: Dospělý auto
Spíš méně než více. Zatímco Clio používá high platformu, tak Dacia má low platformu - např. méně vysokopevnostní oceli
Avatar - twistedTSD
28. 8. 2023 07:25
Re: Dospělý auto
Plnohodnotná technika Clia to není, jen z ní vychází.
28. 8. 2023 14:54
Re: Dospělý auto
No prave. Je to osizene Clio. S trochu vetsim kufrem a trochu vic mistem vzadu (mozna). Takze je ve srovnani prave s Cliem Sandero vlastne drahe. Hodne jsem o nizkem Sanderu uvazoval (Stepway se mi ani nelibi, natoz si za to jeste priplacet), ale koupil bych to jen v nouzi nejvyssi, protoze LPG. To je posledni velky trumf Dacie, jinak fakt nevidim duvod, proc do toho jit.
Dneska uz ani neni mozne, aby to auto bylo jednoduche, protoze unie. I v clanku se pise, jak se projevuje motor. Kdyz jsem si to byl projet pred dvema lety, tak me ten motor vylozene sral. Potrebuju, aby to neco delalo, prave kdyz slapnu na plyn, ne 2 sekundy potom. To uz je pozde...