Novinky
Přihlásit pro přidání komentáře
Robert Hlavaty
S novým VW Group vedením, přichází otáčení kormidla VW Titaniku, který se řítil do záhuby sázkou na jednu kartu v podobě výhradně elektrických aut. Teď VW Group dostalo první direkt zásah z trhu, když zjistili, že BEV se vůbec neprodávají tak, jak bylo plánováno a že díky nesmyslnému zdražení v posledních 3 letech, se jim začínají výrazně ztenčovat objednávkové knihy (snad kromě Porsche)... VW Group teď začne měnit své portfolio směrem k diverzifikaci, tak jak to má např. BMW či Toyota.. VW a nejenom oni, musí už konečně pochopit, že BEV nebudou v dohledné době (typuji tak do roku 2040) převládajícím segmentem prodeje aut. Jistě i BEV mají své místo, ale pochybují, že některé z významných trhů (VB, Německo, Francie, atd) překročí 30% tržního podílu v příštích 20 letech.. Tato změna bude nejspíše podpořena i volbami do Evropského parlamentu, kde dojde k vystřízlivění části voličské základny a extrémní ekologové /zelení už nebudou zastoupeni ve větší míře, aby byli schopni prosazovat nesmysly typu EURO7 či zákazu ICE v roce 2035. V těchto dvou bodech jistě přijde přehodnocení a rozvolnění do realistických hodnot a časových mezníků...toliko můj subjektivní názor... Co se týče Škody Superb, vypadá to na pěknou evoluci, ale určitě to nebude žádný game changer.... pokud se tedy výrazně nezmění cenová politika směrem k cenovým hladinám roku 2019 (samozřejmě při zohlednění inflace)...
Až tak jednoznačne by som to nevidel. Ubrali na rýchlosti, snažia sa trochu kľučkovať, ale je to rozbehnutý vlak, len tak ho nezastavíš. Naviac ten vlak zozadu tlačia politici, môžeš brzdiť koľko chceš, aj tak sa bude valiť ďalej.
W210E320
Dokial neuvidime cenu a interier, zatial nieje co oslavovat dokial nevieme cenu. Terajsi superb combi style 2.0 tdi 4x4 automat stoji 46500 BEZ PRIPLATKOV, s priplatkami sme na nejakych 50k. Cena urcite nebude nizsia ako teraz, takze opat. spalovak stoji rovnako ako elektromobil , napr. taka tesla model Y ...
Michael Hereandthere
To umí fakt jen škodovka, udělat auto co nudí už po 5 vteřinách od představení/prvních fotek 😊) Staronová modla čechulíků je konečně tady!
Tak to by mě zajímalo, které auto je správná šupa. Tak to vytlač, ať se zasmějeme.
Jethro
Z boku vypadá stejně jako přístí Passat. Chybí mi boční linka Tornádo.
Jan Severa
A zase to omezování výběru... čekal jsem na hybrid v praktickým dobře vypadajícím liftbacku... ale ne, zákazním má smůlu, praktickej hybrid nedostane...
Pepa__007
Krása, bude i tradiční šestiválec.... :yes: :yes: :yes:
Emel
Žádné velké překvapení se nekoná, což je zřejmě dobře. Pár drobností
- pokles výkonu top motorizací (147->142 a 200->195) jde zřejmě na vrub Euro 7... důležitější je ale potvrzení, že Superbu ta cca. 200kW verze zůstane. U Kodiaqu se o ní nemluvilo, takže to skoro vypadá, že tam bude těch 150kW top
- rozměry jdou trošku proti "dynamičtějšímu" looku - auto je užší a vyšší, i když ne nějak zásadně.
- manuálu je škoda, ale stejně už dlouho nešel koupit se zajímavým motorem... teď nevím, jestli tam chvíli byla ta 2.0TSI 140kW s MT... mám dojem že jo, ale už je to dávno.
Sečteno a podtrženo... žádný důvod k obavám, ale ani žádný důvod k tomu nedočkavě čekat na novou generaci (snad s výjimkou DCC Pro, uvidíme). Ale jo, :yes: Škoda, podle toho co víme... klidně bych to do garáže na pět let postavil.
- pokles výkonu top motorizací (147->142 a 200->195) jde zřejmě na vrub Euro 7... důležitější je ale potvrzení, že Superbu ta cca. 200kW verze zůstane. U Kodiaqu se o ní nemluvilo, takže to skoro vypadá, že tam bude těch 150kW top
- rozměry jdou trošku proti "dynamičtějšímu" looku - auto je užší a vyšší, i když ne nějak zásadně.
- manuálu je škoda, ale stejně už dlouho nešel koupit se zajímavým motorem... teď nevím, jestli tam chvíli byla ta 2.0TSI 140kW s MT... mám dojem že jo, ale už je to dávno.
Sečteno a podtrženo... žádný důvod k obavám, ale ani žádný důvod k tomu nedočkavě čekat na novou generaci (snad s výjimkou DCC Pro, uvidíme). Ale jo, :yes: Škoda, podle toho co víme... klidně bych to do garáže na pět let postavil.
uvidíme co čtení značek, upozorňování na překročení rychlosti, defaultní otravné držení v pruzích a ergonomie ovládání.... tam se bude lámat chleba. Že bude železo cajk se nebojím, ale že to může zabít ergonomie a asistenti, to není úplně nereálné.... já tyhle zbytečně chytré auta nechci a ještě jsem teď objednal stávající generaci Supa. Ta mi vyhovuje úplně vším.
Co se ergonomie týče, cítím prvky sebereflexe... co se popisovalo u Kodiaqu znělo - v rámci možností - přijatelně, jako že pochopili, že vše přes dotykáč není optimum.
Objednáním současné nic nezkazíš, ta nová bude sotva znatelně lepší (motory jsou lehce slabší, ceny budou podle mě lehce vyšší)... zbývá podvozek, kde byly nějaké rezervy a třeba DCC Pro by mohlo být argument.
Objednáním současné nic nezkazíš, ta nová bude sotva znatelně lepší (motory jsou lehce slabší, ceny budou podle mě lehce vyšší)... zbývá podvozek, kde byly nějaké rezervy a třeba DCC Pro by mohlo být argument.
1. už ten terajší je prekvapivo drahý, keď som naposledy chcel cenovú ponuku, šokovala ma tá sebavedomá cena a neochota zľaviť; nový model logicky pôjde ešte vyššie.
2. dvojička Passatu: kým doteraz sa dalo argumentovať, že Passat je v detailoch ďalej a Sup je technologicky nižšie, teraz to budú sesterské modely, čo bude dôvod, aby Superb zdražil (a nie aby Passat zlacnel).
3. stredná trieda sa vyprázdňuje a Superb bude jedno z mála áut (ak nie jediné), ktoré bude ponúkať plnohodnotný model, t.j. dve karosárske verzie a tri druhy motorizácií (benzín, diesel, hybrid) a dva druhy pohonu. A kde nie je konkurencia, zostávajúci hráči si môžu diktovať podmienky.
4. ako píšeš je to posledná generácia, ak to nebude predávané, výrobca to o to ľahšie zareže a bude tvrdiť, že klesá dopyt kvôli odklonu zákazníkov od tradičnej karosérie (a nie kvôli vysokej cene).
Mainstreamová střední ano. Na druhou stranu sem nakukuje elektrická konkurence i prémiová střední.
Můj osobní tip je, že nový Superb nabídne ceny cca. na úrovni současné generace (která udělala dost prostoru... zdražování současné se sleduje méně pozorně, než cena novinky).
Nový infotainment nabídne úhlopříčku až 12,9 palce a chybět nebude ani head-up displej."
Budú údajne 3 kruhové ovládače ako v Kodiaq, ktoré kombinujú ovládanie teploty a viac ďalších funkcií, ktoré je možné nakonfigurovať :yes:
Viac o nich pri Kodiaqu: https😐/www.auto.cz/…ude-dobre-149125
Zatiaľ musí stačiť to, čo jasne napísali v texte. Že tam je riešenie ako Kodiaq (a ten má 3 ovládače Smart Dials). Smart Dials boli v koncepte Vision 7s. Podobne ako v Range Rover, alebo vzdialene Lexus (ten to má priamo na displeji)… fotky konceptu tu: https😐/www.garaz.cz/…ototypu-21010498
Ale celkovo mám z nového Superbu/Passatu pocit, že to osekali, aby bola výroba lacnejšia a obávam sa, že to zákazník aj pocíti.
* Rastúci počet služobných PHEV a EV zrejme prinúti hľadať riešenie domáceho nabíjania služobného auta, t.j. nejaké preplácanie minutej elektriny, ale to bude sakra zložité.
To jazdenie s nenabitou batériou sa pri PHEV reálne deje, preto som skôr zástancom HEV pri ktorých EÚ vôbec nezohľadňuje, či ide o full-hybrid alebo len mild-hybrid, čo je dosť zarážajúce.
Problémem je pomocný řemen poháněný řemenicí klikového hřídele. Pokud tento řemen praskne, máte problém." Zdroj: http😐/www.evilution.co.uk/mod/mhd-belt-failure.htm Překlad DeepL. Plug in je podle mého názoru velmi drahá a komplikovaná cesta jak dostat EV značky.
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
V případě, že někoho dojedeš a pak plynule přidáváš, tak občas hodí 6.st. a za chvilku se vrátí zase sedmička. Nevím v čem je problém. Dýchavičné TSI 1.5 v menším SUV se na dálnici hodí méně a se suchým DSG asi ještě míň, ale že by OIV TDI EVO 110kW s 360Nm a mokrou skříní nevěděla co dělat na dálnici, to je nějaký divný.
Samozřejmě, že v 80 km/h tam nebude 4. stupeň, když to řadí 5. už v 51km/h.
Za prvé to není 6st. manuál a je tam stupeň navíc a za druhé je převodovka naladěná na co nejnižší emise/spotřebu a otáčky a hlučnost, takže se logicky snaží držet se co nejníž.
A podřazuje až s potřebou silnější akcelerace, nebo se změnou sklonu vozovky.
Ani přesně nevím, co mi to dává v 80km/h, protože to už nevnímám. Přijde mi to přirozený. A jak už jsem psal několikrát, jsou situace, kde bych měl radši víc otáček, typicky jízda vesnicí do mírného kopce, nebo serpentýnky, kde člověk jede tak, že plyn jen lechtá, tak v těchto specifických situacích si tam dám "S" a vše je zase jak má být. O 1 kvalt níž.
Vlastně jsem nepochopil na co si stěžuješ, když píšeš, že ti DSG panicky podřzuje na 3. nebo 4. kvalt a hrozně to vytáčí a řve, ale ty sám bys dal 4. nebo 3. kvalt a dal plyn. A to už by nebylo vytočený a neřvalo?
DSG se prostě snaží dělat to co dělat má a jak je nastavený. Musíš se s ní trošku naučit žít a pochopit jí a nestát na plynu jako na rýči. U manuálu můžeš. Tam si dáš co chceš a šlapeš na to jak na rýč a ono se nic nestane, protože jsi sám rozhodl, že budeš trápit motor v neoptimálním režimu. DSG naopak vyhodnocuje situaci a neustále se snaží držet motor tam, kde je nejvíc efektivní. Když výkon nechceš, je dole, když ho chceš, tak motor nedusí a řadí a jede. "D" je vždy víc o komfortu a úspoře a "S" je ostřejší.
Někdy chceš výkonu tak nějak napůl a to chce taky umět jí to vysvětlit. Fígl je v krátkém prudším přidání a povolení plynu. Chce to cvik, ale po čase se to zautomatizuje. Tím dáš pokyn k podřazení, ale jen o 1 stupeň a pak můžeš plynule zrychlovat.
Zkrátka je potřeba pochopit, co máš v ruce za hardware a software a podle toho s ním "mluvit"
A taky nesmíš zapomínat na adaptace DSG. Jak po přehrání softwaru, tak po výměně řidiče se převodovka učí řadit podle tvých návyků. Taky jsem skoro 100 km a 2 dny tekl, jak se divně chovala, když mi přehráli software. A pak zas začala poslouchat.
Hele já ti DSG nenutím a vůbec nemám nic proti tomu, že chceš manuál. Já bych byl moc rád, kdyby Brusel a automobilky neničili malý auta s manuálem, protože na tom vydělávám a s nástupem EV, HEV a automatů mi jde byznys do kopru, ale nic to nemění na tom, že mi DSG vyhovuje.
Ano DSG je nastaveny tak aby dusilo motor a ten tak mel za kazdou cenu co nejnizsi emise. To prestane nastesti platit kdyz chces zrychlit a slapnes na plyn, ale to zase prevodovka podradi nesmyslne moc dolu a necha motor tocit a rvat. Obcas podradi tak moc dolu ze si to za par vterin rozmysli a hodi tam kvalt nahoru. V manualnim modu menim prevody tak o 50-60% mene casto nez to dela automatika a nemusim poslouchat tak casto vytoceny nebo zase brutalne podtoceny motor. Nebavi me vycitavy pohled posadky co to delam a proc to tak tocim, kdyz chci jen zrychlit zpatky na 140-150 ze zuzeni. Dat tam S je vubec mizerie. To toci motor nesmyslne moc porad. Idealni vidim prepnout na manual a radit si padlama.
Jedine co robim ja, kedze mam este povodnu paku s manulanym rezimom posunutim vpravo, ak viem ze budem brzdit motorom, tak mu dam manualny rezim pred brzdenim, aby podrzal rychlost a brzdil motorom
Podla mna ty tlacis kickdown a vtedy to auto vazne huci a velmi nejde. Tieto 1.5 tsi proste su robene ako "dizle" najlepsie sa citia tak do 4500rpm (tusim ze vdedy mi uz ukazuje aj plny vykon 110kw na digitalnom stite), potom to uz len huci ako vysavac.A to iste mam aj so 6st DQ250 a 140kw tdi v sup III. kickdown tam nema zmysel. 206kw TSI uz je samozrejeme o niecom uplne inom, tam to s kickdownom ide ako ma
V režimu ECO to plachtí pořád, ale v něm nejezdím nikdy. V režimu "S" to zase neplachtí vůbec.
Jenže v režimu "D" záleží na tom, jak pustím plyn. Když rychle, tak drží kvalt, když pomalu a jemně, tak plachtí (do rychlosti 130-135 km/h - vejš už neplachtí nikdy a vždy brzdí motorem).
Pak samozřejmě existuje x dalších způsobů, jak hodit kvalt. Můžu ťuknout do brzdy, můžu ťuknout do pádla pod volantem, můžu ťuknout do páky k sobě a hodit to do "S" a pak klidně hned zpět. A nemusím se složitě přepínat do manuálního módu a soustředit se na to a pak ho zase zrušit.
A tak dále...
Prostě základ je svoje auto znát a vědět co a jak funguje.
Když to někdo neví a ignoruje, blbě si auto naspecifikuje, často střídá víc aut a pohonů a navíc nemá cit a stojí na tom jako na rýči, tak potom bohužel asi musí už jen nadávat.
Já jsem totiž rád, že za mne DSG kvedlá jak je potřeba a že to nemusím dělat já.