Novinky
Zpět na článek
Češi vyvinuli přelomový systém pro opravy asfaltu. Prověřil ho Barranďák
20 komentářů
Tomogo
3
Studená směs, lopata a ušlapat holínkami.
Přejít do diskuze
screenservis
Takže o tomto byla na ČT reportáž před několika lety z Olomouce. Když jsem se letos silničařü ptal, proć to nepoużívají ( na onom Olomoucku), tak nevěděli o čem mluvím. Bylo by dobrý, kdyby je někdo informoval, že existuje i něco jiných, než studená směs, která vydrží pár týdnů …
https😐/www.idnes.cz/…omouc-zpravy_stk
https😐/www.idnes.cz/…omouc-zpravy_stk
JFK
Tak proč to už davno nepoužívají a všude serou zaplaty co huntujou podvozky, když podobné opravy nahříváním fungujou už x let? Když jsem se zeptal silničářských lopat u silnice, co opravovali výmoly zásypem a žábou, nechápali jaké technologie nahříváni bez hrbolů mám na mysli, odkazali mě na Fialovu vládu. Nakopat do koulí neschopné správce silnic a zabavit majetky, pak se budou opravovat cesty jako v civilizovaných zemích.
wings
Zbytkovou vodou to nie je. Ten tanier proste absorbuje cast mikrovln a zmenia sa v nom na tepelnu energiu.
Mikesus
Mikrovlnka ale nerozvibrovava jen molekuly vody, ne?
Kdyz tam dám talíř, který vodu zajiste neobsahuje, vyndam ho též horký.
Kdyz tam dám talíř, který vodu zajiste neobsahuje, vyndam ho též horký.
wings
Rozne materialy absorbuju rozne vlnove dlzky. Pri tom asfalte asi pouzili ine, nez sa pouzivaju v kuchynskej mikrovlnke.
emkejx
no veru zial je to tak a este stale. staci vidiet ako dlho trvaju verejne obstaravania aj na pos*anych par metrov ciest. a nie je to len o cestach...
wings
Ved to poznas, tu sa verejne zakazky robia tak, aby sa z nich dalo ukradnut a realizuju sa az vtedy, ked sa najde sposob, ako to ukradnut.
emkejx
u nas opravovali takymto vozikom tiez pred nejakym rokom vytlky na ulici. Ale ti majstri tam vtedy sypali do dier asfaltovy odpad s kamenim, cize vo vysledku to vydrzalo len par mesiacov. Celkovo u nas ked sa plataju vytlky tak vo vacsine pripadov sa jedna o strasnu fuserinu. Este aj v srdci Slovenska musela byt v centre mesta rekonstrukcia vozovky vykonavana v spolupraci s ceskou firmou ktora sa specializuje na kanalizacne poklopy, ich osadenie do vozovky, a poviem ze lepsie osadene kanalizacne poklopy nase mesto pod Urpinom este nemalo.
WinDiesel
... pořád se zlepšují, ale v praxi je nikdo neviděl a jsou používány pořád ty staré technologie 😄 Jitrnice jakou svět neviděl.
WinDiesel
A to by ses divil. Vy oba dva. Keramika je chemicky velmi složitá záležitost obsahující pevně vázanou vodu 😄 Ale jinak jsem přesvědčený že mikrovlny opravdu rozvibrují všechny molekuly.
Ozzman
Já tam jednou dal kovovou lžičku, ta se rozvibrovala sama, pak i mirkovlnka 😊 a tam moc vody nebude
Barry Lyndon
U talíře to podle mě dělá zbytková voda v té keramice. Čím nekvalitnější talíř, tím horčejší. Některé šunty z IKEA to dokonce nepřežijí... 😁
Barry Lyndon
Mikrovlnka funguje na principu rozvibrování molekul vody. Kolik je v asfaltu vody...? Funguje to nějak jinak?