Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Polopravdy o konci spalovacích motorů v Česku šíří i odborníci. Jak je to doopravdy?

358 komentářů

PowerHouse
Samozřejmě, že jsem proti zákazu benzinu a nafty,

ale tady se nemůže napsat vůbec nic k EV. Pak je člověk elektrozkrat, eurohujer, který by měl dostat ban.

Já si myslím, že jakmile bude Tesla produkovat 4 000 000 aut Model 2 ročně a ostatní se přidají, tak zase tak špatně nebude.
DonVito
Bylo by fajn se oprostit od zakazu (ktere vyvolavaji kontroverze) v daleke budoucnosti a radeji predstavit plany automobilek.
Jako treba Honda a ukonceni vyroby spalovacich motoru v r. 2040.
Celosvetove, dobrovolne, dane state of art!
tesi
Co je ekologické na elektro vozidlu? Těžba nerostných surovin a jejich rozšíření? Každých 8 let neekologická recyklace baterií u kterých je velká spotřeba pitné vody a její znečištění ? Položení z gruntu nových elektrických vedení za stávající? Ztráta elektřiny při distribuci a udržování napětí čím větší napětí tím větší distribuční ztráty, ztráty při nabíjení toho krámu nebo ztráta energie při odstavení?Vozit o půl tuny na víc je dle vás fyzikálně a ekonomicky přínosné? Rychlejší opotřebení silnic ,jen v ČR bude zapotřebí postavit 5 Temelínů když by se měli nahradit osobní auta za spalovací a mohl bych dále pokračovat. Lidičkam jako jste vy chybí kritické myšlení v souvislostech což je výsledkem přímé úměry vaší intelligence.... 😄
DonVito
Ano bohuzel.

https😐/climate.nasa.gov/
Cely svet se shodl na globalnim oteplovani a jeho pricinach. Jen dezolati za tim vidi spiknuti proti spalovakum...
DonVito
Presne tak.

Nyni je moznost volby a nema smysl resit, co bude za dvanact let.
Protoze za dvanact let nebudou dnesni EV a jejich vysoke ceny a nebude dnesni infrastruktura...
DonVito
Ty uz nepopiras, ze se otepluje?
😁
Co na to Kremlik?

Stranku klimaskeptik uz ti zrusili, vid. 😢

Tak ted budes sirit jiny bullshity (o sirsich souvislostech...)... :no:

Pajo, Pajo...
Mikesus
kde bereš takový nesmysl se spotřebou? seděl jsi někdy v hybridu aspoň? Který hybrid jezdí za 7-9l v kombinaci? Hoď aspoň nějaký zdroj, abychom věděli, že si vevymýšlíš a necucáš věci z prstu. Ale to se běžně děje u majitelů dieselů. Víš o tom, že ty emise z dieselu poškozují i mozek a mají negativní vliv inteligenci? Studií je na to dost.
https😐/www.oregon.gov/deq/aq/programs/pages/diesel-health-effects.aspx
https😐/www.usnews.com/…rming-your-brain
https😐/www.news-medical.net/news/20230124/Brief-e😜osure-to-diesel-exhaust-can-affect-human-brain-function.aspx
https😐/www.uclahealth.org/…sk-of-parkinsons
tvůj diesel možná plní emise jen na papíře a v reálu je na tom násobně hůř a překračuje i zdravotní limity.
https😐/theicct.org/…Europe-mar23.pdf
https😐/www.idnes.cz/…3025_domaci_idvs

Až budeš jezdit s 2,2t těžkým autem ( bez nabíjení a baterkou vážící cca 50kg ) za 4,5 ve městě ( s NOx 6mg ) nebo v kombinaci 6,5, případně městským hybridem za 2,5-3 a v kombinaci za 3,5-4 tak něco povídej. A to aspoň plní ty emise i v reálu, ne jen vycucané údaje z prstu.

Nechat mluvit tebe do takového tématu a oboru je jako nechat mluvit tchýni do řízení.
Mikesus
sazomety dnes už ne, ale rakovinomety, především diesly, ano.
https😐/theicct.org/…rs-europe-mar23/
Ani diesely euro6b nesplňují limity v provozu a překračují emise i 10násobně.
Takže se nediv, že ti co s takovými auty jezdí, jsou označování za rakovinomety.
speedfred
...ale tak pán kolega, snáď sa bavíme o elektrike v doprave.
Hendly
Nejde o projekt volneho trhu.

Rusko energetiku vyuziva jako zbran.
CarFan
Ten článok je OK, ukľudňuje situáciu okolo daného problému.

Problémy a chaos vyvolávajú hlupáci, radikalisti a silné záujmové skupiny. Tretia menovaná skupina potrebuje nespokojnosť hlavne pre naplnenie svojich ekonomických a politických cieľov - a je to jedno, či je to elektro, alebo ropná lobby.

Teraz k veci. Vôbec ma nezaujíma či je ICE celkovo viac zelené ako EV. Priznávam, že DOTERAZ som takisto neriešil, či napr. elektrický vysokozdvižný vozík je viac zelený ako dieselový atď. Ale zaujímalo ma, či v sklade budem dýchať vzduch, alebo smrad. Takýchto príkladov je veľa a nič sme globálne neriešili.

Mám rád ICE aj EV a čuduj sa svete, každý z nich má svoje výhody aj nevýhody. ICE má zvuk aj dlhý dojazd, EV je krásne tiché, plynulé s kratším dojazdom. Keďže vlastním obidvoje, potvrdzujem, že je to tak. EV v meste a do cca 150 km mimo mesta. Keď sa ponáhľam a na dlhé trasy ICE. Obidvoje však majú u mňa v garáži svoje opodstatnené miesto...
Mikesus
i hlupáci mají právo na názor, děkujeme za tvůj. Těch jako ty, kteří v 19.století ničili stroje bylo spoustu. Je to vše jen o vzdělání a pochopení souvislostí, nic víc.
Mikesus
a jaký máš argument?
Hendly
je fascinujici kolik lidi pouze ze strachu z noveho dokaze hledat argumenty proc dal platit ropnym spolecnostem.

😄
Mikesus
tak nálepkování bych nechal stranou. To, že někdo věří nesmyslu a opakuje ho, je jen ukázka lenosti si dohledat informace. Nevýhoda dnešní doby, příliš informací a především ( nikoliv jenom ) starší generace a ti méně vzdělaní neumí z daných informací vytáhnout ty relevantní, ale jen ty, které se hodí jim, i když nemusí být pravdivé.
Mikesus
tak začni jezdit na kole, ulevíš všem okolo 😉
Mikesus
Člověk je od přírody líný a nerad mění své návyky. A když teď jezdí jednou za měsíc k benzínce, proč by měl jednou za 14 dnů připojovat kabel doma?
U mně též převládá lenost a pohodlí. Jezdím tankovat cca 1-2x týdně plnou, cca 60 litrů. Zkusil jsem si na týden EV. Žít bych s tím zvládl, dobíjet doma, tak na veřejkách za týden jsem též jen jednou, ale dokud nemusím, tak nechám hybridy.
Mikesus
ekologické je to, že nechrlí v centru měst jedovaté emise. Kdyby dementi nejezdili dieslovýmí rakovinomety.
O těch temelínech už to taky bylo dostkrát vyvrácené. To je trotlové musí pořád opakovat? Podíval ses aspoň kolik elektřiny se vyváží?
Hoď se prosím odkaz, odkud čerpáš na ty temelíny.
speedfred
Dostali sme sa do situácie že na ACZ riešime svetovú klímu a nie autá.😒
flipmode
Migu, prosim te, delas si srandu?? Podlehl jsi lzim o CO2? Argumentujes tady stovkami studii na elektroauta, tak si najdi neco o CO2.

Rychla data : CO2 je v atmosfere asi 2% a na jeho vzniku se z vice nez 90% NEpodili clovek!

Klima se meni, ale urcite ne kvuli CO2 a clovek na to vliv nema. To je jen prosta lez, ktera ma donutit lidi pouzivat e-auta, vznikaji napady jako 15-min lagry (rikaji tomu mesta) nebo treba jist brouky (chitin je jedovaty a pro ldiske telo nezpracovatelny).

Je to jen cesta k ochuzeni lidstva pod zastitou zachrany planety, dan podle spotrebovane CO2 atd.
Opravdu to nevidite?
twistedTSD
Udělat článek o polopravdách o zákazu spalovacích motorů a uvést to mapkou s popisem "zákaz spalovacích motorů", kde zahrnete USA, Čínu a Japonsko, ve kterých datum zákazu prodeje spalovacích motoru není, je mírně řečeno nešťastné.
Mikesus
dobré rady nedávám na potkání kdekomu. to si člověk musí zasloužit. Ale s těmi tvými připomínkami souhlasím.
Mikesus
to mám taky v plánu. až nebude potřeba sedačky, zase přijde menší auto.
Je jasné, že emise budou ve městě horší, ale z jakého důvodu. Pokud to je čistě provozem, ok. Pokud to je provozem něčeho, co neplní zákonem dané limity, pak to ok není. A to je oč tu běží.
Pokud by se objevil benzin, který dané limity nesplňuje, budu k němu a jeho majitelům ( pokud už to budou vědět ) úplně stejně. A dnes se všeobecně ví, že diesel aktuálně do euro 6b limity nesplňuje.
DonVito
Ja take ne.
Ale nevadi mi ani obhajoba cizi garaze. 😁
DonVito
Nevzpominam si, ze bychom se bavili o mem vzdelani.

Mne tve vzdelani nezajima. Staci mi tve prispevky. 😁
Hendly
Pochop ze pro nove firmy je EURO7 uplne jedno protoze jedou EV.
DonVito
Ja bych zase fakt nechtel mit tvuj pesimismus. 😁

Pritom by se stacilo podivat na to, k jakemu pokroku doslo v infrastrukture mezirocne.

https😐/www.idnes.cz/…650_automoto_fdv
"Počet dobíječek pro elektromobily loni v Česku stoupl o třetinu" 😲 :-!

Jak jsi prisel na to, ze infrastruktura bude uz jen horsi, proboha? 😄

PS K tomu ziti na dluh. Neni lepsi platit domacim vyrobcum elektricke energie, nez producentum ropy potazmo polskym nebo madarskym vyrobcum/distributorum paliv???
Mikesus
budeš se divit, ale mám taky dost známých z kamionu. Někteří z nich patří do kategorie točvolant, jiní do kategorie profík. A ti profíci by nikdy nezmínili možnost někoho úmyslně omezovat na dálnici. Je vidět, že patříš spíše do té kategorie točvolant, protože bezohlednost z tebe jen srší.
Mikesus
Já mám v notebooku po 4 letech aktuálně 85% kapacity baterie ( podle diagnostiky ) a stále bez problému vydrží pracovní dobu 8 hodin kancelářské práce. Nesmíš kupovat krámy, které už žijou jen svou image. dell bych neoznačil za něco kvalitního už hodně dlouho.
DonVito
Kde nic, tu nic.
😁 😁 😁
Osm let je standardni ZARUKA vyrobcu aut na baterie!

A jen prvni iPhone mel tretinovou kapacitu baterie oproti aktualnimu.

iPhone 14 Pro Max mAh capacity?
4323 mAh – 16.68 watt-hour

iPhone 14 Pro battery mAh capacity?
3200 mAh – 12.38 watt-hour

iPhone 14 Plus battery mAh capacity?
4325 mAh – 16.68 watt-hour

iPhone 14 battery mAh capacity?
3279 mAh – 12.68 watt-hour

iPhone 13 Pro Max battery mAh capacity?
4352 mAh – 16.75 watt-hour

iPhone 13 Pro battery mAh capacity?
3095 mAh – 11.97 watt-hour

iPhone 13 battery mAh capacity?
3227 mAh – 12.41 watt-hour

iPhone 13 mini battery mAh capacity?
2406 mAh – 9.57 watt-hour

iPhone SE 3rd gen battery mAh capacity?
2018 mAh – 7.82 watt-hour

iPhone 12 Pro Max battery mAh capacity?
3687 mAh – 14.13 watt-hour

iPhone 12 Pro battery mAh capacity?
2815 mAh – 10.78 watt-hour

iPhone 12 battery mAh capacity?
2815 mAh – 10.78 watt-hour

iPhone 12 mini battery mAh capacity?
2227 mAh – 8.57 watt-hour

iPhone SE 2nd gen battery mAh capacity?
1821 mAh – 6.96 wat-hour

iPhone 11 Pro Max battery mAh capacity?
3969 mAh – 15.04 watt-hour

iPhone 11 Pro battery mAh capacity?
3046 mAh – 11.67 watt-hour

iPhone 11 battery mAh capacity?
3110 mAh – 11.91 watt-hour

iPhone XR battery mAh capacity?
2942 mAh – 11.24 watt-hour

iPhone XS Max battery mAh capacity?
3174 mAh – 12.08 watt-hour

iPhone XS battery mAh capacity?
2658 mAh – 10.13 watt-hour

iPhone X battery mAh capacity?
2716 mAh – 10.35 watt-hour

iPhone 8 Plus battery mAh capacity?
2691 mAh – 10.28 watt-hour

iPhone 8 battery mAh capacity?
1821 mAh – 6.96 watt-hour

iPhone 7 Plus battery mAh capacity?
2900 mAh – 11.10 watt-hour

iPhone 7 battery mAh capacity?
1960 mAh – 7.45 watt-hour

iPhone SE battery mAh capacity?
1624 mAh – 6.21 watt-hour

iPhone 6S Plus battery mAh capacity?
2750 mAh – 10.45 watt-hour

iPhone 6S battery mAh capacity?
1715 mAh – 6.55 watt-hour

iPhone 6 Plus battery mAh capacity?
2915 mAh – 11.1 watt-hour

iPhone 6 battery mAh capacity?
1810 mAh – 6.91 watt-hour

iPhone 5S battery mAh capacity?
1560 mAh – 5.92 watt-hour

iPhone 5C battery mAh capacity?
1510 mAh – 5.73 watt-hour

iPhone 5 battery mAh capacity?
1440 mAh – 5.45 watt-hour

iPhone 4S battery mAh capacity?
1432 mAh – 5.3 watt-hour

iPhone 4 battery mAh capacity?
1420 mAh – 5.25 watt-hour

iPhone 3GS battery mAh capacity?
1219 mAh – 4.51 watt-hour

iPhone 3G battery mAh capacity?
1150 mAh – 4.12 watt-hour

Original iPhone battery mAh capacity?
1400 mAh – 5.18 watt-hour
Mikesus
já jsem v klidu. dieselem do města nejezdím, jako ti dementi, které potkávám se smradlavými diesely v kolonách. Víš co je P+R? Znáš to, když jsi z vesnice? Spoustu lidí to využívá, i když nemají diesel. A to včetně mně, když nemusím autem.
Ale díky za info, že stále platí, že potrefená husa se vždycky ozve. Aspoň vím s kým mám tu čest a chápu proč tak nesmyslně kopeš kolem sebe.
DonVito
https😐/elektrickevozy.cz/…do-elektromobilu

Celý ropný cyklus je 350x horší než těžba surovin pro baterie do elektromobilů
😲 8-s

PS Beres me jako zelenorudeho muzicka? A vyhrozujes mi timto popravami???
Typicka russacka retorika.
DonVito
Alespon nehaji vlastni garaz. :yes😒br /> To se ceni.
Ne vsechna auta co se ti libi musis vlastnit. 😉

Resp. muze se ti libit i auto ktere nevlastnis, ne?
DonVito
Nevim.
Ty vyhrozujes jejich terorismem?

Procpak by me to melo zajimat a ke vsemu hodne?
DonVito
Diky, bylo by skvele, kdybys mi vubec nepsal.

Nechci od tebe ani varovani ani vyhrozovani. Jsme v diskuzi o autech.

A o konci spalovaku potazmo jeho pricinach. M.j. dopady na globalni oteplovani.

O moznych nasilnych spolecenskych scenarich bez "diskutovat" do... treba na novinky.
rusackej trolle.
Mikesus
takže, stres můžeš sám ovlinit, stejně tak jako cigarety, drogy, alkohol ( nikdo tě nenutí do požívat ), nekvalitní potraviny ( na výběr je stále dost kvalitních, jen nejsou tak laciné ). Práci také můžeš změnit a nikdo tě nenutí pracovat v daném prostředí. Ale dýchat vzduch musíš a nikdo nemá právo tento vzduch, obzvlášť v hustě obydlených oblastech, otravovat těmito jedy.
DonVito
Tezka (a hlavne neuveritelne hloupa) "diskuze" se zastanci koureni a emisi...

PS Proc zakazovat koureni v hospodach, kdyz stejne na ulici dycham zplodiny aut? Proc jezdit na motorce v helme, kdyz na kole nemusim? Proc mit v aute airbag, kdyz chlastam? Podobne pitomy (az absurdni) argumenty...
DonVito
Takze mne znovu vyhrozujes (varujes pred) obesenim???
Co jsou to "zavazicka na kandelabrech"?

Proc tu vyvolavas nenavist?

Protoze se brzy prestanou vyrabet spalovaci auta?
Tak vyhrozujes nasilim???
Myslis, ze se te zaleknu?
Nulo.
Na me si s vyhruzkami neprijdes!

PS Do ted jsem pro zadne zakazy moc nebyl. Ale specielne tobe bych spalovaky zakazal. I provoz. Hned.
Aby te preslo nekomu vyhrozovat a vyvolavat nenavist a nasili.
Mikesus
a přesně o tom to je. Půjčit si, vyzkoušet a pak hodnotit. Bohužel typický odpůrce EV to ani nezkusí, nebo s tím ujede 10km s cihlou na plynu a vrátí s tím, že dojezd za tu dobu klesnul o 20km.
Mikesus
no super. Teď mi ještě řekni, o kolik má ten Highlander vyšší spotřebu a emise než máš ty, když se v tom tak vyznáš. A jen tak mimochodem, co jsem měl koupit místo HL, abych naložil 3 dětské sedačky? 2 auta a jezdit dvěma auty?
No zatím pro své argumenty mám odkazy a studie. Ty jsi nedal nic. Tak nevím, kdo si tu myslí o své genialitě. Já používám fakta, ty domněnky pokládáš za fakta.
Je prokázáno, že emise z dieselu jsou mnohem škodlivější? ano je. Chceš k tomu znovu desítky odkazů?
Je prokázáno, že diesel ve městě emituje násobně víc emisí, než benzín, resp. HEV, se kterým srovnáváš? ano je.
je prokázáno, že diesel nesplňuje emise v reálném provozu? ano je, zatím kromě poslední euro6d, která je tu zatím dost krátce, ale do euro6b už ano napříč automobilkami.
Kde došlo na nějaký problém s emisemi benzínu v reálném provozu, že by nesplňovali limity? o žádném nevím, jen se stále od euro5 opakují diesely. Jestli máš, dej odkaz.
A další věc, jestli projedeš 5km po městě týdně, to moc tedy město nebude. To má v součtu kdejaká vesnice na hlavním tahu bez obchvatů.
Anonym
A ty tepelný čerpadla a elektrokotle pojedou na vzduch?

Nebo zateplíme i Chrám svatého víta 45 cm polystyrénu?

A Lojzíkovi Novákovi, ktermu je 78, a má důchod 13 500 Kč to zateplení jeho domečku z roku 1938 zaplatíš ty nebo se na to složíte s Donvitákem/hendlym, Mikesusem atd?
Nebo to shrnete elekrickým katrpajlerem a Lojzíka dáte do LDN, aby tam za 2 měsíce zdechnul?

Povídej - Abysme věděli jak to máte nalajnovaný 😄 😄 😄
Mikesus
já pořád doufám a věřím, že to je jen o lenosti.
Brmbalik
Napsat muzes cokoli. Nikdo ti nebrani, nazory z druhe strany jsou oznacovany za sazomety atd. Ja zastancem nejsem. Jako druhe auto do mesta a rozvoz deti do skol dejme tomu. Ale plosne narizovat technologii, ktera by si sama cestu nenasla, protoze je zcestna mi prijde proste divny. Nespateuji na tom nic pozitivniho a nikdo me zatim nepresvedcil o opaku. Nikdo nepolozil na stul relevantni data o tom, ze je to prinos...
Hendly
JE postavena komercne. Aspon jeden priklad das?
Mikesus
nemám nic proti obhajobě své garáže, pokud je to objektivní a pravdivé.
Hendly
Takze zastupce “posty” rika jak je to drahe a ze to nejde.
Mikesus
12,5l je nějakých 112kw/h. oproti tomu EV s 15kwh a nárůst v zimě, i když přeženu, na 25kwh, by znamenalo nárůst u tebe o 1l z 12,5 na 13,5, nikoliv na tebou zmíněných 22. Takže i přes nárůst spotřeby na 25kwh je pořád na tom o cca 90kwh na 100km lépe. Takže za mně je jasné, co je nesmysl, zbytečné plýtvání zdroji a energií.
DonVito
Aneb balikovy silene apokalypticke priposrane extremisticke vize...
Mikesus
Ty jsi točvolant z kamionu?
Mikesus
no vidíš, já za týden běžně najedu 1000+ a jezdím jednou, občas 2x, když to vyjde to první na pondělí. Preferuju tankovat plnou a nejezdit tam času, je to otrava. To jen joudové musí tankovat každých 300km.
DonVito
Tak tu proboha nediskutuj, frustrate!

Jen podnecujes k nasili!
A urazis ostatni.

Rec je o autech respektive konci jedne ery. :yes:
Spalovaky konci bez ohledu na tve vyhruzky.

Sbohem
Bez diskutovat na veteranska fora.

Tady budes mit brzy uz jen kazdy tyden retrotest na nedeli. 😁
Pod nim si diskutuj o retrodesignu, retrovybave a hlavne o retro spalovacim motoru a jeho nespolehlivosti.
Btw. o spolehlivosti my elektromobilisti prilis nediskutujeme, bo nase auta jsou spolehliva uz z principu, takze neni o cem. :-!

PS Bylo by fajn uz se s koncem spalovaku nejak srovnat.
Stephen Hawking citát: Inteligence je schopnost přizpůsobit se změně. 😉
Jaka je tvoje inteligence?

PPS Jestlize prokazes svoji inteligenci, tesim se, az pokecame o novych baterkach a rychlosti nabijeni. 😁
Mikesus
tak sam sis odpovedel. Na tohle nema cenu reagovat, kdyz nejsi schopen pouzit aspon kapku rozumu a ptas se na takovou otazku.
Mikesus
ne. diesel po městě=dement za volantem. Nemám nic proti tomu, když s ním někdo jezdí dálnice. To jsi do teď nepochopil?
A že máš stejné emise je možné, s jak velkým a těžkým autem? Dám do něj 7 lidí nebo bych musel 2 auty? Po městě ( Praze ) jezdíš do 4,5l včetně špičky a 5,5 dálky? Podle RDE mám 6mg NOx, tvůj diesel kolik? Obecně proti euro6d nic moc nemám ( což je zatím rozdíl oproti všem dřívějším, u kterých se prokázalo, že v reálu jsou emise i těch nejjedovatějších plynů násobně vyšší ), pokud mají v reálu emise jako na papíře.
Mikesus
já mluvím o uhelkách? Kde?
Mikesus
a to máš ještě něco neaerodynamického. CHR?
tesi
Větší blbost jste napsat nemohl....Vy tvrdíte, nebo jste převzal doktrínu vědců, kteří slouží za úplatu mocným,že životně důležitý plyn CO2 , který je důležitý při růstu vegetace a koloběhu dusíku, obsaženy v atmosférickém vzduchu 0,04% může za oteplování planety? Další vymytý mozek propagandou ,jak snadné je vymývat mozky lidem bez kritického myšlení v souvislostech... Já dám raději na vědce kteří nejsou zapojený do toho špinavého byznysu a agendě 2030 ... ,jestli víte co to je? Klima se vyvíjí od počátku a střídá se teplejší klima se studenějším,to vše nám odhalili vrty ledovců Arktidě a v Antarktidě. Ekoteroristé jsou něco jako za středověku římskokatolické kněží páchající hon na čarodějnice ....
Anonym
Nic jinýho než větrníky a FVe nemáte, (krom pár vodních elektráren které už tu ale dávno byly) - bateriová úložiště sou v současné podobně utopie a nefunkční a nepoužitelná, předražená věc a vodík je těžce v plenkách s přepokládnamými náklady ve stovkách miliard EUR na jeho realizaci, pokud se bavíme o globálním nasazení 😄 😄 😄 😄

A z toho co máte Vám produkuje 60-90% čína za pomoci surovin co má od svých kámošů z jižní ameriky, ruska a afriky.

Takže sme pořád tam kde sme.

Jste plně závislí na číně 😄
Lubo
Hlavne, že ty nenálepkuješ - diesel = dementi? Ja si myslím, že také komentáre sa tu nehodia.

Ver mi, s mojim dieslom Euro6d narobím porovnateľne emisií ako ty s HL.
To, že tu chodia staré šroty (či už benzín, diesel) bez kontroly a bez sprísňovania je problém. A súčasná doba je divná v tom, že Euro 6d nestačí, radšej spravme Euro 7, nastavme normy tak aby nové malé lacné autá zmizli a spravíme si tu po vzore Kuby skanzen….
Brmbalik
Hodne lidi, hodne nazoru. Shodneme se vsak na tom, ze technologie, infrastruktura a technika neni nabtakove urovni aby plne nahradila plosne dnesni spalovaci auta. A tim, ze se nejaci politici rozhodnou to rozhodne nezmeni...
speedfred
tu propaguje EV, greendeal a podobné zelenenosti ale pritom jazdia alebo majú v autách stále starý dobrý spaľovací motor. 🥳
Anonym
Pro prolhaný antikomunisty, který trpí schízou, protože zároven hýkají blahem nad zelenými neostalinistickými utopisty z Bruselu a podporující díky OZE a EV masivně Čínu ( https😐/ibb.c👋C6d6nzS ) ještě jednou😒br />
Už po 9999999999999999999999999999999999999999x
Vám bylo vysvětleno, že po odstavení všech uhelek sme čistý dovozce. Zelený mozky je chtěj do 2040 odstavit.
Co tam máš dál???
Brmbalik
Srovnavat tramvaj s pantografem a EV auto je taky dost mimo, nemyslis? Ta technologie do aut proate neni na takove urovni aby mohla byt plosne nasazena. Bude to stat hromady penez, spoustu surovin a neskutecne mnozstvi energie. A na to zadluzeny svet proste nema. Auto budou mit jen ti nejbohatsi...
Stejsn
kdy veškeré informace, které se na nás valí ze všech možných zdrojů, jsou v praxi těžko ověřitelné a tedy nedůvěryhodné. Pokud si chci ověřit něco, co se píše na internetech, k porovnání najdu zdroje, které se navzájem přebírají a kopírují, takže se dostanu do spirály. Cokoliv, co nemůžu vidět na vlastní oči (= věci vzdálenější, než je můj fyzický akční rádius), není možné spolehlivě ověřit. A napomáhají tomu i dnešní rozvinuté AI. Týká se veškerých globálních (dez)informací, auta jsou toho jen maličká část.
Anonym
Tak ted ještě zakázat stres - práce, domácnosti a rodiny, televize, zpravodajství, chlast, drogy, cigarety, nekvalitní okradené potraviny plné jedovatých éček, práci na nebzpečných provozech typu cementárny, vápenky, doly apod abysme vymýtivali ty zdroje, které způsobují rakovinu z 98% vid

😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄
hlobilp
Prave kvuli takovym exotum jako ty, jsou odpurci vic a vic ***i na elektriku... proste tupoun
St.
Pan novinář kritizuje novináře, ale jako by ten článek jen rozepsal večer a ráno se k němu nevrátil. Je to jen soubor neurčitých termínů, jen úvod bez stati a závěru.
Robert Hlavaty
Příští rok jsou volby do Europarlamentu. Rok 2035 je daleko a je možné věci dál měnit a upravit. Green Deal asi není špatná myšlenka, ale její proveditelnost musí být rozumně nastavená... Aby se tak stalo, musí tam sedět lidé, kteří mají selský rozum a o to se můžeme postarat my všichni příští rok při volbách...
Anonym
A trotlům jako ty bylo už asi 9999999999999999999999999999999999999999x
vysvětleno, že po odstavení všech uhelek sme čistý dovozce. Zelený mozky je chtěj do 2040 odstavit.
Co tam máš dál???

Takže při kompletním přechodu všech, co dnes topí uhlím, dřevem, zemním plynem, naftou, topnými oleji, peletami - na elektriku + všechna současná auta na elektriku nepotřebuješ drahý chlapčce 5 Temelínů, ale cca 7-9 😄 😄 😄 😄 😄 😄
A pokud by přešel i průmysl komletně na elektriku místo plynu (což je teda utopie, ale dejme tomu) tak cca 12-16

Blbý co bejt fanatik
Hendly
Mas predstavu kolik novych aut se musi prodat aby to melo vliv na prumerny vek 6 mil aut?

PS: proc zde u odpurcu EV postradam zakladni znalosti?
Hendly
Proc je trh volny trh nestavi?
Hendly
V zime jde hlavne o VTE?

Ale zpet k otazce jestli volny trh nekdy postavil jadernou elektrarnu?
DonVito
Bojovat proti nam vsemi dostupnymi prostredky konkretne znamena co?

Nasili?
Zase vyhrozujes?

Prestan tu polarizovat!
Nejsem tvuj soudruh.
Hendly
Presne popisujes co se prave deje v automotiv….

A veskera snaha EU je motivovat “ postu” k tomu neco delat nez zjisti ze je pozde.
Hendly
“ teroristovi a siriteli demokracie za velkou”
Koho si za tim mam predstavit?
Hendly
A kolik atomovych elektraren vzniklo “volnym” trhem?
Jestli v spucasnosti neco tlaci cenu energie dolu tak oze.

Trolle uz nekam zalez.
Dtale ta stejna pisnicka lzi, prekrucovani atd.
DonVito
Odmitam se s tebou bavit na tema "vymazani zemi z planety"!

Podle me bys mel prijit o moznost prispivani v diskuzich acz.

Nicmene redakce je benevoletni a necha te tu psat o NATO a "vymazavani" zemi...
Hendly
A tobe nekdo zakazuje “posilat dopis”?

Ale je to dober priklad. Neni nahodou sluzba posilani dopisu v krachu a nemusi ji zachranovat stat?
DonVito
Tobe mozna jo. Ale Cesku nebo Slovensku to jedno neni.

Staty obvykle chteji navysovat e😜ort a omezovat import. A podporuji logicky domaci spotrebu - tuzemske dodavatele.
DonVito
Uz toho nech!
DonVito
Myslim ze modelace nepatri do diskuze acz.

Dokonce ani hypoteticke umlaceni souseda hrabema sem nepatri.

Ale to je jen muj skromny nazor.
DonVito
Mam takovy dojem, ze by veskere tve prispevky mely byt smazany.
Nelibi se mi tve myslenky.
A nevidim duvod neco takoveho psat do diskuzi.
Mozna jsi fajn kluk. Ale zrejme si vubec neuvedomujes, co sem vlastne pises.
Fakt je ten, ze extremne polarizujes.
A misto abys psal o autech pises o terorismu!
DonVito
Toto jsi napsal😒br />
"Vynechal si tu druhou část a odpověd na to, proč hodný Abullah a spol, po té co přijde o zisky z ropy nevyhodí půl Evropy do luftu.

Mě totiž když se vžiju do jeho situace nenapadá ni jediný důvd, proč to neudělat."

Tebe nenapada jediny duvod proc NEvyhodit pul Evropy do luftu???

Jinak nekdo tomu rika varovani (obvykle agresor) a nekdo tomu rika vyhrozovani (obvykle obet).

Zachazis prilis daleko!
Dej pokoj se scenarem obcanske valky!!!

Ty magore
DonVito
Slysel jsi o Dacii Spring nebo treba o elektrickem Smartu??
Idealni auta do mesta. Vis kolik podobnych aut existuje v Cine?

Ano pomalu konci mala SPALOVACI auta.
A bude spoustu novych elektrickych, ktera jsou do mesta mnohem vhodnejsi.
DonVito
Brmbaliku, pises tu o skodlivosti EV, ktera je nepopiratelna.

Ale mas nejake srovnani s fosilem?
Ty jsi u sveho auta resil uhlikovou stopu, potrebu tezby kovu nebo snad tezbu ropy?

Umis svuj prispevek kvantifikovat nebo se jedna jen o tve dojmy?
Vyroba elektroniky ti nevadi?
Co rucni naradi?

PS Poradim ti, emise nekonci vyrobou auta. 😉
Hendly
Existuje nejaka vetsi oblast kde neni zavedena elektrina?

Byla pred celkem kratkym casem infrastruktura treba pro internet?
webpaja
Nepatřím popíračům, stejně jako k naivní skupině, která se domnívá, že EV spasí svět a vše ostatní bude fungovat jako dosud.

Zklidni výrazy utopisto.
Anonym
Zas lžeš vid. Ty z toho dneska nevyjdeš.

Dám ti sem 1Q 2023 ju - ony se nám trošku změnili časy, ale neráčil sis toho všimnout víš
Nové😒br />
Lambo Urus - 4 ks
Ford E😜lorer - 21 ks
Porsche Cayenne - 52 ks (benzín)
Mercedes G - 68 ks (benzín)
Audi Q8 - 72 ks (benzín)
Audi Q7 - 46 ks (benzín)
Ranger Rover vč Sport - 26 ks (benzín)
RR Culinan - 4 ks
BMW X5 - 48 ks (benzín)
BMW X6 - 17 ks (benzín)
Volvo XC90 - 26 ks (benzín)
Porsche Macan - 26 ks (benzín)
LR Defender - 25 ks (benzín)
Alfa Romeo Stelvio - 29 ks (benzín)
RAM - 44 ks
Dodge - 20 ks
atd, nemam času tu vypisovat všechny benzínové suv a pikapy za kvartál, dohledej si na SDA + samozřejmě dovoz ojetin
Anonym
A autech se s tebou nedá psát.

Spalováky neuznáváš a nenávidíš. Já neuznávám násilné tlačení EV.
Veterány bys zřejmě neradši poslal do hutí.
Historie ti nic neříká, tradice neuznáváš.

nevím v čem tě vozili rodiče nebo co si řídil před příchodem EV, pokud si teda v tý době sám řídil. Ale asi to musely být hodně smutné vozy, když z toho máš takovu averzi.

Jsem pro volnou demokratickou soutěž bez zákazů, restrikcí a dotací. Necht se ve volné soutěži prosadí co je lepší, nemam s tím problém.

Ale at si vše zaplatí potencionální zákazník EV.

To samé OZE.

Chceš zelenou elektriku?
SUPER.

zaplati si jí, objednej u distrubotra, at ti do toho promítne veškeré náklady na výstavu a pohoda. Kilowatka za 25 kč, ale budeš mít zelenou energii. Nemáš na to? Máš smůlu.
Volný trh.
Nevím proč by většinová společnost měla menšině dotovat nestabilní zdroje závislé na výkyvech počasí a v zimě téměř nepoužitelné.
DonVito
Shrnovacka

Takze ty tu vyhrozujes😒br /> Vesenim lidi na kandelabry vlastnim obyvatelstvem.

Teroristickymi utoky ze tretich zemi, ktere schvalujes.

Migracnimi vlnami.

Revoluci.

A to vse kvuli prechodu na elektromobilitu.
Co tam mas dal?
DonVito
Proc mas neustale potrebu se vyjadrovat k vecem o kterych nic nevis???

Znas alespon (pro svuj ucel naprosto dostatecne) zrychleni Dacie Spring dodavane od ledna 2023?
Nebo se bavis o ojetine???

Wtf
Anonym
Dacia Spring má jízdní výkony na úrovni škody 120 z roku 1980.

Faaaakt pokrok.

To zrychlení z nuly na sto je pecka 19,1 s 😄 😄 😄

Tomu dá na frak i veterán z 60 let co měl pořádný motor.
Anonym
Když myslíš......

že je zdravý třeba kouřit 4 cigarety denně po dobu 30 let.... tak si to mysli.

A až půjdeš na plicní, podebat o tom s panem doktorem.
DonVito
V roce 2022 se celosvetove vytezilo cca 130.000 tun Lithia.

Ropy se celosvetove vytezi rocne cca 4.200.000.000 tun rocne.

To je 32.000x vic ropy rocne. Mohl bys mne objasnit, jak jsi dosel k 8 letum?

PS Recnicka otazka. Vim ze sis to vycucal z prstu ty jelito.
Mikesus
ano, PM se konečně začaly řešit. ale NOx, které škodlivostí jsou ještě horší, se překračují i u moderních, a to násobně. Zde je ukázka dieselů s euro6b
V extrému dokonce i 60x víc ( což při limitu 80 mg znamená až 4500mg/km ). Tohle není jak okecat, to není rozdíl v jednotkách procent.
DonVito
Ptal jsem se, zda umis kvantifikovat jak spatna je vyroba a provoz EV. Tvou odpoved chapu jako: "NE."
Takze bych te rad pozadal, jestlize toto kvantifikovat neumis, abys radeji tyto dva pohony vubec neporovnaval.
Protoze podle tvych predpokladu je spatne ve srovnani se spalovacim autem i elektrokolo...
😁 😁 😁

Jinak vazne si myslis, ze auta dnes vyrobena budou jezdit na synteticke palivo? Kdy?
A kde se da to palivo koupit?

PS EV muzes natankovat v kazdem rodinnem dome. Dnes. Levneji nez kdyz budes jezdit na benzin....
Renoo
Čísla jsou jasně daná a nejsou to kecy politiků, ale odborníků. Jejich čísla popisují situaci, kterou si lze jednoduše ověřit. Tady není o čem moc diskutovat.

FVE boom v ČR není nijak závratný. Mně například FVE ČEZ nepřipojí a vlastně celé ulici žádnou FVE nepřipojí a tato skupina roste raketově. Tak jak tak máme omezené možnosti v obnovitelných zdrojích v porovnání s Německem, Itálií nebo Španělskem. Nemáme moře a off shore je tím pádem pasé. Nemáme moře a vítr směrem na pevninu je opět pasé. Slunečních dní je zásadně méně než na jihu. Nové hydroelektrárny teď v EU nejsou moc akční asi nikde a ani nebudou.

O SMR se hodně mluví, ale především se téměř nestaví. Instalovaný výkon je ve světě zanedbatelný. Předpokládaný vývoj pro tuto dekádu v EU je takový, že se nic nezmění Důvodů, proč nejsou, je kopec. V USA se staví jeden vývojový. Licenci má NuScale, ale nějak nedopadla realizace, nejdříve 2029. V Evropě se SMR nestaví, žádný nemá licenci, což je logické, protože žádný není ve fázi aby licenci získal a dokonce není žádný s detailním designem. UK SMR čeká na licenci, ale to už není SMR, protože je výkonnější než VVER-440 213. I pokud by se měl postavit mimo UK, tak se bavíme daleko za 2030.
Trochu lepší je to v případě velkých JE. Pokud půjde všechno podle plánu, tak by jsme mohli do roku 2036 stihnout JEDEN reaktor. To je ale termín zatracené optimistický a pokud se to podaří, tak budeme vzorem rychlosti výstavby jaderných bloků. V roce 2035 nejpozději 2045 bude nutné všechny stávající reaktory v Dukovanech odstavit. Tak snad to vyjde alespoň těm Polákům.

V oboru jaderných elektráren jsem, troufám si říci, hodně jistý v kramflecích. Navíc EU není nakloněna výstavbě nových JE. EK přišla s prohlášením o podpoře pouze výzkumu a inovací.
Brmbalik
https😐/www.nanocisticky.cz/…-kour-z-cigaret/#…
Jen v CR se rocne vykouri 1900 cigaret na jednoho obcana.. Tady mas odkaz jaky svinstva cigareta obsahuje. Tak nemluv nic o nejakych rakovinometech...
Brmbalik
Ty se stale bavis o autech, ale tady je potreba vybudovat infrastrukturu nabijeni. O sodikovych baterkach se pouze mluvi, ale kolik se jich pouziva? Dalsi fakt, vykonne nabijeni tem baterkam,aspon tem dnesnim, nedela vubec dobre. A ano mas pravdu, v roce 50 muzeme mit technologii na to abych je plosne vyuzivali, ALE proc mi je dnes vsichni okolo tlaci do hlavy, proc se postihuje dosud nejpouzivanejsi pohon? Kdyz to bude, az bude technologie na takove urovni, ze to dokaze nahradit spalovak, tak prosim, nemam problem. Ale ted ten problem mam, protoze nic neni nachystany, vyreseny ...
ryccardo
Dieselových rakovinometů jezdí čím dál méně. Potkat čudící smradlavý auto je už spíš vzácnost. Dřív to bylo naprosto běžné. Takže nekňourej a nehraj si na přecitlivělého.
Renoo
Naopak, dnes dokážeme s velmi vysokou přesností odhadnout, jaká bude situace za víc jak 10 let. Rychlost výstavby jednotlivých typů elektráren je známá, rychlost budování infrastruktury taky. Zrychlit to jde, ale ne dost. A hlavně neexistuje žádný rozumný plán. Dodnes neumíme vyrobit bateriové úložiště o velké kapacitě z vlastních zdrojů. Neumíme ho vyrobit levně, protože se nikomu nechce investovat do slibných bateriových technologií, na které nepotřebuje suroviny od fašistů. Logicky, soukromý sektor nepůjde do tak rizikových investic. No dobře, vybodneme se na baterky a udržíme dále naše přečerpávačky a případně postavíme další. Lokality k tomu máme, investory taky. Tedy investory už nemáme. EU demontuje logiku a přečerpávačky už nejsou obnovitelný zdroj. Ano jsou méně účinné, ale to je vcelku jedno protože už nyní je v době když svítí tolik elektřiny, že za nákup nám zaplatí.

Tvrdá realita zavírání jaderek podložena čísly od nekecálka😒br />
https😐/twitter.com/…7929422199529472?…
Anonym
90% u FVE bohatě ostačuje, utopisto.

FV panel který není Made in china sem neměl čest vidět a že už se jich pár desítek viděl.
Anonym
Nám nejde o TDI ale o normální spalovací benzínové motory a nikdo ti tu nebude platit 50-70 kč za litr, utopistický Trofime!!!!
Anonym
Ta se může kdykoliv zopakovat kvůli jinému konfilktu nebo přírodní katastrofě a může to být klidně 5x horší.
Anonym
Jde o to kde používat a za kolik

My o emisních povolenkách na všechno od 2027 víme, neboj, nás rohlíkem neopiješ, manipulátore 😄
Anonym
Prolahnej kecale, ty si neviděl ten obrázek??
Tak já ti ho znovu pošlu

https😐/ibb.c👋C6d6nzS

Majoritní výroba všech pro OZE + EV auta je Čína.
Jste tudíž kompletně závislí na Číně, fanatiku 😄
Brmbalik
Ano na vsecko je potreba cas, ale proc uz dnes se persekuji normalni auta. Kdyz by bylo vse nachystane pak bych to i dokazal pochopit, ale dnes je to fakt pres caru
Anonym
Me vůůůůůůůbec, ale vůbeeec nezajímá že nemusíš, ME POUZE ZAJIMA, kolik lidí zabije to co jsem jmenoval.

Ale pokud je to v poměru 70 000 : 1, tak mě ale už vůbec nezajímaj tvoje cinty o vzduchu v městě. Nelíbí se ti tam? Nebydli tam, nikdo tě nenutí žít ve městě. Kup si chatrč v obci, kde žije 110 lidí, někde na konci na samotě a neotravuj. Jestli chceš tip, znam pár lidí co takhle bydlí, můžu ti to dohodit.

Přijd až to bude 5:1, budem se o tom dál bavit a řešit to. 70 000 : 1 je naprosto irelevantní numero.
Anonym
Jistě, taky máme svaté právo vyjít nebo vyjet na D1 v počtu 300 000 lidí a udělat totální blokádu dopravy a to samé na všech dalších významých silničních a železničních tepnách.

Když mohou klimaaktivsté, můžeme taky.

Jsem zvědav, co budeš ppat když ti 3 týdny nedojede nic do supermarketu, fanatiku 😄
Brmbalik
Michas jabka s hruskama a jeste blbe. Mluvim o technologii v doprave a jeji politicke tlacence. Bez ni by totiz nikdy nevznikla. Navic kvuli ni vzniklo spousta CO2 prestavbou vyrobnich linek. Nikdo nespocital kolik CO2 a energie bude potreba pro ekolikvidaci baterek. A nebudeme se hadat o tom, ze ta baterka 15let nevydrzi, ze ne. Ono by mozna neskodilo zamerit se na zalesnovani a zadrzovani vody v prirode misto nesmyslnych hal a fotovoltaickych poli...
JirkaII
Nějak mi uniká přínos benzin-elektro hybridů k redukci skleníkových plynů, když jejich reálná spotřeba je v průměru 7 až 9 litrů. Pokud umím počítat, tak můj vůz s dieselovým motorem plnící Euro 6, s reálnou spotřebou okolo 4,5 l produkuje jen polovinu těchto plynů. Když pak porovnám jak vypadá vzduchový filtr a koncovka výfuku, pak ten nasávaný vzduch je mnohem špinavější, než to co jde z výfuku.
Nechat politiky mluvit do tohoto oboru mi připadá stejně kontraproduktivní, jako nechat tchýni mluvit do řízení.
Lubo
Práve som tiež kúpil nejaké akcie ropnej spoločnosti.
Zaujímavé je, že Warren Buffett sa zbavuje intenzívne akcií BYD, ďalšieho tigra na poli EV. A nakupuje ropné spoločnosti.

Neteší ma to, ale Nemci nepremyslene vypínajú jadrové elektrárne, maľujú si ciele v rokoch 2035, 2050 bez nejakého prepočtu a kontaktu s realitou. Nútene končia malé autá typu Fabia, lebo na veľkých sa normy lepšie ohýnajú.

Tak rope verím viac ako Tesle (ktorá zas zlacnila, kvartálny odbyt Q1/2023 vs Q4/2022 to zdvihlo o 17 tis áut. A rozdiel medzi vyrobenými a predanými autami stúpol kumulatívne na 78 000 áut 😲
- https😐/edition.cnn.com/…sales/index.html
Anonym
Já mam ropné společnosti rád, nezávisle odkud jsou.

A klidně se k tomu přiznám.

Koho máš rád ty? ČEZ nebo čínského výrobce FV panelů a lopatek větrníků?

Povídej, přiznej se 😄
Anonym
LPG je odpadní plyn vzniklý při zpracování ropy. 😄 Takže žádný plýtvání.

A ještě detail - auta co byla vyrobena dáme do šrotu? Nebo je necháme dojezdit?

Ted se odhal.

A pozor, když si ted koupím 30 let staré auto, co má najeto 35 000 km - ano i takové jde koupit - a najedu ročně 10 000 km, můžu s ním jezdit ještě dalších 40 let? nebo nám to zakážeš?

protože když budeš mít v zásobě pár základních ND? ono to dá s prstíčkem v nosánku.

Tak jak to uděláme abysme neplýtvali?

nebo za těch 70 let vyrobíme 12 aut a 305x přestavíme výrobní linky a fabriky?

To není plýtvání? Grantuju ti, že těch 12 aut a přestavby fabrik vyprodukují víc emisí, než to 70 let starý auto za tu dobu svého provozu, i kdyby jezdilo za 20 na sto.

Kolik továren co stály před 70 lety dodnes tojí a plní svůj účel v automotive? 5%? 10%? Drtivá většina z nich už vůbec nestojí, zejména v USA

HAHAHAHA
Anonym
že ty ostatní řešení nejsou nikde vidět, poničené lesy, megalány polí, tůně a mokřady, tolik slibované nikde, pořád se staví nové haly a zabírá zemědělská půda a louky a FV panelů na polích taky neubylo.....

Jenom to tlačení EV aut nabírá na intenzitě vid 😄
Anonym
Snaha o vtip se ti mooooooooooooc nepovidla, drahý Gurijeviči.

Pamatuješ jak loni lidi vypodíali smlouvy na elektriku ale místo tvých generátorů zpátky instalovali kamna a kotele na tuhý a masivně topili uhlím, dřevem a vším co hoří včetně odpadků?

Pamatuješ?

A dokonce lidi narychlo budovali plehové komíny po bocích nových baráků, kde už komíny nejsou, protože stavitel chtěl zase ušetřit 😄
Anonym
GreenDeal je skvělá myšlenka, díky které budeme 100% závislí na číně.
https😐/ibb.c👋C6d6nzS

Ani šessetmilionkrát opakovaná lež se nastane pravdou, fantasmagorický UTOPISTO.

Realita je na tom obázku - bohužel pro tebe.
Renoo
Půjčená EV6 na týden - výsledek je takový, že těžce lituji, že jsem s výměnou auta nepočkal právě na EV6. Tak se uklidňuji tím, že až pošlu stávající do světa, tak projde faceliftem a nebo uvidím jak se vyvrbí výroba Y v Berlíně. Zkoušel jsem americkou variantu 2021 v USA a na můj vkus má poměrně tvrdý podvozek. Cena hraje do karet Y. Navíc bude zase o něco víc nabíječek.
webpaja
Když ono to chce vnímat širší souvislosti, ne jen dutě opakovat co říkají ti, kteří sice hlásají co je potřeba, nicméně vytrhávají z problematiky jen to, co umí opakovat i pětileté dítě.

https😐/sciencemag.cz/…ale-ztrata-lesu/
Hendly
To prece ale vystihuje i situaci s EV.
Kazdy rok se v CR proda kolik novych aut? 192 000 novych aut a stejne prumerne stari dolu nejde.

Jaky cas bude potreba na to, aby EV i pri vysokych prodejich mela alespon nejake % zastoupeni?

I kdyz by se prodavala jen EV uz dnes tak vymena vozoveho parku z ICE na EV bude trvat desitky let.
Hendly
Rosatom… co vic na to rict.

Argumentovat vladnim podnikem zeme ktera vede valku…
Anonym
My se máme tak dobře že maj baráky opadaný fasády, na vesnicích rozpadlý ploty co drží strachy pohromadě, mraky felicií, jedničkových fabií a oktávek, silnice v havarijním stavu, to samé mosty a mostíky, všude samá objíždka, zúžení kvůli rozpadlým krajnicím , senioři v domově důchodců co nemaj děti a přibuzný nebo ti na ně kašlou dostanou ke svačině chemickej puding co stál ještě před 5 lety 3,50 a jeden rohlík (viděl sem to na vlastní oči když sem tam chodil za známou) ; vláda musí ukrást důchodcům zákonem uznanou valorizaci a jenom přemýšlí kterou dan ještě zvednout aby vytáhla prachy lidem z kapsy a tady utopistická zelená soldateska chce rvát milirdy do OZE, přenosový soustavy a EV pleček.

Tragikomické myšlení novodobých Lysenkistů a Mičurinců.
Hodte na ty fanatiky někdo deku.
Anonym
Zelená neomarxistická ministryně zas perlí https😐/www.focus.de/…d_190277052.html
Brmbalik
Po precteni zdejsi diskuze si pokladam otazku, proc je v CR prumerne stari aut 16let? Je tu tolik zastancu, kteri jsou ochotni dat za uzkoprofilove auto segmentu A 800k... Kde je tedy ta chyba, ze u nas jezdime vraky zapadni Evropy, kdyz se mame tak dobre, ze ma kazdy druhy v garazi EV?
Brmbalik
Nikdo mi neda na vyber cichat kour z cigaret nebo si myslis, ze ten bordel z nich se drzi jennu tech lidi doma za oknem?
Anonym
Kteří jsou to ty tuzemští dodavatelé?

Místní průmysl byl masivně zlikvidován v 90 letech tunel dědky a e😜erty typu Dlouhý a GreenDeal dokončí jeho finální destrukci.

Počítej že v roce 2035 budeme rádi, že budeme vyrábět 20% objemu toho co v roce 1989 .

Smutný že . země kde se vyrábělo od špendlíku přes lokomotivu po letadla a kosmický program 😄
Anonym
proměnná délka sání nic, lepší zaplaování nic, lepší materiály nic, vyšší komprese nic, VVT nic, vstřikování nic, elektronika nic atd atd

Ty nebudeš mít úplně perfektní technické znalosti, vid....
speedfred
Ja radše to ropné palivo za 35Kč, na syntetiku za 3€ kašlem.
speedfred
No mne je úplne jedno či moje peniaze (keď ich už musím dať) dám ropnej alebo energetickej lobby.
Lubo
tak ty si hodil všetkých čo sa vyskytnú v meste na dieseli do kolónky dement.

prajem krásny deň :-!
Lubo
Aha, tak keď chodím do mesta 1% tak si na to mám kúpiť ďalšie auto? 😲
Anonym
Tavares totiž zároveň zmínil, že vyrobit elektromobil je o 40 procent dražší než u srovnatelného spalovacího vozu. Takové náklady dle něj nelze přenášet na zákazníky, jednoduše tak vlastně dojde na jejich rozpočítání.

Jaktože nejde? Jen si to hezky zaplatte!!!!

https😐/www.autonews.com/…associated-costs

https😐/www.autoforum.cz/…il-si-nekoupite/
Anonym
To je špatný že nevíš z čeho budou místní lidi žít.

Pokud někde spadne životní úroven masivně dolů a ještě v takovým zemích, logicky je nutné se ptát, o kolik se zvýší migrace a rizika terorismu.
Brmbalik
Ano nekonci vyrobou auta, ale auta dnes vyrobena uz jezdi a vyrobou syntetickych paliv muzou jezdit dal, bez jakekoli dalsi investice cehokoli. Kdezto na vyrobu EV se museli zmenit vyrobni linky fabrik. Proate dnes na to jeste nejsme pripraveni po radne strance
Anonym
Varuji tě, že se nálada společnosti může vyvinout jinak než čekáš. Tak abys nebyl překvapen.

Poukázání na možnou radikalizaci společnosti a vyjevení jednoho z možných scénářů (já netvrdím že se to 100% stane, já říkám že se to může stát) není vyhrožování ani podněcování k násilí.

To je informování a varování před důsledky činnosti, které jistá skupina vyvíjí a která mohou vyvolat tyto reakce.Čím více pojedete Orwellovskou společnost.......

A vůbec tady nejde POUZE o spalováky, ale i to kdo bude co jíst, za kolik, kde bude bydlet, čím topit, za kolik, dokdy bude pracovat atd
Chcete kompletně měnit lidskou společnost na jinou, dle vás lepší (to ale chtěli bolševici a komunisti taky - pouze byly jiné cíle - beztřídní společnost - vy máte bezemisní)
nemáte na to ani peníze, ani technologie, ani dostatečnou podporu obyvatel.

Máte 3 scénáře😒br />
1) našení lidé budou tleskat a oslavovat to
2) naštvaná společnost stádních ovcí to kousne a s tichými nadávkami sklopí hlavu a bude žvejkat kořínky /ještě jde o to jak dlouh👋
3) Rumunsko - prosinec 1989 v trochu jiné formě a rozsahu

Víc ti psát nebudu.
Lubo
Ako majiteľ FVE môžem potvrdiť, že je to zdroj, ktorý keď najviac treba elektrinu nevyrába a možnosti skladovania chabé / drahé. :-!

Veterné elektrárne sú závislé od rýchlosti vetra na tretiu. A tiež super nestabilný zdroj.

OZE mimo vody = žiaľ Občasný Zdroj Energie
tesi
Typický dezolát s vymytým mozkem jste vy a ještě k tomu naivní či hloupý, když věříte cinklým studiím- podplacenym vědcům co jen plní zadání mocných.. jinak by váš zdravej rozum rozklíčoval,jestli je něco co je ve vzduchu mizivé množství může ovlivnit klima. Problém je,ale v methanu a jiných plynech "inteligente"
Anonym
Takže uhelky pojedou dokdy? 2100? to jednak asi nevydrží, to bys musel postavit nový a druhak se to zeleným soudruhům z Eurosajuzu líbit nebude, to by se zelený ideolog GD, soudruh Timmermans zlobil 😄 😄 😄

Mi mu říkáme zelený Suslov, to je náš oblíbenec 😄 😄 😄
Anonym
to je jako když odkšodnění za práci na uranu z důvodu zničení zdraví chtěli lidi, co pak neochotně přiznali, že kouřili 30-50 denně po dobu 40 let, takže vůbec nejde prokázat,jestli ty plíce maj v háji z uranu, nebo z těch čvanháků, kdy to ještě někteří kouřili i prvních 10-15 let bez filtru. což je lahůdka nejvíc.

A počtěte si , co za lahůdky je Aspartan a Asesulfan K, co dětičky konzumjící v limonádičkách, iontáčkách atd.
Co to je lahůdka.

Jo a ještě sem zapoměl, kolik lidí baští psychoprášky a různé utlumováky bolesti, to taky výrazně zvyšuje zdraví jedince a zvyšuje věk dožití tak o 15 let, že jo 😄 😄 😄

A my tu budem řešit splaovák ve měste, HAHAHA
speedfred
No dobre, sám vieš že sa tu bavíme o autách a ja nikde netvrdím že eletrika alebo EV (keď jedno mám) sú zlé. Keď aj niečo kupujeme tak ma energetická trieda a podobné šaškárne vôbec neinteresujú.
TV pozerám viacmenej iba F1 a keď mi ju zoženies na benzín tak o to bude zážitok ešte lepší 🤣.
Tu sa bavíme o doprave/autách a nie o cocotinách. Teraz mi zakážu auto, zajtra moto a pozajtra jazdu na okruhu. Na.srat!
Anonym
Nejsem, ale těch co si tak hezky pojmenoval znam asi 5.
Jezdí v Německu + Francie, Španělsko, Nizozemí , Itálie....

Sou to fajn kluci. Jeden z nich dělal léta v Tatře, ovšem na kamionu má o půlku víc, taková je realita.

Ale je hezké vidět, jak si vážíš těch díky kterým máš co do pusinky.
😄 😄 😄
Anonym
Ne , on pouze odstavil Elektriku a plyn a vytáhl z garáže, stodoly apod. ty starý kamna nebo starej kotel.

A kdo postavil komín tam kde nebyl a k tomu třeba krb nebo kamna, má rezervu do budoucna že má čít topit když nepůjde elektřina nebo její cena bude taková, že to nepůjde zaplatit + má zhodnocení nemovitosti.

Takže asi tak.
Anonym
A ty uvidíš jak ti to půjde bez zásobování a dopravy po dobu 3 týdnů.

Nakup pozemky a zasad brambory, bude se ti to ještě hodit 😄
Xylo
Takže máme jakési údaje z měření vzduchových bublin v ledu. Viděl jsi údaje z jezera Vostok v Antarktidě ?
Anonym
Samozřejmě že je 😄
Xylo
Partikule per Milion - tahle jednotka se používá pokud chceš zveličit něco marginálního. Je to jedna miliontina, podobně jako promile je jedna tisícina, ale ani 0,4 promile nevypadá tak dobře jako 400 ppm.
P.S. Můžeš mi říct, čím/jakým přístrojem a postupem v polovině 18. století měřili podíl oxidu uhličitého ve vzduchu?
speedfred
Vsak áno, elektro je fajn a až budú batérie ako popisuješ tak nevidím problém. Nejaký spaľovák si ale nehám na ten fun factor.
PS a čo moto? Tam im na batérie kadím úplne.
Anonym
ten metan, převážně unikjící ze Sibiře a taky při těžbe plynu ale nikdo neřeší. Naopak čína dál Sibiř vesele kácí, takže se to bude jen stupnovat
Anonym
Jo?

Realita je, že pokud by se nezávádělo nesmyslné Euro 7 , nemastily si firmy kapsy maržemi a nebyly drahé energie, jde benzínová nákupní taška ala Chevy Spark vyrobit a dát do prodeje za 220 000.

elektrickej Chevy Spark jde dát do podejej za 540 000 Kč vid.

a současná snaha automotive je, aby se elektrickej Spark zlevnil na 470 a benzínovej zdražil na 370 😄 nebo radši rovnou přestal vyrábět.
A ještě se uvalily emisní povolenky na fosilní paliva.

Za tuto snahu by bylo potřeba zavírat do vězení na 15-35 let za velezradu a omezování osobní svobody a mobility popř. do léčebny duševně nemocných!!!

Abys to narouboval na poštu, tak benzínovej Spark za 220 je zásilkovna +20 dalších firem a vládou tlačený zelný moloch je ten dotovaný EV Spark za 500. A abys ho prodal (násilně vnutil) víc, tak musíš omezit a zakázat záslkovám dělat toho benzínového za 220.

Takže si to obrátil úplně jinak, jak se ti to hodilo do krámu 😄
Mikesus
tak znovu. Ví se, že diesel není vhodný do městského provozu, jednak technicky, jednak emisně. Jak dlouho se tohle ví? někdy od cca 2005 ( můj odhad ) a vygradovalo to dieselgate, která se teď znovu opakuje u euro6. Když někdo není schopen tohle pochopit, co si o něm mají ostatní myslet. To je jako bych měl používat SUV na přelety po dálnici vysokými rychlostmi.
Anonym
Hele, co je nezbytné splování benzínu?

Hele, proč sou aerolinky?
Na co někam lítat ne, sedte doma na peeeerdeli a na výlet jedte z Horní Lhoty do Pískový Lhoty.
Kdo Vám dal právo lítat do Dubaje a Austrálie a ničit planetu?

Hele a ještě technická, co budou dělat země, když se splní sen ekologů a aktivistů a třeba někdy v roce 2060 už nepojede nic na benzín a naftu?

Z čeho budou žít?

Napíšou USA + EU krásný dopis, aby jim dorovnali ušlé zisky co z té ropy měli.

A když to EU+ USA nesplní, tak tam vyhraje třeba Abdullah von Abdullah a napadne ho taková nevinná geniální myšlenka, že vezme 1500 mladých uvědomělých občanů, ty si vezmou kalacha nebo balíček s výbušninou a třeba takhle jednoho slunného letního odpledne najednou odpálí po světě co já vím - 200 letišt, nákupáků, plavečáků atd?

Kolik to sejme lidiček? 100 000? 300 000?

Když to tak 5-7x zopáknou tak se taky může stát že bude ta zelená část svět donucena vzít kladívko a jít na státní instutuce a úřady sovětskou stalinovou druhoválečnou metodou - kdo by jí neznal, dělá se to tak, že na ministerstvo vykorčí 75 000 lidí a když zastřelí prvních 25 000 tak ten 25001+ umlátí všechny ty zbylé, kterým došli náboje kladívkem a takhle se to opakuje neustále dokola, až to celé padne.

To je krásná vyhlídka? Těšíš se na ní? protože já docela ne, čéče.

A pak sou ještě jisté země, typu irán, které kromě kladívek maj pár raketek. Takže ono takhle v neděli ve 3 ráno takovejch 140 raketek na EU, kolik pak z toho sestřelí PVO vid

Prostě, je důležitý nebýt Lysenkistický utopista, co chce pěstovat jahody na Sibřii stůj co stůj a přemýšlet do všech důsledků, co které rozhodnutí přinese.
Renoo
Celá moje famílie je ulrahejtelektro. Nenávidí elektromobily, protože milión argumentů, ale NIKDO z nich v elektromobilu nejel ani jako spolujezdec. Bratránek o jízdě lže protože "jel jsem v Tesle, byl to model Ioniq a po 100 km jsem musel nabíjet", ale na to jsem zvyklý, protože takových lhářů, kteří měli už několik půjčených elektromobilů je ranec. Zeptal jsem se bráchy, proč si elektromobil nekoupí, když má prachy a má vlastní FVE a konečně by alespoň částečně využil nadbytek elektřiny...prý nebude pořád nabíjet, když jede do Chorvatska. No, jezdí tam 1x ročně. Navíc 800V skutečně nabije 10 - 90 za 20 minut. Já nikoho nepřesvědčuji o výhodách elektromobility, protože u nás je nejvíc odborníků na elektromobily, kdejaký pisálek hejtuje elektromobily, ale přitom tu jezdí hned po SK nejméně elektromobilů vzhledem k celkovému počtu automobilů. Takže buď jsme nejchytřejší hlavy pomazané a máme o elektromobilech jasno jako nikdo jiný a nebo....
Anonym
Drahý fanatický žvanile, chipy sou ti k ničemu, prolhanino, když ti nebude mít kdo vyrábět listy rotorů, gondoly a stožáry pro tvoje krásné, neostalinisticky-utopistické větrníky, křemíkové destičky, FV články a celé FV panely pro vaše FV elektrárny a pnely na střechu + anody, katody, baterie a hlavně nemáte žádný zdroje lithia, kobaltu, mědi, niklu, platiny, nemáte chemie na leptání, nemáte továrny kde to vyrábět a zpracovávat, nemáte už dokonce ani ocel, hliník, nemáte VUUUUBEC nic.

To všechno má Medvídek Pů a jeho kamarádi z Afriky Jižní ameriky a ruska

Blbý co, prolhanej Lojzíku
speedfred
:yes:
donPedro
Tož on ten CO2 není jediný a ani největší problém při globálním oteplování, že.Těch důležitějších "škodlivin" jest daleko více. A jejich nárůst skokově může býti v podstatě asi jen 2 způsoby, dopad meteoritu nebo výbuch supervulkánu, což jest pro živou populaci čehokoliv a kohokoliv téměř či zcela devastující. Avšak Země jako taková to zvládne a dá zase vzniknouti něčemu novému. Další problém, proti kterému není obrany a ke kterému cyklicky dochází, jest únik metanu při tání permafrostu. Nárůst není skokový, ale zrychlující se. A jest pravděpodobně příčinou, či chcete-li zdrojem malých dob ledových, tedy spolu se změnou mořských proudů. A jak to tak vypadá, tak my jsme právě kousek za začátkem tohoto jevu. A vzhledem k tomu se jeví náš boj proti CO2 poněkud donkichotský.
Brmbalik
Ne opravdu, me by to zajimalo, protoze ty a dalsi tvoji stoupenci prosazujete neco, co je v dane kategirii vozu 2x drazsi, uzivatelsky se musim ja prizpusobit vozu a tudiz ja slouzim vozu nikoli on me a cena na verejnych nabijeckach je taky nekde jinde nez doma v zasuvce, ale na sidlisti to jinak nejde. A pri tom vsem tu jezdime v prumeru v 16letych popelnicich ze zap.evropy za par supu. Podle vasi prosazovane eko variante se mame tak dobre, ze na to mame vsichni tak kde se stala chyba, ze realita je jina. A se zvetsujicim poctem prodanych EV aut jejich cena neklesa tak jak jste tu prohlasovali pred rokem.. Je to zajimavy poznatek, ktery bych rad rozklicoval. Pomoz mi...
ryccardo
Omyl ani na CO2 planeta nezajde. Planetě a přírodě je to úplně jedno. Lidi došli k závěru, že chtějí zachovat koncentraci CO2 v atmosféře na nějaké konkrétní úrovni, takže jsme kvůli tomu začali v EU blbnout. Jestli do 10 let budou EV mít koupitelné parametry, tak si takové auto klidně rád koupím. Současné výrobky z řad EV jsou ale spíš k smíchu.
topten
je jasny koho pisnicku zpivaj tihle dezolati, kteri jsou proti EV
logicky zpivaj pisnicku zemi tezicich ropu
tedy islamskou pisnicku diktatoru z blizkeho vychodu a fasistickou pisnicku teroristu z roSSiji

EV je pro EU jedina realna moznost jak se zbavit zavislosti na diktatorech a teroristech tezicich ropu
rohor
Příroda bude dělat po svém i bez vás. Onehdy jak pražácí na Iděsu řešili jak dlouho vydrží technický sníh a co s tou vodou. Vůbec nikoho ani jednoho z nich nenapadlo se pozastavit nad zbytečně vynaloženou energií za účelem sprosté zábavy jednotlivců.
Zetti
Nekdy se za pomatence jako ty stydim. Taky jezdim s EV, ale tohle tvoje nadseni tedy fakt nedilim.
Vojtech1._Dohnal
Amen
Xylo
Naprosto s tebou souhlasím. Podle mého názoru je zásadní používat svou hlavu a mít svůj názor. Poněkud méně vhodné je tlouct svůj názor ostatním do hlavy. Úplně nejblbější (podle mého názoru) je tlouct do hlavy ostatním názor nějakých odborníků, politiků nebo nejchytřejších mašin na světě (jako Chat GPT) .....
Xylo
Máš nějaká podivná data. Podle National Geografic: "Nitrogen and oxygen make up about 99 percent of Earth’s air. People and other animals need oxygen to live. Carbon dioxide, a gas that plants depend on, makes up less than 0.04 percent."
Překlad DeepL: Dusík a kyslík tvoří přibližně 99 % zemského vzduchu. Lidé a ostatní živočichové potřebují k životu kyslík. Oxid uhličitý, plyn, na kterém jsou závislé rostliny, tvoří méně než 0,04 procenta.
Zdroj: https😐/education.nationalgeographic.org/resource/air/
Anonym
vyjma ty co shnily někde v kopřivách na padrt a kovový, plastový atd šrot pak odvezli někam do hutí nebo tam ještě dodnes stojí (v těch kopřivách).

Popř. jsou to napůl rozložené projekty po stoddolách a garážích ve stylu "já to Franto jednou dodělám".

Ale jezdí toho z 80. let ještě celkem dost. Jak sem psal, dneska sem potkal zrovna BMW 3xx z té doby
Anonym
Zatím neřeší.....

Zatím je lidová jednotka dočasnosti.....
Anonym
Pošta je v krachu spíš díky vysokému počtu manažerů a vedoucích příjmů a razantnímu poklesu příjmů za balíky, kdy si to většina lidí pošle zásilkovnou a spol za 65 místo za 130 Kč čestou poštou.... a ještě si to vyzvednou v trafice kam jdou pro čvanhák nebo na rohu v chovatelskejch potřebách, kam choděj psovi a kočce pro granule (apod. obchůdky) popř. v boxech

Pošta sice zavedla taky balíkovnu a vyzvedávání u partnerů, ale moc pozdě.
Anonym
Dneska sem cestou do práce to úžasné pokrokové auto potkal jedno, delareský Enyag, jinak nic, dokonce ani jedinou Teslu.

Zato sem potkal BMW 3xx z konce 80. let, dvě RAMky, MB G AMG s V8 (btw proč pokrokoví milionáři nejezdí Teslou a kupují si místo toho nové G s V8??? Jaké má místni neobolševická klika vysvětlení, by mě zajímalo) a tisíce další klasických spalováků na benzín, diesel a LPG 😄
Anonym
Zatím to není nikde jinde vidět, krom toho že se zelený bolševik snaží zavést meisní povolenky na topení v domech, což odnese ta nejchudší vrstva obyvatel.
Brmbalik
Stanou se z nas posluhovaci. Nam uz nic nepatri..
Brmbalik
Promin, ja zapomnel, ze vsichni bydlime v rodinnych domech a nabijime ze site v garazi.. elektro vzdelani nemas takze jdes jak tupa ovce za tim co ti nabulikuji na CT, je to tvoje volba, ale ja dal budu jezdit na naftu.. PS. nejvetsi mnozstvi energie ulozene v danem objemu na stale nafta a s tim nic nenadelas, rika se tomu fyzika
Anonym
V létě vid, když sou přebytky, v zimě určují ceny plynové elektrány popř. všechno co jde nahodit (mazut, topné oleje) , aby nebyl blackout 😄

jestli tu někdo lže, si to ty 😄
Anonym
Spalováky jsou spolehlivé a najedou klidně 1 milion, nesmíš si kupovat okradenou veteš s tříválcem plnícím Euro 6 😄 Kde někdo jezdil do ofiko servisu a měnili olej po 22 000 km a ten olej byl řídká voda.

Ta to opravdu nevydrží, to se sype po 150 tis km 😄

Ty lži o nespolehlvosti ICE jsou už hodně trapný.
Anonym
Ale ekologie a politika sem patří.

Zajímavé.

Tohle je taky politika. Ale to tomhle se nesmí mluvit, pardon, je to politicky nekorektní že.Ale ta vymšlená záminka amerických a britských tajných služeb ohledně zbraní hromadného ničení v iráku, to byla hummání věc jak víno, že jo 😄 Nebo podpora radikálních skupin v Libyii včetně dodávky zbraní s cílem zbavit se pro Francii, USA a Británii nepohodlného vůdce Kaddafího....

Kdyby to nebylo tak smutný, tak bych se tomu zasmál, jaký si pokrytec.
Anonym
Darhý manipulátore, kde něco schvaluju a kde vyhrožuju. Ukaž mi to konkrétně.

Varování a zamýšlení se nad důsledky výpadků příjmů u zemích závislých na příjmech z ropy, nehledě na celosvětové ztráty milionů pracovních míst v petrochemickém průmyslu není vyhrožování, je to poukazování na problém , který zámerně ingoruješ, protože se ti nehodí do krámu.

odpověd na mojí otázku, co ti lidé budou dělat - NULA.

K tématu nepokojů vlastního obyvatelstva nemá smysl nic dodávat, scénáře si obrdžel, čím víc ožebračíte vlastní obyvatelstvo a čím víc mu toho zakážete, tím blíže k realitě mají ty nejvíc tragické scénáře.
Scénář občanské války a občanských nepokojů není schvalování nějaké genocidy nebo navádění k tresné činnosti. Na tom mě neuvaříš, Trofime 😄
Anonym
https😐/elektrickevozy.cz/…-temer-20-sekund

Už tomu v číně (Shiyan) přidali 15 Kw vid a už to má zrychlení aspon jak 23 let stará Fabie, pokrok 😄 😄 😄 Ale jenom v lepší verze, v tý lowend pořád 19,1 s
https😐/www.motorvize.cz/…ation-0-100km-h/
Anonym
Samozřejmě, a i mosty a lávky pro pěší atd. Většina je v havrijním stavu a 30 let do toho nedal nikdo korunu.
Anonym
Kde máš tu měd, kobalt, nikl, vzácné kovy, křemík, atd td?

Nikde vid....
Anonym
My se elektrickej frustráte ale ničemu PŘIZPŮSOBOVAT nebudeme!!!

My protiVám budeme bojovat všemi dostupnými prostředky.

Nic nekončí, na silních je aut se spalovacími motory- k tvý smůle, utopistickej zelenej SOUDRUHU stále 99% , takže jeden fanatik, který by rád- stejně jak tvůj predchůdce, RUDEJ BOLSEVIK - ZASE ZAKAZOVAL LIDEM A NAŘIZOVAL JIM, CO JE SPRÁVNÝ A CO JE JEDINÁ PRAVÁ CESTA VID!!!! O tom co je krásné rozhodujeme My - strana. Ted tedy aktivisti přilepený k asfaltu a zelenej neomarxista v Bruselu. Tak to už tady jednou bylo.

ZAPOMEŇ SOUDRUHU!!!!

A jestli si ti tady nelíbí, nelez sem TY!

Já sem chodím 23 let. To ty si tahal ještě někde dřevěnýho kačera, komediante.
Lubo
Prípadne vlakov?
Anonym
Stávka není úmyslné omezování někoho, nýbrž jediná možnost dovolat se svých práv a svobod, kteří mu jiní chtějí sebrat.
A aby byla dostatečně efektivní, musí co nejvíc ochromit běžný život.

Jak prosté, milý Watsone.
Lubo
Vidíš to svojou optikou. Bývam v menšom českom meste. Ako veľa iných ľudí, možno väčšina. Po meste najazdím 4-10 km / týždeň (do 500 km ročne z 20-40 tis. km/rok).
Snažím sa chodiť pešo, ale niekedy sa autu nevyhnem.
Inak sú to cesty do Nemecka, alebo na Slovensko, dlhé trasy.

Keby som chcel byť neekologický, tak si kúpim Highlander, ktorý ma ďaleko vyššiu spotrebu a emisie, vrátane tých škodlivých.

Je smutné, že z normálneho diskutujúceho sa stáva človek, čo je presvedčený o svojej vlastnej nadradenosti a genialite, vidí všetko svojim jediným správnym pohľadom a nadáva iným do dementov 😢
ptr078
Neulevi, pretoze vsetci budu hundrat, ze zavadzia na silnici. Jedine, ze si kupi stacionarny
Anonym
Ty baterie v notasech a telefonech sou po 3 letech na úrovni, že zatímco nová baterka dá v mobilu 30 hodin provozu (např) tak 3 roky stará cca 14.
Super technologie ne 😄

Na ty záračné a nové generace čekám už 10 let, kde nic, TU NIC 😄 😄 😄
ptr078
Ale ved kto by neobetoval par stvorakov lesa za cerstve avokado na stole
Lubo
Asi sa nechápeme. Ak niekto chodí pešo, na bicykli, príp výhradne vlakom tak od neho akceptujem, že kto jazdí autom na naftu je dement. 😲
Ja by som si to ani v takom prípade nedovolil, keď nepoznám jeho osobnú situáciu. :-!

Ale ak niekto jazdí na obrovskom SUV na benzín, tak si myslím, že nie je na mieste dávať také nenávistné nálepky.

Ja som za poriadne kontroly emisií a znevýhodnenie/vyraďovanie starých najškodlivejších vozidiel.
Miesto toho je dovoz starých škodlivých vozidiel veľmi výhodný, a súčasná politika tomu prispieva.
Mig_35
ty jsi mistr úniku... když tě chytnou, jak kradeš, řekneš, že tamten krade taky, takže se nic neděje...
Anonym
Jenže když chceš a potřebuješ, tak tam ty válce sou. U R4 už se nemá co zapnout, tam už žádný další nejsou 😄 😄 😄

Další dva V8 vypínání nemaj, to jen tak bokem.....
Lubo
Sprimonitor ukazuje spotrebu pre aktuálny Highlander medzi 8 a 9 l/100 km. Ani jeden užívateľ na žiadnom úseku sa ani zďaleka nepriblížil k 4,5.
- To potvrdzuje aj skúsenosť kamaráta, čo si ho nedávno kúpil. Používa ho v meste, zatiaľ 8l. Hádam sa to po zábehu zlepší. Usilovne študuje návody ako jazdiť s hybridom.
- Ja som tiež začal veriť týmto super spotrebám a testoval som NX 350h (menší o dosť ako HL, myslím, že s rovnakým pohonným ústrojenstvom ako HL), a tiež 9l / 100 km (aj keď je pravda, že po diaľnici).
Rovnaká trasa a štýl jazdy na väčšom aute s naftou pod 7l. A čírou náhodou mám model, ktorý neklame na emisiách.

Takže veľmi záleží ako ho používaš. Pre niekoho je eko, pre niekoho nie. Žiaľ, žiadne zázračné riešenie neexistuje.

Uznávam, že nemám komplexnú skúsenosť, len 1300 km na NX, Spritmonitor, a kamaráta čo ho vlastní. Dal aj na Mikesusove odporúčania v diskusii a recenzii a zatiaľ v tomto ohľade sklamanie. Hádam to bude časom lepšie, ešte je skoro hodnotiť.
speedfred
😒] 😒]
ryccardo
Diky za odkaz. Na tom je krasne videt jak ten graf roste linearne uz davno pred tim nez se motorizovala Evropa respektive cely svet.
Lubo
Ak si si ty vybral auto kvôli svojim jedinečným potrebám a mixu jázd, prečo voľba iného človeka svedčí o ňom, že je dement?

Ja som hlavný argument v tejto diskusii od Teba videl, že všetci v meste s dieselom sú dementi. Odkazy, ktoré to dokazujú som si nevšimol, prepáč.

Ak by si práve vyliezol z budhistického kláštora zachraňujúc dážďovky, tak chápem.
Ale nehnevaj sa, troška je to cez čiaru nazývať v Tvojej situácii iných dementmi.
Anonym
A když nechci Iphone made in china tak tam máš co?

Made In china si můžu koupi Huawei/Xiaomi atd za třetinu, umí toho víc jak Iphone a má větší displej.
Taky má Lion baterku.

A co ty notasy?

Kterej notas Dell má baterku, co po 3 letech má stále 90+% kapacity?

Že mam dva doma a nemá to ani jeden z nich 😄 😄 😄
Po 3 letch po plném nabití to dá max 2 hodiny kanelářské práce, videa nebo hry max 45-80 minut
Lubo
Dnes som natrafil na štúdiu, ktorú si nechal zaplatiť na Oxforde Inštitút pre globálne otepľovanie.
A žiaľ potvrdila to čo je zrejmé. Ani off shore veterné elektrárne nie sú riešenie.

https😐/www.thegwpf.org/…-Wind-energy.pdf
Anonym
Na záměrném přehnání sem ti chtěl demonstrovat, kolik toho kupuje EU + USA a kolik zbytek, kde na to kašlou nebo na to nemaj.

A hlavně maj tradiční zdroje jako uhlí, plyn, ropa atd nebo budovali - zatímco Evropa 30 let chrápala - Jaderné el., takže maj v klídku někde kolem 20-35% energie z jádra vid
Anonym
Takže diktátoři budou dělat co přesně? začnou v Iránu a Ománu pěstovat na písku ředkvičky?

Může nám to osvícený zelený utopista objasnit?
Sem zvědav co z tebe vyleze.

A nepiš mi že tě nezajímá co tam budou dělat, to není odpověd. Mělo by tě to zajímat a to sakra hodně.
Anonym
Hele, co je víc ekologický?

ropa co tekla ropovodem, teba trubkou ze sajuzu a dotekla do Litvínova a tam jí zpracovali, nebo to chilský lithium, co drandilo tisíce km lodí na mazut do čajny, kde z něj vyrobili baterky, na který ale nejdřív museli postavit nový fabriky, který stavěl 30 let starej Caterpillar na naftu a hlínu odvážel čínský truck taky na naftu a ještě se v tý fabrice topí ruským uhlím 😄

A ted k tomu lithiu ještě další lodí drandil do čajny nikl z ruska, vlakem měd z Mongolska, a abys to měl čím nabít, tak ti ještě čínan musel vyrobit lopatky větrníků, FV panely, rusák vyrobit jaderný palivo, to naložit do Iljušinu co ti to sem tisíce km přivezl na kerosin atd atd

Samý nulový emise a hlavně ta keologická doprava přes půlku světa 😄 😄 😄
Kdyby všechny lodě a vlaky, co vozí do číny suroviny vozily ropu, tak na to co by tam za rok navezly - jezdí evropa tak 8 let 😄 😄 😄
Anonym
A dílo zkázy dokonal Gorbi, jehož ekonomické reformy vůbec nefungovaly a a končilo to tím, že nesklizené brambory hnily na poli, zatímco v obchodech byly prázdný regály 😄

A rajče co stálo ofiko v obchodě 25 kopějek, ale půl roku tam nebylo stálo na černým trhu 4 rubly 😄
Anonym
komouši skončili na tom že lidi kradli, flákali se, že ve vedení až na pár vyimek seděli neschopní lidi co radši nic nedělali aby nic nezkazili a nepřišli o funkci a že sojuz uvěřil iluzi hnězdných válek a utopil v tom takové šílené sumy, že by za to postavil půlku Moskvy od základu novou, kompletně včetně všeho.

My co máme znalosti víme, kolik stál jenom projekt Energia, Poljus, Buran, a věci kolem. A to byl jen jeden díl koláčku.... Ve skutečnsti amíci blufovali a nic zázračného neměli, sověti aspon na papírře a vývojové fázi byli 4x dál, usa se mohlo radovat, že tím sojuz uzbrojilo a že na to neměl zdroje, protože kdyby měl a povedlo se to sovětům zrealizovat někdy kolem roku 1995, tak by měli v USA ale sakra problém.

https😐/www.idnes.cz/…0_tec_vesmir_kuz
Anonym
V jakém objemu? 15-20% oproti tomu co je ted?

To všechny ty kluky diktátorský uživí, tomu věř 😄 😄
Anonym
Ted kolik % lidí z celkové populace

1) nekouří
2 nechlastá
3) neužívá drogy
4) nestresuje se problémy s dětmi, v práci a rodině
5) jí jenom kvalitní a zdravé potraviny
6) nepracuje v rizikových, prašných a chemických prosesech a závodech
7) neužívá zbytečně prášky na deprese nebo bolesti třeba zad
😄 nepije nápoje se sladildy nebo tunou přírodní cukrů

Když tyhle všechny odečteš, zbyde kolik světové populace? 10%

😄 😄 😄
Lubo
Reagoval som na Mikesusa, Highlander a jeho poznámku o dementoch s dieslom.
Anonym
Vynechal si tu druhou část a odpověd na to, proč hodný Abullah a spol, po té co přijde o zisky z ropy nevyhodí půl Evropy do luftu.

Mě totiž když se vžiju do jeho situace nenapadá ni jediný důvd, proč to neudělat.

Víš kdo je vaše největší nebezpečí? Ti co nemaj co ztratit.

To si hodně dobře pamatuj,bude se ti ještě hodit
speedfred
Čo potom výlety/bezdôvodné výjazdy na moto? Zakázať úplne! Bez toho sa dá vkľude žiť.
Renoo
Řešení není jít proti OZE a EV kvůli Číně ale něco s tím udělat. Možností je habaděj. Vůle není a plány několikrát nevyšly. Pochopili to v USA a závislost odřezávají velice rychle + vytvářejí zásoby.

Závislí budeme tak jak tak. Uhelky se zavírají a zavřou stejně ať už EU je nebo není. Ložiska uhlí vysychají a Evropa je závislá na ruském uhlí. Ropy a plynu máme dost a jsme závislí opět na dovozu od pochybných muslimských zemí, Austrálie a USA. Jaderky nikdo stavět moc nechce, protože cena. K tomu stačí, aby populista vřískal před volbami něco o kampani a nesmyslné stavbě jaderné elektrárny, protože XYZ a je po plánu s novou elektrárnou.
speedfred
Je ale pravda že táto technológia sa celkom pretláča nasilu, aspoň v tomto obdobi.
PS polkilový steak by som jedol asi týždeň.
Anonym
Diskuze o CO2 a záchraně planety není diskuze o autech, je to diskuze o ekologii a politice, což nemá na serveru o autech NAPROSTO CO DĚLAT!!!!!!
Redakce to sem v rámci clickbaitů postuje, tak se holt disktuje o politice a ekologii.

Abysme si tu laskave ujasnili pojmy jo!!!!!

dikuze o autech je, jaký to má design, výbavu, jak to jede, kolik to stojí opravit, jaká je spolehlivost, kolik to stojí, atd atd.

Ne tyhle žvásty
ptr078
No infrastruktura bude uz len horsia, staty nemaju ani fuka, zije sa na dlh, na cestach sama diera, auta coraz tahsie, teraz som presiel 3000km a vsimam si, ze cesty napriec europou su coraz zanedbavanejsie a horsie. Chcel by som mat tvoj optimizmus.
Anonym
80% všech ropných havárií bylo selhání lidského faktoru, zbytek přírodní katastrofy či selhání materiálu, což je zase lidský faktor, protože to blyo šmejdsky vyrobeno.

Ropa nepotřebuje tolik přepravy a vyhrabání takových objemů zeminy, jako jakékoliv suroviny na baterie a OZE. Zejména v Arábii, kde ta ropa není těžena z příliš velké hloubky.

Ropa jde přepravovat ropovodem, což je bezpečná a ekologická věc, pokud se ropovod řádně kontroluje a neproběhne vojenský či teroristický útok, což samozřejmě lze učinit i na závody na výrobu baterek - takový útok na sklad xy tisíci baterií nebo na továrnu kde se vyrábí popř. velké bateriové úložiště by asi byla z ekologického pohledu hooooooodně zajímavá věc, hlavně bys to hasil asi tak měsíc....

To není vyhrožování, to je varování před možným vývojem událostí.
Propaganda se umí lidem vymknout z ruky a pak to může mít nedozírné následky.
Snížení životní úrovně, ožebračení, zákazy oblíbených věcí a činností způsobí reakci.
Záleží POUZE na Vás, jaká bude.
Zákon akce a reakce.

Už jsem to psal jinde - největší nepřítel vaší ideologie je dav lidí, který nemá co ztratit.
MOOOOOC dobře si to zapamatuj!!!
Anonym
Tak to je zamozřejmě zákonistost OZE - když té elektřiny potřebuješ nejvíc - tj říjen až únor, tak to vyrábí nejméně.

Proto se chytré, zelené, neomarxistické hlavy v Bruseli daly dohromady a vymyslely, že v létě z přebytků budou vyrábět vodík - elektrolyzou vody, kdy jedno zařízení na elektrolýzu má spotřebu el. enegie jako 6 rafinerek - a vzimě z toho vodíku budou dělat zpátky elektřinu.

To by normální člověk nevymyslel, na to musíš speciální školu - Vysokou neomarixtickou utopistickou 😄 😄 Mičurin byl proti nim žabař.

Má to efektivutu jak prase 😄 😄 😄 😄 😄

že by za 30 zařízení na elektrolýzu bylo 45 klasických reaktorů 3 generace nebo něco mezi 50-75 SMR - nezájem.
Jádro je pro Lysenkistické utopisty FUJ a nejde na něm tolik rejžovat 😄 😄 😄 😄
TO HLAVNE
Anonym
Ustálenou rychlostí sme rozhodně nejeli....ono to má vypínání válců víš, takže když to rozhulákáš na 150, a pak je rovinka jak když střelí, tak to jede další 3 kilometry na 4 válce za 6 litrů 😄
To samý samozřejmě z kopců takže když tomu pak do kopce naložíš a v tu chvíli to žere 40, tak se to pak zas krásně zprůměruje s těmi kopci a rovinkami.

A kdo má 8st. ZF, nemá problém jet za 10,5-11 😄

Ale hlavně že spalováky nezaznamenaly žádný pokrok vid.

Dneska za 10,5, před 30 lety za 19.

Žádnej rozdíl vid 😄 😄 😄
Anonym
Emise jdou snížit různými způsoby a prostředky.

Musíš si položit dvě otázky - za jak dlouho a o kolik?
Pokud chceš radikální snížení, musíš počítat s horizontem cca 30-40 let Evropa, Severní amerika + Japonsko, Jižní Korea, pak cca 50-70 let lepší země zbytku a tak cca 75-140 let ostatní nejchudší zbytek.

To že radikálně snížíš emise mezi roky 2050-2100 se na snížení oteplování země projeví mezi lety 2095-2220........takže 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄

COkoliv pod tyto hodnoty je UTOPIE , leda že hodláš do těch horších zemích nacpat během 30 let tak něco mezi 250-400 biliony USD 😄 😄 😄 😄

Pokud to uděláš, bude tady stát rohlík něco mezi 35 kč za gumáky v lidlu pod 70-130 kč za rlhlíček z pekárničky. Když si to stádní ovce dá líbit.

Pak je ještě druhá varinata, že kalendábry budou plný zavěšneých závažíček se zelenorudými mužíčky a dámičkami.

Mam rád reálná rešení.

Pokud ste chtěli snízovat emise, měli ste od roku 1990 postavit v evropě 50 nových reaktropů a pos větě mezi 90-140.
A mohutně investovat do 4 a 5 generace, tj množivé rekatory chalzené soídkem, oovem, malé SMR rekatory, plovoucí elektrárny atd

Co jste postavili?

Kulový vid.
Anonym
Zkus to ty - "Podíly výrobní kapacity vybraných technologií a komponentů pro OZE " - u FVE tvoří 90% Čína a Jihovýchodní Asie.

Žádná Evropa soběstačná není, lháři.

V bleděmodrém je to Větrníky pro pozemní užití, tam má Evropa a USA tak s bídou 20% zbytek opět čajna, asie + ostatní, což kdo asi může být ostatní mimo Evropu, Severní ameriku, Jih. Asii a čínu? No asi Rusko a jižní amerika že, Afrika a arábie nic neprodukuje, lojzíku 😄

Tak nám tu nelži o soběstačnosti.
Anonym
Jednou za týden jezděj k benzíně joudové co jezděj kolem komína.

Já najel za víkend 600 km a u benzínky sem byl 3x 😄 Za celý týden, tj 7 dní sem najel 900 km.
Anonym
Zdroj je dost, ale lidí je příliš 😄

Takže musíš jít agitovat jinam 😄
Anonym
Ty tankodromy si viděl? Ne to opravdu nejsou silnice, to sou tankdoromy plné děr anebo děr zapláclých asfaltovou směsí z pytle uplávaných lopatou.

Neměl by stát místa infraskturktury na Ev někde vytáhnout tak 600 mega kč na opravu silnic? 😄
Anonym
Já s tím ujel 80 km po městě a vyjížděl sem dojezdem 360 a vracel se s dojezdem 190.
VW Egolf, 2,5 roku starej.

A ne - nebudu v zimě jedit bez topení a bez vyhřívaní sedaček, mě když si v HEMi zapnu vyhřívání nestoupne spotřeba z 12,5 na 22 litrů 😄
Renoo
Blbý je, že chceme elektromobily, ale neřešíme elektřinu pro ně a už vůbec ne vyrovnávání šp.iček. Místo od začátku se jde o konce. A v ČR jsme e😜erti. Modernizace rozvodné sítě katastrofa, házení klacků pod nohy s FVE (měření po fázích), s tím jak se se.re na modernizace sítě, tak distributoři nechtějí někdy ani FVE připojit, elektrárny se nestaví, o jaderných elektrárnách se kecá a vybírají se už 15 let, uhelky zavíráme. Prostě děláme všechno proto, aby nabíjení a elektřina pro elektromobily byl problém. Pamatuji si parkoviště (v Grazu?), kde byly u každého stání na parkovišti maličké stojany, které měly max rychlost nabíjení 6 kW, stejně tak pouliční stání na sídlišti. Sice málo, ale přes noci to nabije do plna a sít zatíží minimálně. Ta ulice byla ve staré historické zástavbě, čili výmluvy na to, že to nejde kvůli rozvodům, nefungují. Architektonicky brilantně zvládnuté, takže to vůbec nenarušilo vzhled ulice.
webpaja
Člověk na to samozřejmě vliv má, obzvláště jeho "práce" na odlesňování planety.
Mig_35
Když si budeš stavět nový dům, nebudeš se vůbec pídit po přípojce na elektřinu, protože je to zcestná technologie, zcela automaticky si koupíš diesel-generátor, protože nad fosilní paliva není. Nikdo normální by po elektřině ani nevzdechnul, spalování je daleko efektivnější, uživatelsky příjemnější, elektřina je zcestná technologie.
Nebo je to tak, že jediné výhoda je možnost skladování určitého množství paliva a rychlá obnova jeho zásoby, zatímco všechny další aspekty jsou proti elektřině daleko horší? Efektivita, hlučnost, emise, servisní nároky...
Na tohle potřebuješ relevantní data? No pokud ano, studií je stovky, takže si je vygoogluj.
Brmbalik
Me to dochazi, ale ekologii v tom ani za mak nevidim, spis si nekdo pekelne masti kapsu. Ale to ted necham stranou. A zkus se podivat co udelaji lidi co na to nemaji. Zaridi se po svem, koupi starou vranu bez DPF, jen aby se dostali do zamestnani. Posledni priklad z nemecka, jen jiny obor. Tlacili nemce do tepelneho cerpadla lidem se ti nelibi zacali kupovat plyn.kotle. Tak je zakazou. A proc by mel nekdo neco kupovat a dostavat na to dotaci? Pokud je pro ekologii a je to nutnost melo by to tudiz byt levnejsi nez stavajici varianta a ne ze na to budi dostavat dotace...
Arese
Jasně, takže se radši staneš kvůli nařízené výrobě EV závislý na komoušské Číně! Ty seš fakt elektromagor!!!! 😲 😒 :no:
Arese
Jako vždy trapná elektrofašistická demagogie... 😒 :no:
Arese
Tak jdi do pr..le, resp. na nějaký elektrofanatický web, ty "elektromobilisto", tady na to tvoje věčné nadšené hýkání nad elektropřepravníky fakt není nikdo zvědavý! Tady se totiž diskutuje o autech! 😒]
Xylo
Taky si myslím, že není potřeba nic hrotit. Pro rok 1950 udávají ruští (sovětští) výzkumníci bádající v polární stanici Vostok objem oxidu uhličitého ve vzduchu 0,028 %. Nejvyšší podíl identifikují někde okolo 328 000 let před naším letopočtem na úrovni 0,03 %. Pokud to člověk spojí třeba s mapou Piriho Raise datovanou vědeckými pracovníky do roku 1513, která je známá velmi přesným zakreslením pobřeží Antarktidy, které je (alespoň nyní) pokryto několika metrovou vrstvou ledu a její autor uvádí v popiscích, že se jedná "o velmi teplou oblast", pak je otázkou co to tam vědečtí odborníci vlastně naměřili.
Mig_35
takže celá zeměkoule přejde na elektromobily, šejkové ostrouhají, pošlou sem sebevražedné atentátníky a potom se všichni uvědomí a začnou zpátky jezdit na benzín a naftu, a šejkové toho nechají. zajímavý námět na film.
topten
co to je zanovni motor?
poprve na emise musis se 4 letym autem a to zanovni uz neni ani nahodou a muze mit uz nalitano spoustu kilometru
Xylo
Jo to myslím. Vidíš CO2 koncentraci v bodě 0 (tedy 1950) tam naměřili něco přes 280 ppmv, nejvyšší údaj je okolo 330 tisíc let (před rokem 1950), kde je skoro 300. Další peaky jsou 410 tisíc let, 240 tisíc a 125 tisíc. Nejnižší hodnoty jsou 350 tisíc let zpátky od roku 1950 na úrovni 180 ppmv, 260 tisíc let taky 180, mezi 160 a 130 tisíci lety taky 180 a naposled cca 13 tisíc let před naším letopočtem zase 180 ppmv. Co myslíš, že tyhle výkyvy (zvýšený koncentrace oxidu uhličitého a zároveň vzestup a pokles teplot) způsobilo?
topten
komousi skoncili na tom, ze jim dosly zdroje
na zacatku ti co nic nemeli a neumeli, s nadsenim okradli, zavreli a zavrazdili ty, co neco meli a umeli, a dalsi generace uz mela holou pr*del
rebelii proti komousum na chvili zastavili az tanky poslany z kremlu, to ale znamenalo jeste vetsi ekonomicky a moralni sesup.
ted ty 2 generace komunistickyho e😜erimentu budou napravovat 4 generace nez se to snad srovna, takze ted nejsme zdaleka ani v pulce
topten
neznam nikoho, kdo by s V8 nebo V6 resil naklady na bensin nebo naftu
to je asi nejaka uchylka a hrani si na neco co nejsi balliku
Mig_35
vyjetý olej s pilinama topí levněji, než tepelné čerpadlo. takže logicky, každý kdo tím netopí, je trouba.
Mig_35
sodíkové baterie jsou na trhu dva měsíce, takže je poměrně logické, že se jich ještě mnoho nepoužívá. ano, je potřeba vybudovat infrastrukturu. ano, je potřeba mít lepší baterie. ano, na to všechno je potřeba čas, proto nezakázali spalovací motory ze dne na den, i když by mohli.
viz např
https😐/www.seznamzpravy.cz/…once-roku-229087
Mig_35
tak uvidíme, jak ti to půjde s těmi povolenkami, o kterých jsi mluvil😊
Mig_35
jestli někdo kvůli situaci, která bude trvat reálně tuhle topnou sezónu změnil kotel /tzn. musel instalovat nový/, tak moc neumí počítat...
topten
asi podobne jako 800tis roku pr.n.l.
https😐/faktaoklimatu.cz/…/koncentrace-co2
topten
presne tak
pres 400ppm
na zacatku prumyslove revoluce pod 300ppm
to by ale vetsina tech troubu musela vedet, co to ppm je
Mig_35
cokoliv je dobrého, tak se z toho buď tloustne, nebo je na to závislost 😉
probůh ať nevznikne nějaká mýlka, já proti spalovacímu motoru nic nemám! je to super! ale když někdo blábolí o tom, jak je elektřina zcestná technologie násilím prosazovaná... asi nám nic jiného nezbývá...
pro určitou zábavu tady zůstanou syntetická paliva... ale stejně jako třeba půlkilový hovězí steak sežraný na posezení jen tak pro zábavu, to prostě časem zmizí... protože vzrůstající počet lidí na planetě nekoresponduje s jejími neobnovitelnými zdroji...
Brmbalik
Promin, ale za penize jednoho EV si radeji koupim 2 na naftu. Financne na tom budu lip a po 10 letech to auto jeste muzu prodat. Kdezto strategie EV, kdy vstupni vklad je obrovsky, lidi ze sidlist maji moznost nabijet pouze na verejnych nabijeckach tzn. 12,15,17 korun, cenik EONu. A najde se tu spousta lidi, kteri to prosazuji jak je to skvele, uzasne a nevim co, tak potom nechapu jak muze byt v CR tak stary vozovy park, kdyz si tu muze tolik lidi poridit tak drahe vozitko...
Anonym
Jaderná elektrárna je narozdíl od OZE spolehlivý zdroj nezávislý na výkvech počasí, fungující ve dne, v noci, za bezvětří i vichřice a při superjasnu i zatmění solunce.
A ty co nejsou chlazené vodou dokonce i bez vody 😄

Takový nepatrný rozdíl vid.

Akorát to nesmí stavět a provozovat Frantík, protože ten to staví 15 let a ještě mu to nefunguje 😄

Z přebytků v době, kdy není výkon JE potřeba celý jde krásně vyrábět ten váš úžasný vodík, i bez OZE.

Dobrý vid?
Brmbalik
Souhlasim s tebou, me na cele te veci vadi ta nasilna tlacenka EV. A nebudeme si nalhavat, ze infrastruktura neni na takove urovni jak by mela byt...
Brmbalik
Ma pravdu, staci posledni test Sveta motoru, kde to testovali prave se Skodou z roku 1980...
Anonym
Takže NATO by na útok na Evropské země reketami neevropské země nereagovalo.
Zajímavá teze.
V Kremlu by tohtéo myšlenky jistě meli radost. Ale tato teze nějak nezapdá do angažovanosti USA a NATO na Ukrajině.....

"vymazávání" je nadnesený pojem ve stylu totální porážky vojenských sil nepřítele (bavíme se o nepřítlei bez jaderných zbraní samozřejmě) , což sebou samozřejmě nese i likvidaci určité části civolního obyvatelstva, nebot hybridní moderní válka se vede trošku jinak, ale to s tebou nebudu řešit. Evidentně o tom nemáš šajn.

Ale chytat lidi za slovíčka ti jde dobře, to jako jo.
Anonym
Ty věci spolu souvisí.

Dám ti přípklad.

Když na hrišti jako 5 letý pepíček sebereš frantíkovi od vedle svačinku, tak se frantík budto rozbrečí, půjde žalovat mamince nebo ti dá facku a bude se s tebou prát.

Tak nějak přirozená reakce.

A pak může být takový trošku radikálnější, neevropský frantík, co tě vezme bez varování šutrem. A to už taky nemusíš přežít bez zásadní újmy.

O tomhle se mam stydět psát?

Já navdím někoho aby to dělal? Já ho vyzývám aby to provedl? Já to schvaluji?

KDE PROBOHA?

Víš co je to třeba modelace? Bežně se používají modelaci situací jako nepř. výbuch špinavé bomby, výbuch ajderné elektrárny, výbuch taktické (malé) jaderné bomby.
Takže když si to nasimuluju a zadám do programu s cílem Praha, tak schvaluju terirostický útok na Prahu?

Fakt?

Já sem neudělal nic jiného, do modelu sem dosadil postavy, dosadil sem scénář a přemýšlím na důsledky.

A vědcům vyjde, že když bude západní vítr vanoucí rychlostí 70 km/h tak to zasáhne tuhle oblast s takovými potencionální škodami.

A mě v mojem modelu vyšly taktéž potencionální škody .

Nebo čekáš ši si to někdo přečte a dle mé modelové situace to půjde provést ve stylu "nějakej Barik to napsal, tak sem to udělal"?

Když ted napíšu, že při měsíc trvajícím balckoutu, pokud by hypoteticky nastal, může dojít k rozpadu společnosti a vyřizování účtů i mezi soudedy a rodinou, tak to znamená, že Lojzík Vomáčka se toho chytí a půjde umlátit souseda hráběma, protože mu před 10 lety svedl manželku?
Anonym
Mě nenapadá jediný důvod snížit si dobrovolně životní úroven ve smyslu, že mi přijmy - ted plácnu - ve vši 200 milird USD padnou na 40 miliard, rozpočet mam postavený na 200 miliardách a naprosto nepřipravený na pokles na pětinu příjmů - na ulicích budou naštvaný lidi, zfanatizovaný radikálními duchovními vůdci, kteří maj hlad, vzestup radikálů, kteří toho využijí a já budu diktátor, který budto lidi povede, nebo skončí někde 3 metry po zemí.

A ted co uděláš když ti bohaté západní země ty výpadky příjmů nedorovnají.

Oprosti se od myšlenky že seš bílý Evropan.

Nejsi, ted mysli 2 minuty jako vůdce hladového davu některé nejmnované islámské ropné země. Jedna má kalachy a imámy zfanatizované radikály a druhá má rachejtle a drony.

Já vím že to neumíš a nejsi toho schopen, ale zkus to aspon předstírat 2 minuty.

Třeba ti to dojde.
JirkaVejrazka
Tak to mame fakt velke stesti, ze u ostatni tezby nic z toho nehrozi, ze pri tezbe ropy je jedinou pouzitou chemikalii destilovana voda ze slz jednorozcu a ropa nikde nikdy nezpusobila zadnou ekologickou katastrofu, ze? 😉

A nebo ze ty vzacne kovy co se tezi pro vyrobu a provoz EV nejsou potreba k nicemu jinemu. Pockej, jen se podivam proc ropne rafinerie potrebujou kobalt a hned budu zpatky...
Mig_35
Já nic nepropaguju. Já jenom říkám, že tomu neujdeme. A že to je pravděpodobně dobře, minimálně pro planetu.
Ten argument má asi takovou logiku, jako kdybych se tě ptal, proč nemáš lednici a televizi na benzín, když je tak skvělý.
Mig_35
Snažíš se mi vysvětlit, že máš svaté právo na to vypouštět do ovzduší emise? No, sorry, ale zdá se, že nemáš.
Mig_35
nechybí. to, co všem tak strašně vadí na těžbě lithia a dalších vzácných kovů se tady víc než sto let děje při dobývání ropy ze země, nespočet ekologických havárií, prostě když se kácí les, lítají třísky... ale elektromobilita se prosazuje kvůli CO2, na zničenou krajinu planeta nezajde, na CO2 ano.
navíc baterie se sodíkem už jsou na světě a do deseti let odhaduju váš hlavní argument chcípne...
Anonym
A těm co na to nemaj, to zaplatí konkrétně kdo? Třeba 75letým seniorům? Nebo maj prodat domeček kde žijou 40 let a jít umřít do LDNky?

Nebo jak si místní lidumilové představují?
Anonym
JE postavená Rosatomem a vládou splácená ve formě ročních splátek popř. postavená a provozovaná Rosatomem a vládou dané země hrazen odběr proudu?
To je vlastně komeční stavba, postavil a provozuje to Rosatom. A vlastní to Rosatom.

Stačí?

Normálně to funguje...
Anonym
A my se tu bavíme POUZE O ĆR?

Toho dojmu si nabyl kokrétně z čeho?

Co takové Holandsko?

Tam to taky nikdo neřeší vid..... nedaní se tam spalováky, provoz reps. poplatky u 5 litrovýho mustangu, aniž by najel 1 km jsou stejný jak tady a třeba vůbec tam masivně nestoupl dovoz ojetin.

HAHAHA
Brmbalik
Nebyla, ale zaroven ti nikdo nezakazoval dal posilat pohledy nebo dopisy. To je to co se dnes deje.
Brmbalik
A nenapadlo te, ze ty jsi dezolat lizajici zadel nejvetsimu teroristovi a siriteli demokracie za velkou louzi? Ja myslim, ze kazdy ma nazor, ale u tebe citim prvky komunismu. Oznacovat lidi s odlisnym nazorem nez nekym schvaleny za dezolaty a nevim co jeste... Tohle delaji totalitni rezimy...
Anonym
A to konkrétně proč?

Tedka ještě doplnující otázka? Když by to čistě hypoteticky udělala jedna země, může jí NATO popř. samotné USA vymazat z planety. Falešná záminka o zbraních hromadné ničení, dodaná na objednávku tajnými službami to v očích veřejnosti posvětí .....to už známe z Iráku, že.

Když těch zemí bude 10, tak to asi tak nepůjde vid.....

PS: stále čekám na odpověd na velmi jednoduchou otázku, čím tyto ropné země nahradí výpadky svých rozpočtů založených z 50-90% na příjmech z ropy popř. ropy a zemního plynu. Při omezení letecké dopravy to asi turistický ruch nebude, že 😊

Ale asi se nedočkám....
Anonym
Ve Francii se jim stávky velmi často daří.
Brmbalik
A presne o tom mluvim, nasilne vnucovani neceho co neni doreseno a persekuce stavajiciho aby vylepsili nastupujici... A o dotacich ani nemluvim...
ptr078
Mam dva 1.4 125k a150k od 2016, lejem mobile 1 0 40 a zatial pohoda. Stk na jesen tak dam vediet. Podla mojich info maju nove auta prejst skor s brzdami, hlavne zadne kotuce su v majnstrime čalamady, hlavne vw a korejske suvecka
Anonym
Já mam ty V8 hnedka 3 😄

A abys měl ještě větší radost, jezdil sem pátek- pondělí se všema třema 😄

Já znam naopak hodně lidí, co maj V6 a V8 a jezdí na LPG protože odmítaj platit 38 kč za litr, podpororovat zlodějské spotřební daně, kterou su tu z okolních zemí skoro nejvyšší (Polsko má výrazně nižší spotřební dan, proto je tan benzín za 6,78 Zlotých což je našich cca 34,70, když máš dobrý kurz v bance) a hlavně si chtěj užít pořádné auto , co ale přitom baští přepočteno na Kč to co normální moderní evropskej čtyřválec 😄
topten
to je ve stylu presnyho souctu nepresnejch cisel
podobne tady pred rokem vyschilovali schilerky, havlickovci, babisky, okamurovci, komousi a jejich funs, ze se bez ruskyho plynu a ropy neobejdeme a zmrzneme a pristi rok ze budeme zrat krecky.
nevim o nikom kdo by mrznul vic nez driv a kdo by se chystal zrat krecky jestlize je predtim uz nezral

logicky bude pokracovat boom FVE a za 10 roku prijdou maly kontejnerovy JE
bateriovy powerbanky jsou maximalne na kratkodoby hodinovy vykrejvani spicek, pro sezonni skladovani energie bude vodik a lip skladovatelnej syntetickej benzin, kterej nebude primarne do aut, ale do kogeneracnich jednotek
casu na to je dost
Anonym
že EU + Sebvermí amerika nakupuje asi tak 1500x tolik Fv panelů jak zbytek světa a asi 4000x tolik větrníků jak zbytek světa, takže jim to nemůže nikdy stačit z vlastní produkce, jak se nám tu snažíš trapně namluvit.

Navíc na Sibiři, Sahaře ani v amazonským pralesu nikdo větrníky nestaví - jednak je to nesmysl, a druhak nemaj za co.
Anonym
Joudové jezdí za 16,00 😄

Takže při spotřebě 12,0 mě vyjde 100 km na 192 kč, což je 1,92 na 1 km.
Jinak za 192 Kč si koupíš u karteláků 5,12 l benzínku a u ONO 5,26 😄

Tak užívej baterky 😄 😄 Já si krásně zabublám osmiválcem.
Mig_35
Představa, že můžeš donekonečna topit vyjetým olejem a jezdit 1,9TDi bez filtru pevných částic je sice příjemná, ale zcestná.
Mig_35
zkus nějaký argument. dokaž mi, že jsem tupoun. normálně se přiznám :yes:
Martb22
já mám rád radčí vůně motoru benzinových a nebo naftových a hlavně poslouchát zvuk motoru a ne vzduch co bude teď to bych si nikdy nekoupil takově auto to radčí budu po cestě jezdít na kole aby ti co máj křapy jím hned vybil a stáli na místě mezi městem a poli 😒] 😒] 😒]
Martb22
Já mám radčí vůně benzinu a nebo nafty a ne abych potom poslouchál vzduch a ne zvuk motorů to už není pro mě auto ale křap co neni ono ale vysavač a neboli ne auto ale pomaly barák na kolečkách
speedfred
Ja to poviem otvorene že sa toho nehodlám vzdať a nejaké emisie prdím. Myslím že pracujem dosť na to aby som si užil veci ktoré som chcel.
Anonym
Jo a co je lepšího než Dell? HP? No třeba jejich online placená podpora i v rámci Carepacků je úžasná, to zlatej DELL. ti opravdou druhej den přijedou a řeší.

Nebo čínský Lenovo? MSI?

Ono už moc firem ty notasy ani nedělá, ale ne každej chce tablet nebo vše datlit na mobilu.
speedfred
Vidíš to len svojou optikou.
Ja by som zakázal veľké auta či SUV do mesta (mne detské sedačky už netreba) . Spokojnosť?
Potom ti odrastú deti a nebude treba sedačky tak bude stačiť menšie auto a taký ako ty by najradšej zakazovali to čo som písal vyššie.
Není sa lepšie odsťahovať z mesta keď tak vadí ovzdušie? Bývam v meste s tým že prašnosť, hluk, emisie.
Nebolo by lepšie zakázať všetky autá v meste?
Anonym
Nebyl, ale když to bude mít ten správný a opodstatněný důvod, klidně tam ochotně půjdu.
rohor
Komunismus byl úžasná a skvělá myšlenka. Jen to pak trošku ekonomicky drhlo, protože se všichni spolehli, že lidi budou makat zadarmo a nebudou chtít nic vlastnit.
speedfred
Teraz som sa bavil so známym z stk a už začínajú mať celkom problemy aj zánovne tsi motory. Kvôli homologačným predpisom sú tam riedke oleje a väčšie vôle a tie motory začínajú spaľovať olej ktorý potom potom robí problemy na em kontrolách. Pri tdi, tdci a všetkých starších dizloch len zagúľal očami.
Anonym
Jj, a taky je lepší jezdit na vejlet V8 s 390 Hp za stejný náklady co R4 1,2 TSI 😄
Anonym
Vyjetýho oleje mam doma 20 litrů, kdybys chtěl, daruju 😄
Brmbalik
A ze ti nevadi, pustoseni krajiny, prehrabavani milionu tun zeminy a vytvareni povrchovych dolu na tezbu kovu do baterek pri ktery se pro jeji odlouceni pouzivaji tezke kovy. Ajoo oni to tezi v Africe a Jizni Americe chudaci, na ty neni z okna videt vid, hlavne se mas dobre a co deje za kopcem je ti u zadele. Prej klima tvl.. Studovani odbornici na to upozornuji Brusel uz dlouho a odpovedi bylo, ale my to chceme... AHA, ze by v tom byly jen prachy?
Anonym
Velké přepravní společnosti nebudou mít kudy jet.
STRIKE 😄 😄 😄 ale totální
topten
takze uz ne 100% ale jen 90% balliku
a FVE rozhodne neni jedina polozka zeleny energetiky
vetrny elektrarny na pevnine ma EU + severni amerika podil pres 20%, tepelny cerpadla a elektrolyzery cca polovinu
pritom EU + severni amerika ma celosvetove podil obyvatelstva sotva 10%

ses ukazkovej demagog balliku
anebo ses tak blbej, ze nepochopis jednoduchej sloupcovej graf nalezato
topten
100% je uple balliku, to ty tvoje sloupecky nerikaj ani nahodou
šofér
V Brazílii se jezdí na bioethanol, je to bráno jako ekopalivo?
Anonym
V neděli a v pondělí maj v Polsku zavřeno -takže smůla vid Gurijeviči - ale jo, byl sem tam.

Ovšem ne nakupovat, ale na výletě, taky ještě v Německu v Krkonoších atd.

Musel sem hodně spalovat, je zima, je potřeba bvíc oteplit planetu.

Vyšla mi náhderná spotřeba 12,0 a to sem vyjízděl s 15,6 😄
topten
greendeal je skvela myslenka, ktera nas zbavi energeticky zavislosti na diktatorskych arabacich a fasistech z roSSiji
jen nemci se hloupe spolehli na zemni plyn z roSSiji a tak to bude ted chvilku drhnout
Martb22
hm ale neslyšet motor auta a jen vzduch to je oničem takove auta EV nikdy nechtel ani bych nikdy nesednul do takoveho křapa to radci budu jezdit na kole a takovem šmejdům co jezdi z EV aby hned jim chciplo někde uprostřed cesty a aby si nikde nenabil toho křapa EV 😒]
Anonym
Rešíme kolik % je singles dobrovolně a kolik % má problém někoho rozumného najít a seznámit se....

Když už sme to načali...
Mig_35
tak když si někdo dobrovolně vybere žít single a má na to, tak snad neřešíme, že si to nemůže dovolit. pokud někomu zemřel partner a zůstal na celý dům sám, bohužel dopřává si luxus, který není úplně v pořádku...
Mig_35
Brmbalíku ty máš názory pětiletého dítěte. Jestli chcete, aby lidi kupovali bio, tak to musí být levnější než normální potraviny😊
Anonym
Dotace pokryjí 100%? Okdkdy? kde to rozdávaj? 😄

V dbnešní době singles nežije v domech a bytech 1 osoba nejen u důchodců, ale i u lidí ve věku 25-40, pokud si to můžou tedy finančně dovolit...

A těch singles spíš přibývá než by ubývalo, taky zajímavé proč vid...
Hendly
Tak prvni vec.
V Nemecku nikdo nic nezakazal.

A druha “ Pokud je pro ekologii a je to nutnost melo by to tudiz byt levnejsi nez stavajici varianta” dokazes tohle vysvetlit?
Arese
Fuj, Bariku, vždycky když tady začneš omlouvat RuSSáky a komunisty, udělá se mi nevolno! Přestaň už s tím, prosím, hrozně se tím ztrapňuješ! 😒 :no:
posledni_skaut
Příspěvek podléhá schvalování.
posledni_skaut
Zbyněk Kalina
Mig_35
Dotace na topení ti unikly?
Jinak bydlet sam v domě je celkem luxus. Není divu, ze to některým finančně nevychází
Mig_35
Kdy tys byl v Holandsku
Mig_35
Tak ses prave usvědčil ze lži. Podle toho co píšeš, nikdo to realne násilím neprosazuje - když taková auta vůbec nejezdí :yes:
Mig_35
Ja si umím představit, ze jako konicek se syntetickym palivem kolem 2-3 eur za litr mi to vydrží až do důchodu.
Mig_35
ty jsi přesně ten případ, co by mohl mít pod kapotou elektromotor, z rádia brumlání fejkového osmiválce a na ty tvoje ustálené rychlosti by to stačilo až nad hlavu...
topten
to je otazka co ty peeky zpusobilo, ale v grafu to vzdy koncilo na 300ppm a dnes jsme pres 400ppm
navic ty peeky o 100ppm rostly tisice let (prinejmensim 5-10tis roku), ted jsme behem 2 stoleti o 150ppm vic a nezda se, ze by se trend otacel.
navic peeky jsou po cca 100tis letech a ted bychom kazdopadne meli jit dolu a ne raketove nahoru

co myslis, ze soucasny peek o 150ppm CO2 za 2 stoleti zpusobilo, kdyz predtim peeky o 100ppm trvaly tisice roku ???
topten
cenu benzinu a plynu sem resil jako mladej cucak balliku
pak sem prisel na to, ze je lepsi se vydelat o kacku vic a tohle vubec neresit
Mig_35
většina materiálů se dá recyklovat. copak jezdí všechna auta z roku třeba 1980? prostě se sešrotovaly a udělaly se nová.
Mig_35
Sodíkové baterie. Jsou-li už na trhu, nebude trvat dlouho a objeví se i v dalších autech. Nebude to úplně laciné, ale levnější ano.
Mig_35
Když nejsou nikde vidět elektromobily, je to důkazem toho, ze je nikdo nechce. Co to obrátit? Nikde nejsou vidět elektromobily, takže se to zase tak moc neresi😊
Mig_35
Naivní je ten, kdo si myslí, že osobní doprava je jediné odvětví, ve kterém se řeší emise. A že je jediným "postiženým" odvětvím. Děje se to všude.
Mig_35
Atmosfericky benzin účinnost 20-25%, přeplňovaný dvojnásobek. Mazda se Skyactive dokázala uspořit cca litr proti běžnému atmosferickemu motoru. A to je špička.
Mig_35
Když to jinak nepůjde?
Každopádně slibuji, ze bude časem na úrovni tradičních paliv. Tak uvidíme.
Mig_35
Jak se jim to podařilo hezky ve Francii 😉
Podobne vysvětlovali ve středověku právo útrpné :yes:
Mig_35
Ne, rozdíl udělala převodovka. Dva stupně navíc srazily spotřebu nejvíc. To bylo mezigeneračně vidět. Vypínání válců? No tak hlavně, že máš osmiválec, co jede většinu času na 4😊
topten
v kterym ustavu maj vychazky ty 5-ti temeline ???
topten
ja elektrikou z FVE ohrejvam vodu v bojleru
rocne usetrim 1MWh
navratnost 3 roky
topten
u nas zatim pripojujou bez problemu
FVE jeste nadavno mely spatny renome kvuli zpackanymu sosanskymu zakonu na podporu OZE z roku 2005 a hlavne nezvladnutymu boomu FVE v 2010, kdy pote, co na jare 2009 paroubek s komousem zarizli topolankovu vladu, tak urednickej premier fischer se na zmenu zakona na podporu OZE vykaslal. a tak se v 2010 nainstalovalo 3x tolik vykonu FVE nez za celou dobu predtim a ten jedinej rok prijde na dotacich na 3/4 bilionu - jen diky ukrivdenosti a nenavisti paroubka, sosanu a komousu vuci topoloj.
a po 2010 nasledovala v podstate stopka na FVE

v brzky budoucnosti do site spis nic neprodas kdyz se ti nepodari vcas pripojit, protoze kdyz bude svitit, tak budou chtit dodat vsichni ale odber takovej nebude, takze elektrika z FVE bude v ty chvili bezcenej odpad.
zmena prijde az ve chvili, kdyz se z prebytku elektriky bude ve vetsim vyrabet vodik a syntetickej benzin, to je ale otazka zacatku tricatejch let.
do ty doby bych moc nespolehal na to, ze se CEZ pretrhne, aby te pripojil, jestlize nema v miste prenosovou kapacitu

pochybuju, ze se velka JE u nas jeste postavi, vetsi sanci davam malym modulovym reaktorkum
topten
presne tak
nevidim az tak velkej problem kupovat od chinanu FV panely pripadne jiny technologie, ktery nam zajisti sobestacnost ve vyrobe elektriky, navic kdyz to delaj levne, tedy na tom zas az tolik nevydelaj
urcite to je lepsi, nez porad dokolecka kupovat ropu a plyn
a my se muzeme venovat technologiim s vyssi pridanou hodnotou a pak to prodavat chinanum (jako treba technologii na vyrobu chipu kdyz nebudou zlobit)

ja si taky nepestuju brambory, i kdyz pozemku na to mam pro pulku mesta, ale normalne si je koupim u zemedelce a ja zas delam veci, kterejm (snad) rozumim ja
topten
jestli myslis tohle
https😐/www.grida.n👋resources/6878
tak to potvrzuje muj odkaz
a je tam jasne videt souvislot mezi koncentraci CO2 a teplotou
Mig_35
jsem rád, že o tom mluvíš. stejně jako Gréta. když se to vezme do důsledku, ano, pro svou zábavu se často chováme velmi neekologicky.
Mig_35
no ale samozřejmě, mám máslo na hlavě. naštěstí největší část toho aktuálně dělá motocross a tam mám problém spálit dva litry za trénink😊
Mig_35
ty už jsi na nějaké demonstraci byl?
Mig_35
- ty baterie se používaly dávno předtím, do mobilů, notebooků, tabletů atd
- o sodíkových bateriích už jsme mluvili, že?
- břidličná ropa ti taky vadí?
Mig_35
Ono se pravda nikomu nelíbí, ale spalovat benzín za účelem zbytným a za účelem nezbytným je rozdíl. A pro tyto účely je fajn, že budou ta syntetická paliva.
topten
na ty nasobky jsi prisel jak balliku ?
vycucal z prstu ??

na sibiri opravdu vetrniky nestavej, tam si ted lamou hlavu co se zachodovejma misama ukradenejma na Ukrajine
Mig_35
a ty si myslíš, že si někdo nechá ujít takový byznys a velké přepravní společnosti budou mít problém přejít na ekologičtější řešení?
Mig_35
přirozeným vývojem, firmy, které dodávaly třeba komponenty pro auta, začnou vyrábět tyhle věci...
Mig_35
A kde jsi byl Bariku? Pro levné máslo v Polsku? 😉
Mig_35
radši si místo jednoho tepelného čerpadla koupím tři plynové kotle. tak dobře. důležitá informace: nejde o tvoje blaho, ne tentokrát, jde o životní prostředí! není nejdůležitější to, aby ti to vycházelo nejlíp finančně.
Anonym
Oni to stavěli a provozují ale v cizině, ne u sebe doma....

https😐/cs.wikipedia.org/…3%A1rna_El-Dabaa - úvěr
https😐/cs.wikipedia.org/…%C3%A1rna_Akkuyu - vlastní Rosatom v rámci svojí dceřinky

a najdeš i další příklady, nemam čas ti to tady 2 hodiny hledat
Anonym
A kdo konkrétně je umí stavět krom korejců? (ne francie to fakt není - ty umí velký kulový)

Já vím jen o číně a Rosatomu, ale s těmi se nekamarádí, od těch se jen kupují FV panely a listy větrníků + elektronika popř. čínou a překupníky překoupené suroviny se zfalšovanými papíry vid 😄 😄 😄
Anonym
Jsi zelený soudruh s nebezpečnými bolševickými myšlenkami a snahou měnit společnost proti její vůli.
Anonym
Co nám povíš na toto https😐/www.earch.cz/…zivot-ve-mestech

Další kopírka sovětské metody 15 a 30 minutových měst, víš o tom že v sajuzu to nefungovalo?

A víš proč?
Mig_35
Atmosférický benzin mohl udělat pokrok jedine tou převodovkou. Případně hybridem. Vypínání válců asi něco ušetří. Ale to asi není úplně pokrok.
Xylo
Řeknu to velmi jasně, nemám nejmenšího tucha, co to kolísání způsobilo. Jezdím s elektroautem už dva roky a nemám s tím žádný problém. Osobně je mi poměrně blízké ekonomické vysvětlení potřeby přejít od spalovacího motoru k elektru. Ropa/plyn v Evropě téměř není a ani nemáme žádné zboží, které bychom vyměnili za tyhle energetické komodity. Pro ekologii bude samozřejmě lepší pokud se průmysl u nás utlumí, ale dost lidí to nechce slyšet, takže potřebuje nějaký "bohulibý" zásadní důvod k omezení v jejich životním stylu.
Mig_35
můžeš dělat všechno z toho, a když to nepřeháníš, nic se nestane.
topten
ty ses typickej dezoleee trouba
nejdriv si spocitej, kolik elektriky vyrobi 5 temelinu a kolik elektriky spotrebuji osobni elektromobily, az se vsechni spalovaky predelaj na elektro, kdyz tvrdis, ze bude potreba 5 temelinu aby se to utahlo
me to vychazi na cca 70-80TWh v 5 temelinech vs. 15TWh pro elektromobily

a az to dopocitas, tak se podivej na tenhle graf
https😐/www.grida.n👋resources/6878
kde je jasna souvislost mezi CO2 a teplotou

ale predpokladam ze podle tebe to je dezinformace pomatenych pseudovedcu, kteri slouzi za uplatu mocnym ...
jeste ze te tady mame a jeste ze jsi to celosvetovy spiknuti prokouk
Mig_35
ropa je potřeba pro milion dalších věcí a těžit se bude pořád. ale pro spalování v autech je jí škoda.
Mig_35
ty můžeš nekouřit, nepít nápoje s umělými sladidly, nenadužívat léky atd. to se dá všechno ovlivnit. co dýcháš ven, když vyjdeš v baráku s tím nic nenaděláš.
topten
EU+severni amerika ma celosvetovej podil obyvatel sotva 10% a vyrobni podil vetrnejch elektraren cca 20%
kde vidis problem balliku ??
topten
balliku, tak zrovna tech listu rotoru, gondol a stozaru vyrabi EU podle toho tvyho odkazu pro svoji potrebu dost
zkus se jeste jednou na ten graf zakoukat a popremejslet, co ty barvicky a horizontalni sloupecky znamenaj
ses typickej ballik balliku
topten
balliku, ta tvoje china jde pomalu ale jiste do riti
medvidek pu to vi, proto ted tak rinci zbranema a krouzi kolem taiwanu, kterej vyrabi celosvetove cca 90% tech nejvyspelejsich cipu
Mig_35
jsi chytrý Bariku velmi chytrý. a protože žádné humánní řešení, jak ten nadbytek vyřešit není, musíme řešit problém jinak.
Mig_35
a freony se v lednicích nechávaly dvacet let, aby byl čas na přechod?
donPedro
Tož já, jelikož vidím sklenici spíš poloplnou nežli poloprázdnou, se cítím býti realistickým optimistou. A taky věřím číslům. V tomto konkrétním případě jest to číslo stáří vozového parku (nejen) v ČR. A zde jest trend bohužel stoupající (a nevypadá to, že by se to mělo obracet), nutno dodati, že k němu přispívám i já. Hlavní důvody, proč tomu tak je jsou v zásadě 3. Už jsem to tu někde onehdá i docela rozepsal, tak krátce: kupní síla obyvatel klesá (příčin jest opět více), ceny BEV a hybridů jsou neúměrně vysoké, ICE vyrostly do nesmyslné výše, použití a infrastruktura pro BEV nedostatečná, aby se BEV daly používat alespoň přibližně jako ICE (byť jest tento bod poněkud kontroverzní, neb záleží na tom, jak kdo automobil používá, zde se tedy jedná víceméně o můj úhel pohledu). Tož tak.
Mig_35
Mladá kouří 2 cigarety denně nějakých 25 let a vůbec žádné změny na plicích.
ptr078
Hp je vatssi křáp ako dell. Vykonnejsie hp sa obycajne prehrievaju. Predava sa malo notasov, vyrobcovia na to dlabu, je to mrtva odnoz pocitacov.
topten
neblazni lubo, kto tady "jazdí na obrovskom SUV na benzín" ??
vetsi SUV az na vyjimky nafta a ty stary typicky rakovino-jedomety
a jestli myslis me, tak ja rozhodne nejsem priznivcem SUV
to je mnohem lepsi klasickej ctyrkolovej kombik
samozrejme na benzin
topten
jen tvoje vlhky sny balliku
Mig_35
a proto se zakázalo kouření všude, kde to šlo a je to už na každém jednom dotyčném, jestli sám kouří, nebo ne. když jdeš ven, nikdo ti na výběr nedá, jestli čichat starý diesel...
Mig_35
zkus mi vysvětlit jednu věc. úplný dmnt nejsi, to je poznat. máš určitý rozhled. ale logika, to je pro tebe evidentně španělská vesnice.

máš za úkol snížit emise CO2, protože se ukázalo, že podle všeho způsobují problémy s klimatem.

takže uděláš nějaké opatření.

odpověď: my půjdeme stávkovat :yes:

dostaneš infarkt. doktor řekne, žádný bůček. tvoje odpověď? já chci svůj bůček! vyjdu do ulic, jako ve Francii, já ti ukážu!
topten
dneskem nemuzes posuzovat stav za 10 roku
to vi kazdy maly dite
Mig_35
ano, kvůli zcela bezprecedentní situaci ve spojitosti s Ukrajinou.
Mig_35
zase motáš páté přes deváté... a tlačení EV aut nabírá na intenzitě tak, že dalších 12 let se budou moct spalovací motory vyrábět a odhaduju min. 20-25 let používat... to je normálně diktát :yes:
Mig_35
selskou logikou ti musí docvaknout, že tam ta elektřina je na to, aby ušetřila něco málo klasického paliva a tudíž musí mít lepší spotřebu, než auto se samotným spalovacím motorem... to jsou tytéž pindy jako že downsizing nefunguje a nemá žádný smysl... přišly s tím hlavičky chytřejší, než jsi ty a já😊
Mig_35
https😐/www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20170711STO79506/zmena-klimatu-lepsi-vyuziti-evropskych-lesu-jako-ulozist-uhliku

Evropské lesy každý rok pohlcují ekvivalent 7 % celkových emisí skleníkových plynů v EU. Zároveň zaujímají plochu 159 milionů hektarů, což představuje 43,5 % půdy EU. Intenzita zalesnění je v EU různá – počínaje Maltou těsně překračující hranici 10% podílu lesů na rozloze státu, Finskem se 70 % konče. České lesy pokrývají téměř 40 % území republiky.

7 procent emisí zachrání 43,5 procent půdy EU. Takže kdybychom zalesnili 100 procent půdy EU /sorry, víc to nejde/ dokázali bychom zachytit asi 20%. Kdo je tady pětileté dítě 😄 😄 😄
P.S: stačí si přečíst diskusi pod článkem, aby i pětileté dítě pochopilo, jaký je to blábol...
Mig_35
zatímco na začátku kupovali auta i bezdomovci, aby měli kde bydlet...
2035 zákaz spalovacích motorů, možnost je používat tady bude do roku 2050? mraky času, a pak i hysterikům dojde, že elektromobil bude /např. díky levnějším sodíkovým bateriím/ už tak dostupný, že po spalovacím autu ani nevzdychnou...
Mig_35
tak jo, třeba tady
https😐/faktaoklimatu.cz/…trace-oteplovani
díky za link na ty tvoje data
Mig_35
nejsou žádné hrušky a jabka. je jeden celek a to je klima. a řeší se všechna odvětví, i když o tom možná nevíš.
a to ostatní... už blábolíš, řekneš zásadní nesmysl, že elektřina je zcestná technologie, dostaneš argument a začneš blábolit o politice a zadržování vody...
Anonym
Ok, tak si to nech.

Mě je to defakto šumák, hodinu to vydrží, to mi na diagnostiku venku stačí když se hrabu v autě (a kdyby just ne, tak si tu prodlužku taky natáhnu, nejsem línej) a jinak to klidně můžu mít pořád napojený na nabíječku....
speedfred
Áno, už pri prvej stk majú problémy.
topten
a cim jsi jezdil predtim?
predpokladam ze s euro5, predtim euro4, predtim euro 3
az do euro 5 az na vyjimky vse rakovinomety a az 6d jedomety
a vsadim boty, ze vetsina prinejmensim tech euro4 tady jezdi a zamorujou vzduch. a co je nejhorsi import tech nejhorsi rakovinometu k nam z nemecka je plnym proudu
Renoo
--- Do zprávy
topten
nemyslim si, ze to je otazka lenosti vyhledat si informace, tech je vsude dost
je to vec zivotniho postoje - prinejmensim neochota prijmout neco novyho, spis ale nadavani na uplne cokoliv
u nekterych to je otazka dusevni nedostatecnosti
topten
je to typickej dezolat
celou dopravu by v CR s prehledem utah dostavenej temelin
zadnejch 5
navic velka cast elektriky do EV pujde z OZE
tyhle lidi umej maximalne tak do 5 pocitat
ale po desatym pivu vypadaj moc chytre
Mig_35
pane kolego, ale jestli to ty chytré hlavy spočítaly dobře a CO2 má vliv na oteplování planety, potom je zcela irelevantní, odkud ten plyn vzejde...
kdybychom měli baterie, které - a já doufám, že časem budou - dobiješ za pět minut a budou stačit na 600 km jízdy, nikdo by po spalovacím motoru ani nevzdechnul. elektromotor je jako pohon daleko lepší ve všech směrech. jediný problém je se skladováním elektrické energie.

ps proč kdekoliv, kde je možnost natáhnout dráty, dostane přednost elektřina před ropou? metro, tramvaj, vlak... protože je to daleko lepší řešení.
Renoo
V žádném případě ne v Brazílii. Vyrábí se to z cukrové třtiny, což má velice negativní dopad na životní prostředí. Za mě je etanol bio v případě, že se vyrobí například ze použitého papíru nevhodného pro výrobu nového papíru.
rohor
My víme, že každý správný diesel vzduch čistí. Ale opakování je matka moudrosti. A máš pravdu, k čemu rekuperovat energii, lepší je ji vybrzdit brzdami. :yes: :yes: :yes: :yes: :-! :-! :-! :-!
Renoo
Moje reálná spotřeba s hybridem je 5,8 litrů dlouhodobě. Navíc je tam atmosféra a nepřímý vstřik, takže neprasím okolí pevnými částicemi. S dieslem bych si o takové spotřebě mohl nechat leda zdát (vyzkoušeno na půjčení).