Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobily

Zpět na článek

Nejčastější mýty o elektromobilech na vlastní kůži a naprosto otevřeně. Aneb Jak jsem se šeredně zmýlil!

499 komentářů

Anonym
Má pravdu. Kdybych byl taky tak prachaty tak bych taky napsal takový článek.
PowerHouse
Ceny EV klesají stejně rychle jako u elektroniky. Dnes si taky můžeš koupit OLED TV.

Vždyť Tesla Model 2 bude od 25 000€ a neznačková konkurence půjde pod 20 000.
Othello
Kdyby ceny EV klesaly stejně rychle jako u elektroniky, Tesla by dnes nestála víc jak 100 USD
twistedTSD
Aha a můžu to klesání cen vidět? Zrovna přišel elektrický Rencek s 60 kWh za mega a Tesla se ke zlevňování nijak prémiového Modelu 3 také moc nemá.
Martin Smolka
A to je málo? Před pár lety jste mohl za milion mit leda tak leaf s 24kWh 😉. Dnes muzete mit za pul mega Spring s 28kWh...
Brmbalik
A to je jako hodně?
Anonym
Hele, EV fanatik z Facebooku už i zde. Se tu slejzáte jak vosy u shnilé hrušky 😄
.StenLi.
A vy spiatocnicky zmyslajuci odporcovia vsetkeho noveho, efektivneho a prirode a ludom prospeneho tu stale vysedavate ako muchy na hovne 😊 Nastastie pocty vas much rapidne klesaju a staci pockat ako na ubytok Meciarovych voliciek 😁
twistedTSD
Že jsem si nevšiml, že by se řady elektromobilistů nějak statisticky významně rozrostly. Ale co čekat od komunity, která bude hájit i takový zgerb jako Spring, protože je na baterky.
Anonym
Spring co má zrychlení jak škoda 105 nebo 45 let starej žigul 1,6 vid 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄
twistedTSD
Leaf nestál milion.
Anonym
Elektronika autálně není, třeba Playstation 5 je skoro k nesehnání 😄

A díky neodstatku chipů, přepravních kapacit letadel, lodí a přistavů a nedostatku lidí v čínksých továrnách ještě dlouho nebude, takže nic zlevnovat nebude. Si naprosto mimo.

Navíc se stoupající inflací, cenou potravin a energií bude elektroniku kupovat čím dál méně lidí - jednoduše na to nebudou mít 😄

A v neposlední řadě, stoupá i cena surovin.
kuk
Zrovna nám posílila koruna a elektronika z dovozu zlevňuje. Běž si ty svoje vystrašený bláboly kvákat na hlavní nádraží. 😁 :-!
Xylo
Tesla 3 je někde na úrovni základnější MB C, A4 nebo BMW 3, takže jo je to elektroprémie. Myslím, že základ Tesly 3 za 1,3 milionu Kč včetně daně, tedy 1,1 bez DPH je dostupný pro řadu i menších podnikatelů.
Manhunt.60
Bohužel kvalitou provedení hluboko pod těmito konkurenty. Na tom bude muset Tesla ještě hodně zapracovat, pokud chce přesvědčit lidi kteří tomu ještě nevěří.
eLzyx
v čem je nekvalitní, konkrétní vady prosím ...
Já Prvni_1
V jakem svete zijes?

Kvalita tesel se tady probirala mockrat.
Anonym
Ano, donekonečna se zde opakují džouky o kvalitě Tesel před 10 roky. Který kecal se opravdu svezl TM3 z roku 2021?
N6600
Dzoky platne i v roce 2021 - https😐/youtu.be/yFfgpHkNCOM
Anonym
Koukám, taková křeč, aby byla rádoby senzace a tím pádem sledovanost. Ukážu ti můj P406 jak vypadá po 25 letech jo? Promiň, na víc jsem se finančně nezmohl, ale ve své době to jistě bylo zpracováním auto na úrovni.
rohYpnol
Probůh vytáhni si tu hlavu z zadku už konečně.

Tesla má mizernou kvalitu materiálů, zpracování. Proč? Především proto, že to neřeší.

Jestli jsou někde výraznější rozdíly, tak ty nejsou až tak v ročnících, ale ve fabrikách. Z Číny je produkce výrazně kvalitnější. Což ani zdaleka neznamená že je blízko úrovni BMW/MB/Audi.

Chceš konkrétní příklad?? Tesla 3 s akusrickými příplatkovými skly je uvnitř při 130 kmh hlučnější než Fabia 3 !!!
Flajzi
Ta poslední věta mě zaujala. Máš zdroj, odkud toto čerpáš nebo jsi to měřil ty sám? Jinak ty vrstvený akustická okna nejsou u Tesly příplatková, ale jsou v sériové výbavě, to jen technická.
N6600
Ptal jsi se, link jsi dostal. Jestli jsem Ti s nim rozkopal Tve babovicky, tak je mi to z hloubky srdce skutecne a uprimne u ***e. Tesla je sunt i v roce 2021.
eLzyx
to je auto určené pro US trh, TM3 z Freemontu se do Evropy nedostane
Anonym
Jakto? Já jsem přesně takovým z Fremontu jezdil po ČR.
eLzyx
protože TM3 a TMY se sem vozí už jen z Číny a čeká se na místní berlínskou produkci. A auta z Číny mají velmi dobrou kvalitu, na rozdíl od USA.
Sám mám TMS z Fremontu a nic moc, nějaké ty nedokonalůstky tam jsou ... ale je to už 6 let staré auto, navíc prvotina Tesly.
Anonym
prvotina Tesly byl Roadster z roku 2008, navíc postavený na základech Lotusu.

Protože Tesla uměla sama postavit tak dětskou tříkolku 😄
eLzyx
slovíčkaření. TMS je prvotina auta, které postavili téměř od základů celé sami. Ano, je tam dost dílů z Mercedesů, tuším že i Land Roveru atp.
Roadster byl spíše takový "rebuild" existujícího auta.
Flajzi
TM3 se tu stále vozí i z USA. Kamarád v září přebíral TM3 v Praze a byla z Fremontu, normálně se domluvil s prodejcem. Chtěl v ní baterky od Panasonicu.
N6600
Je to Tesla? Je. Je fuk odkud. Kvalita by mela mit nejakou standardni uroven at je odkudkoliv.
eLzyx
v tom případě ostatní evropské automobilky jsou taky křápy, protože na východních trzích prodávají auta s ošizenou bezpečnostní výbavou, ošizenými výztuhami a materiály karoserií.
N6600
Pletes si latrinu s vitrinou. To, ze mas modely pro lokalni trhy je neco uplne jineho, nez ten samy model, ktery je GLOBALNI a v ramci jeho vyroby mas zmetky.

Ale chapu, sunt, kdyz uz ho mas doma, se musi obhajit za kazdou cenu.
Flajzi
Hele, když si kupuješ auto, zajímá tě, v jaké kvalitě ho automobilka dodává na nějaký trh na druhém konci světa?
Mě tedy zajímá, v jaké kvalitě ho budu mít já, nějaký amík či číňan je mi u zadele, v jak kvalitním autě budou jezdit...
twistedTSD
No v čem asi, stačí se podívat na spáry nebo zpracování obložení a tak dále.
Manhunt.60
I chudák Doug, nadšenec do Tesly musel uznat, kolik vlajková loď Tesly má chyb a nedodělků 😄
Tak se prober ... a nebo ne, hoď mi sem nějakej naprosto zcestnej argument 😄
Kdokoliv kdo jezdil něčím lepším a pak si sedl do Tesly, tak ví, jak průměrnej interiér to má co se z hlediska kvality materiálů týče, jak nejsou schopni slícovat dva plechy správně...ale to tobě nevadí, protože Tesla je nejlepší na světě 😄
https😐/youtu.be/qen0ZlZM0ZA?t=1536

A tohle mě taky dost pobavilo...ale jo, ty mně budeš argumentovat, že to už má najeto 50tis a že je to vlastně starý a kdesi cosi 😄
https😐/www.autojournal.cz/…yvedlo-z-miry-2/
Anonym
50 tis je zánovní auto, na kterém nesmí být poznat ani žádné větší opotřebení, pokud to nemělo totál prasátko nebo to není vyrobeno z nekvalitních a ošizených materiálů.
Seděl sem v pár takových autech a byly jak když vyjely včera z fabriky
Manhunt.60
No zatím žádné vyjádření od zastánců Tesly 😁
Anonym
zpracování na úrovni chevy spark za 4-5x takovou cenu 😄
kuk
A přesto jsou na rok až dva dopředu vyprodaný. To nas3r3. Hehe 😁 :-!
Anonym
blbý co

Tesla v roce 2021 v ČR
253 ks registrovaných aut nových
129 ks ojetých

pro info, ryze fosilní duo Dodge/RAM (dříve jedna značka Dodge)
328 nových
770 ojetých

Zas EV fanatici prohráli s petrolheady, smůůůla.

Tesla navíc meziroční pokles, v 2020 měla 396 ks
Tak nezbývá než si pustit song "když se nedaří, co se dařit má"

Dodge/RAM měli v 2020 138 ks, takže nárůst 190 ks
😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄
twistedTSD
Což je nesmysl, prémiové sedany začínají níže.
jhamil
Známý kupoval na podzim novou Corsu, opravdu holý základ cena 315 000 a byl rád že je rád. Teď je nejlevnější 359 900 (protože se zdražovalo). E-Corsa je za cenu již od 779 000. tak a ted si teda vyber. Pokud někdo má na auto 360, tak asi těžko jen tak vytáhne dalších 420 000. Ale jo pokud na to někdo má, tak to vidí úplně jinak. Těch co řeší aby nějak vyšli je dost a nějaké elektro neřeší.
Anonym
Jak jde dohromady clovek který nemůže vyjít s někým kdo má 350 litrů na nové malé auto? Já tedy myslím že velmi slušné vyjdu, ale 350 litru na nové auto jsem v životě neměl.
rohYpnol
Jenže 99% je situace, kdy nemáš ani těch 360t. že.... Máš třeba 150 a zbytek jde na financování...
Adam Grufík
Jenom je jaksi rozdíl splácet 200 tisíc a 600 tisíc. S tím, že zbytková hodnota auta po deseti letech bude spíš na straně benzínu
jhamil
Prostě je důležité na to mít, vydělat na to. Někdo kupuje nové auto co 3 roky, protože si na to vydělá. Jiný si koupí auto nové a má ho klidně 15-20 let. Pokud je někdo nadšenec do elektro aut a má na to - tak si ho taky koupí. Všechno je to o penězích.
jam2015
Presne. U nás napr. Corsa skokom vyletela z 11 190 na 12 990 € a Mokka z 15 790 na 18 290 €!!
A toto je začiatok konca, kde na kare automotive sa zídu bossovia automobiliek a pohlavári z EÚ!
PowerHouse
Číst ty informace o pokroku EV je strhující.

Nyní sledujte CES.

Hodnocení pokroku podle mě
1) Toyota a její prototyp na solid state (jejich 14 mld USD + 20 mld USD od japonské vlády na solid state padá na úrodnou půdu).
2) Foxconn - spolupracuje s mnoha automobilkami a plánuje továrny po celem světe, i v Evropě
3) Dělí se Tesla a VW
xxc
Neviem, ci az taky pokrok je, pred rokmi sa dalo kupit Citigo, teraz je za tu cenu Spring 😄 Tie solid state su v nedohladne a vsetko predstavene bezi na beznych lion baterkach. Tovarni na auta je myslim dost. Mame nejake info o realnom pokroku? Co novy megane? Baterky od lg? Aky pokrok nastal za poslednu dobu? Ze zdrazeli tesla, id3 a id4? Europske Y v nedohladne.
Alfonz666
Největší *** co jsem tu za celou dobu četl
Anonym
Nebo si pan Půr opravdu pořídil Teslu 3 za vlastně vydělané a zdaněné peníze?
Othello
a nenabíjet v práci
Vít Ožana
a kdo jiný by to měl platit? Tesla nikomu auta nezapůjčuje a nikomu za reklamní články neplatí..
Ozzman
Predne je fajn autorova sebereflexe, jak pristupuje ke koupi auta - je to pro nej spotrebni vec, jako telefon… tam se i ja rozhoduji podle uzite hodnoty.

Co neni pravda - myslim, ze nejedna draha limuzina s osklivym naftakem umi na dalku vychladit stojici auto klimoskou. Navic ja i do spalovaku sedam v triku v zime, vyhrivane sedacky a volant jsou slusna nahrada , nez to zacne topit.

Tankovani - ja vim, ze se to da prezit, ale ja osobne jezdim skoro do prazdna, protoze mne vadi stavet na benzince a odkladam to 😁 Takze mne by opruzovalo i nutnost zastavit na ceste do Brna, otravuje mne to i se spalovakem, kdyz jsem linej natankovat predem 😁

Ostrava - Praha, kdysi za mladsich let jsem to dal s naftovou Lagunou za 2 a trictvrte hodiny a to sem musel i tankovat, protoze sem zapomel vzit v Ostrave 😁 Holt mladej a divokej..

Ja se jen zeptam na jednu vec, proc bych si mel vzit EV namisto PHEV, ktere nabidne to nejlepsi z obou pohonu 😊
xxc
Treba si vyskusat, toto je len take teoretizovanie 😄
Ozzman
Co je teoretizivani ? Muzes byt konkretni, ktery z bodu o kterych pisu je teoreticky ?
DonVito
Cestoval jsi nekdy elektromobilem?
Nebo jen teoretizujes? 😉

Teslou Model 3 se da jiste cestovat vyborne...
jirik_kirij
Hlavně na zadních sedadlech. Že?
Anonym
S Teslou necestujes. S Teslou se teleportujes. To je zážitek vymykající se běžné jízdě autem.
rohYpnol
Ano. Zvlášť zad.ní sedadla jsou Skutečný zážitek. I na cestě do kauflandu 😁 😁 😁 😒] :no:
Anonym
😄 😄 😄 😄 😄
Ozzman
Jezdil, ne dalku, ale jel a jak to prosim souvisi s jakymkoliv bodem, ktery jsem psal ? Muzes prosim rict, ktere me tvrzeni by se zmenilo z tech co jsem napsal ?
DonVito
Nabijeni s Teslou je naprosto bezproblemove, obzvlast na SC.

Mozna by bylo dobry vycislit tu casovou ztratu vuci vykonani potreby / kave.

Pro to je lepsi vlastni zkusenost...
Nebo musis znat nabijeci vykony.
https😐/ev-database.org/…Range-Dual-Motor
Ze je rychlost nabijeni 650km/h jsi vedel!??
Ozzman
Cetl si co jsem psal ? Nebo zase jedes to sve ?

Pisu, ze odkldam i tankovani spalovaku, pak dojizdim casto na rezervu a diky huste siti cerpacek, kde nabiju auto hned je to pro mne jednodussi. Pocit, ze si tohle musim hlidat je mi neorijemny, jel sem jednou dalku s nasim druhym autem s velkou spotrebou a malou nadrzi a taky mne to vytacelo to tankovani, asi tak.
DonVito
Je to prioritach.

S tvoji tankofobii (a dieselfilii) nelze jinak. 😁
Ozzman
Fobie je strach, já se dieslu nebojím 😒]
DonVito
Bojis se tankovani resp. nabijeni. 😉

EV je pro racionalnejsi lidi zrejme.

A pro ty co maji vic casu, evidentne.
Ozzman
No bojím… nebaví mne to 😁 zlaté staré Mondeo s 70litrovou nádrži, ta dojela až na jih Chorvatska 😒]
xxc
Ja tiez nerad tankujem a jedno z rieseni je nabit to doma. Minule som tiez siel na doraz, nechcel som s detmi stat niekde na pumpe. To ma vyznam na dlhych trasach, ktore ja robim minimalne. Samozrejme, kto jazdi kazdy tyzden dlhe trasy, tak je asi lepsie natankovat cestou a ist. Ale ist 2x rocne do Chorvatska, aby by som nabil a nebal sa radarov na dialnici 😄 A s tym kurenim, to akesi vychladenie auta bez klimatizacie mam aj na bmw, ale nepouzil som to ani raz. V podstate ani chladenie netreba velmi pouzivat, zato vyhrievanie auta pouzivam kazde rano. Urcite sa to da aj s dieselom. Lenze toto som nikdy nepochopil, preco nerobia aj bezne spalovacie auta s konektorom na wallbox, ked si clovek dokaze v mrazoch predhriat motor, dobit baterku a vykurit auto. To by eliminovalo dost vela nevyhod spalovacich aut.
DonVito
Pokud vim, tak ve Finsku to maj.
xxc
Tiez som pocul, ale u nas som to nikde nevidel.
Anonym
Nemůžu si vynachválit chlazení Priusu solárním panelem v létě. Máš pravdu s tím, že předehřev oleje by se často hodil. Jde doplnit z aftermarketu. Stejně tak jde doplnit remote engine start přes OBD2. Akorát do mého P406 jsem si ho musel dobastlit sám, protože OBD2 ještě nemá.
Anonym
Musím říct, že nabíjení na superchargeru bylo ze všech to nejdražší a poměrem cena/výkon nejhorší. Zlatej ČEZ u Kaufu. 55kW nabíjecí výkon a za pár korun. A hustá síť po celý republice.
Othello
... rychlost nabijeni 650km/h ? ....

To je furt tak pomalé ? Kde je ten obrovský pokrok EV ?

dyť rychlost čerpání energie spalováku je kolem 20 - 30 tis. km/h
Anonym
Spalovákem se taky cestuje výborně, zvláště tím od střední po luxusní třídu.

Ale chápu, že kdo jel maximálně ve Fabii , protoho je Tesla etalon ticha pohodlí.
Bohužel sou spalováky, které Fabii předčí zhruba 900x 😄 😄 😄 😄 😄
Anonym
S tím tankováním a dobíjením. To je nakonec taková přímočará samozřejmost že prostě když zrovna auto nepotřebuješ nebo si uděláš přestávku tak ho dobijes. Mě to tedy přišlo úplně jednoduché a neobtezujici. Kaufland je na každém rohu, zaparkujes, pripojis a za chvilku (v mém případě okolo 50 minut) máš dobiti do 90 procent a jedeš dál. Prostě no stress. Těch 90 procent je poctivých 550 plus km dojezdu. Nikdy jsem nezažil stres ani z dojezdu ani z dobíjení. Najel jsem během 4 dnů asi 1500 km. To je nasobne víc než jezdím normálně.
Já Prvni_1
To jsou furt stejny kecy.

Auto potrebuju, aby mi slouzilo. Bylo pripravene k jizde kdyz ho potrebuju, a kam potrebuju.
Kava v Humpolci muze byt fajn, jednou, kdyz se mi to hodi.
Prizpusobovat trasy a casy na cestu potrebam baterky proste neni normalni, neni to cesta.
A krome toho: vylez si nekdy na nejaky dalnicni most a sleduj toho hada aut. A ted si predstav, ze kazde z nich potrebuje na cestu z Prahy do Brna 50 minut stat u nabijecky...
Nejak vam to funguje, protoze je vas tak malo.
Anonym
Já nikoho nebadam ať si koupí EV. Naopak, nekupujte EV. Hlavně ne BEV. Ať z toho zůstane drahá hračka. Protože to je úžasná drahá hračka přinášející potěšení. Až to bude opravdu masovka (já jsem přesvědčen že nikdy nebude) tak se budeme mačkat u nabíječek a v nich bude chybět elektřina.
Ozzman
No tak to je stejne jako s tim spalovakem, obcas je hodim na tyden pred garaz, protoze se mi tam nechce zajizdet (tam bych mel mit nabijecku), u obchodu hledat ev misto taky neni vzdy ideal, tak to dam nekam, kde je volno a letim nakoupit 😊 Tohle by mne na EV asi vadilo nejvice
hugino
A čo keď bude tá nabíjačka pri Kauflande obsadená? Tak pôjdem ku Tescu ?50 min čakať na nabitie aby som došiel domov to čo je za pič...na ?Pán píše že cez noc si auto v pohode nabijem zo zásuvky.A keď bývam v paneláku na štvrtom poschodí tak vyhodím cez noc predlžovačku cez cestu a chodník na parkovisko a celú noc ho budem strážiť aby mi ho volaký magor neprestrihol ?Alebo si musím najprv dať postaviť dom s Wallboxom a až potom si kúpiť elektrospotrebič s dojazdom 600 km za 55 000 € +.Ja chcem počuť motor radiť a baviť sa jazdou a o tom je pre mňa automobil.Je diná alternatíva je HEV ale aj tá Toyote asi nepomôže lebo chcú v EU od roku 2035 zákaz predaja spalovacích motorov a Toyota ich v hybridoch predsa má.Takže 25 rokov niečo vyvíjali a aj tak im to nepomôže.EV je čistá utópia. 😄
Anonym
Vaše preference vám pane nikdo nebere.
Ozzman
Taky sem chodil jeden, co tvrdil, ze moderní auta by měla být jen elektrická a kdo nemá rodinný dům, auto by mít nesměl 😒] Já třeba naštěstí garáž u bytu mám, ale nabijí se tam maximálně dětská Toyota Tundra a té stačí 220 😁 To samozřejmě znamená, ze EV není pro vsechny
DonVito
Mel bys mit dieselovou detskou tundru.

Jeste by dite dychalo vycisteny vzduch.
😉

Promin, musim si rypnout. 😉
Ozzman
Bohuzel to nevyrabi, jinak by to byla jasna volba 😉 Hele vis, ze maˇ i benzinove auto zejo ? Nejsem uz primarne jen na naftu
DonVito
Vim, Renault :yes😒br /> Tak at jezdi.

Hlavne ta elektricka Tundra.
A bacha na pozary. EV casto hori. 😄
Ozzman
Taky nabijim jen kdyz to mohu kontrolovat a ne pres noc
traveldrive
Je to asi o zvyku. Moji známi pokojne púšťajú 3D tlačiareň na 40-hodinovú tlač aj na dlhšie. Ja mám pred tým rešpekt a dávam tlačiť radšej menšie veci, aby sa to vyplo, kým pôjdem spať. Ale raz to vyskúšam a postupne si asi tiež zvyknem nechať to pustené celý deň aj noc.
xxc
Presne toto su tie teorie, ked je jedna nabijacka obsadena, idem inde. Nepotesi to, ale svet sa nezruti. Inak neviem preco je take rozsirene strihanie kablov. Preco namiesto strihania predlzovaciek ludia radsej nepichaju gumy, alebo nelamu stierace a ini preco si toto celu noc nestrazia 😄
twistedTSD
To ti jako přijde normální natahovat kabel z okna?
rohYpnol
Proč zase lžeš s kecáš???

Dobíjení prostě JE opruz. Praha-Brmo-Ostrava prostě není mýtus.

Dojet z Brna do Prahy a zpět je běžná disciplína v našich podmínkách a do toho ještě řešit kde nabíjet a čekat půl hodiny hodinu je značně omezující.

Že takovéto omezování je pro EV zkratomozky díky jejich víře a zaslepenosti v pohodě, ok. Ale je to absolutně subjektivní.
eLzyx
proč EV a ne PHEV? Pokud kupuješ jezděnky, nebo máš auta dlouho, takže je pak musíš servisovat pozáručně, tak chceš EV. Proč? Po záruce nechceš řešit problematiku dvou pohonů. Tenhle servisák ti řekne, že PHEV nedělá, protože se v elektrice nevyzná, tenhle sice dělá autoelektriku, ale ne 400-800V, tenhle sice umí dělat i 400-800V, ale zase neumí servisovat spalovák. Raději jeden problém.
Ozzman
Zajimavy duvod - beru, ale asi je otazkou casu, kdy se rozjede servis i na hybridy v garazi v horni dolni. Pak bych napsal, ze jako rodinny univerzal ke tu jeste klasicky hybrid a tam je spolehlivost dost vysoka
rohYpnol
Ano, tohle vidím stejně. Když vidím ty PHEV kde je všecko natlačené na krev a není přístup k ničemu, tak servisovatelnost bude prostě špatná. A to nehovořím o závadách, kde to bude servisní peklo.

Jediné čemu celkem věřím je Toyota a HSD. S tím problém nemám. Jednak Toyota je kvalitní, jednak ten pohon mají napříč celou modelovou nabídkou a dělají ho desetiletí.
eLzyx
nevěřil bych tomu, že napíšu, že máš pravdu, ale ... máš pravdu. I s tou Toyotou. Za ty roky neznám žádný problém, žádné předčasné selhání hybridního pohonu. Za to s jinými automobilkami je to horší - odchází startérgenerátory, odchází klimakompresory (jsou jiné než na čistém spalováku), odchází baterie, odchází výkonnostně vyhnané a ekologicky svázané motory, které se navíc leckdy ani neohřejí a chce se po nic výkon (právě po 25km došla šťáva v baterce, kdy už letíš po okresce/dálnici a žádné postupné ohřívání motoru se nekoná), odchází dokonce pomocné elektromotory, baterie má extrémní degradaci (vycykluješ ji dříve než u toho full EV) ... kolem 200t km je z toho servisní peklo. I tou fyzickou přístupností k tomu či tamtomu dílu, aneb "ani očko nenasadíš ..."
JirkaVejrazka
"právě po 25km došla šťáva v baterce, kdy už letíš po okresce/dálnici a žádné postupné ohřívání motoru se nekoná". Pokud to vyrobce nema udelane uplne blbe, tak se vyhrivani samozrejme kona. Auto dokaze detekovat ze mu dojde stava a zapne spalovak o neco driv, postupne mu zvysuje limit otacek spolu s tim, jak se motor zahriva, zatimco primarnim pohonem zustava elektrika dokud spalovak neni dost zahraty.
DonVito
Je to tak i u koncernovych (VW) hybridu?
JirkaVejrazka
Popravde receno, nevim. Snad to nemaji udelane blbe 😊 Na to by asi dokazali odpovedet treba kesumb nebo Mr.Murphy.
jam2015
Ty ,,skoro do prázdna" si priprav peniažky na zadreté čerpadlo!!
Erik
Já dal tu trasu Praha - Ostrava - Brno - Praha, plus další ježdění, při pobytu na Moravě, na jednu jedinou nádrž, celkově jsem najel přes 1200km, Audi A4 1,9 TDI. Tankoval jsem opět až v Praze. A to jsem jel svižně, obsazení auta 5 vyžraných dospělých a žádné courání po dálnici devadesátkou.
Cesta do Chorvatska, kde se jede ustálenou rychlostí po lepších dálnicích, Praha - Split, 4,4 litru nafty/100. Možná by to šlo i lépe, kdyby část cesty neřídila manželka. Škoda, že už audinku s tím úsporným TDI nemám, bohužel nic nevydrží věčně. Tohle s žádným EV ještě dlooooooooho nezažijete.
WinDiesel
... hugo je wůl
a redakce by měla tento "článek" označit jako placenou reklamu
!!!
Hanba redakci Auto cz
Já Prvni_1
A jeste k tomu hloupou reklamu.
traveldrive
Pozri sa do zrkadla. Ale nezľakni sa, lebo tam tiež uvidíš vola. A poriadneho.
Ji/Ri
To, že ho tam vidíš ty, neznamená, že ho uvídí i on.
Vít Ožana
Už hodně let nemáme v 3fázových zásuvkách 380, ale 400V!
Anonym
To nevadí.
narona
Většinou ano ale já jsem loni naměřil na jedné fázi u nás v Liberci jen mezi 218 a 224 V. No máme to z prvorepublikového trafa 10 kV tak nevím jestli to není tím 😁 Každopádně v mém okolí má většina garáží sdílené elektroměry a rozpočty se dělají buď prostým vydělením a nebo podle 5A elektroměrů ze 30. let. Tak že v tomto stavu nabíjet elektroauto je utopie.
eLzyx
a ta elektroinstalace nejde v garážích předělat? Nebo to máte památkově chráněné? Ptám se proto, že jsem do garáží na panelovém sídlišti 400V tahal a nebyl problém. Mám tam celkem 4 garáže. V každé z nich bych byl schopen čerpat 3x10A (nejnižší tarif), tedy nějakých 7kW, což na 0,1C dobíjení běžného EV stačí. Šlo by si i příkon navýšit na 3x16A, tedy 11kW.
narona
Ano, jde natahat každému extra hodiny, ale to je investice kolem 25 tisíc plus roční poplatky za hodiny. Navíc máme nízký rezervovaný příkon, na 42 garáží jen 3x 16 A. Takto si podle starých hodin pouze rozpočítáváme náklady podle vyúčtování ročního za všechny garáže.
narona
a málokdo vlastní soláry tak kdo vyrobí těch 15 TWh navíc? Je to cca 25 % současné roční produkce v ČR. A Dukovany rozšířit se nechce 😁 😁
fahrenaufderautobahn
Je to cca pravda. Jen 15TWh je trochu přitažený za vlasy, i kdyby všechna auta byla na elektřinu, bude to míň. Pak 15 TWh není ani cca 25% výroby ale tak 15-20 podle roku, je to možná 25% současné spotřeby. A pak víc než 15TWh se ročně vyveze.
twistedTSD
Argumentace vývozem je přece nesmyslná, zavíráme uhelné elektrárny a máme propojený energetický trh, kdy se vždy nějaké přebytky vyvezou.
kuk
Ještě víc nesmyslnější je tak oblíbená fóbická argumentace 10 Temelínama a blekoutama. S naší předimenzovanou páteřní sítí a energetikou jsme za vodou. Lol. 😁 :-!
Bojkas
Sranda je, že čistý roční vyjít elektřiny je 14TWh. :yes:
Anonym
Kolik to bude, až vypneš uhelky a doslouží reaktory v Temelína a Dukovanech? Bude chybět 25 TWh?

Počítej, eurosoudruhu, počítej 😄
Flajzi
Až se vypnou uhelky a jaderky, budeš mít tady blackout ať už s elektromobilama nebo spalovákama. Prašť jako uhoď.
S autama se přestane pak jezdit úplně, protože ani spalovací auta se neobejdou bez elektřiny při výrobě a distribuci paliva.
kuk
Počítač kraviny, na celej autopark osobáků v ČR bude stačit jeden Temelín, tedy 15 kWh. Přesně tolik už 20 let s prstem v nose vyvážíme. 😁 :-!
Emel
15kWh, jo? A jak to vyvážíme, v AAA baterkách?
Anonym
soláry nic nedávaj, jestli ti to ještě nedošlo.

Včera soláry vyrobily 0,451 GW, fosilní zdroje 36,620 GW

Asi takhle 😄 😄 😄 😄
narona
Však na to právě poukazuju! Navíc ne všichni žijí v RD že...
Freddka
“Elektromobilita je podle mě pragmatická volba a obstojí sama o sobě.”

Moje rec.

Ostatne Elon Musk rika to samy, ze pro Teslu by bylo idealni prostredi bez dotaci, protoze by stejne jako nyni prodali vsechno, co dokazou vyrobit, a dalo by jim to jeste vetsi naskok pred konkurenci.
rohYpnol
Nebýt dotací, tak Tesla dávno zbankrotovala. Dávno.
kuk
A obří GM nezbankrotoval… eeee počkat von zbankrotoval a stát potažmo daňový poplatníky to stálo několik miliard GM znovu vzkřísit a zachránit. Lol miluju ty kecy vod troubů co vědí totální houno. 😁 :-!
Pokud Tesla dostává dotace tak dostává úplně stejný dotace jako každá jiná automobilka či firma v USA, takže se ptám kde je ta extra výhoda? Dolož to. :-!
Já Prvni_1
A podle toho vypadaji i ty clanky.

A po hrichu i prilehle diskuze.

Ten pan je stizen klasickym prozrenim, jakych jsme tady v 70 letech videli stovky, tisice.
Poucen krizovym vyvojem, prozrel.
traveldrive
Ja tu vidím skôr niekoľko konzervatívnych jedincov, ktorí nie sú schopní vstrebať jednoduchý fakt prechodu zo spaľovacích motorov na elektrické. Niečo ako konskí pohoniči, ktorí nechceli položiť konské opraty a vidly na hnoj. 😉
adamzprahy
No dobře, ale to není důvod vydat takovéhle žvásty jako článek na odborném webu.
DonVito
A jsou mistni redaktori schopni napsat neco smysluplnejsiho o EV?
Ti co vybiraji clanky o cenach nahradni baterie?
hobit
Divil abych se zasmál 😄 😄 😄
Naštvat auto.cz odborným webem je nejlepší vtip co jsem slyšel.
twistedTSD
Přecházej, na co chceš. Já přejdu podle toho, jestli to pro mě bude výhodné. Což není.
kuk
Spalováky a rakovinomety jsou stará ideologie. Tak je to v pořádku. Stará ideologie jde do hrobu. Sbohem a už se nevracej. 😁
Anonym
rozhodně kecale

Tesla 2021 v ČR
253 ks registrovaných aut nových
129 ks ojetých

pro info, ryze fosilní duo Dodge/RAM (dříve jedna značka Dodge)
328 nových
770 ojetých

Zas EV fanatici prohráli s petrolheady, smůůůla

prodeje mluví o přesném opaku, než cintáš, fanatický elektrožvanile

Tesla navíc meziroční pokles, v 2020 měla 396 ks
Tak nezbývá než si pustit song "když se nedaří, co se dařit má"

Dodge/RAM měli v 2020 138 ks, takže nárůst 190 ks
😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄
kari.laz
To je hodně silná káva. Asi jak když soudruzi vysvětlovali, jak bude komunismus skvělý. Úplně stejně je pojatý tento článek. "Vsechno" horší ale okecám to tak, že to vlastně vůbec nevadí a ještě z toho udělám výhody. To není popis zkušeností a informace o provozu elektromobilu, to je normální smrduté okecávání toho, co stejně všichni vědí a co je pro toho autora čistě subjektivní. Celkem mě mrzí, že až mají potřebu takovýhle odpad vůbec publikovat.
Anonym
V tom článku není vůbec nic takového. Jsem možná slepý nebo nechápavý, ale v článku vidím jen popis objektivních faktu. Někomu prostě ta omezení vadí a někomu nevadí. Proti těm omezením je řada výhod. Někdo je jako výhody nemusí vnímat. Ale článek bych opravdu střízlivým pohledem paušálně neodsuzoval.
šofér
Tak zaprvé by mne zajímalo, zda to má pan Půr "za své", nebo na firmu INFO.CZ, což ? Pokud se totiž ohání Octavií za 1,2 míče, tak tu snad žádný majitel na RČ v ČR nevlastní. A druhák- už vidím, při dnešních cenách elektřiny jak při dalším rozvoji elektromobility bude zaměstnavatel zadara nechat své zaměstnance dobíjet své soukromé kočáry. Zatím to čtu jako ideologii.
eLzyx
se mi stačí mrknout přes plot k sousedovi. Stojí tam Octa RS, ve fullu, kupovaná jako soukromé auto. Ta přes milion šla.
A není jediný, v ulici má RSko ještě jeden a ten ji taky nemá jako služebák.
kari.laz
Vidíš, jak máš rozumné sousedy, to oni při pohledu přes plot k tobě říct nemohou 😒] 😁 😁
Anonym
vidíš, u nás v ulici je jediná RS, cca 7 let stará.

Jinak samé závnovní BMW, Audi, Hyundai, LandRover, Oktávky, Scaly, Fabie, a ojetý fordy, alfy, seaty, mitsubishi, kia a vw.

A to tam sou domy, jejichž současná trží cena je cca 7-18 mega 😄 😄 😄
Mikesus
A co má být. Dnes kdejaký byt v Praze ma stejnou nebo větší hodnotu. To moc vypovídající není
Anonym
Za 18 mega je byt pod Hradem ve Sněmovní 😄 😄 😄
Nebo Staré město a Malá strana, na sreality je tam takových bytů do 20 mega asi 10.

Tak bydlí celá Praha vid a 70% česka, že jo 😄 😄 😄
Mikesus
Psal jsi 7 až 18M. Já bydlím na okraji Prahy a ceny tu jsou aktuálně 10M za 3kk. Takze do intervalu 7-18M se v pohodě vejde naprostá většina Prahy
Anonym
Tady sou ty vily za 18 hned 3 a dalších cca 5-6 baráků za cca 9-11 😄
eLzyx
7 mega stojí i můj barák v cikánově ...
Ale zpátky k příspěvku - moje reakce byla na "Pokud se totiž ohání Octavií za 1,2 míče, tak tu snad žádný majitel na RČ v ČR nevlastní.". Chtěl jsem tohle vyvrátit.

Pokud si tu budeme poměřovat sousedy, tak jeden tu má i Lamborghini Huracán. Kupované soukromě, firmu prodal. Další tu má 911, pravda postarší, ale ...
Olítaných BMW, Audi je tu přehršel.
rohYpnol
Ano jsi slepý. Negativa se relativizují. Když je něco náhodou neprospěch EV tak to je klasicky označeno - tohle nevadí...

Naopak z věcí co problém nejsou se problém dělá. Viz třeba bufík. Jaké krvavé peníze?? Ano, něco to stojí. Ale ve srovnání s předraženými EV?? Tam příplatek v řádu pár desítek tisíc směšný.

Nebo že bufík spaluje palivo... Probůh no a co? Vždyť ta spotřeba je fakt nula nula nic.!!!
kari.laz
Přesně to mám na mysli. Všechno co je horší se zbagatelizuje a nebo se snaží vymluvit že to je vlastně výhoda. Prostě slint, nic více tenhle článek není. Ono topení z bufíku vadí, že spotřebovává palivo, ale Elektro topí asi ze vzduchu. Místo, aby obhájil, proč mu nevadí to či ono, co je stále u leketro horší, tak to otočí naprosto naruby a horší to vlastně není a snaží se nás přesvědčit dokonce o opaku.
rohYpnol
Ano. Klasická manipulace a demagogie. A palcovači tady zase jen rozdávají dislike aniž ny měli jediný argument k věci 😒]
Flajzi
Bufík má u mne černý puntík, že když zapomenu vypnout časovač a začne ráno topit v garáži, tak jednak je to nedýchatelný smrad a hlavně ten smrad se dostane do auta a načichne mi interiér na 2 dny. Furt na to vypnutí časovaše musím myslet při parkování v garáži.
U EV je to fuk, tam nezávislé topení může kdekoliv.
A také bufík neumí chladit, u EV tohle velmi oceňuji, že sedám v hicech do vychlazeného interiéru a o nic se nepálím.
adamzprahy
Objektivní to určitě není. Ani jsem to nedočetl, to se nedá. Abych byl konkrétní, níže jsem vypsal dva nesmysly, po kterých tomu článku nehodlám dávat více času a pozornosti…
twistedTSD
Tak fakt to není popis objektivních faktů, prostě klasická obhajoba své garáže.
traveldrive
Vidíš iba to, čo chceš vidieť.
rohYpnol
Přesně tak :yes:
Ozzman
Nevidím to tak tragicky, ale vesměs to na mne taky působilo tak, že ty negativa vlastně tak moc nevadí... jasné, já to chápu, když si kupujeme auto, tak jsme si taky vědomi negativ a před kamarády je málokdo z nás řekne a nebo řekne, ale to auto s těmi negativy akceptujeme, je to taková soukromá cost X benefit analýza 😁

Pokud by toto bylo napsáno na blogu, nemám s tím žádný problém, takhle to trochu vypadá jako zdejší test Škodovky, která i když je dražší, má horší podvozek a odhlučnění, tak je vlastně lepší, protože má větší kufr a škrabku... 😁
kari.laz
Asi tak nějak, tohle mělo být na mojeauto.
Zajímalo by mě, jesi by takhle vzala redakce článek z mojeauto třeba od nějakého zarytého "staromilce " kde by opěvoval své spalovací auto a ideálně s manuálem a to vše naprosto nekriticky, protože on to tak cítí, stejně jako tenhle elektromaniak
Ozzman
Jo, byl tu Barikův Rolls, ale na rozdíl od jeho vystupování v diskuzích tak recenze má solidní 😊
kari.laz
Jenže to je takové raritní auto
TM3 je čistá masovka. Asi jako kdyby vzali recenzi Octavia 2.0 TDI 110kW T a autor všechny přesvědčil, proč je diesel v každé situaci lepší, proč MT vždycky lepší a podobně a ještě by t byl nadpis "nejčastější mýty o dieselech s manuálním řazením, aneb jakmjs se šeredně zmýlil"
Anonym
Taky to byla jediná recenze z mojeauto.cz na titulce za roky 2020/2021.

Tak kdo má na serveru čtenářskou recenzi Rollsky vid.

Filip Turek sem nechodí a ostatní majitelé mimo ty co to půjčují na svatby a do filmů s tím prakticky nejezdí. Já už s tím najel stejně jako s BMW 650 😄

Jinak díky za uznání, články psát umím, vzhledem k tomu že už sem jich pro různé weby a nejen automobilové napsal tak cca 150, tak bych to asi trošku umět měl.
Anonym
Dyt GreenDeal není nic jiného než zelená nebolševická ideologie, pracující s těmi samými principy, co rudí stalinističtí bolševici.

Vše spasí pavěda, nad tu není, poručíme větru dešti, uděláme novou, lepší společnost a změníme svět. I když o to nestojí, tak důležité je co si myslíme my - strana, vláda, pavědci - tady německé, francouzské a další neobolševické vlády, co si tak stydí říkat a maskují se za liberály a piráty, pavědci - dotování samozřejmě a vlemi dobře dotování - takže zpívaj jak brusel a aktivisti žádaj, a samopzřejmě pomatení aktivisti bez technického vzdělání
Ozzman
Green Deal v jeho podstatě není nic špatného, je to soubor obecných myšlenek, které nejsou vlastně vůbec špatné, horší je to, jak to někteří berou a implementují. To bude průser....

Já jsem osobně byl na uzavírání Green Deal přítomen, většinou se tam akcentovalo menší plýtvání potravinami, kratší dodavatelské řetězce (farm to fork), snížení chemie do půdy v návaznosti na udržitelnost a kvalitní potraviny - tady jen říkám, na to si vzpomeň, až Andrejko bude zase vystupovat proti GreenDealu, jakožto jeden z největších výrobců zemědělských umělých hnojiv 😁 Ale jemu jde o občany 😁
Anonym
To sou miliony stran kydů o ochraně přírody a reformě zemědělství, realit aje že sou dál megalány, bez hnojení ani ránu, protože by padly výnosy z půdy o 40-60% (bez hnojiv), kolik kde zrušili meliorací, kolik revitalizovali rybníků, mokřadů, kolik rozbourali betonových koryt a umělé manipulace vodních toků, kolik zbourali skladů a odvezli vybetonovaných ploch aby se mohla vsakovat voda atd atd

Nikde nic není vidět.
Ozzman
Jojo, kecy a kecy, ale my si to tady v ČR stejně děláme po svém... to se shodneme, opatření na udržení vody minimální, ale dotace na nové traktory, to je fajn 😊 Proč se taky snažit, když velká část pozemků je jen v nájmu a po nás potopa? 😁 Smutný ,ale pravdivý obraz...
hugino
Tak ten volant je totálna katastrofa to je z ktorého storočia.To auto je celkovo dosť škaredé a drahé.Za tie prachy mám nový Mercedes C v AMG pakete alebo BMW 3 v M pakete to sú autá za 55 000 € a nie tento ELEKTROSPOTREBIČ.
traveldrive
Tak potom vyhoď ten vysávač, mixér, vŕtačku a všetky ostatné elektrospotrebiče doma a prejdi kompletne na benzín, keď ti tá elektrina tak strašne vadí.
Othello
Nešikovný návrh. Je přece obrovský rozdíl jestli elektromotor napájíš z baterek anebo z rozvodné sítě
traveldrive
Ty nemáš vysávač na baterky, aku vŕtačku a tak ďalej? Si 100 rokov za opicami, kámo. 😉
Othello
Mám, na menší práce.
Ale když potřebuju výkon řeší to jen 230 V, nebo ještě lépe 3f 400
Anonym
Elektrika na pohon domácnosti nebo i topení je v pohodě.

Na pohon aut mimo město není v pohodě.

zejména, když ty auta nejsou z čeho nabíjet, nebot vadí plyn, jádro a uhlí a OZE jsou úsměvné šmejdy pro neobolševické utopisty, které v zimě absolutně nefungují a JSOU NAPROSTO ZCELA ZAVISLE NA VYKVECH POCASI!!!!!!!!

ALE NAPROSTO.

Takže spoléhat se na ně jako na páteřní zdroj energie může jen naprostý idi*t!!!!
traveldrive
V pohode len na to, čo sa ti hodí? Kto zaviedol také pravidlá? Ty si mi iný frajer...
Anonym
Jen na to, kde to dává smysl. A ut je to výhradně přeprava ve městě, tj busy, rozvážkové dodávky, taxíky jezdící výhradně město a městská autíčka pro barbínky co nevystrčí nos z prahy.

Ostatní užití je nesmysl.
xxc
A ten M paket je naco dobry? Minule sused pristavil, pozeram, pekne, kupil Mkove BMW a pozeram lepsie a mal tam 2.0 diesel 😄 Aspon oznacenie mohol odstranit.
eLzyx
také považuji tahle "M, AMG, RS, ST, EVO ... ) cinkrlátka na socka motorech za trapné. To je ještě trapnější jak jezdit v Dacii.
Ozzman
A kdyby se to nejmenovalo Mpaket, ale třeba... ja nevim sport paket a dostal by si za to Mnárazníky, prahy a kola, protože se ti to prostě líbí, tak ti to vadit nebude ? Je rozdíl M paket a M model...je to marketing automobilky, nic víc.
Manhunt.60
To těžko vysvětlíš někomu, kdo je schopnej si splést sousedovic Mpaket 320d s M3 😁
Ozzman
Jo, to psal vlastně XXC, to mi nedošlo...😁
xxc
Veď keď sa mu to páči, nech si to dá, ale nejak to ospevovať, nechápem. M model je drahší a to už fakt radšej teslu na bežné jazdenie za tie peniaze.
Ozzman
No tak to já radši M3
eLzyx
to záleží na tom s jakým motorem je to spjaté. Rozhodně bych z toho vyškrtal všechny ty základní diesely. Ale byl bych asi i tvrdší. Nic, co má pod 2/3 výkonu vrcholového modelu by nemělo mít nárok na "sport paket". Proto mi 320d M paket přijde ... no, raději fakt jezdit v té Dacii. V té si aspoň na nic nehraješ
Ozzman
Tak já nevidím problém, když chci hezčí nárazník na 320d, ale lepit na to znáček M3 je jiná liga.
Manhunt.60
Proč by sis nemohl udělat hezčí auto, když to automobilka oficiálně nabízí? Ano Mpaket dělá daleko hezčí auto, ale rozhodně si to nehraje na M3. Pokud máš aspoň trochu přehled o těchhle autech, tak víš, jaký je v nich exteriérový rozdíl.
To že si někdo nalepí na 320d GT M3 badge a Mková zrcátka, je samozřejmě úsměvné 😄
Nicméně ani na ježdění v Dacii nevidím nic trapného. Pokud někdo nemá dostatečný finanční příjem a chce nové auto, tak je to jasná volba. Naopak mi přijde trapné to takto prvoplánově odsuzovat 😉
eLzyx
to je právě to, vizuálně to auto vypadá na 600PS, ale pod kapotou klepe 150PS diesel. A je jedno jestli jde o BMW, Mercedes, nebo třeba Volvo, které pro jistotu "R" modely zrušilo úplně a tak ta cinkrlátka lepí na cokoliv.
Manhunt.60
Hezčí nárazník a hned to vypadá na 600PS ? I když to má jednu schovanou koncovku výfuku a malé brzdy ? Tak dobře ...
eLzyx
fakt nejsem chodící auto-encyklopedie a 95% lidí také ne. Prostě když to vypadá sportovně a pak tam klepe diesel, je to trapné.
Mig_35
Sorry ale třeba u BMW s výjimkou dejme tomu sedmickove rady nevím o žádné, kde by M paket nebyl prakticky nutností. A M paket je geniální v tom, že vypadá dynamicky ale ne pubertálně. Třeba nová M3/4 je ba můj vkus fakt přehnaná. To by na 320D vypadalo opravdu trapne. Ale normální M paket je v pohodě…
rohYpnol
Opět jen sepsána pohádka 1000 a 1 noci o lepším světě :no: :no: :no:

Neustálé omlouvání negativ. Pořád dokola...

Běžně jedu a přestávky dělám po ca 300 km. Půl hodiny čekat na nabíječe prostě JE opruz. Je to omezující. Je to otravné. A ne že není.

Stejně jako řeči o tom že život s EV je v zimě příjemnější. Ne, není. Má to své výhody. Ale taky nevýhody. Spalovák se prostě prohřeje. Teplo si drží. Je to stejné jako teplo z elektrického přímotopu nebo z krbu. Ano, přímotopy topí hned. Ale tam výhody končí.

Prostě samé kecy a neustálé pohádky... :no: :no: :no😒br />

P.S. Jen palcujte vy chudáci bez argumentů 😒] 😒]
kuk
Lol, ty už slušně blouzníš. Zoufalství se stupňuje. :-!
adamzprahy
Rychle jsem to prolétl a ač mám větší zkušenosti pouze s PHEV, tak tohle je jen provokativní extremismus. :no: :no:

Shrnu to na dvě velmi zkreslené informace v článku😒br />
1) Zima s EV není problém za předpokladu, že má auto tepelné čerpadlo a má na parkovišti přístup k dobíjení. Ani BEV zatím standardně tepelné čerpadlo nemají, takže spotřeba je v mrazu o desítky procent vyšší než při +15 C.

2) Dobíječky v ČR. Přepočet na EV je nevypovídající, když jich tu jezdí nejmíň z EU. Dobíječek je tu zoufale málo. V největším OC v ČR (OC Chodov) jsou dvě místa po dvou nabíječkách. Směšné. Zkuste dobíjet někde v centru Prahy na veřejném místě…poradím, nenabijete. Jediná venkovní nabíječka je snad na Karlově na místě kde permanentně stojí ignoranti se spalováky. Otevřete si mapu dobíječek na západ od nás a pak porovnejte ČR. Nikdo soudný nemůže říct, že jich je tu hodně.

Zbytečně polarizační článek, teď se tu budou všichni akorát hádat. :no:
hobit
Jsi se, řvou že je elektromobil sušárny jen ti co v něm nikdy neseděli a vůbec netuší co to elektromobil je.
Tenhle článek je přesně o tom, že když si to auto pořídil tak po několika měsících naprosto změnil názor a zjistili, že většina těch lži Na internetu a v diskuzích jsou opravdu jen lži.
99% lidi co si elektromobil půjčí a krásu v něm alespoň 14 dní ten názor tiskne změní.
To zbývající 1% si půjčí "parodií na elektromobil" (jako například Nissan Leaf bez tepelného čerpadla a termomanagementu) pak je jasný že výsledný pocit je negativní.
Anonym
😄 😄 😄 😄 😄

Vtip roku
Tom Pro
Poslouchej. Koupil sis auto ktery zacina od 1,3 mega. Jsi za vodou, mozna to nevis ale jsi. Pokud muzes splacet auto, ktery bude stat za deset let polovic a ty si mega v minusu, tak jsi milionar. Mezi nama jsou ale lidi, je jich asi 80 procent, co maji vycvachtany auto od 50tis kč do 300tis. Co bys doporučil jim s tim romantickym prerodem na elektro. To jsou pribehy do cerveny knihovny s nadpisem “ sereme na lidi”
rohYpnol
Normální člověk má jezdit přece sochou nebo počkat 20 let a koupit si za 20 let vrak auta s dojezdem 25 km ...
Katikakus
...opravdu velka hromada propagandistickych sr4cek, kterou nam tu autor serviruje. :no:
Arese
...jeho subjektivní spokojenost s jeho EV ze srdce přeju. Ovšem jen za podmínky, že nějaký bruselský zelenorudý byrokrat nebude EV vnucovat i lidem, kteří EV nechtějí a kteří si naopak chtějí užívat jízdu v normálním spalovacím autě!
Mokrous
"Pokud evropský průmysl inovativní nebude, nebude jej žádná škoda."

Bravo, Vladimíre Iljiči! Však mi jim ukážeme, jak se dělá pořádná kolektivizace...
Martin Smolka
Zajímavé, když se tu nakydá hnůj, ze to nikam nedojede, na což jsem přišli tim, že jsme jeli spalovákem, tak se tomu tleská. Jakmile ale někdo napíše holá fakta je to placená reklama a kdoví co ještě 🤦🤪😁
Ozzman
Spíše je to subjektivní recenze, kdy uživatel nevýhody akceptuje a vlastně mu nevadí... men na mém autě jeho nevýhody taky vadí míň, než se mi líbí jeho výhody a proto jsem si ho koupil... to neznamená, že ty nevýhody nemá a nemá se o nich psát.
Mikesus
Jak psal ozzman. Ten článek je z pohledu majitele, napsaný trochu nešťastně. Ukazuje to, ze se s EV dá žít, ale v některých věcech nepohodlně, I když to možná tak nepohodlné není jak se někteří snaží v diskuzi zveličovat.
Je to prostá zkušenost majitele, jeho pohledu a jeho druh použití. A pak tu jsou lidi v diskuzi, kteří musí za každou cenu bojovat proti EV, jinak by ztratili tvář.
Ozzman
a taky lidi, kteří musí EV obhajovat, jinak by ztratili tvář 😁 A proto redakce tyhle články publikuje, protože je jistota husté diskuze = prokliky, reklama, penízky... good job ! 😁
Mikesus
O takovým člověku vím jenom jediným. Kdežto tady zdruhe strany v diskuzi jich nepočítám hned 5
Ozzman
Tady zatím ano, ale jindy a jinde je jich mraky 😊 A neboj, článek vyšel včera večer, ještě příjdou.
kari.laz
Protože diskutovat o autech je tu čím dál tím těžší, když je těch zajímavých čím dál tím méně a tak se tónů zvrhává jen na diskuzní přestřelky několika táborů. Za chvíli dozná tento web úpadek návštěvníků i diskuterů, což už podle mě i částečně nastalo. Když už nebude o čem číst a pak už ani konfrontace v diskuzních táborech, návštěvnost upadne.
twistedTSD
Přesně tak, chodím sem poslední dobou méně a pomalu se mi plní hate-list, protože mě nebaví číst pod každým článkem něčí fanatické výplody a flamy o tom, jestli do zapomnění míří ICE nebo EV. Konstruktivní debatu o autech aby člověk pohledal.
kari.laz
Spoustu diskutérů zmizelo a přibylo celkem dost trollu , často multinicky. Podivej se jen na tuhle diskuzi, kolik tu je nových, nebo hodně mladých nicku. Střídá se to tu jak ponožky. Diskuze značně upadají kvalitativně a hodně i kvantitativně. Když už je nějaká bujará diskuze, je to z poloviny "plevel" a zbytek je souboj táborů, hádka dvou lidí, nebo nesmysly a těch pár, co zbude je dobré si přečíst. Jde to tu z kopce jak na černé sjezdovce.
Anonym
Nejdýl ze všech sem tu já, v létě 22 let 😄
kari.laz
By ti měli dát památeční hodinky 😁
Anonym
To by mohli, památeční medaily 😄 😄 😄
gil54
Já jsem několikrát zkusil diskutovat o kladech a záporech EV, třeba i pro specifického uživatele. Už to nedělám, vždycky jsem dostal takovej neobjektivní kartáč, že to již nedělám. Jakmile jsem zmínil nějaké negativum bylo zle.
Málo kdy se odhodlám něco napsat, agresivní reakce se mnohdy už dočkám i na nezávadné neelektrické téma.
Tak si raději v diskuzi většinou jen čtu, přínosné diskutéry napočítáš tak +/- na prstech rukou.
twistedTSD
Nejsem z těch, kdo si každoročně stěžují na upadající úroveň diskuse, ale tohle je extrém. Škodolibost, arogance, neochota respektovat druhý názor (a opakování pořád stejných tezí jistou osobou). Jeden už nemá chuť se snažit o normální diskusi, pořád ten samý boj o jedinou pravdu.
MOJE JMÉNO
Dal bych přednost nové Octavii před 3 roky starou Teslou a vůbec bych nad tím nepřemýšlel.
To vytopení vozidla po ránu v elektroautě je dle autora prý zdarma, na rozdíl od bufiku... :no:

Velmi tendenčně, neobjektivně a zaujatě napsaný článek.
Myslím, že nikdo nezpochybňuje veškeré výhody eaut (a že jich málo není!), ale v dnešní situaci jsou a ještě dlouho budou baterie nejslabším článkem řetězu ze samé podstaty.
I kdyby, čistě hypoteticky, byla vyvinuta baterie o velikosti běžného akumulátoru, která by měla dojezd 700km při dobití v rámci 10min, uvědomuje si tu vůbec někdo, jakým proudem by se musela dobíjet? Pro lepší představu - Jedno cca sedmitisícové město by muselo na těch 10 min. vypnout spotřebu.

Proto si myslím, že eauta budou ještě hodně dlouhou dobu sloužit movitým dobrodruhům, nadšencům a snobům, kteří dají přednost výhodám eauta před praktičností a hlavně okamžitou použitelností. Jediný trend, který poslední dobou vnímám jako životaschopný, je myšlenka pronájmu snadno uživatelem vyměnitelných baterií na dobíjecích stanicích. Tohle je jediné, co mi zatím dává smysl. Bude to však za této podmínky vše, jen ne levné ježdění. A když si vzpomenu, že dodneška nejsou sjednoceny ani konektory k mobilům, už vidím, jak se domluví celý svět na shodné zaměnitelné platformě 😒]
MS-sport
Na dálnici i na silnicích první třídy to elektrický vozítko z pouti brzdí provoz.
Ozzman
to spíš brzdí majitel, který přeci nemusí řešit nabíječky, tak aby dojel 😁 ale za tohle EV nemuže... ja taky někdy jezdim na dalnici stovkou, aby to moc nežralo 😁
MS-sport
😁 :yes:
Anonym
Tak to jsi nepotkal v mne v TM3. V životě bych do sebe neřekl jakou rychlostí budu schopnej jet po silnici, když tak rychle nejezdím ani po dálnici. Jenže jeď pomalu když za 2 vteřiny jsi na 50 km/h a za další 2 vteřiny na 90 km/h a za další 2 vteřiny....
Manhunt.60
Nedokážeš se kontrolovat? Pak bys neměl jezdit po veřejné komunikaci ...
Anonym
Kdyby se to dalo zařídit podle tebe, byly by silnice úplně prázdné. Mohl bych ti široce povyprávět o předjížděčích mého Priusu, ve kterém striktně dodržuju rychlost. Navíc, v obci dodržuju rychlost naprosto zásadně vždy a v každém autě. Taky z toho byl jeden trouba na větvi, v obci jsem ho chudáka blokoval 50kou a když mě chtěl hned za obcí předjet tak jsem polechtal plyn a on zmizel jako malá tečka ve zpětném zrcátku. Nebral to borec moc dobře. Asi ten svůj diesel šel pak prodat.
Ozzman
Jej... to si mi vnukl myšlenku, nezkusíme ještě poměřit Prius s dieslem? :-! Klidně i z té padesátky, abychom nemuseli zase ujíždět té namachrované Fabii na dálnici, jako minule 😁
Anonym
Určitě, ale nalepím si na palubku žlutý lísteček s nápisem "Vypni ECO vole!"
Ozzman
To si vypl tím ,že si dal plnej plyn, Jirka ti to vysvětloval, tak žádné výmluvy 😁 Já si nezapnu sport, slibuju....
Anonym
Jirka to vysvětloval ale ne úplně správně. PWR je opravdu pružnější. Jasně, že plynem ECO přetlačíš, ale chvilku vezme, než to Prius pochopí. Pojďme testovat bez "omezovačů".
Ozzman
Na te dalnici by ti to stejne nepomohlo mi ujet 😁 Ale s mym dieslem to budes mit tezsi 😁 Hlavne z te padesatky za obci 😁 My uz to totiz kdysi zmerili 😁 Vybral sis špatnou disciplínu, Hamuna byl chytřejší a závodí jen na semaforech z nuly 😁
Anonym
Ten tvůj diesel má nějakých 140kW ne? To musíš vyhrát v každém případě.
Ozzman
132.. já vím, proto se ptám, co to bylo za diesel, kterému si natřel, dnes má většina dieslu 100-150kw, tak čemu si to ujel ?
Mikesus
Z 0 na 50 prohrál i s tou tvojí 1.8 HSD. Tak se bát nemusíš, kdyz jen polechtas plyn. 😄
Ozzman
On ale mluví o 50 + 😁 A prohrál sice měřením jo, ale prohra byla o prsa korejské modelky :-!
Mikesus
Jen si sport zapni, aspoň to bude linejsi ten vytocenej diesel. 😒]
Ozzman
😒] 😁 otáčky, otáčky, otáčky ! 😁 😁
Othello
odbočoval k baráku ?
Anonym
ano, 3x a pokaždé v jiné vesnici.
Ozzman
A to byla rotačka 66kw tdi? 😁 jako kdyby si napsal ,že si mu ujel ze semaforu do 50ti, tak ti věřím, ale z 50ti to musel jet na spotřebu 😁
Mikesus
Polechtat plyn znamená co? Že ho dáš na podlahu?
A jak víš, že měl diesel, kdyz byl za tebou?
Othello
možná to byl autobus ? 😄
Mikesus
To mne nenapadlo. Nebo kamion s navesem? 😒]
Ozzman
Musel to byt diesel ! To je idealogicky 😁
Anonym
Musel to být diesel, protože statisticky.
Ozzman
a co to bylo za auto? Nebyl to třeba Tranzit? 😁
Anonym
Takové něco jako Sharan, ale možná od Fordu, nevím přesně. Jak tou Teslou kolem něj proletíš, nestíháš si všimnout 😄
Manhunt.60
Tak proletíš kolem něj, nebo mu ujedeš, když je za tebou? Sakra Romane.
Ozzman
Jestli starej Sharan či Galaxie, tak to klidně mohla být ta TDI rotačka, pak si mu asi ujel právem 😁
Mikesus
Pockej. Tka mluvíme tu o priusu jak si mu ujel a teď najednou ho predjizdis s teslou?
Manhunt.60
Já si myslím, že Roman celou dobu mluví o tom, jak mu ujel v Tesle, kterou měl půjčenou. Jen teď do toho začal motat, že ho vlastně předjel.
Ozzman
Já myslím, že Roman si popletl co se mu v noci zdálo, ale to nevadí 😁
Anonym
Chlapi, jel jsem před ním a on mě dojel a já mu ujel. To prolétnutí okolo byla nadsázka, asi jsem to měl víc zdůraznit. Pořád tady mluvím o TM3.
Ozzman
Mluvíš o Tesle, ale původ příspěvku byl, že se to stává v Priusu, mohu citovat

"Kdyby se to dalo zařídit podle tebe, byly by silnice úplně prázdné. Mohl bych ti široce povyprávět o předjížděčích mého Priusu, ve kterém striktně dodržuju rychlost. Navíc, v obci dodržuju rychlost naprosto zásadně vždy a v každém autě. Taky z toho byl jeden trouba na větvi, v obci jsem ho chudáka blokoval 50kou a když mě chtěl hned za obcí předjet tak jsem polechtal plyn a on zmizel jako malá tečka ve zpětném zrcátku"

Já tám vidím, že mluvíš o Prisus, jestli si ujel v Tesle nějakému obyčejnému diselu, tak tomu se tu asi nikdo nediví 😁
Anonym
V tom jednom stejném příspěvku mluvím o dvou různých faktech.
1. O těch, kdo předjíždějí můj Prius
2. O těch, které jsem vyškolil Teslou
Četli jsem to teď znovu a myslím, že jsem to napsal správně.
Anonym
To je nepřenosné. Zkus si to v TM3 udělat.
kari.laz
Asi bych zde nezabrušoval do toho, kde jsi si to udělal 😁
Ale už vím, že tě Tesla oslovila jinak, než by se od auta čekalo 😁
Anonym
Vtipné, no ale směješ se tomu jenom sám.
eLzyx
s tím 50 v obci v Tesle a za mnou le*** na nárazník, vyčuhovači, vyblikávači ... naprosto běžné. Přitom jezdím 53, což je reálně 53. A pak přijde značka konec obce a ztrácí se kdesi v dáli za mnou.
Manhunt.60
Tak to je správně že dodržuješ rychlost, minimálně v obci.
Jen mi přišlo vtipný, že se ti nedaří jet s autem pomalu, když zrychluje na sto za 4,5 vteřiny ... 😁
Anonym
Nevím, čím jezdíš, ale třeba bys chápal kdyby sis na pár dnů půjčil Teslu. A věděl, že ji musíš zase vrátit 😒
Manhunt.60
540i, zrychlení stejné jako v Tesle, kterou popisuješ. Nicméně jezdil jsem i auta daleko výkonnější....prostě se stačí jen krotit, pokud to má člověk v hlavě v pořádku ...
Anonym
To máš těžké. Já 99 procent svého řidičského života dodržuju rychlosti a i když jedu 90 tak mě předjíždí jeden za druhým. Pak si jednou dvakrát za 30 let v Tesle trošku rozjedu a okamžitě na mě vyskočí v diskusi mravokárce a psychiatr v jedné osobě. Smůla no.
Manhunt.60
Díky tvé upřímnosti ti to ale prominu. Kdyby jsi s tím jezdil delší čas, tak ti ani nepřijde, že jde o něco "rychlejšího".
Anonym
To si taky myslím.
kari.laz
Roman se jednou svezl v T3 a užje svědek elonův. Dej si pozor ať tě nenavštíví někdo z amway, mohl by jsi to zkusit a stát se svědkem elonovým a svědkem amwyovým v jedné osobě, když ti stačí tak málo, jsi evidentně skupina s nejsnažším prahem ovlivnitelnosti
Anonym
Vypadám jak svědek Elonův? Odkud jsi na tohle přišel? Kdybys řekl, že jsem svědek pana Toyody, tak bys měl téměř pravdu. Elon Musk je jeden z lidí, kterých vystupování a chování se mi velmi příčí. Přesto se mi krásně jezdilo v TM3. Nespojoval bych to s Elonem Muskem. Víš, že žárovku taky nevymyslel Edison? Přestože dodnes máme závity E(dison).
kari.laz
Ano, od doby co jsi se svezl v TM3 tak nad to není. Alespoň tak to tu neustále prezentuješ
Anonym
Tak se taky svez a potom mi konkrétně vyargumentuj, jak jsem hloupý. A nejlepší auto všech dob se jmenuje Toyota Prius. TM3 je skvělá, ale Prius je nejlepší. Stačí to abys mě přestal nazývat svědkem Elonovým? Oslovuj mě raději "debile", to mě tolik neuráží.
Mikesus
To je běžně chování teto skupiny diskuteru. Něco se ti líbí a hned tě onalepkujou něčím, čím nejsi. Argumenty chybí, zkusenosti taky, ale přesně ví jak to v reálu je.
kari.laz
Přečti si jeho absolutně nekritické, oslavující, někdy mám až pocit božsky opěvující rekce na TM3 potom, co se v tom jednou svezl. To není o tom, že se mu to líbí, to není ani že by tomu fandil, to je na hranici fanatismu
Mikesus
Kdokoliv jed epodle předpisů, tak dnes brzdi provoz. Stačí jet chvíli 90gps a uvidíš co uděláš za kolonu.
KANKUNEN
že nebudou jezdit žádné staré auta, než kupovat po osmi letech baterku je lepší koupit nové auto. A taky se nebudou kupovat šunky za 400t, ale lepší auta za mega.
Mikesus
Pravda. Žádné vylítané jedovaté diesely bez filtru, se zaslepenym egr atd.
twistedTSD
Co my slušní lidé s benzínovými youngtimery?
Flajzi
Slušní lidé s benzínovými youngtimery jsou v pohodě, protože zákaz se bude týkat prodejů nových aut, ne provozování již prodaných aut. 😉
kari.laz
což bude jen prvotní fáze, než začnou lokální uzavírky, mýta a jiné poplatky prakticky znemožňující provoz spalovacího auta.
Flajzi
Může být. Když už bude možnost v klidu provozovat bezemisní dopravní prostředky, tak za smrad by se mělo platit, když to nebude nutnost, aby jsi se někam dostal.
Anonym
Přesně tak. Jen zelený bolševici a elektrofanatici tvrdí, že se spalovákem budeš moci jezdit bezstarostně dalších 40 let.

Budeš - na Sibiři a v Africe.
Tady faaaakt těžko.
Flajzi
No jako fakt bych nechtěl, aby tu jezdili běžně 40 leté nebezpečné polorozpadlé kraksny, to fakt ne. (Pokud to tedy není udržovaný veterán) To už ani dneska nechci. Takže za mne cajk. 😉
Anonym
Ale jistě že zákazy se budou týkat i ojetých aut. Rakousko už to připravuje a omezení samozřejmě chystaj mnozí další.

První přijdou nová auta, hned po nich se vrchnou na ojetiny. Je totálně naivní si myslet, že ojetiny nechaj dojezdit bez omezení a spešl daní. Na to zapomen.
Flajzi
Máš více informací k tomu Rakousku?
Co se týče ojetin, pokud projde STK, tak nevidím jednak důvod, proč by nemohly tyto ojetiny nadále jezdit a jednak u nás je to naprosto neprůchodné, vzhledem ke kupní síle. Politici jsou volení, takže pokud by se objevila strana, která by si dala za program zrušení takovéhoto případného omezení, tak vyhraje tady volby. 😄
Emel
No protože pokud vlády nechají ty ojetiny dál jezdit, tak to bude řešení typu "vlk má pořád hlad a koza ukouslou hlavu" 😄 .
Flajzi
Nesouhlasím. Není potřeba cokoliv dál dělat, přirozený cyklus obměny vozového parku se o to postará. Nebo myslíš, že teď nefunguje? Jezdí tady pořád stejné množství Škodovek 120L, Žigulíků, atd. jako v 80. letech?
Emel
Jenže pokud zásadně zdražíš nový auta, tak ti vyschne zdroj. Pokud třeba zakážeš prodej nových spalováků a EV nebudou mít pořád očekávané parametry, tak je to holt motivace držet v provozu staré spalováky.
Poznámka pod čarou: doteď jsem vždycky měl motivaci auto vyměnit... nová generace aut byla lepší než ta předchozí, líbily se mi nový prvky výbavy, větší výkony. Ale posledních pár let mám pocit, že nový auta i poměrně zhýčkanému uživateli už celkem nic nepřináší... jen stojí víc peněz, motory jdou naopak do kytek... takže já si protáhnu užívání současnýho auta.
Flajzi
A jak víš, že za 10 let nebudou mít očekávané parametry? Už dnes EV předčí spalováky prakticky ve všem, má to i věci, které spalovák nemá. V podstatě jediný parametr, který tomu chybí (rychlost nabíjení to není, to vidím ze své zkušenosti) je dojezd (resp. kapacita a cena). A když kouknu 10 let zpátky, tak kde byly elektriky tenkrát? Dojezd něco přes 100 km a po dálnici jsi nedojel na jeden zátah ani z Plzně do Prahy. Když jsi před 8 lety chtěl použitelné elektroauto, tak prakticky jediné použitelné EV bylo Tesla S a X za 2,5 milionu a výš. Dneska už tutéž použitelnost máš v autech, které jsou kolem 1,2-1,5 milionu.
Takže jsem optimista a za 10 let uvidíme.
Emel
Vem si, jaký jsou nejprodávanější auta v Evropě... před krizí a pandemií třeba
https😐/www.best-selling-cars.com/…ling-car-models/
V tý top 25 jsou jen dvě trošku dražší auta - Tiguan (#5) a MB-C (#24). Myslím, že kdybys udělal průměr ceny, tak ti vyjde něco jako 400tKč za ten rok 2019.

No dobře, jasně, uvidíme... stejně nic jinýho dělat nemůžeme. Můj dojem je, že aktuální tlaky na zdražování a přechod na EV povedou prostě k dalšímu stárnutí vozového parku... a že pokud bychom to mysleli vážně s ekologií, tak by bylo potřeba přidat represe na stará auta. Ale možná to vážně nemyslíme...
Anonym
Kdyby se to myslelo vážně s ekologií tak by se
1. přestala podporovat všechna řešení, kde se čerpá z baterky do baterky, do další baterky a do další baterky
2. výrazně by se znevýhodnila těžká auta, například podle poměru hmotnosti auta k hmotnosti osob, které dokáže převézt a to bez ohledu na druh pohonu, pokud by náhodou neumělo jezdit výhradně na vlastní obnovitelný zdroj
3. podporovalo by se to, aby auto sloužilo 20-50 let za rozumné náklady na údržbu
4. zakázalo by se vyrábět vodík z energie získané z fosilních paliv
Jinak to není ekologie, ale ekonomické zájmy skupin.
Flajzi
Kdyby se to myslelo s ekologií vážně, tak se vrátíme ke koňům, zrušíme letadla a lodě se zmenší a vrátí k plachtám... 😉
Anonym
Kdyby se to myslelo vážně, už léta by se řešili zásadní ekologické pršvihy typu oceány a moře plné plastů, zamořený Aral, z něhož sole a jedy vanou až do Himalájů, kácení pralesů, komerčnost zboží a různých cetek, které se navíc vozí přes půl světa, lety zbohatlíků a barbín 12x ročně do dubaje atd atd

Proč nejdou po tom? Pořád kecy o autech, proč se neudělá zákaz letů nad xy tisíc km ročně nebo jich zdanění. 3x ročně let ala Duzbaj zdarma, od čtvrtého přirážka 30%, od třeba osmého 65% a od třeba 15tého přirážkla 300%??
Kdo zatěžuje planetu at platí ne. Ekoheslo.

Co na to zelení eurobolševici?
Flajzi
Tak jednak ten průměr je ošidný. Přece jen Golf můžeš mít "od" 580 tisíc, ale co jsem tak někde četl, tak jen asi 2% prodejů se motá kolem základní ceny. Takže průměr může být klidně kolem 750-800 tisíc. U takové Dacie to samozřejmě je níže, to je také fakt.
S tím tvým odhadem 400 tisíc tedy nesouhlasím, troufám si tvrdit, že průměr bude výrazně výše.
Nicméně to je jedno. Přiznám se, že netuším, kam tímto příspěvkem míříš. Ty už znáš ceny elektromobilů za 10 let? Nebo jen naivně projektuješ stávající situaci do roku 2032, protože se domníváš, že svět se nikam za tu dobu nepohne?
Emel
Dneska ano. Protože to velké zdražování už začalo. Po faceliftu 2017 nestál Golf 580, ale 410.
A podívej se na další auta za Golfem - Clio, Polo, Fiesta, Tiguan, 208, Sandero, Captur... až na Tiguan to jsou všechno levná auta.
Já se nefixuju na to "za deset let". Formou emisních pokut jsme promítli ekologickou zátěž do ceny auta - v ceně běžné Fabie 1.0TSI je 95.000 emisní pokuta. Takže pokutujeme moderní Euro6 litr v lehkém autě, ale nijak neřešíme auta na cestách s průměrným stářím 15+ let... a růstem cen třeba té Fabie naopak lidi motivujeme, aby tou starou šunkou jezdili co nejdýl.
Přitom - emise CO2, skutečné emise, jsou přímo úměrné spotřebě paliva. Kdybys chtěl opravdu promítnout ekologickou zátěž z emisí CO2 do nákladů na provoz, mohl bys to udělat 1:1 formou uhlíkové daně z litru paliva... a bylo by to fér - jen poněkud politicky nepohodlné.
Flajzi
OK. Tomu co píšeš rozumím. Ale stále nechápu, proč jsi tady uvedl ten žebříček nejprodávanějších aut. Jaký argument chceš tímto podpořit nebo co s tím má společného elektromobilita?
Emel
Protože cílem EU je snižovat emise, přitom ale nejvíc postihuje auta, která naopak jsou potřeba pro ten tvůj přirozený cyklus obměny - proto ten žebříček, aby bylo vidět, že Tesla 3 je asi fajn, ale je to z pohledu trhu okrajový segment... a že pokud má ten cyklus obnovy fungovat jako dosud, tak bude potřeba hledat alternativu k těm levnějším autům.
Flajzi
A já se tě ještě jednou ptám, ty víš, jak bude vypadat trh s novými auty za 10 let, že tu taháš z klobouku Teslu 3 z dnešní nabídky? Opravdu si myslíš, že svět se za 10 let nikam nepohne a nabídka aut bude za 10 let stejná jako dnes?
Snažím se ti vysvětlit, že předvídat trh s auty na základě dnešní situace a nabídky je prostě nesmysl.
Emel
A já ti říkám, že ten problém začíná už dneska, ne až za deset let. Už dneska utahujeme šrouby novým autům, ale skrz STK nám projde cokoli... a přesně tahle kombinace lidi motivuje nový auta nekupovat. Říznout do toho je politicky ožehavé... ale podle mě to bez toho nedává smysl.
Flajzi
Mluvíš ale o něčem jiném a pak do toho vytáhneš cenu TM3. 😄
Jinak co si budeme povídat, moc lidí si do soukroma nekupuje nová auta. Většina lidí si kupuje ojetiny.
Já povídám o tom, že vytahovat dnešní ceny a dnešní šíři nabídky EV a aplikovat to na situaci za 10 let je nesmysl.
Emel
Většina lidí si kupuje ojetiny... a co budou za těch deset let kupovat a v čem jezdit, to závisí na tom, co se dneska (nebo za pár let prodá).
Flajzi
Co budou za těch 10 let kupovat? No opět ojetiny jako dosud. Pokud se tedy ekonomicky nezvednou, že by si koupili nové auto (stejně jako dneska, pokud na to máš, tak si koupíš nové auto, pokud chceš za to ty peníze utratit).
Emel
...a pokud těch ojetin bude málo nebo budou drahé, tak prostě lidi protáhnou ten cyklus obměny a v důsledku bude na cestách víc starých aut a emise klesat nebudou.
Flajzi
A proč by mělo být ojetin málo? Firmy jedou pořád, operáků a leasingů je stále dost, aby pak vychrlili dostatečné množství ojetin a z Německa bude také dostatek ojetin.
Teď je sice chvilková krize, ale to není způsobené menší poptávkou, ale problémy ve výrobě (manželce třeba nabídli novou Q7 až na rok 2023). Až se to vyřeší, výroba pojede dál.
Emel
Myslím, že ani prodeje, ani ceny se už na úroveň let 2015-2019 nikdy nevrátí.
Flajzi
S tím víceméně souhlasím, že nedosáhnou tak velkých prodejů, ale výrazně dramatický pokles nečekám.
Doteď jsme doma (a ve firmě) točili nová auta po cca 4-5 letech, protože po 100-120 kkm se začnou objevovat problémy a auta začnou vyžadovat větší servis. Ale co máme na zkoušku EV, tak po 100 kkm (a 5 letech) to auto jezdí pořád stejně jako nové, téměř bez servisních nákladů a baterka má tak malou degradaci, že zřejmě baterka fyzicky přežije auto samotné. Takže s příchodem elektromobility i my zřejmě zpomalíme s obměnou aut a pokud to takto bude dělat většina firem, tak to bude jedním z velkých faktorů, co způsobí menší prodeje nových aut.
Anonym
jsou komenty zdejších stálých bavičů na téma placené reklamy. Smiřte se s tím, že ten chlápek na to auto měl a pořídil si ho. Popsal vám, jak se mu s ním jezdí a jednoznačně objektivně. Brečíte buď z ideologických důvodů a nebo si nechcete přiznat, že máte ve šrajtofli jen vítr.
Ozzman
objektivně vůbec ne, na blogu či na moje.auto by to byla super recenze... objektivní není zlehčovat nevýhody, protože autorovi nevadí.
Anonym
Ctrl+f, slovo "nevadí" se jako první najde až v tvém komentu.Kde autor něco relativizuje, zlehčuje nebo zamlčuje nevýhody? Můžeš prosím citovat? Mě totiž až zaráží, že všechno co tam čtu jsem zažil Deja vu. Kdyby takhle objektivně ještě někdo popsal Prius, ach jo.
Ozzman
Jistě, uvedu ti pár příkladů, ale prosím hlavně DonVita, to není výtka k Tesle, ani k EV, jen důkaz subjektivity článku. Prosím všechny nadále o objektivní diskuzi, nikomu EV neberu, hodnotím text.

Vezmu to podle těch bodů článku😒br />
1 - nikam nedojedeš:

Autor píše, že se mu nikdy nestalo, že by pro něj někdo musel jet nahodit auto diesel agregátem, ale pak píše "dyž jsem dorazil na nabíjecí stanici ze 400 kilometrů dlouhé služební cesty (většinou po dálnici) se zbývajícími 13 procenty baterie. Poprvé je to trochu nepříjemný pocit, ale brzy si uvědomíte, že to je dost" - tato situace by mne dost stresovala, když mám 13 % baterky mobilu a jsem někde mimo nabíječky, snažím se telefon dát do úsporného režimu a radši jej nepoužívat, protože chci zůstat dostupný třeba pro každý případ. Omlouvat si to tím, že je to vlastně dost... ano, je i u toho mobilu, ale co ty víš, kdy se stane nečekaná situace a nebude to stačít.

2. Počkej až bude zima a budeš jezdit v kabátě:

Tady autor dost zapomíná, že stejně umí fungovat mnohé spalováky i v případě chlazení, výše máš důkaz, že to umí i "malé" SUV od BMW (x1 tuším) a další nesmysl : "Někteří z vás namítnou, že mají v autě nezávislé topení, za nějž zaplatili krvavé peníze. To ovšem spaluje palivo, takže to rozhodně není žádná hitparáda." - Autor jaksi pozapoměl, že ta Tesla taky vytápí baterkou, která mu vezme "palivo" a když to vytápí ze zásuvky doma, to je jako mít zaparkované auto na benzínce, taky si bude brát na vytápění benzín z benzínky, ale podstatou je, že v obou případech to něco spotřebuje, ať už EL, tak benzin/naftu. Dále jak někteří píší v diskuzi, stání v mrazu mimo nabíječky u spousty EV aut opravdu znamená pokles baterky..

3.Fakt se mi nechce trávit hromadu času na nabíječce😒br />

Tady je celý odstavec o tom, že vlastně nabíjení nevadí, nebudu ho sem vkládat, jen tahle část : "Když jedete trasu Praha-Brno, byl by hřích se nezastavit na nabíječce u sjezdu na Humpolec. Hromada nabíjecích míst nejen pro Teslu. To kafe, které budete pít 10 až 15 minut, bude znamenat pořádnou porci kilometrů navíc v bateriích. A u toho protáhnete tělo." - Tady je to čistý alibismus, že to vlastně nevadí... no autorovi ne... mne by to třeba vadilo, když pospíchám, nebo jedu dálku a kafe mohu pít i za jízdy, proč trčet u Humpolce a alibisticky si to omlouvat tím, že si protáhnu tělo, to udělám až já chci a né když to chce auto 😁

a poslední blbost je s temi nabíječkami, čím více bude EV aut, tím více budeš hledat místo
Othello
doplním😒br />
- když jsem dorazil na nabíjecí stanici ze 400 kilometrů dlouhé služební cesty (většinou po dálnici) se zbývajícími 13 procenty baterie. Poprvé je to trochu nepříjemný pocit, ale brzy si uvědomíte, že to je dost.
(přiznává že je to opruz, jen si na něj časem zvykl)

- U „rychlonabíječek“ trávím čas minimálně, není to třeba. Děje se tak jen při delších cestách, což je mimochodem velká výhoda Tesly...
(není to velká výhoda, je to jen trochu menší zlo než u jiných EV)

- Někteří z vás namítnou, že mají v autě nezávislé topení, za nějž zaplatili krvavé peníze. To ovšem spaluje palivo, takže to rozhodně není žádná hitparáda.
(nezávislé topení stojí krvavé peníze, ale elektromobil je jistě zadarmo. A elektřina na jeho vyhřátí je taky zadarmo)

- Nepotřebujete dobíjet 30 minut, ale stačí vám klidně udělat dvě zastávky, jednu na 10 a druhou třeba na 15 minut. Děláte tak zastávky podobně jako třeba s benzínovým autem.
(Těch 10+15 = 25, tak co tím rozděleným nabíjením ušetřil ? Že musí nabíjecí proces včetně vyhledání nabíječky opakovat dvakrát ?)

- Když jedete trasu Praha-Brno, byl by hřích se nezastavit na nabíječce u sjezdu na Humpolec...To kafe, které budete pít 10 až 15 minut, bude znamenat pořádnou porci kilometrů navíc v bateriích. A u toho protáhnete tělo.
(Opravdu je jízda v elektromobilu tak náročná že už po pár desítkách minut je nutné zastavit, vypít kafe a protahovat tělo ?)

- Mimochodem těžko se něco vyrovná pocitu, kdy si přes noc nainstalujete novou verzi systému a ráno máte citelně lepší auto a nové funkce.
(dovedu si představit hromadu věcí které přinášejí mnohem lepší pocit než zrovna tohle. A o citelně lepším autě se dá taky pochybovat. Zvýší se kapacita aku přes noc o 30% ? Naroste počet sedadel, nebo třeba objem kufru ?)

- Prostě jet elektromobilem delší trasu je víceméně radost
(ano, vypijeme u toho sedmkrát kafe a ještě si pokaždé pěkně zacvičíme)

- Vždyť to vůbec není zelené a jezdí to na uhlí: Tohle je mýtus, který je ovšem do určité míry pravdivý.
(tak je to mýtus nebo pravda ???)

podle mě je článek hodně demagogický, byť se snaží tvářit objektivně
Anonym
Ozzman se snažil objektivně vypsat, co se mu na článku nelíbí. Ty až přehnaně tlačíš přes opačný okraj. Například

Prostě jet elektromobilem delší trasu je víceméně radost
(ano, vypijeme u toho sedmkrát kafe a ještě si pokaždé pěkně zacvičíme)

To je pěkně hloupé. Většinový názor je, že na dlouhých trasách jsou přestávky doporučované. Spousta lidí ráda někde zastaví. Někdo pokoukat do regálů, někdo po architektuře, někdo po přírodě, někdo si zdřímnout. A ty to zde ironizuješ.
Ozzman
Jo, vesmes mas pravdu, ale co je to delsi trasa ? Praha - Brno jsou 2 hodiny jizdy a to neni preci nutne stavet, kdyz jedes 1000km, pak si zastavim treba 2x i ja, zalezi cim jedu a jak se mi chce na wc 😁
Mikesus
On je rozdil jak daleko jedeš. Kdyz jedu 2000km trasu, tak se standardně po 2 hodinách stridame v řízení a máme tma tu 10-15 minut pauzu. Ale stacilo by to na další 2 hodiny na dalnici?
Pak je tu ale trasa třeba 500-600km, to jsou cca 4-5 hodin cesty a to zastavím zridka, nebo nemám čas řešit pauzu na tankování.
Anonym
2000 km jet v kuse, i se střídáním řidičů je úplně mimo rámec mých představ. Takovou trasu bych jel tak 4 dny s přespáním vždy po 500km. No a těch 500km jede Tesla na jedno nabití. Spíše bych ale volil 1-2 malé přestávky takže bych dojel tak s 40 procenty baterky do cíle.
Mikesus
Bezne se to jezdilo cca 20-24h podle provozu. Kdyz se spěchalo, nejdelší přestávka byla na tankování a záchod a zajelo se to za 15 hodin. Ale nutno uznat, že v Německu se využívala maximální možná rychlost.
Ozzman
Přesně, přeci nechceš tvrdnout 4 dni na cestě, když už se mužeš koupat 😁
Anonym
1. 13 procent je cca 50km. Často jezdím Peugeotem se svítící žlutou a to ani 50km nedá. Takže podle mě, je to opravdu dost. není to žádný stres. Ke Kaufu dojedeš vždycky. Kolega s TM3 dojel k nabíječce s 1 procentem, sledoval jsem ho na mobilu a měl jsem z toho docela vítr. To už by se dalo kritizovat jako zlehčování.
2. To je ale opravdu relativní. Jistě že mnohé spalováky to umějí, taky to mnohé neumějí. U nás před barákem stojí ze 40 aut jedno takové, borec má asi v VW Webasto.
3. Opakovaně a konzistentně zde píšeš, že by ti to vadilo. Já bych takovou přestávku udělal jistě i se spalovákem, takže fakt nevadí. Umím uznat, že tobě vadí.
4. Ano, toho se bojím. Až budu mít EV já, tak se už budeme mačkat.
Ozzman
1. 50km v roce 2022 se spalovákem, kdy je benzínka v ČR v každé horní dolní je ještě v pohodě, zvláště, když to někde znáš. Ale třeba někde jinde v Evropě, kde je benzínka co 40-60km na dálnici bych si tohle netroufl ani se spalovákem, to je o hubu... sám jsem kdysi za studentských let s Mondeem MK4 díky blbosti, že jsem nenatankoval kdy to šlo dojel asi 20 km na dojezd 0, bylo to v Bavorsku, všude zavřené čerpačky v neděli po 6 večer na okreskách a ja to doklepal do Žel. Rudy... už nikdy více.

2. Ten kdo má 1,3-1,5M na Teslu, má jistě na Pašíka s Webastem 😊

3. Tady jsme ve shodě, proto ti ukazuji, že je to subjektivní pohled majitele.

4. Jo a pak přijede nějakej Ozzman a dá ti na tu nabíječku naftový auto 😁, protože jinde nebude místo 😒] :-! Ale ne, to nedělám, jednou jsem zaparkoval u Alzy motorku na EV nabíječku, protože to bylo blíž ke vchodu a u vchodu jsem ji nechat nechtěl 😁
Mikesus
Ad 1. Pamatuji, kdyz jsem jel na sicili do vnitrozemí. V Itálii mají skvělé značení, že ti u každé benzinky napíšou, za jak dlouho je další. No a tam jsem jel, malá benzinka zavřená a u ní cedule s další benzinkou za 120km. A to se vyplatí.
Ozzman
Jojo... a teď si představ, že dojedeš k nabíječce podle cedule a ona bude offline 😁 To je přesně ten důvod, proč si na rezervu dovolím jezdit jen v okolí, kde to dobře znám a jen v ČR. A i v noci v ČR je problém, dost benzínek mimo dálnice zavírá, V zahraničí je to jak píšeš, dostkrát tě svede cedule benzínky mimo dálnici do vesnice, kde je offline 😁
Mikesus
Na druhou stranu zavřená benzinka je větší šance než zavřená nabijecka. Tam kromě technivke poruchy není důvod ji vypínat.
hobit
Až na to že nabíječek je mnohokrát víc než čerpacích stanic na benzín.
A jsou daleko blíže u sebe než čerpačky.
A úplně v tom nejhorším případě, vždycky blíž než čerpací stanice bude nějaký dům (restaurace, nebo cokoli jiného) se zásuvkou na 230 V. Kde stačí dát majiteli 50 Kč a za 5-10 minut máš nabito tak aby jsi dojel k nejbližší nabíječce.
Emel
V ČR je 1125 nabíjecích stanic a 3974 veřejných čerpacích stanic (info někdy z léta https😐/www.auto.cz/…e-jen-0-5-140317)
Anonym
Přesně tak, jsou to jen lži a účelové manipulace, neeskutečné takhle lhát o tom, že je tu víc nabíječek jak čerpaček
Anonym
Na základě 4 denního života s TM3 ti musím sdělit, že kecy o tom jak dáš někomu 50 a on ti vystrčí z okna prodlužovačku jsou naprostý blábol. Takhle to v životě nefunguje a fungovat nebude. Kvalifikovaným odhadem bych řekl, že bude potřeba X/5 nabíjecích stanic (je jedno kde jestli doma nebo u Kaufu), kde X je počet registrovaných EV.
Anonym
Prostě lhaní.

Zazvoníš na někoho v půlnci a on ti ochotně vystrčí z okna prolužku a nechá tě 3 hodiny nabíjet 😄 😄 😄 😄
A otvřených oknem v -15 mu tam bpůjde krásně mráz vid.
HAHAHA

to abys mu místo těch 50 dal tak 500, protože než dotopí to co mu tou škvírou uteče, to bude skara drahý při současných cenách plynu, uhlí dřeva a elektriky.
Ale většina lidí ti ani neotevře nebo tě pošle do *** 😄 😄
Nebo ani nejsou doma.
Ozzman
No ale je to krasnej novej level alibismu ne ?😁
Anonym
Fascinuje mě , co lidi dokáží vymyslet na obhajobu.

Nabíjet nevadí, protože přeci zastavíš na čůrání (co když se mi nechce) nebo si přeci dáš kafe (co když h nepiju nebo mám rád kvlaitní brazilskou kávu a ne močku z benzínky).
A ted ještě argument, že ti každej ochotně vystrčí kabel oknem 😄 😄

Ještě by mohla přijít nějaká barbína, že nabíjet 30 minut či hodku neva, že stejně musí očekovat instáč a postovat selfíčka a stories, a že by tak stejně musela zastavit 😄 😄 😄 😄

Tohle je vrchol prostě.
Ozzman
Teda zazvonit mi v 11 vecer s tim, ze si chces dat trochu stavy z moji zasuvky, tak te poslu kamsi… 😁 to snad nemyslis vazne…
Emel
No kamarád takhle dostal v rámci nějaké promo akce půjčený elektromobil a jel s rodinou někam na Moravu... samozřejmě z původně indikované rezervy dojezdu 30km bylo za nějakou dobu 0 a za nějakou další dobu -10, původně plánovaná "záložní" nabíječka neměla správný typ konektoru, tak skončil s prodlužovačkou na Benzině... přes tu prodlužovačku tam těch 15km dojezdu nebo kolik ládoval snad půl hodiny 😄
To byly asi ještě docela dřevní doby 😄
Emel
Ty nejsi vůbec připravený pomoci bližnímu 😄
Ozzman
Ale jo, Donvitovi bych prodluzku natahl 😁 Hlavne ten co by chtel dotankovat bude pravdepodobne ten stejnej dobrak, kterej bude hlaovat pro zakaz meho spalovaku 😁
Anonym
HAHAHA

S ochotou čechů tě někdo nechá nabíjet u sebe doma 😄 😄 😄 😄 😄 😄
Ty si věřím kámo, neskutečná naivita.

A nabíječek je víc jak čerpaček? Fakt? Já mam v dosahu 12 km 7 čerpacích stanic 😄 😄 😄 😄
Nabíječky 2.

Zajímavý co 😄

V ČR je mimo zapadlý oblasti čerpačka na každém rohu, to jsou neskutečné demagogcké lži a manipulace!
Anonym
Koukám, že mi to neuložilo moji reakci.
Psal jsem ad 1 něco v tom smyslu jako Mikesus, akorát že jsem podobnou věc zažil na autobánu. Protože jsem si myslel, že ve "vyspělém" Německu musí být síť čerpaček přinejmenším stejně hustá, jako u nás v "zaostalém Ost".
Ozzman
To jsi na velkém omylu, snad nikde není tak hustá síť jako v ČR. Na to pozor, většinou je ten interval kolem 50km, ale někdy i větší, záleží v jaké zemi a v jak odhlehlé části se nacházíš. Já jel takhle jednou z Barcelony do Andorry a zpět, horami, ještě že v Andoře byla nafta za hubičku, tak jsem vzal plnou a mam slušnou nádrž, ale tam uvíznout, kde nejsou ani vesnice desítky km, bych nechtěl, natožpak čerpačky 😁
Ji/Ri
Na tvou horkost pomůže mokrý ručník. Jednoduše: proste si nena.ere do vlastní garáže. Ten článek dokládá vlastně jednu věc. Že se tomu spotřebiči musíš přizpůsobit, pokud chceš, aby ti nějak sloužil.
Arese
😄 :yes: :yes: :yes:
kari.laz
Elone náš, jenž jsi v raketě na nebesích, posvěť mě i Teslu mou, nedopusť křivky v nás a my věrni ti zůstaneme v časech zlých i těch nejhorších. Nedopusť pokušení našeho, abychom jiné vozidlo zkusili a my věrni ti zůstaneme, ekologické odpustit budeme platit ti. Děkujeme elone náš jediný a největší
freferg
"Někteří z vás namítnou, že mají v autě nezávislé topení, za nějž zaplatili krvavé peníze. To ovšem spaluje palivo, takže to rozhodně není žádná hitparáda. Elektromobil má jednu podstatnou výhodu, že ho lze na dálku i vychladit."

Pokud máte nezávislé topení, tak ho můžete taky na dálku vychladit (teda pouze větráním). Ty krvavé peníze ovšem utrácet nemusíme. U elektromobilu je musíte zaplatit vždy nejlépe za tepelné čerpadlo, protože elektrické vytápění výrazně snižuje dojezd.

"A nemusíte si auto ani vytápět předem. V elektromobilu prostě topíte hned, nečekáte až se milostivě zahřeje motor. Zima podle nejrůznějších měření skutečně ovlivňuje kapacitu baterie, ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že to není nic drastického. Když nechám auto přes noc v mrazu, tak ztratím jedno nebo dvě procenta kapacity baterie."

V moderním autě už máte elektrické vytápění, takže ho vytopíte úplně stejně rychle jako auto elektrické. Mimochodem jde spíš o dojezd v zimě (které právě bere vytápění), než o to kolik auto vydrží v zimě při stání.

"Ten hluk od motoru vám začne regulérně vadit, nechcete čekat až se zahřeje motor a teprve elektromobil vám plně odhalí, jak moc klasické vozy smrdí benzínem nebo naftou. Je to stejné, jako když přestanete kouřit. Také vám začnou cigarety strašlivě smrdět. Méně hluku a mnohem pohodlnější jízda díky nižšímu těžišti se na vás pozitivně projevuje na delších trasách."

Jako ticho je někdy příjemný. Jasně že Vám bude tříhrnek trhat uši. Takový 6ti nebo osmiválec je ovšem lahoda pro ucho, že člověk většinou ani nepotřebuje rádio. To přirovnání je potom dost přitažené za vlasy. Naopak jako nekuřákovi mi kouř z cigaret vadí stále mnohem více, než těm, kteří přestali kouřit. Těm kouř většinou nevadí.
Nízké těžiště? Si dělá autor srandu ne? Ano možná je níže, ale auto je taky o pěknou řádku kil těžší.

"Dost možná vás baterie přežije" Možná - jestli Vás srazí autobus. Tak dlouhou životnost zatím baterie nemají a recyklace taky stále není dořešená.

"Může se vám zdát, že uvádět Německo nedává smysl. Nicméně z pohledu Česka je to skutečně důležité s tím, jak velkou část prodaných automobilů tvoří německý dovoz. "

Smysl to nedává, protože správně většina ojetin je z Německa. Jenže elektromobilu se lidi nebudou zbavovat tak rychle, když jsou tak drahé. Aktuálně většina ojetých elektromobilů je z carsharingů a ty auta taky podle toho vypadají. Cenově se ke konvenčním přiblíží možná, když budou mrtvé baterie.
Ji/Ri
.... tyhle "auta" na elektriku nejsou auta, ale elektrické spotřebiče a touto optikou je třeba se na ně i dívat. Jedná se o elektrický spotřebič určený k přepravě osob, zboží, materiálu. Nic víc, nic míň. S auty se proto srovnávat nedá. Např. start není start, ale zapnutí... u mixéru taky neříkáš, jdu nastartovat mixér, ale prostě zapni to, vypni to.
Pokud někomu spotřebič vyhovuje, prosím, ale necpěte tyto spotřebiče ostatním.
Anonym
Ty si to asi neuvědomuješ, protože cítím ideoolgický boj za "zachovej nám spalováky Hospodine". Ale máš naprostou pravdu. TM3 je spotřebič a umí výborně nahradit auto. Všechno, co dělá auto, dělá přijemněji, tedy "jako spotřebič". Asi jako se líp žehlí elektrickou žehličkou než tou na žhavé uhlíky. A ano, nenutit, hlavně nenutit. Podepisuju.
Ji/Ri
Nahradit v čem tedy? Konkrétně... buď nemáš zkušenosti s autem nebo nejsi řidič, ale jen přesunátor s divným vkusem.
Arese
Co se divíš, vždyť jezdí Priusem, to hovoří za vše... 😄
Ji/Ri
no... právě... prius je bezpohlavní univerzál.
Mikesus
Řekl někdo s SUV s manuálem pro větší "zabavu" 😒]
Ozzman
😒] 😒]
Arese
Ano, SUV je jedno z mých 3 aut, kterým nejčastěji jezdí moje žena. Co tam máš dál? 😄
Mikesus
Tak přesně tohle je ta ukázka úpadku diskuze. Místo argumentů osobní útoky.
Ji/Ri
Pokud to bylo na mě, v čem osobně útočím?
Othello
Aby to přirovnání trochu sedělo, ta žehlička by měla být na akumulátor
Mikesus
Je to auto jako každé jiné. Jen ty se v tom snažíš hledat ten tablet na kolech, jak bylo zmíněno v článku.
Ozzman
Třeba taková Oktávka TDI 4. generace je taky tablet na kolech, kterejch pohání diesel a ještě se seká 😁
Anonym
Auto jako každé jiné?

S čím to srovnáváš?

Se spalovákem typu fiat punto nebo s Rolls Roycem Phantom? Není auto jako auto.

Ne není to auto jako každé jiné, některé spalováky sou vyrobeny asi tak 200x kvalitněji , z materiálů více hodnotných o stovky % , s duší charakterem, noblesním osobitým designem , charakterem a odkazem na tradiční hodnoty, které na sebe navazují.

Tohle nic z toho nemá, je to komerční vergl nevalné kvality na přepravu pro mileniály, kterým auto už nic neříká, hlavně že to má tablet a jde to konektnout s mobilem.
johny555
kdo si jednou zvykne na elektromobil, tak spalovák už nechce. Sice tu máme tisíce zarytých odpůrců, kteří budou hledat tisíce důvodů brojit proti elektru, ale pokrok nejde zastavit. Elektromotor je prostě mnohem účinnější, tišší, jednodušší, spolehlivější, s mnohem lepším průběhem točivého momentu a nečoudí z něj. A to už víme 100 let. Nebo máte doma někdo vysavač na benzín?
Nevýhody kvůli bateriím se pomalu ale jistě zmenšují a je jen otázkou času, kdy ty nevýhody budou tak malé, že pro většinu lidí převáží ty výhody.
Pro mě je v tuto chvíli úplně jiná nevýhoda proč teď nepořizovat elektromobil. Jejich vývoj je tak rychlý, že nové auto za 1,5 mega bude za 3 roky zastaralé, jako současný mobil. Proto si počkám 5-10 let a pak si ho s radostí pořídím.
Ozzman
Zvykne… diky, ze si nazval vec pravym jmenem 😉 A to nemylsim nijak zle
eLzyx
tak málokdo má tu možnost s mokrým řidičákem, dělaným v EV, rovnou skočit do EV a nepoznat spalováky. Proto mi přijde slovo "zvyknout" naprosto korektní. Zvykáš si na řízení auta s automatem, zvykáš si na řízení auta s dieselem, zvykáš si na řízení auta s pohonem zadní nápravy, zvykáš si na řízení auta s koly za tvými zády ...
Ozzman
No, opět vesměs pravdu máš, ale zvykáš si na konkrétní auto, jenže rozdíl mezi třeba Oktávkou TSI a TDI je jen v jiné dynamice, třeba prodlevě akcelerace, převodovky, či nastavení podvozku, prostě si zvykáš na chování auta, konkrétního, v konkrétním pohonu a motorizaci, ale používáš to auto pořád stejně, pořád s oběma auty jezdíš tankovat k benzínce, neřešíš plánování delší trasy kávičkami u Humpolce, protože nemusíš a v tom je podle me rozdíl zvyknout si a zvyknout si.
eLzyx
jako jo no. Každé ale má své pro a proti. Já jsem s EV zjistil, že jsem svobodnější, byť každá delší trasa = zastávka na nabíječce, kdy to samé se spalovákem nemuselo být.
Jak je to možné? Prachy. Provoz je levnější, takže mi odpadá takové to přemýšlení "chtěl bych jet do Prahy, mrknu na hadry, zastavím se za kámoškou ... " ... oh wait, cesta mě vyjde na 600Kč. Hm, tak na to prdím, zas tak tu obnovu šatníku nepotřebuji a ta kamarádka ... tady jich je taky dost. S Teslou? I kdyby ta cesta stála 100Kč (vyjde mne méně díky free supercharge), tak to už neřeším, prostě jedu.
Nebo - hele, převodovka do Vw T2, za pár korun, kde to je? Stuttgart? To je za 3500Kč se spalovákem, to se nevyplatí. S Teslou? Jedu, neřeším. I kdybych ty SC platil, tak je ta cesta tak za 500Kč. Převodovka za trojku, u nás za 10. V prvním případě zisk skoro nula (3000Kč+3500Kč palivo+2000Kč čas), ve druhém zisk 4500Kč (3000Kč+0Kč+2500Kč čas).
Emel
Myšlenku chápu (a asi bych to tak měl taky), i když je to asi spíš psychologická hra...
Ta cena za km není jenom palivo. Ono stačí vzít gumy... by voko třeba 20.000Kč za novou sadu jednou za 40.000km? To jsi hned na 0,5Kč/km v opravdu variabilních nákladech (tj. bez rozpočítávání pojistek a tak).
eLzyx
tak jasně, já chápu i argument ... když si koupím Felicii, tak ten milion neprojezdím nikdy a můžu si tedy jezdit jak chci. Beru. Stačí-li ti Felicie, nesmysl kupovat Teslu za bambilion abys jezdil levněji. Já to srovnávám proti zamýšlené Panameře, XF, V90 T8 ... co by ten bambilion stály taky.
Pneumatiky tak zanedbávám, protože ty projedu tak jako tak, ať je to Tesla, nebo XF. Hlavně je to jednorázové "prachy fuč". S těmi prostě v době "chci jet" už nepočítám.
Emel
No ale měl bys, protože takový výlet do Stuttgartu ti normálně ukousne třeba 2,5% životnosti těch pneumatik a je to prostě náklad na kilometr.
A i s tou pořizovačkou - podle mě nemá smysl brát to jinak než jako celek, tj. v užívání auta se nijak neomezovat a pak prostě brát náklady na km nejen ty variabilní typu palivo a pneu, ale komplet vč. amortizace atd. Já jsem si třeba spočítal, že v rámci mých nájezdů je celkem jedno, jestli jezdím za 8 nebo za 11... a tak se tím snažím netrápit (taky jsem zavrhnul naftu a koupil relativně užranej benzín), i když vnitřní křeček občas úpí 😄 . Pokud si koupím novou Panameru a je mi líto s ní jet do Prahy, měl bych tu lítost přemoct...
PS: Hezky je to vidět u aut na operák... pokud dáváš za auto třeba 20t měsíčně a najezdíš 2000km, no tak ti ta amortizace dělá 10Kč/km a jestli dáš za palivo 2Kč/km nebo 3Kč/km nehraje až tak zásadní roli.
Ozzman
Rozumím, je to jiné, já bych asi za kámoškou jel i za 800 stovek, ale to je o prioritách 😁 za kámošem ne 😁

Hele, jasný, ale pořád se motáme kolem jedné věci a to, že zatím to není pro každého a kdy jednomu člověku to příjde fajn, druhému nemusí, ale tobě to asi vysvětlovat nemusím, ty i když si z druhé strany barikády, tak diskutuješ velmi rozumě a vidíš i negativa :yes:
eLzyx
jako když to bude naléhavé a 100% jistý úspěch, tak bych jel za kamarádkami i do Kodaně 😁 A klidně vezmu nejžravější auto. I když ... letecky by to bylo asi i rychlejší. Ale ono to občas bývá jen vyplakání na rameno, jak chlapi stojí za prd, jak jí opustil, podvedl další ... a funguju tam leda jako kamarádka, wtf?! Za to fakt platit nechci. Neříkám, že se to stává často, ale ne vždy se vrhne kolem ...

Co se týče toho, že to není pro každého. To je jasné. Mi třeba kamarád říkal, že mě nechápe, že jsem utratil prachy za Teslu. Jo, jenže on na to kouká pohledem "mám služební Mercedes E, naftu mi platí". K čemu by potřeboval další drahé auto, které je pro něj provozně dražší jak služební? Nesmysl. Nemá tam ani benefit výrazně lepšího auta. To samé lidi, co najezdí 10k km ročně. Pro ty by bylo dobré málo jeté Zoe, BMW i3 do max půl milionu a to ještě jen v tom případě, že tyhle prachy mívají na obnovu svého vozového parku a utratili by je tak jako tak.
Ozzman
Spis mimo penez i ti lide resi, jestli tl zoe a i3 je pro ne kapacitne dostatecne auto, protoze do toho rodinu s deckem a kocarkem proste nenarves 😁
Manhunt.60
Skutečně první pádný argument, proč by pro mě bylo elektro zajímavý. Ovšem dojezd 500km dálniční rychlostí by pro mě musel být minimum a nabití baterie kdekoliv za 5min.
A musela by to být značka s jiným přístupem k autu, než je Tesla... 😁
Ji/Ri
"Emoce u mě nerozhodují, jenom praktická úvaha, stejně jako při koupi již zmíněného mobilního telefonu."
Tedy: je to spotřebič a ne auto a touto optikou je třeba to brát. Stejně i tak cenu, což tedy kulhá. A to si ještě musí občas zkrášlit realitu. Mi tyto spotřebiče nevadí, u menších, citycar to i chápu, není nic horšího než chrocht v malém autíčku. Pokud ale někdo říká, že tesla je vlastně kvalitní tak si lže. Když se podívám na zpracování, použité materiály, design, tak by tesla obhájila cenovku max 500tis kč. Měl jsem možnost si koupit x5 na eletriku, ale to dobíjení je opruz a nebudu furt myslet na to, kam dobít a jestli mi to vyjde.
GeekStar
Faktem je, že kdybychom všichni byli zvyklí na elektroauta, Na benzínová by se nám přecházelo hodně špatně.
Mikesus
Také si myslím. Byla by infrastruktura, každý by si mohl doma nabijet, hluk, smrad, vibrace a opruz jezdit někam tankovat by nikdo nechtel.
Anonym
za 4x takovou cenu, to je legenádrní obluda, žabotlam Tesla 3 , mající interiér Auta budoucnosti, bohužel z Autosalonu Frankfurt 1991.

Komu se toto líbí, ztratil definitivně vkus a zdravý rozum.
Mikesus
Ačkoliv se mi interiér nelíbí tak tvůj vkus ani ten můj neznamená, že ostatní nemají vkus.
eLzyx
taky z toho nejsem odvařený, ale spousta lidí upřednostňuje designový minimalismus. Já tento směr mám taky rád, ale tohle už je moc.
Anonym
Je to přesně ten minimalismus, který miluju.
Anonym
nedávno jsem byl přezouvat Priuse a servisák se se mnou dal do řeči. Ptal se, jak jsem s tím spokojenej, řekl jsem, že velmi. Říkal, že se svezl v i3 EV a že musí uznat, že se mu to líbilo. Jinak velikej Petrolhead a velmi schopnej fachman. Pak taky mluvil o tom, jak ho šokovala kvalita podvozku TM3, který měl možnost vidět zespodu. Mluvil o nějakém šestiprvkovém zavěšení nebo co. Říkám, nejsem odborník, takže ani přesně nevím jestli do dobře cituju a chápu. Ale pochvaloval to moc.
topten
ja zas onehda vez zaprislahlyho tdi kolenovrta a postezoval sem si, jak mi v aute neco strasne huci. a protoze delal do aut, tak sem mu naznacil jestli by nevedel co to je.
on se zaposlouhal a ze nic neslysi.
tak sem se snazil presne identifikovat ten zvuk a nakonec rek, ze neco slysi, ale se ten jeho tdi pekac dela mnohem vetsi ramus a ze to nic neni a vubec by to neresil.
nakonec to bylo lozisko ..
Anonym
To já zase si někdy říkám co se v tom Priusu pokazilo že vydává takové zvuky?: A on to byl ten diesel vedle mě.
topten
jj, taky znam
Mikesus
To uz se mi párkrát taky stalo. Najednou se ozývají divné rachtave zvuky a on vedle zastavil pár let starý diesel.
Ozzman
Tak tady se už dlouho ví, že nejlepší zavěšení má Citroen C5 a jeho lichoběžníkové nápravy. nějaká Tesla prosimtě.... 😒]
eLzyx
a co má Tesla? ...
Ozzman
Chodíš sem krátce, žejo ? To je narážka pro mazáky, kteří pamatují :-!
eLzyx
aha, no ... nepročítám všechny diskuze.
topten
vsadim boty, ze mnozi zdejsi EV odbojari se behem par let prerodi v odbojare spalovaci podobne, jako se mnozi nacisticti prisluhovaci prerodili s koncem valky na komunisticky prisluhovace, povalecny partyzany a nacisticky odbojare
eLzyx
nevím, jestli mne počítáš mezi "EV odbojáře", ale já třeba s velkými benzinovými motory bez elektrických pomocníčků s manuální převodovkou nemám problém. Teda mám - dneska už je to pro normálního člověka nedostupné a s nejistou budoucností. Abych koupil auto za 1,5-2M a za pár let s ním nemohl jet ani na výlet do Norska, kde tou dobou budou pumpy tak po 750km, protože se je nevyplatí provozovat ...
topten
brzo to bude platit i v lyzarskych alpskych strediscich.
uz se jednou uvazovalo o zakazu vjezdu dyzlu do nekterych tehle stredisek.
mnohokrat se nam stalo, ze po paradni listopadovy lyzovacce na ledovci v tuxu s malou prestavkou na obidek na vysluneny terase na fernenhausu, sme prisli dolu do toho podzemniho parkoviste dole a smrad z dyzlu tam byl neskutecnej. byli i takovi, co nejdriv nastartovali, pak az zacali sundavat lyzaky a davat lyze do auta jen proto, aby se jim trochu ohral ten jejich tdi nez to oturujou ...
kpt.Budha
Ale tak to je super příklad, to je podobné místo, odkud jsem teď jel, tak, prosím, jak vypadá cesta dom v EV? Na kolik je to zastávek? Mě to fakt zajímá, protože auto dosluhuje a nevím, co bude možné koupit příště, zda benzín či již EV.
eLzyx
cesta z hor v EV vypadá skvěle. Dobiješ v hotýlku, nebo u sjezdovky na 70%, abys to nenechával stát v zimě s 10%. Před odjezdem si v appce cvakneš "defrost", přicházíš k odmrazenému, vyhřátému autu. Sjíždíš z hor do údolí, kde máš tak 95%, protože rekuperace.
Jinak třeba Altenberg - Dubí mi udělá klidně +3% a to jen nerekuperuji, ale občas si na výjezdu ze zatáčky trošku pomůžu plynem.
kpt.Budha
Ano, tohle nikdo nepopírá, ale třeba já to mám z Hintertuxu asi 900km, to spíše celé z kopce nepojedu. Já se ptal na cestu, ne na to, kdy sednu do vyhřátého auta.
Jinak teda u těch velkých středisek, kde jsou stovky aut, je těch nabíječek průměrně kolik? Ale to jen tak, spíš mě fakt zajímá realita té cesty.
eLzyx
se podívej sám https😐/www.plugshare.com/location/109092
A nebo se poptej v hotelu, kde jsi ubytovaný. Ano, je to práce navíc, ale je to asi jako se zeptat, jestli si můžeš dát do lyžárny i sáňky pro děcko.
Cesta zpátky? 900km? To je tak na 15 minutové nabíjení. Ale nabiješ víc, WC, kafe a jsi na 20 minutách úplně v klidu. Nic extrovního bych v tom nehledal.
kpt.Budha
Aha, pokud je 900km v zimě jen s jedním patnáctiminutovým nabíjením, tak už mlčím. Úplně to tedy neodpovídá ani teoretické spotřebě a dojezdu, ale pokud je taková realita, tak super. Teď už jen tu přípojku na parkovišti před domem ;-\
Anonym
Kterej elektromobil ujede 900 km? V zimě, s topením pokud chceš jet rychleji jak 90 Km/h.

Realita je dojezd (dle typu EV) 160-400 km 😄 😄 😄
Flajzi
Pokud tě zajímá, jak by se lišily cesty oproti spalováku, doporučuji web https😐/abetterrouteplanner.com/
Zadáš si typ EV, trasu a vygeneruje ti to trasu včetně časů nabíjení. Docela zajímavé. Zjistil jsem, že do Chorvatska bych dojel s Teslou Y téměř ve shodném čase jako se spalovákem, protože i se spalovákem si dáváme podobně dlouhé pauzy, akorát na jiných místech.
kpt.Budha
Dobré :yes: S Teslou to opravdu vypadá na skoro stejný čas, sice třeba pět zastávek místo jedné, ale dobré. Jen tedy když už i tenhle plánovač píše , abych v některých úsecích jel maximálně 120km/h, tak aby ta realita potom nebyla ještě horší..
Flajzi
Tam si to můžeš nastavit, zda více zastávek po kratší dobu nebo méně zastávek s delší dobou nabíjení.
jam2015
Však doma cez noc nedáš ani tých 60%!
Čiže len ďalšia ,,z núdze cnosť" 😉
topten
z poloviny das 90% u vetsiny EV z normalni 230v zasuvky
nikde neni psany ze musis nabijet z nuly jako u nicd
kpt.Budha
Pořád dokola ty samé názory. Ano, když můžu každou noc nabíjet doma a přes den v práci jako autor, tak se protiargumenty hledají těžko, ale kolik je takových lidí? Přes noc doma, to budou tak dvě třetiny lidí? Možná polovina? Přes den v práci, to už bude výrazně horší, to nebude vysoké procento.
A samozřejmě nesmí chybět povinný odstavec o tom, jak je více delších zastávek vlastně to, co člověk chce, protože se více protáhne.
Já nejsem vůbec žádný odpůrce elektromobilů, až budu mít přípojku na parkovišti před domem, tak nebude co řešit...a až se vyřeší dojezd pro nás, co si nechceme na delší cesty půjčovat auto od kamaráda ;-\ Letos už mám dvě cesty přes Německo, každá 800km, 200-220km/h kde nejsou omezení, oboje s jednou či dvěma pětiminutovými zastávkami na tankování. To si prostě myslím, že elektromobilem zatím nemám šanci nijak vyřešit (a ano, být o hodinu či dvě doma dříve mi za ty litry benzínu navíc opravdu stojí).
topten
dejme tomu, ze polovina lidi bydli v normalnich RD a muze tak nabijet v garazi nebo na dvorku.
to mi pro zacatek prijde docela dost
vzdycke me fascinuje argument, ze jeho standardni cestovni rychlost je 220 a proto je EV na pi*u
kpt.Budha
Vždyť ale já nic takového nenapsal. Já jen píši aktuální zkušenosti a že na tyto konkrétní účely je prostě EV ještě zatím krátký. A ještě jsem bohužel pořád ve stádiu, že by mě mrzelo, že je silnice prázdná a já můžu jet jen 160 či kolik ty které EV mají maximálku. Protože s benzínem tak třeba těch 400km po těch dálnicích nějak mezi tankováním ujedu, s EV to asi bude klesat výrazněji, ne?
Anonym
ještě v jakém stavu jsou domky, s komunistickými hlibníkovými dráty, trafostanice a rozvodny na vesnicích, kde už nedovolí připojit žádný další dům nebo dát silnější jističe, bo není kapacita vid.

Fascinuje mě to říkání A, vždy zásadně bez B 😄
Flajzi
Pokud v domku jsou schopni provozovat varnou konvici, pračku, sušičku či varnou desku s troubou, pak jsou schopni i nabíjet auto.
Naše distribuční soustava se nezastavila v 50. letech minulého století. (přenosová je v pohodě) ČEZ každým rokem investuje přes 10 mld. a další distributoři jednotky miliard do modernizace a rozvoje distribučních sítí. Jelikož přechod ne elektromobilitu je proces na několik desetiletí, tak se nebojím.
Tvoje srovnání je mimo, asi jako kdyby jsi srovnával v roce 1990 tehdejší počet pump s dnešním počtem aut. Také by ti vyšlo, že to nemůže fungovat...
kpt.Budha
Když ono to na několik desetiletí dle mozků, co nám velí, být nemá, v podstatě to má být hned a to pak problém být může.
Flajzi
Nikde jsem o tom nečetl, že by ze dne na den všichni měli přejít na elektromobilitu. To spíš máš utkvělou představu v tvé hlavě, že ze dne na den se 6,5 milionů spalovacích aut promění v elektromobily. Máš představu, kolik se tady prodá ročně nových aut? Jak dlouho by trvalo vyměnit kompletní vozový park?
Anonym
Oni nic kompletně vyměnovat nechtěj, ty jsi to ještě nepochopil?

Jednoho dne zakáží prodej nových spalováků, pak hned omezí provoz ojetin, tím, že to brutálně zdaní nebo tomu zakáží vjezd do měst, aby to lidi nemohli používat na cesty do práce, k doktorvi, za nákupy.

Plat nebo když na to nemáš, jed busem, vlakem, mhd, na kole nebo pěšky. Nebo sed doma a necestuj. To je jejich cíl. Maximálně si ještě ve větších městech půjčíš sdílenou elektroplečku.
Flajzi
Znáš argumentační faul zvaný "šikmá plocha"? Tak ten jsi právě použil.
Aneb "Když povolíme volné pobíhání psů po parcích, lidé si je budou bez košíků brát i do autobusů a za chvíli i na palubu letadel, a od toho už je jen krůček k tomu, aby pokousali pilota a způsobili leteckou katastrofu."
Anonym
HAHAHA 😄

moc vtipný.
Emel
V Německu aspoň ty nabíječky máš. Zkus si tam pro srandu hodit Plovdiv třeba 😄
topten
s benzinakem zkus si tam pro srandu hodit saharu treba 😄
Emel
Já na východ od Maďarska jezdím docela často... před covidem nejméně jednou ročně.
Sahara mě neláká, já nejsem offroad guru... ale kamarád tam s benzíňákem jezdí, tak jestli chceš nějaké tipy a triky, můžu sehnat, není to problém.
topten
fakt by me zajimalo, jak prejede saharu jen s tim co ma v nadrzi
u EV si to s panelem predstavit dokazu
podobne jako kdyz se martan potreboval pres pul marsu dostat k ty rakete co ho nakonec dostala na obeznou drahu a tam ho nabrali jeho kolegove
prej ale strasne smrdel kdyz vylez ze skafandru
Emel
Samozřejmě nemá jen originální nádrž, ale i přídavnou a kanystry. Stejně tak nemá originál kola, ale nějaký balony... na střeše stan... rám a naviják... prostě e😜ediční auto na bázi nějakýho starýho Landcruisera (relativně za pár korun).
EV s panelem - to si právě dokážeš jenom představit, oni tam normálně jezdí.
topten
jo, se specialem
fakt si myslis, ze v bulharsku jakozto clensky zemi EU nikde nenabijes EV?
ze se tam nebude sit nabijecek rozrustat ??
Emel
Speciál je možná silný slovo, ale prostě ani sériový LCčko není do těch podmínek ideál... kanystry samozřejmě uveze, ale ty podmínky si žádají svoje. Ty bys tam jel jakým EV, Teslou X? 😄
Jiri.Kuchta
Zásuvky kde by bylo 380/220 jsou v Česku i v okolí dávnou minulostí. Už několik desítek let je všude 400/230 V.
O tom pojištění to také moc neplatí, možná u některé pojišťovny hole POV. Ale chystal jsem pro klienta komplexní pojištění a byla to opravdu pálka, u některých pojišťoven prakticky nepojistitelne
topten
nebud takovej hnidopich
ja mam v garazi skutecnejch cca 420/240
Jiri.Kuchta
To je v pořádku, jenovitých 230+- tolerance 5-10%
topten
stary elektrikari porad rikaj 220/380, tak to tak neprozivej
Emel
Škoda že to není šéfredaktor kvety.cz, hezky by to zapadlo do zdejší lidové slovesnosti 😄
Ji/Ri
😁 :yes:
1.hasič
Za minulého režimu soudruzi redaktoři lhali výhodách socialismu. Ještě dříve jejich předchůdci hajlovali na Václaváku. Dnes soudruzi redaktoři vypráví pohádky o výhodách elektrických aut.
topten
moznost nemuset nikdy na benzinku 10km daleko a nabijet doma v garazi nebo na dvorku vidim prinejmensim u druhyho auta v rodine jako vyhodu, stejne jako to, ze elektromobilu nevadej kratky pojizdky se studenym motorem narozdil od spalovaku
Ozzman
jako druhé auto v rodině na popojízdky je malý EV geniální spotřebič, hlavně pokud máš kde nabíjet, to bezesporu :yes:
Dinar
Přesně tak, EV jako malé auto do města (druhé v rodině), to je princip, na kterém EV začaly a při kterém měly velkou šanci fungovat jako životaschopná a smysluplná technologie nejen z hlediska řešení lokálních emisí, ale i z hlediska praktičnosti. Problém je, že malá EV už neexistují a je tu politické rozhodnutí o tom, že BEV budou ve velmi krátké době jedinou povolenou formou osobního dopr. prostředku, a tak se, jako v tomto článku dočítáme, jak je vlastně takové EV dokonalým univerzálním autem a skvělým nástrojem na cestování za každého počasí. Pokud v tom článku někdo nevidí tu šílenou křeč, pak asi nemá smysl se na toto téma vůbec bavit.
kyklop
Presne tak, mestký skokan o veľkosti fabie, clia a podobne s dojazdom cca 200km. Žiadna obluda s 400kg batériou a nezmyselnými výkonmi 300 a viac koní - za mňa je zrýchlenie 0-100 za 4-5s u bežného auta úplne zbytočné. Lenže má to háčik, také auto viac menej nikto nevyrába
Mig_35
Zoe, Leaf, i3, Up? Nikdo nevyrábí ?
kyklop
Vyrába, len to má háčik. Leaf akciová cena od 28000€, Zoe detto. Z vlastného koncernu je tu megane plugin hybrid za skoro rovnakú sumu a ešte je to "plnohodnotné" auto , keď cez týždeň jazdím po meste "bez emisní" a zároveň som schopný ísť cez víkend na výlet. Ak by som sa rozhodoval a nemal iné kritéria, tak to nateraz vyhráva plugin megane.
Pokiaľ bude zoe za 20k€ a s malou dotáciou dolezie na 15000€, potom to bude dostupná alternatíva. Pokiaľ to má cenu základného superba alebo passata je to nateraz odsúdené na neúspech
Flajzi
Takže vyrábí. Že ti nevyhovuje cena, to je věc jiná. Tak holt ještě EV není pro tebe a musíš si počkat na pokles cen. Nebo si koupit ojetinu.
kyklop
Hmm, Zoe a Spring až jeden exemplár jedného koncernu. Ak by zobrali pohon so springa, práskli ho do trochu lepšieho kabátu a štát to trochu podporil, bude to zaujímavé. V tomto momente by som utekal pre megane phev, stojí rovnaké peniaze ako ten zoe je to univerzál, takže nepotrebujem dve autá 😉
Flajzi
Jak jsem psal, holt musíš dál čekat, zatím EV není pro tebe. Času je dost.
kyklop
V tomto prípade máš pravdu, lenže málokto si ako druhé auto kúpi tú teslu, ktorú nám autor podsúva ako univerzálne vozidlo. Ako druhé auto do rodiny kľudne zoberiem auto veľkosti fabie s dojazdom 200km , ktoré si budem nabíjať doma na dvore, nepotrebujeme žiadnu extra infraštruktúru a máme "nulové" lokálne emisie
TiaS1
Všechno lze napsat tak, že to dává smysl, pokud si nepřečtete i protiargumenty. A ty jsem v článku nenašel. Tak třeba: "Když jedete trasu Praha-Brno, byl by hřích se nezastavit na nabíječce u sjezdu na Humpolec. A co když se nechci zastavit u Humpolce, ale mám rád "Hemenex" na OMV o sjezd dále? Předpokládám, že mám smůlu, protože tam žádné nabíječky nejsou. Takže si zastavím u Humpolce na X min a následně musím znovu za 5 km a tomu já říkám kompromis a ztráta času. A kompromis a ztrátu času já nechci u auta za 1,5 - 3 mil.

Navíc dovedeno do absurdna, to nabíjení je prostě stále extrémně dlouhé. U svého auta natankuju plnou za cca 1-2 min. Zaplatím, odjíždím, vše trvá max 5 min. Pokud mám ale prázdnou u elektro, strávím tam alespoň 30 min, spíše výrazně déle. A teď mi řekněte, jak se bude řešit situace, že je červenec, 5 mi.l němců, holanďanu apod jedou kolem Mnichova dolů do Itálie po té stejné dálnici, všechny benzinky absolutně narvané, stojí se fronty 15 aut na stojan (každoroční realita). Každé auto ale natankuje za těch 5 min, takže to nakonec ujde. Co když by tam ale byly elektromobily a trvalo to těch 30-60 min, co budeme dělat? Čekat celý den, než natankujeme? Takových situací je samozřejmě víc. Už vůbec se nebavím o cestě po vesničkách na jihu itálie, kde nepotkáte elektronabíječku jak je den dlouhý. To si rovnou vezměte spalovák. Prostě cca 200 let vývoje nejen spalovacích aut, ale zejména související infrastruktury nedoženete za 5 let rozmachu elektromobility. To nelze.
Anonym
Nejzajímavější na těchto diskusích je, že těm, kdo EV mají ty nectnosti proti ICE nevadí. Většinou vadí těm, kdo EV vůbec nemají, dokonce ho ani zblízka neviděli a už vůbec v něm nikdy nejeli na místě řidiče. Takže tlachání o něčem, co neznám, ale kámoš v hospodě říkal, že...
Anonym
Jel sem Teslou S i E-golfem, několikrát jako spoljezdec i jako řidič. E-golf je největší pecka 95 km na půlku baterky, jenom čistě Praha.
3 roky staré auto.

Tomu se říká panečku dojezd, se spalovákem dám na půlku nádrže 95 km i se ZILem 157 z roku 1960, což je 6x6 vojenský nákladák s R6 benzín 😄 😄 😄 😄 😄
Popř s 8 litrovým Cadillacem starým 50 let a s prstem v nose 😄 😄 😄
kyklop
u toho e golfa by som to tak tragicky nevidel, ak ho máš ako druhé auto do mesta, tak 95 km na polku baterky je f pohode...
Anonym
Jenže mimo město je to nepoužitelný, navíc maximálka 150 😄 😄 😄 😄
kyklop
Ak to beriem ako druhé auto, tak maximálka 150 mi stačí za každých okolností. Samozrejme ako jeden automobil v rodine je to nanič
Emel
Ono je to trošku definice kruhem. Logicky těm, co si EV koupili, tak ty nectnosti tolik nevadí - jinak by si ho nekoupili. A naopak, ti, co si ho nekoupili, ale mohli... tak u těch nejspíš převládly mínusy nad plusy.
Když kupuju auto, tak si nejdřív nastuduju všechny ty internety a pak si projedu třeba top 5. Až se do toho top 5 dostane Tesla, tak si zařídím předváděčku s Teslou 😄
topten
podobne jako nevadi kolonevrtoj co jezdi starym tdi a zamoruje okoli rakovinou a jedama
a nejlepsi je kdyz stoji u lidlu a ten traktor nevypne aby mel v lete chladno a v zime teplo
a porad od nich slysime jak je nafta nej ....
Ozzman
To jsou ***i a nevím jak jinde, ale v Praze nesmíš stát s nastartovaným autem na parkovišti
topten
ja myslim, ze nesmis nikde, ale hlavne ti s tdi to moc neresi
Mikesus
Nesmíš no. Takze se to neděje? 😒]
Resp. Proč se to děje u dieselů a u benzinu ne? Inteligentnější lidé kupují benzin?
Ozzman
To řekl kdo, ze to benzinova auta nedelaji? Já tedy vídám i je.. ale všimne si víc starý ofce tdi spíše než mpi
Anonym
https😐/www.idnes.cz/…756_automoto_fdv?…

Vyhladovění obyvatel a jejich likvidace za pomocí hladomoru, stejně jako to dělalli Stalinisté.

A pomatenci už nechtěj ani větrníky
https😐/www.idnes.cz/…9_zahranicni_jhr
Emel
Ta podobnost mi uniká.
Já jen říkám, že lidi většina lidí je při smyslech a vědí předem do čeho jdou. Komu dobíjení nevadí, ten si Elektro koupí, komu vadí, ten si ho nekoupí... a pak logicky ano, na dobíjení nadávají ti, co elektro nemají. Je ale potřeba se zamyslet, proč to tak je, co je příčina a co následek.
Kdyby neměly EV problémy s dobíjením a dojezdem, tak já bych si třeba EV koupil, žádnej "náboženskej" problém s tím nemám.
PS: abstrahuju od toho, že ideální karoserie je pro mě kombík nebo dejme tomu liftback, kompakt až střední třída... a tady teda nabídka EV trošku pokulhává
Jiri.Kuchta
Správný názor. Pokud jedu někam v pěti lidech, každý má nějaké zavazadlo. Kam ho asi v sedanu nebo liftbacku dá ?
Anonym
Navozil jsem sedanem materiál na celou rekonstrukci chalupy. Přestěhoval jsem se sedanem z jednoho bytu do druhého. Ale nikdy jsem nezažil, že bych vezl 5 lidí a každý měl zavazadlo. Jak k tomu člověk přijde, k takovému zážitku? Jinak, kdyby mě to potkalo, tak bych posadil 1 člověka na místo řidiče, druhého na místo spolujezdce, 3 lidi dozadu a zavazadla do kufru. TM3 má kufry dva. Kde mám spatřovat problém?
Anonym
já sem sedany odvezl matraci, fošny, koberec, rozloženou komodu, 5 kýblů keraštuku a 20 litrů ředidla, 8 pytlů cementové směsi, 3x 20" disky včetně pneu v interiéru a 1x v kufru atd atd

Sedany Sebring, Alero a 300C

Úplně v pohodě. Není sedan jako sedan.
Emel
Liftback (třeba u Octavie) nemá o tolik menší kufr než kombík (po roletku)... jde mi spíš o tu variabilitu. Teď jsem vzal liftback z estetických důvodů a občas skřípu zubama 😄 . Kdyby byla TM3 liftback, tak by se to asi dalo.
Flajzi
TM3 liftback se jmenuje TMY. 😉
Emel
Ne tak úplně... Y je crossover, to bych úplně nutně nemusel... stejně jako bych si raději koupil klasické Mondeo než crossover Mondeo. Ale jo, jako kompromis asi přijatelný.
Flajzi
Já vím, že TMY je zvednutý, to byl pokus o vtip. 😉 Ale jinak je to jen praktičtější TM3.
Emel
Jo, a kdyby někdo chtěl EV jako hlavní rodinný auto, tak je to asi kandidát... i když teda v létě byla základní cena 1,75M, tady bude potřeba ještě počkat na nějakou základní EU verzi (nebo už tu je?).
Už jsem říkal... pro mě první vlaštovka je Enyaq - vadil by mi infotainment (ale jinak interiér ok), vadila by mi omezená maximálka... ale v nějaké té 80kWh verzi kolem 1,25M by se to asi dalo.
Anonym
Máš pravdu, je to definice kruhem. Ale stejně mě vždycky pobaví, jak někomu, kdo nemusí, vždycky hrozne překáží dobíjení 😄
Emel
Viz výše - já bych si jinak EV klidně koupil, žádnej principiální problém s tím nemám - kW jsou pořád kW, z elektriky nebo z benzínu. Ale ano, dobíjení v kombinaci s dojezdem a cenou mi zatím vadí.
Ozzman
Mne taky nevadí chyby na mých autech, přesto vím, že je mají a jiným mohou vadit... 😉 To je rozdíl
Anonym
Mě tedy chyby na mých autech vadí a bohužel s nimi musím žít, protože není pro mě dostupné (a nebo vůbec neexistuje) jiné auto, které je nemá a zároveň má vše co se mi na mém autě líbí.
Například😒br /> P406 - IR remote, nepohodlné.
P406 - řazení nic moc přesné (ale v 25 letech věku auta asi nemám důvod klritizovat)
Prius - zamlžování čelního skla, protože je neskutečně dlouhé na výšku
a našel bych jich víc.
Stejně si ty auta v tuto chvíli obě ponechám, protože neexistuje žádná rozumná náhrada podle mých měřítek a mé peněženky. Ale ty nectnosti mě každý den štvou, nezvyknu si na ně.
TiaS1
To je přesně obsah mého sdělení. Moje auto má vady, nemám problém je napsat a uznat je. Každé auto má nějakou slabost. Tento článek ale, alespoň v mých očích, popisuje EV jako auta bez jediného problému.
Mig_35
Spalovací auto má s výjimkou snadného uložení energie jen sama negativa. Ale když budeš jezdit třeba po měsíci, určitě to nebude na naftu😊
twistedTSD
Nejzajímavější na těchto diskusích je, že EV fanoušci o každém odpůrci předpokládají, že v EV nejel.
topten
za minutu plnou?
to jezdis zahradnim trakturkem?
stopni si nekdy za kolik natankujes normalni auto od kontrolky do plny
Ozzman
Když máš pořádnej diesel a narveš tam tu velkou pistoli pro dodávky, tak dost rychle 😉 Ať žije nafa! 😁 'Ale u moderních aut to moc nejde
TiaS1
Třeba na Shellu za 0s, protože to za mě udělá jejich obsluha. Takže si skočím na záchod, a jen zaplatím ( a dám dýško). Na Shellu stihnu v klidu 5 min i se záchodem😊 Jinak si to klidně stopnu, protože mám malou nádrž a 1-2 min je naprosto reálný. Já jsem se ale nedozvěděl, kromě toho, že nesnáším elektroauta, což není pravda, proč bych měl proboha tankovat u Humpolce. Tankuje na první benzince, kterou vidím, ne "u té jedné". Chápu výhody elektromobility, ale věta "byl by hřích nezastavit se u Humpolce" je přímo komicky tendenční. Kdyby byla v Čr jedna nabíječka, tak mi autor napíše, že tam mají nejlepší kávu v ČR a proto nemáš jediný důvod tankovat jinde...
Emel
To to teď trošku mícháš. Že to za tebe udělá obsluha neznamená, že to trvá 0s. Co když se ti zrovna nechce čůrat 😄 ?
Ozzman
Tak si dáš skvělou kávu u Humpolce a bude se ti chtít 😁
TiaS1
Kdybych chtěl odpovědět v duchu objektivity komentovaného článku, tak napíšu, že mě se chce na Shellu čůrat vždycky. Na shellu se opravdu čůrá nejlépe a byl jsem hlupák, když jsem si četl články a věřil, že se mi někdy na shellu nebude chtít čůrat. Nevěřte tomu, skutečně na Shellu se Vám bude chtít vždy čůrat.😊
Emel
:yes: 😄
Anonym
😄 😄 😄 :yes: :yes: :yes:
twistedTSD
Tak je to variace na klasický EV argument, že 30 minut nabíjení nezdržuje, protože si skočíš na kafe. 😁
Anonym
Von někdo jezdí do hladového oka?

Tankuju vždy kolem půlky nádrže, u Mini to trvá tak 90 sekund, u chargeru max 2,5 minuty.

Nejdýl trvá LPG, cca 5-6 minut.
Emel
Jo, často jezdím do hladovýho oka. Nevidím důvod, proč s půlkou nádrže jezdit k benzínce.
TiaS1
A taky provádíš rezervaci stojana u benzinky předem, jako majitelé elektoraut?
Anonym
Možná si někteří majitelé EV rezervují stojan předem, když to tak dobře víš. Akorát když jsem jezdil TM3 tak jsem nikdy nemusel. Nevím, proč. Vlastně mě to ani nenapadlo. Nevím, proč.
twistedTSD
Protože tu žádné Tesly nejezdí.
Anonym
Abych nemusel přemýšlet, jestli má která pumpa otevřeno, spousta jich zavírá už třeba v 8 večer, jestli tam dojedu, jestli tam stihnu do 8 dojet atd atd.
Nevyjíždím ani LPG do dna, většinou do 1 tečky, vyjimečně do toho kdy se rozvítí rezerva (a to mam v záloze ještě benzín na který můžu jet).
Emel
Ptal ses, já odpovídám.
Pro mě je benzínka povinnost, nejezdím tam za čůrací turistikou... takže to dělám tak, že zcela výjimečně tankuju nad 1/4 nádrže. Když spadnu pod tu 1/4 a zrovna se to hodí (děti nespí, nikam nepospíchám, jedu kolem preferované benzínky), tak natankuju... nebo to nechám až na hladový oko, to je pořád ještě dojezd 50-100 a na mých trasách za tu dobu projedu kolem několika otevřenejch pump.
Pak beru nějakejch těch 55l třeba. Na záchod většinou nepotřebuju, doba tankování mi obvykle tak akorát vyjde na rychlé umytí skel a světel.
Anonym
Já tam taky nejezdím ani čůrat, ani do zásilkovny, ani pro bagety, ani pro pití jako někteří, co tam jezdí aniž by tam tankovali (vídám často)

Ale nerad jezdím na rezervu. A to celá léta, od začátku co jezdím. Za tu dobu sem jel na rezervu (nepočítám-li nákupy aut, kde je povětšinou prázdná banda od bazaru či ex-majitele) asi tak 6x
Emel
Nějaká statistika: Za poslední tři roky jsem tankoval průměrně 46l... s nádrží 62l. Maximálně se mi povedlo tam nacpat 60l. Pod 30l je méně než 10% tankování (to jsou ty případy, že chci mít další den auto s plnou, musím vzít pár litrů u nějaké divné pumpy apod.).
topten
ja jezdim bezne do hladovyho oka (pak najedu jeste pres 100km), jinak bych byl 2x-3x tydne na benzince a fakt me nebavi tam 5 minut stepovat
Mikesus
A proč bych měl tankovat pul nádrže? To bych byl na benzince častěji než s EV u nabíječky. Naopak jezdim ještě dost km s dojezdem nula, protoze je rezerva až moc velká.
Jiri.Kuchta
Je pěkné, že pán dojede z Prahy do Ostravy přes Brno. Je to opravdu výkon, to se musí nechat.
Kam se na něj hrabu, loni jen 30000 km, napříkla😜 Brno - Lvov - Kyjev - Oděsa - Tiraspol - Kišiněv - Constanta - Bukurešť - Transfagaraš - Banát - Brno. Při zmatku s placením co je u nás, jak bych platil na cestě ? Pokud bych teda nějakou natloukačku našel.
topten
nejses ty ten protopopov, kterej byl s mladym babisem na vylete na krymu ??
Anonym
😄 :yes:
Anonym
Měl jsi to vzít přes Charkov. Tam mají skvělé tramvajové trasy a týrají na nich české T3. To vidět naživo tak 2 roky neusnu.
https😐/www.youtube.com/watch?…
Jiri.Kuchta
rád bych, ale opravdu nebyl čas zvládnout všechno. Ty české T i s původními nátěry a výbavou týrají ve více městech.
kuk
Ty budeš odsouzenej furt jezdit ve smradlavým spalováku a dejchat výpary na benzínce. Na elektriku přejdeš teprv až ti ty benzínky začnou zavírat, přestane tě bavit vozit smradlavý kanystry v autě a budeš mít strach z dojezdu. 😉 V Norsku už se benzínky rušej.
Tielman
Co se obsahu článku týká, něco beru, něco mi zase hlava úplně nebere... ale popravdě, jsem vyčkávač... ve smyslu vyčkávání, jak to všechno vlastně nakonec dopadne. Myšlenka použít vyjetou baterii jako záložní zdroj pro domácnost špatná není, koneckonců, tohle řešení (s vyjetou lithiovkou z MHE) používám na chalupě, kde mi ji nabíjí soláry na střeše a ledničku, pračku, myčku, TV a notebook používám bez větších omezení... jen ta poznámka, že brzy se sem budou vozit ojeté elektromobily z Německa... nejspíše ano, ale před tím se budou Němci zbavovat spalováků... to zas bude v CZ vylítanejch, o DPF vykuchanejch polovraků s přetočenejma tachometrama... když to Němci budou měnit za elektriku... to zasejc bude na silnicích vrakáč a gríndylinám budeme platit pokuty za emise jako diví 😊
twistedTSD
Já moc tu teorii záložní baterie nechápu. To může fungovat u Dacie Spring, ale ne u Tesly, kde jsou náklady na výměnu obrovské a snížíš je jedině tím, že jim dáš starou baterii, jako se dává staré DPF za zvýhodněné repasované. Takže jedině, že to auto sešrotuješ, což je buď neekonomické a neekologické nebo pokud se baterie zázračně dožije 15 let a více, nemá větší smysl ji montovat do úložiště.
mariov8
Mám zkušenosti s elektromobily a nejsou úplně špatné.

Ale takovou snůšku nesmyslů a pokřivené argumentace jsem ještě nečetl, Goebbels rotuje v hrobě. Tohle je strašlivá propaganda elektromobility pro naivky s hromadou peněz a bez zkušeností.

Dojezd v zimě klesá. Pod 0°C docela brutálně. Proč ve všech zimních testech elektromobilů je posádka navlečená jak cestující v otevřených Faetonech za císaře Ferdinanda.

Předtápění je super, ale musíte mít kde to předtápět. Pokud to stojí před panelákem, tak si to předtopíte leda z trakční baterky a to opravdu nechcete. Ve svém autě mám naftový bufík a elektrický přihřívač to má ve standardu (jako ostatně všechny diesely tak 10 let dozadu a dnes už i některé benzíňáky s přímým vstřikem), v elektromobilu jsem klepal kosu, aby byl dojezd v zimě alespoň trochu uklidňující.

Nabíječky a síť poskytovatelů a nutnost se systému platebních karet a čipů přizpůsobovat (tohle se snad brzo vyřeší) je stále jen pro nadšence. V zemi kde se vlastní bydlení stává pomalu luxus, bude podíl rodinných domů versus nájemných bytů pouze klesat. Bude u všech garážové stání s nabíječkou? Když už teď začínají hasičům vadit nabíječky u nákupních center... nehledě na to, že výměna trafačky, když u bytového domu chcete instalovat nabíječky je v milionech a desítkách milionů a musí být vůbec možná/smysluplná. Protože když v přenosové soustavě dále není kapacita... kdepak, elektrárna je ještě daleko.

Standardní bateriový certifikát na 8 let a 160 000km, který má vytvořit důvěru zákazníka, je v zemi, kde se auta domů kupují až je firma po 4 letech s nájezdem 200 000km pustí, v podstatě k ničemu. Baterie většiny slušnějších elektomobilů stojí jako náhradní díl téměř sedmimístnou sumu, většina soukromníků kupuje auto v ceně 200 000 až 250 000,-Czk a obvykle si novou nádrž (ale ani motor, převodovku, vstřikovače, turba a jiné spotřební díly kterými všichni hrozí) nemusí dlouhá léta kupovat a jenom jezdí. Nehledě na to, že i ty dražší stojí nízké desítky tisíc. Pro firmy je jako referentské auto elektromobil finanční průser, jako ojetina to je prostě neprodejné = TCO vychází šíleně.

Nízké těžiště je výhoda jenom teoreticky, na eko pneumatikách je totiž těm mastodontům k ničemu. Když se ty 2 až 3t těžké potvory sunou v každé druhé zatáčce po tečně ven. Spalovací motor 150 - 200kg, převodovka 25 - 75kg, nádrž cca 50kg, nějaké to příslušenství cca 50 kg. Elektromotor s převodovkou cca 100 - 150kg, elektronika cca 50kg, baterie 500 až 750kg... vždy je srovnatelný elektromobil o 200 až 400kg těžší (a i tak ujede maximálně polovinu toho co ten diesel).

Praha - Brno dělávám na otočku, to není dlouhá vzdálenost. Od značky ke značce s dodržováním předpisů cca 1😁0. Co takhle Praha - Ostrava, Praha - Stuttgart a i tady by mne nutná zastávka otravovala, protože to s trochou štěstí udělám do 4😁0. Rekord mám 1364km z Normandie, nějaká zastávka byla, řídil jsem sám a to už je dost. Stát co hodinu? to nemusím dělat ani s dětma na palubě!

Dojezdy dle WLTP u elektromobilů sedí pouze tehdy, když v autech netopíte, neklimatizujete, je jaro nebo podzim kolem 10 - 20°C a jedete po okreskách. Jenomže vejít se do nového měřícího cyklu už dnes umí i ten spalovací motor. Pamatuji nádrž 60L u malého Citroenu C4, dělával jsem i 1100km na jedno tankování, pak jsem obvykle vyměkl, přeci jenom Commonrail. Mercedesy měli i 80L a přes 1000km udělal i naftový šestiválec. Přitom v Éčku bylo takové ticho, že jsem si užíval předjíždění i stoupání, kdy se ta V6 alespoň tlumeně ozvala. Auto mělo už tehdy přes 10 let a přes 300 000km.

Ano, je to super jako druhé třetí auto do domácnosti, pro specifické použití ve městech (správa nemovitostí), prádlo v areálu nemocnice a podobně. Hračka pro bohaté, bez nějaké negativní konotace. Ale jako plošné řešení individuální mobility to znamená, že 75 - 90% lidí v Evropě až dojezdí svoje poslední konvenční auto bude chodit pěšky. Pro movité lidi ve městech použitelné, pro nemovité nebo mimo města to bude velký problém...

Mimochodem víte jak probíhá recyklace elektromobilů? Obvykle se prodají mimo EU... hádejte proč? Ano, i já bych měl lehce problém strčit si do baráku "odjetou" baterii s cca 35-50% kapacity jako úložiště pro soláry. Doporučované řešení. Protože si tím kromě požárního rizika a ano, ještě pořád pro domácí energetické úložiště zajímavé kapacity dám do baráku hromadu jedů a těžkých kovů, které stejně jednou budu muset řešit.
Tielman
Jen k poslednímu odstavci... mám to tak a opravdu jsem si na tu baterii raději postavil malou boudu mimo chaloupku z důvodů, které uvádíš. Nicméně to riziko je minimální.
mariov8
Riziko není úplně malé, ale tvoje řešení je optimální. Palec nahoru.
Arese
Bravo, skvělé napsáno! 😄 :yes:
eLzyx
u Tesly často předtápím z trakční baterky. Letos jsem viděl minimum někde kolem -12°C a to vzalo 3% baterie na 24°C v kabině plus plně ohřátou baterku. Teď když jsou plusové teploty, tak to předtopení realizuji jen pár minut před nasednutím, jen proto, abych měl odblokovaný vyšší stupeň rekuperace a neměl omezený výkon. Sebere to max 1%.
V zimě jezdím v Tesle v mikině.
8let/160t km - souhlas, málo. Mám tedy Teslu s 8let / unlimited km, ale je to jak píšeš. Kolem 150 se auta pouští z fleetů, takže ten batoh "potencionálně nová baterka" je pak na soukromníkovi. Ale to by mohlo být benefitováno nižší prodejní cenou ojetiny. A 8 / 160t km neznamená, že to hned po tom chcípne. Mám 185t km a baterka má 7,5% degradaci.
Ad recyklace - proč to kuva všichni zmiňujete? Proč na tom máte zájem? Řešíš to u spalováku, vrtačky, notebooku atp.? Ne. Protože tam nemáš žádný negativizující zájem. Na recyklaci toho všeho dohlíží státní agentury, nějak se o to postarají. Kdyby to byl problém, tak se ozvou, řeší to nějakými recyklačními poplatky při pořízení ...
Mig_35
To je přesně ono. Baterka v mobilu, v notebooku, tam je to
cajk a v poradku a ekologické - jakmile je to v aute, už je z toho ekologické drama😊
Anonym
Baterka v mobilu a notasu má životnost 3 roky. Pak je na výhoz. Při použití rychlonabíječek mobilů ještě dřív, i za 2 roky.

Takže asi tak 😄 😄 😄
Mig_35
asi jsem nechytnul pointu?
Anonym
že stále čekáme na ty zázračné nové technolgie a baterky, aby baterka v notasu vydržela 5-6 let.

Kde nic, tu nic.

Kámoš má notas 7 let, ve své době nejnadupanější HP co bylo, notas stále funguje a jako druhý notas ne nenáročné věci stále velmi spolehlivě už v tom má 4 baterku 😄 😄 😄 . Ted jí zrovna kupoval před vánocema. Blbý co
Anonym
kuk
Smůla pro tebe. Cena už je tak nízká. že už to není potřeba. 😊))
twistedTSD
Jsi si jistý, že byla plně ohřátá baterka? Pokud vím, ohřívá se až při příjezdu na supercharger.
MS-sport
V průběhu roku 2021 vzrostla cena lithia 5x a kobaltu 2x......
Hendly
A jaká má cena suroviny vliv na celkouvou cenu auta? Lithia je v baterce jednotky kil.
MS-sport
Votravuješ nebo to myslíš vážně? :-!
kuk
Votravuješ akorát ty. Víš vo tom úplný houno, zapoměl sis udělat domácí úkoly a z ekonomiky máš sardel čili za 5. :-!
Anonym
https😐/www.idnes.cz/…756_automoto_fdv?…

Vyhladovění obyvatel a jejich likvidace za pomocí hladomoru, stejně jako to dělalli Stalinisté.

A pomatenci už nechtěj ani větrníky
https😐/www.idnes.cz/…9_zahranicni_jhr
kuk
Estébákovo anti EV ivčera zase rozdmýchává antielektrické nálady. 😁 Výrobce Adblue, zpracovatel řepko srachky do nafty, a majitel výroben biolihu do benzínu, výrobce biloplynovejch elektráren na který si nechal zvýšený solární dotace. Ničitel změdělský půdy a podzemní vody roundupem a největší hrabač dotací v republice zase prská proti všemu co se mu nehodí do krámu. 😁 :-!
rohYpnol
Největší diskuse, naklikáno...

Jen je smutné, že k tomu redakce musí dospět tím že zveřejní článek který je jeden velký sra-nec nesmyslů 😁 😒
twistedTSD
Přesně tak, redakce ví, že z toho bude spousta prokliků, tak jen převezme článek odjinud a má hotovo.
kuk
To říká ten pravej. Nejvíc si tu naklikal ty ty chytráku. 😁 :-!
kuk
Tak a máte to pit0mcí s vejfukama. Spalováky jsou mrtvý. Sbohem a už se nevracej. 😁 :-!

https😐/www.facebook.com/…220804532290485/

V prvním letošním Světě motorů najdete mnoho zajímavého čtení. Osobně jsem si nejvíce lebedil u ojetého elektromobilu BMW i3 (výroba od 2013, jeden z nejběžnějších ojetých EV), neboť mám rád takové ty závady, kdy z auta třeba vypadne motor. Na druhou stranu vzhledem k vizionářské konstrukci a novátorskému použití karbonu se nelze divit, že konstruktérům sem tam něco uteklo. V dalších letech to pak rychle napravovali a přesně takovým autem bych nahradil všechny ty totálně zadehtované, benzinem, vodou a mazutem zevnitř zalepené fabie jezdící v režimu mama-taxi a před každou technickou se třesoucí, zda se právě smazaná závada "účinnost katalyzátoru příliš nízká" nestihne znovu objevit. Jak to jen zařídit, aby majitelé ***vým provozem zdeptaných spalováků měli na BMW i3 peníze...

Tímto mezi naše stálé spolupracovníky vítám Jiří Zima, autora zmíněného článku. I díky němu je Svět motorů schopen informovat o elektromobilech tak technicky a odborně se zaměřením na provozuschopnost a spolehlivost, jako jste zvyklí u spalovacích aut.

Můj soukromý názor je jasný. S rostoucí účinností a požadavky na čistotu emisí spalovacích motorů tyto stále hůře snášejí trvalý provoz na krátké vzdálenosti, typický pro maminky či důchodce. Můžete-li nabíjet doma a máte-li dost peněz na druhé (spalovací) auto, pak je dle mého názoru už dnes elektromobil dobrá volba - topí od první vteřiny a je velmi spolehlivý a efektivní. Naopak jako čert kříži se vyhýbám dobíjení na veřejných stanicích. A vůbec bych neměl nervy si před zahraničními cestami korespondenčně vyřizovat různé karty na tamní dobíjecí stanice a jiné blbosti, které záhadně kombinují pohon budoucnosti s rakousko-uherskou byrokracií. Účinnost a spolehlivost moderního dieselu jedoucího napříč Evropou je navíc tak vysoká, že jeho nahrazení elektromobilem nedává dle mého názoru žádný smysl. Umím si ale představit, že když budu mít peníze jen na jedno auto, bude také elektrické - a na dovolenou si zaletím. Ale opakuji, to je můj soukromý názor.

Jako Svět motorů vám v žádném případě neříkáme, co si máte myslet, ale s bezpříkladnou technickou kompetencí přinášíme informace o všech aktuálně nabízených automobilech tak, abyste se mohli sami rozhodnout, zda radši tankovací pistole nebo už třeba zásuvku. Elektromotor je také motor, a tak pokud jednou tento typ pohonu převáží, stále se bude muset třást před nekompromisními recenzemi Světa motorů.
kuk
Vytopení auta na baterii postřehnete minimálně jen u velký baterky, u malé baterky už je to citelnější. A proto si vždy kupjte EV auta jen s větší baterií. Malobaterkáče už jsou pasé a jejich užitná hodnota a poměr cena/výkon jsou tím pádem horší.
kuk
Pokud si myslíte že se vám u spalováků v zimě nesnižuje dojezd a nestoupá spotřeba, tak jste na omylu. Snižuje se i na mokru a ještě víc na sněhu. Fyziku nevokecáte. :-!
Flajzi
To sice neokecáme. Ale jelikož spalování je tak neefektivní činnost, tak se to na spotřebě moc nepodepíše. To je to samé jako s rychlostí. Ve 120 km/h máš 4x větší odpor vzduchu než ve 60 km/h a přesto u spalováku, díky tomu, jak je neefektivní, tak spotřeba stoupne max. o pár desítek procent.
kuk
Na spotřebě se to rozhodně podepíše.
kuk
Je to nakažlivý a už se toho nezbavíte. 😁 😁 😁
Emel
Budeme si pak myslet, že výkon Temelína je 15kWh? 😄 Tak to bych nerad... 😄
kuk
To máš z toho že si sedáš do Temelína. 😁
displacement
Kdyz uz mluvime o tech zkusenostech s EV, tito dva panove to vidi jinak... Jen pro pluralitu nazoru...

"Číňanem (prostorné SUV) jsem jezdil hlavně po okreskách a dálnicích. Výhradně na úsporný (eko) režim auta v tempu ecorally, na okreskách maximálně osmdesát, spíš kolem šedesáti, po dálnicích jsem se rozdováděl nejvýš na sto dvacet, ale většinou se držel kolem stovky. A i když bylo minus sedm, skoro jsem netopil. Dojet s baterkou nabitou na 70 procent (230 kilometrů dojezdu) od středočeských Říčan nad jizerskohorský Tanvald a pak dolů k nabíječce do Jablonce nad Nisou byla e😜edice na tři hodiny (tak o hodinu víc než normálně – jel jsem elektromobilně přívětivější, pomalejší trasou). A bylo to „naknap“ – v cíli 9 procent baterky, dojezd 18 kilometrů. Na upřesněnou: trasa měří asi 150 kilometrů."

"Ano, když jsem jel dál, řídil jsem občas v rukavicích, vytápěl auto, jen když už mi zimou slézaly nehty na nohou, a to hlavně při nabíjení. Jezdit v bundě se nemá, protože vás bezpečnostní pás dostatečně pevně nepřimkne k sedačce, ale když vám jde pára od pusy, vidíte svou bezpečnost přeci jen z trochu jiného úhlu."

https😐/uloz.t👋tam/6c80b3cb-7347-4794-add1-47342cc9a6a3