Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Veterán

Zpět na článek

Jaguar XK: Legendární řadový šestiválec se vyráběl skoro půl století

9 komentářů

gil54
Pokud jde o hladkost chodu, tak ta je u R6 nejlepší (vedle V12 - což jsou dva spojené R6) už z vlastního principu konstrukce, je lepší než u všech ostatních používaných variant motorů s vratnými písty. Takže porovnávat s R4, jak se píše v článku, ani vlastně nelze nebo lépe není korektní. I v souhrnu ostatních vlastností je na tom konstrukce R6, proti všem jiným koncepcím, velmi dobře.
Othello
Nj asi si v bruselu myslí že když šestiválec vibruje málo, tříválec musí vibrovat ještě míň
gil54
Samozřejmě, zde jsme ovšem zanořeni do dob, kdy neřídily vývoj a rozhodování o počtu válců, objemu a uspořádání emisní limity. Pá, pá R6 nebo V8, tady máš R3 a jeď.

Proto ty setrváky, "měkoučká" R6 nebo křížová V8 - navíc atmosféry, jej nepotřebovaly. No, ale proto to taky vodskákal bílej nosoržec. 😄 Prý.
Othello
To ano, ve vývoji motorů to určitě hraje významnou roli, ostatně proto se vymýšlejí třeba různá provedení setrvačníků apod
Má to vliv na namáhání převodů a vibrace při akceleraci
gil54
Ano, to bude měřitelné a rozložení zážehů v cyklu u konkrétního motoru je také hmatatelné a já si myslím, že se tím vším konstruktéři zabývají a možná víc, než si laik dokáže představit.
Othello
😄

Ta hladkost chodu coby nerovnoměrnost úhlové rychlosti kliky během otáčky bude taky asi měřitelná, i když se tím asi nikdo až tak nezabývá.
Ale souhlas že pod tím pojmem si můžeme představit více disciplín
gil54
Ty mínusy nedostal obsah, ale můj nick, +/- to tak je vždy, ať napíšu cokoliv, námět k diskuzi, hejt, vtip, nebo jen konstatování faktů. Nefrustruje mě to, spíše naopak.

Vyvážení a to jak primárních, tak i sekundárních sil, je exaktní, měřitelná veličina. Hladkost chodu? No, minimálně věc k diskuzi, co sem patří a jaká jsou její kritéria - jako např. udrží se pětikoruna nastojato na víku ventilů při běžícím motoru na volnoběh? 😄 Počet resp. zejména pravidelnost zápalů během jedné otáčky může jistě patřit mezi jedno z nich. Třeba konkrétně u těch V8 záleží však, mimo jiné, i na tom, jestli mají křížovou nebo plochou klikovku a jaký je zvolen úhel, který svírají válce.

Jsem mile překvapen, že se našel alespoň někdo, kdo se nad mým příspěvkem zamyslel. 😄
Othello
Sedm mínusů - sedm lidí netuší o čem píšeš

Ale stejně bych asi rozlišil hladkost chodu a vyvážení. Zatímco vyvážení je u R6 z fyzikální podstaty výborné, v hladkosti chodu tedy počtu zápalů během jedné otáčky na tom asi bude líp každý motor s ještě větším počtem válců, např. V8.
Já Prvni_1
Fakt.
Akorat "sest dekad" je vic nez pul stoleti, ne skoro, ne?
Ale vubec to nemyslim spatne!
Krasne se to cetlo.
😄