Novinky
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářePovinná třicítka ve městech: Třicítkový mor všude se blíží! Ubráníme se?
72 komentářů
PowerHouse
Tak auta budou brzdit cyklisty co jedou rychleji než 30.
Bude sa diat to co povedal Rathousky - cyklisti budu obiehat auta sprava a miesto znizeniu nehod dojde ich z vyseniu. Sam som cyklista, ale trufnem si povedat, ze 98% si nevsima ci auto, ktore ide jeho smerom, odbocuje doprava a neskrizi cestu. Pri takychto blbinach mam dojem, ze by sa mal vytvorit politicky prud, ktory bude hlasat 70ku v obci. Ked jedna strana 20 dole, tak nech je tam oponent na 20 hore. Stretnu sa na 50 a po siahodlych rokovaniach a schvalovaniach sa zachova status quo.
narona
v obci 16 km/h, na křižovatkách 6, mimo město 50 😁
Max 0 km/h, max 0 mrtvých. Tohle je "logoka" těch eurohujerů.
Doufám že nařídí letadlům lítat v maximální letové hladině 0m. Těch obětí z leteckých nehod je taky opravdu hodně. A následky jsou vesměs tragické... A vzletová rychlost samozřejmě 30 kmh...
Doufám že nařídí letadlům lítat v maximální letové hladině 0m. Těch obětí z leteckých nehod je taky opravdu hodně. A následky jsou vesměs tragické... A vzletová rychlost samozřejmě 30 kmh...
topten
prazskej vzduch je tak znecistenej, ze to je jako kazdy den vykourit jedno cigaro. nejvetsi podil maji emise z dopravy. u frekventovanych mist znecisteni odpovida vykoureni 10 cigarum ...
snizenim rychlosti na 30 se situace spis jeste zhorsi, snad jedine ze vic lidi zacne jezdit MHD, protoze je prestane bavit jezdit autem.
co by okamzite pomohlo prazskemu ovzdusi a ovzdusi vetsich mest je vylouceni dyzlu bez filtru z dopravy. k tomu ale politici zatim nenasli koule, i kdyz by se to doklo jen par procent ridicu, kteri nejvic zamoruji vzduch a vetsina lidi by to naopak privitala.
tak snad nova vlada bude odvaznejsi a prinejmensim do vetsich mest povoli vjezd jen autum se zelenou emisni plaketou, tedy pro dyzly od euro 5 (od roku vyroby 2009-2010) a pro benzinaky od euro 1 (od roku vyroby 1991), a samozrejme srovna spotreni dan nafty a benzinu, coz bude znamenat zdrazeni nafty o cca 4kc na litru bez DPH, resp 5kc s DPH na stojanu
snizenim rychlosti na 30 se situace spis jeste zhorsi, snad jedine ze vic lidi zacne jezdit MHD, protoze je prestane bavit jezdit autem.
co by okamzite pomohlo prazskemu ovzdusi a ovzdusi vetsich mest je vylouceni dyzlu bez filtru z dopravy. k tomu ale politici zatim nenasli koule, i kdyz by se to doklo jen par procent ridicu, kteri nejvic zamoruji vzduch a vetsina lidi by to naopak privitala.
tak snad nova vlada bude odvaznejsi a prinejmensim do vetsich mest povoli vjezd jen autum se zelenou emisni plaketou, tedy pro dyzly od euro 5 (od roku vyroby 2009-2010) a pro benzinaky od euro 1 (od roku vyroby 1991), a samozrejme srovna spotreni dan nafty a benzinu, coz bude znamenat zdrazeni nafty o cca 4kc na litru bez DPH, resp 5kc s DPH na stojanu
scadar
Rozumne nastaveny zony 30 mi nevadi - ostatne clanek i zminuje karlin a holesky - tam to zrovna situaci prospelo.
Co mi ale vadi, tak jsou retardery, ty by mely bejt postaveny mimo zakon. Tam jde zkratka o umyslne a zbytecne poskozovani aut. Nekdo mozna tvrdi, ze jsou nastaveny tak, aby po nich nejaka houpava fabie s vymlacenejma tlumicema mohla projet bez zpomaleni (pokud jede na limitu), ale muj S-Line podvozek na tom fakt trpi a nerikejte mi, ze ty hromady octavii rs (at mame nejaky priklad blizsi vice lidem) na tom nejsou stejne…
To uz je mi milejsi nemeckej system, kde jsou na tricitkach kamery, ale nikdy zadny zku* retarder.
Co mi ale vadi, tak jsou retardery, ty by mely bejt postaveny mimo zakon. Tam jde zkratka o umyslne a zbytecne poskozovani aut. Nekdo mozna tvrdi, ze jsou nastaveny tak, aby po nich nejaka houpava fabie s vymlacenejma tlumicema mohla projet bez zpomaleni (pokud jede na limitu), ale muj S-Line podvozek na tom fakt trpi a nerikejte mi, ze ty hromady octavii rs (at mame nejaky priklad blizsi vice lidem) na tom nejsou stejne…
To uz je mi milejsi nemeckej system, kde jsou na tricitkach kamery, ale nikdy zadny zku* retarder.
Retardery mi nevadí, pokud jsou na smysluplných místech. Zrovna fabia je blbej příklad, tam to je kostiřas podobnej. Kdyz s tím máš problém, tak stačí ještě víc spomalit. Pokud si někdo pořídí tvrdej podvozek pro jízdu po meste, tak musí počítat, že nebude jezdit komfortně. A dlažební kostky podvozku nevadí?
Retarderu na skutecne smysluplnejch mistech jsem jeste moc nepotkal. Silnice ma byt rovna a retarder zkratka snizuje jeji kvalitu. Vubec nemluvim o chudacich lidech, co u toho bydli - musi pak poslouchat jak mi to podradi na jednicku a ja pak musim pod plynem zase nabirat ztracenou rychlost.
Dlazebni kostky jsou stejny story. Kostky jsem schopnej akceptovat z historickyho hlediska, do prvni rekonstrukce. Pokud pri rekonstrukci kostky vytrhaji a misto hladkeho povrchu tam daji zase kostky, tak pro to pochopeni nemam. Vyjimky v nejuzsich centrech historickych mest nepocitam. Ale na prazskem Dvorakove nabrezi nebo na Hlavkove moste kostky nemaji co delat.
Dlazebni kostky jsou stejny story. Kostky jsem schopnej akceptovat z historickyho hlediska, do prvni rekonstrukce. Pokud pri rekonstrukci kostky vytrhaji a misto hladkeho povrchu tam daji zase kostky, tak pro to pochopeni nemam. Vyjimky v nejuzsich centrech historickych mest nepocitam. Ale na prazskem Dvorakove nabrezi nebo na Hlavkove moste kostky nemaji co delat.
U škol a skolek s tím naprosto souhlasím. U nepřehlednych přechodu též případně u nekterych zastávek MHD. S hlukem je to samozřejmě horsi,
Je retardér a retardér. Pokud je udělaná celková stavební úprava a vyvýšené místo přechodu, tak bez problemu jde projet se zpomalením i na dva.
Pokud tam jsou nejlevnější terče kde člověk musí téměř zastavit, tak je to peklo pro všechny. Bydlet bych u toho nechtěl, chodit a dýchat zbytečné emise z brzdění taky je zbytečný opruz.
Tyhle řešení zkratka jsou fajn když se udělají dobře. Ale je to jako se vším. Je potřeba si taky uvědomit a připustit, že tyhle srandy něco stojí. Proto by se s nimi mělo zacházet s velkým rozmyslem.
Pokud tam jsou nejlevnější terče kde člověk musí téměř zastavit, tak je to peklo pro všechny. Bydlet bych u toho nechtěl, chodit a dýchat zbytečné emise z brzdění taky je zbytečný opruz.
Tyhle řešení zkratka jsou fajn když se udělají dobře. Ale je to jako se vším. Je potřeba si taky uvědomit a připustit, že tyhle srandy něco stojí. Proto by se s nimi mělo zacházet s velkým rozmyslem.
A neměla by zejména tam dělat svou práci PČR nebo MP.
Účinný prostředek jak něčeho dosáhnout se pozná snadno - dotčenému subjektu tzv. “nejde pod fousy” 😄
Ještě nikdo nevymyslel restrikci, při které by dotčená osoba vítala s ovacemi 😒
Ještě nikdo nevymyslel restrikci, při které by dotčená osoba vítala s ovacemi 😒
Zvýšené přechody a nebo třeba křížení v obytných zónách typicky jsou prvky, které mě jako řidiče omezují. A přesto když jsou slušně udělané mi nikdy nevadily. Zvláštní že...
Sorry, ale ne. Ja jezdim z 99% podle predpisu. Proto pisu, at si tam pro me za me daji vsude kamery. Kamery narozdil od retarderu neposkozuji auto a ucinnost je stejna, ne-li vyssi.
Mne tedy rerarder auto nepoškozuje a nikdy jsem kvůli tomu nemusel nic měnit. Ale souhlasím v tom, ze označeny radar může být prinosnejsi.
Jak to víš že nepoškozuje? V čem se udává životnost tlumičů, silentbloků, podvozkových dílů? Myslím, že obecně přejetý retardér auto opotřebovává... a to i když ho přejedeš normální rychlostí.
Víc to poškodí dravec silnice než retardery. A pokud vezme v úvahu jen Prahu, pak dlažba a retarder je stále zanedbatelný.
Napsla jsem to špatně. U retarderu si můžu vybrat rychlost, u děr nikoliv. Takze poškození retarderem je marginální v porovnani s běžnou silnici.
Napsla jsem to špatně. U retarderu si můžu vybrat rychlost, u děr nikoliv. Takze poškození retarderem je marginální v porovnani s běžnou silnici.
Jo, s dravcem silnice není sranda, to je jasný 😄
Jsou místa, kde to smysl má... kde auta lítaj rychle nebo je to nějak nepřehledný... a zároveň tam třeba běhaj děti.
Blbý je, že když dáš retardér na začátek obce, tak typicky ho tím zároveň dáváš na konec obce v druhém směru... protože jinak by to borci objížděli protisměrem. A často první obytnej barák v nedohlednu.
Jsou místa, kde to smysl má... kde auta lítaj rychle nebo je to nějak nepřehledný... a zároveň tam třeba běhaj děti.
Blbý je, že když dáš retardér na začátek obce, tak typicky ho tím zároveň dáváš na konec obce v druhém směru... protože jinak by to borci objížděli protisměrem. A často první obytnej barák v nedohlednu.
bylo to spíš popíchnutí. nicméně jestli ti retardéry poškozují auto, potom bys měl zvážit starý recept našich dědů - auto zakonzervovat do stodoly a chodit pěšky a vytahovat jen na dušičky. já měl za to, že tlumiče jsou od toho aby tlumily.
Proč tedy spravovat menší díry a nerovnosti na silnici???
Vždyť tlumiče jsou od toho aby tlumiče ne??? .... :no: :no: :no:
Vždyť tlumiče jsou od toho aby tlumiče ne??? .... :no: :no: :no:
však ve městě se to moc neřeší ( aspoň tak mi to přijde, podle stavu silnici ), neboť se tam jezdí pomaleji. Při vyšších rychlostech už to samozřejmě může být.
rohYpnol
Třicítka na krku. Třicítka na monitoru. Třicítka na výplatnici. Třicítka IQ...
Zřejmě tihle lidi jsou schopni prosazovat a hlasovat i pro třicítku v Paříži, Amsterodamu, Berlíně...
Zřejmě tihle lidi jsou schopni prosazovat a hlasovat i pro třicítku v Paříži, Amsterodamu, Berlíně...
rohYpnol
Fakt začínám být pyšný na to, že jsme zaostalá východní Evropa.
Protože to co předvádí EU a EK, to je naprostý rozvrat svobody. Západní vyspělá demokracie ukazuje jak věci u nás nesmí dopadnout. Není divu, že strany jako SPD v dnešním světě, o které by za normálního stavu nikdo ani nezavadil pohledem, získávají silný hlas.
Opakuje je minulé století. Je jen otázkou času než se v Evropě opět dostane někde k moci populistický nacionalista formátu Hitlera. A vypadá to, že zlo opět vzejde buď z Německa, nebo z Francie...
Protože to co předvádí EU a EK, to je naprostý rozvrat svobody. Západní vyspělá demokracie ukazuje jak věci u nás nesmí dopadnout. Není divu, že strany jako SPD v dnešním světě, o které by za normálního stavu nikdo ani nezavadil pohledem, získávají silný hlas.
Opakuje je minulé století. Je jen otázkou času než se v Evropě opět dostane někde k moci populistický nacionalista formátu Hitlera. A vypadá to, že zlo opět vzejde buď z Německa, nebo z Francie...
Mám stejný názor, tak dlouho budou europoslanci v Bruselu prosazovat návrhy, které jen omezují naše svobody až to někde praskne a bude to zas prů*er na několik let :no:
...průser na několik desítek let 😒 😒
Tak vem si už jen islamizaci Německa a Francie. Tohle už nemá žádné "čisté" řešení budoucnosti.
Tak vem si už jen islamizaci Německa a Francie. Tohle už nemá žádné "čisté" řešení budoucnosti.
Bohužel máš naprostou pravdu. Zápaďákům už to konečně taky začíná docházet, ale ještě nedávno měly středo- a východoevropany s jejich logicky odmítavými názory na muslimskou imigraci div ne za fašisty! 😲 😲 😲 :no:
Vermo
Realny priklad. Byvam v BA nie v uplnom centre ale na okraji stareho mesta/zaciatok noveho mesta. Mam tri deti a po starom meste sa pohybujem vylucne peso. Ale zaroven mam 2 auta a casto jazdim - ale opacnym smerom. Milujem soferovanie a 30 je killer. Ale to stare mesto v BA by bolo omnoho prijemnejsie ak by tam nebola doprava. Plus minus 30 je tam realne uz teraz. Mozno v sobotu vecer a v nedelu tam ides realne 50. Preto vravim bez aut. Dovody? Napriklad cakanie na krizovatkach, splodiny, auta na chodnikoch. Vobec priestor na chodnikoch, hluk. Skuste niekedy ist s kocikom po takomto mieste. Alebo zoberte chlapca na biku so sebou cez tie cesty. Realne si viem velmi dobre predstavit ze ten priestor by bol bez aut. Hovorime o takej zone ze ked by si nechal auto zaparkovane a chcel prejst na opacnu stranu zony peso tak je to 15-20 minut. Cize realna dostupnost divadla, restauracie, taxi stanoviste by bolo 7-10 minut peso z uplneho centra na okraj zony ale s tym ze elektricky tam chodia tak ci tak.
Podla mna treba zacat od seba, odstahovat sa z tych miest a hned to bude prijemnejsie miesto bez aut a bez ludi 😄
Chytří se již odstěhování z města, hloupí se do města stěhují. V Berlíně přibývají hlavně migranti, z mesta se stávají džungle a na západě no to zóny.
Reálný příklad - lidi si koupí stavební pozemek vedle páteřní sběrné komunikace. Postaví dům. A náhle přijdou s tím, že je auta obtěžuji a je potřeba aby tam byla pěší s cyklo zóna, protože se jim tam špatně bydlí...
Nebo si člověk koupi byt v bytovce v centru vedle pražské radiály. A pak přijde s rim, že ty auta je třeba zakázat a udělat z toho cyklopruhy...
Je to absurdní přece. Jezdit potřebují všichni. A samozřejmě že nikdo nechce být ten, komu jezdí auta pod okny. Takže hlavně ať jezdí jinde, ale tam kde bydlím já bude pěší zóna!!!
Navíc běžná města fungují v dopravě úplně jinak než Praha. Metro úplně mění možnosti. Ale i tak to bez aut v dnešním světě není možné. Auto je součástí našich životů ať se to komu líbí nebo ne.
Nebo si člověk koupi byt v bytovce v centru vedle pražské radiály. A pak přijde s rim, že ty auta je třeba zakázat a udělat z toho cyklopruhy...
Je to absurdní přece. Jezdit potřebují všichni. A samozřejmě že nikdo nechce být ten, komu jezdí auta pod okny. Takže hlavně ať jezdí jinde, ale tam kde bydlím já bude pěší zóna!!!
Navíc běžná města fungují v dopravě úplně jinak než Praha. Metro úplně mění možnosti. Ale i tak to bez aut v dnešním světě není možné. Auto je součástí našich životů ať se to komu líbí nebo ne.
On se ten dnešní svět (v mých očích) trochu mění. Auta umí být otravná i v té nejmenší a nejklidnější vesničce. Protože auto (zatím) chci, pořídil jsem pidiauto s elektrickým pohonem, kterým se otravovat moc nedá. Ještě pár let před tím jsem se přestěhoval z města (nejdřív z Prahy do Brandýsa v roce 2001 a před 4 lety pak do pidivesničky na jihu u hranic s Rakouskem). Je dobré se zamyslet nad smyslem života a trochu uzpůsobit aktivity, aby to nebylo dobré jen pro manželku, děti, zaměstnavatele ..., ale aby si člověk užil trochu klidu a pohody (tím rozhodně nemyslím dovolenou v Chorvatsku 😢 ).
Otázkou je jestli to udělat můžeš? Pokud jsi sám, max ve dvou a tvoje/vaše práce to dovoluje, tak se v klidu odstěhovat můžeš. Pokud ale máš děti, co chodí do různých škol ve městě a nechceš jim připravit dojíždění, dobrou práci, co bys na vesnici nesehnal, tak to moc dobře nejde… a rentiér taky není každý 😉
Hlavně ty děti budou muset co? Budou muset dojíždět. A k tomu potřebuji co? Auto, protože s MHD se na vidlákovech můžeš spolehnout leda na to, že nic nepojede.
Dojížděl jsem z ***ákova jak celou základku, tak i gympl. U nás jezdí busy pořád stejně.
Nechci tu teď úplně řešit dostupnost MHD ani ji kritizovat. Za mě bych klidně zrušil MHD a radši bych lidem z vesnic přispíval na taxiky, vyšlo by to levněj než černé díry dopravních podniků.
Ano, samozřejmě záleží na konkrétním místě. Pokud jsi někde na rozumném směru a tahu, tak tam občas i něco pojede.
Ano, samozřejmě záleží na konkrétním místě. Pokud jsi někde na rozumném směru a tahu, tak tam občas i něco pojede.
Je pravda, že nějak nechápu proč vlastně tolik busů a hlavně vlaků jezdí, když jsou úplně prázdné.
Integrované dopravní systémy a hromadná doprava je za mě především ukázka hrůzného hospodaření s veřejnými penězi a příšernou ukázkou nesmyslnosti a absirdity něčeho jako je veřejná soutěž a celého zákona o zadávání veřejných zakázek.
Když vím kolik u nás kraj dotuje každou jízdenku a kolik by mě stála jízda MHD tak to pojedu levněji i kdyby stál litr nafty 50 Kč...
Když vím kolik u nás kraj dotuje každou jízdenku a kolik by mě stála jízda MHD tak to pojedu levněji i kdyby stál litr nafty 50 Kč...
To, že jsi se odstěhoval do míst, kde ti to vyhovuje ovšem neřeší problém 30 km/h ve městě ano nebo ne. Příspěvek k tomuto článku tedy off topic, zbytečně založené vlákno. Všichni zde už dávno několikrát ví kde bydlíš, čím jezdíš, kolik tě stál Smart, jak, u koho a za kolik nabíjíš, kolik km asi tak činí jedna tvoje jízda a dost i o farmacii 😄 .
Města existují a potřeba provozu aut v nich také. Odstěhovat se je řešení, avšak ne každý může a ne každý chce. Těm je tento článek určen.
Města existují a potřeba provozu aut v nich také. Odstěhovat se je řešení, avšak ne každý může a ne každý chce. Těm je tento článek určen.
Hlavně je super, ue Xylo způsobil díky vlastní sobeckosti (nemyslím to teď špatně) úbytek -1 Pražák, jenže celá naše země je už asi 50 let založena na pragocentrizmu.
A která země není založena na centrizmu hlavního města? Rakousko a Vídeň? Belgie a Brusel? Maďarsko a Budapešť? Francie a Paříž?
Opravdu nevím cos tím chtel říci?
Opravdu nevím cos tím chtel říci?
Tím jsem chtěl říct, že tvoje úvaha jak se chytří stěhují z měst kulhá na obě nohy. Je to hezká představa. Ale pokud chceš lepší pracovní místo, tak stejně musíš do Prahy.
I když částečně možná ti dávám zapravdu, vysoké posty u nás opravdu neobsazují chytří lidé...
I když částečně možná ti dávám zapravdu, vysoké posty u nás opravdu neobsazují chytří lidé...
VDC
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Tohle řešení NIKDY nefunguje. Nikdy se nenajde taková společenská síla a odvaha. Když ani sametová revoluce nebyla revolucí že...
Roland Von Wagen
Ale řekl bych, že většina mrtvých při autonehodách vzniká mimo město. Samozřejmě, dějí se i smrtelné nehody v obcích, pak mě ale napadá, kolik jich vznikne v rychlosti 50 a kolik při překročení a zda takové hovado bude respektovat 30, když i pade je pro něj málo.
Autonehody asi ano, ale důvod pro snížení rychlosti aut bude asi spíše v omezení nehod s chodci a cyklisty. Naštěstí dneska jsou děti fixované spíše na sezení u počítače než na lítání venku. U nás na vesničce je tedy pořád docela živo, takže je potřeba koukat odkud vyletí malí závodníci na kolech, protože jsou docela ukrutně rychlí 😄 .
Otázkou je na kolik jsou ty děti na kolech skutečně ohroženy někým, kdo jezdí předpisově a ohleduplně a na kolik někým, komu je nějaká 50 nebo 30 úplně u zadku. A taky nakolik dokáže tohle omezení splnit vlhký sen eurosoudruhů snížit počet mrtvých na silnicích z 20 tisíc na 0. Mně teda vychází, že důvod k zavádění třicítky bude trochu někde jinde než v záchraně životů.
v tomhle souhlas. Těch smrtelných nehod ve městě bude poměrně málo, pokud řidič dodržoval 50. To se o 20tis opravdu nesníží. Důvod bude zajisté jinde.
Zas tak málo to není. Počet mrtvých v obci je přes 30% z celku. To není tak úplně málo.
Ta pointa je trochu jinde. Většina smrtelných nehod jsou dalnice, silnice I. a II. třídy. Což je logické. Jenže na dálnici nebo silnici byť ve městě asi těžko budeme jezdit 30 kmh... i když I toho by byla EU nepochybně schopna...
Ta pointa je trochu jinde. Většina smrtelných nehod jsou dalnice, silnice I. a II. třídy. Což je logické. Jenže na dálnici nebo silnici byť ve městě asi těžko budeme jezdit 30 kmh... i když I toho by byla EU nepochybně schopna...
Ale jak je vidět, laťka evidentně nikdy není dostatečně nízko aby ji další politik nedokázal podlézt...
doprava se zahustuje, kazda normalni rodina ma prinejmensim 2 auta, a ty auta se na stale stejnou plochu maj problem vejit a tak to je kazdym rokem horsi a horsi
https😐/prazsky.denik.cz/…uhy-v-praze.html?…
na ty vypadovce je opruz i ta padesatka, s touhle cyklostezkou hrozi tricitka