Veterán
Zpět na článek
Mazda MX-3 (1991-1998): Pohledná 3dv. sportovkyně debutovala před 30 lety
13 komentářů
3_diamanty
Zlate 90 roky... a suhlas.... dnes by uz clovek riesil nejake suvecko kedze kupatok uz ani moc nie je na trhu. Vtedy to ale bolo ine... spomenme si aj na dalsie zaujimave kupatka ako opel tigra opel calibra honda type r subaru svx vw corrado fiat coupe ford coucar ford puma a iste este par dalsich.... potom ale nastala doba suv a kupe uz zrazu nikto nechce... a ktovie co bude o dalsich 10 rokov... mozno uz ani suv nebudu potom fungovat .... uvidime
Arese
... moc hezké čtení! 😊👍 Zlaté devadesátky... Velká škoda, že tehdy u nás na nová západní auta měla jen hrstka lidí... 😒
koos323
Tigra a Puma byly menší než MX-3. Měly technický základ v Corse B respektive Fiestě 96. Co se týče MX-3, tak v dobových tesech na začátku 90. let ji britský Autocar označil za jednu z nejlépe jezdících aut s předním pohonem (další bylo VW Corrado a Lotus Elan M100). Z vlastní zkušenosti vím, že MX-3 opravdu skvěle vzdorovala nedotáčivosti. Kupodivu těžký šestiválec na to neměl vůbec vliv, ale to je u těhle aut časté a třeba Corrado VR6 nebo Peugeot 406 Coupe V6 jezdily také tak (vše vyzkoušeno). MX-3 měla na svoji dobu velmi přesné a strmé řízení. Jasně, není to zadokolka. MX-5 a BRZ jsou asi jinde i když pokud bychom to brali čistě na rychlost tak těžko říct. Zrovna tahle auta nemají podle mě moc přilnavosti, což je ale patrně i záměr.
vor
Samozrejme, bolo to len prezlečené "komerčné" auto. Ale nemôžem súhlasiť s autorom, že Tigra a Puma boli konkurenti MX-3. Iná trieda a o podvozku ani nehovorím...
Mimochodom, tiež už niečo pamätám, ale aké super FWD auto v tej dobe bolo?
Mimochodom, tiež už niečo pamätám, ale aké super FWD auto v tej dobe bolo?
ACE.
To samozřejmě netvrdím, ale podívej kolik lidí si dnes kupuje doopravdy BRZ nebo Miatu a to "zázračné" podvozky jsou.
koos323
Tohle auto jsem pár let vlastnil. A sice jeden z prvních 150 kusů dovezený do ČR v roce 1992. S oním glorifikovaným šestiválcem 1.8. Motor se skutečně točil jak turbína, ale zoufale tomu chyběla v nízkých a i středních otáčkách. Válce měly průměr snad skleniček na šampaňské. Pokud bylo na otáčkoměru do 3000 za minutu, byla i fabia HTP skoro zdatný soupeř na semaforech. A to měla mazda tak krátké převody, že jste mohli v 70 jezdit bez problémů na pětku aniž by se motor nějak podtáčel. Rychlost 130 km/h na dálnici pak byla dost utrpení, tedy pokud se mělo jet někam dál. Navíc zejména první verze motoru K8 dost žrala i kvůli velmi nízkému kompresnímu poměru. Jízdní vlastnosti to ale mělo opravdu vynikající. Velmi podobně jezdila třeba poslední Toyota Celica o níž jsem v době pořizování mazdy také uvažoval. Po letech není problém jen koroze, ale i ten šestiválec, který je dost choulostivý na zacházení. Také opravy jsou drahé, navíc dneska už na to moc dílů není. Auto na které rád vzpomínám. Bohužel ceněná tahle auta asi nikdy nebudou na rozdíl od jiných kupé z té doby.
ACE.
Na druhou stranu, dneska by málokoho oslovilo, protože je "pouze" pro jízdní zážitek a to většině nestačí. Kde kdo to chce někomu kázat nebo mu naložit, ale chce aby to zvládalo auto (a to pokud možno na rovině) a néé on nedejbože v zatáčkách.
JKTP
Když si uvědomím, že to vyšlo v roce 1991, ten design byl nadčasový ve srovnání s Evropou. Stejně tak i motorizace a podvozek.
Srovnat s dnešními auty se to asi nedá... Ikdyž mám dojem, že ty starší sportovní auta jsou pro me daleko zajímavější než ty některé moderní. A určitě bych se v tom svez raději než ve fabii😉 :yes:
Srovnat s dnešními auty se to asi nedá... Ikdyž mám dojem, že ty starší sportovní auta jsou pro me daleko zajímavější než ty některé moderní. A určitě bych se v tom svez raději než ve fabii😉 :yes:
Cenduro
Ano, vzpomínám jak někde na konci 90 let, když jsem se ještě živil autodíly, potřeboval jeden človíček všechny hydroštely na ventily a po sdělení ceny šel do kolen. A to prosím od Ajusy...
Emel
Hmm... zase MX-3 žádnej zázračnej podvozek neměla, nikdy to nebylo nějaké ceněné řidičské auto co já pamatuju... ani mezi FWD.
Xylo
Jenom k té ceně, koukám do katalogu 1996/97 a je tam MX3 s 1,8 V6 za 730 tisíc Kč, třeba MX6 2.5 V6 je za 900 tisíc stejně jako třeba Xedos 6 (2.0, to byl taky 6 válec). Nedávno jsme si tu povídali o Oplu Speedster a ten byl za 1.2 až 1.4 milionu se 4-válcema.
TobeConti
Netreba hadzat flintu do zita. Ak Toyota uspeje s tymi vsetkymi sportovymi modelmi, tak som si isty, ze aj ine automobilky budu chciet ukrojit z kolaca. A mazda ma MX-5ku stale tiez. Takze este nie je tak zle 😊
Nádherné auto z dôb mojej mladosti 😄. Síce bolo vtedy drahé, ale celkovo bolo veľa áut, na ktoré človek mohol IBA pozerať a obdivovať. Dnes sa také niečo nemôže dostať do výroby. Škoda... Na druhej strane... človek, ktorý by v tej dobe jazdil na MX-3 (mladé "baby", alebo mladý muž povolaním "syn") by si dnes vybral BMW X5 :-!