Ekonomika
Zpět na článek
Toyota je opět nejprodávanější značkou, koncern VW porazila po pěti letech
81 komentářů
Mikesus
Spotrebbi dan na benzin taky platíš bez ohledu na to jeslti ho palis v aute.
Anonym
protože to nejsou jen osobáky nebo proč?
Myslím tím tento nedávný článek.
https😐/www.auto.cz/…-vyrabene-137725
dle kterého prodal koncern víc aut než Toyota. Jinak Máro, v tomto není Toyota jako značka, ale taky jako koncern. Počítá se do toho i Hino, Daihatsu a Lexus.
Jako značka je Toyota suverénní už hodně let.
Myslím tím tento nedávný článek.
https😐/www.auto.cz/…-vyrabene-137725
dle kterého prodal koncern víc aut než Toyota. Jinak Máro, v tomto není Toyota jako značka, ale taky jako koncern. Počítá se do toho i Hino, Daihatsu a Lexus.
Jako značka je Toyota suverénní už hodně let.
Mikesus
Takze jeden poplatek statu je dan a jiny neni. Bez ohledu na duvod proc byl zaveden.
Tyhle položky, v případě že si nevyrábíš elektrinu, sam jsou povinné.
To samé u benzinu, teoreticky muzes si taky sam vyrábět, jen ty moznosti jsou hodně limitující. FVE je dostupnější nez vlastní rafinerka.
Tyhle položky, v případě že si nevyrábíš elektrinu, sam jsou povinné.
To samé u benzinu, teoreticky muzes si taky sam vyrábět, jen ty moznosti jsou hodně limitující. FVE je dostupnější nez vlastní rafinerka.
Mikesus
Emisni povolenka je co? Priplatek za OZE je taky daň. Jen se to nejmenuje spotřební daň.
Emisni povolenka stoji aktuálně cca 35EUR ( cca 911kc ) za tunu CO2. Nas mix ma kolik? 550g CO2/kwh? Tedy máme cca 0.52kc za Kwh, příspěvek na OZE je cca 0.58Kc za kwh, tedy dane statu je cca 1,1 kc za kwh.
Ted nafta. Aktuálně 9.95kc/l. Litr ma cca 10kwh, takze to máme 0,99 za kwh.
Benzin je zdaněn 12.84kc/l a ma cca 9.1kwh. Takze za 1kwh to máme cca 1,4kc za kwh.
Chtelo by to přestat plácat polopravdy. Spotrebni daň se to u elekteiny nejmenuje, ale poplatky statu se platí. A dle přepočtu na kwh je elektřina zdaněna vic nez nafta a mene nez benzin.
Emisni povolenka stoji aktuálně cca 35EUR ( cca 911kc ) za tunu CO2. Nas mix ma kolik? 550g CO2/kwh? Tedy máme cca 0.52kc za Kwh, příspěvek na OZE je cca 0.58Kc za kwh, tedy dane statu je cca 1,1 kc za kwh.
Ted nafta. Aktuálně 9.95kc/l. Litr ma cca 10kwh, takze to máme 0,99 za kwh.
Benzin je zdaněn 12.84kc/l a ma cca 9.1kwh. Takze za 1kwh to máme cca 1,4kc za kwh.
Chtelo by to přestat plácat polopravdy. Spotrebni daň se to u elekteiny nejmenuje, ale poplatky statu se platí. A dle přepočtu na kwh je elektřina zdaněna vic nez nafta a mene nez benzin.
Mig_35
Tak už i Ada začal ctít teorii, ze pokud není něco zdaněno, potom je to dotováno? To se bude HSakrovi líbit :yes:
Mikesus
Tak jsem asi slepej. O toyote se tam píše jen jako o tukovem rohlíku. Jen ja jsem narážel na, ze se v diskuzich u prodejích golfu v Evropě dava do souvislosti nejprodavanejsi =nejkvalitnější, tak jsem se spise recnicky zeptal, zda tedy to platí u corolly taky nebo u ni platí ten tukovy rohlík u golfu tedy taktéž.
Mikesus
Kvantitu s kvalitou zde spojuji spise lidé s golfem, potažmo VAGem. To uz jsem to tu četl hodnekrat. O Toyote jsem to nečetl snad ani jednou, kromě tvých příspěvků.
Mikesus
Az na to, ze dan na ni je. Povinny priplatek za OZE , emisni povolenky. Takze misto brečení za archaickej diesel, kterej potrebuje vozit chemickou továrnu, aby mel jakžtakž ciste emise, tankovat do toho mocovinu, kterou je taktéž potreba zbytecne vyrábět jen kvůli dieselu, tak by ses mohl trochu víc informovat, jak to s těmi poplatky je.
_Karel_
Jj, Mára bublá z mrákot, srovnávat značku s celým koncernem může moje manželka, a ne moto novinář. :no:
Mikesus
Tak proc se ptáš znovu, kdzy drive jsme ti na to uz s Jirkou odpověděli.
A co je ciste elektricky prius? Ten neznam.
Budeš se divit, ale jsou jen ruzne baterky v corolle 1.8 a v corolle 2.0.
Hybridy ztrácí svou velkou výhodu na dalnici, ale nijak extra nezaostávaji. Pri dalnicni rychlosti s tou corollou muzes počítat podle počasí a provozu mezi 5.5 a 6.5 spotřebu. Coz pri nádrží 43 znamená častější tankování a kdo to chce valit 180 treba I s tim lexusem, nemuze se divit, že musí tankovat častěji. A v Yarisu ti nadrz 36litrů nevadí? To se tankuje jednou za uherak, ale s lexusem každých par km co? A hluk je u hybridu vyšší, hlavně z důvodu snižování hmotnosti. Tam určitě je prostor na zlepšení. Ale ze by nebylo slyšet rozhovor, to fakt ne.
A co je ciste elektricky prius? Ten neznam.
Budeš se divit, ale jsou jen ruzne baterky v corolle 1.8 a v corolle 2.0.
Hybridy ztrácí svou velkou výhodu na dalnici, ale nijak extra nezaostávaji. Pri dalnicni rychlosti s tou corollou muzes počítat podle počasí a provozu mezi 5.5 a 6.5 spotřebu. Coz pri nádrží 43 znamená častější tankování a kdo to chce valit 180 treba I s tim lexusem, nemuze se divit, že musí tankovat častěji. A v Yarisu ti nadrz 36litrů nevadí? To se tankuje jednou za uherak, ale s lexusem každých par km co? A hluk je u hybridu vyšší, hlavně z důvodu snižování hmotnosti. Tam určitě je prostor na zlepšení. Ale ze by nebylo slyšet rozhovor, to fakt ne.
Mikesus
On už takhle se ptal minimalne 3x a s Jirkou jsme mu vzdy odpověděli a dali odkaz.
Ozzman
Takže pokusím se vyvrátit pár mýtů, předpokládám, že je to jen neznalost 😊
Když má auto Vmax omezovač na 180, neznamená to, že ve 160ti toho bude mít plné kecky. Myslíš, že když je v Japonsku omezen Nissan GTR na cca 200 km/h, že ve 180ti mu to už nejede? 😁 Dvoulitrová Corolla má 180 koní, takové auto v C segmentu je nadprůměrně dynamické a rozhodně mu nedojde dech ve 120ti, možná by si se divil, jak akceleruje i ve stoupání na dálnici. To je spíš deviza té slabší 1.8, ta na dálnici už fakt není žádný zázrak, ale pořád je to naprosto dostatečně dynamické auto na naše cesty.
Jinak Vmax je všechno, protože když jedeš 200, tak Corolle ujedeš, to je fakt 😁 Jen v ČR moc není kdy a kde...
Když má auto Vmax omezovač na 180, neznamená to, že ve 160ti toho bude mít plné kecky. Myslíš, že když je v Japonsku omezen Nissan GTR na cca 200 km/h, že ve 180ti mu to už nejede? 😁 Dvoulitrová Corolla má 180 koní, takové auto v C segmentu je nadprůměrně dynamické a rozhodně mu nedojde dech ve 120ti, možná by si se divil, jak akceleruje i ve stoupání na dálnici. To je spíš deviza té slabší 1.8, ta na dálnici už fakt není žádný zázrak, ale pořád je to naprosto dostatečně dynamické auto na naše cesty.
Jinak Vmax je všechno, protože když jedeš 200, tak Corolle ujedeš, to je fakt 😁 Jen v ČR moc není kdy a kde...
Mikesus
Nemá, vím že to je hrách na zeď. Ale ještě by to mohl někdo nezúčastnený od Ady brat jako fakt, a ne jako nesmysl.
Blue Sun
Myslíš, že náš Adolfek má dost kapacity na to, aby takovou jednoduchou věc pochopil? Tak dlouho už mu to tu vysvětlujeme a stále nic...
Mikesus
A proto ho predbiha pravidelně Toyota, která diesely téměř nenabízí. Jen tam, kam patří. A to v pracantech. A její prodeje tahnou naopak hybridy, které ve spolehlivosti i emisích dávají dieselum jednoznacne KO.
Ada je zase tady
Je to všechno výsledek nesmyslného nahrazování dieselů hloupými elektrovehikly, což je cesta do slepé uličky. Pokud by ve vedení VW byl stále Piëch, který rozuměl požadavkům zákazníků a nikoli hloupí ekonomisté, kteří si nevidí ani na špičku nosu, nikdy by k tomu nedošlo...
BTW: kdy konečně bude na elektriku pro dopravní účely uvalena spotřební daň jako na tekutá paliva? Tohle dotování elektrické energie, kterou umíme vyrobit jen špinavou cestou, je tragické.
BTW: kdy konečně bude na elektriku pro dopravní účely uvalena spotřební daň jako na tekutá paliva? Tohle dotování elektrické energie, kterou umíme vyrobit jen špinavou cestou, je tragické.
Blue Sun
A ta povolenka nebo poplatek za OZE jde podle tebe kam? Hle, kupodivu taky skončí ve státním rozpočtu...
Mikesus
Taky pravda. Škoda že ten náš v leonu, ma mít 96kw, a jede podle toho úplně přesně. Asi jsme dostali nejakej, co nemá o tech 30% vic.
Ozzman
Tak víš jak to je s tím TSI, 1.2 a 1.0 mají minimálně realně 100kw, takže 1.5 budou atakovat 150 😁 😒]
Ozzman
Ale notak 😁 Vmax je vše 😁 Nakonec ti to TSI stejně ujede jak se uvolní dálnice 😒] Jinak napsal pár nesmyslů, ale spíš se ptal, protože to nezná ne ?
DonVito
Ja zasnu.
Odpurci EV navymejsli argumenty proti, ktery mi hlava nebere.
Treba ze v ostrovnim provozu neplatis OZE.
WTF
Odpurci EV navymejsli argumenty proti, ktery mi hlava nebere.
Treba ze v ostrovnim provozu neplatis OZE.
WTF
Mikesus
Tak koukam, ze tvůj příspěvek je jeden vymysl za druhým.
s cenou si dost vymyslis, tohle jsem ti psal uz několikrát s Jirkou a stále to opakuješ😒br /> https😐/www.toyota.co.uk/hybrid/hybrid-ownership
Kdyz jsem se ja ptal v Toyotě jak dlouho vydrží baterka, nebyli mi schopni odpovědět, protoze prý za celou dobu nepotřebovali žádnou měnit. Prius se u nas prodava nekdy od roku 2004 a pokud ji někde měnili, bude v radu jednotek kusů. A i kdyby tak ta cena za celou baterku je kolem 1000eur v HEV.
Záruka na baterku je 10 let.
Takze tímto příspěvkem, kdyz ho stale opakuješ, i když už jsme ti to několikrát vyvrátili, jen dokazuješ, ze se jen snažíš šířit nesmysly a vymýšlíš si to.
Servisní interval 15tis je rozhodne lepší než longlife. Každý normalni clovek, co rozumi trochu autu mu bude měnit olej po 15tis. km. Jinak takhle dlouhý interval maji asi všechny Toyoty.
S dvoulitrem jsi vůbec nejezdil co? Tenhle nesmysl bys nemohl jjnak napsat. Privez ten svůj koncernovej zázrak a můžeme to premerit. Maximalka je elektronicky omezená. Prej dochází dech pri 160 😁. Spis se směju lidem jako ty, kteří si myslí že vmax je všechno. Jaky komplex si lecis? Ze ti VW zůstal stát u cesty? Nebo ze ti tvůj 1.5tsi ta corolla natrela na dalnici jak nic?
s cenou si dost vymyslis, tohle jsem ti psal uz několikrát s Jirkou a stále to opakuješ😒br /> https😐/www.toyota.co.uk/hybrid/hybrid-ownership
Kdyz jsem se ja ptal v Toyotě jak dlouho vydrží baterka, nebyli mi schopni odpovědět, protoze prý za celou dobu nepotřebovali žádnou měnit. Prius se u nas prodava nekdy od roku 2004 a pokud ji někde měnili, bude v radu jednotek kusů. A i kdyby tak ta cena za celou baterku je kolem 1000eur v HEV.
Záruka na baterku je 10 let.
Takze tímto příspěvkem, kdyz ho stale opakuješ, i když už jsme ti to několikrát vyvrátili, jen dokazuješ, ze se jen snažíš šířit nesmysly a vymýšlíš si to.
Servisní interval 15tis je rozhodne lepší než longlife. Každý normalni clovek, co rozumi trochu autu mu bude měnit olej po 15tis. km. Jinak takhle dlouhý interval maji asi všechny Toyoty.
S dvoulitrem jsi vůbec nejezdil co? Tenhle nesmysl bys nemohl jjnak napsat. Privez ten svůj koncernovej zázrak a můžeme to premerit. Maximalka je elektronicky omezená. Prej dochází dech pri 160 😁. Spis se směju lidem jako ty, kteří si myslí že vmax je všechno. Jaky komplex si lecis? Ze ti VW zůstal stát u cesty? Nebo ze ti tvůj 1.5tsi ta corolla natrela na dalnici jak nic?
Hammunasakra
Z nějakého neznámého důvodu = komentuješ (během chvíle) čísla od (maličké) Tesly a (obřího koncernu) VW = dost jinak 😄
Ale jo šlo to napsat líp než ACZ = ale to je klasika to je furt dokola https😐/www.autorevue.cz/…behla-koncern-vw
Originál z kterého překládali https😐/europe.autonews.com/…-car-seller-2020
Ale jo šlo to napsat líp než ACZ = ale to je klasika to je furt dokola https😐/www.autorevue.cz/…behla-koncern-vw
Originál z kterého překládali https😐/europe.autonews.com/…-car-seller-2020
Ada je zase tady
Myslím, že by ses měl léčit Kyliánku. Především je třeba okamžitě přestat dotovat elektriku pro dopravní účely tím, že na ni bude uvalena spotřební daň stejně, jako na naftu. Až se cena elektriky pro vehikly na baterky zdraží na dvojnásobek, zažije diesel nové jaro. :-!
Hammunasakra
(mladší) brácha = má Alfu (takový ANTIhybrid :-!
Naše rodinnná průměrná spotřeba = bude v reálu asi spíš NADprůměrná 😁
Naše rodinnná průměrná spotřeba = bude v reálu asi spíš NADprůměrná 😁
Hammunasakra
Jj taky jsem používal VIF = dokud nepřišly Toyoty https😐/www.toyota.cz/…l-system-cleaner
Ozzman
Civic a Corolla na to nemají motory, tam jsou buď "slabé" 1.8HSD/ 1.2turbo (Corolla) či 1.0Turbo (Civic) a nebo pak 180ti konové 2.0HDS-1.5Turbo.
Mazda 3 má jen SkyX 180koní, Fokus a Golf takový motor myslím nemají, Fokus možná ještě má 134kw Ecoboost, ale ten snad mizí z nabídek.
Mazda 3 má jen SkyX 180koní, Fokus a Golf takový motor myslím nemají, Fokus možná ještě má 134kw Ecoboost, ale ten snad mizí z nabídek.
Anonym
Nevím totiž, jak je na tom Toyota, ale VW meziročně drsně zvýšil zisk.
V této souvislosti stojí za zmínku strategie, ohlášená Daimelrem (tedy v podstatě Merecdesem) který se rozhodl upustit os absolutní kvantity. Nechce už prodávat auta jako A, B, CLA a podobnou navoněnou bídu a betlovat se s cenou s Golfem. Chce nadále zúžit portfolio i počet prodaných aut a soustředit se špičkovými produkty na náročnou a movitou klientelu jako ostatně vždycky. Tak vydělají víc s menším obratem Teda si myslej...
Čili...je to tak s tím rohlíkem. není nejlepší to pečivo, kterýho se prodá nejvíc. Rohlík tukový. 😊 A le fanoušci Toyoty mají tyhle čísla rádi - z nějakého mě neznámého důvodu si spojují kvalitu s kvantitou. Čili Ferrari, Rolls atd nebrat.
Jinak článek - děs a hrůza. Blábol už v nadpise. Rozdíl Toyota značka / Toyota skupina (koncern) nedělá Márovi vrásky.
V této souvislosti stojí za zmínku strategie, ohlášená Daimelrem (tedy v podstatě Merecdesem) který se rozhodl upustit os absolutní kvantity. Nechce už prodávat auta jako A, B, CLA a podobnou navoněnou bídu a betlovat se s cenou s Golfem. Chce nadále zúžit portfolio i počet prodaných aut a soustředit se špičkovými produkty na náročnou a movitou klientelu jako ostatně vždycky. Tak vydělají víc s menším obratem Teda si myslej...
Čili...je to tak s tím rohlíkem. není nejlepší to pečivo, kterýho se prodá nejvíc. Rohlík tukový. 😊 A le fanoušci Toyoty mají tyhle čísla rádi - z nějakého mě neznámého důvodu si spojují kvalitu s kvantitou. Čili Ferrari, Rolls atd nebrat.
Jinak článek - děs a hrůza. Blábol už v nadpise. Rozdíl Toyota značka / Toyota skupina (koncern) nedělá Márovi vrásky.
Ozzman
O tukovém rohlíku sem psal pokud vím já a né v kontextu Toyoty, ale Hondy a Civicu 😁
Mikesus
I to je možné 😁
Muzes dat nějaký priklad, nebo spis priste na to upozornit, kdyz to někdo napíše?
Muzes dat nějaký priklad, nebo spis priste na to upozornit, kdyz to někdo napíše?
hugino
Chcem vás poprosiť ak by sa dal urobiť srovnávací test segmentu C.Navrhujem autá okolo 150 k + v cene do 800 000 kč a ak by to bolo možné tak by mohlo ísť o tieto modely.Corolla,Focus,Civic,Golf,Mazda 3 a i30.Budem rešpektovať výsledky a už dopredu viem kto vyhrá.Disciplíny.Slalom,zrýchlenie,spotreba,porovnanie rozmerov,brzdná dráha,výbava atď.Ďakujem 😄
hugino
Ale ja som sa len pýtal pretože takto mi to bolo povedané.Ak to nie je pravda tak OK ale ja som sa nepýtal na čiste elektrický Prius ale na hybrid v Corolle.Prius /teda asi najškaredšie auto od Toyoty a aj tu vidíš vkus Europana keď ho tu prakticky nevidno ale zato v Amerike je to predajný hit/ má určite iné baterky ako Hybrid s 2.0 benzínovym atmo motorom.BTW.Majitelka našej firmy má Lexus hybrid s 2.5 atmo a cez zimu s ním nejazdila a na jar jej museli ísť s Toyoty oživovať baterku a na margo toho jej povedali že s tým autom musí jazdiť ináč jej tá baterka odíde a počítam že bude dosť drahá.Ináč po ceste do Chorvátska vraj tolko púmp nevidela /musela tankovať každých 400 km/.Preto sa znova pýtam mr.Toyota či je to pravda že tá baterka po čase odíde.Apropo aj v teste na ACZ bolo písane že Corolla Hybrid nie je moc určená na dialničné presuny pretože pri vyšších rýchlostiach v spojení s CVT je to dosť hlučné kde zadný pasažiery nepočuli o čom sa vpredu rozprávajú.Viď test na ACZ.OK tu už to len rozlúskne "srovnávaci test" a preto skúsim poprosiť ACZ o srovnávací test kompaktov ale ja už asi tuším kto bude víťaz.Ja som sa len slušne pýtal a to že poukazujem na pre mňa negatíva hybridov neberte prosím osobne veď každý si kúpi čo mu vyhovuje.
ryccardo
Jenže spotřební daň platí majitel auta. Čím víc jezdí tím víc platí. Výpalný za povolenky a poplatky z OZE se nevztahuje na majitele aut, ale na všechny. Paradoxem může být to o čem píšu, že když si někdo pověsí na střechu pár panelů, tak nebude za provoz auta platit nic a soused to bude platit za něj tím, že svítí, vaří, topí a ohřívá si vodu a auto vlastně vůbec mít nemusí. Takže pokud bychom chtěli zavést ekvivalent spotřební daně za palivo i u EV, tak by bylo nutný zavést určitou formu silniční daně, aby se to vztahovalo právě jen na auta, stejně jako spotřební daň na benzín a naftu.
ryccardo
To ale není žádný argument proti EV ty vole. Spíš pro ne? To že nemusíš platit za palivo a vyhneš se i platbě spotřební daně je přeci poměrně velká výhoda ne?
Mikesus
Takze se nedozvim tu alfu? Mne to docela zajima, ja ma. Zkusenosti jen s giuliettou od Oty a giulii QV speedfreda. Klidně i jen do SZ, pokud nechceš psát tady.
No dost věcí mne u ryccarda prekvapuji, s čím vyleze.
No dost věcí mne u ryccarda prekvapuji, s čím vyleze.
Hammunasakra
ŽE jsem alfu zkoušel jsem tu psal několikrát = byť v obecných souvislostech 😄
Když ryccardo NETUŠÍM PROČ začal tvrdit že nemám žádné zkušenosti s víc značkami = a jak to bývá ukázalo se že spíš mluvil o SOBĚ
Rodiče mají ještě jinou značku = a taky jak to bývá když další auto tak od stejného výrobce = tam ale možná asi šance na hybrid je = u bráchy (alespoň zatím) URČITĚ NEeeeeee 😁
Když ryccardo NETUŠÍM PROČ začal tvrdit že nemám žádné zkušenosti s víc značkami = a jak to bývá ukázalo se že spíš mluvil o SOBĚ
Rodiče mají ještě jinou značku = a taky jak to bývá když další auto tak od stejného výrobce = tam ale možná asi šance na hybrid je = u bráchy (alespoň zatím) URČITĚ NEeeeeee 😁
Mikesus
Ja vím, treba taková rav4... taky ji máme.
Ale to mi vůbec nijak nenaznacilo, jakou ze to alfu jsi vyzkoušel. 😒]
Ale to mi vůbec nijak nenaznacilo, jakou ze to alfu jsi vyzkoušel. 😒]
Mikesus
Jj. Presne tak ma ta teplota vliv. Nebo kdyz nestojím garazi a auto je promrzle. To uz je hodně velký extrémní výkyv.
Ozzman
No a jakou Alfu ? Já jsem o té 147 chvilkami přemýšlel, pak GTV mne bralo, ale jsou to jen "BY" sny, dříve se mi hodně líbilo GT, ale to je prý taky nic moc co se spolehlivosti týká.
Hammunasakra
Nojo počasí (teplota) má u hybridu docela HODNĚ vliv = stačí jen vyjíždění z garáže a VÍŠ jak je 😁
Plus (což ty samozřejmě víš) i hodně jinak systém šetří nebo používá baterku
Když je pěkně hodně teplo vyjedu z garáže jen na elektřinu a motor naskočí až když na to šlápnu na hlavní, většinou tak napůl motor naskočí když tichounce jedu kolem sousedního domu = no a teď je zima = sem půlkou auta venku z garáže a... 😁
Plus (což ty samozřejmě víš) i hodně jinak systém šetří nebo používá baterku
Když je pěkně hodně teplo vyjedu z garáže jen na elektřinu a motor naskočí až když na to šlápnu na hlavní, většinou tak napůl motor naskočí když tichounce jedu kolem sousedního domu = no a teď je zima = sem půlkou auta venku z garáže a... 😁
Hammunasakra
No viz tabulky (ne)spolehlivosti kterejch jsem za roky viděl mraky = nějaký model se občas nepovede a někdy je poruchovost fakt vyšší (znám majitele Pažoutu 307) ale i tam myslim hned další generace spíš naopak. Jsou to spíš takový klišé = a když to platí pro nějakou generaci lidé to opakují i po lééééétech (kdy jsou dávno nové zcela jiné modely)
Za absolutní spolehlivostí se do Alfy nechodí ale to je tak všechno
Za absolutní spolehlivostí se do Alfy nechodí ale to je tak všechno
Hammunasakra
Manžel sestřenky je Alfista Lancista (odhadem) číslo JEDNA maximálně DVĚ v republice = brácha má první
Ale jsou to spíš fámy. Tedy na spolehlivost Toyot nemá NIC = to je jasný to netřeba rozebírat 😉
Ale nějak extrémní problémy nejsou ani s těmi italy. Jak říkám brácha má první ale profík řidič co vyhrál i nějaké mezinárodní dispiclíny jich už měl dost a kdysi i Lancii a pohybuje se v těch kruzích = a jsou to spíš bajky a pověsti.
Ale jsou to spíš fámy. Tedy na spolehlivost Toyot nemá NIC = to je jasný to netřeba rozebírat 😉
Ale nějak extrémní problémy nejsou ani s těmi italy. Jak říkám brácha má první ale profík řidič co vyhrál i nějaké mezinárodní dispiclíny jich už měl dost a kdysi i Lancii a pohybuje se v těch kruzích = a jsou to spíš bajky a pověsti.
Ozzman
Když vynechám majitele těch nových Alf, tak kamarád měl 147 a když jsem si do něj rýpl, vyletěl jak čert z krabičky, že jsou to všechno kecy 😁 Přitom pak někde na facebooku řešil, že mu tam dost věcí nefunguje 😁
Mikesus
Je pravda, ze spolehlivost alfa je popisovana jako uplne opak Toyoty, tak Hamuna by mohl říct své zkušenosti, zda tomu opravdu tak je.
Mikesus
Tak jelikoz uz mame většinu hybridů, tak asi jsme pod průměrem. Nejhorší spotřebu u nas ma leon 1.5tsi 96kw. Sice PP pise krásnou 5.6, ale dle tankování nikdy nebylo pod 6.4. A za tolik nejezdi ani camry, se kterou se nijak nekrotime. Ta se naopak nad 5.5 snad ještě ani nedostala. Ted do toho ten novej yaris, kterej se i ted v zimě vejde do 4.5. Corolla je v zimě na cca 5 litrech.
Ozzman
Alfu? Hele to mne zajímá, to je legendami opředený protipól Toyoty 😁 Prozradíš víc? Ideálně i zkušenosti
Mikesus
Tvůj brácha taky jezdi s hybridem? Nebo jsi zatim jediný z rodiny s hybridem? Mne uz se to povedlo do rodiny prosadit vic, kdyz si to u mne vyzkoušeli.
Ja tedy taky casto postkavam v Praze stejnou cenu. V západních Čechách to je ted rozdil cca 80haleru.
Ja tedy taky casto postkavam v Praze stejnou cenu. V západních Čechách to je ted rozdil cca 80haleru.
Ozzman
Tak já si i vybírám + aditivuji, do nafty i benzínu leju VIF, nýbrž benzín vezmu i "horší" na čerpačkách, které miluje Barik, protože atmosféra - všechno sežere, u dieslu radši kvalitnější palivo.
Fakt stejné? Budu se muset podívat, vím, že občas to tak je, ale delší dobu jsem to neviděl.
Fakt stejné? Budu se muset podívat, vím, že občas to tak je, ale delší dobu jsem to neviděl.
Hammunasakra
To sem jen střelil = brácha nejvíc tankuje u OMV a tam to tak naposled bylo. Koukám na aktuální průměrné ceny v Praze
ropa ála benzín litr 28,78 kč (0,64 g/cm3)
ropa ála nafta litr 28,19 kč (0,84 g/cm3)
Sranda je velkoobchodní cena v kg = ale to už jsme probírali
EDIT koukám na ceny na jednotlivých čerpačkách a sranda jen v Praze STEJNÝ PRODEJCE (značka Benzina, OMV) mají NĚKDE stejné ceny nafta/benzín a jinde ROZDÍLNÉ 😲
No prostě ZVÝHODNĚNÍ sebe a nafty = teď andrejko estébák ZVÝŠIL https😐/echo24.cz/…dane-nema-logiku
Popravdě ještě víc absurdní mi přijde aktuální zrušení superhrubé https😐/domaci.ihned.cz/…o-nemuze-dovolit kdy opět TĚM CHUDŠÍM (covidem postiženějším) vlastně UBERE https😐/www.e15.cz/…prijmove-1373260
ropa ála benzín litr 28,78 kč (0,64 g/cm3)
ropa ála nafta litr 28,19 kč (0,84 g/cm3)
Sranda je velkoobchodní cena v kg = ale to už jsme probírali
EDIT koukám na ceny na jednotlivých čerpačkách a sranda jen v Praze STEJNÝ PRODEJCE (značka Benzina, OMV) mají NĚKDE stejné ceny nafta/benzín a jinde ROZDÍLNÉ 😲
No prostě ZVÝHODNĚNÍ sebe a nafty = teď andrejko estébák ZVÝŠIL https😐/echo24.cz/…dane-nema-logiku
Popravdě ještě víc absurdní mi přijde aktuální zrušení superhrubé https😐/domaci.ihned.cz/…o-nemuze-dovolit kdy opět TĚM CHUDŠÍM (covidem postiženějším) vlastně UBERE https😐/www.e15.cz/…prijmove-1373260
Ozzman
Benzín je cca o 1kc dražší za litr. Dlouho jsem neviděl stejne ceny, možná někdy v loni. Ale neříkám že neexistuje benzinka kde to tak mají.
Hammunasakra
Nojo nejčastějš je dneska benzín nafta = asi za STEJNOU (koncovou) cenu 😄
Problém že ta jedna STEJNÁ nás stojí miliardy = větší problém je snad jen to CO to tady vyvolalo 😉
Problém že ta jedna STEJNÁ nás stojí miliardy = větší problém je snad jen to CO to tady vyvolalo 😉
Ozzman
Nějak jsem si nevšiml že by zlevnila 😁 Ale je fajn, že mám obě paliva a můžu těžit z výhod obou 😁
Hammunasakra
Nojo z propagátorů výhradně manuálu v běžnejch autech = sem nadšenej dnes a denně na každym semaforu 😄
Nojo andrej ti (si) nově přispěl na výhodnější naftu = v době kdy se roky diskutuje OPAK (byť nikdo nepřišel JAK z toho ZVÝHODŇOVÁNÍ nafty ven = aniž by to neznamenalo kolaps = miliony neprodejných ojetin a za zachování dotování určitě bije i většina evropských výrobců = naftových motorů) co se dá dělat
Áda a win atd. ještě nepřešli přes realitu dotování pomocí daně = fakt že jízdou na naftu spotřebováváme víc ropy = to už sem definitivně ZABIL :-!
Nojo andrej ti (si) nově přispěl na výhodnější naftu = v době kdy se roky diskutuje OPAK (byť nikdo nepřišel JAK z toho ZVÝHODŇOVÁNÍ nafty ven = aniž by to neznamenalo kolaps = miliony neprodejných ojetin a za zachování dotování určitě bije i většina evropských výrobců = naftových motorů) co se dá dělat
Áda a win atd. ještě nepřešli přes realitu dotování pomocí daně = fakt že jízdou na naftu spotřebováváme víc ropy = to už sem definitivně ZABIL :-!
Ozzman
Já už to auto 3 roky nemám a po Praze a okolí jezdím s benzínovým autem s automatem, kterej není tak rychlejnnanrozjezdx ale pořád rychlejší, než řidiči s manuálem a které se neztratí ani na dálnici, diesel mám právě na ty dálnice.
Hammunasakra
Tu sem už měl ale auta sice ještě v záruce a byť se mi nejvíc líbí vyhovuje atd. Camry tak znáš to plány a realita = a REÁLNĚ bych možná Priuse
Když Corollu tak na hodně procent 2litr
Jinak musím uznat že nižší výkon pro běžnou jizdu nebyl nějak moc znát (ale nezkoušel jsem to pořádně = jen jsem jel tam a pak zpátky nebyl zrovna čas) ale tuhost TNHG cítíš i při běžné jízdě
Jsem docela zvědav na https😐/www.novinky.cz/…toyotou-40342427
Je to auto výhradně pro Prahu a Středočeské silničky (a denně pár km po dálnici ale jen pár) a aktuálně je mi nejSYMPATIČTĚJŠÍ Camry a nejREÁLNĚJŠÍ asi ten Prius 😁
Když Corollu tak na hodně procent 2litr
Jinak musím uznat že nižší výkon pro běžnou jizdu nebyl nějak moc znát (ale nezkoušel jsem to pořádně = jen jsem jel tam a pak zpátky nebyl zrovna čas) ale tuhost TNHG cítíš i při běžné jízdě
Jsem docela zvědav na https😐/www.novinky.cz/…toyotou-40342427
Je to auto výhradně pro Prahu a Středočeské silničky (a denně pár km po dálnici ale jen pár) a aktuálně je mi nejSYMPATIČTĚJŠÍ Camry a nejREÁLNĚJŠÍ asi ten Prius 😁
Mikesus
Tak stačí si půjčit corollu 1.8. To mas aspon plnne srovnatelne s aurisem.
Hammunasakra
No on dnešní 1.8 hybrid má (sice menší spotřebu ale) o 10 kW míň = ale pokud nejezdíš nějak víc dálnice (a myslím že se v reálu pohybujeme po velmi podobných silnicích) tak jet tacho 135-140 km/h fakt není problém
Trošičku problém bylo donutit ho aby se dostal na tacho (přes) 180 km/h to zas JO :😉 😁 :-! 😒]
S tím výkonem a spotřebou se jim to líp podařilo o level výš s novým 2,5 litrem = vyšší výkon + nižší spotřeba :yes:
Ty naftové Nm ne že by nebyly ale NENÍ to až tak o nic = nemají TAKOVÝ vliv jak si lidé představují (vím že to je už klišé a furt to Ádové a ryccardové odmítaj = ale benzín se obejde bez hmotnostního a cenového zvýhodnění + nás to nestojí pár MILIONŮ BARELŮ denně navíc = prostě PŘESNĚ OBRÁCENĚ než si lidé u nafty vs benzín představují).
No i díky tomu snížení výkonu u 1.8 je rozdíl proti 2.0 velký = vo tom žádná
No většina lidí na týhle planetě jezdí nějaký příměstský provoz = no a na to je vymyšlen hybrid včetně převodovky. Trvalo to = ale dnes to dělá už kdekdo. Tady v Evropě se teď VW po svých megainvesticích ve výši našeho státního rozpočtu a díky zadlužení SNAŽÍ tVWačit elektřinu, a NIC proti ní ale je to trochu předčasné = na hodně procent přijdou další zlomy s baterkama = ať cenou nebo i výkonem životností konstrukcí
Už jsem si chtěl půjčit Prius 1.8 90kW ale neměli ho = tak uvidíme až na jaře s pneu = docela bych ho chtěl porovnat = jak moc to v reálu budu cítit bude znát
Trošičku problém bylo donutit ho aby se dostal na tacho (přes) 180 km/h to zas JO :😉 😁 :-! 😒]
S tím výkonem a spotřebou se jim to líp podařilo o level výš s novým 2,5 litrem = vyšší výkon + nižší spotřeba :yes:
Ty naftové Nm ne že by nebyly ale NENÍ to až tak o nic = nemají TAKOVÝ vliv jak si lidé představují (vím že to je už klišé a furt to Ádové a ryccardové odmítaj = ale benzín se obejde bez hmotnostního a cenového zvýhodnění + nás to nestojí pár MILIONŮ BARELŮ denně navíc = prostě PŘESNĚ OBRÁCENĚ než si lidé u nafty vs benzín představují).
No i díky tomu snížení výkonu u 1.8 je rozdíl proti 2.0 velký = vo tom žádná
No většina lidí na týhle planetě jezdí nějaký příměstský provoz = no a na to je vymyšlen hybrid včetně převodovky. Trvalo to = ale dnes to dělá už kdekdo. Tady v Evropě se teď VW po svých megainvesticích ve výši našeho státního rozpočtu a díky zadlužení SNAŽÍ tVWačit elektřinu, a NIC proti ní ale je to trochu předčasné = na hodně procent přijdou další zlomy s baterkama = ať cenou nebo i výkonem životností konstrukcí
Už jsem si chtěl půjčit Prius 1.8 90kW ale neměli ho = tak uvidíme až na jaře s pneu = docela bych ho chtěl porovnat = jak moc to v reálu budu cítit bude znát
Hammunasakra
85 kW v Mondeu si chválil a 95kW v hatchbacku je slabé?
Nejel jsem s ním ale 100kW v hatchbacku je víc než dostatečných = je to (hodně) smutný ale fakt (na semaforu i v zatáčkách) bývám až na velké výjímky nejrychlejší
Rozhodně NIC proti vyšším výkonům, ale už je není moc kde jak využít. Ještě pro ty co křižují kontinent(y) ale pro tu (drtivou) většinu co jezdí denně nějakých pár (desítek) km = tam není moc kde jak = být rychlejší (než postarší hybridní hatchback 😉
Trend (pomalejšího) růstu počtu km silnic a dálnic než (rychlejšího) růstu počtu aut = už je tu dlooouho a dostává se spíš do tragikomické podoby = fakt rychlých výkonných aut už i za dostupné ceny a čím dál větší hustoty provozu a omezení = kdy prostě není kdy kde jezdit rychle
Furt je fajn mít https😐/www.garaz.cz/…ne-auto-21003882 ale...
Myslím že reálné skutečné optimum (když chceš trochu dynamiky "navíc") je dnes Corolla 2.0 hybrid 135kW = pokud nebydlíš v Německu + tam pravidelně furt dokola nejezdíš napříč zemí po zbytcích dálnic kde ještě zůstala neomezená = nedává smysl víc
Nejel jsem s ním ale 100kW v hatchbacku je víc než dostatečných = je to (hodně) smutný ale fakt (na semaforu i v zatáčkách) bývám až na velké výjímky nejrychlejší
Rozhodně NIC proti vyšším výkonům, ale už je není moc kde jak využít. Ještě pro ty co křižují kontinent(y) ale pro tu (drtivou) většinu co jezdí denně nějakých pár (desítek) km = tam není moc kde jak = být rychlejší (než postarší hybridní hatchback 😉
Trend (pomalejšího) růstu počtu km silnic a dálnic než (rychlejšího) růstu počtu aut = už je tu dlooouho a dostává se spíš do tragikomické podoby = fakt rychlých výkonných aut už i za dostupné ceny a čím dál větší hustoty provozu a omezení = kdy prostě není kdy kde jezdit rychle
Furt je fajn mít https😐/www.garaz.cz/…ne-auto-21003882 ale...
Myslím že reálné skutečné optimum (když chceš trochu dynamiky "navíc") je dnes Corolla 2.0 hybrid 135kW = pokud nebydlíš v Německu + tam pravidelně furt dokola nejezdíš napříč zemí po zbytcích dálnic kde ještě zůstala neomezená = nedává smysl víc
Hammunasakra
To bývalo dřív i s hybridy = je to až k nevíře KOLIK energie ale i (často) originálních nápadů vymyslí PROTI (čemukoliv modernějšímu)
Kdyby část toho času a energie co dávají na POPÍRÁNÍ dali na POCHOPENí = nebylo by o čem se hádat :😉
Kdyby část toho času a energie co dávají na POPÍRÁNÍ dali na POCHOPENí = nebylo by o čem se hádat :😉
Ozzman
Ano, protože těch 85kw mělo sílu i na dálnici a 300NM, i tak to nebyla raketa, ale ve vyšších rychlostech to drželo kopec nekopec. Nechci se dohadovat co je ryhclejsii, ale 1.8 mne při dálničních rychlostech nepřesvědčil, to tdci bylo jen euro 4 což dost pomáhá 😁 .Tomu 1.8 HSD odcházel dech, protože pak už jel jen slabý spalovak, což se u dvoulitru říct nedá, rozdíl na dálnici je propastny vůči 2.0HSD. A ano, po městě jede velmi příjemně, to sem psal mockrát.
Hammunasakra
Léčit že se to natvrdlům snažím vysvětlit? Nojo = to asi JO https😐/oenergetice.cz/…fty-musi-skoncit :-!
Diesel je ze všech hledisek nejNEefektivnější = technicky i ekonomicky = fakt to DODNES NEvíš NEchápeš? Fakt NE a NE? 😲
No víš elektřinu si vyrábíme sami (a máme jí celej můj život PŘEBYTKY) a dneska jí umíme (myslím my lidstvo = u nás chceme dál vyrábět několikaNÁSOBNĚ dráž https😐/www.mall.tv/udalosti-ludka-stanka/tendr-na-dukovany-babis-pronesl-moudra-slova-v-tomhle-potravnim-retezci-je-ale-az-na-konci ) ale elektřinu nemusíme nakupovat v zahraničí a draze ELEKTŘINOU přepravovat tisíce kilometrů a ELEKTŘINOU jí zpracovávat a ELEKTŘINOU jí tankovat do aut (v místech který jedou na ELEKTŘINU). Jde to celý drtivě dokonce několika NÁSOBNĚ snáz levnějš
Ale i proti běžnýmu benzínu = je nafta NEkonkurenceschopná
Hele PROČ denně spotřebovat několik milionů barelů ropy VÍC jízdou na naftu než o několik milionů barelů denně MÉNĚ jízdou na benzín?????? Vysvětlíš?
Diesel je ze všech hledisek nejNEefektivnější = technicky i ekonomicky = fakt to DODNES NEvíš NEchápeš? Fakt NE a NE? 😲
No víš elektřinu si vyrábíme sami (a máme jí celej můj život PŘEBYTKY) a dneska jí umíme (myslím my lidstvo = u nás chceme dál vyrábět několikaNÁSOBNĚ dráž https😐/www.mall.tv/udalosti-ludka-stanka/tendr-na-dukovany-babis-pronesl-moudra-slova-v-tomhle-potravnim-retezci-je-ale-az-na-konci ) ale elektřinu nemusíme nakupovat v zahraničí a draze ELEKTŘINOU přepravovat tisíce kilometrů a ELEKTŘINOU jí zpracovávat a ELEKTŘINOU jí tankovat do aut (v místech který jedou na ELEKTŘINU). Jde to celý drtivě dokonce několika NÁSOBNĚ snáz levnějš
Ale i proti běžnýmu benzínu = je nafta NEkonkurenceschopná
Hele PROČ denně spotřebovat několik milionů barelů ropy VÍC jízdou na naftu než o několik milionů barelů denně MÉNĚ jízdou na benzín?????? Vysvětlíš?
Hammunasakra
Takže JE TO PRAVDA = tvá hlava dodnes nezpracovala FAKTa, že diesel se bez dotování (převodem na litr i daní) NEobejde NEdává smysl
Fakt ti nedošlo že dieslem = spotřebováváš VÍC (o miliony barelů denně) ropy? 😲
Že nafta musí být i daní proti benzínu miliardami kč ročně DOTOVANÁ? 😒
Že v tržních podmínkách = je bez šance. Bohužel PROTO se nakonec parlamenty tohle PRŮSERové téma projednávající rozhodly to nechat být a nechat to na přirozený vývoj až spalovací motory nahradí elektřina a (asi) vodík
Protože ve chvíli návratu k tržní situaci = by v Evropě v tom okažiku zůstaly miliony NEprodejných osobních aut na naftu
Fakt ti nedošlo že dieslem = spotřebováváš VÍC (o miliony barelů denně) ropy? 😲
Že nafta musí být i daní proti benzínu miliardami kč ročně DOTOVANÁ? 😒
Že v tržních podmínkách = je bez šance. Bohužel PROTO se nakonec parlamenty tohle PRŮSERové téma projednávající rozhodly to nechat být a nechat to na přirozený vývoj až spalovací motory nahradí elektřina a (asi) vodík
Protože ve chvíli návratu k tržní situaci = by v Evropě v tom okažiku zůstaly miliony NEprodejných osobních aut na naftu
hugino
Toyota má hybridný systém vymakaný ale chcem sa spýtať či tá baterka v nej vydrží celú životnosť auta povedzme 20 rokov alebo sa musí trebárs po 10 rokoch vymeniť a koľko stojí ?Jedna známa má Yaris Hybrid a bolo jej povedané že tá baterka sa bude meniť v závislosti koľko jazdí po cca 7 rokoch a stojí 5000 Eur tj. 1/3 ceny auta.Corolla 1.6 atmo má servisný interval rok alebo 15 000 km takže keď niekto najazdí ročne okolo 20 000 km musí dva krát za rok chodiť na servis pokiaľ je auto v záruke.Hybrid od Corolly 2.0 ťahá do 120 km/h potom je to s tým CVT dosť biedne /1.8 ešte horšie/ takže v pružnom zrýchlení povedzme na ďialnici zo 120 na 150 km trebárs v tiahlom stúpaní ho kmasne kde aký turbobenzín a aj turbodiesel aj s menším obsahom a to musí byť aj trochu frustrujúce.Ak má auto maximálku 180 km/h tak už pri 160 km bude mať plné kecky.Takže všade píšu že hybrid je určený predovšetkým do mesta a keď sa spočítajú samotné náklady /cena auta,výmena bateriek,cena servisu/tak už taká výhodná kúpa to zas nie je ale ako vidno Toyota sa aj napriek tomu dlhodobo dobre predáva ale nie v Európe kde zákazník aspoň doteraz má iné nároky na auto ako Aziati alebo Amíci.A kedže sa dobre predáva je to určite dobré auto ale nie pre každého.Takže pokiaľ sa dá kúpiť ešte stále turbodiesel alebo tubobenzín s manuálom tak to je aspoň pre mňa prvá volba a nepíšem to len kvôli koncernu.Takže chcem sa spýtať.Je nutné po čase meniť baterku v hybride ak jej klesne kapacita ?A čo to stojí.
ryccardo
Nee to rikas spatne. Dotovano je vse co neni zdaneno podle Hamunovych predstav. Tj. Kdyz je to zdaneno malo, tak je to dotovano. 😁
ryccardo
Tak on se zatim vylecil z Kylie na Hamunasakra, tak uz mu tak nerikej. On se za to obdobi, kdy vystupoval jako troll zenskyho pohlavi stydi 😁
ryccardo
Umis spatne pocitat Ado. Spotrebni dan 10 czk na litru = dotace. Spotrebni dan NULA na kwh = neni dotovani. Vice ti to dovysvetli nas odbornik na vypocty dotaci Hamuna 😁
ryccardo
Ano ale benzin jinak nez se spotrebni dani nekoupis. Zaplatit ji musis. Elektrinu si muzes zadarmo vyrobit a placeni se vyhnout. Navic emisni povolenka ani poplatek z OZE neni dan, jako u benzinu, ktera jde do statni kasy. Je to jen nutna slozka ceny elektriny, kterou nas donutila aplikovat EU a poplatek z OZE tusim vlada Jirky Paroubka.
ryccardo
Emisni povolenka i poplatek z OZE je poplatek, ktery ovsem platis bez ohledu na to jak elektrinu pouzivas. Navic pokud si das na strechu solary a budes si dobijet auto z nich zadarmo nic takovyho neplatis. Spotrebni dan z paliva platis jen pro pohon auta, ne aby ti bezela domacnost a jejimu placeni se proste nevyhnes.
ryccardo
Benzin si vyrobis velice tezko. Nemas surovinu ani rafinerku. Na vyrobu elektriny ti staci par panelu a baterka akumulujici proud. Platba emisnich povolenek a OZE poplatku, tudiz neni povinna platba v pripade ze chces provozovat EV. Navic jak pisu, jedno nas donutila platit EU a druhy platime kvuli velkoryse podpore OZE z dob vlady Paroubka. Nejedna se o klasickou neprimou dan.
Oboje jsou poplatky statu, tedy dan, nebo chceš taky bral formulaci, neni to oznaceno slovem daň nebo je menší, tak je to dotace?
Takze tobe nevadi, ze je jiná dan na elektřinu, ale to ze si ji někdo může vyrobit zdarma?