Novinky
Přihlásit pro přidání komentáře
Dzakobo
Tak jsem měl v plánu, že příští rok koupím Focuse a pak někdy za cca 5/6 let buď Alhambru (Sharana), popř. Tourana. Ale protože jsem velmi odhodlaný se nenechat zahnat do kouta elektro(ne)mobilitou a ***skými dotykovými ovladači, asi příští rok beru Tourana (byť od "nenáviděného" VW, ale lepší auto pro dlouhodobý horizont používání asi neseženu) a budu ho hodně dlouho opečovávat...
Jinak by mi zbylo koupit časem nějakou "dodávku" nebo velkou krávu typu RAM1500, ale s tím se ve městě prakticky nedá parkovat, popř. je to o nervy...
I když Alhambra s 2.0TSI je taky docela lákavá, uvidí se...
Jinak by mi zbylo koupit časem nějakou "dodávku" nebo velkou krávu typu RAM1500, ale s tím se ve městě prakticky nedá parkovat, popř. je to o nervy...
I když Alhambra s 2.0TSI je taky docela lákavá, uvidí se...
Jinak plug-in hybridy jsou fajn, ale čisté elektro není pro běžné cestování vhodná volba.
Když to vezmu podle ID3 (základ i baterie budou nejspíš stejné) tak teoretický dojezd je podle použité baterie 330/420/550km (hmotnost auto+řidič). Po naložení do plna = 2 dospělí + 2 děti + plný kufr, budu tak o cca 250-300kg těžší. Takže když si vezmu zkušenosti testerů elektro aut, tak reálný dojezd je vždy tak o 20-25% nižší + auto bude plně naložené + v tom horku pojede klima pořád. Takže i při největší baterii 77kWh/550km se dostanu někam k dojezdu kolem 380-400km = budu muset po cestě minimálně 2x dobíjet a musel bych mít prázdný supercharger. Podle VW se na něm ID3 dobije za 30min cca 280km.
Takže s Touranem, pokud nebude někde zácpa, ujedu 790km za cca 8😁0 hodin + 2 zastávky po 15min a jsem za 9hod na místě. Stavět ani tankovat nemusím, když nechci, ale reálně to je nesmysl. Protáhnout se potřebuje každý a jedno dotankování stihnu v pohodě za 5 minut.
S id Buzz, pokud jsou moje odhady alespoň trochu přibližné, pojedu také 8😁0 hodin čisté jízdy, nicméně musím minimálně 2x zastavit á 30min (pokud bude po cestě volný supercharger), počítejme spíš 45-1hod + čekání na volnou šňůru, asi člověk nebude na silnici sám 😉 Takže se reálně dostaneme na 3-4hodiny navíc. To si od dětí vyslechnete jak se nudí a když tam budeme atd 😒]
Co z toho plyne, ID Buzz na vození dětí do školy by byl fajn, ale na dlouhé cesty ne. Navíc jsem nebral v potaz ani pořizovací cenu, ID Buzz bude jistě přes milion 😉
Ano, máš pravdu v tom, že na dovolenou jezdíš 2x ročně, když k tomu ale přidáš 1 x 14dní chalupu a každodenní ježdění ve městě, starat se ještě o to jestli mám a nemám náhodou nabito je opruz... i s hladovým okem pořád ujedu 50km a neřeším 😉
Na dálnici to bude spíš tak na 350 km dojezdu, záleží samozřejmě na zvolené rychlosti.
Čili je to tak na dvě nabití po půl hodině u dostatečně rychlé nabíječky. To se podle mě v takhle dlouhém výletu ztratí, obzvlášť když i se spalovákem člověk stráví alespoň 20 minut přestávkami. Nemluvě o tom, že takový výlet člověk dělá jednou dvakrát do roka, čili se to dá přežít. Rozhodně to není ideální auto na takové cesty, ale použitelné už rozhodně ano. Pokud si s tím tedy člověk vystačí po zbytek roku, tak proč ne.
A ne, neda se to prezit, ja nikde hodinu s celou rodnou koukat na dobijeci stanici nechci. Se stavajicim autem nic takoveho delat nemusim, tak proc se budu dobrovolne omezovat ?
Lidi se tímto nechávají omezovat proto, že jim elektromobil přináší jiné výhody, které jim za to stojí. Týká se to samozřejmě zatím jen lidí, kteří nemají hluboko do kapsy a jsou ochotni si zaplatit za ty vlastnosti, přestože nový elektromobil dnes typicky vychází dráž.
Ještě ho pochopím jako malé auto na cesty do práce 20-30km tam, 20-30km zpět, pojezdy ve městě a pak píchnout doma na nabíječku. Pokud ho chceš a není ti líto dát 500k za Citigoe, proč ne? Pro potřeby rodiny to ale není... 😉
- A proc jsme s tim predchozim autem nemuseli hodnu cekat na zadne nabijecce ?
- Ale tohle auto neprodukuje zadne emise, je hodne ekologicke
Takze hodinu jako budeme koukat jak se nabiji auto, ani wifina tady neni, telefon mam skoro vybitej. Nakupovat taky nepudu, ani do restarurace, stejne nemam hlad.
Tak tohle si v klidu necham ujit.
Z pohľadu rodinného auta je na EV ešte čas, dojazdu sa prispôsobiť dá, ak je človek odchotný pristúpiť na nejaký kompromis, nad rámec je zatiaľ cena. Takže za mňa zatiaľ tiež ešte nie.
Muzes mi prosim vysvetlit, co chces delat na parkovisti 30 - 45 minut ? Takovouhle poauzu si nejak neumim predstavit. Jo mozna si udelas na odpocivadle piknik a naladujes si pupek, ale me se s plnym brichem spatne ridi, takze decentni lehka svacinka, prozahnout te, probehnout, napit v klidu kafe a za 15 minut jedeme dal.
To jsou holt zkusenosti, ktere fanatickym zastancum EV aut chybi, protoze jsou uplne mimo realitu.
A to som ja obycajny clovek. Clovek trenovany, ktori jazdi viac, vydrzi urcite viac.
Ale souhlasim, ze jet v kuse treba 1000 Km je moc.