Novinky
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářePorsche představuje nové 718 Boxster & Cayman GTS 4.0 s atmosférickým šestiválcem
107 komentářů
iudex
Tak toto som fakt nečakal.že v dnešnej eko dobe, keď sa downsizuje a šetria miligramy CO2 príde Porsche a (uprostred životného cyklu modelu) nahradí fúkaný štvorvalec 2,5 atmosférickým šesťvalcom so 4 litrami, k tomu šupne manuál, to je paráda a sviatok všetkých petrolheadov. Za toto Porsche veľký :yes:
P.S. Čo na to dinar? Toto spĺňa všetky jeho požiadavky na future classic, ktorý bude oprašovať v garáži a užívať po víkendoch ako vzácnu medicínu. 😁
P.S. Čo na to dinar? Toto spĺňa všetky jeho požiadavky na future classic, ktorý bude oprašovať v garáži a užívať po víkendoch ako vzácnu medicínu. 😁
tak,tak zlatá doba automobilizmu :yes:
Zlatá doba končí, tak kupujte, dokud to ještě jde. 😉
Má nějaký důvod tak velký (a celkem raritní) objem na "pouhých" šest válců? Prostorový?
Tak treba si uvedomiť, že fúkané štvorvalce dosahujú 269 kW (365k), viď doterajšie GTS. Takže aby to dosiahli bez prepĺňania, museli ísť hore s objemom. No a Porsche jednak osemvalce nerobí, jednak ten šesťvalec je tam len tak.tak (marí sa mi, že pri uvedení Caymanu s B4 argumentovali, že šesťvalec tam nevojde, nakoniec vošiel).
Porsche osmiválce samozřejmě dělá, co by asi tak dávali do Panamery, do 918 nebo do SUVček? Do malého sporťáku se osmiválec nehodí kvůli hmotnosti.
https😐/newsroom.porsche.com/…story-12690.html
https😐/newsroom.porsche.com/…story-12690.html
Nevyjadril som sa šťastne, myslel som samozrejme ploché osemvalce, viem, že Porsche robí aj väčšie motory, nielen V8, ale svojho času aj V10 (Carrera GT), ale V8 či V10, to je iný svet, iná veľkostná kategória. Ako som písal, už ten B6 pôvodne uvádzali že do Caymanu nevojde, nakoniec ho tam narvali.
Na 4 litre sa už dopravovala 911 GT3 a bolo to pred tým ako prišli fúkané 4 valce. Takže tento objem sa im asi zdal z nejakého dôvodu výhodný. Navyše oproti niektorým viacvalcom(8,10) ten motor nie je až tak točiví. Tak ich ten veľký objem jedného valca príliš neobmedzoval.
Tebou spomínané 8,10 valce som nejazdil ale GT3RS mi prišla točivá dosť. Ručička bola stále v červenom 😄
Ktovie ako podladili toto, ale podľa mna to bude podobné.
Ktovie ako podladili toto, ale podľa mna to bude podobné.
Vždyť to točí 9k RPM, to je prostě pila 😉 Tenhle motor mít v placce s 500kg, tak je to mazec 😉
Pros srovnání např. atmo R8 V10P/620 koní má max. výkon v 8000 ot., GT3 RS/520 PS v 8400 ot. a omezovač zasahuje až v 9000 ot.
Viz avatar 😉
*Akorát je potřeba se dobrat k tomu, otáčky čeho že to vlastně jsou
*Akorát je potřeba se dobrat k tomu, otáčky čeho že to vlastně jsou
Nikdy jsem to nehledal, ale vždycky jsem si myslel, že RX..
😄
😄
Jo, to jo, RX-8... tu white viděl, tak to není žádná výzva. Mně šlo ale o technickou stránku věci, protože pojmy jako "objem válců" a "otáčky" nejsou u Wankelu tak samozřejmý a člověk se musí zamyslet, jakej objem to teda je, když tam nejsou válce ani se nic nezdvíhá...
na zvezenie v Tvojej RX8 rád spomínam, bol to nezvyčajný pocit vidieť také otáčky v aute, to už asi viac nezažijem. 😄
Také bych řekl, že tento flat six je nejtočivější motor současnosti pokud se nebavíme o závodních motorech, 9000 nikdo nedává, ani V12 Ferrari nebo Lamba, tam je omezovač na 8500.
Tak GT4 ma obmedzovač na 8, ale je fakt, že tým v GT3 sa vyhrali. 9000 je o 100 viac ako 812 Superfast. V novodobej histórii si vybavujem asi len LFA a Ferrari 458 čo mali obmedzovač vyššie.
Tenhle motor má samozřejmě 500HP potenciál viz 991.2 GT3. Myslím, že v 992 GT3 ještě nějakých 10-20HP vyškrábnou. U GT4 a GTS se tedy "jen" podlaďuje.
Tedy bych spíš řekl, že ty 4litry byly nevyhnutelné právě z důvodu růstu výkonu u 911 GT3 a než měnit "železo" motoru, bylo snazší zachovat objem a podladit 😉
Nicméně výsledek parádní, ani bych se nedivil, kdyby reálné parametry Caymannu byly sub 4s na 100, jen Porsche nechtělo okatě konkurovat mnohem dražší větší GT3. 😄
Tedy bych spíš řekl, že ty 4litry byly nevyhnutelné právě z důvodu růstu výkonu u 911 GT3 a než měnit "železo" motoru, bylo snazší zachovat objem a podladit 😉
Nicméně výsledek parádní, ani bych se nedivil, kdyby reálné parametry Caymannu byly sub 4s na 100, jen Porsche nechtělo okatě konkurovat mnohem dražší větší GT3. 😄
Těch dalších +10-20HP už z toho motoru (GT3 991.2) vydolovali, viz GT3 RS (520 PS), nebo poslední 911 Speedster (510 PS).
Ale pozor, tohle není podladěný motor z GT3 991.2, tento už má společný základ (9A2) s motory aktuální 911/992 a vyrábí se s nimi na společné lince, i když má o litr větší objem než Carerry a chybí mu přeplňování, které bude mít logicky i Turbo, a Turbo už klepe na dveře a velmi pravděpodobně přijde také s objemem 4 litry.
Motor v GT3 (991.2) byl mnohem sofistikovanější a dražší, vycházel z motorsportu, konkrétně z CUPové 911 GT3.
Mimo jiné měl i jeden kubík k dobru (3996cm3 vs 3995 cm3), proti tomuhle jednoduššímu na novějšímu základu.
Ale pozor, tohle není podladěný motor z GT3 991.2, tento už má společný základ (9A2) s motory aktuální 911/992 a vyrábí se s nimi na společné lince, i když má o litr větší objem než Carerry a chybí mu přeplňování, které bude mít logicky i Turbo, a Turbo už klepe na dveře a velmi pravděpodobně přijde také s objemem 4 litry.
Motor v GT3 (991.2) byl mnohem sofistikovanější a dražší, vycházel z motorsportu, konkrétně z CUPové 911 GT3.
Mimo jiné měl i jeden kubík k dobru (3996cm3 vs 3995 cm3), proti tomuhle jednoduššímu na novějšímu základu.
Takže to je úplne iný motor?
V podstatě jo, ale neboj, taky je to atmo B6 s objemem jen o 1cm3 menším. Kdyby to byl technicky shodný (pouze podladěný) motor s GT3 991.2, tak by to auto nemohlo být tak levné.
Pro srovnání GT3 RS má 520 PS v 8400 ot., GT4 420PS v 7600 ot. a tohle GTS 400PS v 7000 ot./min.
Pro srovnání GT3 RS má 520 PS v 8400 ot., GT4 420PS v 7600 ot. a tohle GTS 400PS v 7000 ot./min.
B6? 😉
Copak tě pobavilo? 😄
Ziju v tom ze porsche pouziva ploche sestivalce, ne boxer, ale treba ziju v omylu.
Boxer = plochý motor. Nehovor, že toto nevieš.
Jasne chlape, ale ne kazdy plochy motor je automaticky boxer, proto pisu ze jsem zil v tom ze prave porsche ma sve sestivalce v F6 ne B6 konfiguraci.
https😐/s1.cdn.autoevolution.com/…gine-85305-7.jpg
Vzhledem k tomu ze je pro me Porsche asi tak daleko jako vzpominky na lonske leto jsem po tom nikdy moc nepatral, ale z anglicky psanych textu mi v hlave utkvelo "flat six" misto boxer (ktery se naopak notoricky a e😜licitne zminuje u subaru).
Takze za uvedeni 718 GTS 4.0 aby byl clovek vdecny hned 3x😒br /> 1. Ti co maji spravne plnou penezenku si musi chrochtat blahem, a budis jim prano.
2. Ti co ji spravne plnou nemame tyto dobe-vzdorujici klenoty alespon budeme potkavat na silnici, a i to je dobre. A nakonec...
3. fOE se zase jednou neco priucil, ne necekane v diskusi 😄
EDIT: A uz tusim jak jsem k tomu omylu prisel, u cteni o dvanactivalci v 917, ktery je plochy ale ne boxer. Nejakou zkratkou jsem si to pak aplikoval na vsechny motory porsche. Mea culpa
https😐/s1.cdn.autoevolution.com/…gine-85305-7.jpg
Vzhledem k tomu ze je pro me Porsche asi tak daleko jako vzpominky na lonske leto jsem po tom nikdy moc nepatral, ale z anglicky psanych textu mi v hlave utkvelo "flat six" misto boxer (ktery se naopak notoricky a e😜licitne zminuje u subaru).
Takze za uvedeni 718 GTS 4.0 aby byl clovek vdecny hned 3x😒br /> 1. Ti co maji spravne plnou penezenku si musi chrochtat blahem, a budis jim prano.
2. Ti co ji spravne plnou nemame tyto dobe-vzdorujici klenoty alespon budeme potkavat na silnici, a i to je dobre. A nakonec...
3. fOE se zase jednou neco priucil, ne necekane v diskusi 😄
EDIT: A uz tusim jak jsem k tomu omylu prisel, u cteni o dvanactivalci v 917, ktery je plochy ale ne boxer. Nejakou zkratkou jsem si to pak aplikoval na vsechny motory porsche. Mea culpa
Ano, 917 měla konstrukčně plochý (180 st.) "V12" , díky čemuž (proti boxeru) si vystačila s polovičním počtem klikových čepů, tedy jen 6 místo 12, což umožnilo, aby byl motor lehčí a kratší.
Nová GT3 bude pokračovat s tím "starším" motorem nebo se přejde na tento nový základ?
Měla by taky přejít na nový základ, který je kompatibilnější s novou g. 992, která prodělala, hlavně v motorovém prostoru, menší technickou "revoluci" (na poměry P911).
Pokud zůstane u atmosférického plnění, tak určitě použijí většinu technických vychytávek z předchozí/poslední GT3, hlavně v oblasti distribuce oleje, ventilového rozvodu apod..
Pokud zůstane u atmosférického plnění, tak určitě použijí většinu technických vychytávek z předchozí/poslední GT3, hlavně v oblasti distribuce oleje, ventilového rozvodu apod..
Zvlášť u atmosféry stále platí, že objem ničím nenahradíš a 0,666 cm3 na válec není zas až takový extrém. Osmiválec by by moc velký a těžký. Předpokládám, že i nová 911 Turbo dostane hodně podobně objemný šestiválec, akorát samozřejmě přeplňovaný.
Dinar už asi šustí dinary 😉
Tak tohle je ku.va lákadlo, od porsche zas po delší době. Akorát, co s tím, vstávat o sobotách ve tři ráno, abych se někde projel, na to jsem už starej, a v dnešním provozu se s takovým autem nesvezeš. Ale dá se na to dívat jako na investici, čtyřlitr s manuálem je zcela jistě labutí píseň... 😉
No, najdou se ještě taková místa (a nejen ve tři ráno) i dnes, ale je jich čím dál méně a bude spíš hůř.
Já jsem si teda dneska parádně naběhl. Pár dní sucho a SSS je pořád na letních, tak jsem si přivstal a že ho protáhnu. No dobře, mínus čtyři nejsou úplně ideál, takže nejdřív jsem narazil na sypače, co mě pokropili zvlhčenou solí...a následně vyrazili lidi do práce. Zřejmě o tom přemýšleli celou noc a chytli nervy....jinak si tu "divočinu" co jeli nedovedu vysvětlit. Samý AWD, 4x4, Quattro, 4 Motion....a já za nima na dvojku, abych nedusil motor trojkou. No radši jsem se vrátil, totálně znechucenej.
Takže o poznání větší provoz, než když jsme jeli naposledy z Makova na Bumbálku? 😉
Tak to nas..., to chápu. 😄
Nedávno jsem jel před půlnocí, byly 4 nad nulou, poměrně sucho a solili jak blbí. Asi musí plnit plán spotřeby soli. 😲
Tak to nas..., to chápu. 😄
Nedávno jsem jel před půlnocí, byly 4 nad nulou, poměrně sucho a solili jak blbí. Asi musí plnit plán spotřeby soli. 😲
Nj...ale nevzdal jsem to a spravil si chuť po poledni. A taky jsem si vzpomněl na tu tvoji poučku o čistění zubů. Takže je Swift čistej a snad nebude mít zploštělý gumy. Za leden mám zatím vskutku "brutální" nájezd, zato oranžáda lítá jak blbá.
A jindy zas... někdy kolem vánoc jsem jel ráno do Špindlu, abych tam byl na otvíračku... a v Babáku normálně auta zastavovala na krajnici... čekal jsem, kdy začnou bivakovat. Mírně nad nulou, silnice -1... klasika. A dělal jsem si čárku pokaždý, když jsem potkal sypač. No, co myslíš... 😄
Pak jsem koukal, že u Jičína bylo několik bouraček, včetně policejního auta 😄
Pak jsem koukal, že u Jičína bylo několik bouraček, včetně policejního auta 😄
Bradley
Cayman prevzal stafetu po 911 v oblasti zabavy na okresky, takze laborovat tady, ktere porsche dava zmysel z rodiny šporťákou je k prdu. 911 je i diky caymanu uz vice gt. Cayman dvoumistny lehky sportak. Ale znam lidi, kteri neumi jezdit ale chteji proste tu 911, protoze image.
No čo ja viem? Základná Carerra budiž, ale také GT2, 3, RS už sú zase nielen cenovo inde.
911 není žádné GT, je to definice sportovního kupé. To, že si ho koupí (většinou turbo) nějaký pozér, na tom nic nemění.
A k té lehkosti caymana, ten nejlepší, tedy tato verze se šestiválcem, má prakticky stejnou váhu jako carrera, rozdíl nějakých třicet kilo, to není nic co by mělo dělat hranici mezi sporťákem a gt.
A k té lehkosti caymana, ten nejlepší, tedy tato verze se šestiválcem, má prakticky stejnou váhu jako carrera, rozdíl nějakých třicet kilo, to není nic co by mělo dělat hranici mezi sporťákem a gt.
Souhlas.
Ona je i 911ka s každou novou g. o poznání uživatelsky přívětivější, ale to platí i pro konkurenci včetně GéTéček, takže při srovnání s dnešními GéTéčky je to pořád tak, jak píšeš.
Ona je i 911ka s každou novou g. o poznání uživatelsky přívětivější, ale to platí i pro konkurenci včetně GéTéček, takže při srovnání s dnešními GéTéčky je to pořád tak, jak píšeš.
kari.laz
Místo 2,5 přeplňovaného čtyřválce je 4,0 šestiválec atmo a prozatím dokonce výhradně s manuální převodovkou a navíc to ani není vrcholná verze GT4, ale GTS. Tohle je auto pro opravdové milovníky aut a řízení. :yes:
Anonym
jsou příplatky a slevy...zajímá mě něco jiného, co ve článku taky není.
Váha.
Našel jsem. 1480 podle EU normy...hm. Njn, mohlo to bejt i lehčí.
Váha.
Našel jsem. 1480 podle EU normy...hm. Njn, mohlo to bejt i lehčí.
Tak treba si uvedomiť, že to má štvorliter. A stále váži menej, ako mnohé hotheče s polovičným motorom (dvojlitrom), napr. BMW 135i váži rovných 1600 (!) kíl.
Hmmm....M135i....přes týden jako "workhorse" a Cayman GTS coby "víkendové baby"..... 😉 A je to vyřešené..... 😉 Škoda že nejsu stejně bohatý a o 30 roků mladší...... 😉
Alf1k
video na 718 cayman gt4 jsem viděl někdy před půl rokem, ten chrapot při nastartování... Je to úžasný už jen z toho videa 😄 auto na víkend, bral bych to hned, ale taky si to nechaj řádně zaplatit. Edit: až teď jsem si všiml, že jde o GTS sorry, neměl jsem brýle, ale stejně si myslím, že to bude platit i na GTS 😁
Bradley
Nekdo tu psal ze cayman nebude zadnej kocarek, atd. Oproti m2 pohodlnejsi, ale vseobecne je to na denni jezdeni daleko lepsi, a to tak, ze na jinem webu psali ze podvozek jako daily car je lepsi jak oktavia. Ale chapu ze nekdo nema tohle srovnani rad. Nicmene, pri jizde v caymanu zakladnim a v eSku se da jezdit kazdej den a vubec vas nenapadne premejslet o nepohodli.
Pokud se tam člověk v pohodě vleze.
Podvozek GTS 4.0 bude určitě o poznání nižší (-2cm) a tvrdší, než základ, nebo eSko.
Podvozek GTS 4.0 bude určitě o poznání nižší (-2cm) a tvrdší, než základ, nebo eSko.
Za tento kusok :yes: Porsche malo tiez volakedy problemy a Mercedes im zaplatil za vyvoj motora ktory trebalo napchat do E cka 😉 to mozno malo ludi dnes pamata
https😐/www.youtube.com/watch?…
https😐/www.youtube.com/watch?…
Hlavně si to někteří evidentně nepamatují dost dobře. Nešlo o samotný vývoj motoru, ale především o úpravu podvozku W124 tak, aby se do něj vešel pětilitrový V8 z SL.
MB byl tehdy zaneprázdněn vývojem nové třídy S, proto v r 1989 pověřil tímto úkolem Porsche.
Když byl vůz připraven pro výrobu, zjistilo se, že se jeho rozšířené blatníky, na třech místech, nevejdou na montážní linku W124 v Sindelfingenu. Proto bylo Porsche pověřeno také sestavením vozu a Porsche tak mohlo využít své volné výrobní kapacity v období jeho krize.
Mercedes dodával díly do závodu „Reutter-Bau“ společnosti Porsche v Zuffenhausenu, kde byl podvozek 500 E ručně smontován. Po dokončení byl podvozek přepraven kamionem do montážního závodu Mercedes-Benz v Sindelfingenu, kde byl povrchově ošetřen. Po zaschnutí byl nalakovaný podvozek odeslán zpět do Porsche („Rössle-Bau“) v Zuffenhausenu, kde jej zkompletovali s motorem a auto dokončili.. Pro konečnou kontrolu byla vozidla opět převezena do Sindelfingenu. Celkem tak trvala výroba 18 dní (na jedno auto).
MB byl tehdy zaneprázdněn vývojem nové třídy S, proto v r 1989 pověřil tímto úkolem Porsche.
Když byl vůz připraven pro výrobu, zjistilo se, že se jeho rozšířené blatníky, na třech místech, nevejdou na montážní linku W124 v Sindelfingenu. Proto bylo Porsche pověřeno také sestavením vozu a Porsche tak mohlo využít své volné výrobní kapacity v období jeho krize.
Mercedes dodával díly do závodu „Reutter-Bau“ společnosti Porsche v Zuffenhausenu, kde byl podvozek 500 E ručně smontován. Po dokončení byl podvozek přepraven kamionem do montážního závodu Mercedes-Benz v Sindelfingenu, kde byl povrchově ošetřen. Po zaschnutí byl nalakovaný podvozek odeslán zpět do Porsche („Rössle-Bau“) v Zuffenhausenu, kde jej zkompletovali s motorem a auto dokončili.. Pro konečnou kontrolu byla vozidla opět převezena do Sindelfingenu. Celkem tak trvala výroba 18 dní (na jedno auto).
No tvl, tys za tu 911-ku vůbec neměl platit. Měli ti jí dát zadarmo a ještě ti postavit pomník. 😉 :yes: :yes: :yes:
Ako hovorieva moja manželka: ty vieš obdivuhodné množstvo zbytočných informácií. 😁 😒]
Znám ten příběh a vím, kde k němu rychle najít detaily, které tak v hlavě zbytečně nosit nemusím. 😉
😁 Já sem to na ně zkoušel, ale nakonec jsem byl rád aspoň za pořádnou slevu. 😉
Ano mas pravdu motor bol origo 8 valec od MB karoseria nebola dizajnovana na V 8 bola uzka priestor pre motor bol dost maly trebalo roztiahnut blatniky. Doug to tam vsetko popisuje az na tie tvoje detaily z logistikou medzi Porsche a MB to si uz nezistil alebo nemal cas to dodat do svojho videa 😉
Ono se to nabízelo už proto, že to byli/jsou v podstatě sousedé, takže vlastně taková sousedská výpomoc.
Za mě - dost dobrý, jen to teda holt pořád jsou 2M 😒
Za takto nakonfigurované sportovní Porsche ti přijde 2M moc?
Za 2M se prodává tolik nezajímavých aut s masivním propadem ceny, a to ani nemají zlatý erb na kapotě..
😄
Ale 4.2ku 430PS jsem měl a byla super už kvůli manuálu+atmo.
Taky mě to napadlo.
Ale zábava je jedna věc, rychlost druhá.
Ta MarkII je o vesmír jinde.
Srovnání s konkurencí je jiná story... z hlavy mě napadá M2 Competition za 1,6, což pokud bude Cayman za 2,1-2,2 dělá rozdíl někde v řádu půl mega... což je na jednu stranu ok vzhledem k exkluzivitě značky, na druhou stranu to ale úplně málo taky není.
A pak tu je nová Vette, se startovací US cenou 1,4M... což se samozřejmě nedá úplně srovnávat a je to jiná kategorie a tak... no ale víš jak...
Pro mě jako odpůrce černých kol tam jsou stříbrná (2200€)... duální klima, lepší světla... znáš to 😄
Samozřejmě chápu, že 2M je hooodně peněz, na druhou stranu, když už je dát za nové auto, tak mě aktuálně (za ty háky) nic lepšího nenapadá, myslím optikou petrolheada.
Odpovím si sám, nikdo.
Takhle, já z fotek taky nejsem úplně vyplesklej, je to taková variace na 488, ale tu dokonalost Ferrari to úplně nemá (a to se mi ještě víc líbila 45😄. No ale... price / value...
Hezky to řešili kluci v Německu😒br />https😐/auto-mania.cz/…a-vas-laferrari/
U 488 se mi nelíbí to nasávání za dveřma, je to takový hrubý. Elegance 458 je za mě top... případně trošku okořeněná v nějaké Speciale. Stejně na to auto koukáš většinou shora, tam mi ten rozdíl 458 vs 488 nepřijde tak dramatickej.
Tributo má to nasávání taky, ale je trošku decentnější... a naopak čumák získal na dynamičnosti a je z těch 3 nejlepší.