Ojetiny
Přihlásit pro přidání komentáře
balu1989
pro autora: defendr je stálá čtyřkolka
pro balu: píše se to Defender. Jinak jj, 4x4 rychlá, 4x4 pomalá rozepnuto, 4x4 pomalá mezináprava dif lock. Svítí to oranžovým schematkem u budíků. Jen chod pák nic moc. Jsem měl na podzim 110ku s 2.2Puma v Maroku. Marrakech - Setti Fatma- Tizi n Test - Aulouz - Tizi n Tleta - Quarzazate - Tizi n Tichka - Skoura - Erg Chebbi - Midelt - Beni Mellal - Demnate - Marrakech :-!
xmarek
Ojetinu nikdy. Ovšem kdyby mě to bavilo, neměl jsem peníze nazbyt: [odkaz] a chtěl převážnou část času trávit pod autem nebo dohadováním v servisu tak proč ne. Ale já si myslím, že má auto sloužit a ne, že bych sloužil já jemu. Ty doby nedostatku jsou ty a tam a nevšiml jsem si, že by BOHATÍ lidé kupovali ojetiny, tedy s vyjímkou nějaké nutnosti a rozumné užitné hodnoty. Ale k tomu jsou dodávky a ne osobáky.
PavelK_
....je 30 tis. km od kdy??
Beefcake
Neviem, ci si novodobe "MPT" AWD od Subaru, vzhladom na sucasne rozsirenie nezasluzilo nejaku zmienku, ale zrejme to autor zamyslal hodit do toho balika s azijskymi elmag.spojkami ?
Tak len doplnam obligatne [odkaz] , co je velmi dobre vysvetlenie viacero rieseni nielen z pohladu Subaru.
Tak len doplnam obligatne [odkaz] , co je velmi dobre vysvetlenie viacero rieseni nielen z pohladu Subaru.
sumy
Naprosto klasicky fail při moudrým psaní o 4x4. Vynechat system ktery pouziva jeden z prednich svetovych vyrobcu 4x4(bohuzel ne jiz pro EU trh) Již od roku 1991(dodnes) ma mitsubishi pohon Superselect. Nastalo nahon na zadek, za jízdy do 100km/h priraditelny předek s otevřeným diferakem. Dále stále do 100km/h za jízdy možnost zavřít mezinapravu a při zastavení neutral (to se pak toci jen nahon na PTO) a dále redukce. Tedy 5! poloh na maly šaltpáce. No a uzamykatelny zadní dif je u superselectovych aut samozřejmost. Vše mechanicky +podtlakem. U pajero 3 a dal už místo propodtlku ovládání servomotory. Spolu s přiřazením/ vyřazením předku se i pripojuje/odporuje prava poloosua přes tzv disconect, tedy netoci se zbytečně přední kardan. Celý systém je naprosto spolehlivý i při nájezdech víc jak 0.5 mio km. Maximálně lehnou solenoidy za 200kc. A co je naprosto super, i kdyby odeslo podtlakovy ovládání, tak se disconect sepne a zařazení 4x4 je pak pouze o mechanickén pohybu malou šaltpákou, tedy žádný že se něco stane a člověk tam tu ctyrkolku nezaradi.
Přitom u provedení s diferenciálem na rozdíl od připojitelného žádná destrukce prakticky nehrozí, takže tohle by mělo být nejspolehlivější. Zmínka o úniku oleje se samozřejmě týká vadného provedení konkrétního modelu, ale nepředstavuje žádný systémový problém. Takže ve skutečnosti je pohon s centrálním diferenciálem odolnější.
A druhý rozpor je v tvrzení autora že připojitelný pohon nepoužívá žádné zařízení, které by umožňovalo variabilně rozdělovat hnací sílu mezi obě nápravy (a v závorce zmiňuje diferenciál). Jenže o kousek dál se dočteme, že diferenciál rozděluje hnací sílu v poměru 50:50. Takže ani tady o žádné variabilite nemůže být ani řeč.
Jestlipak nám to pan Dusil vysvětlí ?