Technika
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeHead-up Displej (HUD) se v autech používá už 30 let. Kdo byl první a co všechno se dnes promítá?
15 komentářů
peprnik
"Aby se totiž údaje ze zobrazovače řidiči promítly a byly tudíž pro něj viditelné, musí být čelní sklo opatřeno reflexní fólií. "
Dobry den, zakladem HUD ve skle neni reflexni folie, nybrz specialne upravena PVB folie. Standardni PVB folie je pritomna v kazdem celnim skle jako bezpecnostni prvek, muze mit pripadne akusticke vlastnosti. Tato verze ma konstantni tloustku po cele sirce a vysce skla.
Naproti tomu HUD PVB ma klinovity tvar (sirsi nahore, jinak stejneho slozeni jako standardni folie) kvuli zabraneni dvojitemu obrazu. Uhel "klinu" zalezi na sklonu a tvaru celniho skla. PVB pro nove HUD systemy, ktere zobrazuji vice informaci maji nekonstantni uhel klinu v zavislosti na pozici a typu kamery, pozici ridice a mnozstvi a imaginarni vzdalenosti zobrazovanych informaci.
Dobry den, zakladem HUD ve skle neni reflexni folie, nybrz specialne upravena PVB folie. Standardni PVB folie je pritomna v kazdem celnim skle jako bezpecnostni prvek, muze mit pripadne akusticke vlastnosti. Tato verze ma konstantni tloustku po cele sirce a vysce skla.
Naproti tomu HUD PVB ma klinovity tvar (sirsi nahore, jinak stejneho slozeni jako standardni folie) kvuli zabraneni dvojitemu obrazu. Uhel "klinu" zalezi na sklonu a tvaru celniho skla. PVB pro nove HUD systemy, ktere zobrazuji vice informaci maji nekonstantni uhel klinu v zavislosti na pozici a typu kamery, pozici ridice a mnozstvi a imaginarni vzdalenosti zobrazovanych informaci.
Kubattt
Musim uznat, ze displey pouzivam velice rad. Je to sice ta "levnejsi" varianta s pomocnym sklickem, ale funguje i i s polarozovanymi brylemi. Zatimco "hologram v prostoru" se pri pouziti techto bryli ztrati
Jj, já kupoval skladovku, kde to bylo jen na sklíčko. Jinak bych to normálně nekonfiguroval, protože jsem se dočetl hodně kritiky z řad novinářů i na fórech. Ve skutečnosti to není vůbec špatné. Pak má člověk věřit odborníkům....
_Teddy_
"...bojovém vrtulníku Airwolf, v němž pilot (nebo spíš operátor zbraňových systémů) využíval při zaměřování speciální hledí své přilby..."
Akurat ze to nebol "head-up display" (HUD) ale "helmet-mounted display" (HMD)
Akurat ze to nebol "head-up display" (HUD) ale "helmet-mounted display" (HMD)
xmarek
Auto = primitivní. Letadlo? Jiná úroveň pochopitelně za jiné peníze: [odkaz] Ale kde jsou limity? Pořízení auta = primitivní. Pořízení letadla = náročnější, ale ne nemožné. A v tomto kontextu je HUD o něčem jiném. A vototom to je. Svého času toyota propagovala "Nic není nemožné" a víte jak vznikli? Kopírovali cizí technologie. Takže znalosti vs. užitná hodnota. A mně zajímají jenom tyto dvě věci. Rozhodně je specifikace HUD zajímavější než jedna A4. Hezký den. :-!
webpaja
Opravdu tak pro Ohníček. Redakce, ostuda. :no: :no: :no😒br />
Běžte do prčic, zajímavý článek a p. Dusil tam splácá Garmin a 737 :-!
Běžte do prčic, zajímavý článek a p. Dusil tam splácá Garmin a 737 :-!
lazar33
Já jsem si třeba dlouho myslel, že toto je výsadou spíše novějších moderních aut. Nedávno jsem ale zjistil, že tady tato vychytávka se dá nainstalovat i do starších aut. Docela uvažuji nad tím, že si to koupím. Koukal jsem, že to mají například na https😐/www.2din.cz/ a není to nijak extra drahé.
Ostatní je stupidní balast, který ztěžuje orientaci a prodlužuje dobu nutnou pro vyhledání informace.
Aneb víme kdo byl první 😉 😉