Novinky
Přihlásit pro přidání komentáře
comper
Auta to boli pekne aj technicky na urovni danej doby, ale ked to clovek porovna s tym co dnes makaroni vyrabaju je to az k placu...
A co ty víš, co makaroni vyrábí?
😜
Já mám benzinový 500X.. a jsem úplně spokojenej... je ti to málo? Kup si Guliu nebo Stelvio...
😜
Já mám benzinový 500X.. a jsem úplně spokojenej... je ti to málo? Kup si Guliu nebo Stelvio...
Modrou Kappu 16v turbo (prakticky shodný motor s drobnými změnami, nejpodstatnější bylo turbodmychadlo) si pak Václav Havel koupil sám, za svoje peníze, jako svůj soukromý automobil. Byl to docela problém, protože prezident sám nesmí řídit a Lancia k nebyla v této zemi v prodeji. Aby k nákupu vůbec mohlo dojít, Fiat ČR "velkoryse" zajistil oficiální uvedení tohoto vozu na český trh a prodáván byl prostřednictvím sítě Fiat Dojáček. Takže Václav Havel se zasloužil – když nic jiného – minimálně o to, že si v ČR cca 60–70 zákazníků ročně (prodeje i přes nulovou propagaci byly vyšší než u mnoha jiných značek, např. Jaguar neprodal ani polovic) mohlo koupit naprosto oficiálně a se zárukou v ČR Lancii k (krom např. urychlení zrušení embarga a oficiální prodej počítačů Apple Comupter, které tu poté realizoval TIS, s.r.o apod.). Problém s tímto autem byl úplně stejný jako s Themou, Havel jako milovník rychlé jízdy své ochrance v BMW 750i pravidelně mizel... tento vůz, resp. to, co z něho ještě zbylo, je nyní v majetku společnosti AAA Auto.
Model 8.32 nikdy V. Havel pokud vím nevlastnil, pár kusů v ČR samozřejmě je (vím minimálně o třech), ale upřímně ta Turbo LX/201–210 k (jedná o zcela jiný motor než 177 k verze, i když vypadají stejně) byla mnohem lepší, spolehlivější, jela reálně lépe a přitom spotřeba (benzinu, oleje i vody) byla nesrovnatelně nižší než u 8.32, jak je ostatně správně uvedeno v článku.
Mám dojem, že jsem někde četl, že si tu Kappu koupil s 2.0 turbo (čtyřválcem) proto, že s ním měl dobrý zkušenosti z té Themy.
A už tehdy jsem nad tím kroutil hlavou, když 2.0 turbo, ale v pětiválci, je násobně lepší motor.
😄