12 komentářů
0
posílám opravu,co se týče ujetých km je to přes 250 tisíc
Přejít do diskuze
Vážení.Jsem majitelem Lady 2103 rv.1980.
,tento vůz má najeto přes25 tis km a stále prochází STK bez problémů a podotýkám že vše je původní.Na to auto nedám dopustit.
,tento vůz má najeto přes25 tis km a stále prochází STK bez problémů a podotýkám že vše je původní.Na to auto nedám dopustit.
2106 mám do dneška v barvách VB a je to paráda si v tomto autě , kde není nic z dnešní moderní doby , zajezdit.
čo sa týka napr. ozdobných líšt na bokoch auta a lemoch blatníkov to je výsledok snahy talianskych inžinierov. pôvodne rusi tam tie lišty ani nechceli, pripadalo im to zbytočne a neúčelné. nakoniec ich k tomu taliani prehovorili a myslím si že chválabohu že to auto tie lišty má lebo bez líšt by nevyzeralo tak dobre. píšete na jednom mieste článku že Lada 1500 S sa vyrábala od roku 1973-80, potom píšte o verzii pre Kandu 21061-37 ako Lade 1500 S medzi rokmi 1978-83 a potom u napr. u nás bola veľmi dobre známa Lada 1500 S VAZ 21061 s motorom VAZ 2103 a karosériou VAZ 2106. nie je v tom trochu zmätok čo sa tých označení týka? ja viem že rusi v tom mali a aj majú dosť veľký bordel, dokonca ani nikto neviem čo znamená to "S" v označení modelov (napr. 1500 S, 1200 S, 1300 S) ale toto sa mi už vidí ako dosť veľká miešanica. Inak článom Vám musím pochváliť, bol o dosť lepší než ten predhcádzajúci o modeloch VAZ 2101,2012.
Jen poznámečka - většinu vizuálních a hlavně technických změn lad oproti fiatům jsem popsal v prvním díle článku. Autor.
Dovolím si nesouhlasit, Lada se lišila od Fiatu i technicky, za všechno vzpomeňme třeba bubnové brzdy vzadu oproti kotoučovým u originálu, nebo naopak motor s rozvodem OHC, který rusové po Fiatu vyžadovali oproti OHV u originálu.
Dovolím si s Vámi nesouhlasit. Od Fiatů 124 Special ve všech podobách se sériové VAZy 2103 a 06 lišily vizuálně už poměrně hodně. Základ byl pochopitelně totožný, to v textu nikde nepopírám. Autor.
Inspirací? Od Fiatu se auto skoro nelišilo. Stejně jako licenční výroba v Koreji a Španělsku (Kia a Seat 124).
Kromě postupných rádoby modernizačních úprav se to auto půl století nezměnilo a pořád to byl ten samý Fiat.
Kromě postupných rádoby modernizačních úprav se to auto půl století nezměnilo a pořád to byl ten samý Fiat.
Lada šestnáctistovka s cenou kolem osmdesáti tisíc rozhodně nebyla vozem pro každého. Navíc patřila k nedostatkovým vozům, takže kromě známostí bylo k jeho získání nutné připočítat nemalou částku na tzv. všimné. Dovlím si malé sociologické ohlédnutí: Typickým majitelem škodovky byl tzv. řadový občan, tedy člověk bez protekce, se standardními příjmy. Typickým majitelem obyčejné Lady dvanáctistovky byli nejrůznější vedoucí v podnicích, náměstci apod, tedy lidé s vyššími, avšak legálními příjmy. Lada šestnáctistovka je spojena s lidmi s příjmy z tzv. šedé ekonomiky (vrchní číšníci, vedoucí autoservisů atd.). Ne nadarmo si ve filmu Vrchní prchni hlavní hrdina pořídil po svém rychlém zbohatnutí právě tento automobil. A ne nadarmo jej ukrýval před sousedy, protože jim nakonec nepřímo prozradil původ jeho peněz. O tom, jak to chodilo, leccos napoví i film Pumpaři od Zlaté Podkovy, který není až takovou nadsázkou, jak se dnes zdá.
Děkuji za tyto seriály, všechny čtu s velkým zájmem. Jen přidám osobní zkušenost - s 2106 jsem při klidnější jízdě jezdil za 7,5l na 100 km. Větší motor a více krouťáku neznamenalo větší spotřebu. V roce 2011 mi ho ukradli, tak to totiž bylo doposud dobré auto..
Pravda, pravda. Upřímně, já Ladě pořád fandím, koneckonců i proto jsem se do tohohle ohlédnutí pustil. Autor.
Žigul šestnáctka! Sen všech motoristů v Československu. Kdo měl stodvácu, jen smutně pokukoval po tomhle luxusu. Kde je Lada dneska a kde škodovka...