Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečnost

Zpět na článek

Sezona přezouvání je tady. Víte, zda zimní pneumatiky jsou povinné i v zahraničí?

30 komentářů

KANKUNEN
odpovídat technickému průkazu a můžou být sjeté na 2 mm?
ikoptak
Je to stejné jako u nás či v německu, můžete mít pneu s nižším rychlostním indexem ale v autě musí být viditelně varování o max rychlosti, nebo na to musí upozornit infotaiment.
jam2015
Už v roku 1995, keď som išiel v Nemecku v zime na BMW, tak na palubovke bola nálepka, s označením zimných Pirelli a max. rýchlosť. 😉
3_diamanty
u nas musia mat zimne hrubku dezenu tusim aspon 4mm a letne aspon 1,6mm ... ale ruku na srdce... kto to tiez dodrzuje... u nas v areali v praci jazdia okrem ineho aj kdejake fakt "crepy" a niektore z nich maju tie letne snad aj 10 rocne a uz bez akehokolvek dezenu... ale tak vzdy je to o ludoch... v tomto pripade predpisy na papieri este nic nezarucuju...
Jenik3
Mohla by redakce prilozit odkazy na aktulane platnou legislativu (konkretni ustanoveni) tykajici se zimnich pneu v predmetnych zemich? Ani to chalpaci nemuseji prekladat, aby nedslo k fau😜as.
3_diamanty
som bol uz konecne prezuvat na zimne a potom odniest letne pneu k tete do garaze [odkaz] ... a nahodou akoby sa naspat aj kusok oteplilo ... palubak mi ukazoval 13 stupnov uz o 10 tej doobedu ... ale je pravda ze skoro rano a neskoro vecer je uz kosa a teploty len len ze nelizu bod mrazu ( tento pondelok u nas o 10 vecer ked som siel z prace normalne mrholil👋snezilo ) ... a tusim od 1 novembra je stejne uz povinnost jazdit na zimnych... takze je fakt najvyssi cas ...
Hammunasakra
Je to zajímavý a je to rok co rok = jezdit třeba 14 dní v trochu teple na zimních je v podstatě jedno, jet 14 minut po sněhu ledu na letních = je průser. Přesto rok co rok.. >😒]
3_diamanty
v pondelok mi uz kusok stislo * ked som siel vecer domov.... hmla .. 1 stupen sneh... a ja este stale veselo na letnych.... ale skor som fakt akosi nestihal... boze ved coskoro uz su tu vianoce .. ale ten cas leti
KANKUNEN
Opravdu to tak je, letní na sněhu vůbec nefungují.
Hammunasakra
Zatimco zimní v podzimním počasí docela jo = proto je fascinujicí.. viz já 11:59 😄
white label
No, nefungují, na druhou stranu jsem třeba kdysi dávno jezdil s novým Favoritem celou zimu na (nových) letních a ani mi to nějak nepřišlo. Jenže ta atmosferická 1,3ka neměla dole skoro žádný krouťák a 13" pneumatiky byly úzké a s relativně vysokým profilem.
Když jsem potom přešel na G3GTTDI na 15" kolech (což u G3 tehdy ještě znamenalo výrazně nízkoprofilovou pneumatiku), tak s tím už se v zimě (v zimních podmínkách) na letních opravdu jezdit nedalo.
ryccardo
Presne. Je to par let zpatky co se jezdilo na letnich bezne celou zimu a nikdo se nad tim nepozastavoval.
Hammunasakra
Je to tak = zimní pneu se dělaj teprve od roku 1934 😄

Ale white to píše správně = co šlo na lehoučkym Favoritu na odpovídajícim současnym autě de mnohem hůř. Mě učili základní pravidlo: Na podzim přezouvat první na jaře poslední = je správný
ryccardo
To si mě trošku nepochopil. Já nemyslel, kdy byla zimní guma vynalezena já myslím od kdy je povinnost na ní v zimě jezdit a to se dost diametrálně liší s letopočtem 1934 😉 Tím pravidlem jistě nic nepokazíš. Jen pak jaksi zjistíš, že máš gumy sjetý výrazně dřív než si čekal.
white label
Pár let? Psal jsem o době před nějakými 20-25 lety.
Dneska se převážně jezdí s jinými vozy a na jiných rozměrech pneumatik, pro příklad, na Macanu GTS jsou z výroby pneu s šířkou (vzadu) 295 mm, a na nich se dost špatně jezdí i na mokru, nemluvě o sněhu/ledu. A to nepíšu o rwd/fwd, ale o awd.
Beefcake
Lenze tie letne ORcosi (a hlavne ako nove) vyzerali ako dnesne zimne s lepsim dezenom.
white label
Nepsal jsem o "ORcosi", ale o normálních letních pneumatikách, které už se daly v 90tých letech normálně koupit i u nás.
Beefcake
Tak sorry, splietol som si desatrocie 😄
Ale i tak verim tomu, ze dezen terajsej letnej s tou starou je neporovnatelny.
ryccardo
Jo pár let přesněji řečeno 6 let. Povinnost používat zimní platí jestli se nepletu od 2011. Do tý doby bylo používání letních v zimně celkem běžným jevem. Popravdě v určitých lokalitách ČR se tomu nedivím. Bydlet v Mikulově, tak to asi taky odjezdím na letních.
ryccardo
Ty zimni v tom "trochu teple" ovsem celkem rychle mizi. Nemyslim ze je nutny uz hoblovat zimni. Sam sem taky jeste neprezul. Uvidim jak se pocasi bude vyvijet. Treba bude bez snehu a namrazy az do prosince. Na letnich se zatim da jezdit uplne v klidu.
Hammunasakra
Jasně že dá = ale pod nulou už bylo a dneska a zejtra taky nic moc. Je zajímavý že v zemi kde obrovská spousta lidí dojíždí zimní přes celý léto i v teplotách přes +30°C = panuje rozšířená obava jak by se v "trochu teple" třeba momentálních +5°C rychle ojely

Během příštího tejdne má bejt nejvíc +10°C = to fakt vzorek nezmizí, natož rychle. Na Šumavě v Krkonoších a tak dokonce už napad sníh. Když je máš = je rozumný je mít přezutý. Ale samozřejmě dá se jezdit na letních = klidně až do prosince. Jen nechápu důvod

Když porovnám třeba letní Dunlopy SP Sport se zimníma Wintersport 5 = rozdíl v hluku nebo čemkoli co se dá pocitově poznat = je téměř nula. Pocitově snad nejlepší zimní co znám. Takže proč na nich nejet = když je pár stupňů nad nulou a v noci už občas okolo nuly?

Viz já 11:59 = rozdíl je jednoznačnej = ta zimní teď dneska, před tejdnem i za tejden je naprosto v pohodě připravená na cokoli. Když náhodou bude jeden den první lehká ranní námraza nebo napadnou první vločky = ta letní je docela problém. Takže proč?
ryccardo
Mě to nemusíš psát jak rychle mizí vzorek při +10. Já už jezdím skoro 20 let autem. Já to znám. Kdybych jezdil každej den 100 kilometrů, tak samozřejmě taky navlíknu zimní, protože nikdy nevíš co tě kde potká a holt se smířím s tím, že je budu mít tak na sezonu max 2, ale když jezdíš v režimu 8 kilometrů ráno a 8 kilometrů odpoledne a navíc po městě, kde nejedeš víc jak 50, tak fakt není důvod honem 1.11. natahovat zimáky pokud není vyloženě nachumelíno. Je sice pravda, že letní drží v podmínkách 3-5 stupňů o chlup hůř, než v létě, ale já se potřebuju dostat jen do práce. Nechci zajíždět rekordní časy na okruhu, takže ty letní gumy nedostanu při normální jízdě absolutně na hranice přilnavosti a nijak mě to tudíž nelimituje. Pořád to drží výrazně líp než zimní na sněhu, takže ani při brždění to není nic s čím by normální řidič nedokázal počítat.
Hammunasakra
[odkaz]
jam2015
Kúpil si BMW a na pneu akosi už nevyšlo. Môže byť rád, že tam mal všetky tie asistenčné systémy. Ináč by išiel s tým svojim zadným náhonom v prvej zákrute do škarpy!
Anonym
určitě, hlavně na suché silnici při 14 nad nulou jako dnes.

Na Camaru krom ABS nic nemam, zadní náhon to má taky a jezdil sem s tím v zimě na letních taky....pohoda
guze
Jo tos byl ty ... >😒]
white label
Taky si ho potkal na té odtahovce? 😉
Josef 1
Viz. výše, tam si někdo přezul až 3. listopadu a podle zákona měl mít již přezuto 31.9..

Lidem prostě zákony nic neříkají a klidně přezují až v listopadu.
Ficus
Takže jsem zimu trávil u moře, a tam zimáky nikdo nepotřeboval... No A tady jsem těch pár dnů zimy přežil v klidu na letních.... Všechno je to jen humbuk konzumu a zákonů které tzv někoho chrání.... U svých aut prostě nepřezouvám, a případné přizpůsobení povaze cesty, je adekvátní obutí. Ostatní "moderní" řidičové se zimákama ve frontě u pneuservisu, nebo před barákem na heveru, se mnou ani nehnou...
klanova2
Ahoj všichni, jsem zastáncem přezouvání pneumatik na letní a zimní. Nedávno jsem zrovna řešila koupi nových zimních pneumatik, jelikož staré už nebyly na zimu do sněhu a náledí tak spolehlivé. Já bohužel úplně výběru nerozumím, ale skvěle mi poradili zde [odkaz] - Pneumatiky jsem koupila za rozumnou cenu a vše funguje jak má. Pokud si i vy nejste jistí jaké pneumatiky vybrat, otočte se na tento obchod.