Videa
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeJe Škoda Kodiaq opravdu sedmimístná? Vyzkoušeli jsme to na vlastní kůži!
93 komentářů
James007cz
3
Tak uveřejníte první test brzdy nebo první test brzy? Po ránu mě to docela pobavilo. 😄
James007cz
Tak uveřejníte první test brzdy nebo první test brzy? Po ránu mě to docela pobavilo. 😄
Sakra, jel jsem zpět a příspěvěk se nahrál znovu - ach ty rána...
Sakra, jel jsem zpět a příspěvěk se nahrál znovu - ach ty rána...
To znám >😁 Není nic víc ponižujícího, než upozornit druhého na chybu a sám jí v zápětí udělat taky >😁 >😁
No jo, stane se... Aspoň, že jsem to napsal slušně a normálně. Kdybych to napsal útočně a ještě si z nich za to dělal srandu, tak bych se asi hanbou propadl a rychle mazal účet. >😁
DoubleSix
To hlavní jsem se bohužel nedozvěděl. A to, jestli se vedle sebe ve druhé řadě posadí 3 dospělí, zda budou mít dostatek místa pro nohy (jak moc vadí ten středový tunel) a zda jim opěrky hlavy dostatečně tu hlavu podepřou (a ne jenom krk).
Ano, souhlas, tento "test" je skutecne k nicemu. A jak pisu dale - mam pocit, ze Kodi nesplnuje to, co o nem hlasa vyrobce. Mimochodem - je kratsi nez Superb.
Každé auto, kt. má vzadu väčší stredový tunel a nemá samostatné 3 sedačky je pre troch nezmysel. Na 10 km fajn, ale na 100 to už je dosť cítiť. Problém nieje v priestore pred kolenami, ale skôr šírka a to, že ten chudák v strede si dá nohy obkročmo - okolo tunela.
Dost casto ten uprostred se nemuze ani oprit, protoze se tam proste nevejde.
Ten stredovy tunel je tragedie - fakt nemohl byt nizsi ?
Ten stredovy tunel je tragedie - fakt nemohl byt nizsi ?
to je to "simply clever" riešenie
Dnes mám Hondu CR-V a přemýšlel jsem, že bych ji nahradil právě Kodiaqem.
CR-V má ve druhé řadě rovnou podlahu, bez tunelu (holt hnací hřídel konstruktéři hodili níže a proto má CR-V nižší světlou výšku - 165mm), je hodně široká a má vysoko výsuvnou prostřední hlavovou opěrku.
Když se ale rozhlížím po novém benzínovém autě s pohonem 4x4 a dostatečně velým kufrem (5 lidí potřebuje na dovolenou dost bagáže), tak mi tam zatím nic jiného, než opět CR-V, automobilky nenabízí.
CR-V má ve druhé řadě rovnou podlahu, bez tunelu (holt hnací hřídel konstruktéři hodili níže a proto má CR-V nižší světlou výšku - 165mm), je hodně široká a má vysoko výsuvnou prostřední hlavovou opěrku.
Když se ale rozhlížím po novém benzínovém autě s pohonem 4x4 a dostatečně velým kufrem (5 lidí potřebuje na dovolenou dost bagáže), tak mi tam zatím nic jiného, než opět CR-V, automobilky nenabízí.
Kodiak nekodiak, podle me je lepsi pockat na Tiguan XL, jako vzdy dostanes od VW za stejnou cenu lepsi vybavu a tissi auto 😄
Edit😒br /> Teda to v pripade, ze Tiguan XL bude stejne velky jako Kodiak ... nejak jsem to nezkoumal, SUV az na vyjimky (BMW X5, Range Rover apod) povazuju za nesmysl z radoby prestize... 😊
Edit😒br /> Teda to v pripade, ze Tiguan XL bude stejne velky jako Kodiak ... nejak jsem to nezkoumal, SUV az na vyjimky (BMW X5, Range Rover apod) povazuju za nesmysl z radoby prestize... 😊
Trochu se obávám, že Tiguan XL bude dražší, už dnes je Tiguan docela cenově nastřelený.
Tiguan 2.0TSI stojí zhruba tolik, co Kodiaq. A ta cena mi nepřijde nijak přemrštěná. Otázka bude, na kolik si ocení to XL.
Možná ti SUV přijdou jako nesmyls, ale pro mě to je jediná volba. Chci benzínovou čtyřkolku, pokud možno s vyšším posazem a s místem vzadu pro 3 větší děti. A to mi MPV nenabídne, takže zbývá pouze SUV. A auta typu sedan a kombi nemají vzadu místo pro 3 (středový tunel, nevýsuvná prostřední opěrky, sedák i opěradlo tvarovaný pouze pro dva).
čože?? v MPV je málo miesta ?? kvôli miestu som práve kupoval MPV, ako to je ale s benzínom a kombináciou 4x4 neviem. Šaran,či Alhambra by mohli byť.
Asi jsem se špatně vyjádřil, MPV má sice hodně místa, ale není to benzínová čtyřkolka.
MPV ti nabidne vice prostoru nez SUV. Nemyslim kompaktni MPV, ale klasicke MPV (Sharan, Galaxy, Alhambda, S-Max). I kdyz takova Zafira, Touran, maji vzadu taky dopst mista na sirku a 3 vetsi deti pojmou velice hladce.
Asi jsem se špatně vyjádřil, MPV má sice hodně místa, ale není to benzínová čtyřkolka. A to je to, co mi MPV nenabídne.
Čekal jsem, že Ford udělá S-Maxe s AWD také s motorem 2.0 EcoBoost. Bohužel je jen s 2.0 TDCi.
Bohužel ani Alhambra/Sharan nemají kombinaci 2.0TSi a 4motion.
Čekal jsem, že Ford udělá S-Maxe s AWD také s motorem 2.0 EcoBoost. Bohužel je jen s 2.0 TDCi.
Bohužel ani Alhambra/Sharan nemají kombinaci 2.0TSi a 4motion.
Souhlasim a je zvlastni, proc ctyrkolku nedelaji s benzinem. Vzdyt v 2.0 TSi nebo 2.0 EB by to bylo uplne v pohode.
protoze by to moc zralo, melo by to asi relativne malo zajemcu, tudiz by to akorat zvedalo flotilove emise - vidim za tim stupidni bruselskou legislativu!
S tou bruselskou legislativou souhlas. V USA má např. Honda CRV motor 2.5i. To je mnohem lepší jak ten můj 2.0i, protože ten je na velkou a těžkou Hondu slabý. Totéž Toyota RAV4 a Mazda CX5 (i když tady Mazda ten motor 2.5i také začala nabízet a dle spritmonitoru je ta jeho spotřeba velice rozumná).
Brusel si neuvědomuje, že ne každý najede 30 tisíc km ročně. Já jezdím málo a tak mi jedno, jestli auto žere 8l nebo 10l, protože jako náklad je to zanedbatelné. A nafťák je na mé krátké trasy po mestě nepoužitelný - odrovnám DPF. Pro mě je ideální atmosferický motor s nepřímým vstřikem.
Brusel si neuvědomuje, že ne každý najede 30 tisíc km ročně. Já jezdím málo a tak mi jedno, jestli auto žere 8l nebo 10l, protože jako náklad je to zanedbatelné. A nafťák je na mé krátké trasy po mestě nepoužitelný - odrovnám DPF. Pro mě je ideální atmosferický motor s nepřímým vstřikem.
Tohle je v první řadě věc automobilky. U nich si stěžuj, že to sem nevozí. A důvod je podle mne jednoduchý, nevyplatilo by se jim to. V EU jsou výkonnější zážehové motory spíš doplňkem nabídky a větší objemy tu moc neletí. Zrovna Toyota má myslím pěkný podíl prodejů v hybridech, takže bych jim řeči o emisích nevěřil ani za mák (bude mít jednu z nejnižších hodnot v celé EU). A Mazda, která by na tom mohla být z hlediska emisí nejhůř, tu nabízí největší motory. Jen se jim spíš hodí vymlouvat se na EU (pokud tuhle argumentaci skutečně používají), než ti do očí říct, že jim za to nestojíš.
Tak jsem se schválně podíval a nejhůř, co jsem viděl, je na tom z japonských automobilek Honda. Ta v roce 2015 jen tak tak unikla pokutám. Mazda a Suzuki mají trochu náskok (cca. 3, respektive 4 g), Toyota a Nissan mají velký náskok (19, respektive 16 g) a přímo ohromný má Mitsubishi (32 g pod cílem, to musí být díky hybridním Outlanderům, i když jsem prodeje Mitsu dlouho neviděl).
Co vyrábí Honda v Turecku? A co sem vozí z Číny? Málo registrací, takže to nemá moc vliv, ale hlavně to z Turecka je hodně přes cíl (29 g).
Co vyrábí Honda v Turecku? A co sem vozí z Číny? Málo registrací, takže to nemá moc vliv, ale hlavně to z Turecka je hodně přes cíl (29 g).
Průměry pro pokuty se počítají z registrací. Aby to tedy zvedlo flotilové emise, musel by to nejprve někdo koupit. A čím víc by se to prodávalo, tím větší problém by to byl. I když si spíš myslím, že tu důvodem bude předpokládaný malý zájem.
Freemont?
parádne auto,hlavne pohodlný podvozok. má ale pár ALE
o tom podvozku keď jazdili s adaptívnymi tlmičmi na Malorke sa moc pochvalne nevyjadrili v poslednom Autožurnále. Doslova odznelo, že by testér privítal na nerovnostiach plavnejšiu jazdu, pričom adapt. tlmiče tomu veľmi nepomohli ani v režime komfort. Ale je dosť možné, že na klasických oceľových pružinách s rozumnými kolesami to bude lepšie, podobne ako u Superbu.
Edit : ty si myslel asi ten Freemont, najprv som to prehliadol, ohľadom toho podvozku to malo byť ku Kodiaqu. 😁
Edit : ty si myslel asi ten Freemont, najprv som to prehliadol, ohľadom toho podvozku to malo byť ku Kodiaqu. 😁
Jasne,myslel som Freemont. Jedným časom bol horúci kandidát na kúpu s V6 a mal som aj slušnú jazdu s ním.
A čo ťa nakoniec odradilo, resp. presvedčilo ísť do Galaxy? Mne sa ten Freemont v benzíne veľmi pozdáva a keďže MPV-čka v EU pomaly vymierajú asi sa vyberiem crossoverovým smerom >😁
Práve včera som pozeral slvoenský Motoring, kde jazdili s tým Kodiaqom na Malorke a chlapík ho docela dobre prelizol a oskúšal. Verdikt je že traja dozadu nevlezú. Jednak nebude miesto na ramená, jednak ten prostredný si pohodlne nesadne, kvôli stredovej opierke integrovanej do stredného sedadla. Proste po meste to prežijú aj traja, ale nič viac. Pre štyrok ale miesta habadej. No a tie posledné 2 sedadlá v kufri sú viacmenej nepoužiteľné na dlhšie cestovanie pre nikoho.
Blatouch
Nepochopil jsem, o cem ten clanek vlastne byl. Byl to jen takovy vykrik, nebo mel hodnotit skutecnou uzitnou hodnotu Kodiho co se prevozu osob tyce?
Mne to totiz pripada, ze redakce zjistila, ze Kodi NENI vhodny pro 7 osob, coz je jeho zakladni marketingovy slogan, a tak radeji nic nehodnotila. V tom pripade - proc tento web neni rovnou "Auto-Skoda-Auto.cz"? Bylo by to pak jasnejsi.
Mne to totiz pripada, ze redakce zjistila, ze Kodi NENI vhodny pro 7 osob, coz je jeho zakladni marketingovy slogan, a tak radeji nic nehodnotila. V tom pripade - proc tento web neni rovnou "Auto-Skoda-Auto.cz"? Bylo by to pak jasnejsi.
mrazik
Priznejme si to otevrene, Kodiaq je auto pouze pro 4 cestujici, ostatek je pouze do poctu resp. totalni nouzovka. Proc ? Vzdyt 4 mistne auto uz Skoda ma (Rapid, Octavia), tak proc nejsou vzadu 3 oddelene sedacky ? Peticlenna rodina rozhodne po Kodiaqu nesahne.
Zas tak kritický bych nebyl. Pětičlená rodina se do Kodiaqu naskládá rozhodně lépe, než do Oktávky a nebude to určitě o nic horší, než v běžném autě střední třídy. Místa v kufru jsou opravdu jen nouzová, ale pětičlená rodina (tzn 2 dospělí a 3 děti se dozadu vejdou). Pokud se na výlet přidá babička, tak dítě pár km v kufru přežije >😁
Kufr je dostatecny pro rodinu, ale sirka je takova jen tak tak pro 3 deti vzadu. Kdyz uz jsou starsi a nepotrebuji autosedacku, naskladat by se mohli.
Ja myslel, ze 3 rada je pro tchyni 😄
Ja myslel, ze 3 rada je pro tchyni 😄
Ano, ale zase, kdo by ji chtěl dobrovolně vozit v autě, žejo >😁
To je nesmysl co píšeš. Kodiak jsem si ohmatal na výstavě designu a pro pětičlennou rodinu plus urostlého rotvajlera je to auto naprosto v pohodě. Třetí řadu sedaček bych asi oželel. Kdybych chtěl nebo potřeboval SUV pro rodinu, Kodiaq bude první auto, které mě bude zajímat.
Pokud jsou dve deti vetsi a potrebuji uz jen podsedak, pak by se tam naskladat mohli. 3 autosedacky vedle sebe tam nedas a zapinani jednotlivych pasu si neumim ani predstavit.
Ja nerikam, ze je to spatny auto, videl jsem ho zatim na kamionu, ale myslel jsem, ze vzadu bude sirsi a bez stredoveho tunelu.
Ja nerikam, ze je to spatny auto, videl jsem ho zatim na kamionu, ale myslel jsem, ze vzadu bude sirsi a bez stredoveho tunelu.
je pravda, že ten středový tunel je trochu problém. Pokud nepotřebuješ/nechceš 4x4, tak pak je pro tebe ideální C4 Picasso nebo nějaká Honda, která dělá středové tunely nízké. Je fakt, že tři sedačky do Kodiaqu pravděpodobně nedáš. Na druhou stranu, nevěřím, že máš děti rok co rok nebo (chraň Bůh) hnedle trojčata 😄 Dvě sedačky dáš v pohodě a uprostřed sedačka být nemusí, případně postačí ten podsedák.
A jaké jsou prostorové poměry na zadních sedadlech?
Sednou si opravdu vedle sebe 3?
Mají kam dát nohy?
Jak dlouhý je prostřední sedák? (zdá se kratší než ty krajní)
Jak vysoko lze vysunout prostřední hlavovou opěrku? Podepře hlavu?
Sednou si opravdu vedle sebe 3?
Mají kam dát nohy?
Jak dlouhý je prostřední sedák? (zdá se kratší než ty krajní)
Jak vysoko lze vysunout prostřední hlavovou opěrku? Podepře hlavu?
1. Ano
2. Zadní sedačky lze posouvat, jak moc je problematický zadní tunel nedokážu objektivně posoudit
3. sedáky jsou v pohodě (mám 180 cm)
4. Tak to nevím, to už jsem nevyzkoušel... vyhnali mě 😄
2. Zadní sedačky lze posouvat, jak moc je problematický zadní tunel nedokážu objektivně posoudit
3. sedáky jsou v pohodě (mám 180 cm)
4. Tak to nevím, to už jsem nevyzkoušel... vyhnali mě 😄
Akurát že tie sedačky sú delené 2/3 k 1/3 a nie som si istý či by som pristúpil na podobné riešenie. Ale ja som rozmlsaný mojim MPV, kde mám vzadu plnohodnotné rovnaké 3 sedadlá. >😁
v čem jezdíš?
absolutne nepochopim, proc v autech jako kodiaq nebo tiguan/touareg, popripade superb/minde👋passat neexistuje v druhe rade trimistne provedeni. myslim tedy opravdove tri totozne sedacky, ne ta habadura 2+1/2, ktera se vsude vyskytuje. siroka jsou na to ta auta dost. klidne by se to dalo resit obycejnou rovnou lavici. hlavne aby tam byl 3xisofix na detskou sedacku. v priplatkove vybave je kdejaka hovadina, ale trimistne provedeni nikdo nedela. ja mam tri deti a tohle je opravdu znacne limitujici faktor pri vyberu auta.
Co me fascinuje, tak zakaznici se udajne odklani od MPV smerem k SUV, ale proc je tak velka poptavka po ojetych MPV ?
Jinak vidime to stejne a uz jsem to psal nahore, absence plnohodnotnych sedacek je u takovehoto auta skoda. Mozna rozhodli penize pri vyvoji, nevim.
Jinak vidime to stejne a uz jsem to psal nahore, absence plnohodnotnych sedacek je u takovehoto auta skoda. Mozna rozhodli penize pri vyvoji, nevim.
Ano, stačila by rovná lavice, jako jsme měli ve Škodě 1000MB.
Mám také 3 děti, sice už odrostlejší, a je problém si vybrat auto, kam se pohodlně posadí.
Mám také 3 děti, sice už odrostlejší, a je problém si vybrat auto, kam se pohodlně posadí.
Žeby sa šetrilo na nesprávnom mieste? Teda namiesto lepších, masívnejších výstuh dverí či stredného stĺpika to riešia posunutím pasažierov ďalej od dverí? Alebo by bol drahší mäkší tapacír na dverách, či väčšie bočné airbagy? Neviem, tiež sa tomu čudujem, len hádam.
6B6
...víte co, udělejte si krásné Vánoce a nedělejte z už tak pokleslého webu žumpu...třeba článek o víčku palivové nádrže, nešlo by?😉
A to píši jako někdo, kdo si toto auto, jasně že s 2,0 TSI, chce koupit.
Než psát hlouposti, nepiště raději nic.
A to píši jako někdo, kdo si toto auto, jasně že s 2,0 TSI, chce koupit.
Než psát hlouposti, nepiště raději nic.
Co ti na tomhle článku přijde jako hloupost?
Je to hloupy clanek.
Asi to melo byt o hodnoceni auta, ktere je marketoavne pro 7 osob, ale pravdepodobne realne je pro 4. Coz ovsem znamena, ze neni duvod si ho kupovat a je lespi sahnout napr. po Superbu nebo skutecnem SUV ci MPV.
Asi to melo byt o hodnoceni auta, ktere je marketoavne pro 7 osob, ale pravdepodobne realne je pro 4. Coz ovsem znamena, ze neni duvod si ho kupovat a je lespi sahnout napr. po Superbu nebo skutecnem SUV ci MPV.
Souhlas takové výkřiky do tmy jenom proto aby se napsalo něco nové tento web opravdu degraduje. Tento článek byl naprosto o ničem. Když už psát pouze o 7-místném uspořádání, tak ve srovnání s konkurencí. Takto se jenom ubližuje jinak asi dost povedenému autu.
peprnik
Pro me napriklad dost podstatna informace s nazornou ukazkou. Mam Kodiaqa v uzsim vyberu, sam merim zhruba stejne jako autor a pri vyberu auta mi to pomuze. To si nedate pokoj ani pred Vanoci?
Dva 190cm vysocí pasažéři se bez problémů posadí za sebe skoro v každém autě v této kategorii. Takže z tohoto pohledu článek o ničem.
V názvu článku psali "sedmimístný", ale k tomu se vůbec nevyjádřili. Proto se tu lidé oprávněně do redaktora opřeli.
V názvu článku psali "sedmimístný", ale k tomu se vůbec nevyjádřili. Proto se tu lidé oprávněně do redaktora opřeli.
lordlord
Většinou je 3. řada pro děti, ale dáš si děti do deformační zóny?
positivemind
Šéfredaktor se jal soulo... soutěžit s šéfredaktorem blesku a zavádíme velké množství vykřičníků u článků!
Na hlavní bannerové ploše jsou hned tři ze čtyř s vykřičníky! V obsahu stránky pak jen jeden, zajimavé. Ale to vono to dojde, ono se to headlinů "Dartz Prombron Black Alligator: Lotyšská příšera s interiérem z rejnočí kůže" nebo "Audi Q8: Koncept luxusního SUV na prvních oficiálních skicách" zakomponuje
Na hlavní bannerové ploše jsou hned tři ze čtyř s vykřičníky! V obsahu stránky pak jen jeden, zajimavé. Ale to vono to dojde, ono se to headlinů "Dartz Prombron Black Alligator: Lotyšská příšera s interiérem z rejnočí kůže" nebo "Audi Q8: Koncept luxusního SUV na prvních oficiálních skicách" zakomponuje
Ada je zase tady
Když jsem koupil SUV, tak jako první akce šla ven třetí řada sedadel. Tchyni už nemám, děti jsou dospělé a jezdí s námi jen výjimečně. Proč by mi místo v kufru měla zabírat nějaká nouzová sedadla? Za největší výhodu Kodiakva považuji fakt, že zákazník si tu třetí řadu sedadel kupovat nemusí jako povinnou součást nějaké úrovně vybavení, jako je to obvyklé u šikmookých výrobců. Z tohoto pohledu je Kodiakv OK. Bohužel tu jsou i výrazné minusy: Kodiakv se bude krást výrazně častěji, než srovnatelné šikmooké vozy. A to i přesto, že design jeho přední části je nechutně zprasený těmi 4 světly. Dalším závažným nedostatkem je chybějící ruční brzda. Pokud chce redakce čtenáře dávkovaně krmit informacemi o Kodiakvu, tak za asi nejdůležitější považuji údaj o délce a šířce ložné plochy (v úseku, kde je zcela rovná) a věřím že tento údaj a související obrázky tady brzy najdu namísto různých hloupostí.
Vždyť si ty údaje můžeš najít na stránkách škodovky... tam to je.
Tak moc po tom čtyřokém vozu netoužím, abych to tam hledal proaktivně, ale OK, podívám se tam. Třeba se tam dozvím i jestli se do kufru vejde plnoodnotná, nebo alespoň dojezdová rezerva. Dík za zprávu.
Někde jsem viděl následující rozměry kufru😒br />
délka 99cm, šířka mezi podběhy 100cm, výška po roletu 55cm.
A to není 650 litrů, co Škoda deklaruje.
A to není 650 litrů, co Škoda deklaruje.
Tak na webu Škody jsem to nenašel, ale našel jsem to na tomto obrázku: [odkaz] což považuji za fatální lapsus. Jinak řečeno: po sklopení druhé sady sedadel NEVZNIKNE ROVNÁ PLOCHA! :no: :no: :no: Čímž pro mne tento vůz definitivně ztrácí jakoukoli byť potenciální zajímavost.
Pokud to nechápete, podívejte se do Passatu variant, byť by byl třeba 15 let starý ... :yes:
Pokud to nechápete, podívejte se do Passatu variant, byť by byl třeba 15 let starý ... :yes:
Samozřejmě. Nikde neříkají, že je to jen prostor mezi podběhy. VDA si žádá měření hranoly o objemu jeden litr (5 x 10 x 20 cm). Klidně tam můžeš mít prostor pod podlahou a za podběhy.
holden_holden
to takhle blbe udelano? mam dojem ze vas flakacu je v redakci dost na to abyste zvedli zadky najednou i jindy nez na obed. proste slezte hromadne ke kadaku nalezte dovnitr a vydejte se na obed do vedlejsi ulice. budete nasrany uz cestou tam a zpet radeji polovina pujde pesky.
IPace
s tema 190cm me neprijde ze by tam bylo nejak moc mista, spis me to prijde jako dost stisnene, za volantem je to o ridici, kazdy se za volantem usazuje jinak, ale pro me to vipada na videu dost nepohodlne, takovej nakladackej nahrbenej posed kde nad hlavou teda moc mista neni, hlava konci viditelne nad hranou operky (coz je spatne a pokud nesla dat vejs, tak ma asi kodiaq dost kratkej operak, coz treba me osobne nevadi, mam dlouhe nohy a kratsi trup, se 182cm se tak vejdu celkem vsude kde jde sedacka posunout hlavne dozadu), vzadu to jiz vypada pouzitelnejc, ale s tema 190cm porad dost na hrane, a ty zadni 2 nouzovky nema smysl ani davat, to je sezeni spis pro deti a ja osobne bych na ty mista neposadil nikoho koho mam rad, pri narazu zezadu je to takova jistotka ze bude mit dany cestujici rychlou smrt, staci se podivat na nehody kde je naraz zezadu, takze misto tech nesmyslnych nouzovych sedacek by tam byl lepsi proste o to vetsi kufr, coz predpokladam v zakladu je a 3 rada je volitelna
osobne by me tedy spis nez nouzova 3 rada zabijackych sedacek zajimalo jak se vzadu vejdou 3 dospeli lide, nebo zda se tam da dostat 3 detske auto-sedacky
osobne by me tedy spis nez nouzova 3 rada zabijackych sedacek zajimalo jak se vzadu vejdou 3 dospeli lide, nebo zda se tam da dostat 3 detske auto-sedacky
XTad
Uz to, ze se tam vubec zvladne posadit je uspech, tady navic jeste v prostredni rade zbylo celkem pouzitelne misto. Zazraky cekat nelze. Kodiaq muze byt obrovsky, jak chce, ale skutecne sedmi mistna auta zacinaji na peti metrech. Co se narazu tyce, tak za treti radou sedadel je porad misto, jako ve fabii, navic auto ma celkove bytelnejsi konstrukci. Jsou tedy vsichni cestujici na zadbich sedadlech v malych autech odsouzeni na smrt?
nejde o misto vzadu za sedackama, ale o to jak jsou stavene deformacni zony v zadni casti aut, staci si dohledat kuprikladu crash testy Volva ktere zkousi sva auta nabourat i zezadu (jako jedni z mala alespon v 56km/h, ale bohuzel velkou plochou prez celej zadek, ciste osobni auto ten zadej zrujnuje mnohem vic diky mensimu prekryvu, a fotky ze skutecnych nehod jsou o dost horsi a konstrukce se borti az po zadni kola), ani XC90 ktere ma pro tento druh narazu zesilenou spodni cast konstrukce nedopada nijak extremne dobre, pritom i ta 3 rada sedacek ma v XC90 k dispozici bocni a zadni airbag
nejvetsi nebezpeci pri zadnim narazu v techto autech je od normalnich osobaku ktere maji cumak zhruba ve vejsce kde je zadek cestujicicj v 3 rade, zpravidla tam neni ani kde vest nejake lepsi vystuhy karoserie aby se dalo zajistit prave vice mista, proste velkej kufr a nebo pohodli pro cestujici v 3 rade, problem je ze ti cestujici sedi az za kolama nebo v lepsim pripade mezi zadnima kolama, a smerem dozadu od kol je autoi tvorene coby deformacni zona
ostatne ni nic lehciho nez si na google najit forky zezadu nabouranych aut, peknej pohled to opravdu neni
nejvetsi nebezpeci pri zadnim narazu v techto autech je od normalnich osobaku ktere maji cumak zhruba ve vejsce kde je zadek cestujicicj v 3 rade, zpravidla tam neni ani kde vest nejake lepsi vystuhy karoserie aby se dalo zajistit prave vice mista, proste velkej kufr a nebo pohodli pro cestujici v 3 rade, problem je ze ti cestujici sedi az za kolama nebo v lepsim pripade mezi zadnima kolama, a smerem dozadu od kol je autoi tvorene coby deformacni zona
ostatne ni nic lehciho nez si na google najit forky zezadu nabouranych aut, peknej pohled to opravdu neni
No ale porad zustava otazka - je treba ta fabie pri narazu zezadu bezpecnejsi? V kodiaku se sedi spis mezi koly. Auto s cumakem na urovni narazniku kodiaka prece trefi ten hlavni nosnik, ktery neco musi chytit. A predpokladam, ze toho chyti vic, nez ve fabii. Kazdopadne treti rada je nejmene bezpecna v pripade narazu zezadu, to je jasne.
bezpecnost Fabie (a aby to bylo fer tak spise variantou kombi, neb kodiaq je crosover kombikem) a Kodiaq se neda srovnavat, a ten prostor vzadu za sedackama je tedy rozhodne jinak, staci se podivat na technicke vykresy danych aut, 2 rada sedadel vzdy konci pred zadni napravou (pred jeji osou), u Kodiaq ta 3 rada sedadel konci az za zadni napravou, ostatne modelace interieru Kodiaq me ceka hned v lednu primo pro Skodovku a nejakou jejich reklamni kampan
ostatne i u mnohem vetsi XC90 ty crashtesty nedopadli moc dobre, vetsi postava pri zadnim narazu v 56km/h byla vystavena narazu hlavy do stropu CX90 protoze proste spodni cast pro deformaci posunula vnitrek sedadel dovnitr vozu a figurina tak sla smery kde mela jeste prostor, dopredu to neslo diky 2 rade sedadel a ochrane posadky na nich sedici (auta jsou nejlepe chranena mezi napravama, tam pomaha tuhost podvozku a vystuhy ve dverich)
ostatne i u mnohem vetsi XC90 ty crashtesty nedopadli moc dobre, vetsi postava pri zadnim narazu v 56km/h byla vystavena narazu hlavy do stropu CX90 protoze proste spodni cast pro deformaci posunula vnitrek sedadel dovnitr vozu a figurina tak sla smery kde mela jeste prostor, dopredu to neslo diky 2 rade sedadel a ochrane posadky na nich sedici (auta jsou nejlepe chranena mezi napravama, tam pomaha tuhost podvozku a vystuhy ve dverich)