Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Odhalujeme tajemství názvů značek: Jak dostalo jméno Audi, Lada nebo Volvo?

16 komentářů

Ronault.
Odhadujeme tajemství 😲 jaké tajemství? To jsou přece volně dostupná data.

Ach auto.cz, co to z tebe udělali?
CHerokee
Pravda, jinak docela dobrý nápad.
cendakocour
Nápad dobrý, ale nikoliv originální. Vzpomínám si, že před dávnými lety vycházel v jednom motoristickém časopise ( asi Svět motorů) článek na pokračování, který objasňoval nejen původ názvů automobilek, ale i vznik, či význam jejich loga. Zahrnovalo to poměrně dost značek i těch málo známých, či zaniklých.
CHerokee
Jasné. A to by tady taky nebylo špatné. Připadá mi to o mnoho lepší než ta výplňková videa z youtube.
cendakocour
První krok už zdejší redakce udělal, tak uvidíme, jestli budou pokračovat.
white label
Ani tady se podobné téma nediskutuje poprvé.
Např.: [odkaz]
gil54
Tady bych já zrovna neviděl žádný zásadní problém. Normální titulek se snahou nějak zaujmout, nic špatného. Většina dat je dnes dostupná, pravda, ale musíš hledat. Tady alespoň někdo trochu hledal za tebe.

Pokud většinu informací z článku víš, jako třeba i já, můžeš být trošku shovívavější k těm, kteří takové znalosti zatím nemají.
LEGOPARK
A co Tatra?
cendakocour
To se dá určitě někde najít, pokud si matně pamatuju, tak je to snad na počest nějaký testovací, nebo propagační jízdy uskutečněné v Tatrách ( myšleno pohoří na Slovensku).
puzzels
Tato tradiční česká automobilka započala svůj život v podhůří beskydských hor jako Nesselsdorfer Wagenbau-Fabriks-Gesellschaft (NW), byla to Stellmacherbetrieb se sídlem v Nesselsdorf, Mähren. Z různých důvodů bylo usouzeno, že tento název není, pravděpodobně z marketingových důvodů, vhodný pro prvorepublikovou automobilku a byla vypsána soutěž o nový název, kterou vyhrálo slovo Tatra.
cendakocour
Já teda našel tohle [odkaz] a tam se říká něco jinýho, tak asi záleží na zdroji. 😄
Mimochodem na oficiálních stránkách Tatry jsem o původu názvu nic nenašel.
xpaja
Nevěřte všemu co Vám přeloží google translator. Slyšet je latinsky audire a audi je rozkaz, takže: Slyš!
A Horch taky neznamená slyšet, to je hören.
Intr
Audi je v pořádku. Německé slovo horch je rozkazovací způsob od slovesa horchen, které znamená poslouchat nebo naslouchat. Český překlad slova horch(!) je tedy slyš! nebo naslouchej!, což přesně odpovídá latinskému výrazu audi.
Stejsn
Ocelot, neboli JAZ (Jiroušovy Automobilvé Závody) Žacléř 😉
Arese
>😁 >😁 >😁 :yes: Š 1203 for ever! >😁
Avatar - Ada - stop rendlíkovskému odpadu
Ada - stop rendlíkovskému odpadu
a v Soběslavi se namísto šicích strojů rozšířila výroba pěchotních zbraní... :no: