Novinky
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeSeriál: Evropské Automobily roku. Audi 100 C3 (1983): Už tehdy jako hybrid!
39 komentářů
Arese
Pokud mě paměť neklame, tak "doutník" (mimo verze Quattro) měl vzadu tuhou nápravu, nikoliv "zkrutnou", pan autor by si to měl opravit. :-!
Tohle by měla být zkrutka [odkaz] .
Aha, ale v praxi se chovala jako tuhá (kola si v zatáčkách stále zachovávala svislou polohu vůči vozovce) - je to vidět i na jednom snímku na auto zezadu, jak projíždí ostře zatáčkou.
Je tam navíc ta propojka v ose kol, to trošku mate.
Je to jasně tuhá náprava - to si i pamatuji ještě z doby vzniku. Audi se hodně dlouho drželo tuhého zadku. Ta tuhá náprava má podélná ramena s torzní tyčí/tyčemi, coby odpružení a fungujícími i jako torzní příčná stabilzace.
Podélná ramena jsou pro podélné a panhardská tyč pro příčné uložení tuhé nápravy.
Podélná ramena jsou pro podélné a panhardská tyč pro příčné uložení tuhé nápravy.
Barry Lyndon
masově...
starý_kluk
Toto Audi 100 vzniklo v době, kdy se opět po desetiletích začalo s aerodynamikou. Vyvolala to tehdy ropná krize a s ní odhady s koncem ropy za 30 let, nebo tak nějak. V té době se jí intenzivně věnoval i Ford - vznikla Sierra, která narozdíl od Audi vypadala odlišně, než tehdejší auta, ale její tvar pak ovlivnil auta na desítky let. V souvislosti s tím se začalo dbát nejen na základní tvar, ale i na řešení detailů, jako jsou spáry, kliky dveří, boční okna při povrchu karoserie atd. - a také regulace vstupu vzduchu do motorového prostoru s rychlostí vozu.
S dveřními okny při povrchu karoserie se objevovala nová řešení mechanismů stahování dveřních oken a psalo se o tom. Audi 100, narozdíl od Fordu Sierra, mělo okna zcela při povrchu.
V této souvislosti je dobré připomenout, že předválečné naše Tatry 77,87,97 a poválečný Tatraplan měly už tehdy okna při povrchu karoserie, zapuštěné kliky dveří a malé spáry dveří a kapot.
S dveřními okny při povrchu karoserie se objevovala nová řešení mechanismů stahování dveřních oken a psalo se o tom. Audi 100, narozdíl od Fordu Sierra, mělo okna zcela při povrchu.
V této souvislosti je dobré připomenout, že předválečné naše Tatry 77,87,97 a poválečný Tatraplan měly už tehdy okna při povrchu karoserie, zapuštěné kliky dveří a malé spáry dveří a kapot.
AldaA
Teď mám Audi V8 jako youngtimer, ale mrzí mne, že po srazech a výstavách na pěknou Audi 100 C3 člověk nenarazí. V roce 1999 jsem s ní jezdil a zabýval se u ní opravou tří-rychlostního automatu který jsem nakonec sám opravil v domácích podmínkách. U majitelů na audiklubech jsou většinou postiženy tuningem. Pokud máte někdo opravdu pěkného "doutníka" v orig. stavu a na orig.kolech -napište. Na letošních Legendách v Praze to byla se starými Audi bída... Své doby to byly pohodlné kočáry s ryzím zvukem převážně pětiválce.
A.
A.
Ale nejvíc směšný jsou ty výkony benzínových motorů...
A že 2.5TDi táhne plynule odspodu, je taky pěkná blbost.
Ovšem pravý (přeplňovaný) doutník (se čtyřmi kruhy) na kolech je samozřejmě tohle: [odkaz] 😉
Jinak k tomu poradnemu motoru. Zkus pls petivalec v současné RS3. Možná Tě uspokojí, stejne jako porotu Engine Of The Year uz šest let po sobě. Mimochodem ve stejne anketě vždy vítězi nad Skyactive motory.
Jinak audi a koncern tehdy ne že neuměli, ale spíš kulantně řečeno nevynikali. Chceš snad zpochybnit, že ho tehdy v benzínech nedrželi japonci? Pokud ano, bylo by to stejné, jako kdybych ti tvrdil, že ho drží dnes. 😉
Já z té doby znám spíš BMW než Audi, takže pokud budu brát nějaký střední proud v podobě 325i tak taky nemám pocit, že by proti tomu byla japonská konfekce nějak mohutně napřed. Vím že tu byly Skyliny a Silvie a Supry a o něco později NSX, ale to už zase stoupáme v žebříčku někam jinam.
Jiná situace byla v mainstreamu, kde Honda a Toyota ze svých 1.6 dostávaly zajímavé výkony, Toyota už od GT-86, Honda asi o pár let později... ale vůči Audi mi to nepřijde úplně relevantní.
Po F1-ke vidím, že aj toto bude Vaša parketa. 😄
inak moj spoluziak este zo ZS mal svojho casu alebo teda skor jeho otec ( zaciatky 90 rokov ) audi 100.... pamatam ako "plakal" ked jeho otec mal dat za opravu automatu 60 000sk... co bolo zhruba tolko kolko stala napriklad este v 86-tom nasa cela 105L-ka 😉 ... ale to uz sa neda takto zrovnavat... bola ina doba a ine ceny samozrejme ... kazdopadne este aj zaciatkom 90tych rokov to auto bolo u nas stale velka frajerina .. a dokonca aj dnes ich este stale par v okoli vidim
To auto jsem podědil do začátku svých studentských a pracovních let a i v té době ještě spolužáci odkojení škodovkami nechápali, jak může být v autě za jízdy takové ticho.
Autí potom "umřelo" na elektroinstalaci v roce 2005. Prostě občas za jízdy vypnul motor a nešel nastartovat. V servise to neopravili a po pár odtazích se jelo do šrotu. Musím říct, že od té doby už jsem nikdy neměl auto, o kterém bych řekl, že "má charakter".
Ono hodně dělá vzpomínkový optimismus a retrospektivně člověk vidí jako charakter třeba to, že to auto občas nestartovalo a tak 😄
Když člověk vybírá z ojetin, tak se dá koupit ledacos, pokud člověku nevadí ten... charakter 😉
Ty katalogy si taky pamatuju.