Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Videa

Zpět na článek

Video: Bezpilotní Audi A7 Sportback v běžném provozu

16 komentářů

eXp10it
Tak je to počítač, takže dokáže v milisekundě rozhodnout co bude nejbezpečnější pro posádku a to i při komplikované vícenásobné nehodě kdy na rozdíl od řidiče dokáže zachovat "chladnou hlavu" resp. řidič už ani nemusí být při vědomí, když ho auto bude dále zachraňovat a využívat zbývající, nepoškozené prostředky vozu k minimalizaci dalších následků. Navíc dokáže třeba realtime počítat pravděpodobný model poškození vozu. A když to přeženu do absurdna tak třeba i minimalizovat cenu následných oprav ve smyslu: "dneska je v ceníku fakt levný levý přední blatník, tak to raději trochu stočím, ať nepoškodím nárazník".

Naneštěstí ale brzy bude umět rozhodut i o tom co bude nejbezpečnější pro okolí. Typický příklad může být že jedu autem s mými dětmi na zadních sedačkách a předemnou je nevyhnutelná srážka s kamionem s jistou smrtí celé posádky mého auta a nebo volba číslo 2 přejetí skupinky dětí hrajících si na chodníku. A co teď... má se dát někomu přednost? Na základě jakého pravidla? Nebo se to má losovat?

Tyto otázky jsou už roky námětem pro sci-fi povídky. Protože třeba díky technologii rozpoznávaní obličejů by v tom vašem případě kdy vám vběhne do cesty člověk bylo teoreticky možná aby vaše auto rozeslalo parte jeho rodině ještě dřív než ho srazíte.
MadPete
Manuální mód to má přece pořád. Je to jako s tempomatem, automatickou převodovkou a spol., 85% lidí už by se toho po vyzkoušení nevzdalo. Včetně mě. Navíc pro ČR do toho budou nahrávat i vybržďovací mód. Představ si, budeš se cpát McMenu a necháš svoji audinu vybrzdit po cestě na Slovensko všechny kamiony a polovinu osobáků. Cool!
IPace
99% ridicu nejsou ani sportovni ani nadseni ridici, ale proste jen ridici co proste za tim volantem sedi protoze musej 😉

co je zazivneho na treba 2 a vice hodinove jizde po dalnici? co?
simson33
Je vidět, že to Audi s autonomním řízením myslí opravdu vážně... a jak sleduju diskuse, dokonce i někteří čtenáři auto webů budoucí "auta bez volantu" v podstatě vítají. To je pro mě zajímavá informace, protože dosud jsem žil v mylném přesvědčení, že takové auto nemůže žádného současného petrolheada oslovit. Ti smířlivý ale mají výhodu, protože je ježdění bude i nadále bavit... >😁
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
pargi
Zase tady halekáš o přetechnizovaném světě a sám řídíš auto se startérem, se synchrony, s ABS, s posilovačem řízení. Co jsi to za chlapa?
_MT_
Je to US specifikace (jiná jsou i přední světla, máš odrazky na stranách). Audi vyvíjí autonomní řízení v USA (v Palo Alto v Kalifornii), je to tedy zřejmě jedno z jejich aut s německou registrací. Možná je to i ten stejný kus, s kterým jeli do Las Vegas.

Vzhledem k tomu, že je to prototyp, by neměl být problém pro automobilku získat případnou výjimku. Nicméně lze na silnici potkat červeně blikající auta, zřejmě neoficiální dovoz a nevím, jak to dostali přes technickou. Nikdy jsem to nemusel řešit. Přední značku však připevnili.
_MT_
Ne že by mě řízení obtěžovalo, ale tobě přijde něco zábavného na ploužení se v zácpách? A kolikrát se člověk prostě chce dostat efektivně z A do B. Zajímavé cesty nebývají efektivní.

Pro mne to není zajímavé, dokud na to budu muset dohlížet. Když musím provoz sledovat, tak mohu také řídit. Pomíjím, jestli bych vůbec měl koule na to si sednout dozadu s prázdným místem řidiče. 😄 Profesionální řidič je léty prověřené řešení.
IPace
on by si to navysost uzival a na tvari by mel stale usmev jako tento smajlik >😁
Czerwik
skús jazdiť každý týždeň dva krát po 500km diaľnicami s častými zápchami...
elipsoid
Správní chlapi jezdí na koni, ne autem. Kde máte koně?
bufes
Nemci testovali auto ktore nema europsku upravu? Zadne smerovky blikali nacerveno.
3_diamanty
ale ja sa napriklad rad prejdem autom a mam radost z kazdej beznej jazdy.... a nemam ferrari.... rad proste soferujem... ja v tom vidim aj isty relax a bavi ma to.... tak preco to ludom pokazit... ;-\

to uz ozaj chlapi prestavaju byt chlapmi ( tak to je moc zle ) .... lebo hadam kazdy chlap rad soferuje.... 😉 .. v mojom okoli nepoznam nikoho kto by mal k soferovaniu negativny vztah a koho by soferovanie obtazovalo....
3_diamanty
no ty si tomu dal >😁

ja len spekulujem ako to je.... povedzme ze nieco vbehne zboku do cesty ( pes, clovek, ) ... lebo clovek reflexivne vie v desatine sekundy strhnut volant a zareagovat.... uz aj mne stalo ze mi takmer srnka skocila pod auto cestou z jahodnej ked skakala popri krajnici a vbehla kusok aj na cestu .... ale co spravi taketo autonomne riadenie ked pride nejaka necakana situacia? povedzme zboku 20m pred autom nieco skoci na cestu? zabrzdi to... zatoci to? ... alebo zacne pipat? to uz by asi bolo neskoro no.....
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
3_diamanty
sediet za volantom so zalozenymi rukami a len tak si kukat na cestu.... sportovo zalozeni ( ale nielen ti ) vodici audi si to iste nebudu vediet vynachvalit na nejakej svojej oblubenej okrske takuto radost z jazdy 😉 >😁 ;-\ to uz aj ten volant je tam pomaly zbytocne... ved len zavadzia... to uz ho mozeme rovno zrusit... a miesto neho zatacat pohladom a gestami ;-\ ... desi ma docela smer kam sa to ubera... a uprimne som rad este za casy benzinu ...casy manualu.... klasickych atmosfer.. aj poctivych offroadov-..... a som rad ze som si tieto casy este ako tak uzil... buducim generaciam tuto super techniku v autach uz popravde vobec ale vobec nezavidim .... to krasne caro aut a radosti z jazdy a soferovania sa tu vdaka pretechnizovanosti uz uplne vytraca... ;-\ ...

ocakavam ze coskoro zmizne z aut aj volant.... davam tomu 15 rokov a tento "archaicky" az prehistoricky manualny sposob ovladania auta fyzickou silu cloveka bude uz zrejme minulostou ..... auta sa budu ovladat gestami a zatacat pohladmi...... a ked vyplazite jazyk tak nastartujete.... no nebdue to parada?