No vidíš a já zase díky tomuhle autu začal stavět vystřihovánky z abíčka. Procar BMW M1 byl vůbec můj první papírový model. Stavěl jsem ho kvůli tomu autu a pak mě to tak chytlo že do puberty jsem měl plné police papírových modelů aut.
[odkaz]
[odkaz]
Škoda, že nám italské osobnosti designu, vzorové pro ostatní, mizí ze světa. G.Giugiaro, nebo W.de Silva jsou ukryti pod křídly VWu a jsou v anonomytě, ale mohou dělat. Ostatní mizí zcela. Je to nepochybně úbytkem automobilové práce v Itálii. Je to pro celý automobilový svět škoda. Nezbývá než, čekat, co se vyklube z vedení S.Marchionneho. Trvá to však už dost dlouho a zatímco jeho start byl založený zdravě na výrobku (narodilo se mnoho zdařilých typů) a ukazoval tak celému světu, jak je správné se vrátit k postatě výroby, což dokázaly výsledky: skupina Fiat se odstala rychle do zisků, dnes se jeví jeho postup zcela opačný, zastavila se výroba mnoha typů a v Itálii není práce.
Vůbec bych neřekl, že mistři italského designu mizí. Jen to chce vědět, kdo dnes ten design dělá, znát jména. Flavio Manzoni u Ferrari, Filippo Perini u Lamborghini, Fabio Filippini u Pininfariny, Lorenzo Ramaciotti u Maserati a další...je jich hodně a mají na svědomí rovněž ryzí klenoty.
Děkuji za připomínku. Máš pravdu. Mě jde ale především o velkosériovější - tak říkajíc "civilní" - vozy. Hromadná výroba zpravidla z části živí tvorbu a výrobu malosérií sportovních vozů - a pro hromadné výroby hodně dělaly věhlasné designersko-karosářské firmy. A tady je to, jak jsem napsal: designersko-karosářské firmy Vignale a Berone jsou pryč, firma Pininfarina má velké potíže a firma Ital Desing (Giugiaro) a de Silva "utekli" k velkosériové výrobě VW, kde je pořád co dělat. A v Italii končí Lancia a ve Fiatu jsou prázdné haly.
Pamatuji (a není to zase tak dávno) peugeoty s designem od Pininfarini, citroeny zase od Bertoneho... Ford míval kdysi studio Ghia. Tenkrát to bylo nejen umění (aspoň já to tak vnímám i u velkosérivé produkce), ale i řemeslo (studia neodevzdávaly jen nějaké skici, ale dokumentaci pro výrobu, modely, prototypy, testovaly je). Nejspíš i s nástupem počítačů a software a simulací se automobilky rozhodly to vzít pod svá křídla. Giugiaro měl celkem štěstí, že ID zůstala jako značka a firma, ale s většinovým podílem (90%?) VW. Docela by mě zajímalo, co pro VW konkrétně dnes (nemyslím úterý 17. 2.) dělá.
Ano, přesně to všechno jsem měl na mysli, a to včetně té poslední věty "- co konkrétně dnes dělá." Jeho dotyky jsou sice vidět jak na vozech VW, tak na Audi (zkrásněly), ale určitě neurčuje celý koncept - a tak už nikdy není cedulka na boku vozu "Design Giugiaro". Vytvářel-li dřív celý koncept, mělo to celé hlavu a patu (spjatou i s konstrukcí), jakýsi celistvý tvar a šmrnc, jakousi duši. Pojem kompaktní tvar je možné ukázat na vejci - to je kompakt; u něho vás nenapadne, že by něco na tom tvaru mohlo být někde jinak.
Co dělal p.Giugiaro u VW určitě celé, je Up! - a je to jedno z nejlepších malých aut dneška.
Dnešním vozům, vytvářeným počítačovými programy, chybí to základní: prvotní myšlenka a její zviditelnění na papír - a když to "chodí", tak teprve potom zpracovaná do detailu na počítači. Počítač je nástroj ke snadnější a dokonalejší realizaci myšlenky - ne obráceně! Fištrón tvůrce tu není! A zažité konstrukční zkušenosti!
Fiaty od Pininfariny, Alfy od Bertoneho...toho bylo, ještě před pár lety. Dnes už se výjimečné karosárny soustředí jen na mistrovská díla exkluzivních supersportovních a sportovních značek, spotřební auta jsou zpravidla ''pod kudlou'' designérů, které je oblékají v čím dál více omezeném a designově unitárním a strohém slohu, který nepočítá s výraznými invencemi a už vůbec ne atraktivními linkami. V mých očích stále drží prapor ze spotřebních automobilek Fiat, Alfa Romeo, DS řada od Citroenu, z prémiovějších Jaguar (i tam už to bohužel sklouzává k jednolitosti), Land Rover, občas se něco povede i Mercedesu (S Coupe), BMW (M6 Coupe) i Audi (RS5 Coupe). Nejhezčí auta co do čisté krásy dělá Aston Martin a Maserati (+ Alfa s modely 8C a 4C), potom z elity samozřejmě Ferrari, Lamborghini, Pagani a McLaren.
Na druhou stranu některé bývalé karosárny se vrací, např. Touring Superleggera, třeba ten trend bude pokračovat.
Bohužel, staré zlaté časy pomalu končí ;-\ Jinak dobře napsáno. Problémy Pininfariny vězí hlavně v nedostatku zakázek, můžou za to především levnější a přístupnější počítačové postupy, jak správně píšeš dole. Pininfarina je jakožto karosárna a firma klenot, doufejme, že nepřijdou o integraci a příjmy úplně, tak jako Bertone (ohromná to ztráta).
Tyhle věhlasné karosárny byly zároveň i tvůrci celých automobilů - nejen skic "kabátů". Na praktických příkladech ukazovaly vize. Jako velký příklad za všechny bych uvedl Cambiano, které vytvořil Sergio Pininfatrina nedlouho před svou smrtí (1926-2012). Jde o seriový hybri😜 elektrárnička na palubě s 2ma mikroturbínkami s generátorem, dobíjejícím mezi-akumulátor, z něhož dělá čistě elektrickou trakci motor-geneátor. To je správná budoucnost - spotřeba kolem 2 litrů/100km při fešné dynamice 4-místného vozu.
[odkaz]
[odkaz]
Co dělal p.Giugiaro u VW určitě celé, je Up! - a je to jedno z nejlepších malých aut dneška.
Dnešním vozům, vytvářeným počítačovými programy, chybí to základní: prvotní myšlenka a její zviditelnění na papír - a když to "chodí", tak teprve potom zpracovaná do detailu na počítači. Počítač je nástroj ke snadnější a dokonalejší realizaci myšlenky - ne obráceně! Fištrón tvůrce tu není! A zažité konstrukční zkušenosti!
Na druhou stranu některé bývalé karosárny se vrací, např. Touring Superleggera, třeba ten trend bude pokračovat.