Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

10 zbytečných pomocníků: Zařízení, která by v autech vůbec nemusela být

311 komentářů

libra74
Zbytečným pomocníkem pana autora článku je asi i "korektura" - ceash testy, cash testy....
Hammunasakra
..si, že jde o až TAK "zbytečné" pomocníky! 😐
10. No "snad"
9. No "budiž" (také ho NEpoužívám.. 😄
8. NEsouhlasím a jakýkoli "problém" jsem s tím ještě NEměla
(a pro VÁS mám "tip" - prodávají se "šidítka" - tedy "náhražka" spony pásu 😉
7. NEmohu si VYNACHVÁLIT :yes: 😄
6. NEmá chybu :yes: :yes: 😉
5. No bez toho bych se také "obešla", nicméně PROTI (asi) NEjsem... 😄
4. Pasivní jsem měla už v minulé C5 a i když ho využijete "jednou za..." (nicméně "častěji" než airbag) jste v tu chvíli RÁDI že tam je 😉
3. No - to možná... (ale časem až se dál zdokonalí... :yes: 😄
2. To by mi rozhodně NEvadilo (doufám že v příštím BUŘTÍKově voze to BUDE 😉
1. Nojo, to také asi "až jednou..." (to bude "pořádně" funtovat.. 😄
_Teddy_
10. nesuhlasim. nemam, a hodilo by sa! Takto musim vzdy vystupit von a ist otvorit kufor ked vychadzam autom z firmy...
9. suhlas, naozaj zbytocnost
8. suhlas, najotravnejsia vec v aute. rozblaci sa to aj ked hodim na vedlajse sedadlo aktovku. alebo ked prejdem cez daku nerovnost na ceste.
7. nesuhlasim. kto skusil, uz bez toho nebude. ono nechat si cez zrkadlo piect do oci stretavacie svetla auta za mnou tiez nie je prijemne, ani bezpecne...
6. neviem, nevyskusal som, ale nepovazujem za zbytocnost
5. suhlas, naozaj zbytocnost, ktora spotrebu mozno znizi, ale bateria dostane zabrat
4. nesuhlasim. to vam moze raz zachranit zivot!
3. nemam a nechcem, ale niekomu sa moze hodit. takze nesuhlas.
2. nesuhlas, to same co 4
1. suhlas, zbytocnost

Nech pozeram akokolvek, suhlasim s autorom len v styroch pripadoch z desiatich.
miromen
8.Souhlas a naštěsti v mem autě lze jednoduše deaktivovat.
7.Souhlas kdy tato vcelku maličkost dokaže mnohdy zpřijemnit jizdu v noci
_MT_
10 - Dobrá věc. Hlavně v kombinaci se senzorem v nárazníku. Možnost otevřít i zavřít kufr z interiéru/ dálkového ovládání je také vítaná, ale nejvíc potěší ten senzor - často mám plné ruce. Člověk si neušpiní ruce, i když je víko spíš stylové než praktické a auto zrovna špinavé, a nemusí nic odkládat.
9 - Nemám a nechybí.
8 - Proč ne. Když člověk někoho veze, tak má alespoň přehled. A když vezu něco na sedačkách, tak třeba zapnu pásy naprázdno.
7 - Skvělá věc.
6 - V kombinaci s detekcí překážek (minimálně lidí) a HUD je to použitelné.
5 - Nepoužívám.
4 - Většinou zbytečné, ale jednou to člověku může zachránit život.
3 - Zatím spíš hračka, ale budoucí verze se mi líbí (vyjetí z místa/ garáže na pokyn z dálkového ovládání atd.).
2 - Trochu diskutabilní, nicméně jde o pasivní systém, takže nepřekáží. Užitečný? Těžko říct. Normálně se nepřetahuji a otázka je, jestli bych jeho varování neignoroval, kdybych pospíchal a nedbal na únavu.
1 - Budoucnost. Poslední vývoj naznačuje, že ne daleká. Dnes si sice člověk s autem nepokecá, ale v rámci možností to funguje.
boost.
Tak tragicky bych to neviděl. Dá se vypnout a při delších stáních na semaforech je to lepší, protože běží ventilace (i když při zapnuté klimatizace se auto stejně za chvíli nastartuje) atd. My jsme si na to zvykli. :-!

Do hlasového ovládání se dere Apple a jeho Siri. V keynote tento týden to představovali. Nová třída A to bude mít, stejně jako BMW a další. Uvidíme, jak o moc se zlepší hlasové ovládání. I když po tom, co zprznili mapy v iOS6, kde se objevuje místo Zlína Gottwaldov, nevím, zda Apple věřit >😒] [odkaz]
Nicco
Vidim, ze Americania uz striekaju z toho, ze tam bude Apple :-!
_MT_
Ad Zlín. Stejný problém měl Google. Je to věc podkladů, které si sami nedělají, ale kupují.
GTI
Ono je to těžké, motorismus již není koníčkem, zábavou jen pro fajnšmekry, nýbrž dominantním způsobem v přesouvání lidí a věcí z bodu A do bodu B. Řidičský průkaz má v podstatě každý, kdo rozezná autobus od parníku, tak co bys chtěl na silnicích za mravy? Klasický eurodrzek v devětsetjedenáctce (znáš to, strniště, kontaktní... raybany, na levačce rolex místo potítka) ten samozřejmě nepotřebuje omezovač rychlosti, jenomže co s tou hordou garážových amatérů, kteří neumí ani zatáčku projet rovně... Ano, těm se musí pomocníci nejen nabídnout, těm se musí (bezpečnostní) pomocníci přímo vnutit.

Z horního výčtu je jasným kladem klimatizace, vyhřívání sedadel, případně volantu, přídavné topení, abeeska, jízdní asistent a všechny airbagy. Pokud cítíš potřebu dalších pomocníků, zejména hlídače jízdního pruhu, omezovače rychlosti, či dokonce automatizovaného parkovače, zkus mezi Prahou a Brnem příště pendolíno, uvidíš, že se v něm najdeš...

Za vůbec největší zhůvěřilost považuji systém start-stop a automatického parkovače. V mém voze startuje a parkuje výhradně... šofér :-!
Ronault.
Z druhé strany je zase pan Vaverka přehání a mám tak trochu pocit, že z něj mluví mladická nerozvážnost.
Třeba😒br /> 8. Upozornění na nezapnuté pásy - chápu, že pro mne je to zbytečnost, ale často nejezdí v autě jen řidič, ale i spolujezdci. Pokud se spolujezdec nepoutá, tak ohrožuje ostatní i sám sebe. Hlavně malé děti a pak starší lidé mají ve zvyku se nepoutat. A já prostě nevyjedu dokud nejsou všichni připoutáni. A obcházet jednoho za druhým, jestli je připoutaný nebo ne, případně se během cesty odpoutá...
4. Aktivní asistent jízdy v pruzích - sorry, ale pokud by to mělo více aut, tak by razantně ubylo tragickýchnehod pro mikrospánek. A i ti největší tvrďáci za volantem dokáží usnout.
7. Samostmívací zpětné zrcátko - to je snad dnes pomalů běžná součast výbavy střední třídy a často i kompaktů. Podle mě příjemný prvek, který rád využívám.

Prostě platí to, co píšeš, na silnici nejsou jen ti, pro které je řízení koníčkem a i ti dělají chyby nebo potřebují pohodlí.
GTI
Jasně. Indikace nezapnutých pásů, jistě, nic proti, já si to pro sebe jednou a provždy kdysi vyřešil jednoduše - "ani metr bez pásu" A jsem v tom opravdu absolutně důsledný. Souhlasím, tohle se vztahuje i na osádku.

Samostmívání zrcátka je OK, jistě. To ale považuji vlastně za standard...
_Teddy_
keby ten senzor v sedadle bol nastaveny aspon na 10kg, nemal by som nic proti tomu. Ale v mojom aute je to tak citlive, ze staci polozit na sedadlo aktovku ~1kg. Ak sa pripomienkovac nerozblaci hned, tak urcite po prejdeni prvej nerovnosti. O tom ake je to "bezpecne" ked vodica zrazu pocas jazdy vyrusi akesi otravne pipanie netreba diskutovat...
Ronault.
Ono bohatě stačí i když se to aktivuje když se někdo odepne.

Mě to otravné pípání třeba nevyruší, nemám ho v autě až tak otravné, že bych strhl auto do protisměru.
Makovnik
Pan Veverka prehana asi tak ako pan Cervenka, ked sa snazil velmi fundovane vyjadrovat o autotuningu/stylingu [odkaz] kde jednak napisal clanok a druhak bola tv relacia.
Pritom pouzil uplne nezmyselne argumenty, ako ze sa cas da travit lepsie (co je ho do toho, kto ako travi svoj cas?), ze je uprava podla seba zbytocna (preco samotne automobilky potom ponukaju individualizaciu??) ... a kopu inych radoby vtipnych a prazdnych fraz, ktore absurdne hyperboloval.

Tento clanok je presne v tomto zmysle.

Prilisna snaha skodi.
Klaudius
:yes:
10. Dobrá vec - je to luxus, ale praktický luxus - človek sa nezašpiní, namusí ukladať veci na zem a otvárať kufor, stačí vo vrecku nahmatať kľúče. Výborný systém má VW, to jeho "kopnutie do zadku", ktorým sa otvorí kufor, je podľa mňa skvelý a vtipný nápad.

9. Dá sa súhlasiť. Tempomat vykoná podobnú službu, navyše obmedzovač rýchlosti môže byť aj potenciálne nebezpečný - sú situácie, kde sa nebezpečenstvu môžeš vyhnúť aj dupnutím na plyn - neviem, či sa v takýchto prípadoch obmedzovač sám vypne alebo nie, ale myslím, že skôr nie, a kým nájdeš to správne tlačítko na jeho vypnutie, môže byť neskoro.

8. Privítal by som samočinné vypínanie airbagov na pravej strane, pokiaľ nie je sedadla spolujazdca obsadené - ak to ide vyriešiť v súvislosti s pripomienkovačom zapnutia bezpečnostných pásov, malo by to byť zvládnuteľné aj s airbagmi.
Čo sa týka samotného upozornenia na nezapnuté pásy, každý to rieši inak - napríklad v mojej Octavii Tour mi to parádne lezie na nervy. Pípa to hneď po naštartovaní, kým sa nepripútam. Ale zas max. 6x - čiže lezie to na nervy, ale viem, že to prestane. Ak nechcem, aby to pípalo, musím sa pripútať pred naštartovaním. Alebo vydržať, pípne to 6x, a môžem veselo jazdiť aj bez pásov - tým pádom ako bezpečnostný prvok to nestojí za nič. Vivat Škoda.
V Renaulte mi to to pípa, až keď sa bez pásov pohnem, a postupne stupňuje intenzitu. Je to podstatne lepší spôsob a určite je pre bezpečnosť prínosom.

7. Samozatmavovací späťák je fantastická vec, čo sa píše hore v článku je blbosť - namiesto toho, aby ma svetlá áut za mnou oslňovali, tak ich vnímam reálnejšie a lepšie odhadnem aj ich polohu aj rýchlosť. Jednoznačne pozitívna vec.

6. Luxus - kto na to má, nech si kúpi, uškodiť nemôže.

5. Štart-stop. Vyslovene hlúposť, paliva sa tým ušetrí minimum, lezie to na nervy a navyše to skracuje životnosť niektorých dielov v aute. V autoškole nás učili, že časté štarty a výpínania motoru práve neprospievajú. Argumenty "je to na to stavané" sú prázdne reči, ľudovo povedané, "čo sa nosí, drať sa musí". Navyše sa to dá vypnúť - a čo sa dá vypnúť, je nepotrebné, tým pádom zbytočné.

4. Aktívny asistent jazdy v pruhoch. Sorry, Ronault, tu by som úplne nesúhlasil. Upozornenie na neželanú zmenu pruhu beriem - či formou pípania alebo vibrácií sedadla, alebo nejakou inou. Aspoň to vodiča núti používať smerovky (čo sa mnohí neobťažujú). Ale aby taký systém aktívne zasahoval do riadenia - ani náhodou. Žiadny systém v súčasnosti nie je schopný prečítať a pochopiť situáciu v danom okamžiku na ceste a rozhodne nemusí vždy zasiahnuť správne.

3. Automatické parkovanie - hračička na prd. Beriem ju ako negatívum, kto nie je schopný odhadnúť rozmery svojho auta a zaparkovať s ním, nepatrí za volant.
Nepomôže mu ani desať asistentov.

2. Neviem posúdiť, nikdy som neskúsil. Z počutia je to blbosť, ale vo forme pípania podľa hodín - napr. si na ceste bez pauzy dve hodiny, tak ti to zapípa aby si zastavil a trochu natiahol kostru a nadýchal sa vonku čerstvého smogu - to by sa ešte možno dalo.

1. Systém v plienkach. O tom sa môžeme baviť tak o dvadsať rokov. Alebo aj neskôr, ktovie. Dnes načisto zbytočný nefunkčný nedorobok.
Ronault.
add 9. Však ten omezovač máš ve svém autě taky, ne? Stačí přepnout tempomat na omezovač. Samozřejmě, že stačí přidat plyn na podlahu a omezovač se vypne. Tempomat dokonce netřeba přidávat až na podlahu, stačí trochu přidat plyn, třeba na dálnici při předjíždění a pak jej pustit a tempomat si jede dál. Já omezovač skoro nevyužívám, ale jak jsem jel v zahraničí a bylo tam hodně obcí a já bych nerad na dovolené platil pokutu, tak jsem si jej zapnul. Nevidím v něm problém, nikdo mi jej nenutí, je to součast tempomatu a když se to hodí, tak jej použiju.

8. Mě to v mé Laguně začne pípat až v cca 20 km/h a pípá tam 2 minuty, pak to vzdá. Peugeot totéž, ten ale hlídá i zadní sedadla, Laguna bohužel umí jen řidičovo.

4. nepředstavuj si to tak, že se s tebou ten volant pere.

3. já parkovací asistent nepotřebuju, ale jak koukám na neustále přibývající škrábance od těch, kdo by ten asistent potřebují, tak bych to nejraději zavedl jako povinnou výbavu. Nemám rád škrábance na svém autě.
Klaudius
9. Za tempomat v Renaulte som si nepriplácal, nie je to vec, bez ktorej by som nevydržal, v zásade ho nepotrebujem. Aj keď funguje ako má, nie je to zlá vec.
V Octavii ho mám, a funguje úplne na howno, jasne že pridať plyn sa dá, ako obmedzovač nefunguje, ale naopak po pribrzdení a snahe dostať sa na pôvodnú rýchlosť funguje len kedy chce. Navyše má tak ako plyn (1.9 TDi PD) kravsky pomalé reakcie, až tak, že skutočná rýchlosť po jeho zapnutí môže byť rozdielna aj o 5 km/h voči tomu, čo som chcel...

8. V Renaulte mi to funguje len na vodičovo sedadlo, pípa to dosť dlho a otravne, takže si ten pás radšej zapnem, aj keď sa posúvam len o 50 metrov. V Octavii je pripomínač nezapnutých pásov úplne nanič.

3. V tomto nesúhlasím, parkovací asistent je blbosť, kto to nezvláda, nemal by sadať za volant. Beriem klasické senzory, to je správna pomôcka pri parkovaní, nemusí byť každý dokonalý a pri neprehľadnom "zadku" je to určite plus pre bezpečnosť. Ale auto má riadiť človek, nie automat.
Ronault.
9. Ta páčka u VW stojí za... není to spojení s pal.pc, takže přesné nastavení jak v Renaultu nejde udělat.

3. Tady vůbec nejde o to, jestli by měl nebo neměl někdo umět parkovat a je jedno, co si myslím já nebo ty. Prostě když stojíš před svým čerstvě odřeným autem, tak bys nejraději ty automaty namontoval povinně všem, Určitě víš o čem mluvím, určitě nejsem sám, kdo se k svému autu vrátil a bylo poškrávané.
Klaudius
3. Trochu slabý dôvod na to, aby všetky autá mali ďalší povinný systém, ktorý je väčšine vodičov beztak nanič - len im vyženie z peňaženiek prachy navyše - drahšie autá, rastúca hmotnosť - vyššia spotreba, a ďalší zdroj porúch navyše. A opäť dostáva na frak aj ekológia. Trochu veľa, nie? S oderkami a škrabancami v meste proste musíš počítať. Beztak ich väčšina pochádza od otvárania dverí auta vedľa, a nie ako dôsledok niešieho parkovania. A ak sa ti vyhne tento problém, tak sa určite nájde nejaký "dobrák", čo ti obíde auto s kľúčom, alebo ti aspoň opľuje... :-! A na to nefunguje žiadny systém.
webpaja
Souhlas, jsou řidiči...a řidiči. Někteří nepotřebují, jiní díky svému "nadání" ano.
MariAchi
Osobně mi tam chybí yapínání výstražných světel při prudkém zabrždění.
A kterékoliv z výše uvedených, nebo i všechny najednou, bych vyměnil za vyhřívané přední sklo, sedadla a volant + nezávislé topení.
Je zajímavé, že takové věci často nebývají ani za příplatek...
Parda71 (BMWfans)
:yes: přesně
_MT_
Jo, to je pěkná komedie. Je to někdy zábava pozorovat na okruhu. V běžném provozu to dává smysl, považuji za slušnost spustit výstražné při nouzovém brzdění, ale uvítal bych možnost to vypnout. Ideálně mít v autě profily na tyhle věci.
Parda71 (BMWfans)
Hlavně to štve, když se chce člověk trošku projet po okresce a místo toho co chvíli vypíná výstražné 8-s
Ronault.
Tak u mně už třeba hodně dupnout na brzdu aby se zapnuly výstražné, vyloženě brzdy zadupnout.
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
kyklop
pokial viem tak tempomat z kopca brzdi len motorom, takze z vacsieho kopca mas smolu....
_MT_
Některé to umí. Namátkou třeba BMW má v nabídce "Geschwindigkeitsregelung mit Bremsfunktion" - tedy tempomat s funkcí brzdění. Je to pořád klasický tempomat, není adaptivní.
Hadraplan
Tak si pořiď automat. Při brždění motorem si to samo podřadí.
petrumr
DriftWorks
Tak třeba BMW 7er to umí naprosto ukázkově, to má ale radarovej tempomat, takže to brzdí u každýho auta, který se před ním objeví 😄
Banjo
Tak to bych chtěl vidět třeba při sjezdu z GaPa na Innsbruck přes Zirl (Bavorsko-Tyrolská hranice)... Tam by to místy neubrzdila ani jednička, brzdy jsou tam nutné,
pandan
A proč tam jezdit s tempomatem?
Bearspook
Mně třeba podřadí, ale jen na trojku, což kolikrát nestačí. Takže pak musí následovat ruční zásah a vrazit tam ručně dvojku. Není to až tak otravné a pak to drží rychlost ukázkově. Dost záleží na tom, co je pod kapotou. Dvoulitrem a menším se fakt těžko brzdí (v benzínu).
Avatar - Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
To máte na mysli tempomat s brzdnou funkcí, ten umí pro udržení nastavené rychlosti i "sáhnout" do brzd - bez rozdílu, jestli k němu auto má i nastavitelný omezovač, nebo ne. Bývá to u dražších aut, takhle z hlavy např. BMW to má v každém modelu.
czvlkoun
Toto dělá každé auto s adaptivním tempomatem (tedy vybavené radarem).
Používám to v Mondeu a to umí samo použít dle popisu cca 1/3 brzdné síly samo, což na 99% případů postačí.
Nejdříve teda brzí motorem a pokud se začne rychlost neúměrně zvedat nebo se před autem objeví jiné pomalejší, tak brzdí.
Omezovač rychlosti je ale ještě něco kapku jiného. Třeba v klikatých vesnicích si nastavím omezovač na 55 km/h, jedu jak potřebuju 30-55, ale více auto nepustí. Je tam ještě pojistka, při silném sešlápnutí plynu se to omezení vypíná. Ale to musí být fakt plyn až na podlaze.
gld
Súhlasím s článkom okrem😒br />
samostmievacie spätné zrkadlo- vždy keď sa na mňa v noci lepí nejaký blbec, ľutujem že nemám v aute túto vymoženosť.

Nočné videnie- áno, drahé a s obmedzeným využítím ale je to pokrok. A na rozdiel od ostatných výmyslov v zozname vodiča neobťažuje ani mu nekomplikuje život.
sargis
Nie je nahodou v kazdom aute bez tejto funkcie packa, ktorou si clovek prepne/preklopi zrkadlo o par stupnov na zatmavenu stranu? Samozrejme, auto za nami oslnuje oci cez vonkajsie spataky, ale aspon viete, ze ich mate dobre nastavene :-!
flipmode
Prave ta "packa" funguje naprd - prave v takovem zrcatku nejde nic videt. Samostmivaci zrcatka jsou vyborna vec, asi ma pan redaktor nekvalitni nebo precitlively kus. Mam zkusenosti predevsim s Nemeckymi auty a at se jedna o Audi, BMW, MB, VW nebo Skodu, samostmivaci zrcatka funguji tak jak maji..
LiksoG
Vyzkoušej si korejská, nejen že to nejde třeba na léto trvale vypnout, musí se před každou jízdou znovu a znovu, ale také to stmavování je takové pofidérní, jako by se spožděním. Ve Škodovce se vždycky směju, když mě chce problikávač napálit přes zpětné do očí, si může trhnout. Stmívá to i vnější zrcátka. Není asistent jako asistent, kvality jsou podle výrobců aut VELMI rozdílné.
Machýrek
>😁 blikaji, abys neprekazel, ne aby ti neco palilo do oci, kapisto?
Destabilizator
Myslim, ze to je stejne jako se samostmivaci svarecskou kuklou... Tu taky zadny neamater nenasadi, protoze nez se stihne zatmavit, uz si bliknul do ocicek.
Snad kazde auto co jsem ridil krome Skody 120 a Lady Nivy ma pod zrcatkem packu, ktera uz tu byla zminovana. Nic v tom nejde videt? Co byste tam jeste chteli videt, krome prednich svetel, ktere bez problemu poznam i ja, a to mam na zadnim okne folii v podstate cernou. V noci tam stejne nic jineho nez svetla nenajdete.
Klaudius
Tá páčka docela funguje, netrep. Len ju nesmieš požívať za svetla, vieš? 😉
cuoresportivo
Samostmívací zrcátko je dobré pro kavky, které se rády nechávají oškubávat výrobci. Páčka fungue, a je skorem zadarmo.
T613
aneb už chápu proč bylo zbytečné, únavné a nudné psát cokoliv o Jagech, když bylo třeba napsat tento poutavý, svět obohacující, rozsáhlý článek o .. ničem.
Ronault.
jossalito
No a vidíš, jakou to vzbudilo diskuzi. Na Jaga tu v ČR sere Bílej Tesák...
webpaja
...opravdu kultura :no:
webpaja
Přesně kamaráde!!! :yes:
Klaudius
Čo narobíš, ono je to vraj otázka dopytu a ponuky, v skutočnosti píšu články presne o tom, o čom chceme. Ukazuje im to počet príspevkov - čím väčšia hovadina v článku, tým ostrejšia diskusia. 😉
Takže nakoniec to tak aj je - pod bulvárnym odpadom je najviac diskutujúcich, a pod kvalitnými článkami o niečom len pár skalných, ktorí tomu rozumejú. A teraz rob web tak, aby tu bolo aj veľa ľudí aj dobré čítanie. Popravde, redaktorom by som byť nechcel.
Dušan10
Kontrola zapnutia zadných bezpečnostných sedadiel je dobrá hlavne na kontrolu detí v zadu ...

I pre nás "alzhajmerových" ...... raz som zabudol zapnúť v zadu syna a všimol som si to až na kontrolke ..... a keďže náhoda je "sviňa" ..... tak už len preto nepovažujem túto vec za zbytočnosť ....
Ronault.
Tak tak, článek inu psal někdo, kdo asi nikdy nevezl v autě děti 😉
Michal Stehnij
Asistent pro jízdu v jízdních pruzích je bohapustý nesmysl a kdo ho potřebuje, nemá na silnici co dělat. Unavený už jsem byl několikrát a řeší to jediná věc, zastávka u pumpy a spánek. Argumentace tím, že by výrazně ubylo nehod způsobených mikrospánkem, je takový líbivý alibismus, protože to tak trochu svědčí o tom, že člověk nemá zodpovědnost ani vůči sobě, ani vůči okolí, a tak v autě musí být systém, který mu napoví, že má zastavit. Děkuji, ale žádného "velkého bratra" v autě nepotřebuji. Nehledě na to, že takový systém bude nezkušené řidiče děsit a zkušení jím budou opovrhovat.
kyklop
ano, ale su exoti, ktory ked su unaveny, tak najprv zapnu hlasnejsie radio, potom daju kavu v plechovke, atd, atd, ale az do konca cesty idu s klipkajucimi ocami....bohuzial je ich na cestach vela a podla toho co pocuvam znamych, tak vacsina zastava nazor "radsej mrtvy ako druhy"
Ondris
Mě to přijde dobré.
Konkrétně minulý týden jsem jel rozčílený ze školy, unavený, otrávený a někde na čtyřicátém kilometru D5 jsem si uvědomil, že si vůbec cestu z Prahy nepamatuju..."Probudil" mě až jekot pneumatik na čáře oddělující odstavný pruh. Vibrující sedačka nebo tak něco by mi třeba pomohla se soustředit.

A většina lidí usne aniž si to uvědomí. 😄
Ronault.
Mě je to jedno, jestli ti to vadí nebo ne, ale jakmile se proti mě bude valit na čtyřproudovce bez svodidel klimbající týpek, tak budu přemýšlet, proč ten Findland byl takový suverénní a nesmysly do auta nepotřeboval.
Michal Stehnij
To už potom může být v autě tlačítko, které když zmáčkneš, tak Tě auto samo doveze kam potřebuješ. Je to to samé, jako když někdo argumentuje, že kdyby bylo auto schopné samo zastavit, (nemám na mysli systémy do 30 km/h), ale běžné rychlosti, tak by to ten chodec přežil. To že zemře člověk je samozřejmě tragedie, ale především by se člověk měl snažit jezdit tak, aby se do takové situace nikdy nedostal, i když někdy se stane tragedie, aniž by za ni řidič mohl.

To je totiž to samé, jako když si bezmozek myslí, že ESP "porazí" fyzikální zákony. Jinými slovy, člověk by měl mít nějakou zodpovědnost, žádný systém by neměl rozhodovat za něj, v případě, že člověk způsobí nehodu s úmrtím, měl by za to taky nést následky, to je ta zodpovědnost. Jistě bys nechtěl žít ve společnosti, kde někdo bude rozhodovat CO je pro Tebe dobré, to se dá při troše snahy aplikovat i na podobné systémy, navíc, Orwella jsi jistě četl. V USA už jsou snahy zavést do aut "černé skříňky," to bude teprve "Velký Bratr."
Ronault.
Kecy v kleci.

Jak se člověk dívá na všechny ty neumětely a naopak suverény za volantem, kteří nepotřebují žádného elektronického asistenta, neb oni vše zvládnou, tak bych raději ten automat. Když se chci "vyblbnout" za volantem, tak si zajdu na okruh, v běžném každodenním provozu to stejně nejde. Těch, co si myslí, že jde, lemují křížky silnice.

A jako se vším- nic neplatí absolutně a ke všemu třeba přistupovat s rozumem.

Co tady bylo na poč. 90 let blbů, co odmítali ABS, pak co tady bylo blbů, co odmítali ESP...
white label
Co naděláme, všichni ti dokonalí lidé, mistři volantu i petrolheadi jsou na podobných diskusích, asi proto je na cestách v reálu ne a ne potkávat... 😉
HitmanPB
... ja ich volám "jebáci teoretici" Vieš, lepšie je ich stretnúť v krčme, kde Ti budú vysvetľovať ako to váľajú v dlhej tiahlej, ako ich stretnúť na ceste v protismere >😁
Michal Stehnij
To není o žádných mistrech volantu, žádných Hamiltonech, Loebech. Je to jen a jen o tom, že některé systémy ve většině situací pomáhají, (ABS, ESP atd.), jiné jsou nesmyslné, ba přímo nebezpečné. Nevím proč bych měl chápat pozitivně systém, který bude AKTIVNĚ zasahovat do řízení. Myslím, že kdyby ho měl v autě třeba řidič - začátečník, tak spíš takový systém uškodí než pomůže, ale vy jste prostě přesvědčení o opaku, to nemá smysl. Když někdo něco kritizuje, je hned "mistr volantu" apod., imho veškerá další diskuse zbytečná.
white label
Nebyla to reakce na tebe, nepsal jsem přímo o tobě a nepsal jsem jen o mistrech volantu, ale efekt potrefené husy zřejmě zafungoval... 😉
sargis
Mas pravdu a najma pokial vodic napr. 3 roky jazdi denne na aute s takymito systemami a potom presadne do niecoho jednoduchsieho (ide odviezt kamosa na zurku na Felde, trebars) a ono to samo nebrzdi, nevibruje, nepipa....
peV
A copak ABS a ESP snad nezasahují do aktivně? Jen už sis na ně zvykl...
Ronault.
Hammunasakra
..asi ano - naposled na okruhu (v Českých Budějovicích) všechna tři auta přede a jedno za mnou dala blinkr při VJÍŽDĚNÍ na okruh při VÝJEZDU ani jeden.. 😉
PS: Vůbec mám poslední dobou pocit, že funkční BLINKRy má jen Citroën C5 😄
sumy
Tak počáteční nedůvěra v nové a nevychytané systémy je pochopitelná, také jsem po zkušenosti v meganu cupe (či jak se to jmenovalo,tehdy novinka, rok 2003) ESP proklínal. I když ho člověk vypnul, samo se v rychlosti 70km/h zaplo. A to co jsem zažil za adrenalin díky tomuto chytrému naprogramování, když to v krásném řízeném smyku sepnulo a málem jsem skončili ve svodidlech 😲 . Reputaci si u mě ESP zlepšilo až v Z350, když jsem si u pumpy nevědonky namazal obě pravá kola od nafty, co tam nějakej "traktorysta" vycamral. Nebýt ESP, tak o mě psali asi v novinách a u článku by byla fotka Z350 "zaparkovaný" za pokladnou uvnitř pumpy >😁
Makovnik
Do situacii ani nevies akych ta dostane zivot. Je nezmyselne uvazovat, ze sa ti nieco nemoze stat, lebo sa tomu snazis predchadzat.

To mas asi tak - co mas v osude zapisane, nevyhnes sa tomu. Asi tak ako je dakto cely zivot chory a dozije sa 90 a ineho, uplne zdraveho klepne pepka v 35. Snazit sa mozes ako len chces.

Tie systemy nie su o tom, ze niekto o tebe rozhoduje, to je absurdny pohlad.
Bearspook
Jojo, můj sen, najít na navigaci cíl, zmáčknout tlačítko a spát. Pět minut před cílem by mě to jemně probudilo a já bych vystupoval křepek a svěží a hlavně klidný.
_MT_
Stačí si třeba hrát s rádiem nebo palubním počítačem, pomalu začneš utíkat z pruhu a na průšvih zaděláno. A neříkej mi, že se to nestává.
white label
Dokonalým lidem zřejmě ne, bohužel ani já k nim nepatřím... 😉
Banjo
Tak já s tím u mých dětí problém nemám. Pro ty je to rutina - nasednou do auta, zapnou pásy, spustí si notebook a čekají, kam je táta odveze.
Spíš někteří spolujezdci z řad dospělých jsou udiveni, že se musejí poutat (a fakt se musí i vzadu?)... Jo, musí. A teď už to slyší nejenom ode mě, ale i od pípátka. Mě přeslechnout můžou, pípátko ne.
Čili je to šikovná věc.
Ronault.
Já své děti nemám, ale synovec se mi už v autě lump odpoutal, ale máš recht, daleko více to je problematické se staršími lidmi...
boost.
Naučilo mě to poutat i na kratší vzdálenosti. Navíc to ani neobtěžuje, když auto nemá ty šílený pípáky. 😄
sumy
Naprostý souhlas, taky se mi stalo 8-s, ale kontrolka na zadní sedadla ve space wagonu neni. ;-\ Nopak v civicu 8.g jsou hlídaný všechny pásy, ale tam je zas opruz to, že auto doslova "kvičí" i když jen člověk nechá klíčky v zapalování a otevře dveře-budu to muset nějak pořešit, protože mě to neskutečně se.. rozčiluje 😄
Lucaslegend
to pipanie klucov v honde ked otvorim dvere, to serie aj mna >😒]
MiroslavvalsoriM
To s tym samostmievacim zrkadlom je snad zart...
Tie pasy ani nehovorim. Len nech sa Vam prave na tych takzvanych kratkych jazdach nic nestane. Krk vie poriadne seknut aj pri mensom naraze.
kuny
1. Elektrické otvírání pátých dveří - může mít užití, do tohoto výčtu bych to nedával. S vyjmenovaným negativem (rychlost) obecně souhlasím, ale to není neřešitelné. Spíše mi přijde problematické, že se to poměrně snadno porouchá oproti standardnímu řešení.

2. Omezovač rychlosti je totální blbost, naopak z hlediska aktivní bezpečnosti to může být past na řidiče. Takže je to nejen zbytečné, ale rovněž nebezpečné udělátko (zakázal bych ho)!

3. Upozornění na nezapnuté pásy - hrozná pitomost, sám se poutám pořád, kdo se napoutá je blb, pípátko tomu neodpomůže, viděl jsem i jistá ukrajinská řešení, kdy řidič odstřihl od pásu oko a to zacvakl do karabiny, aby měl pokoj. Tedy jednoznačně souhlas, tohle do auta nepatří a kdo to k jízdě potřebuje, sám do auta nepatří.

4. Samostmívací zpětné zrcátko - považuju to za fajn věc, a prvek bezpečnosti. Mám to a mám to rád. V jednom autě to nemám a pořád to ručně přepínat často způsobuje situace, kdy si omylem rozhodím nastavení zrcátka vůbec. Přijíždějící světla zezadu vidím vždy, nevím, co jiného bych ve tmě za vozem asi tak mohl přehlédnout.

5. Noční vidění - tak, jak je zatím realizováno není dostatečné - promítání dodatečných objektů na sklo by mohlo pomoci jako doplňková informace zejména v mlze. Nemyslím si, že je tohle zbytečná technologie, myslím si, že je stále pouze ještě nedotažená.

6. Start - stop - neskutečná blbost, není co dodat.

7.Aktivní asistent jízdy v pruzích - nebezpečná blbost, stejně jako všechno, co zasahuje aktivně do řízení, které je z hlediska standardní jízdy vozu (tzn. nejsme ve smyku) zcela v pořádku.

8. Automatické parkování - nepoužitelný nesmysl, kdo neumí parkovat, nemá za volantem co dělat. Platí pochopitelně i na onen asistent 😄

9. Hlídání bdělosti - nevím, v autě to mám (bylo to tam, aktivně bych si to nevybral), nevím, jak to funguje, jak se to projevuje, tedy o tom standardně pochybuju 😃. Nikdy (naštěstí) jsem v autě při řízení neusnul a doufám, že to takhle bude dál.

10. Hlasové ovládání - není špatné na handsfree telefon, bohužel v mém autě (VW Tiguan) nefunguje zcela podle představ - dokud ho nedokopu k nějakému vytočení čísla, neskončí, nedá se zrušit. A to je problém.
alambert
kuny
Ad 3) Mně osobně to v zásadě nijak neomezuje (jak jsem řekl, poutám se pořád), pro mě konkrétně to není žádný prvek bezpečnosti (tedy něco, co by mělo být zohledňováno v primárně nárazových testech typu Euro NCAP).

Ad 😄 Já se jen bojím, že nová generace řidiček (a řidičů), která nebude umět zaparkovat sama, tak s asistentem v této podobě skončí tu ve výkopu, tu na chodníku, atd. Prostě tam, kde je to jednoduché a jasně vymezené - německy usazený obrubník a německy parkující vozy, tam bude německý parkovací asistent fungovat výborně. Tam kde bude český chodník částečně bez obrubníku, z jedné strany auto na hulváta a z druhé výkop, tam to dopadne špatně (v režiji asistenta).

Jináč v tomto případě chápu, že co člověk, to názor.
Ronault.
add 2-jde vidět, že jsi s tím nikdy nejel, jinak bys takovou kravinu nenapsal. Omezovač rychlosti se dá vypnout pouhým sešlápnutím plynu až na podlahu, žádné nebezpečí nehrozí.

add 3-opět totéž, to je tím, že nevozíš děti.

add 8-raději budu, když automat zaparkuje nějakému neumětelovi auto do větší mezery než mi omlátí auto mé.
kuny
Ad 2) Ano, nejel jsem s tím. Jestli se to ale vypne sešlápnutím plynu, nechápu už, k čemu to tedy je. Navíc jestli začnu předjíždět a nějaký omezovač mě na zvolené hranici (třeba 100 km/h) zarazí nebo připozarazí, že už mám dost, pak to nebezpečné je. A dost.

Ad 3) Vozím svoje vlastní dítě. Jako dítě jsem se vozil s rodiči. Jestli si sám mezi dětmi neumíš v autě udělat pořádek, Tvůj problém.

Ad 😄 Na doktora nejsi moc bystrý, o čemž jsem se přesvědčil při diskuzi s Tebou ohledně lidské přirozenosti a udržování člověka v bdělosti a pozornosti a zamezování chybování, takže mě Tvoje nedomyšlená reakce na tento bod vůbec nepřekvapuje. Budiž Ti k zamyšlení (jestli Ti to mozek dovolí) že ten, kdo (kvůli existenci parkovacích automatů) neumí parkovat Ti to auto omlátí i při výjezdu. Na to se můžeš spolehnout. A nejen při tom, obecně to bude řidič, který neovládá plně svůj vůz. Plus, možnost selhání parkovacích automatů je značná, potřebují neustále dohled dostatečně zkušeného řidiče - viz. můj příspěvek výše.
Ronault.
2) Furt to samé, omezenost toho, že to v autě nemám a nikdy jsem s tím nejel. To tady panuje v celé diskuzi. Vím v čem kteří diskutéři jezdí a ti, kteří mají zkušenosti s některým tím prvkem, ti ho za nesmysl nepovažují. Naopak ti, co to v autě nemají, protože na to nemají, tak to proklínají. Země je pro ně placatá a drží ji 4 bílí sloni.

3) Miluju tvou sebejistotu. Až se ti nějaké otevře, protože máš pořád vše pod kontrolou, tak si o tom popovídáme znova.

😄 Co děláš ty, bystroune? Podle mě nejsi bystrý, jen moc suverénní a nezkušený. Opět, kdybys nejezdil nějakým verkem, ale autem s obyč. parkovacími senzory v předu a vzadu, tak bys věděl, že ty pípají i při vyjíždění. Tvé řešení je tedy jaké? Zakázat všem, co řídí hůře jezdit autem? Jak to budeš v praxi ty testy realizovat? Podle jízdy? A co ti suveréni, co jezdit umí, ale přesto zaviní dopravní nehodu? Taky těm sebrat řidičák? Prostě utopie v přímém přenosu mixovaná s naivitou.
kuny
ad 2) Nevím, jak s taktou omezeným pohledme vůbec dokážeš číst Pratcheta. Chápeš alespoň, o co v těch knihách jde?

ad 3) Co to kecáš? Copak se Ti dítě s hlídačem pásů nemůže odpoutat? Neslyšíš snad cvaknutí karabiny?

Ad 😄 Co dělám? Starám se o to, aby kolektivy a jednotlivci, co pro nás pracují, nepřehlíželi podstatné věci a aby výsledný celek dělal to,co má (výrobní linka). Aby všechny souvislosti do sebe zapadly, jak mají, aby různá opatření pro pracovníky vycházela z podstaty lidství a byla tedy funkční, nikoliv buzerační (je-li to jen trochu možné). Aby kvalita byla kvalitou a ne haldou podepsaných papírů. Aby se při výskytu problému identifikovala ta základní, cheš-li kořenová, příčinna a ta dostala prioritu k řešení. Aby rozum bylo to, co vkládá do procesu člověk a hrubá síla to, co přináší stroj nebo počítač. Aby se to vzájemně vhodně doplňovalo a fungovalo. Jo a mám na to už nějaký ten pátek i vysokoškolský titul, neboj....

Parkovací senzory pípají A) když je zapnu, B) když zařadím zpátečku (konkrétně u mě, VW Tiguan). Když prachsprostě vyrazím dopředu, ani si nepípnou.

Řešení? Neexistují jednoduchá řešení. Dole jsem psal, že by řidičák neměl být právem každého jedince, ale osvědčením o schopnostech řídit auto (tedy každý ho opravdu nedostane). Nebudu to dále rozvádět, dole jsem to psal, jak bych si to představoval. O utopii a naivitě bych na Tvém místě vůbec radši nemluvil. Když se Tě totiž zeptám, zda na tom obzoru za tím majákem vidíš ty hory, tak ty místo abys řekl, buď: A) ano, vidím ty hory nebo B) řekl: vidím, ale nejsou to hory, jsou to mraky, protože...... tak prostě řekneš: C) Ne, tam nic není je tam jenom maják. Strašná krátkozrakost, dělej s tím něco.
Ronault.
3) Ty v autě s nikým nemluvíš? Třeba s přítelkyní, ty neposloucháš rádio, provoz, nesoustředíš se na jízdi, jen na to, jestli se ti dítě vzadu neodepnulo?

😄 Dobrý okec pro prd.
Mondeo do 20 km/h fungují i při jízdě vpřed.

Filosofické povídačky máš krásné, ale praktická řešení žádné nenabízíš.
kuny
Jasně, mluvím v autě, třeba se ženou proč? Soustředím se na spoustu věcí, také na domácí přípravu, aby dítě vědělo, že se odepínat za jízdy nesmí. Copak je to tak těžké?

Ad 😄 Tak teď co konkrétně děláš ty? Já jsem u Tebe nezkušený blbec, co hloupě kecá a ještě dělá prd, jak jsi na tom ty?
Kdybys četl a přemýšlel o tom, co píšu, zajisté bys pochopil, že pro praktická řešení je potřeba si uvědomit, že lidé mají individuální schopnosti a proto nemohou existovat pro všechny stejné výsady (to se ví). V dnešním světě, kdy se všeobecně dbá na to, aby 99% lidí mohlo mít vysokoškolský titul, řidičák, volební právo, akci, vlastního cvokaře, atd. pochopitelně na praktická řešení není mnoho prostoru. Protože všechna praktická řešení omezují/vylučují logicky spodních XX% populace z možnosti mít danou výsadu. A je pouze otázka, kdo jakou cestu chce. Já chci individuální přístup a individuálně získané výsady, nikoliv kolektivní přístup, který omezuje jednotlivce kolektivu podle toho největšího blba. Oba postupy jsou legitimní, ale když ze mě ještě někdo bude dělat div ne vraha malých dětí proto, že jsem schopen sám posoudit, kolik v mém podání km/h je pro daný okamžik a dané podmínky akorát, tak se mi to prostě nelíbí. Ber nebo nech být.
flipmode
No, a nemyslis, ze si protirecis? Pises, ze "lide maji individualni schopnosti....", ale kdyz nekdo potrebujde pipani na pasy (a Ty ne), je to * co za volant nepatri. Znova - nulova tolerance, nepochopeni ostatnich. Pises porad Ronaultovi, ze on nechape, ale mam presne opacny pocit...ze ty nechapes nebo nechces chapat (a aspon trosku tolerovat) chapani ostatnich.
kuny
No, nemyslím si, že bych si zrovna v tomto protiřečil, člověk, který si neohlídá (u sebe) ani takovou pitomost jako jsou zapnuté pásy, jistojistě postrádá i další, obdobné a mnohem důležitější schopnosti nezbytné pro řidiče. Ale abych byl trochu smířlivý, je fakt, že existují důvody a situace, k čemu to v autě mít a tím bych rád poupravil svůj bod 3) z původního komentáře, kde mi jistý nadhled situace chybí - někdo (třeba Ronault) si tím kontroluje děcka (fajn, OK, jeho věc) někdo (třeba taxikář) tím může kontrolovat pasažéry, také OK. To odmítání tohoto udělátka v původním textu u mě směřovalo zejména ve vztahu k hodnocení bezpečnosti vozů. Prostě není pravda, že auta, která to mají, jsou bezpečnější, apod. Bylo dole uvedeno množství příkladů, kdy to funguje špatně, prostě nevím, proč to musím v autě mít.
Ronault.
Já jsem to už vzdal, kuny je takový moralizátor svých do svých ideálů... a zkouší tady psychologii a šťourání v soukromí. To je marné, diskutovat věcně se nedá.
Sysoj Psojič
Kuny> Po dlouhé době rozumný člověk v diskusi 😉
Podle mně ale marníš čas, nevím, proč sem člověk Tvých kvalit píše.
Zdejší lid obecný to nikdy nepochopí a nepříjme, protože jsi asociálně arogantně neempatický bastard (konečně někdo jako já) a tím jsi to tu prohrál, byť máš ve všem podstatném pravdu :-!
Je důležité, aby ses tím, co tu píšeš, řidil a užíval si to, jim sem to nepiš, jen tě odsoudí...
Btw o rychlosti a individualitě získaných výsad mi nemluv, to je prostě průšvih.
Já jezdím po dálnici s oblibou 330, pokud to jde a je to ok a stejně tak můžu jet v nepřehledné části obce na padesátce 30km/h, pokud vím, že je to pro přežití mláďat vhodné...
Užívej si svou individualitu a ignoruj okolí, tohle nemá smysl :no:
kuny
Čau, díky za uznání - myslím, že plně rozumíš tomu, co se snažím říci. Ten, kdo nevidí dál než k prvnímu semaforu, ten mě má za *.

Občas sem píšu, abych se odreagoval, částečně sním naivní představu, že je potřeba v našem světě represí a unifikace říkat, že jsme individua a ne pěšáci v řadě. Že je rovněž potřeba občas připomenout, že svět je barevný a ne černobílý. Natož aby se zlo od dobra oddělovalo tenkými hranicemi, kterými na silnicích jsou třeba rychlostní limity (89 km/h - slušne vychovaný beránek, 91 km/h asociální psychopat, apod.)
flipmode
Tak Ty jses pekne pako kamarade, promin. Psat tady arogantne o tom, ze mas titul a ze delas (asi) nejakeho sefa ve vyrobe, tak to je tedy vazne sila. 😲
VS titul ma dnes kazdy blbec a nezazil jsem situaci kde by titul rozhodoval o tom zda je clovek pouztelny pro zivot nebo ne, zda dokaze skutecne kolektivu neco prinest nebo je jen hrdy na to co dokazal (nic). Je to spise naopak, vetsina mladych VS by potrebovala od zivota trosku zleva-zprava, aby se vzpamatovali.

Souhlasim sice s nekterymi vecmi, co pises (viz. ridicak a pravo kazdeho jedince na nej), ale styl komunikace je zalostny, respekt a empatie k druhym nulova. Tak si bez dat par jiste bozskych pokynu svym oveckam, mas na to prece titul. A uz nesed u toho internetu, jinak se ta linka bez Tebe jiste zastavi...
kuny
Ronault se mě ptal, co jsem, co dělám... Až nezvykle slušně jsem mu na jeho drzý dotaz odpověděl. On zatím neodpověděl, co sám dělá. Nejsem šéfem výroby, ale to není podstatné, mám na starosti s kolektivem spolupracovníků jisté projekty, pracujeme v týmu, umíme si pomoci a umíme se respektovat a umíme si svou práci řídit. Pracuji s inteligentními lidmi, někteří z nich ani výšku nemají a co?

Respekt a empatie začíná a končí s úrovní ostatních diskutujících. Nevím, proč zrovna na natvrdlého Ronaulta bych měl hrát skromného, chápavého a nekonfliktního chlápka. Ostatně sám ode mě požaduješ něco, co neděláš (nazval jsi mě pěkným pakem).
Ronault.
Můj drzý dotaz? Tak ty tady začneš tahat do diskuze mé zaměstnání a když se zeptám na tvé, ačkoliv reálně mi to je jedno a čekal jsem, že ti to při mé otázce docvakne, že zde diskutujeme o autech a ne našich profesích (proto jsem reagoval, že tuna keců o prdu), tak jáse drze zeptám.

To snad není pravda...
kuny
😄 To, že jsi doktor, by mělo být předpokladem jisté míry schopnosti uvažovat v souvislostech. Proto na to apeluju. Co vlastně děláš, já netuším. Na otázky pak moc neodpovídáš.
Ronault.
To, co jsem, to ti může být úplně u..., jako mě je jedno, co děláš ty. Důležité je, co tu píšeš. A dále to s tebou rozebírat nebudu, je to diskuze o ničem s nikým.
kuny
😄 Vidíš, já jsem zde uvedl, že je to drzý dotaz (což Tě moc pěkně nadzvedlo). Přesto jsem Ti na něj odpověděl, ty máš koule na to se akorát zeptat.

Měl bys alespoň metr, který aplikuješ na jiné, aplikovat i sám na sebe. Říká se tomu vidět si na špičku svého vlastního nosu.
flipmode
Ad 😄 Trosku prilis ostra reakce, nemyslis? Nechapu co napsal Ronault, ze Te to vedlo k takovem textu a urazkam, ale ja na jeho textu nevidim nic spatneho. Takove zpusoby nepatri do komunikace mezi lidmi.
Navic Tve argumenty, kterymi se ohanis, az tak bystre nejsou. Snazis se psat velmi spisovne a pouzivat dnes az archaicka slova jako budiz apod, ale podle toho se inteligence neprojevuje 😉
Samozrejme,ze je mensi pravdepodobnost, ze me nekdo naboura pri vyjezdu z (automaticky zaparkovaneho) mista nez kdyz tam ma parkovat a najizdet. Nemusi to byt nekdo kdo neovlada svuj vuz, ale treba nejisty ridic, zacatecnik, nekdo s nizkou sebeduverou...byt souhlasim, ze pouzivani asistentu vzdy, vsude a porad vede k omezeni umeni parkovat.
A perla na zaver - moznost selhani bla bla bla. Selhat muze vse - brzdy, motor, rizeni a proste vsechno.Takze z tohoto by vychazelo, ze mame nechat auta doma a nejezdit, protoze se tam muze neco pokazit....no jen tak dal kolego.
kuny
To pramení z historie. Od jedné rozdělané diskuze Ronault odešel, slušný na mě nebyl (ostatně já na něj také ne) a to, co píšu, nejsou urážky, tak to podle mého soudu je. On prostě bystrý moc není. Jsme na anonymní diskuzi a nehodlám se tady přít o tom, zda se to sluší nebo nesluší takto otevřeně napsat svůj názor. Podle mého soudu je to jedno. Jenom by mě zajímalo, zda Ti rovněž stejným způsobem vadí tón jeho příspěvků nebo ne.

Jinak určitě bych nesoudil inteligenci podle pravopisu, já osobně jsem si vědom, že můj pravopis je často velmi slabý. Komunikuju tak, jak jsem se za ta léta naučil, nedomnívám se, že používám nějaký archaická slova, z mého hlediska píšu zcela přirozeným způsobem, ujišťuju Tě, že za tím nestojí žádná snaha o jakoukoliv stylizaci. To jsem prostě já.

K parkování s asistentem a bez jsem se vyjadřoval opakovaně, soustavně tady mnozí opomíjíte skutečnost, že lidé odkojení parkovacím asistentem budou tak neschopní při jakémkoliv manévrování s autem, že se bojím, aby nakonec na jedno zachráněné auto nebylo deset nabouraných (jakýmkoliv způsobem)

No a poslední věta je opět nějaká zkratka, podsouvání něčeho, co jsem neřekl a ani tak nemyslel. Každá věc má totiž pozitivní a negativní dopady. V principu by se měly zavádět věci, jejichž pozitivní dopady převažují nad negativními. To není snadné posoudit, první chybné úsudky můžou začít už v okamžiku, kdy sbírám a klasifikuju jednotlivé dopady (i to totiž může být individuální). Pak je potřeba jednotlivé stavy testovat a na základě testů zhodnotit přínosy a naopak negativa. To jsou základní atributy hodnocení jakéhokoliv výzkumu, apod. Tohle se v dnešní EU kompletně opomíjí. No a mně to třeba štve.
Anonym
3) V tomto bodě má asi každý na mysli pípání řidičova nezapnutého pásu. Když potřebuju jezdit třeba uvnitř areálu firmy, tak se přece nebudu poutat. A přiznám se, že jsem si myslel, že u zadních sedadel tato funkce není.
Ronault.
U nových aut je samozřejmě pípání i u zadních sedadel. Já třeba ve svém starším autě mám jen řidičovo, což je k ničemu, poutám se tak či tak, ale otec má ve svém novém už všechna sedadla. A od té doby, co mi můj suverénní švagříček tvrdil, že je připoutaný a až po 200km jsem zjistil, že není, protože on se přece vzadu poutat nebude, tak jsem žehral, že jej v autě nemám.
EauRouge
Například samostmívácí zpětné zrcátko. V autě mám vnitřní samostmívací a v zimě nebo v noci na dálnici je to celkem dobrá pomoc proti oslnění. Když za vámi někdo jede skoro celou cestu a svítí vám do zrcátek, tak je to dost unavující a nepříjemné.
A se start-stop jsem se také naučil žít. I když to nejspíš neušetří nijak závratné množství paliva, tak na nějakých pražských semaforech si aspoň člověk může říct, že když už čekal půl roku na zelenou, tak aspoň nesmrděl kolemjdoucím pod nos. Navíc u BMW by člověk musel řadit jako Ayrton Senna aby se mohl naštvat na pomalé nastartování.
Ale co by určitě stálo veřejnou popravu vývojového oddělení je hlasové ovládání. Vždycky to skončí stejnou hromadou sprostých slov směřujících ke slečně nerozumějící a prosící o zopakování příkazu. Hrůza.
Ondris
Dostává mě, kolik lidí slepě spoléhá na BLIS. Oni se mrknou, světýlko nesvítí a hurá s probliknutím do pruhu...to, že tam mezitím přijede auto už "není jejich problém"...

Jinak super pomocník.
_MT_
To je také různé auto od auta. Nicméně je to hlídání slepého úhlu, ne náhrada zrcátka. 😄
Ada je zase tady
třeba brzdový asistent, elektrická parkovací brzda a automatické zapínání potkávacích světel ve funkci nesmyslného denního svícení. Brzdový asistent, který mi málem způsobil destrukci vozu se nakonec pomocí připojeného počítače podařilo disablovat, na automatické rozvěcování potkávacích stačily štípačky.

Jinak: start-stop systém je neskutečná krávovina a rád bych oželel i protivné pípání, upozorňující na bezpečnostní pásy a samozatmívací zrcátko. Klasické sklopné zrcátko je dokonalé řešení, které nepotřebuje, aby ho nekdo nahrazoval nějakým ***ivynálezem. :no😒br />
V autě bych rozhodně nechtěl: asistent pro udržování směru v jízdních pruzích, elektrickou parkovací brzdu a omezovač rychlosti. Hloupý Start-stop systém lze vypnout, elektrickou ruční brzdu při poruše navijáku nebo vybité baterii nevyřešíte a je nutno auto odtáhnout do servisu. Zvlášť příjemné, pokud je auto typu SUV někde na horách píchnuté do závěje. V takovém případě si počkáte do jara - a lepší bude si mezitím koupit jiné auto. :no😒br />
Takže závěrem připomínám, že platí jedna prostá zákonitost. To, co v autě není, se nemůže pokazit. Ostatní -> [odkaz]
petrumr
Michal Stehnij
Souhlas, ještě tam chybí systém čtení dopravních značek, to je taky nesmysl, hlavně že s tím s velkou pompou kdysi přišel Opel. To už by člověk spíš ocenil věci jako voltmetr, nebo tlak popř. teplotu oleje, když vymizel klasický ukazatel stavu jeho hladiny.
HitmanPB
Nooo, tak toto je podľa mňa super vec v s pojení s HUP - ono to v Nemecku funguje, a lepšiu vec nepoznám. Skrátka idem, muzička, cigárko a neriešim blbosti...
Voltmeter, teplota oleja - na bežnú premávku ??? Človeče - čo by s tým tak robili ľudia mimo okruhu ??? 😉
Michal Stehnij
To jsi mně špatně pochopil. Měl jsem na mysli buď hladinu oleje, nebo tlak oleje nebo jeho teplotu. Tedy jeden z ukazatelů. K tomu voltmetru, ještě v 80. letech ho měla Delta, takže za něco až tak neobvyklého bych to nepovažoval.
HitmanPB
Súhlasím, aspoň teplota vody alebo oleja by v aute mala byť.
Teraz som si spomenul, keď som dávno jazdieval Ford Escort - ten nemal kontrolku rezervy palivovej nádrže. Niekedy to bývalo veselé... 😄
Ronault.
Nemáš si kupovat nespolehlivé křápy, které se ti pak kazí. >😒]
white label
Copak nevíš, že měl kdysi (než definitivně prozřel) taky Renaulta, na kterém nasbíral všechny ty negativní zkušenosti... >😒]
Ronault.
R19 neměla ani jednu z těch funkcí, které popisuje >😒] To mělo jen volant, lepší verze ABS a airbag a ty nejlepší klimu 😄
white label
Novější funkce zná z vyprávění rozčarovaných řidičů Renaultu, které táhl na laně z renaultbryndy... >😁
Ronault.
Jo tak takhle funguje to tajemné tlačítko uprostřed loga mého auta, kde je napsáno "Áda" 😲 >😁
white label
No, ani to logo nemají věrohodné, místo očekávané díry uprostřed jen falešné tlačítko! >😁
kyklop
problemom je, ze on odtahuje kazdeho rendlika s otvorenou kapotou. To, ze vodic len dolieva kvapalinu do ostrekovaca ho nezaujima. Otvorena kapota = vysypany motor rendlika
Ada je zase tady
rendlik je "vysypany" uz kdyz vyjizdi z te turecke, resp. arabske vyrobni linky :no:
Ham.
- upozornění na nezapnuté pásy je určitě správná věc.

- samostmívací zpětné zrcátko je dnes standard a při dlouhých cestách po dálnici zvláště v dešti dobrá věc, která šetří zrak a jeho postupnou únavu a tím i únavu celkovou.

- i největšímu hrdinovi se může udělat blbě, může jej postihnout mikrospánek, takže proč zatracovat hlídání bdělosti, pokud řidič normálně reaguje tak to do ničeho nezasahuje a pokud to jednou za život zafunguje správně a ten život to třeba zachrání tak proč to zatracovat. Hasičák také nemusím vozit a vozím jej i když jsem ho nikdy nepotřeboval.

- noční vidění. Souhlasím, že v běžné tmě je kontraproduktivní protože při rychlejší jízdě to může dokonce rozptylovat pozornost, takže vypínat. Ale dobré je to v husté mlze, protože když je viditelnost na 5m a nedá se skoro jet tak noční vidění je super, samozřejmě jet podle nočního vidění "pilu" v mlze není pravé ořechové, ale pro rozumného řidiče rozhodně plus.
LiksoG
Teď se mi do hlavy vkrádá myšlenka - ony existují principiálně 2 systémy nočního vidění - na principu zesílení zbytkového světla a pak termovize. Jo a taky vlastně infra světlomety, kdy světla vozidla vyzařují světlo, které není očima vidět - tohle se už moc nepoužívá, demaskuje to zdroj záření. Každá metoda má své slabiny. Na zbytkové světlo funguje jenom tehdy, pokud je venku aspoň trochu svitu třeba měsíce a nevidí přes mlhu ( podle těch fotek v článku to vypadá na tento systém, termo jsou takové barevné červenofialové mapy na modrém pozadí viz film predátor ), termo pracuje na principu rozdílů teplot předmětů, čili pokud bude na cestě ležet kláda o stejné teplotě jako vozovka, tak do ní v klidu napálíte. Vojáci používají systémy kombinované, ale to by asi nikdo nezaplatil nemluvě o tom, že vojáci nic takového civilům neprodají.
_MT_
V autech bývá noční vidění založené na termovizi - ale jako spektrum se používají odstíny šedé. Je to vidět, když jedeš třeba za tahačem - vidíš, jak jeho jednotlivé části vyzařují teplo.

Klasické noční vidění (tedy zesílení zbytkového světla, popřípadě s přísvitem mimo viditelné spektrum) má Mercedes a Toyota. Audi, BMW a další používají pasivní systém, termovizi - výhodou je, že funguje dobře právě za špatného počasí.
Ham.
Podle mě to co jsem viděl v 5er je klasická infrakamera, dosah nějakých 150m takže asi s IR přísvitem. Předpokládám, že SW se rozpoznávají pohybující se osoby, zvířata atp. a ty se zvýrazňují tím, že jsou v černobílém obraze hodně světlé. V podstatě to vypadá úplně stejně jako obraz z dobré bezpečnostní kamery s IR přísvitem nebo obraz v IR puškohledech pro lovecké (asi armáda používá také) účely. Termovize tam myslím není.
_MT_
BMW používá termovizi, stejně jako Audi. Přesně řečeno infračervenou kameru. Dosah by měl být 300 metrů, stejně jako u Audi. Jde o pasivní systém, žádný přísvit. Není potřeba. Vojenský FLIR má dosah mnohem větší a je opět pasivní. Je to stejné, jako když někdo běhá v noci po poli s baterkou - nemusíš na něj svítit, stačí ti zdravé oči a popřípadě dalekohled. Poznáš to nejen podle náklaďáků, ale třeba i podle lidí - stačí se jim podívat na obličej, bude prakticky bílý, protože vyzařuje teplo, kdežto bunda bude tmavší, protože izoluje.

Viz [odkaz]
LiksoG
Proti vojenský systémům je to pořád o ničem, hlavně kdo se bude dívat na palubní desku mimo zorné pole řidiče při řízení, o kvalitě obrazu a dosahu ani nemluvě. Pokud to nedají přes HUD průhledový display, je to stále slabota. Přilbové systémy, které jsou nejlepší, se asi v běžném autě moc nevyužijí >😒]
Ham.
Pro běžnou jízdu je to o ničem, já vidím využití za husté mlhy nebo v nějaké sněhové vánici když se musí jet pomalu a viditelnost je hodně mizerná a jsi třeba oslněn protijedoucími auty tak třeba chodce na tomto systému zachytíš o dost dříve než zrakem.
_MT_
Přilbu jen těžko nahradíš, protože více méně potřebuješ zafixovat polohu očí vůči displayi. Ono to ani tak není o sledování palubní desky, hlavní síla, podle mne, je v detekci překážek a upozornění. Sice ji nevidím, ale auto začne řvát, že hrozí nebezpečí, takže mohu začít brzdit dřív. Popřípadě v opravdu špatných povětrnostních podmínkách, jak píše Ham.
Ham.
Termovize a infrakamera jsou sice na stejném fyzikálním principu ale myslím, že pojem termovize se používá tam kde se na zobrazení teplotní mapy používá celé barevné spektrum pro detailní odlišení teplot (medicína, stavebnictví, konstrukce/defekty etc.) navíc většinou teplotně limitovaný pro daný účel (jiné teplotní spektrum v medicíně, jiné při tavení kovů) takže vytváří barevný obraz a většinou se používá pro statické snímání, což je nepoužitelné pro běžné pozorování třeba v dopravě. IR kamerou je podle mě označováno zobrazení na stupnici šedé které dává plastický obraz, takže pojmu termovize bych se u aut vyhýbal. Jsou to prostě IR kamery. Ty mohou být s přísvitem a bez přísvitu. Jinak těch 300m je u BMW teorie, takto vzdálená místa jsou už na relativně malém zobrazovači slitá do šedého šumu a ani v této vzdálenosti nefunguje detekce postav, ta bych řekl že je funkční tak na 100m, možná jen na 50m neměřil jsem, ale na 300m ani náhodou, ale i to je velmi dobrá pomoc v husté mlze nebo sněžení kde pohledem přes okno člověk nevidí chodce ani na 10m.
_MT_
Jasně, terminologie. Slovo termovize jaksi implikuje, že vidíš teplotu, nebo minimálně teplotní rozdíly, což je splněno. Není to tak detailní, ale v rámci aplikace dostatečné (vzhledem k povrchové teplotě pokožky). Barvy podle mne nepoužívají jednak pro lepší čitelnost (pro běžného uživatele by to nejspíš bylo nezvyklé a matoucí) a také je tu možnost, že by výrazně barevný obraz odváděl víc pozornost.

Spíš bych řekl, že termovize je obecnější pojem. Termovize může být založená na milimetrových vlnách (což ostatně vojenský FLIR je). IR jednoznačně říká, že používá infračervené spektrum.

S přísvitem můžeš mít klidně i milimetrovou kameru. Prakticky cokoli můžeš mít s přísvitem. Ale pak nezkoumáš vyzařování objektu, ale odraz. Aktivní systémy mají ale jednu nevýhodu - víš, jak si pochvaluješ, že tenhle systém neoslní světla... co se stane, když proti tobě pojede auto vybavené termovizí s přísvitem identické technologie? Oslní tě. Lépe řečeno, tvou kameru.
Atlis
nesuhlasim z😒br />
7. samostmievacie zrkadlo - musim v aute mat, ak nie je, vzdy dokupujem
5. star&stop - ticho lieci. nech si hovori kto chce co chce - vyborna vec. po roku jazdenia s autom s SS ma naopak rozculuje ak sa auto na krizovatke ci v zapche nevypne.
1. hlasove ovladanie - s radostou vytacam telefonne cisla hlasom.
Michal Stehnij
Start/stop až tak výborná věc není, rozhodně ne z hlediska spolehlivosti motoru, to už je lepší vypínaní válců a ani to není z hlediska tepelného namáhání optimální. To už raději hybrid, jenž nabízí Honda, Toyota nebo Infiniti, a to příznivcem hybridů rozhodně nejsem.
Ronault.
Ten hybrid ale funguje na podobném principu, resp. taky více než často startuje a vypíná motor.
Michal Stehnij
Měl jsem spíš na mysli to, že hybrid startuje na elektřinu, čímž se dá něco uspořit, příp. ujet nějakou mizivou vzdálenost bez využití motoru, což pár deci uspoří, ale jak říkám, rozhodně nejsou hybridy tím co bych preferoval.
white label
V principu všechna auta,
která nemají kliku,
startují na elektriku... 😉 >😒]
Michal Stehnij
Když někoho baví chytat za slovo........., tak tedy pro ty méně chápavé, na baterie, na které hybrid startuje, myslím, že ostatní pochopili co jsem měl na mysli.
white label
Když někomu chybí nadhled a nedojde mu to ani s těmi rýmy, ani se smajlíky... :😉 😉

P.S. A ostatní auta snad nestartují na baterie? >😁
Makovnik
Uz som pocul aj o takych, ktori parkuju vzdy dole kopcom (ak sa da)... aby nastartovali >😁
sumy
Honda (civic a CR-Z, tuším ani insight-nejezdím s ním a nejsem si tedy jist) čistě na elektřinu jet neumí. Tchán má civica hyb. a tchýně CR-Z) Jinak argument "ticho léčí" mě vskutku pobavil, neboť například u toho CR-Z je jediná známka vypnutého motoru rozsvícená zelená kontrolka a ručička otáčkoměru na 0, jinak opravdu není u zahřátého na motoru na volnoběh poznat, jestli běží či ne-ne nejsem hluchej ani blbej. Ostatně kultivované motory u kterých byl volnoběh identifikovatelný pouze podle otáčkoměru jsou běžné již z počátku 90 let. (žádné vibrace a ticho)
esper
a co myslis, ze hybridy nemaju start/stop ??? tie to maju praveze automaticky
-TEAC-
Každé nastartování snižuje životnost motoru,baterie atd.Start-stop je jen ekoblbost!
Atlis
no jasne. uplne ho to nici...
_MT_
Co si takhle koupit tišší automobil? Ticho tě bude léčit i za jízdy.
esper
tomuto sa hovori z prsta vycucany clanok... zajtra tu bude o tom aka farba prednych svetiel autorovi najviac vyhovuje a preco su ostatne nanic ?
white label
Napsal bych to poněkud kulantněji, ale v principu nemohu nesouhlasit...
esper
ja som dnes taky dost nekulantny, lebo som nervozny >😁 zajtra mam statnice sproste. a chodim sem pozriet, co je pekneho noveho, ked ma naseru zrovna nejake otazky, co citam este >😁 ale aj tak by som podobne clanky vedel vychrlit tiez do tyzdna viackrat. to je aj ako s tym ake auticka by si v redakcii kupili do 400 litrov... uplna blbost individualna proste. clanok len aby nejaky bol. alebo nabuduce moze byt o farbe karoserie, ktora sa ludom najviac paci, o zvukoch pri zatvarani dveri, o tom kto by si ake disky dal na auto, aku skodovku by si kto nakonfiguroval s neobmedzenym rozpoctom a podobne hovadiny...
white label
Článek "...do 400 tis." je ještě celkem v pohodě, ale tohle se opravdu moc nepovedlo...
Ondris
To chce klid a nohy v teple 😉
Mě státnice čekaj za čtrnáct dní, už teď nervama pomalu lezu po zdi. Fakt se těším...

Jo, ty články jsou hustý, kdyby tak radši rozebrali nové technologie v motorářství nebo jinde. Ale tomu Lojza z hospody nerozumí a ten vytváří tu poptávku po "zbytečných pomocnících", "autech do 400k" a videích z YouTubu... 😢
Jinak moc hezké jsou články pánů Haase a Vacka z veteran.auto.cz.
Parda71 (BMWfans)
Pan Vacek je velký profesionál. Píše o historii ve Světě Motorů a jeho články čítávám jako první. :yes:
Jinak souhlas, dnešní článek celkem pod čáru, ale už jsem si tak nějak zvykl, že jde auto.cz k šípku.
Diamant
Mam velmi silny pocit, ze autor clanku ma Favorita alebo stare BMW. Proste ako keby ten clanok pisal niekto, kto len vari z vody a ma s uvedenymi polozkami pramalo skusenosti. Clanok dost onicom.

10. Elektricke otvaranie kufra. Ma aj svoje vyhody. Napriklad mne v aute moze spat mala a servo kufor dokaze zatvorit pekne potichu bez buchnutia. Taktiez ten cas otvarania a zatvarania je irelevantny. Ked prichadzam k autu, podrzim tlacidlo na kluci a kym som pri aute, caka ma uz otvoreny kufor. Ked veci do kufra nalozim, stlacim tlacidlo, kufor sa zatvara a ja uz idem do auta. Takze v konecnom dosledku stravim manipulaciou s vekom menej casu, ako pri klasickom manualne ovladanom veku. Co sa napr. za dazda velmi hodi.

9. Obmedzovac rychlosti. Dnesne tempomaty v drahsich autach uz vedia aj brzdit (brzdami), v kombinacii s automatom a radarom uplne super. Ale priznavam, ze aj napriek tomu vsetkemu by som bral aj ten obmedzovac. Kolkokrat jazdim bez tempomatu a rychlost si proste neustriehnem. Samozrejme to musi fugovat tak, ze pri silnejsom stlaceni plynu sa to deaktivuje, inak by to mohlo fakt byt nebezpecne.

8. Ak je upozornenie na pasy velmi otravne, tak je to na porazku. Ale mam Audi a Skodu a tam je do 20 km/h ticho, tak nemam vyhrady.

7. Autor akosi pozabudol, ze zrkadlo sa zatmieva len vtedy, ak na senzor dopada svetlo zozadu a je vonku tma. To znamena, ze cim je zadne sklo tmavsie, tym menej svetla dopada na senzor a tym menej sa zrkadlo zatmavi. Ja si zatmavovacie zrkadlo v kombinacii so zatmavovanim bocnych velmi pochvalujem a fakt som za tych par rokov nemal potrebu to deaktivovat.

6. Nocne videnie ma prijemne prekvapilo. Vidi aj chodca, ktory v noci stoji za semaforom na protilahlej strane krizovatky. A u Audi na objekt v jazdnej drahe upozorni aj vystraha (opticka a zvukova). Tak netreba mat stale pustene zobrazenie termo kamery.

5. Konkretne u Audi mi vypinanie motora vobec nevadi. Motor na volnobehu prakticky nepocut, takze ci ide alebo nie zbadam len podla otackomeru. Stlacim plyn a motor hned naskoci a auto sa rozbieha, vobec to neobtazuje. Pri motore 3,0 TFSI to vie v meste usetrit az do 10% podla hustoty premavky. A to zase nie je uplne zanedbatelna hodnota.

4. Asistent jazdy v pruhoch. U Audi funguje len nad tusim 65 km/h a funguje velmi kultivovane, takze ked sa priblizim k ciare, tak ma auto vrati do priameho smeru asi tak, ako keby bola cesta mierne naklonena. Ziadne lietanie od ciary k ciare ako vo vyjazdenych kolajach. Popravde je to velmi nenasilny a velmi prirodzeny zasah.

3. a 2. Ano, sledovanie bdelosti a automaticke parkovanie su podla mna ozaj zbytocnosti.

1. Hlasove ovladanie. V Skodovke ho velmi rad pouzivam na vytacanie kontaktov, je to rychle a pohodlne. Poviem VOLAT a meno a ak ma kontakt viac cisel, tak sa ma to este zdvorilo opyta, ci mobil alebo praca a pod. Ja poviem mobil a uz sa vola. Fakt prijemne. U Audi je to anglicke a tam mi to tak prirodzene nepride.

V diskusii este padla zmienka aj o zbytocnosti brzdoveho asistenta. Mne este nikdy neurobil ziadny problem, ale faktom je, ze len asi 2-3 krat som zaznamenal, ze sa pedal pri rychlom dupnuti na brzdu sam viac pepadol nizsie. Ale bohuzial faktom je, ze velka vacsina beznych vodicov nezoslapne brzdu az nadoraz, takze asisternta beriem ako pomoc, je mensia sanca, ze mi niekto nabori zadok.

Elektromechanicka rucna brzda pri poruche naopak nefunguje, zazil som to u starsieho A8. A pri vybitej baterii je myslim brzda ten najmensi problem. Netreba odtah, ale staci otvorit kapotu a pripojit startovacie kable resp. prenosny akumulator (tzv. starter) a nastartovat. Potom uz auto funguje normalne.
white label
Souhlas, zejména s bodem 10, kde bych ještě doplnil případ kdy jdu k autu s něčím větším, co nemůžu odložit na zem a nemám si jak otevřít kufr.
webpaja
Souhlasím! navíc zrovna redakce ACZ je schopna označit u testu v případě chybějících asistentů tento fakt jako mínus!
Tak buďto tvrdím A nebo B!!!
_MT_
Ad 9 - co takhle si nastavit upozornění na překročení povolené rychlosti?
Ad 6 - dosah 300 metrů. 😄
Diamant
Upozornenie mam, ale je nastavene na rychlost 140 km/h. A samotny proces zmeny nie je taky rychly a pohodlny, ako je to u tempomatu, takze menit to upozornenie stale je dost problem.
_MT_
Otázka je, jestli by nastavení omezovače bylo pohodlnější.
Mr.Murphy
.... o jednotlivých bodech se dá polemizovat, taky většinu těchto věcí v autě nepotřebuju....

Co ovšem nezaznělo je indikátor řazení - to považuju za mimořádně trapnou věc a je opruz, když to v autě nejde vypnout....

Naopak ve spoustě aut mi chybí triviální měřič teploty chladící směsi a analogový palivoměr (ty digitální se mi zdají nepřehledné....). A samozřejmě, u starších Alf mě vždycky dojmou tlakoměry oleje, plnícího tlaku turba a podobných věcí, o jejichž funkci nemají dnešní piloti ani tuchu.... 😉
kuny
Souhlas, rádce řazení je strašná haluz. Radí hovadiny (ostatně jako drtivá většina elektronických asistentů).
_MT_
159/ Breru/ Spider nepovažuji za starší. 😄
Sysoj Psojič
Jo, přesně! Teplota oleje je u nových zejména turbomotorů jedna z nejdůležitějších informací. By se mnozí divili, že v zimě, když jim hodně schválně nepřesně ukazující teploměr vody ukáže >60st má olej třeba 15st a tito piloti již poctivě dávají motoru plný knedlík, tak turbo ještě vůbec nechodí ve svém uložení jak má...
Tak stejně by mnohým došlo, že ždímat v létě po dálnici 1,2TSI na max a pak zastavit s olejem na >130st je podobně devastující počin...
MarTin1
Protože 80% jsou nesmysly.... trošku to vypadá jakoby to psal nějakej notorickej prudič nebo závistivec co to v autě nemá a chtěl by ale nemůže, někdy mi přijde že je to jakoby si o tom přečetl tiskový materiály a rovnou řekl to je na hnědáka aniž by to zkusil.... to samé jako ten článek auto do 400tis.... radit tam lidem a't si koupí Polo GTI >😁 já jsem tam čekal rozumný věci jako OII v kombiku atd ale narvat tam JAZZe (mimochodem předražená bezpohlavní Honda) a to POLO to je nesmysl.

Krátce
- Pásy bez debat kvituju
- Noční vidění tak nějak nevím, chvilku sem to zkoušel v S-klasse a za ty prachy ZATIM zbytecnost.... jo kdyby se celej kokpit hodil "do zelena" tak to by byla jiná káva >😁
- Elektrickej kufr já osobně kvituju, mám ho a sem s tím spokojenej... nákupy atd.
- Asistent jízdy v pruzích.... KECY o nebezpečnosti je další úsměvná věc co kydá někdo kdo si o tom zase jen přečetl. U mého auta to funguje od 65kmh a nezasahuje do volantu ale do ESP. Osobně to schvaluju, klasika takový ty věci o kterejch by se nemělo moc mluvit alá SMS za jízdy atd co dělá každej😁
- Bdělost nevím neykoušel jsem ale pokud to zachrání někoho na zdraví a majetku tak proč né
- Rychlostní omezení je blbost no... nikdy sem to nepoužil
- Hlasové ovládání jo i ne
- Automatické parkování ANO, jak už napsal kolega pokud mi to zachrání auto od nějakýho umělce tak prosím... navíc spousta lidí má problémy s prvotním manévrem a ten je v cajku tady
nasua23
Já myslím, že bych hned na první místo dal gramofón, aby místní audiofilové (poslouchající hlavně jazz) na cestách nestrádali 😄
HitmanPB
... snáď si tým nechcel uraziť miestneho audiofilského GURU ??? 8-s >😁 >😁
HitmanPB
je podľa mňa autor článku. :-!
Takáta znôška ***izmov, tak to už fakt nemá obdobu. 8-s

To sme v 18 storočí ???

Ad 10 - nebudem si mazať ruku, keď mám možnosť otvoriť kufor zo svojho sedadla.

Ad 9 - v kombinácii s rozpoznávaním značiek - super vec, nefunguje v SR a ČR - pokuty sú minulosťou - dá sa vypnúť - máte na to pán autor iný názor ???

Ad 8 - ide o bezpečnosť, nekomentujem - ak ste hazardér, dajte si to deaktivovať...

Ad 7 - fungovalo v aute rok výroby 1990 a aj v súčasnom modeli bez problémov, to fakt nechápem, v akom aute s tým bol problém, a čo vám na tom vadí.

Ad 6 - mám a zabránilo to tomu, že som neprešiel v zime ožratého chodca - stačí argument ??? Jednoduchšie je obísť ako zraziť a utiecť...

Ad 5 - dá sa vypnúť - neriešim.

Ad 4 - mrtvy uhol je svinstvo a ďaľší mrtvy uhol je v oku, tuším sa to volá biela škvrna. Ak na ňu dopadne obraz, ľudské oko ho nevidí. Ešte stále myslíte, že je to hlúposť ???

Ad 3 - ak budete mať auto - svoje auto - aj za 100000KĆ a budete mať možnosť ho neoškriabať - teda pokiaľ nie je vodič taký dokonalý ako ste vy - tak potom tento asistent každý normálny vodič použije.

Ad 2 - vám nič nehovorí stress management , alebo jednoduchšie - koľko kamionistov havaruje od únavy ? Treba ďaľšie argumenty ???

Ad 1 - používam - veľmi praktická vec, stačí povedať dividi fajv , mummer walen - je to viacjazyčné - netreba pritom žrať bagetu a rozprávať - a systém vám bude rozumieť - na rozdiel od mobilov - bez straty kvetinky.
Ide iba o to ako má ktorá značka zvládnutý software...

Všetky asistenčné ponuky sa dajú vypnúť, fakt nechápem, ako môže niekto z automobilového servra popísať takéto hlúposti, to je fakt komické.

Treba si uvedomiť fakt, že bežná premávka, je v dnešnej dobe dosť nebezpečná kvoli hektickej dobe, stresu, neskúseným vodičom a aj kvoli takýmto vymimočným kovbojom ako ja autor.
Na verejných komumikáciách treba dodržiavať pravidlá, treba vedieť čítať premávku a vtedy sa dá jazdiť rýchlo v rámci pravidiel a bezpečne. Ak sa chce ísť niekto vyvenčiť, tak nech ide ide vyvenčiť na okruh - čo asi zasa na to ten dotyčný nebude mať prachy - a nech neotravuje normálnych vodičov.
Ronault.
white label
:yes: 😄
webpaja
:yes: 😉 Potvrzení kvality čtenářů a pochybného směřování článků.
kuny
Celkově vzato s Tebou nesouhlasím, tím pádem se ani nedivím za ty: :yes: od pánů Ronaultů a Whitelabelů, 😉, jen k bodu 8 bych dal malou poznámku - bavíme se o asistentech do osobních vozů, nikoliv do kamionů. Máš totiž pravdu, že kamioňáci bourají nejčastěji kvůli nepozornosti, ale abys tomuto jevu efektivně zabránil, musíš zamezit příčinnám a ne se pouze tupě snažit řešit následky. Příčinou toho je například fakt, že kamioňáci jsou nuceni ujet tisíce kilometrů monotónní rychlostí 80 km/h po monotónní dálnici. Toto je základní předpoklad pro to, aby se člověk přestal soustředit na cestu, aby si hrál s klimatizací, s rádiem, se stopařkou nebo aby nakonec usnul. A právě zhoubná snaha seřadit všechny do jednoho šiku (ryhlost, servilní zařazení za nejpomalejšího, tedy všechny aktivity, o kterých se dnes nadneseně hovoří jako o atributech mírumilovného bezpečného provozu) jsou tím základním problémem, který tyto situace způsobuje. Pípátko pak pochopitelně není preventivním nástrojem. Rád bych viděl nějakou studii, která by ukázala jeho přínosy a kriticky zhodnotila i jeho negativa. Například se to může projevit tak, že méně inteligentní jedinci nově pojedou až na doraz, protože mají v autě sledování únavy, takže se nemůže nic stát...
Ronault.
Aha, takže nechme 40t kolos jezdit 140 km/h, ať se tam ti řidiči nenudí! Bravo, to je myšlenka roku. Nech si to prosím patentovat.
kuny
Nepodsouvej mi svoje pitomoučké zkratky, prosím. Je to trapné.
Ronault.
Tak nám pověz ten konkrétní preventivní nástroj. Co pěkného vymyslíš, ty náš génie.
kuny
Hele, máš alespoň paměť? Co se týče individuální dopravy, jednou jsem to tady s Tebou diskutoval, moc ses myšlenkově nechytal, nemám potřebu se k tomu vracet. Co se kamionů týče, tak takováto forma dopravy zboží by se principiálně měla potírat. Kamionovou dopravu redukovat na koleje, délky přepravy zboží auty zkracovat. To jsou esenciální recepty. Není na nich nic geniálního, jsou pouze logické.

Co bys navrhoval ty? Ukaž svou inteligenci...
Ronault.
Takže žádné konkrétní řešení. Vlastně v jednom příspěvku chceš aby lidé měli co nejvíce svobody pro svá rozhodnutí, ale v druhém chceš lidem nakazovat způsob dopravy.

Ukaž svou inteligenci >😁 Mám pocit, že ve mně hledáš nějakého soupeře. Nepřebral ti nějaký doktor starou? 😲

Co bych navrhoval já na únavu řidičů kamionů? Přísnější kontroly dodržování povinných přestávek a také klidně tyto asistenty, které autor považuje za zbytečnosti. Nic z tvých nápadů jako přesun kamionů na železnici a nějaká omezení nesníží riziko při mé zítřejší cestě do práce... maximálně se tu bude dlouze diskutovat.
kuny
Je zcela mimo realitu této diskuze dávat konkrétní řešení. Jestli se domnívám, že přeprava zboží má být spíše doménou železnic, pak je zboží tím chudákem, kterému se snažím předepisovat tu nesvobodu. Trapnější argument nemáš?

Doktorů si obecně vážím. Soupeřit s Tebou? Máš ten pocit?

O Tvých receptech se domnívám, že nic neřeší a ničemu nepomůžou. Přibude akorát byrokracie - policajti, pokuty, postihy, represe, nesvoboda. Podstata problému zůstane zachována. Navíc je to minimálně stejně nekonkrétní jako má teze o přesouvání kamionů jinam. Nevím, proč mě napadáš, že nic konkrétního nenapíšu vzhledem k tomu, co sám pak uvádíš.
Sysoj Psojič
Tak tohle tesat do kamene, pryč s kamiony a šup s tím na ČD, už to říkám 10 let...
Vlak obslouží většinu a místní rozvoz kamionům klidně prominu.
MarTin1
Nechci Vám do toho moc kecat.... ale už praxe v Německu kde tenhle výmysl s železnicí dokonce dotovaly ukázala, že se to časově a finančně absolutně nevyplatí. Dokonce to vyjde několikanásobně dráž.
HitmanPB
Ak to niekomu pomože iba jeden raz a môže mu to zachrániť život, tak to má podľa mňa opodstatnenie. Kamionisti ma napadli spontánne. Veľa havárii podľa mňa spôsobujú obchodní cestujúci, rôzni technici jazdiaci za poruchami po celom štáte. Robil som takú prácu, viem o čom to je. Nikdy nemôžeš vedieť, kedy za volantom chytíš krízu.
Koniec koncov, nikto človeka nenúti kupovať to ani používať, preto tvoj názor beriem - máš naň právo. Môj názor je iný.
A vvvotom to jeee 😄
kuny
Já Ti názor neberu, jenom ještě zopakuju jednu věc, která (zdá se mi) Ti v reakci zapadla. Píšeš, že "Ak to niekomu pomože iba jeden raz a môže mu to zachrániť život, tak to má podľa mňa opodstatnenie", s čímž souhlasím, i když jsem tu také někde namítal, jestli by nebylo pro klima planety zdravější, kdyby to bylo naopak 😃, ale unikla Ti moje otázka, kolika nehodami zapříčiněnými tímto asistentem bude tato jedna zmařená nehoda vykoupena. To je oč tu běží, pokud se poměr ukáže ve prospěch systému, je fajn ho nasadit. Pokud by poměr vyšel naopak, je to chybný systém. Já osobně jsem zrovna proti tomuto systému nijak nevystupoval, v autě ho mám, nikdy mi nic "neudělal" nevím tedy, jak vlastně funguje. O svou kondici za volantem se aktivně zajímám sám (abych neusnul), budu to tak praktikovat dál.
Sysoj Psojič
Jo jo moc rozumný názor ale možná zbytečně moc opoziční vůči jinak bezesporu debilnímu článku.

Ad10: 100% souhlas

Ad9: pokuty jsou jedna věc, radost z jízdy věc druhá (není to náhodou slogan Tvého vozu? 😉 ), ale ok dá se vypnout nebo ještě lépe nezapnout.

Ad8: Věc každého, sám se poutám, i když to po mě GT-R (kromě minikontrolky dole v rohu přístrojů) nechce a fakt nechápu ty, kteří se nevážou a je to podle mně otázkou nízkého IQ a nebo možná přehnaných ambicí.

Ad7: 100% souhlas, bez toho je člověk trochu bezbranný, i když ne nadlouho 😄

Ad6: Pecka, ale (teoreticky do budoucna) projekce na headup po celé ploše skla adekvátně k pozici za sklem by tomu přidala na parádě - snad časem

Ad5: Totální opruz to muset vypínat po každém startu, ale taky neřeším (protože naštěstí nemám) >😁

Ad4: Velmi dobrý postřeh

Ad3: Přesně, dokonce bych ho v autoškole dával jako podmínku k obdržení ŘP, pokud se adept neprokáže vlastním umem.

Ad2: Pokud by to fakt fungovalo, klidně uzákonit!

Ad1: Auto se komanduje pedály, pádly a volantem. Kdyby to fungovalo jako KITT od Knight Industries 2000, byla by to pecka a můj sen by se zhmotnil, jen bych musel poshánět uprade na "Pursuit mode", páč mé auto umí mnoho, ale stále neskáče >😁
Takhle si klidně to ovládání rádia a navigace nechám ujít, protože já si chci s autem povídat o tom, co se právě přihodilo, ponadávat na blbce před námi, prokonzultovat možnost předjetí nebo se vsázet o to, kdo z nás 2 zajede kolo na okruhu rychleji. To by bylo panečku žůžo :yes:
HitmanPB
Súhlasím s tým, že to bolo dosť opozičné, ale vzhľadom k článku sa to ani inak nedalo.

Ale máme rovnaký názor 😄

Vypichnem bod 9 - Radosť z jazdy - človek musí jazdiť zodpovedne a v rámci predpisov - ale ten plynový pedál je dosť ľahký - nemusím Ti to prekladať - je to medzi riadkami 😉
Ale vlastne jednu podstatnú vec musím podotknúť, takýto asistent ani NEEXISTUJE.
Neexistuje totiž jednotné rozpoznávanie značiek. Na mojom aute to funguje tak, že Ti HUP ukáže dopravnú značku vedľa aktuálnej rýchlosti, ale nič ťa nezačne brzdiť.
Funkcia obmedzenia rýchlosti je iba pri radarovom tempomate keď máš nastavenú vzdialenosť mezdi vozidlami a ak vozidlo pred tebou zníži rýchlosť alebo sa pred teba niekto zaradí, auto zníži rýchlosť.
Z toho vyplýva, že tento asistent je hudba budúcnosti.
A tiež to, že autori nevedia o čom píšu.

Tí, čo tu protestujú kvoli zavádzaniu asistentov nepochopili, že výrobcovia automobilov nás vlastne chránia proti blondínkam v BMW (Audi, Mercedes, Maserati, Porsche a pod...) s IQ rovnajúcim sa ich hmotnosti, viď video z parkingu v
Korei.

Niektorých asistentov používam, niektorých mám vypnutých. Asi vieš akého "drobca" mám a priznám sa, že niekedy na parkovisku by som uvítal ešte panoramatický pohľad vozidla, lebo niekedy zaparkovať je fakt tragikomédia a pripadám si ešte horšie, ako hlúpa blondína. Dá sa to vyriešiť tak, že najdeš voľnejší priestor na zaparkovanie, ale niekedy sa to jednoducho nedá. Ak to niekto nepochopí, tak ho do môjho auta posadím, a dám mu to zaparkovať - vyleze z neho s mokrými trenkami.

Treba napísať ešte jednu podstatnú vec - všetky asistenčné funkcie iba upozorňujú.
Radarový tempomat tiež zastaví iba z rýchlostí pod 40 kmh - inak triafaš do plných...
Myslím, že je lepšie, keď ti niečo zapípa a vidíš, že auto pred tebou brzdí a máš možnosť zasiahnúť, ako naraziť v plnej rýchlosti a zbierať zuby z palubky...
Lucaslegend
ako si to myslel ze radarovy tempomat zastavi iba z rychlosti pod 40km??? to akoze ked pojdem po dialnici 110 a dobehnem auto ktore muselo zastavit koli prekazke tak moje nedokaze zastavit??? aka je velka brzdna draha na zastavenei vozidla na suchej vozovke pri rychlosti 110km? do 100 metrov?? takze je realne ze by malo zastavit nie? pri 130 ale uz to je asi nerealne ale tak ho urcite dokaze spomalit tak ze sa ti nic nestane , pokrivys plechy iba a ty do ktorych vrazis asi pri 30 -40 km rychlosti budu vdacny ze si ten system mal 😄 ...
HitmanPB
Trochu blbo som to napísal.
Radarový tempomat reaguje na pohybujúce sa vozidlo pred nami a dokáže zastaviť ak vozidlo pred nami zastaví. Nereaguje na stojace vozidlo na križovatke. Sorry, ale na toto je predsa vo vozidle vodič. Je však ešte ďaľší asistent, ktorý toto rieši a to Active Cruise Control - čiže varovanie pri nedodržaní bezpečnej vzdialenosti. Tento systém funguje aj pri deaktivovanom radarovom tempomate a dokáže brzdiť.
Keď to zhrnieme - ACC + radarový tempomat - vozidlo sa zastaví + akustická signalizácia.

Treba si uvedomiť, že tieto asistenty sú pomocné a nemôžu rozhodovať za vodiča, môžu iba vydať varovanie a zmierniť následky, ALE platí, že sa treba v prvom rade venovať riadeniu.
rasto111
webpaja
Redakce radši vypotí nepotřebný článek, který vyvolá flame než se věnuje autům jako takovým. Tolik energie vyhozené v nesmyslném panfletu oproti nulové vynaložené u´potenciáloně zajímavých témat.
Toto je nový předobraz ACZ pane Červenko?

Porovnejte diskuzní fóra na jiných autowebech v ČR, podívejte na množství a kvalitu a sám si odpovězte, zda jste nedostal do vínku slušné čtenářské portfolio.
Pak se zamyslete nad tím, kam poslední dobou směřujete, jak kvalitní testy a články se tu píší a zda-li je to direkce, kterou se chcete ubírat.
Kazimator
:yes: pěkně jsi to shrnul.
Nemám nic proti názorové žurnalistice ala auto do 400k, tohle je ale prostě pitomý článek plný hloupostí a bulvárních zjednodušení, když už tak to patří do blogu. Samozřejmě, sestavit detailní popis toho, jak jednotlivé elektronické systémy fungují např. napříč značkami by bylo pracné a nezajímalo by to každého Lojzu.
CHerokee
Souhlasím s oběma. Hodně jednoduchý, až bulvárem zavánějící článek. :no:
webpaja
Na druhou stranu jde stále o podle mého názoru o nejkvalitnějsí web o autech v ČR, bohužel neprémiových článků je čím dál tím míň a dost výrazným způsobem se zhoršily testy. Dřív jsem je bral poměrně vážně, dnes dokud si auto neprojedu sám a pak se kolikrát nestačím divit...

P.S.: Dnes jsem se u konkurence pobavil nad tvrzením, že Jag má naftu V6 s jedním turbem...strašlivý.
Ondris
Jenže nedávno se tu plácali po zádech za 600 tisíc (nebo kolik) unikátních návštěvníků měsíčně...co je pro ně 300 stálých diskutérů...(z jejich pohledu nejspíš 300 kibiců, kteří sežrali všechnu moudrost světa a projeli všechno od Trabanta po XKR) ;-\

Je jednodušší ignorovat věcné připomínky a zaměřit se na dementní články o řidičích, kteří se obávají vjet do myčky. Ostatně, ten článek o Renaultu a šrotovném je taky solidní blábol.
webpaja
Jsme zpátky u udržitelné kvality a rozumné kvantity.

Oba OT články beru jako nutný informační balast, ale o to víc je ho potřeba vyvážit kvalitním počtěním.
Johny.Rico
Naprosto dokonale vystiženo. Je to tak, a kdo nesouhlasí, tak ten má... fejsbůkový syndrom a a...a je to prostě tak!
Ronault.
Johny.Rico
Články tady na Auto.cz už dlouho nečtu, ty si chodím přečíst jinam (jméno zde nebudu uvádět, aby to zdejší diskuzní pitomci nezasvinili a nezkazili také "tam."), neb číst pořád v jednom a tomtéž stylu a pak se naprosto zhnusit diskuzí, to nemá nikde jinde obdoby. Připomíná mi to tu Super.cz!

Zde se soustředím jen na sekci Spotřeba a Závěr, nic víc mě nezajímá. Toto to tady dopracovali... 😒
webpaja
Spotřeba? Pokud by byla alespoň řešena podle dotankování, pak beru...není to tak dlouho, kdy tu jeden redaktor hořekoval, že jeden z testovaných vozů vyšší střední nemá ukazatel okamžité spotřeby...proč asi.
Johny.Rico
To se stalo? Vidíš, ani nevim... kde to bylo a kdo to byl prosím?
webpaja
Test XF 😉
Johny.Rico
Ahh, tvé oblíbené vozy, to se ani nedivím, že ti to neuniklo 😄
webpaja
Což o to, test jinak slušnej, ale při týhle poznámce mi to došlo 😉 Přitom stačí jen vynulovat a nechat to nakonec.
Mám jako každej rád vyjímečnější vozy, mezi který patří samozřejmě německá D3 (přece jen nejsou mezi nejprodávanějšími u nás co se týče kusů).

A tak nějak jsem citlivější na hořekování nad tím, jak velký sedany BMW nejsou sportovní atd...
Johny.Rico
Víš co si myslím já? Že to hodnocení sportovnosti se tu stalo jakousi normou a co není sportovní, to je out :no: A hledat tu jejich posranou sportovnost u SUV nebo u vozů, které nejsou na nějaké "sportování" vůbec zaměřené - jako třeba MPV a přesto (!) tohle zmiňovat, to mi přijde maximálně dementní. Z tvho příspěvku není přesně jasný postoj na tu sportovnost, ale já si myslím tohle.
webpaja
U velkýho sedanu pro menežment? Proč sport 😉
Makovnik
Ved nech je aspon auto sportovne, ked uz sofer nosi pivny sud a ledva nasada so svojou gaucovou kondickou >😁
Tie dva extremy sa vyneguju a mame klasicke auto 😄
_MT_
Myslím, že se to diskutovalo vícekrát. Jde o údaj z počítače. Takže nic moc vypovídajícího.
kari.laz
Tam je několik věcí, které by jsem rozhodně za zbytečné neoznačil.

Elektrické otevírání kufru😒br /> Kdo to jednou měl, nechce už jinak. Souhlasím, že mnohem větší smysl to má s dálkovým ovladačem, ale i bez něj je bonus v podobě čistých rukou. Ne zcela souhlasím s tím, že je potřeba i dálkové zavírání kuru. Pokud kufr otevřu, tak tam nejspíše chci něco dát, nebo z něj něco vyndat a zmáčknout pak tlačítko na zavírání je to poslední. Je to jedna z věcí, kterou na autě používám denně a kterou budu vyžadovat i na dalším autě. Když například nesu nákup, tak si předem připravím klíč do ruky, aby jsem si kufr otevřel a nemusel nákup položit do bláta, na poplivaný parkoviště nebo bůh ví co jiného. Za mě dokonalá hodně návyková vychytávka.

Samozatmavovací zrcátko😒br /> Je další velice příjemná věc. Když je noc a jedu v neosvětlené části, tak stejně za sebe nic nevidím, protože je tma. A pokud mě dožene auto, tak mi vidět jeho světla stačí. A když jedu po osvětleném městě je viditelnost ještě poměrně v toleranci. A když má někdo k tomu ještě černý skla jak na pohřebáku, tak to už není problém v samozatmavovacím zrcátku.

Připomínače pásů😒br /> Jsem pro jejich povinné zavedení napříč všemi třídami a na všech sedadlech. Jedině připomínač s nepříjemným zvukem člověka naučí se ihned po usednutí do auta připoutat. Jakmile nyní sednu za volant, nebo i jako spolujezdec k někomu, automaticky se poutám.

Tyto tři věci považuji za rozumné a ne jako zbytečné. I u ostatních věcí vidím smysl, ale tam by se o tom asi dalo z mé strany polemizovat. Jediné, v čem jsem nenašel PRO MĚ smysl je start-stop.
Ondris
K pásům: Kdokoli nastoupí ke mě do auta, MUSÍ se povinně připoutat, jinak jede busem. Kolik lidí vpředu už umřelo jen proto, že je nepřipoutané osoby pri nárazu rozmačkaly o pás... 😢
kari.laz
Mám to stejně a proto připomínače pásů jsou jen bonus v podobě i jiné výstrahy než slovní. Určitě by jsem je neoznačil za zbytečnost.
webpaja
Souhlas se vším, mám samozatmavovací i vnější a už nemusím řešit přeložený kombíky svítící pánubohu do oken.

Nejdůležitější věcí je, že většinu podobných systémů lze vypnout...
kari.laz
Přesně tak. Kolikrát potkám auto naložený sedmi vjetnamcema a celým kufrem narvaným nějakým zbožím a svítí jim to na letadla. Klidně by jsem se nebál zavést povinné automatické seřizování světel, jako mají xenony. Je to jedna z dalších přínosných vychytávek. I když naložím dozadu tři lidi a plný kufr, tak mi světla svítí pořád stejně.
webpaja
Když si vzpomenu na výsměch, kterej sklidil M-B s aktivním tempomatem a jak nádherně ve finále tahle fičura může fungovat, tak mi tento článek zavání dvěma kroky zpět.

Přesto se ztotožňuju i s názorem GTI, že automatický parkingy apod. vyježděnej řidič nepotřebuje...pak ale zbývá ještě kvantum lidí s nájezdem 5kkm ročně, kde půlku z toho dělá povinná cesta do HR a tam to asi uplatnění najde.
Ronault.
A před těma nevyježděnýma nebo neumětely bychom se měli chránit, takže jen ať ty systémy v autě jsou.
A ještě bychom se měli chránit před těmi moc suverénními, kteří pomalu nepotřebují ani ABS nebo ESP protože jsou více než Solberg (třeba ten pod námi), těm nejlépe omezovač na 50 km/h na pevno.
webpaja
Těm nejlíp playstation a tramvajenku 😉
kari.laz
přesně tak. Ti co si myslím, že nepotřebují nebo nechtějí žádné el pomocníky, protože si jinak jízdu neužijí nepatří na silnici, ale do křesla za playstation.
esenbe
nejde o to, že si ji neužiješ, ale v mnoha autech se ESP hlavně v zimě chová hrozně nelogicky a někdy tě pokope když to nejmíň potřebuješ. V legacy ESP vypínám jen výjmečně, v outbacku (MY 2005!) nebyl vůbec a bylo to jedině dobře, ve foresteru ho taky teď nemám a taky je to jedině dobře ... Naopak jsem spíše slyšel spoustu lidí co v zimě letělo 90 po zasněžené okresce s tím, že oni mají ESP a že to je fklidu.
kuny
Faktem zůstává, že těm, co si myslí, že ví, co já za volantem potřebuju a bez čehož nemůžu bezpečně jezdit, zřejmě patří svěrací kazajka 😉
esenbe
dálkový centrál, el. stahování okýnek, rádio - hotovo. Další věci jsou už jen jaksi navíc. Jsem rád, že je mám ,ale kdybych je neměl tak mi to nevadí. A čím méně upozorňovačů a omezovačů v autě mám, tím jsem radši.

P.S. Za vůbec největší zhovadilost osobně považuju nemožnost úplně vypnout ESP - bohužel u většiny aut.
esper
a volant ? 😲
Johny.Rico
>😁 >😁 :yes:
esenbe
no jo rozmazlenče ... kdysi se jezdilo bez volantu a jaká to byla pohoda ... to teď ta dnešní hnusná rozmazlená doba ... volant pche ! [odkaz]
kari.laz
Proč potřebuješ vypnout ESP? Jezdíš zatáčky bokem?
Věř, že spoustu věcí "jaksi navíc" když začneš používat, tak je rád zařadíš do tvého seznamu "hotovo".
esenbe
Třeba v zimních měsících mě zásahy ESP spíše serou než pomáhají. V autě jsem měl spoustu blbin a otec má v autě spoustu blbin a bůh je mi svědkem, že jsem na ně šáhl jen ve chvíli kdy jsem chtěl zkusit/nebo ukázat co že dělají. Ale je fakt, že když jsme jezdili se sestrou tak jsme si navzájem zapínali vyhřívání sedaček v létě a bavili jsme se tím, že se ten druhý potí. Takže díky za to >😁
krultheking
je opravdu tak nepřijatelná myšlenka, že to, co zrovna nepotřebuji, je vypnuté?
ponechávám stranou technickou nedokonalost věci - to je řešitelné
pargi
Zajímavé počtení. Jenomže v autě kolikkrát nesedí rozumní řidiči, jak bylo v článku napsáno, ale normální kopyta, kterým nějaký ten asistent jízdy v pruzích nebo hlídání bdělosti život zachránit může. Pro nadšence zbytečné, pro většinu uživatelů přínosné.
kuny
Kacířská myšlenka - je vůbec z hlediska zdraví lidstva vhodné tato kopyta zachraňovat? .... A nepište mi na to, že to můžou odnést i nevinní, to je jasné, je to jen námět k hlubšímu zamyšlení...
kari.laz
No moc hluboko jsi to nejspíš nedomyslel. Podle tebe by jsme měli rovnou odstranit všechny začínající řidiče, protože to jsou víceméně vždy kopyta, než se trochu vyjezdí. A nebo pokud to přenesu do jiného prostředí, tak by jsme se mohli zbavit všech, kdo neumí s počítačem, protože to jsou kopyta. Právě proto jsou k dispozici tyto asistenty, aby se i z těch kopyt časem stali "nekopyta" nebo aby lidé, kteří mají "kopytismus" vrozený mohli bez starostí vykonávat to samé co lidé bez vrozeného "kopytismu"
kuny
😄 Ty jo, hned v první větě zhodnotit svou vlastní úvahu a ještě tak trefně, to je jen tak nevidí.

Bez ironie k jednotlivostem😒br />
Všichni jsou kopyta než se trochu vyjezdí - co brání v tom, aby autoškola byla opravdu autoškolou a řidičák byl opravdu kartičkou, která je průkazem lepších schopností než nastartovat, na pátý pokus rozjet, s trochou štěstí zaparkovat a projít testem?

... právě proto jsou k dispozici asistenty - asistenty v autech Tě snad něco učí? Jak udělá například parkovací asistent mistra z kopyta, co neumí zaparkovat?

Přemýšlej trochu, než zareaguješ s takovouto rychlokvaškou 😉
Ronault.
Autoškole brání to, že bys s autoškolou musel najezit 100t km. A pak jsou třeba ti, co jsou v autoškole šikovní jízdně, jen příliš obdaření sebevěmím, i když v podstatě ještě nic neodřídili.

Ten asistent v autě toho kopyta ochrání mé auto. A je mi celkem fuk, jestli sousedka umí parkovat nebo neumí, stejně se to nikdy nenaučí, protože je kopyto, ale není mi fuk, jestli mi bude každý druhý večer odírat auto nebo ne.
kuny
Nemluvím o 100 tkm. Ono i 5 000 km by bylo tak desetkrát více, než se běžně najezdí. A to je podstatný rozdíl. Dá se také uvažovat o systému, že první rok musí čerstvý majitel řidičáku jezdit pouze pod dohledem zkušeného řidiče, po roce bude přezkoušen, jestli auto ovládá dostatečně. Všechno tohle se dá kombinovat a uznej, že by to zásadně zvýšilo schopnosti nových řidičů. A je potřeba se odklonit od systému, kdy řidičák je právem kohokoliv, ale výsadou schopných, protože auto JE zbraň.

Trochu výše jsem Ti psal, že asistent parkování Tvé auto neochrání, protože dotyčné kopyto Ti ho odře ráno při vyjíždění. Například.
Ronault.
Nevím, kde a kdy jsi dělal autoškolu, ale já před 10 lety najel více než 500 km, o dost více.
A jak budeš řešit ty, co i v padesáti jsou schopní jezdit jako hovádka?
Jsem pro přísnější udělování řidičáku, hlavně zavést psychotesty i na osobní auta, první rok jezdit jen se starším 28 let (10 let řidičák) a za vybrané přestupky klidně řidičák odebírat na místě.

A já jsem tivýše vysvětlil, co jsou parkovací asistenty.
kuny
Vidíš, konečně nějaká úvaha. A docela dost konkrétní, já bych jenom v té konkrétnosti nebyl tak unáhlený, může se například ukázat, že osoba starší 28 let má řidičák třeba půl roku a nebylo by to to pravé ořechové, ale tento Tvůj příspěvek hodnotím jako "myšlenkuobsahující" - děkuji za něj.

Ad parkovací asistent - mám ho v autě, jak jsem Ti nahoře psal, tím pádem vím moc dobře, co to umí a co to neumí, neboj.
Ronault.
Buď jsi slepý nebo tady hraješ nějakou psychologickou hru, ale já tam mám jasně napsáno 28 let (10 let řidičák). O konkrétnosti tady vyprávíš ty, který tady jen filosofuje, jak tak koukám.

No tak evidentně máš jen zadní parkovací asistent, ne přední.
kuny
Ad 10 let - beru zpět nepochopil jsem to.

Ad konkrétnost - tos zase nepochopil ty, přečti si to znova - jsi konkrétní tam, kde se má filosofovat, filosofuješ tam, kde bys měl být konkrétní.

😄 ad parkovací asistent, nevím, jak to mám už napsat jinak. Mám parkovací asistent, co má senzory kolem dokola celého auta. Po aktivaci tlačítkem sám hledá prostor, do kterého pak vmanévruje volantem. Mám manuál, řazení a spojku tedy musím obsluhovat podle pokynů. Když zahájím jízdu tím, že zařadím jedničku, žádný parkovací senzor ani nepípne. Rozumíš už tomu nebo si dál budeš mlít tenhle svůj blud?????
Ronault.
Jenže tohle nejsou všechna auta, holt VW asi zapomněl na vyjíždění z řady. Píšu, že třeba nové Mondeo pípá i vpředu do 20 km/h, pokud tedy systém nedeaktivuješ. A to opět snižuje riziko, že mi někdo poškrábe auto. Samozřejmě, můžeš zase napsat, že příjde Blažková, které se moje Mondeo líbit nebude a stejně mi ho obtáhne klíčem... a nebo, že mi na něj spadne meteorit atd. Jo, stát se může cokoliv, ale nic neplatí absolutně a pokud existuje možnost, která sníží riziko, že mi někdo auto poškrábe, tak ať je využívána.
kuny
Hele, zase trocha filosofie. Ve Španělsku na dovolené se běžně z řad aut, které parkují nadoraz, vyjíždí tak, že se prostě vyťukáš ven. Kámoška s Felicií (co tam žije) mi to ukázkově předvedla. Ve mně se vařila krev a šly na mě mdloby při představě, že by tam bylo i moje auto. Maj tam jinak v podstatě všichni obouchaná auta kolem dokola (i ta jinak úplně nová). Takže tohle může pomoci asi jak kde - v ČR, když bude mít dotyčný také Mondeo (nebo asi Forda obecně) možná, ale možná také ne, třeba to pípání bude dotyčnému ukradené. Když totiž parkuje asistentem, také to pípá a on to neřeší, že? A já se navíc ptám, kolik potenciálních problémů používání parkovacích asistentů nově přinese tím, že obecně řidiči pozbydou něco ze svých schopností manévrovat s autem? Nemůže dojít k tomu, že na jednoho řidiče, který nově nebude autem obouchávat tvoje Mondeo vznikne deset řidičů, kteří klidně zaparkujou do příkopu kopáčovi rovnou na hlavu nebo sejmou někoho na chodníku, protože ho asistent neviděl? Neotočí se ani na silnici, když to bude nutné, protože prostě manévrování s autem v omezeném prostoru je jim úplně cizí? Uvažuj hlouběji a v souvislostech. Je to těžké, bolí to, ale ne zas tak moc a navíc je to povznášející.
webpaja
Ve Španělsku se ke všemu chovají jako k autům...stejně jako v Řecku, Itálii apod...

Nezlob se, ale tuto jižní mentalitu bych sem netahal.
kuny
Trochu nadhledu, to byl jenom příklad, co se také děje, ne argument proti parkovacím senzorům, které s parkovacím asistentem souvisí jenom okrajově. Proti parkovacím senzorům já zase vůbec nic nemám, když jsou ještě doplněné o parkovací kameru dozadu, je to úplně perfektní pomocník pro řidiče... Ale ruku na srdce, i u nás je spousta takovýchto jižanů nebo ne?
pargi
Taková přestřelka kvůli asistentům 😄
kari.laz
kuny
Neumíš se bránit sám? :no:
kari.laz
máš pěkně vykuněný příspěvky, kuny. >😒]
nepotřebuji kopírovat v podstatě to co napsal Ronault, když napsal víceméně významově to, co by jsem napsal já.

[odkaz]
webpaja
Ronaulte, jsi to ty? >😒]
kari.laz
Nejsem >😁
kuny
Jj, argument jak řemen.

Ale ty poslední reklamy na T-mobile s Čezetou, ty se mi fakt líbí.
pargi
Tak, že je člověk kopyto za volantem neznamená, že je kopyto potažmo všude..někdy si říkám, že kopyta za volantem škoda fakt není, ale ono asi je.
ozawasan
tím bych definoval neustále nové a nové fíčury montované do aut. Můžeme se sáhodlouze přít o tu či onu položku ze seznamu.... Za mne - zcela nechápu, jak může být zbytnou položkou upozornění na zapínání pásů..... Naopak - ten nepříjemný zvuk - zachránil-li by jeden jediný lidský život - je nedocenitelný...
Taktéž samozatmívací zpětné zrcátko - od té doby, co ho mám, nedám na něj dopustit... Stalo se Vám někdy, že jste zapomněli "překlopit" to staré a najednou Vám dozadu vletěl kastrovaný manžel kravičky Milky s dálkovými? To leknutí a instinktivní snaha o rychlé překlopení zrcátka či uhnutí hlavou mohou být v některých situacích životu nebezpečné.... Jsem za něj tedy rád.
Co bych určitě v autě chtěl, ale nač nemám - to je noční vidění.... Že je to zbytečné? hm.... Tak to asi nejezdí v noci - vidět ležícího joudu plného vodky o pár vteřin dříve - k nezaplacení... O běžnějších věcech - jako srnky, psi apod. - ty story bychom jistě každý našel...
Za zcela nepodstatné považuji omezovače - jestli napálím do stěny ve 250 nebo 280 je nepodstatné....
Jen se soudruzi děsím doby, kdy vyjede nějaká sjetina ve stylu "CML oznamuje, že po zvážení všech faktorů byla za zcela zbytný prvek v automobilu určena položka - člověk".................................…
esenbe
Náhodou srazit srnku je svátek 😄
ozawasan
ty zase myslíš na guláš..... 😉
webpaja
>😒]
esenbe
No nevím jde prostě o to, že když jedu po lese tak dávám hold pozor, když vidím v dálce auto s dálkáčema spozorním, když se nechci poutat tak se nepoutám .... tady tohle podle mě nikoho reálně nezachránilo naopak si myslím, že to způsobilo pravý opak, protože lidi si řeknou mám noční vidění tak můžu valit po lese 150, kdyby něco tak mě to upozorní. apod. apod.
webpaja
Na dálnici to prosím řešíš jak?
ozawasan
no jo. Ale to vycházíš ze svých zkušeností a svého přístupu. Je spousta lidí, kteří takhle proaktivně nepřemýšlí nebo eventuálně nepřemýšlí vůbec. Třeba já než jsem se odnaučil "předpokládat", že ostatní se zachovají na silnici tak, jak bych se zachoval já, tak mi to pár set tisíc kilometrů trvalo.... Pokud už je někdo takový De Bill, že pak frčí lesem jako torpédo, no tak to mu ani nighvision nepomůže a je jasný, že si grilovačku dá online na svém chladiči... v tom lepším případě. Takhle je to skoro u všeho. Třeba teď pokládám za absolutní zbytečnost elektrické otevírání a zavírání pátých dveří - až mi bude sedmdesát(jestli vůbec) , tak to budu pokládat za dar z nebes.... třeba....V tom věku bych třeba i ocenil, aby dávali do sedaček bažanta a mísu.....
Ronault.
To je to jádro věci, které třeba postihlo i pana redaktora. Teď je nám dvacet, myslíme si, že nám patří svět a vše zvládneme lépe než všichni a všechno ostatní. A když už nám není dvacet, tak nemáme na auto, které tyhle prvky má - tedy na co nemám, to je zbytečnost.

Jak tu kdysi psal Navtech - život je fajn dokud močíš nepřerušovaně.
ozawasan
😄 no to prokazuje,že věčné pravdy jsou ty nejjodnodušší :yes:
Trošku mi to připomíná jednoho klasika ,který prohlásil něco v tom smyslu, že největší myšlenky přichází v době, kdy se dostaví neschopnost erekce a člověku se tak otevře dosud netušený prostor i pro jiné, mnohdy smysluplnější myšlenky....
webpaja
😄 :yes:
Ronault.
flipmode
Nesmysl, ne vsechno vychytas. Mel jsem cest srazit dvakrat srnku (celkem 3x, ale jednou v ca. 10 km/h). Ani jednou to nebylo v lese, jednou na dalnici a vyskocila z toho prostredniho pasu kdyz jsem predjizdel auto ve 140 km/h (mimochodem, s A6, ktera mela najeto 862 km 😄 ). Ja bych night vision bral prave kvuli srnkam.
To mas s kazdym systemem - lidi jdou ***i a nejen ze veci vyuzivaji, ale zneuzivaji....tomu nezabranis, ale night vision za to nemuze.
kuny
Otázka je, jestli by Ti to pomohlo proti srnce, co náhle vyskočí z pangejtu. Mně osobně se noční vidění zamlouvalo v okamžiku, kdy byla mlha jak mlíko. Tehdy díky tomu bylo vidět o poznání dál. Už jsem tu také někde psal, že použitelnost se mi zatím zdá relativně bídná, chtělo by to promítat na sklo...
_MT_
Ve skutečnosti promítání na sklo tu bylo jako první. Až pak se začalo s displayi. Měl to myslím Cadillac pro prezidentskou limuzínu. Jen je s tímhle systémem řada problémů.
_MT_
V které zemi žiješ, že nemáte dálnice obklopené lesy? Nebo minimálně všechny poctivě oplocené. ČR to asi nebude, že? 😄
_MT_
Ten omezovač je něco jiného. To si třeba ve městě nastavíš 50 a on tě nepustí nad 50. Tradičních německých 250 bylo vybráno jako strop pro návrh vozu - filosofie byla taková, že auto musí vydržet i dlouhodobý provoz maximální rychlostí.
Ondris
A taky ušetřit za komponenty. Taková RS6 to podle videí bez omezovače roztáhne až někam nad 300...ale pak jsou potřeba tlumiče, brzdy, řízení, všechno. A to leze do peněz.
_MT_
No jak říkám - strop pro návrh. Nicméně u té RS6 si můžeš přímo z továrny připlatit za vyšší limit. Takhle tam můžeš dát ústrojí, které by auto vytáhlo až někam na 350+. Už jen co udělá aerodynamika v takovéhle rychlosti. Jen se neboj, oni by si to naúčtovali. 😄
ozawasan
takže tempomat či aktivní tempomat?
Lucaslegend
Adaptivny tempomat je bezpecnejsi...
_MT_
Sice nechápu souvislost, ale dávám přednost samozřejmě aktivnímu.
andrijoshka
U mňa na 1. mieste: automatické stieranie po použití ostrekovačov. Stierače sa spúšťajú hneď a veselo sa premávajú po suchom okne. Neviem aké skúsenosti majú majitelia systému s úplne automatickými stieračmi pri daždi ... mňa by asi porazilo. Osobne nepotrebujem ani automatickú klímu, prevodovku, na nezapnuté pásy úplne postačí kontrolka, parkovacie senzory nepochopiteľne hulákajú niekedy aj 30 cm od prekážky ... Obávam sa, že o 5 rokov už bude problém zohnať slušné auto ...
webpaja
Možná si je nech seřídit, od roku 2006 mám v autech, který používám dešťový senzor a podobný potíže nepozoruju.

Mechanickou klimu u některých aut neumím ovládat, buďto je zima nebo teplo, automatická je ideál, s převodovkou, kdo s ní nejel ten nepochopí.
Kontrolka nic neřeší, na mnoho řitičů svíti celej den i noc oranžová kontrolka mlhovek a nevypnou jí a´t se děje co se děje. Kdyby byl akustický signál na senzor, bude klid.
A parkovací senzory? Ty samozřejmě pípají podstatně dřív než u 30cm a postupně se intenzita zvyšuje s tím, jak se k překážce blížíš...nevím co je na tom špatně.
andrijoshka
No veď to sú len moje dojmy - s automatom som jazdil v USA, ale mám radšej manuál, no a ostrekovače sú zrejme špecifikum mojej maličkosti a možno môjho auta. Parkovacie senzory, čo som videl - najintenzívnejší signál je stále dosť ďaleko od prekážky, osobne by som prijal 2-5 cm ako krajnú vzdialenosť alebo možnosť vlastného nastavenia.
_MT_
Co takhle zajet do servisu a zeptat se, jaké jsou možnosti seřízení?
1975ak
Podle mě má mít každé auto, kola, volant, převodovku. Každá další věc je již jen na zlepšení a zpohodlnění jízdy. Posilovače brzdy-volant, synchrony. Ty ještě patří k základu, ale to jestli má auto švihadla nebo elektriku, manuál nebo automat klimu, to už je jen naše rozmazlenost. Berme to tak, že čím více elektroniky, tím je jízda pohodlnější, námaha na řízení je menší, více lidí zvládne jízdu. Také při větším pohodlí se člověk méně soustředí na jízdu a to mnohdy vede k haváriím z nedbalosti.
esenbe
Přesně tak nějak jsem nad tím přemýšlel. Když jsem měl kdysi e30 325i tak mě vůbec nezajímalo a ani nevím co tam bylo za výbavu. Zvláštní ... u dalších aut už si to přesně pamatuju co kde to mělo ... Tam jsem se 100% soustředil na jízdu. Zvláště když bylo mokro a nebo sníh. Rád bych si to auto zase koupil ...
Autoservis
o tom co je nebo není zbytečné nevím no. Každému sedí něco jiného. Ptal bych se spíš co je užitečné a jestli to lidé umí používat. Například ABS? Kolik lidí ví na co ABS vlastně slouží? 5% těh co jej v autě mají? Je to základní prvek bezpečnosti bez ketrého by nevzniklo ASR, ESP ani EBD. Řidiči se ještě nenaučili používat základní "kámen" ABS a už si připlácí za sotatní? Falešný pocit bezpečí ve formě ESP bych vyřadil úplně, dává neznalému řidiči pocit bezpečí a neohroženosti. Řidič který si nezažije byť sebemenší krizovou situaci je na silnici nebezpežný...
Petto
V Renaulte funguje perfektne. Takže nie je chyba v myšlienke ale realizácií.
memorex31
Samostivajuce spätne zrkadlo je nahodou vec, bez ktoreho uz dalsie auto nechcem (v sucasnosti Opel, funguje bez problemov.)
Start-stop system mi absolutne nevadil (dovolenka atd.), hlavne pri malych benzinovych motoroch som ani nepoznal, kedy motor bezi a kedy nie, start bol velmi rychly, bez problemov... a dal sa vypnut, keby nieco, takze?
Nocne videnie je predpokladam velmi fajn vec, len potrebuje doladit...
Otvaranie kufra na dialkove - ked funguje ako tak rychlo, preco nie? Znova len a len vec nastavenia...
Asistent jazdy v pruhoch - preco nie? Podla mna raz samozrejmost...
carver11
Pride mi trochu nerozumne, ze asistent aktivne zasahuje do riadenia. Sice podrzi auto v pruhu, ale co korekcia pri vyboceni, ked sa pred auto strci ine auto na tesno? Skoriguje mi to smer nazad a zasmejeme sa? Zrejme nemam s tym aktivnym asistentom dost skusenosti, ale vidi sa mi to krajne nebezpecne.

A trosku z ineho sudka, spomenul tu niekto automaticke prepinanie dialkovych/stretavacich svetiel? Tiez pomerne tazko pouzitelna vychytavka.
_MT_
To si to chce vyzkoušet, než to začneš kritizovat. Myslí se i na úhybné manévry. Cílem je zabránit nechtěnému vybočení, ne chtěnému.
Květ
Pokud jsem to dobře pochopil, tak je asi lepší jezdit autem starším, bez moderních skřítků pomocníčků...tzn. si při zavírání kufru špinit ruce, při mikrospánku nechat auto nabourat do svodidel, manželku, která volantu tolik nevládne nechat ve městě auto při parkování řádně "oťukat", v mlze srazit opilce jdoucího uprostřed silnice, či nechat sklerotika za volantem při nehodě zemřít, protože na ty pásy bez toho pípání prostě zapomněl... 😄 Je to názor, proti tomu nelze nic namítat, ale cpát ho většinou erudovaným čtenářům auto.cz je myslím zbytečné... 😄 Toť názor můj...
white label
cerrbion
No z přízpěvků je vidět, že většina lidí má asistenty v autě ráda a jsou na ně zvyklí. Což je smutné. Lidé zmasírovaní medii a marketingem, že bez toho či onoho v autě jsou ve stálém nebezbečí života, jsou ale nebezpěční hlavně tím, že už sami, bez nějaké berličky neumí řídit.

V první řadě, člověk má mozek a rozum, pravda, něko vetší někdo měnší, ale to stále není důvod plošně nasazovat, nejen do aut, Velkého bratra s argumentem na který každý uslyší, například že to třeba zachrání maminku s miminkem na přechodu a podobně.

Jak jsem psal, mozek máme proto abysme ho používali, máme vlastní rozum a zodpovědnost. Spoléhat se místo toho na různá udělátka, o kterých většina lidí ani neví jak vlastně fungují je šílenost. Já osobně se poutám a ano může se stát, že zapomenu, ale přesto Velkého bratra v autě nechci. Ano i mě se může stát, že budu mít mikrospánek, nebo že se mi stane milion jiných věcí, ale to je život a assistenta na život opravdu nechci.

To už to skutečně nakonec dopracujem až tam, že se zakážou kuchyňské nože, protože i jeden zachráněný život za to stojí a co kdyby se na něj nabodla maminka s miminkem.

Kromě toho, automobilky tyhle systémy nevyvíjejí aby prokázaly nějakou bohulibou činnost, ale aby prodaly.

Problém taky vidím v tom, pokud takto vybavené auto půjčím matce, kamarádovi apod. který v takovém autě nejel a nemá s asistenty zkušenost. Z toho může být taky pěknej karambol.

A ano takto vybavené auto nemám, zkušenost mám maximálně s ESP a odsuzuji ho a dodnes nemám rád ani ABS, přestože ho většina mých aut měla.

Kdo tyhle věci nutně potřebuje a dokonce se na ně spoléhá, nemá za volantem co dělat.
Ondris
Tak zase odsad pocad, že? 😄
V mém autě mám jen ABSEBDASR, prostě tyhle stabilizační systémy, jinak nic. Zase tak mi tam ty novoty nescházejí, přesto bych třeba (vypínatelný) senzor únavy nebo jízdních pruhů uvítal.

Naopak, novinku u BMW, kdy při otevřených dveřích nejde zařadit nic než neutrál bych nejradši z toho auta vykopal. To není pomoc, to je buzerace.
Květ
Je to názor, respektuji ho...ale podle mě si stačí odpovědět na jednu jedinou otázku😒br />
Proč se na silnicích v ČR v loňském roce zabilo nejméně lidí snad za posledních 40 let, a to i přes stále se zvyšující počet aut?

Samozřejmě i díky řidičům, jako jste Vy, kteří to mají "v ruce" a tyto systémy odsuzují, to jistě, ale dle mého názoru na tom má největší zásluhu právě vývoj v oblasti těchto moderních systémů a technologií.

Jistě, o marketingové atraktivnosti těchto systémů oproti jejich reálné využitelnosti se dá polemizovat a např. v případě nočního vidění, které lze efektivně používat jen ve zlomku situací s Vámi i částečně souhlasím. Nicméně to, že když Vás přepadne mikrospánek, tak "to je život", s tím se dle mého souhlasit opravdu nedá...

Lane Assist a hlavně pak ABS a ESP jsou věci, které zachraňují životy a o tom by se dle mého názoru spor vést snad ani neměl...
Ronault.
Ronault.
matii
Bubáq
U několika položek seznamu se odvoláváte na rozumné řidiče. To jste na to ještě nepřišli, že rozumných řidičů nejenže je málo (cca 10% všech), ale že v poslední době jejich podíl zoufale upadá? A to v přímé úměře k tomu, že kde kdo chce mít dnes v zaměstnání služební auto, že mnoho lidí ani nemá jinou možnost, jak si nakoupit (jedině autem 10 km tam a 10 km zpět...). Je potom pravda, že některé asistenty jsou dobré nejen pro * , ale také pro alespoň zmenšení následků katastrof, které těch 90% řidičů páchá.
Ale jedna věc vám naopak ze seznamu vypadla: u nákladních vozů nad 3,5 tuny celkové hmotnosti bych zcela určite zakázal tempomaty! Nejenže řidiči používající tohoto pomocníka zcela profesionálně usínají (i při dodržování zákonných přestávek), ale navíc ti smrdutí oposumové nejsou ochotni přibrzdit a snížit rychlost ani ve zcela nebezpečných situacích. Jen aby nemuseli šlápnout na brzdu, to by dojeli do cíle pěkně pozdě. Syčáci! Nemají nárok na tempomat!!!
Warrual
možná blbá otázka...neničí to neustálé zapínání a vypínání motor?
kuny
Motor, když je teplý, tak snad ani ne, ale baterku určitě + musí tam být mraky jiných podpůrných systémů, aby to nebylo jak v šéfově novém Volvu, kde to při vypnutí motoru vypne i klimatizaci, což je u rozehřátého auta pěkně na palici 😄
Johny.Rico
Jakým to Volvem plachtí?
kuny
V70, nafťák 120 kW
Johny.Rico
Výborné auto musím říct, ale jak píšeš - asi by to mělo být vychytanějí.
kuny
Tady ho má jeden šefík jako služebák, občas si ho půjčujeme, moc jsem s ním ale nenajezdil, těžko můžu auto jako celek hodnotit. Tohle mě tam akorát hned na první křižovatce 500m od parkoviště překvapilo, a tak jsem ten start stop vypnul. Myslím, že tohle se dá rozumně vychytat snad jenom tím, že se ten motor prostě v takových případech nevypne. Těžko si představit, že kompresor klimatizace bude poháněn vlastním elektromotorem...
_MT_
Proč by ne? Stejně jako už máš elektrické vodní, olejové a palivové pumpy.
kuny
Ale jo, principiálně to problém není, akorát si myslím, že kompresor potřebuje docela silný motor, který by odebíral poměrně velký proud. Asi by to byl zbytečně těžký dodatečný krám plus větší akumulátor.
PeterLuk
Až na StartStop a ombedzovač rýchlosti s redakciou súhlasím.
Taký strážca ospalosti je úplná zbytočnosť, vodič sám vie, kedy je ospalý a by som chcel vidieť vodiča, ktorý keď sa mu na displeji v jeho Passate ukáže šálka kávy zastaví a odpočinie si... >😁
BruceWayne
a někteří si budou myslet, že jsem blázen, ale prostě mi příjdou zbytečný, asr, abs, tcs, dešťový senzor, tlak v pneu -to bych přidal k již uvedeným nesmyslům >😁
PeterLuk
Največšia blbosť je strážca ospalosti. Ak by to vedelo zistiť mikrospánok a rýchlo vodiča prebudiť ( vodič by sa zľakol, otočil volantom a systém urobený aby zabránil nehode ju sám vyvolá... ), tak možno dobre. Ale načo je ten súčasný systém stráženia ospalosti, fakt nechápem... 😉 >😁
Ronault.
To je dáno tím, že jsi ten systém nikdy v akci neviděl, takže soudíš jen dle své představivosti.
PeterLuk
Áno, máš pravdu.
peV
Podobný článek a názory bych čekal od hospodského vejtahy, který zkritizuje všechno, co jeho auto nemá, ale ne od "odborníka" přes motorizmus.
Pokud se testéři v autě nepoutají, pak chápu, že upozornění na nezapnuté pásy působí jen nepříjemnosti - a to je podle mě dobře.
Samostmívací zrcátko mi taky vždycky přišlo jako výjimečně dobrá věc, jelkož mě chrání před oslněním, nicméně budiž, všem to vyhovovat nemusí. Ale označit to za jednu z nejzbytečnějších věcí v autě?
Nadhled chybí i v mnoha dalších bodech - např. parkovací asistent: sám bych to nechtěl, ale pokud někdo parkuje tak blbě, že mu to stojí za pár desítek tisíc, tak proč by si za to nesměl připlatit? Holt každý na to talent nemá - viz před časem video kde někdo nebyl schopný zaparkovat smart do 10 metrové mezery. Nemyslím, že řízení osobáku je jen pro supersamce a šedesátiletou dámu v nejlepších letech už by asi nenaučil parkovat ani autor tohoto výpotku.

Tak slaboduchý článek bych tady (ještě před pár lety) nečekal :no:
matii
Zkusme se na podobnou problematiku podívat znova, jen přetočme kalendář o něco zpět.

Zbytečnosti v autě😒br />
- posilovač brzd ... jen ubírá na pozornosti a řidič má pocit, že zvládne vše díky této vymoženosti

- airbag ... kolik lidí už zabil

- posilovač řízení ... vymoženost pro slečinky

- výztuhy karoserie a kvalitní materiály ... dodávají řidiči falešný pocit bezpečí

- hlavové opěrky ... jen podněcují řidiče aby si dal "šlofíka"

- mlhová světla ... oslňují ostatní účastníky provozu

- dálková světla ... zapomenete vypnout a nehoda je tu hned

- zvuková signalizace směrových světel ... jen pro ***y, copak neví, že pustili blinkr?

- světelná signalizace zapnutých světel na palubní desce - viz bod předchozí

- centrální zamykání - jen zvyšuje lenost řidiče, není nad to denně obcházet auto a kontrolovat zda jsou dveře zamčené. Není nad pocit zabouchnutých klíčů uvnitř zamčeného auta (mluvím z vlastní zkušenosti).

- synchrony ... správnej chlap řadí meziplynem

mám pokračovat?

Pokud chtěl autor článku rozpoutat diskuzi pak má ode mne :yes: :yes: :yes😒br />
Pokud to myslel vážně ... ne to snad ani nemohl ...
Ronault.
Bearspook
Topení, střecha, měkčené a neměkčené plasty…
Lucaslegend
pridam aj ja postrehy s mojimi autami......
10. elektr. otvaranie kufra nemam ani som nemal ale vedel by som to vyuzit ked idem z obchodu s plnymi rukami jedla...ale muselo by to mat uz vymakanejsiu verziu ako to ma niektora automobilka ze "kopnem" do auta a otvori sa kufor 😄 inac by to pre mna zmysel nemalo...
9. omedzovac rychlosti mam v dvoch autach(renault, fiat), skusal som ho a nema to vyznam pre mna ale bola moznost ked som dal na doraz plyn tak ze nebolo problem prekrocit nastavenu rychlost takze s bezpecnostou nebol problem...
ale paci sa mi ze na dalsom aute(honda) mozem nastavit dve rychlosti ktore bude sledovat moje gps a ked ich prekrocim hocikde kde nie je povolena vyssia ako som nastavil tak ma to upozorni ze som prekrocil povolenu rychlost v dannej lokalite...ale aj tak najlepsie mat adaptivny tempomat ktory aj sam pribrzduje...mam ho v honde a daju sa nastavit tri vzdialenosti ako daleko si ma drzat odstup od auta...na zimu nechavam co najvecsi odstup
8.kontrolka pasov....mam pocit ze ma to naucilo pouzivat pas fakt stale ,aj na aute kde nemam zvukove upozornenie, predtym som pouzival casto ale nie stale ...zvukove upozornenie zacne az po rozbehnuti vozidla a nie je take nechutne ze by sa nedalo vydrzat par minut ...zvukove upozornenie je aj pre spolujazdca..je to fajn vec lebo takto viem vzdy ze je priputany , inac si to nemusim vsimnut alebo mozem zabudnut sa ho spytat....iba obrazova informacia je pre zadne sedacky ale staci to aj tak(tyka sa to hondy legend)ale je to kazdeho osobna vec ktora ci si zapne alebo nezapne pasi v aute ked soferuje(pokuty za pasi neuznavam) ...ale ked niekto ide so mnou v aute musi mat zapnute kedze som sofer ja 😄
7.samostmievajuce spetne zrkadlo je super napad.....na honde mi funguje skvele s aj so stmievajucimi vonkajsimi spetnymi. na druhych autach mam mechanicke a pomaha aj to hoci uz som si zvykol na samostmievajuce...na honde sa mi da deaktivovat automaticke stmievanie,ale nikty to nevypinam
6.nocne videnie nemam ale keby bola moznost bral by som ho...neosvetlenych chodcov v tmavom obleceni je v noci zle vidiet a hlavne dost neskoro...
5.nemam stym skusenost ale ked viem ze dlho budem stat napr. na zel. priecesti alebo v zapche tak vypnem motor aj sam 😄
4.nemam skusenost....ale na honde mam velke spetne ktore vykryvaju aj mrtvy uhol...inac by sa to mohlo zist ale bez moznosti zasahovania do riadenia, iba zvukovo a vybrovanim upozornit! co ked budem nahodou potrebovat rychlo zmenit smer a system by mi to nedovolil...
3.nepotrebujem...v honde mam cuvaciu kameru a v druhom aute parkovacie senzori...najlepsie je mat obe dokopi a asistenta uz netreba...
2.ak to funguje spravne tak to moze pomahat na dialniciach pri dlhych cestach z vyletu , dovoleniek.... ale myslim ze to nahradi asistent jazdeho pruhu...
1.hlasove ovladanie netreba ...jedine na telefonovanie za jazdy , ze si hlasovo vytocite a nemusite hladat v mobile...mam to v honde ale troska to dosrali....telefonny zoznam s menami a cislami si musite po jednom ulozit do pamete auta a vsetko zadavate hlasom cize je to dost na dlho lebo system nerozumie hned na prvy krat.....ked uz to mate nastavene tak je to fajn....ovladanie ostatnych veci ako klimy a gps hlasom nevyuzivam lebo system zle rozumie mojej reci a nechce sa mi ucit vsetky povely ....
😉
martin.filak
Dle mého skromného názoru je tento článek zbytečný, jsou zmíněny pouze špatné stránky všech funkcí (ani zmínka o těch dobrých) a hlavně je to velmi subjektivní. Z článku jsem pochopil, že vlastně nejlepší auto byla Škoda 120, žigul atd., které neměly žádnou elektroniku, která by člověka omezovala. Taky mi přijde, že článek je napsán pouze na "nahnání" sledovanosti bez nějakého užitku. Všechny funkce mají svůj účel, a že třeba někdo se START-STOP neumí jezdit a na křižovatce tam hned rve jedničku aby všem ukázal, že se umí nejrychleji rozjet, tak se nemůže divit, že ani motor nechce nastartovat.........
Chuck Norris
je to tak... následek bulvárního směru...😞 start stop nemůže nenastartovat pokud tam nějaký magor necpe jedničku když ještě nemá ani pořádně zmačklou spojku... v tom případě nechť zajde vrátit řidičák a hlavně ať už neničí auta...
Machýrek
V aute ma byt pekna asistentka. Ostatni jsou zbytecne kramy.
Chuck Norris
zase něco na čtení z blesku... blbosti které lidi neznaj jim říkáte že jsou stejně k ničemu... jak mi proboha může nenaskočit motor při režimu start stop s manuální převodovkou když musím nejdřív zmačknout spojku? Jel pisatel někdy s třeba mini? asi ne... tam by zjistil že ikdyby byl rychlejší než stig tzak by motor stejně naskočil... zrcátko které předchází prudkému oslnění od blbů co neumí vypínat dálkový nebo neumí používat klopení světel? blbost el. otevírání (mimochodem ty dveře se na elektřinu v drtivé většině případů pouze zavírají, nahoru je stejně tahaj vzpěry) ulehčuje kadodenní práci s dveřma který jsou třeba v zimě dost špinavý a já tak nemusím sahat na nějaký sajrajty a tahat si je na sáčko nebo příplatkový alcantarový volant... to jsou všechno věci které kdyby pisatel někdy viděl naživo tak by tohle v životě nenapsal...
MikyJ
jozephko
Miesto kadejakých zbytočností by som uvítal, keby automobilky investovali do audiosystému - jednoduché a napr. odnímateľné riešenie, automatické párovanie mobilov s hands free sadou (napr. pomocou NFC technológie), kvalitejšie reproduktory - je na zaplakanie, ako "kvalitnú" audiosúpravu majú autá za 25 - 30 000 €, automatické aktualizácie navigácií atď.
Radkos
na samozatmavovaci zrcatko nedam dopustit, mam stmivaci i ty vnejsi a v noci funguji perfektne a dozadu rozhodne vidim i pres zatmeveny zadni sklo..., jeste k tomu kdyz se pririti nakej letec s neserizenejma svetlama nebo radoby "xenonama"... ale je fakt, ze za mnou moc vetsinou moc dlouho nezustane... 😁D
zewlak
Já bych tam ještě přidal automatickou převodovku a DSG . Bez manuálu si jízdu neužijete.
Bearspook
Jsou i lidé, kteří se auty dopravují. A jsou i tací, které občas řízení ser... štve, ale jet musí. A pokud toho můžu dělat k ovládání auta co nejmíň a pohodlně se uložit, tak to vidím jako velké plus.
jurki888
stmievacie zrkadlo je ta najlepsia vec nechapem ako ho mozte v noci pouzivat aj tak tam nic neni vydet len ked svietia zo zadu tak todrbe do oci posadit vas tak do dodavky tam spatne neni iba vonkajsie a dobre je
MikyJ
Naprosto souhlasím, nedokážu si představit, že bych si dnes koupil vůz, který by touto vychytávkou nedisponoval. U mojí 13 let starý lančky to funguje naprosto bezchybně a jenom lituju, že italští soudruhové to nenamontovali i do bočních zrcátek, no.. ta se naštestí dají sklopit, takže už mi nevadí ani letci ve Fabiích, které oslňují naprosto nejvíce že všech aut, ani xenonový X5tky.. 😊) Tohle autor trochu nedal, nebo neměl přímé srovnání.
Lio
Upozornění na nezapnuté pásy - je to dolezite zariadenie. Toto odmietaju iba totalni ***i, ktorym soferovanie ale nic nehovori... :no: :no: :no:
www.skodaoctavia.cz
Jednoznačně nejzbytečnější! Jedině pro lidi, kteří jezdí jen po městě.
Chofeur
Asi každému vadí ve výhledu tlusté A sloupky, zejména ten levý a při tom je spousta řešení jak je udělat štíhlejší. Ono se už cosi dělá, především se používá pevnější ocel, ale je to málo.
Další možností je výplň dutiny - nepodceňujme třeba obyčejné vlepené dřevo, které by bránilo zmáčknutí profilu. Je známa pověst o Svatoplukových prutech v překladu do technického provedení to znamená, že dva profily vedle sebe jsou méně než jeden silnější - čili přední boční skla u ridiče bez rámečku (tak jak to mívala a mají mnohá sportovní auta) a za ušetřený rozměr rámečku může být silnější přední sloupek. Dále je to možnost přestat přední sloupky neustále prodlužovat, neb delší nosník je i více namáhaný a snáze ohnutelný. Nebylo by to sice aerodynamicky košér, ale byl by i o fous menší čelní otvor kterým vám může proletět třeba motorka. Když se podíváte z auta, zjistíte, že některé dolní části skla vám při výhledu nijak nepomáhají, neb za nimi nevidíte silnici, ale kapotu. A zde je další šance pro zkrácení čisté délky sloupku tím, že přední hrana skla začne výš.
A pak je třeba vzít v úvahu, že přední sloupek může být zesílený na přední a zadní straně, podle stejného pravidla jako byl navržen " í " profil, kvůli smeru zatížení nahoře a dole silný, uprostřed tenší, ovšem udělat to na principu skříňového nosníku. A pochopitelně našly by se i další nápady. nejlepší by ovšem bylo použít určitou měrou všech zmiňovaných.
Ono přehlédnutí chodce za sloupkem je totiž taky nebezpečné.