Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VIN čísla. Víte, co znamenají a k čemu slouží? A kde je najdete?

David Bureš
Diskuze (18)

Automobily lze identifikovat nejen podle značek a názvů modelů, ale především pomocí tzv. VIN čísla, kódu skládajícího se ze 17 znaků.

V souvislosti s automobily se často používá výraz VIN číslo (VIN kód), které v obecném podvědomí moc známé není. Víte, k čemu tzv. vehicle identification number, neboli identifikační číslo vozidla slouží, co znaky v tomto konkrétním čísle znamenají, a kde je na voze vyobrazeno?

Hlavním úkolem VIN čísla je jednoznačná identifikace konkrétního vozidla. Dá se připodobnit k DNA nebo k rodnému číslu, protože na světě neexistují dva automobily se zcela shodným VIN kódem. Vedle osobních automobilů jej přitom používají i nákladní vozidla, autobusy nebo motocykly.

Identifikace automobilu se může hodit v mnoha případech. Pokud vám vaše auto ukradnou, dá se rozeznat právě podle tohoto čísla. Hodí se i v autobazarech, pokud na konkrétním vozidle najdete vyobrazená různá VIN čísla, jde patrně o vrak složený z více aut. Navíc podle VIN čísla nejlépe poznáte jeho místo výroby, výbavu nebo originální motor, což se při výběru ojetiny také hodí. Navíc díky VIN kódu lze dohledat i servisní historii konkrétního vozidla. Podle VIN čísel se automobilky orientují také při různých svolávacích akcích, když do servisů svolávají jen vybrané vozy vyrobené v určitém období.

Video se připravuje ...

Samotná podoba VIN čísla má dnes jasně stanovená pravidla, jeho obsah a formát určuje tzv. norma ISO 3779-1983. Ta dala VIN číslům jasný řád v osmdesátých letech, tyto kódy se sice používaly už od padesátých let, trvalo ale třicet let, než dostaly jednotnou podobu pro celý svět.

Samotné VIN číslo se skládá ze 17 znaků, kombinace písmen a čísel, v níž však kvůli hrozbě záměny chybí písmena I, O, Q. Ta by se dala zaměnit za číslice 1, respektive 0.

Co znamená?

Kód se skládá z několika částí, přičemž každá z nich má své vysvětlení. I proto tyto části od sebe bývají zřetelně odděleny, avšak nikoliv písmeny nebo číslicemi, ale mezerami nebo pomlčkami.

První tři znaky (písmena nebo čísla) označují výrobce, jedná se o tzv. světový kód výrobce – World Manufacturer Identifier (WMI). Každý producent má přidělený vlastní trojmístný kód, který uděluje příslušný úřad v zemi daného výrobce po dohodě s mezinárodní organizací pro normalizaci ISO, aby nedošlo k použití již užívaného kódu.

První znak přitom označuje region, v němž daný výrobce působí. Auta vyrobená z Afriky tak na začátku VIN čísla mají písmeno A až H, zatímco ta asijská J až R, evropská S až Z a třeba severoamerická 1 až 5. Druhý znak upřesňuje místo výroby, pro Českou republiku jsou tak vyhrazeny kódy TJ až TP. Jmenovitě Škoda Auto využívá kombinaci TMB, zatímco Tatra TMT.

V Evropské unii přitom platí, že u producentů vyrábějících do 500 aut ročně je třetí znak kódu WMI devítka. Podobné pravidlo platí i v Severní Americe, kde je třetí znak kódu devítka u automobilek vyrábějících do 2.000 aut ročně. Naopak větší výrobci mají přiděleno více kódů, v takovém případě třetí znak většinou odlišuje druh daného vozidla.

Dalších šest znaků je tzv. VDS, popisný kód vozidla (VDS – Vehicle Descriptor Section). Ten označuje obecný popis a charakteristiku konkrétního modelu. Výrobce si tak sám určuje znaky, jejich pořadí a jejich význam. Pomocí toho se například označuje motor konkrétního modelu, který obvykle vyjadřuje celkově osmý znak VIN čísla. Třeba v Americe pak platí, že šestý znak VDSu je tzv. kontrolní, je tedy shodný napříč výrobci.

Posledních osm znaků je pořadové výrobní číslo, VIS, neboli Vehicle Identifier Section. Tento alfanumerický kód blíže popisuje daný model, ať už motor pod kapotou, použitou převodovku, výbavu, modelový rok nebo třeba místo výroby. Obvykle první znak označuje rok výroby, zatímco druhý znak výrobní místo. Třeba Škoda používá 0 a 2 pro výrobní linky v Mladé Boleslavi, zatímco 5 pro vozy z Kvasin. Poslední znaky pak bývají vždy číslice. Jedná se o sériové číslo, tedy pořadí, v jakém vozidlo sjelo z montážní linky.

Kde VIN číslo najdu?

VIN číslo je jednoznačně uvedeno v registračním dokladu vozidla, a to jak v malém, tak velkém technickém průkazu, kde musí být vyobrazeno bez znaků oddělujících jeho části. Objevuje se i na pojistce, zelené kartě nebo v servisní knížce.

Především ale musí být vyraženo na samotném automobilu, a to na speciálním výrobním štítku. Jeho umístění není principiálně stanoveno, nejčastěji se ale objevuje vyraženo v motorovém prostoru, ať už na dělící příčce motorového prostoru, na horním lemu podběhu nebo na držáku pravé přední pružící a tlumící jednotky. Stále častěji bývá vyobrazeno pod čelním sklem, před sedadlem řidiče, kde je viditelné zvenku. Občas ho najdete také pod podlahou u sedadla spolujezdce či na pravé straně zavazadlového prostoru.

David Bureš
Diskuze (18)
25. 5. 2020 09:31
VIN kód
VIN kód je určitě užitečná věc. Když jsem si před pár měsíci kupoval ojeté auto, tak jsem si ho raději také prověřil, abych věděl co vůbec kupuji. Jen tak mimochodem, docela užitečný návod jak si VIN prověřit mají třeba tady https://www.napovime.cz/…rolovat-vin-kod/ Mně velmi pomohl.
28. 4. 2017 14:05
Re: Dekoder
Prověřeno, opraveno, díky za feedback :yes: ;-)
27. 4. 2017 12:47
Kde ho najdete
Na tom přebroušeném kusu plechu na karoserii. Obvykle je vyražený nestejně velkými písmeny a kolem jsou opálené svary... >:-[] >:-[]
Avatar - wakantanka
27. 4. 2017 11:55
Re: Dekoder
:yes: :-)
Avatar - wakantanka
27. 4. 2017 11:50
Re: ja ho mam
Asi budem za blbca, ale nezačalo Mitsubishi s výrobou áut až po II. svetovej? Dovtedy registrujem od nich lietadlá či tanky. :-)