Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dali byste za tuhle formuli přes 20 milionů korun? Závodil s ní Piquet i Schumacher!

David Bureš
Diskuze (4)
S draženým monopostem stáje Benetton závodil v roce 1991 Nelson Piquet i jeho tehdy mladičký kolega Michael Schumacher, pro něhož to byla první sezona v F1.

Značku Benetton si spojíme hlavně s módním v průmyslem, v devadesátých letech ale měla i vlastní stáj ve Formuli 1, kterou později převzal Renault. Z historického hlediska je důležitá, jelikož v ní svoji kariéru v královně motorsportu začínal Michael Schumacher (nepočítejme epizodní roli v Jordanu na jeden závod), dodnes nejúspěšnější jezdec této disciplíny. A nyní je právě na prodej monopost, s nímž „Schumi“ ve své první sezoně závodil.

Nejedná se tedy o úplně první monopost, se kterým Schumi v královně motorsportu jezdil. Monopost Benetton B-191-02 většinu sezony používal tehdejší Schumacherův brazilský týmový kolega Nelson Piquet, který s ním dokonce vyhrál Velkou cenu Kanady 1991 na okruhu v Montrealu. To ale není všechno, při závodním debutu tohoto monopostu, který prvně startoval až v třetím závodě tehdejší sezony, v San Marinu, s ním jel Brazilec Roberto Moreno. Ten už dnes v obecném podvědomí tolik známý není, je to ale ten chlapík, kterého v průběhu sezony u týmu Benetton nahradil právě nadějný Schumacher.

Samotný Schumacher, tehdy teprve dvaadvacetiletý mladík, do draženého monopostu usedl až během dvou závěrečných závodů sezony 1991, v Japonsku a Austrálii. Moc úspěchů s ním ale nezaznamenal, ani jeden z těchto závodů nedokončil.

Přesto všechno je dražený monopost poháněný 3,5litrovým vidlicovým osmiválcem Ford Cosworth zajímavým sběratelským artiklem. Nejenže s ním jezdil „Schumi,“ ale také Piquet, trojnásobný mistr světa Formule 1, což jeho sběratelskou hodnotu také zvyšuje. Samotný monopost vážící díky karbon-kompozitovému monokoku jen 505 kilogramů navrhli John Barnard a Mike Coughlan. Motor pak dosahoval 650 koní při 13.000 otáčkách.

Monopost Benetton B-191-02 bude dražen na aukci společnosti Bonhams na belgickém okruhu Spa Francorchamps, která se bude konat 21. května. S ohledem na perfektní stav i známá jména, která s ním závodila, je jasné, že monopost levný nebude. A je to tak, aukční síň předpovídá, že se tento konkrétní monopost prodá za 750.000 až 950.000 eur, což je v přepočtu 20 až 25 milionů korun. Byli byste ochotní dát tolik peněz za takové vozilo, pokud byste je měli? Dejte nám vědět do diskuze pod článkem.

David Bureš
Diskuze (4)
25. 4. 2017 20:11
Pokud formuli 1, .....
....tak by mě lákalo nejvíc Ferrari 156.

Bohužel se ani jediné autentické nedochovalo. Enzo všechna svá závodní auta po skončení aktivního působení tenkrát šrotoval. Pokud vím, tak existuje nějaká docela hodně povedená žlutá replika, kterou stvořil Jan Biekens [odkaz] a [odkaz] i s videem z výroby, ale je to pořád pouze replika.
Avatar - flyboyeda
25. 4. 2017 17:30
Re: Tak málo jo
Kdy už mi ten Henri konočně dá ty prachy
Avatar - speedfred
25. 4. 2017 17:00
Re: Tak málo jo
keby som mal ,tak aj ja.
Avatar - flyboyeda
25. 4. 2017 15:54
Tak málo jo
Já bych rozhodně dal :yes: